| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme v práci čekali moje dítě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 53 [Dalších 33 >>]
Denisa
  • 
3.11.2005 4:48:01
No tak ja jsem stejna generace, ale u nas ve tride to bylo docela jine. Ve 30ti byly ze tridy jenom 2 neprovdane a koukalo se na ne jako na neco divneho. Pritom to neni dnes az tak neobvykle, v zahranici uz vubec ne a Cechy to dohaneji. Me ty holcici blbe starosti taky tenkrat sly na nervy, ale dnes bych rada zavzpominala na ty prusvihy a srandicky. Ted uz maji prichut nostalgie a pripada mi to asi daleko legracnejsi nez tenkrat, protoze tenkrat z toho vzdycky byl prusvih a rodice v reditelne. Napr kdyz vychna otevrela nastavec skrine, protoze chtela zkontrolovat poradek a na hlavu ji spadly 4 flasky od piva. Nebo jak jedna spoluzacka musela na pohotovost, protoze se ji zatka ze sampanana trefila do oka, nebo jak jsme sli do prvomajoveho pruvodu v modrych, svazackych kosilich a kravatach a k tomu metalky, jelikoz jine kalhoty nez metalky ci tygrace jsme nevlastnily. Jo to bylo dutek. Nekdy pro kazdodenni starosti zapominame vzpominat a to taky neni dobre. Kdyz si uvedomim co veci jsem zapomela, je to smutny.
2.11.2005 11:30:28
Ke me se zamestnavatele zachovali pekne - mozna i diky tomu, ze meli zrovna male miminko, takze i kdyz jsme to meli slozitejsi (IVF) a casto jsem v praci chybela, nebyly zadne pripominky - ani od kolegu, kteri, kdyz zjistili, ze cekam a navic dvojcatka, tak se chovali prima. Pak jsem byla nucena zustat v nemocnici a odtud mohla pracovat (notebook + pripojeni k internetu pomoci sluzebniho mobilu), ale bohuzel, jsme o miminka ve 24 tydnu prisli. Spolehala jsem na to, ze i tahle zprava se rychle roznese, proto me "dostal" kolega na obede, ktery se mi snazil (14 dnu po nasem cernem dni) zalichotit, jak mi to materstvi svedci... Par kolegu nevedelo kam s ocima a jak me oslovit, ale uz se to zacina cistit. Nejhezci na tom je, ze mi vetsina kolegu poprala, at se to priste podari do vytouzeneho cile... Tak snad to nezakriknem
Gerberka
2.11.2005 8:11:11
Ahoj Deniso,

jo, jasně, trochu chápu, jak to myslíš. Víš, já jsem trochu (nebo dost :-)) ojedinělý případ v tom, že naše třída se ještě nezmohla na to, uskutečnit nějaký oficiální maturitní sraz (nějaké neoficiální byly), takže to, co jsem Ti psala, vím ze zkušeností jiných a opravdu to tak asi je - hlavně si myslím, že to tak je.

Taky jsem maturovala na střední ekonomické, plná třída holek, pro mě to byla katastrofa - furt se řešilo, kdo s kým chodí, jak se namalovat, co si vzít na sebe, kam se jde na diskotéku, později jaký byl první sex a mne to vážně absolutně nezajímalo. Z tohoto pohledu to byl pro mne naprosto ztracený čas, ale zase jsem ráda, že mám střední ekonomickou a ne gympl. Maturovala jsem na samé jedničky (jasně - šprtka :-)) a jako jediná ze třídy jsem šla dál na vysokou - na fildu - a tam to teprve bylo ono! Konečně jsme se bavili o něčem jiném než o takových pitomostech, všechno jsem dohnala :-)) bez nějakých diskoték a teprve na život na vysoké mám super vzpomínky (hlavně na ty každoroční tříměsíční prázdniny).

A víš, k jakému došlo nakonec paradoxu? Samozřejmě, když jsme maturovaly, tak asi pět holek bylo už těhotných a spousta plánovalo svatbu atd., takže jsem logicky předpokládala, že já tyhle věci absolvuju asi jako poslední. A skutečnost byla taková, že když jsem se ve svých 24 letech vdávala, tak více než polovina holek z té třídy byla ještě svobodných a některé samozřejmě rozvedené - úplně jsem zírala, jak jsem spoustu z nich dohnala a předehnala :-)) a to ještě předtím stihla vystudovat vysokou. Co jsem tak slyšela (s některými holkami jsem v kontaktu), tak některé se vdávaly teprve teď (je nám 32 let), takže žádné spěchy a strachy!

K tomu dítěti: to, v jakém věku se rozhodneš pro dítě, je čistě Tvoje rozhodnutí. Podle mne věk samozřejmě hraje taky roli (stárneme, že jo), ale jinak je to čistě na Tobě - až potkáš někoho, u koho naznáš, že by byl dobrým tatínkem. Co se týká mě, tak já jsem měla synka ve svých 26 letech a podle mne to bylo úplně akorát. Teď ještě plánuju druhé, takže pokud to vyjde, tak jedno jsem měla před třicítkou a druhé bude až po třicítce :-)).

Ahoj, Afr.
Denisa
  • 
2.11.2005 1:11:23
No já bych tak nějak čekala právě to vzpomínání na časy malin nezralých, na to co jsme spolu zažily (tvrdé y protože ekonomka) zamlada, jaké lumpárny jsme vyváděly a co nás spojovalo. Prostě jsem si myslela, že toto je hlavní náplň srazů. Já bych nikomu, koho jsem neviděla 10 let nevyprávěla intimnosti z mého života, proto nejsem ani zvědavá na to, jakou barvu má hovínko miminka někoho, koho jsem 10 let neviděla. Ostatně to, jak se vyvíjel náš život po těch 10 let jsme si řekly hned na začátku. A opravdu mě zajímalo která se vdala a kolik má dětí, ale už mě tak nějak nebavilo poslouchat kdo a jak dlouho kojil. BTW: bez ohledu na to jestli děti mám či ne můj dotaz zní: máš pocit že v 28 je na děti extrémně pozdě?
Gerberka
1.11.2005 8:45:30
Deniso,

a co bys čekala jiného, než diskusi o dětech, miminech a péči o ně - myslím na tom vašem srazu? Vždyť po 10ti letech od matury je to myslím úplně normální. Kdy teda chceš mít děti ty? - to by mě hrozně zajímalo.

Víš, o čem se budete bavit za 20 let? O tom, kolik kdo má nemocí, jak kdo zvládá přechod a pubertu svých dětí. A za 30 let bude vaším tématem, koho vyhodili před důchodem z práce a kdo už mezi vámi není ... Vždyť pořád stárneme a život se vyvíjí, tak co prosím tě, chceš? Promiň, tvůj postoj naprosto nechápu.

Ahoj, Afr.

Kamila,Lenka 5/04
  • 
31.10.2005 22:29:06
Já mám zkušenost taky spíš opačnou. V práci jsem asi rok dopředu oznámila, že budu chtít mít dítě, tak ať si za mě najdou náhradu. Práci, kterou jsem vykonávala, jsem uměla jediná a trvalo dlouho, než bych to někoho naučila. Ředitel měl pořád dost času a spíš mi říkal, že nám to určitě nepůje tak rychle. Ale ono se to podařilo skoro napoprvé :o). Paní, co za mě sehnaly, se vůbec nesnažila se práci naučit. Taky se mi nechtělo říkat o těhotenství hned na začátku, ale dr. mě chtěl nechat doma, tak jsem to všem oznámila. Přemluvila jsem ho, že na nemocenskou nastoupím až za měsíc, že to musím nejdřív všechno zařídit v práci. Paní pořád neměla zájem se v práci zorientovat. Myslela jsem, že s určitéma úlevava budu chodit ještě do práce. Ale po tom, jak se tam ke mě chovali, jsem jim hezky zamávala a užívala těhotenství doma. Musím říci, že to byly nejkrásnější dny, moc jsem si to užívala. A jak to vypadá v práci? Paní se tam pořád prý moc nezorientovala, jen prý říkala, že si takovou práci nenechá nikým sebrat. Tak jsem zvědavá, jestli se budu mít kam vrátit.
míša+1x8měsíců
  • 
31.10.2005 16:11:32
Jojo, já to měla taky tak, jen s tím rozdílem, že jsem si po pěti letech u firmy nedělala iluze... A tak jsem těhotenství usilovně tajila až do osmého měsíce, pak už se nedalo. Sdělila jsem šéfové, že bych měla jít na mateřskou (no, trochu těch iluzí mi zůstalo, protože jsem projevila ochotu pracovat až do porodu a hned po mateřské zase nastoupit, v naději, že to nějak zvládneme)... a do týdne bylo moje místo zrušeno pro nadbytečnost (měsíc poté obnoveno s jiným názvem). Ale co, třeba si v příštím kole najdu slušnějšího (v přesném smyslu toho slova) zaměstnavatele...
29.10.2005 14:59:22
Pozor, maminky.. !!!!
Pokud je žena těhotná a je ve zkušební době, tak ji zaměstnavatel vyhodit může. :-(((
Semeda
  • 
29.10.2005 11:03:35
Ahojky, krásně napsaný článeček, úplně jsem u něj zaslzela... U mě to totiž (samozřejmě) bylo přesně naopak, kvůli zdravotním problémům jsem nahlásila těhotenství šéfovi již v 8. týdnu, řekla jsem mu také o mých problémech a že je možné, že budu muset zůstat doma... Šéf (mmch. Rakušan) mi gratuloval, řekl že to je krásné, že mu nevadí, když budu se zdravotními problémy doma, ale že očekává že svou práci dohoním klidně i poté o víkendech, že za mě nikoho hledat nehodlá. A dorazil mě sdělením, že očekává, že se po šestinedělí vrátím na plný úvazek do práce...

Samozřejmě jsem musela zůstat doma na rizikáči, chtěla jsem co nejpozději, ale doktor byl nekompromisní a šla jsem v 16tt... Od té doby jsem měla každodenní telefonáty od šéfa, co jsem všechno měla udělat a neudělala atd. Docela se divím, že jsem syna při těchto nervech donosila...

Nyní když je synovi 2,5 roku, tak už pracuji na zkrácený úvazek v jiné firmě, kde sice nejsem tak finančně ohodnocená, ale je bezvadný kolektiv..

Holčiny vám všem, co máte v práci pohodu gratuluji, těm co zatím nemáte přeji, aby jste brzy narazily na pracovní kolektiv, který vám bude přát štěstí!!!

Semeda
Laura
  • 
28.10.2005 14:26:22
Ze závažných rodinných/osobních důvodů jsem potřebovala skončit s prací a hledala jsem za sebe náhradu. Přihlásila se šikovná mladá holka, šéfka jí dala prac. smlouvu na dobu neurčitou, já jí zapracovala a ona osoba den po 3-měsíční zkušební lhůtě oznámila, že je v 5.měsíci těhotenství. Do práce šla už s tím, že věděla, že je těhotná. Já tudíž musela opět za sebe hledat náhradu, opět zaučovat nového člověka... Myslím, že mě podvedla. I já mám děti, dokonce i onu práci jsem opustila kvůli závažné nemoci mladšího syna, dítě té kolegyni přeji, ale ona se zajistila na dobu těhotenství a mateřství na můj úkor. Vyčítám jí to.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 53 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.