| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Bílém kocourkovi

 Celkem 33 názorů.
 Meta 
  • 

Ohavné 

(9.12.2005 9:58:39)
Tak dětem bych tak blbou pohádku nikdy nevyprávěla. Nechci tě urazit, ale atributy pohádky to určitě nemá. Navíc
1. černé kočky jsou krásné
2. faráři brojí proti pověrám
4. kočky se nechovají rasisticky
3. odbarvená kočka je umocněná kravina
Dětem raději přečtěte Mikeše, teď je na to správná doba. Mikeš a Vánoce patří tak trochu k sobě.
 Helois+Hela03/06+Dia07/09 


krásná pohádka 

(9.12.2005 10:33:35)
Milá Meto, musím podotknout, že mě se ta pohádka moc líbila a už jsem si ji schovala, abych ji jednou mohla přečíst svým dětem a k tvým poznámkám musím dodat, že
1) černé kočky jsou sice krásné, ale jako holka z dědiny znám spoustu lidí, kteří se jich bojí jak čert kříže a obloukem se jim vyhýbají
2) o kočičím rasismu tam nepadlo ani slovo, ani jediný náznak, to sis to asi jen špatně vyložila
3) odbarvená kočka, které se to navíc stalo někde na smetišti, není žádná kravinam ale námět k zamyšlení pro všechny a nejen pro děti, že s naším chováním k přírodě to není tak úplně v pořádku.

Já si myslím, že když rodiče, samozřejmě v přiměřeném věku, přestanou plést dětem hlavu princeznama a drakama a přečtou jim pár takových poučných moderních pohádek, tak udělají jedině dobře pro budoucnost celýho světa.
 Eecta 


Re: Ohavné 

(9.12.2005 11:56:07)
že se ti nelíbí, nevadí, bylo by smutné, kdyby se nám všem líbilo to samé. Ale proti těm tvým bodům se musím ohradit.
1. černé kočičky jsou nádherné, mám také jednu doma - ale na druhou stranu znám spoustu lidí, kteří se jich bojí. Vidí v nich vtělení ďábla, nebo něco takového. A nejsou to jenom staří lidé nebo lidé z vesnice. A stejně tak znám lidi, kteří neprojdou pod žebříkem, nestoupnou na kanál a když si něco zapomenou doma a musí se vrátit, tak se na chvíli posadí - proti smůle - a podobně. Jo a musím se přiznat, že i když mám svou kočku moc a moc ráda a znám jí a podobně, když jsem šla tuhle v noci na záchod a ona na mě v té tmě otevřela očí, taky jsem se v první chvíli lekla:)))
2. faráři brojí proti pověrám? možná, zase tolik jich neznám, ale ten u nás na chalupě černou kočku obchází z druhé strany kostela.
3. kočky se nechovají rasisticky a o žádném rasizmu tam ani zmínka nebyla. Dokonce je tam napsáno, že mohou být zrzavé, mourovaté, tedy různě barevné - jenom ne černé - a to ne z rasizmu, ale kvůli pověrčivosti. Ani v dnešní době nemusíš za každým slovem "černý" nebo "bílý" vidět rasizmus.
4. já netvrdím, že jsem svou kočku někde zkušebně odbarvovala, takže to asi kravina je. Doopravdy jsem si jenom představovala, že jde nešťastný kolem chemičky a spadne do stoky - já když si polila mikinu savem, tak ta se mi rozhodně odbarvila:) - no a tam se odbarví a má po problému. byla bych radši, kdybys místo bazírování na maličkostech viděla to, co popsala Helois - že je smutné, že lidi vypouštějí co je napadne do řek a podobně.
 Meta 
  • 

Re: Re: Ohavné 

(9.12.2005 12:35:33)
Nezlob se, oceňuji na tvé pohádce jazyk, způsob vyprávění, to všechno je fakt pěkné, literární nadání bezesporu máš. Ale obsahově to ohavnost stejně je. A pokud měla pohádka přinést ekologické ponaučení, pak těžko takové, že poté co se kocourek odbarvil v chemické břečce byl šťastný a jeho život se obrátil k dobrému. Dítě kolem pěti let věku to zarazí a možná, že tě dorazí otázkou: "A co se stalo pak, když mu ty odbarvené chlupy zase odrostly?" Jo, a náš kočičák venkovní, černý jak uhel se dožil poctivých 16-ti let, což je dle pohádky téměř nemožné. Ale nenech se mnou odradit, piš dál, sloh máš pěkný.
 Eecta 


Re: Re: Re: Ohavné 

(9.12.2005 12:51:30)
Mě osobně synovec, kterému byly v létě 4 roky, ničím nedorazil, pohádka se mu líbila a kocourkovi moc fandil, všechno s ním strašně prožíval, když se poprvé plížil mezi ostatní kočky, když strašil faráře, když ho Hafan honil... a pak se strašně chechtal, když se z Hafana stal chumel ocasů... A to že spadl do břečky, která ho odbarvila a byl bílý vzal prostě jako fakt, chemické břečky jsou prostě sajrajt všeho schopný, neptal se mě, jestli mu chlupy odrostou a podobně. Doufám, že mi na to nenapíšeš, že to je tím, že je můj synovec dementní:)))
 micka 
  • 

hezké, ale... 

(9.12.2005 14:53:18)
Pohádka je napsaná krásným jazykem, poutavě, napínavě, člověk si přímo vybavuje situaci, zvuky, atmosféru, takže si myslím, že malé dítě bude vyprávění poslouchat se zatajeným dechem...Připomíná mi to knihu o kocouru Modroočkovi, která byla v dětství moje oblíbená.Opravdu moc hezky napsané...Téma o lidské nelásce k černému kocourkovi také není nijak odtržené od reality, neb opravdu mnoho lidí, zejména starších, je pověrčivých a skutečně mají z černých koček hrůzu a chovají se k nim, tak jak je popsáno. Nicméně ta závěrečná pointa, spočívající v tom, že poté, co kocourek spadne do stoky a odbarví se, začnou se k němu lidé chovat jinak - lépe, se mi nelíbí. Jednak to vyvolává pocit, že proti hlouposti a pověrčivosti lidí nemá smysl bojovat a je lepší se "přizpůsobit" a nevyčnívat z davu, jednak, jak už tady bylo napsáno, ta stoka pak budí dojem vlastně něčeho pozitivního, když díky ní se kocourkův život zlepšil a navíc to může vyvolat v dětech dojem, že vlastně taková stoka plná chemikálií není nic škodlivého, když z toho kocourek vyvázl jen s odbarvenými chlupy. Některé podnikavější děti by pak nabyly dojmu, že kočka vydrží vše a třeba by se pokoušely i leccos se zakázaných lahviček v domácnosti na případné číče testovat.Přitom právě na nejrůznější chemikálie jsou kočičky velmi, velmi citlivé a mnohdy stačí kontakt s nepatrným množstvím a dopadne to špatně.
Spíš by se mi tam líbila nějaká zápletka, která by měla roruzlení v tom, že si lidé uvědomili, že nezáleží na tom, jak kdo (i kocour)vypadá, ale jaký je a sami změnili svůj postoj k černému kocourkovi.Pokud by tam nutně ještě něla být i ta stoka:-), tak bych navrhovala třeba situaci, kdy do ní spadne ten velký Hafan,(nebo lépe je blízko spadnutí - třeba na nějaké lávce, která se prolomila a Hafan je tam uvězněn nad stokou - to jen aby to nebudilo dojem, že ani pejskovi taková stoka nic moc neudělá) který pronásledoval kocourka; kocourek to náhodou uvidí a protože má dobré srdce a je chytrý,tak se rozhodne pomoci i svému úhlavnímu nepříteli. Zaběhne do vesnice a přiměje lidi (což se mu podaří snadno - jen ho uvidí, tak za ním vystartují ve snaze ho zlikvidovat)aby se vydali ke stoce, čímž vlastně zachrání Hafanovi život. Lidé si uvědomí dobrý charakter kocourka a začnou ho mít rádi bez ohledu na jeho zbarvení.

To jen, jak bych to asi převyprávěla já... Jinak černé kočičky jsou moc krásné, elegantní a spolu s mouratými u mě vyhrávají na celé čáře z celého toho množství nejrůznějších zbarvení a barevných kombinací, které lze mezi kočkami nalézt. Takže i proto bych ani v pohádce černého kočičáka neodbarvovala:-)))
 Gerberka 


Černé kočky 

(9.12.2005 13:05:28)
Ahoj Eecto,

tak konečně něco, s čím taky souhlasím já! :-)) Černé kočičky jsou fakt úžasné, nádherné. Mám doma kocoura, který je míchaný (bíločernošedý), a klidně brala i černočerného! Strašně se mi na černých kočkách líbí jejich oči, jak září.

I když - na druhou stranu - když jdu po ulici a narazím na černou kočku, trochu ve mně hrkne, ale vážně jenom trochu :-)).

Afrikánka
 Eecta 


Re: Černé kočky 

(15.12.2005 11:51:51)
Ahoj, musím říct, že teď jsem se v té předešlé diskuzi dozvěděla, kdo jsi, a velmi mě to překvapilo. Mile. Ahoj:)
 Skunkless 


To sedi, ale na nas, ne na pohadku! 

(9.12.2005 14:21:02)

Rekla bych, ze:
1. Cerne kocky jsou opravdu krasne - ovsem zdaleka ne vsichni si to mysli.
2. Farari mozna broji proti poveram - ale ne kazdy z nich to "uci".
3. Odbarvena kocka je umocnena kravina - ale to my jsme vytvorili svet, kde je to mozne.
4. Kocky se nechovaji rasisticky - zatimco my ano!

Pohadka nam krasne nabizi, abychom se nad tim zamysleli, zda-li se nam to pitome, nas svet (kde je to mozne) se nam zda pitomy a proto bychom s tim uz konecne meli neco delat!

Me se pohadka libi a urcite ji svym detem jednou vypravet budu (az je budu jednou mit :)


 difo 
  • 

Prosba 

(12.12.2005 10:35:51)
Tenhle článek mi připomněl a já bych vás všechny chtěla poprosit. Možná se vám to bude zdát malicherné, ale prosím vás za všechna zvířátka, která se mají stát dárkem pod vánočním stromečkem. Rozvažte dobře jaké zvířátko a komu je dáváte. Když dáváte zvířátko dětem, počítejte s tím, že se hlavně bude asi muset starat maminka. Počítejte s tím, že každé zvíře je živý tvor s vlastním životem a vlastní individualitou a ne hračka. A porozhlédněte se po budoucím domově zvířete, jestli je tam všemi vítáno a chtěno. A buďte připraveni vzít svůj dárek zpět, pokud se ukáže, že se zvířátko omrzelo. Je mi vždycky smutno, když slýchám, jak kotě nebo štěně udělalo radost dětem pod vánočním stromečkem a za měsíc se rodiče dohadují nad tím, zda to zvíře mají hodit do popelnice nebo nechat pojít hlady a zimou v lese. Prostě ať ta dětská radost pod stromečkem není vykoupená utrpením a zlou smrtí. Omlouvám se, pokud jsem se vás dotkla ale přeplněné útulky po vánocích hovoří samy za sebe.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Faráři, realita a další... 

(9.12.2005 14:59:10)
Faráři že brojí proti pověrám? No možná takoví jsou, ale jak kteří. U nás ve městě máme dva: jednoho (katolického), který když mně večer potká se psem na procházce (černý NO) tak se přežehná křížem a jedou manželovi povídal něco o tom, že bychom doma neměli mít toho ďáblova zplozence.... (a není to jeho obavou ze psů, protože druhou fenku, NO, která je tříbarevná má rád - to jen tu černou nemůže vystát).
Druhá paní farářka církve ČSH má ráda psy bez "barevného rasizmu", ale kočku do baráku (starší objekt, kde se potřebovala v různých kůlnách na dvoře zbavit myší) černou nachtěla - že by se starší lidé, co do motlitebny chodí, mohli bát.... Takže ten strach z "černých koček" ja asi mezi lidmi dost rozšířen a ne všichni faráři se tuto pověru snaží vymýtit.
Pohádka je zajímavá, myslím si, že děti by mohla zaujmout. Co já bych vynechala to by byla spíše ta historka o nevěrné kočičce, která - sama rezavá s rezavým manželem - má mourovatá koťata...
O rasizmu mezi kočkama tam není ani půl slova - naopak, lidé černou kočku nechtějí, kočičky ji mezi sebe přijmou ať je bílá, nebo černá..... protože barva u nich není podstatná. To se mi zdá naopak velmi nerasistické....
A to odbarvení kocourka? že je nereálné? A sežrání Karkulky vlkem a po té její "vyskočení" z rozpáraného vlčího břicha? A mluvení Mikeše? Nebo mouchy a mravenců ve Zlatovlásce? Myslím si, že tyto nereálné věci budou brát děti asi rovnocenně.
Takže závěrem - já bych pohádku brala.
Simča
 10.5Libik12 


Re: Faráři, realita a další... 

(9.12.2005 17:44:45)
A já se musím zastat Mety."Pohádka" je vystavěná na tom, že je šikanována odlišnost
a pointou je odstranění této odlišnosti,nota bene tím, že se spadne do jakýchsi sraček, které tam pro ten happyend utrousilo lidstvo.Paušální útok na katolické kněžstvo trochu připomíná socialismus. Navíc v době, kdy někdo považoval černou kočku za vtělení ďabla, byli zrzaví či tělesně postižení lidé označováni za Bohem poznamenané.Nerada bych si na Rodině přečetla moderní pohádku o hrbatém chlapečkovi, kterého děti zaháněli, až omylem vlítl pod tramvaj a bylo vymalováno.
 Eecta 


Re: Re: Faráři, realita a další... 

(12.12.2005 13:33:33)
a co to brát z druhé strany?
Pohádka je o tom, jak je hloupé věřit pověrám a jenom kvůli pověrám zkazit někomu (tady kočce) život - který by se jí nijak nezlepšil, kdyby náhodou nespadla do toho sajrajtu. A pak se vrátila a přestože byla úplně stejná co se týče názorů (když to polidštíme), chování a všeho, jenom barva byla jiná, a najednou ji všichni lidé milují. To je přeci pokrytecké a já myslím, že i ze života. Jinak řečeno lidem nezáleží na tom, co je uvnitř, pouze na prvním vizuálním dojmu.

Proti útoku na katolíky se ohrazuji, žádné náboženství tam není jmenováno a není to ani nijak hanlivě myšleno. Vždyť ten farář je mezi lidmi oblíbený - jen i on bohužel věří na pověry.
 Pamian 


Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(14.12.2005 5:17:41)
Ahoj Eecto,
Tvuj pribeh se mi moc libil (az na tu "nevernou" kocicku). Ma to ale jedno ALE - libilo se mi to jako pribeh, mozna jako bajka, ale rozhodne ne jako pohadka - v pohadce vitezi dobro nad zlem a to se tady nestalo - zvitezily predsudky. Pribehu davam 9 bodu z 10, zarazeni pod pohadky 0. Ale tesim se na dalsi pribehy, pises hezkym stylem a pekne se to cte.
 Eecta 


Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 11:55:04)
Ahoj, napsala jsem jich vic, ale po reakci na tuhle nevim, jestli je mam posilat. Je opravdu na kazdem, jak si vylozi co si precte - zarazilo me, ze v tehle pohadce si ctenarky nasly veci, ktere me ani ve snu nenapadla.

a s tim zarazenim mas pravdu, ony tou jsou opravdu asi spis bajky, ja to blbe nazvala - vlastne jsem to nazvala pohadky pro vetsi deti - a netvrdim, ze to znamena od 5 let:) ja treba cetla rada pohadky i v 10 - a myslim, ze by se mi tyhle prave v tu dobu libily. (me se teda libi i ted, ale to je asi tim, ze jsem detina:)))
 Eecta 


Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 12:02:42)
Jo a jeste k te kocicce - ona nebyla neverna, i kocici genetika preci muze stejne barevnym rodicum nadelit jinak barevna kotata:) tam slo o to, ukazat, jaky je Zrzek vazeny kocour, na ktereho si nikdo netroufne - zatimco jinym by se posmivali, u nej si to nedovoli:)

A napsala jsem to proto, ze znamym mych rodicu se neco podobneho stalo. Narodil se jim cernousek. V silenem stresu a pod natlakem se pak babicka otce maleho cernouska priznala, ze jeji babicka se s cernochem "spustila" - tedy deda otcovy babicky byl cernoch. Nijak se to na nich "barevne" neprojevilo, az v tomhle vzdalenem pokoleni. A prestoze to bylo jeho vlastni dite a "cerne" bylo z viny jeho vlastni rodiny a ne matciny, neunesl to a rozvedl se. Proste se nesmiril s tim, jak na nej budou lidi koukat a co si budou povidat (70 leta). To by Zrzek nikdy neudelal - i kdyz byla kotata jina, veril sve kocce, ze jsou jeho:)))
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 12:11:03)
A tak máš možná pravdu, dopadlo to nakonec hezky a mnozí v pozici černého kocourka se mohou utěšovat, že nakonec taky do něčeho spadnou a bude líp. Ony vlastně pohádky nemusí být a nejsou za každou cenu přísně humánní,natož výchovné.Já bych jenom chtěla vychovat své děti tak, aby té pohádce nerozumněly, aby nechápaly, proč má být odlišnost terčem útoku, ale to nesouvisí ani s článkem ani s tím jak je to mezi bílýma a černýma:( Tak nic ve zlým.
 Eecta 


Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 13:00:33)
No ale to jsem ti prece psala v te odpovedi - ze ta pohadka je o tom, jak je nesmyslne soudit nekoho podle barvy kozichu (ale i jinych vnejsich kriterii), tvymy slovy, jak je nesmyslne, aby odlišnost byla terčem utoku. A take o tom, ze takhle se chovaji jenom lide, ne zvirata.

A take o tom, jak takovym soudem muzes druhemu ublizit - kdyz se nezajimas o nej, jeho nazory a podobne. Priklad (kdyz to prezenu:))): potkas kluka, jenom na nej mrknes, reknes: hele, ma na sobe napriklad dziny a triko a rozcuchany vlasy - to je nejakej flakac. A pak ho potkas ulizanyho v kvadru a reknes si: je, vy jste sympaticky mladik, nechtel byste si vzit mou dceru za zenu?
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 13:00:34)
Libiku, kdyz vychovas deti tak, ze te pohadce nebudou rozumet, hrozi jim tri ruzna nebezpeci:

1. Dostanou se nekam, kde budou odlisne, a celkove prostredi bude mit tak nizkou uroven, ze odlisni budou tercem pronasledovani. Nebudou na to vubec pripraveni, zaskoci je to a nez se v situaci zorientuji, uz budou mit velmi spatne postaveni. Na vojnu se uz sice nechodi, ale v mirnejsi forme se takova situace objevit muze.
2. Nebudou chapat, proc se jejich znami, kteri se necim odlisuji, v nekterych mistech a situacich boji, nebudou citit potrebu je pripadne chranit.
3. Setkaji se s nekym, kdo jim "vysvetli", ze nektera odlisna skupina je spatna. Pro ne to bude tak nova a objevna myslenka, ze ji snadno uveri.

Deti by se mely vychovavat v tom, ze neni spravne utiskovat odlisne lidi, ale ze se to v realu stava.
Stejne tak by mely byt (i kdyz asi az v dospivani, je to pomerne slozite) seznameny s ruznymi zcestnymi nazory, ktere ruzne casti lidstva v ruznych dobach zastavaly. Hlavne s temi, ktere na prvni pohled vypadaji rozumne, jako je treba komunismus. Jinak se lidstvo z historie nepouci. (No, ono se asi nepouci stejne, ale je zbabele vzdat to predem.)
 Amélie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 21:01:45)
Taro,

mne by zajímalo, jak se vyhnout situaci, kterou popisuješ v bodě 1) (" Dostanou se nekam, kde budou odlisne, a celkove prostredi bude mit tak nizkou uroven, ze odlisni budou tercem pronasledovani. Nebudou na to vubec pripraveni, zaskoci je to a nez se v situaci zorientuji, uz budou mit velmi spatne postaveni. Na vojnu se uz sice nechodi, ale v mirnejsi forme se takova situace objevit muze."

Nebo jak se na to připravit. Podle mých dosavadních zkušeností je to neřešitelné a jediným řešením je dostat se z takového prostředí honem pryč. Jestli máš nějaké řešení, sem s ním, a to prosím nemyslím ironicky.

Jinak pohádka se četla moc hezky, jen to její vyznění mi přišlo takové ... trochu nevýchovné, i když realistické (kocourek, aby přežil, na sobě musel změnit nepodstatný vnější rys).
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(16.12.2005 9:14:32)
Nemam na to reseni a co jsem videla, tak s tim opravdu moc nejde delat :-(

Clovek se te vetsine vetsinou prizpusobit bud nemuze (pokud maji trenba jinou barvu pleti) nebo nechce (pokud treba kouri nebo si mysli, ze zenska je jen pro posluhovani). Muze treba nemluvit o sve rodine, pokud se to v te spolecnosti nenosi, nebo o nejakych svych soukromych aktivitach, ktere tam nejsou "in". Ale to pomuze jen, kdyz je ta diskriminace jinych jaksi v "jemnejsi forme".

Jedine, kdyz clovek pripousti existenci takove situace a je na to pripraven, muze ji vcas rozpoznat a utect driv, nez ho to nejak psychicky poskodi. Pripadne si toho vsimnout jeste driv, nez do te spolecnosti vleze (treba kdyz se jde podivat do sveho budouciho zamestnani).
Co delat, kdyz utect nemuze (treba dite ze skoly, dospely z nemocnice nebo jeste hur z vezeni - vsichni doufame, ze se tam slusny clovek nedostane, ale co treba ti manzele (sberatele), kteri meli doma "podezrele moc cedecek" a stravili ve vazbe nekolik mesicu; a nejaka smolna autohavarie se muze prihodit i slusnemu cloveku), to bohuzel netusim a zadnou radu jsem nikdy necetla. :-(
 Meta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 14:38:54)
Libiku, nenech se zblbnout. Vyřešit odlišnost tím, že se přizpůsobím požadavkům okolí je nepřijatelné. A předkládat to dětem? No, to mi připadá víc než zcestné. Podívejte se na Michaela Jacksona. Ten by mohl sloužit za příklad "bílého kocourka". Je šťastný? Jděte s "moderními" kompromisy do háje zeleného. Moderní pohádky píše krásně třeba H. Doskočilová. Tak si představuji moderní pohádku.
 Eva K 
  • 

Re: Faráři, realita a další... 

(15.12.2005 14:46:11)
Taky nemyslím, že církev se snaží vymítit pověry. Možná oficiélně ano, ale v rodině manžela máme dvě katolické fanatičky a jejich pověrčivost řídí jejich život spolu s chozením do kostela. Eva
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(15.12.2005 21:40:54)
No nezlobte se, ale mne to spis pripada jako rasisticka volovina.
Opravdu. Po prvnim precteni jsem to pochopila jako rasisticky ladenou pohadku. Mozna prehanim. Tak co treba sikana? To by snad mohlo odpovidat. Tady nejde o to, ze o tom neni psano, ale ze to tak ctenar pochopi.
To, ze se ma jednat o ekologicky ladeny pribeh, ktery ma vest mladsi generaci k zamysleni nad vlastnimi zlocyny na prirode, jsem si precetla az v diskusi.
Tak tohle by mne ani ve snu ...
Pouzivas moc hezky sloh.. ale asi, byt Tebou, bych priste radne zvazila, co napsat a co pustit do eteru.
Jo.. a nevim, jak s tou genetikou, ale tohle asi deti nepoberou ;-)(Zrzek versus kocicka a pestrobarevna kotata...) Priklanim se k nazoru, ze male deti to vezmou jako neveru kocicky.. pokud jijm tedy rodice neobjasni taje genetiky (coz je ucivo tusim na 2.stupni ZS ?? - a takhle velke deti tohle uz vazne brat nebude..
Myslim, ze cist to jeste jednou, dosla bych ke stejnym zaverum, ale jeste ke horsim zjistenim...
Tohle pro deti vazne NE.. to radsi tu Karkulku..
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(15.12.2005 21:49:15)
omlouvam se za preklepy....
obzvlast zlocyny :-))
 Eecta 


Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(16.12.2005 12:18:14)
Na cerny kocce nikdy nebylo a nikdy nebude nic rasistickyho, to z toho porad delate jenom vy. Nevim proc. Cerna kocka je predmetem pover kvuli spojeni s peklem. A nemuzu za to, ze bila kocka je naopak takovym symbolem cistoty - asi ze je to na ni nejvic videt, jak se stale cisti a podobne.
Genetika - ti bylo vysvetleni pro dospelou ctenarku, ne pro deti, tem je to fuk.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(16.12.2005 16:14:56)
Ja jsem ale to slovo "rasisticka" pak opravila na "sikana"..
Anebo jak rikas tomu, ze kocourek je diskriminovan kvuli barve kozisku? A diskriminovan je ,protoze poukazujes na to, ze si ho zadny panicek nevzal , protoze je cerny..
a privitali ho az kdyz byl bily...? To snad ne? Tohle neni z Tveho pohledu navod k sikane (treba romu) ?
Jak znam deti.. tak po precteni Tve pohadky by byli schopne hodit romskeho kamarada nebo kamaradku do stoky u chemicky, aby jim odbarvili barvu kuze.. v lepsim pripade. V tom horsim tam mala cikanata budou skakat sama :-(
Co se tyce pover o bilych a cernych kockach, myslim, ze dnes uz se to takhle davno nebere. A prece se nebudeme vracet do stredoveku ;-).
 Skunkless 


Re: Re: Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(16.12.2005 22:16:25)
Ja porad nechapu, co se na te pohadce komu nezda..me to pripada, ze kocourka diskriminuji LIDE kvuli barve kozisku (coz beru jako dobrou trefu k zamysleni nad nasim chovanim at uz se jedna o povery nebo jen o barvu "srsti")a kocicky jej prijaly bileho, protoze vedeli, ze lide ho prijmou tez a tak nemely duvod byt proti jeho navratu.

No a to, co udelaji nase deti, po precteni pohadky je ve velke mire zavisle na tom, jak si je vychovame, ne? Deti od mala vidi, jak si vlasy barvi jejich maminky a najednou by je prebarveni kozisku melo motivovat k necemu spatnemu? A budou parat vsem vlkum a psum bricha, jestli tam nemaji kameni ci Karkulku? Vzdyt my jsme tu od toho, abychom jim vysvetlili, ze nektere veci se nedelaji, protoze pusobi druhym bolest a to, ze se o tom pise v pohadce je prirozene, tezko muze byt jen o "zili stastne az na veky" - prvne se neco musi stat aby si uvedomili, ze ziji stastne..nebo snad ne? Me se zkratka ta pohadka libi a nemyslim si, ze by deti ohrozovala vic nez jakakoli jina pohadka.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(17.12.2005 9:05:25)
mozna by stacilo uvest, od kolika let jsou podobne pohadky "pristupne..
Nas trilety Vojta se u ni vcera rozplakal.. a to jsem byla u faze, ze si kocourka nikdo nechce vzit, protoze je cerny.. Proste to nepobral. Slova jako diskriminace a rasismus a sikana doma nepouzivame - tudiz nezna..
Ale zna pohadku o Karkulce a sousedky psa fakt jeste nerozparal! ;-)
Ale jinak souhlas, je to o vychove. A prave v ramci vychovy se priklanim k nazoru, ze podobne pohadky radeji ne, snad az tak v 7. tride, v ramci ekologicke vychovy :-))) - kdyz to teda je ekologicka pohadka..
 Eecta 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(19.12.2005 11:32:03)
proc myslis, ze se to jmenuje: pro vetsi deti?

a nikdo netvrdil, ze je to ekologicka pohadka, to jenom tak vyplynulo v diskuzi

a ctes jim Andersena? ten zase me pripada jako ten nejprisernejsi spisovatel pohadek, vsechny jsou chmurne a skonci blbe. Ja jako mala jsem je k smrti nenavidela.
 Eecta 


Re: Re: Re: Re: EKOLOGICKA POHADKA? to snad NE! 

(19.12.2005 11:25:20)
Ach ach - neprevadis si to trochu moc do nasi dnesni reality? jaka diskriminace, sikana... Povery existuji a budou existovat porad. ty se nechytis za knoflik, kdyz potkas kominika? ja jo a nestydim se za to.
poukazuju na to, ze ho nikdo nechce, protoze je cerny, PROTOZE JE TO PRO LIDI SPOJENI S DABLEM, nema to zadnou souvislost s romy, cernochy, nikym!
A kdyby byl bily, vzali by ho, protoze bila kocka je chapana jako velmi ciste zviratko.
Nevim jak znas deti, uz treba nekdy rozparaly vlkovi bricho, aby osvobodily Karkulku?
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Drsný (!), ale dobrý 

(18.12.2005 16:26:51)
Nečetla jsem všechny názory, ale souhlasím s tímhle - je to dobrý příběh, i když spíš pro starší děti a dospělé...
Děckám jsem to četla ve zkrácené verzi (mladší to nechápala, takže u toho dělala kraviny - hlavně proto) a s vynecháním či překladem cizích slov... ;)
míše se to líbilo. podle mě je důležitý vždycky po pohádce o ní s dětma diskutovat, co si z toho vzaly, jak ji pochopily...
Člověk se pak kolikrát podiví! ;))
Lidé se nechovají ideálně, proto se jeden nemůže divit, když v pohádkách / příbězích nevystupuje pouze dobro...
a za sebe: netušila jsem, že černé kočky a kocouři jsou opravdu v až takové klatbě...! /viz ohlasy/
Eecto, piš rozdhodně další, je to zajímavý; vždyť každá pohádka obsahuje určité nereálnosti a "kraviny"... A že to není pro ty nejmladší? Můžeš to přece nazvat "příběh" ;) Piš pro ty z nás, koho to zajímá :-)
(Není člověk ten, aby se zachoval lidem všem;))
est.
 Eecta 


Re: Drsný (!), ale dobrý 

(19.12.2005 11:29:59)
Asi nenapisu, nemam nervy to porad dokola vysvetlovat
napises cerna kocka - a uz se tam hleda rasizmus, sikana, diskriminace...
napises pro vetsi deti - a nekdo to cte diteti ve 3 letech a divi se, ze breci, kdyz nikdo kocourka nechce. me je ho taky lito a to jsem dospela.
napises o poverach - a to je navrat do stredoveku
nechapu

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.