| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vědci: děti se vzdalují přírodě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 60 [Dalších 40 >>]
Martina, Dita 8m
  • 
21.4.2006 22:47:06
no jo, ale kam? Míst ubývá. Jsem z Českého Ráje, jako holka jsem s rodiči byla o víkendu vždycky někde na výletě - vlakem a pak pěšky, všude se dalo jít, mohli jsme stanovat atp. Teď jsou vstupy do skal zpoplatněné /Prachovské/, cesty obehnané plotem, záchytná veleparkoviště na kterých se platí veleparkovné, spousty stánkařů se zbožím bůhvíjakého původu, hospody a stánky..... Nějak se to zkomercializovalo. Největší změnu ale asi pozoruju na mým tátovi, zamlada tramp, horolezec, cestovatel, teď dělá dobrovolně pro CHKO a kdo si rozdělá ohníček nebo bivak, toho vyhání a hrozí pokutou. Vím že některý lidi jsou děsný a riziko požáru popř. odpadky je netrápí, ale je tam i spousta slušných mladých lidí kteří si chtějí právě jen užít tu přírodu.... a najednou jaksi není kde.
Marie, dcera a syn
  • 
21.4.2006 19:53:01
Naprosto souhlasím! Pavouci jsou užiteční, není proč je zabíjet a děti to učím také. Ovšem s mouchami to je trochu jiné a když o tom přemýšlím, takový sršeň když nám vletí do místnosti na chalupě, tak taky nemá na růžích ustláno...:-)
  • 
21.4.2006 15:48:50
Čao Rosie, rozhodně neříkám, že neexistují alergici -např. můj tchán má alergii na některé stromy - slzí a kýchá, má napuchlé oči.. Vrozená dispozice vašeho dítěte po obou rodičích alergicích / astmaticích je něco jiného, než o čem jsem psala. Tvrdím ale, že hodně dětí začne být "alergických" jako následek bojů dospělých - jako únik z problémů, "zbraň" matky, atd.(zde jsou uvozovky na místě, protože se většinou jedná o nález, kdy si dítě do té doby na nic nestěžovalo - pokud máte doma např. kočku a budeš s ní celý den v kontaktu a druhý den půjdeš na kožní testy, kočka ti vyjde "pozitivní" - testy IgE už jsou mnohem prokazatelnější).
Jiřina, 2 špunti
  • 
21.4.2006 13:47:17
Proboha, proč zamáčknout?! To ho nemůžeš dát ven, ať si jde po svých? Toto mě dokáže vždycky dostat, s jakou samozřejmostí lidi zabíjí pavouky, mravence... My máme doma oboje a jsme všichni zdraví jak řípy. Jenom musíme usměrňovat dcerku, když si je chce hladit - aby jim neublížila :-)
V životě by mě nenapadlo zamáčknout pavouka jen proto, že mi vlezl do bytu. Ale když to někdo s takovou samozřejmostí dělá před dětmi, není se co divit, že mají vztah k přírodě, jaký mají, že...
21.4.2006 12:27:56
Kulíku
možné to je-jen si představ,kolik chemie je kolem nás-auta,práškování polí,přikrmování zvířat různými léky aby rychleji přibírali......a pak taky to co jíme-+antibiotika a H.antikoncepce,tělo něco z toho vyloučí a my to spáchneme,čističky vše nezachytí a pak to zase pijeme a jíme.holt je to začarovaný kruh.prostě si lidstvo samo řeže větev pod sebou.
Ilari
  • 
21.4.2006 11:56:10
Když už jsi připomněla ty supermarkety, tak já jsem toho názoru, že dítě do supermarketu nepatří. Sama se snažím, abych děti s sebou vzala na nákup jen v nevyhnutelných případech a to jen na rychlé nákupy. Není nic horšího než vidět, jak stojí matka v dlouhé frontě u pokladny s plačícím dítětem ve vozíku. To se mi úplně svírá u srdce. Nemyslím pláč rozmazleného dítěte, ale zoufalého, které místo, aby si hrálo někde v přírodě, tak tráví celý den v obchodním centru.
Na druhou stranu chápu, že je nutné jít občas na nákup a někdo nemá komu dát dítě pohlídat, ale trávení celého dne s dětmi v obchodních centrech a hypermarketech je podle mě týrání dětí. Nakonec to těm dětem přijde normální a k Vánocům dostanou malý obchod s vozíkem a pokladnou jako vrchol učení ke konzumnímu způsobu života...
Blanče
21.4.2006 10:36:43
Máme slečnu dnes 12 let a "její" historku - když měla zhruba 3 roky, vlastnili jsme zahrádku za městem u lesa jejímž jediným záporem byl soused, se kterým jsme nebyli schopni se domluvit. Začalo to nevině - dostavěl chatu a zjistil, že má málo místa a chtěl koupit pozemek, který už jsme, nic netušíc, koupili my. Skončilo to otrávenými stromy na hranici s jeho pozemkem a jeho výhrůžkami, že nám zastřelí psa, pokud temto šlápne na jeho zahradu - šlo o zahrádkářskou kolonii, kde nesměly být ploty. Takže když naše pohodové dítě vyběhlo na cestičku vedoucí kolem JEHO pozemku a spustilo naprosto nepříčetný řev, ukazovalo si na nohy se slovy sundejte mi to a odmítlo se pohnout, vyběhla jsem v děsu, že šlápla do pasti nebo tak něco a připravena vystartovat do nemocnice a na policii. Nemůžu říct chudák, ale soused v tom byl nevinně - Terce šli po sandálkách DVA MRAVENCI a právě začalo její období "lezoucí příroda = ohrožení života". Zhruba v šesti letech jeli vyzvednout s manželem lodě ze zahrady a Terka hlásila "kajaky jsou v pořádku, ale než jsme je odvezli, museli jsme z nich vyhnat ty bezdomovce a já tatínkovi pomáhala". Moji úvahu, proč se bezdomovci soukali do kajaku a nešli si lehnout pod verandu a jak se proboha dostali na zahradu zase špatně rozcházel můj manžel (sesypal se smíchy) - on, coby účasník akce věděl, že výrazem bezdomovci dcera označila šneky bez domečku - slimáky. No ale tím se dostávám k jádru věci - dnes dcera miluje všechno živé bez ohledu na formu a i když např. červy a housenky nemusí, není to důvodem aby se přestala vyskytovat na zahradě, loděnici či v lese. Myslím, že je tedy naděje, že u většiny jinak normálně vedených dětí je období přírodní hysterie přechodné.
Toranoko
  • 
21.4.2006 9:18:23
Ja neblaznim...kde se teda podle tebe ty dispozice berou?
Michaela
  • 
21.4.2006 7:31:16
Ahojte, všichni tady píšete jak to z filmů děti mít nemůžou. Vaše děti, já nevím ale někdy mi přijde že nevidíte ty okolo co jsou kolem vás. Co nemají poučené rodiče, apod. a že je jich hodně. Děti si chodí půjčovat filmy do půjčovny a odpoledne klidně koukaj. Proto i v článku bylo napsáno že hlavně starší děti. Bylo to děláno výzkumem tak to asi zjišťovali jestli na to ty děcka koukaj. A kolikrát rodiče ani nemusí vědět. Já si jen myslím, že je to pravda. A nejen podle sebe. Ale pokud okolí nevydíte tak příklad i za sebe. Když mi bylo asi 13 a rodiče šli někam večer ven,.koukala jsem se v noci na arachnofobiu nebo jak se to jmenuje. A docela dlouho jsem setěch zatracených pavouků bála a jednoui vzbudila ze snu. Asi tak 3 roky na to. Ale žádná panická hrůza, prostě malý obyčejný strach, který se mi vůbec nelíbl a sama jsem se přemlouvala že o nic nejde.

A jinak k vám odpovědným. Můj názor je, že přehnaná sterilita škodí. A přehnaný strach taky. A to i děte,. Protože za to člověk většinou nemůže doporučuju taky toho psychologa. Dát prát věci jen proto, že jsem byla v přírodě... To je přesně to co zkoumali ti výzkumníci. Se ani nedivím, že tolik dětí má z přírody strach. Určitá část - nazveme j esociální - filmy, nedostatek výletů, špatný příklad rodiče... Druhá část tzv. odpovědní= rovná sterilita, strach, fobiepouze kratoucké trávníky... Samozřejmě je to bráno do extrémů. Ale kolik z vás nemá jeden z těchhle příznaků (slaboučký či opravdových)??? Tak možná patří vaše děti do toho zbytku, kterého by jsme si měli vážit.

Nebo neposlat děti kvůli zlým lidem do lesa. Kolik jich takhle bylo v ČR něco uděláno? Kolik jich zahynulo v autě? Popravdě to já radši jezdím vlakem než bych nešla do lesa. A tojsem bývalé dítě z paneláku.Jo a nejsem ekologický aktivista:o) Ale je pravda že tábory v létě udělají své. Proto radím pošlete děti na tábory ať si tu zelenou krásu naučí mít rádi. :o)
(s dětmi zkušenosti mám - tábory, DD, soc. případy v centru města...)
21.4.2006 7:12:06
Souhlasím. Televize je sice velmi ovlivňující faktor, ale hororové filmy ovlivňující děti? No já nevím jak ostatní rodiče, ale můj 13 letý syn se na horory nekouká ani dnes, natož v mladším věku. Vážně bych chtěla vidět rodiče, kteří nechají své dítě koukat například na zmiňovanou Arachnofobii, popř. na jiný poučný horor.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 60 [Dalších 40 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.