| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Bílém kocourkovi

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]
15.12.2005 21:40:54
No nezlobte se, ale mne to spis pripada jako rasisticka volovina.
Opravdu. Po prvnim precteni jsem to pochopila jako rasisticky ladenou pohadku. Mozna prehanim. Tak co treba sikana? To by snad mohlo odpovidat. Tady nejde o to, ze o tom neni psano, ale ze to tak ctenar pochopi.
To, ze se ma jednat o ekologicky ladeny pribeh, ktery ma vest mladsi generaci k zamysleni nad vlastnimi zlocyny na prirode, jsem si precetla az v diskusi.
Tak tohle by mne ani ve snu ...
Pouzivas moc hezky sloh.. ale asi, byt Tebou, bych priste radne zvazila, co napsat a co pustit do eteru.
Jo.. a nevim, jak s tou genetikou, ale tohle asi deti nepoberou ;-)(Zrzek versus kocicka a pestrobarevna kotata...) Priklanim se k nazoru, ze male deti to vezmou jako neveru kocicky.. pokud jijm tedy rodice neobjasni taje genetiky (coz je ucivo tusim na 2.stupni ZS ?? - a takhle velke deti tohle uz vazne brat nebude..
Myslim, ze cist to jeste jednou, dosla bych ke stejnym zaverum, ale jeste ke horsim zjistenim...
Tohle pro deti vazne NE.. to radsi tu Karkulku..
Amélie
  • 
15.12.2005 21:01:45
Taro,

mne by zajímalo, jak se vyhnout situaci, kterou popisuješ v bodě 1) (" Dostanou se nekam, kde budou odlisne, a celkove prostredi bude mit tak nizkou uroven, ze odlisni budou tercem pronasledovani. Nebudou na to vubec pripraveni, zaskoci je to a nez se v situaci zorientuji, uz budou mit velmi spatne postaveni. Na vojnu se uz sice nechodi, ale v mirnejsi forme se takova situace objevit muze."

Nebo jak se na to připravit. Podle mých dosavadních zkušeností je to neřešitelné a jediným řešením je dostat se z takového prostředí honem pryč. Jestli máš nějaké řešení, sem s ním, a to prosím nemyslím ironicky.

Jinak pohádka se četla moc hezky, jen to její vyznění mi přišlo takové ... trochu nevýchovné, i když realistické (kocourek, aby přežil, na sobě musel změnit nepodstatný vnější rys).
Eva K
  • 
15.12.2005 14:46:11
Taky nemyslím, že církev se snaží vymítit pověry. Možná oficiélně ano, ale v rodině manžela máme dvě katolické fanatičky a jejich pověrčivost řídí jejich život spolu s chozením do kostela. Eva
Meta
  • 
15.12.2005 14:38:54
Libiku, nenech se zblbnout. Vyřešit odlišnost tím, že se přizpůsobím požadavkům okolí je nepřijatelné. A předkládat to dětem? No, to mi připadá víc než zcestné. Podívejte se na Michaela Jacksona. Ten by mohl sloužit za příklad "bílého kocourka". Je šťastný? Jděte s "moderními" kompromisy do háje zeleného. Moderní pohádky píše krásně třeba H. Doskočilová. Tak si představuji moderní pohádku.
Tara
  • 
15.12.2005 13:00:34
Libiku, kdyz vychovas deti tak, ze te pohadce nebudou rozumet, hrozi jim tri ruzna nebezpeci:

1. Dostanou se nekam, kde budou odlisne, a celkove prostredi bude mit tak nizkou uroven, ze odlisni budou tercem pronasledovani. Nebudou na to vubec pripraveni, zaskoci je to a nez se v situaci zorientuji, uz budou mit velmi spatne postaveni. Na vojnu se uz sice nechodi, ale v mirnejsi forme se takova situace objevit muze.
2. Nebudou chapat, proc se jejich znami, kteri se necim odlisuji, v nekterych mistech a situacich boji, nebudou citit potrebu je pripadne chranit.
3. Setkaji se s nekym, kdo jim "vysvetli", ze nektera odlisna skupina je spatna. Pro ne to bude tak nova a objevna myslenka, ze ji snadno uveri.

Deti by se mely vychovavat v tom, ze neni spravne utiskovat odlisne lidi, ale ze se to v realu stava.
Stejne tak by mely byt (i kdyz asi az v dospivani, je to pomerne slozite) seznameny s ruznymi zcestnymi nazory, ktere ruzne casti lidstva v ruznych dobach zastavaly. Hlavne s temi, ktere na prvni pohled vypadaji rozumne, jako je treba komunismus. Jinak se lidstvo z historie nepouci. (No, ono se asi nepouci stejne, ale je zbabele vzdat to predem.)
Eecta
15.12.2005 13:00:33
No ale to jsem ti prece psala v te odpovedi - ze ta pohadka je o tom, jak je nesmyslne soudit nekoho podle barvy kozichu (ale i jinych vnejsich kriterii), tvymy slovy, jak je nesmyslne, aby odlišnost byla terčem utoku. A take o tom, ze takhle se chovaji jenom lide, ne zvirata.

A take o tom, jak takovym soudem muzes druhemu ublizit - kdyz se nezajimas o nej, jeho nazory a podobne. Priklad (kdyz to prezenu:))): potkas kluka, jenom na nej mrknes, reknes: hele, ma na sobe napriklad dziny a triko a rozcuchany vlasy - to je nejakej flakac. A pak ho potkas ulizanyho v kvadru a reknes si: je, vy jste sympaticky mladik, nechtel byste si vzit mou dceru za zenu?
15.12.2005 12:11:03
A tak máš možná pravdu, dopadlo to nakonec hezky a mnozí v pozici černého kocourka se mohou utěšovat, že nakonec taky do něčeho spadnou a bude líp. Ony vlastně pohádky nemusí být a nejsou za každou cenu přísně humánní,natož výchovné.Já bych jenom chtěla vychovat své děti tak, aby té pohádce nerozumněly, aby nechápaly, proč má být odlišnost terčem útoku, ale to nesouvisí ani s článkem ani s tím jak je to mezi bílýma a černýma:( Tak nic ve zlým.
Eecta
15.12.2005 12:02:42
Jo a jeste k te kocicce - ona nebyla neverna, i kocici genetika preci muze stejne barevnym rodicum nadelit jinak barevna kotata:) tam slo o to, ukazat, jaky je Zrzek vazeny kocour, na ktereho si nikdo netroufne - zatimco jinym by se posmivali, u nej si to nedovoli:)

A napsala jsem to proto, ze znamym mych rodicu se neco podobneho stalo. Narodil se jim cernousek. V silenem stresu a pod natlakem se pak babicka otce maleho cernouska priznala, ze jeji babicka se s cernochem "spustila" - tedy deda otcovy babicky byl cernoch. Nijak se to na nich "barevne" neprojevilo, az v tomhle vzdalenem pokoleni. A prestoze to bylo jeho vlastni dite a "cerne" bylo z viny jeho vlastni rodiny a ne matciny, neunesl to a rozvedl se. Proste se nesmiril s tim, jak na nej budou lidi koukat a co si budou povidat (70 leta). To by Zrzek nikdy neudelal - i kdyz byla kotata jina, veril sve kocce, ze jsou jeho:)))
Eecta
15.12.2005 11:55:04
Ahoj, napsala jsem jich vic, ale po reakci na tuhle nevim, jestli je mam posilat. Je opravdu na kazdem, jak si vylozi co si precte - zarazilo me, ze v tehle pohadce si ctenarky nasly veci, ktere me ani ve snu nenapadla.

a s tim zarazenim mas pravdu, ony tou jsou opravdu asi spis bajky, ja to blbe nazvala - vlastne jsem to nazvala pohadky pro vetsi deti - a netvrdim, ze to znamena od 5 let:) ja treba cetla rada pohadky i v 10 - a myslim, ze by se mi tyhle prave v tu dobu libily. (me se teda libi i ted, ale to je asi tim, ze jsem detina:)))
Eecta
15.12.2005 11:51:51
Ahoj, musím říct, že teď jsem se v té předešlé diskuzi dozvěděla, kdo jsi, a velmi mě to překvapilo. Mile. Ahoj:)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.