| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Bílém kocourkovi

 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]
Eecta
19.12.2005 11:32:03
proc myslis, ze se to jmenuje: pro vetsi deti?

a nikdo netvrdil, ze je to ekologicka pohadka, to jenom tak vyplynulo v diskuzi

a ctes jim Andersena? ten zase me pripada jako ten nejprisernejsi spisovatel pohadek, vsechny jsou chmurne a skonci blbe. Ja jako mala jsem je k smrti nenavidela.
Eecta
19.12.2005 11:29:59
Asi nenapisu, nemam nervy to porad dokola vysvetlovat
napises cerna kocka - a uz se tam hleda rasizmus, sikana, diskriminace...
napises pro vetsi deti - a nekdo to cte diteti ve 3 letech a divi se, ze breci, kdyz nikdo kocourka nechce. me je ho taky lito a to jsem dospela.
napises o poverach - a to je navrat do stredoveku
nechapu
Eecta
19.12.2005 11:25:20
Ach ach - neprevadis si to trochu moc do nasi dnesni reality? jaka diskriminace, sikana... Povery existuji a budou existovat porad. ty se nechytis za knoflik, kdyz potkas kominika? ja jo a nestydim se za to.
poukazuju na to, ze ho nikdo nechce, protoze je cerny, PROTOZE JE TO PRO LIDI SPOJENI S DABLEM, nema to zadnou souvislost s romy, cernochy, nikym!
A kdyby byl bily, vzali by ho, protoze bila kocka je chapana jako velmi ciste zviratko.
Nevim jak znas deti, uz treba nekdy rozparaly vlkovi bricho, aby osvobodily Karkulku?
18.12.2005 16:26:51
Nečetla jsem všechny názory, ale souhlasím s tímhle - je to dobrý příběh, i když spíš pro starší děti a dospělé...
Děckám jsem to četla ve zkrácené verzi (mladší to nechápala, takže u toho dělala kraviny - hlavně proto) a s vynecháním či překladem cizích slov... ;)
míše se to líbilo. podle mě je důležitý vždycky po pohádce o ní s dětma diskutovat, co si z toho vzaly, jak ji pochopily...
Člověk se pak kolikrát podiví! ;))
Lidé se nechovají ideálně, proto se jeden nemůže divit, když v pohádkách / příbězích nevystupuje pouze dobro...
a za sebe: netušila jsem, že černé kočky a kocouři jsou opravdu v až takové klatbě...! /viz ohlasy/
Eecto, piš rozdhodně další, je to zajímavý; vždyť každá pohádka obsahuje určité nereálnosti a "kraviny"... A že to není pro ty nejmladší? Můžeš to přece nazvat "příběh" ;) Piš pro ty z nás, koho to zajímá :-)
(Není člověk ten, aby se zachoval lidem všem;))
est.
17.12.2005 9:05:25
mozna by stacilo uvest, od kolika let jsou podobne pohadky "pristupne..
Nas trilety Vojta se u ni vcera rozplakal.. a to jsem byla u faze, ze si kocourka nikdo nechce vzit, protoze je cerny.. Proste to nepobral. Slova jako diskriminace a rasismus a sikana doma nepouzivame - tudiz nezna..
Ale zna pohadku o Karkulce a sousedky psa fakt jeste nerozparal! ;-)
Ale jinak souhlas, je to o vychove. A prave v ramci vychovy se priklanim k nazoru, ze podobne pohadky radeji ne, snad az tak v 7. tride, v ramci ekologicke vychovy :-))) - kdyz to teda je ekologicka pohadka..
16.12.2005 22:16:25
Ja porad nechapu, co se na te pohadce komu nezda..me to pripada, ze kocourka diskriminuji LIDE kvuli barve kozisku (coz beru jako dobrou trefu k zamysleni nad nasim chovanim at uz se jedna o povery nebo jen o barvu "srsti")a kocicky jej prijaly bileho, protoze vedeli, ze lide ho prijmou tez a tak nemely duvod byt proti jeho navratu.

No a to, co udelaji nase deti, po precteni pohadky je ve velke mire zavisle na tom, jak si je vychovame, ne? Deti od mala vidi, jak si vlasy barvi jejich maminky a najednou by je prebarveni kozisku melo motivovat k necemu spatnemu? A budou parat vsem vlkum a psum bricha, jestli tam nemaji kameni ci Karkulku? Vzdyt my jsme tu od toho, abychom jim vysvetlili, ze nektere veci se nedelaji, protoze pusobi druhym bolest a to, ze se o tom pise v pohadce je prirozene, tezko muze byt jen o "zili stastne az na veky" - prvne se neco musi stat aby si uvedomili, ze ziji stastne..nebo snad ne? Me se zkratka ta pohadka libi a nemyslim si, ze by deti ohrozovala vic nez jakakoli jina pohadka.
16.12.2005 16:14:56
Ja jsem ale to slovo "rasisticka" pak opravila na "sikana"..
Anebo jak rikas tomu, ze kocourek je diskriminovan kvuli barve kozisku? A diskriminovan je ,protoze poukazujes na to, ze si ho zadny panicek nevzal , protoze je cerny..
a privitali ho az kdyz byl bily...? To snad ne? Tohle neni z Tveho pohledu navod k sikane (treba romu) ?
Jak znam deti.. tak po precteni Tve pohadky by byli schopne hodit romskeho kamarada nebo kamaradku do stoky u chemicky, aby jim odbarvili barvu kuze.. v lepsim pripade. V tom horsim tam mala cikanata budou skakat sama :-(
Co se tyce pover o bilych a cernych kockach, myslim, ze dnes uz se to takhle davno nebere. A prece se nebudeme vracet do stredoveku ;-).
Eecta
16.12.2005 12:18:14
Na cerny kocce nikdy nebylo a nikdy nebude nic rasistickyho, to z toho porad delate jenom vy. Nevim proc. Cerna kocka je predmetem pover kvuli spojeni s peklem. A nemuzu za to, ze bila kocka je naopak takovym symbolem cistoty - asi ze je to na ni nejvic videt, jak se stale cisti a podobne.
Genetika - ti bylo vysvetleni pro dospelou ctenarku, ne pro deti, tem je to fuk.
Tara
  • 
16.12.2005 9:14:32
Nemam na to reseni a co jsem videla, tak s tim opravdu moc nejde delat :-(

Clovek se te vetsine vetsinou prizpusobit bud nemuze (pokud maji trenba jinou barvu pleti) nebo nechce (pokud treba kouri nebo si mysli, ze zenska je jen pro posluhovani). Muze treba nemluvit o sve rodine, pokud se to v te spolecnosti nenosi, nebo o nejakych svych soukromych aktivitach, ktere tam nejsou "in". Ale to pomuze jen, kdyz je ta diskriminace jinych jaksi v "jemnejsi forme".

Jedine, kdyz clovek pripousti existenci takove situace a je na to pripraven, muze ji vcas rozpoznat a utect driv, nez ho to nejak psychicky poskodi. Pripadne si toho vsimnout jeste driv, nez do te spolecnosti vleze (treba kdyz se jde podivat do sveho budouciho zamestnani).
Co delat, kdyz utect nemuze (treba dite ze skoly, dospely z nemocnice nebo jeste hur z vezeni - vsichni doufame, ze se tam slusny clovek nedostane, ale co treba ti manzele (sberatele), kteri meli doma "podezrele moc cedecek" a stravili ve vazbe nekolik mesicu; a nejaka smolna autohavarie se muze prihodit i slusnemu cloveku), to bohuzel netusim a zadnou radu jsem nikdy necetla. :-(
15.12.2005 21:49:15
omlouvam se za preklepy....
obzvlast zlocyny :-))
 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.