| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak na výuku cizích jazyků u dětí?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 69 [Dalších 49 >>]
Monika
  • 
25.4.2005 7:54:29
Můj otec potkal na horách, pod sjezdovkou učitele tělocviku. Ten tvrdil, že nemá smysl učit děti lyžovat brzy, protože se to stejně pořádně naučí až pozdějším věku, atd. (v podstatě říkal podobné názory, jaké tu padaly proti výuce angličtiny). Můj otec mu oponoval, celkem neúspěšně. Tu najednou učitel uviděl na sjezdovce malou holčičku jak pěkně dělá obloučky a prohlásil: "Až na tuhle holku, ta ví, jak má jezdit, dělá obloučky sama od sebe, tu lyže poslouchají." Ta malá holka byla moje 3-letá dcera.
Alicee
25.4.2005 5:25:22
Nevím Jago,
taky jsem učitelka angličtiny a myslím si že se seznamováním s cizím jazykem se dá začít i dřív. Samozřejmě že ne klasickou formou...ale nemyslím, že učení s použitím písniček, říkánek a různých nenásilných forem je na škodu. Nedají se očekávat zázraky, ale dítě aspoň získá nějakou představu o tom, že lidé mluví i jinak.
Můj švagr je učitel angličtiny v Japonsku a má několik kurzů pro maličká prťata ve školce, dokonce i v jeslích. Výuka spočívá v tom, že si s dětmi hraje, zpívá a blbne...v angličtině :))))
Jaga10,syn,2 roky
  • 
24.4.2005 21:38:21
Pak Tě tedy musím upozornit na svůj první příspěvek k této diskusi. Jsem učitelka Aj a rozhodně bych dítě neučila cizí jazyk dřív než kolem 5-6 roku, podle vyspělosti dítěte.
Jaga
  • 
24.4.2005 21:16:54
Ano, ale takové dítě už by nesmělo s výukou přestat - pak by bylo možná dvojjazyčné. Měla jsem několik spolužáků, kteří jako dospělí z cizího jazyka nic neuměli a museli na VŠ začít znovu, přestože jako děti byli dvojjazyční, protože pobývali několik v zahraničí jako děti konzulů. Navíc žádná výuka nenahradí prostředí, které na vás působí, i když to nevnímáte.
Jaga10,syn,2 roky
  • 
24.4.2005 21:07:32
Milado, souhlasím s tím, že začínat tak brzy nepřináší valné výsledky. Nevidím důvod,proč by se dítě s vadou řeči nemělo učit cizí jazyky.:-)
24.4.2005 16:43:00
Ježiš, to né! :-)))
Asi jsem to blbě napsala, ale chtěla jsem sdělit, že dělám jak vyšetření k odkladům školní docházky, tak vyšetření všech dysporuch. No a spoustu jiných vyšetření a taky terapie atd.
JJ
Milada.
23.4.2005 21:08:14
Jitko,

ty u predskolaku diagnostikujes dyslexii ? :-)))

Milada
sally
23.4.2005 18:22:42
Sylvo,
no tvoje shrnutí je fajn, ale moje zkušenosti ukazují něco jiného. Bilingvní není v podstatě nikdo - ten člověk vždycky má jazyk, který považuje za "mateřský" "hlavní" nebo "první". A pak jsou jazyky, které umí ještě k tomu - některé hůř, některé lépe. Navíc ten hlavní jazyk vůbec nemusí (a také není!) jazyk, který se naučí v rodině - je jím jazyk, kterým dítě mluví většinu doby (tj. ve školce, škole, s kamarády atd.). Příklad - kamarádka, rodiče angličani, narozená v Argentině (španělština), kde žila do pěti let, pak se přestěhovali do Brazílie (portugalština), kde vystudovala němčinu a esperanto. Teď žije již patnáct let zpět v Anglii (za muže má Němce, aby se to nepletlo :-)) - a za rodný jazyk považuje - portugalštinu.

Co se týče věku dětí - zhruba do čtyř let dítě nevnímá další jazyk jako "cizí" nebo "jiný" - pokud s ním rodilý mluvčí mluví tím jazykem, dítě se ho učí stejně tak jako "mateřštinu". My doma mluvíme všichni česky, ale sousedka a její chlapeček jsou američani, na moje 18ti měsíční batole mluví anglicky. Tomovi trvalo pár dní než začal na angličtinu reagovat a vypadat zaraženě, ale dneska jim bez problémů rozumí a nijak se nepozastavuje nad tím, že Julie na něj mluví "jinak".

Od čtyř do zhruba deseti let se ještě stále dítě dokáže cizí jazyk naučit "ze vzduchu" - jaksi samovolně - tím, že se pohybuje v tom prostředí. Ale už to pro něj může být větší stres - dítě si uvědomuje, že se jedná o "cizí" jazyk, že "nerozumí".

Zhruba od deseti let se už dítě musí cizí jazyk učit - tj. slovíčka, gramatiku atd. Nevím nakolik je to vývojem dítěte a nakolik je to tím, že v tomto věku si (např. ve škole) už nevystačí s běžným slovníkem (odborné názvosloví např. ve fyzice či chemii se nedá pochytat ze vzduchu - to se musí naučit - v rodném jazyce i v tom cizím) - zkrátka od těch cca deseti jedenácti let je ten cizí jazyk už "práce" a nejde to jen tak mimochodem (ale opakuji - nevím jestli to není i tím, že od tohoto věku člověk potřebuje lepší vyjadřovací schopnosti než "hele kočička").

Samozřejmě tohle moje věkové rozdělení je velmi obecné a nepřesné, záleží na každém dítěti.

Pokud bych chtěla, aby tříleté dítě mělo přístup k nějakému cizímu jazyku, asi bych volila formu toho, že ho jednou dvakrát týdně bude hlídat rodilý mluvčí - bude totiž na něj mluvit v celých větách, pro tříleté dítě nemá cenu učit se odříkávat "kočka - cat", ale naučit se s tím zároveň i celá větná spojení. Takže místo kursu bych peníze věnovala na toto. Plus třeba na nějaké dětské pořady v příslušném jazyce.
23.4.2005 18:12:37
Milado,
já proti kroužkům nic nemám! Jen říkám, že kroužek angličtiny je pro dítě málo, aby se pořádně naučilo řeč a podle mých zkušeností je angličtina pro dyslektiky VĚTŠINOU pohromou a na tom trvám. Je to můj názor. Navíc to není moje teorie, mám to podložené praxí (psycholog, 7 let v PPP a těch odkladů a vyšetření dyslektiků už jsem uděla docela řadu).
Kroužky pro předškoláky rozhodně ano, ale neočekávejme zázraky :-)
JJ
Milada.
23.4.2005 16:37:46
To je vazne stale dokola..pro mne nema cenu zde diskutovat. Vcera jsem mela se synem i s dcerou logopedii (jedna se o specielniho pedagoga, dela i SPU), jasne mi rekla, ze pro syna by jazykovku PRAVE doporucila. Pravda, o dceri a jinem jazyce mne vcera nenapadlo se s ni bavit, ostatne dcera na zadny jazyk jeste nechodi, ale kdyz se synem neco v AJ dela, tak ji to zajima velmi a SAMA se pta, co se jak rekne. O tom, ze je levak, ze ma vadne vsechny sykavky, LRŘ snad ani psat nebudu..

Jitko,
prestoze syn mel OSD, tak mu psycholozka v odkladovem roce prave mnoho mimoskolkovych krouzku doporucila a proti AJ nic nemela. Znovu opakuji, ze syn ma spatnou vyslovnost dosud.
Milada
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 69 [Dalších 49 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.