| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Žáci se předhánějí ve vymýšlení nadávek

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 49 [Dalších 29 >>]
24.5.2006 21:59:54
Da se sehnat kniha pana Eisnera normalne na pultech? Taky me docela zajima tohle tema.
24.5.2006 21:50:51
jo, a jak bys to chtela ovlivnit, aby to bylo k nahlednuti jen dospelym osobam a ne mladistvym??? :-)) Ja vas fakt nechapu nekdy ty vase diskuze... Co jde zkritizovat, tak se zkritizuje, ze jo
Věra S.USA
  • 
24.5.2006 20:36:24
Vladane,
měl by ses te své kamadádky zeptat s kým se to stýká. V okruhu našich známých je i slovo stupid S-word, tedy slovo, které se neříká stejně jako tebou citované nadávky (pravila tak moje školou povinná dcera). Navíc u mnoha přátel bych nepochodila ani s českým "Ježíšmarjá", protože neberou Boží jméno nadarmo a je to stejný hřích či společenský přestupek, jako F-slova.
Stejně jako všude jinde na světě používají takové nadávky i v Americe socilaně slabší skupiny obyvatelstva(jak tu napsala jedna diskutérka), podsvětí, určité etnické skupiny, které sílu slova necítí nebo naopak ji chtějí posílit. Můžeš je najít v repu atd. A ve filmech o takových lidech. Ale ty přece také neposuzuješ vyjadřování Čechů podle Pelcových Dětí ráje, ale podle Eisnera.
Nedorozumění je také v tom, že Američané (stejně jako Rusové nebo Jižní Slované a Italové) nadávají spíš přes sexuální trakt než přes trakt zažívací jako Češi a Němci. Už Slováci vás raději než ke konečníku pošlou k ženskému pohlavnímu orgánu( s krátkým i, jak tu bylo řečeno). Ovykle na nic netrusej, ale provádějí s tím sexuální úkony . A nejsou proto sprostší. Jen možná šťavnatější...
Jinak mnohé to divení "výzkumníků" mě taky překvapilo, jakoby nečetli Šmírbuch jazyka českého a jiné publikace vyšlé v samizdatu v 70. a 80.letech..A to by snad mohli, už nejsou zakázané. Předpokládám také, že v nějaké odborné publikaci (ze které článek cituje)si můžete všechny vyzkoumané výsledky vyhledat. A skutečné není důvod je citovat v pupulárních novinách či na stránkách Rodiny.(I když mnhé jsou asi zábavné). Věra S.
Toranoko
  • 
24.5.2006 16:52:44
Jenomze podle me je rozdil v publikovatelnosti vyzkumu a ostatnich druhu textu. Vyzkum je primarne delany proto, aby verne zobrazil situaci. Jestlize takovahle situace je, nema smysl prohlasovat, ze je to nepublikovatelne.
Nepublikovatelne to muze byt ve verejnem tisku, na internetu apod., ale ve vedecke literature by to podle me melo byt verne zdokumentovano.

Jinak vysel i slovnik sprostych slov, ktery je verejne pristupny v knihkupectvich a taky se nekdy clovek nestaci divit
Toranoko
  • 
24.5.2006 16:42:02
Tady se nehodnotila publikovatelnost v tomto clanku, ktery jen shrnuje vysledky vyzkumu, ale ve vysledcich samotnych. Pripada mi postavene na hlavu, ze se dela vyzkum, jehoz vysledky se hodnoti jako "nepublikovatelne". Nic proti vedcum, ale asi jsou opravdu na hony vzdaleni beznemu zivotu, kdyz s necim takovyn dopredu nepocitali. Vysledky by podle me mely byt k nahlednuti pro dospele osoby, ktere o to maji zajem, a ne "nepublikovatelne". Jinak nechapu, proc mam takovy vyzkum podporovat svymi danemi.
24.5.2006 13:06:01
V brnenskem hantecu je "kocooor" (i kdyz muzskeho rodu) pekna zenska. Takze v rodech to neni. Nicmene nikdy jsem netvdil, ze to vyse zminovate slovo skutecne z francoustiny pochazi. Byla to pouze jedna z moznosti, o ktere jsem slysel.
mag
  • 
23.5.2006 22:06:49
No teorii o vojacich u Slavkova jsem taky cetla, ale nepripada mi moc verohodna. Francouzsky je chat muzsky rod, ale chatte, jakozto kocici samice je taky nazev pro tentyz organ, o kterem vedete diskuzi. Podle meho skromneho nazoru ma nase i jihoslovanske slovo spojitost s francouzstinou asi takovou, ze pochazi z latiny - nevim, jak je to latinsky, ale francouzsky nebo napr. spanelsky znamena piser resp. pisar mocit a to prece celkem souvisi, ne?
23.5.2006 21:34:15
Tak legracni mi pripada, ze vyrazy, ktere DETI pouzivaji nemuzeme publikovat v novinach, jelikoz by si je ty same DETI mohly precist..mozna, ze kdyby videly, jak osklive ta slova vypadaji, snaze by je prestaly pouzivat..i kdyz pochybuji. Myslim si, ze jsem slusne vychovana, nasi me vedli k tomu mluvit normalne (slusne) ale ve skole a s kamosi.."Ty vole" a "Ty kravo" jsme bohuzel mezi reci uz ani nevnimali - hrubsi narazky a urazky (uplne vsechny, ktere vas napadnou a mozna jeste par) jsme uzivali presprilis. Nevim proc, v tom veku je vsechno jaksi extremni a tak i vyrazy, jimiz jsme kamaradum neco popisovali, museli byt peprne. Take se snazime delat vse opacne, nez chteji rodice a sprosta slova jsou jednim ze zarucenych zpusobu, jak jit "proti". Casem jsem si sama zacala uvedomovat, ze se mi nelibi se takto prezentovat a ted si ta slova vychutnam, jen kdyz si potrebuji "ulevit" - jak tu jiz nekdo zminil, nefunguje to, pouzivame-li je prilis casto. Tudiz se pripojim k nazoru, ze ac je to nepekne, vetsina deti z toho vyroste.

A jeste se vratim k nepublikovatelnosti v novinach - sprosta, detmi pouzivana slova, nechceme na strankach novin videt, zatimco nam nevadi, ze si deti muzou precist (pripadne prohlednout obrazky) jak byla brutalne znasilnena a zavrazdena mlada zena a podobne libustky. Kdyz korekce, pak bych ji zamerila k nasili, ktere nasim svetem opravdu slusne mava (narozdil od neslusnych slov osamostatnujicich se pubertaku).
Sysyna
23.5.2006 19:11:01
Tak jsem se optala syna, cca 15letéo co frčí u nich na škole...
.seš dobrej kořen
.dédédé-držte držky dementi:-)
.EsTéBé- smrdí ti ben(ben=pinďour)??:-)
.seš trapnej trapák
.kundolíno
.seš chabej blb
.řezmenko, řízku
.vagííííno

NO nevim....ale zas tak nepublikovatelný mi to nepřipadá....

Ostatní slova, co jsou výše zveřejněná v článku prý běžně používají taky...
Podle něj matka nebo fotr a horší slova pro rodiče používají především polužáci ze sociálně slabších rodin, kde je velký výskyt alkoholu, drog, domácí násilí a pod.
Sysyna
23.5.2006 19:10:46
Tak jsem se optala syna, cca 15letéo co frčí u nich na škole...
.seš dobrej kořen
.dédédé-držte držky dementi:-)
.EsTéBé- smrdí ti ben(ben=pinďour)??:-)
.seš trapnej trapák
.kundolíno
.seš chabej blb
.řezmenko, řízku
.vagííííno

NO nevim....ale zas tak nepublikovatelný mi to nepřipadá....

Ostatní slova, co jsou výše zveřejněná v článku prý běžně používají taky...
Podle něj matka nebo fotr a horší slova pro rodiče používají především polužáci ze sociálně slabších rodin, kde je velký výskyt alkoholu, drog, domácí násilí a pod.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 49 [Dalších 29 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.