| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vědci: děti se vzdalují přírodě

 Příspěvky 110 z 60 [Dalších 50 >>]
  • 
7.5.2006 21:52:13
Reklama na infikovana klistata je podle meho nazoru potrebna k tomu, aby se co nejvice lidi dalo ockovat. A z toho jsou prece penize...
Drive klistata zila take a nikdy se s tim takove HALO nedelalo!
markéta, Tereza 7/03
  • 
3.5.2006 15:56:20
Ještě mě napadla další souvislost a to ta,že dnešní děti jsou podle mne přecitlivělé co se týče zabíjení zvířat za účelem konzumace. Nemají od malička přístup k tomu, že se slepice, kachny, husy, prasata, králíci, ale taky kapři chovají za účelem konzumace. Já osobně u zabíjení být nemusím a asi bych to nedokázala, ale když to udělá někdo za mně, jsem ráda a nefňukám hystericky "chudák kapřík (husa, králík ...)". Je prostě potřeba mít od malička přístup k tomu, že určitá zvířata se chovají za účelem konzumace. Nadávat někomu do vrahů, že si na vánoce zabije kapra a pak do sebe bez problémů ládovat kuřecí řízecí koupený v supermarketu nebo hamburgra (byť ten krávu viděl z rychlíku :-)) je prostě pokrytectví.


  • 
27.4.2006 13:08:37
Odklon od přírody je u dnešních dětí fakt neuvěřitelný. Moje mamka měla snahu vést přírodovědný kroužek. Po pár sezeních to vzdala, psychicky to nevydržela. Jednou s dětmi kreslily les. Lépe řečeno děti měly kreslit les. K maminčině i mému zděšení z 12 dětí les namalovaly jen tři - ostatní děti kreslily ony sterilní "anglickotrávníkové" zahrady s konifery u luxusní vily, 5 dětí nakreslilo dokonce panelákové sídliště. Když se mamka ujišťovala, zda děti pochopily zadání, s hrůzou zjistila, že v zadání chyba nebyla. Problém byl v tom, že většina dětí v lese ve svých 9 letech prostě ještě nebyla.
Učinila pokus tuto neuvěřitelnost napravit - naplánovala pro děti na sobotu malý výlet do lesa za městem. Jednalo se asi o 5 km pochod do lesa a zpátky (těch 5 km to bylo dohromady tam i zpět) s hrami a soutěžemi. Některé děti vůbec rodiče nepustili - prý mají pozvánu společnost na barbecue. Ty děti, které dorazily, byly až na ony tři výjimky naprosto nevhodně oblečené, bez svačiny a bez pití, a to i přes výslovné upozornění rodičů o jakou akci půjde.
Samozřejmě výlet dopadl katastrofálně. Děti se pořád ptaly, kdy už tam budou, jak je to ještě daleko, o hry v přírodě nejevily zájem, nic je nebavilo, byly otrávené, fňukaly, že už je bolí nohy atd. atd. Přitom mám pocit, že výlet byl vcelku dobře připraven, nebylo to jen takové "dojít tam a zase zpět". Děti v tom ale prostě neshledávaly žádné potěšení.
Na přírodovědný kroužek mamka rezignovala, když děti při dalším "sedacím" pobytu v DDM místo krav kreslily Milky a zajíce dovedly ztvárnit jen s velikonočním vajíčkem.
Já osobně zažila taky zvláštní čok, i když s trochu lepším koncem. Pro potřeby úřadu jsme potřebovali zpracovat nějaká základní měření ukazatelů kvality vod v našem regionu. Nejednalo se o žádné složité analýzy, a tak jsme si řekli, že do toho zapojíme školy. Zájem kupodivu byl, i když ne nějak ohromný (ozvaly se školy 2 z asi 15). Z první pochůzky podél potoka byly děcka úplně odvázané. Byl pro ně neuvěřitelný zážitěk odebírat vzorky vody z potoka, stabilizovat je kyselinou sírovou, kterou mohly samy do vzorků přidat, neuvěřitelně nadšené byly z přípravy protokolu o kvalitě vody a to už ani nemluvím, jak byly vykulené v laboratoři, když si mohly reálně sáhnout na některé přístroje, něco si samy vyzkoušet. Byl pro mne šok, že některé věci, které jsme my jako děti dělaly ve škole a v kroužcích zcela běžně, tyhle děti dělat nesměly - třeba ta práce s kyselinou je pro ně zakázaným ovocem. Ve škole při chemii nedělají žádné pokusy. Nesmí. Jen sledují pokusy nahrané na videu. A tyhle děti najednou měly možnost si na to, co viděly jen v televizi přímo sáhnout. Byly z toho vykulené a nadšené. Připadaly si i důležitě, protože výsledky jejich práce k něčemu byly, nešly jen do šuplíku.
A v tom je myslím chyba. My - dospělí - totiž dětem ani moc nedáváme šanci, získat si k té přírodě vztah. Buď musí na barbecue anebo se smí na pokusy dívat jen na videu. Oboje super přírodní zábava. Asi bychom se měli zamyslet hlavně sami nad sebou a ne hořekovat nad tím, jak jsou ty dněšní děti hrozné, že nemilují přírodu. Vždyť mi jim k tomu nevytváříme podmínky!
Zdenka Lněníčková
Haluška
26.4.2006 12:46:45
Máme doma takové množství pavouků, že je likvidovat musím. Když je jenom vyhodím ven, jsou zpátky coby dup. Týdně jich zlikviduju okolo 50, mohli bychom si zařídit pavoučí farmu. A pořád se množí a dělají tu nepořádek. Ono se to řekne, neubližovat pavoukům - ale když máte všude vystláno pavučinami plnými prachu a zbytky zkonzumovaného hmyzu...
Mravence taky doma máme a řeším to vždycky až ve chvíli, kdy jich je moc (v kuchyni, jinde mi tolik nevadí. No nevím, komu by se líbilo otevřít skříňku s potravinami a vyrazilo by na něj celé mraveniště...
Zkrátka si myslím, že nic se nemá přehánět - ani jedno ani druhé.
Sona
  • 
25.4.2006 9:45:37
Clanek je zajimavy. Zrovna vcera jsem se zamyslela, kdyz jsem byla s dcerkou na prochazce. Mala se hrabala v kaminkach, hrala si s nimi. Jina maminka to sve holcicce zakazovala s tim, ze jsou kaminky zaprasene a spinave. Taky hledam "hranici" co dovolit a co uz ne. Sama jsem vyrustala v panelaku. Kazdy vikend a kazde prazdniny jsme stravili na vsi u babicky nebo na chate. Milovala jsem to tam. Ted zrovna resime i bydleni, chceme se prestehovat do neceho vetsiho. Vahame, zda jit dal od Prahy za cenu dojizdeni, nebo spis bliz. Jako mala jsem davala prednost "litani" v prirode, na navsi pred zajmovymi krouzky. Nevim, jak na tom budou moje/nase deti..
  • 
23.4.2006 19:36:50
Neplodnost je z celospolečenského hlediska komplexním jevem a do značné míry (přímo i nepřímo) je ovlivněna i tzv. odpřírodňováním člověka. Potvrzeny jsou např. tyto příčiny: Nedostatek stopových prvků (např zinku u prepubescentů - chlapců v období začátku dospívání)nebo jódu u obou pohlaví, bílkovin (to u nás spíše jen u sociálních případů a extrémních diet), pohybu (velký vliv i u žen), civilizační onemocnění, znečištění životního prostředí, přehřívání varlat (těsné prádlo, spánek v teplém prádle, cestování na přetopených sedátkách, příliš teplé koupele aj.), psychosociální tlak (např. u synů s přiliš dominantními/agresivními otci mohou nastat změny i na biologické/organické úrovni), kouření, alkoholismus, závislost na drogách, oddalování narození prvního dítěte, dlouhé pauzy mezi dětmi (zejména delší než 7 let), narušení pravidla přirozeného výběru partnerky i partnera (v přírodních podmínkách se přednostně rozmnožovali ti nejzdravější, nejsilnější, nejobratnější a nejplodnější muži, dokonce i uvnitř dělohy docházelo prakticky paralelně k soupeření mezi semenem různých mužů). Přičin neplodnosti je mnohem více, individuálně je možné je odstraňovat a léčit, ale z celospolečenského hlediska s mnoha z nich lze bez života v souladu s přírodou bojovat jen obtížně. Nad přírodním v nás i kolem nás můžeme stavět určitou nadstavbu, ale nemůžeme jít proti tomu, jak tomu, žel, často je.
Terrynka
  • 
23.4.2006 17:02:15
Z jiznaku je to kousek do Milicovskeho lesa, v okoli Seberaku je prirodni rezervace.. Ani jiznak neni zadna hruza. Pokud clovek nechce sedet jak pecka na zadku, je v prirode za deset minut :)
Lenka
  • 
22.4.2006 17:28:33
Patřím bohužel k těm co vlezou do lesa klíště maj a néé jedno,ale třeba 5-6 za 30 minut nikdo z rodiny je nemá.... jen já.
A držím rekord rok 1990-40kusů najednou. NAši to ze mě sundávali 2 hodiny. užasný zážitek.....
:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
fobii zatím teda nemám,ale dělám to co tu někdo psal hned vše do pračky a koupat pak prohlídnout a těch 5-6 kousků mě nemine.
Rosie
22.4.2006 13:40:23
Dášo, pokud jsou doma nějaké problémy, u dítěte se to objeví spíš formou různých tiků, úzkostnými stavy nočních můr atd., ale vznikem alergií?? Pokud je mi známo, alergie je přehnaná obranná reakce organismu na podnět zvenčí, snaha o boj s domnělým nepřítelem a ne na problémy v rodině. To se mi moc nezdá. Samozřejmě, mnoho problémů fyzických souvisí s psychickým stavem, ale alergie bych mezi to rozhodně nepočítala. Jistě, pokud je dítě astmatik, tak mu záchvat může vyvolat třeba hodně ostrá hádka rodičů, ale nezačne mu zničehonic téct z nosu a neotečou mu oči, pokud je zdravé. Na co by pak organismus reagoval, jaký alergen by se snažil pomocí rýmy dostat z těla ven? Alergiků je čím dál tím víc, ale to bych dávala za vinu prostředí a zchoulostivělosti moderního člověka. Mnohdy jsou zčásti na vině i rodiče, když ve snaze ochránit dítě si pořídí čističky vzduchu, zvlhčovače, nesnesou doma jediné zrnko prachu, všemu se vyhýbají a dítě pak nemá možnost si utvořit protilátky.
22.4.2006 1:45:46
Dášo, bezva, jen tak dál. Moje alergie na pyly se poprvé projevila někdy před deseti lety a spíš ještě dřív. Nic jsem si z toho nedělala, že slzím a kýchám a teče mi z nosu, když vyjdu ven - ven jsem chodila, jen jsem měla zásobu kapesníků (a poněkud jsem se vyhýbala senu a úklidu babiččiny půdy, což mi šlo celkem fajn, protože jsem se po sňatku stěhovala nejdřív do města a pak na vesnici, ale do bytovky). Řídila jsem se plky, jako že senná rýma je prkotina, s tím se k doktorovi nejde, beztak si to doktoři vymýšlí, aby nám mohli dát nějaké ty svoje pilule (ani nevím, kde jsem to vzala). Ha ha. Po více jak deseti letech se z prkotiny vyvinulo astma. Takže zatímco dřív by mi stačily nějaké protialergické prášky, tak dnes musím inhalovat léky na astma. Pokud bych tak nečinila, měla bych jisté zdravotní problémy: zúžení dýchacích cest znemožňující tělesnou námahu (včetně obyčejné chůze). Podle toho, co jsem si o tom zatím nastudovala (zatím toho moc nebylo, radši se snažím brát to tak, jak to je a moc se v tom nepitvat), astma NEVZNIKÁ stresem, ale stres může vyvolat záchvat u stávajícího astmatika (což mám vyzkoušené na vlastní kůži). Takže se dá očekávat, že něco podobného může fungovat i u alergika. A nemysli si, spousta lidiček jsou vlastně alergici - můj syn taky, dvě mé neteře, jedna z mé a druhá z manželovy strany (takže nemají společnou krev), u sousedů mají prozměnu astma... Nevím jak sousedi, ale ani jedna rodina našich neteří se nijak nerozpakuje přitom chodit do přírody a vést aktivní život (jedni jsou zatím dost malí, ale druzí mají různé aktivity od ježdění na kole a lyžování přes pobyty u moře, plavání a turistické výlety až po stanování a pobyty v přírodě za poněkud "přírodnějších" podmínek jako je vaření z lesního pramene apod., a v rámci mimoškolních aktivit dětí i včetně skautingu).
Tož tak. Počítač mají samozřejmě taky, ale alergie u nich rozhodně není žádný důvod k oddálení od přírody.
 Příspěvky 110 z 60 [Dalších 50 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.