| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Od punku k opeře

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 42 [Dalších 22 >>]
Renata
  • 
22.3.2005 11:41:49
Simco, tak to jo:-)
ja jsem stravila ve Str. mladi, rada na to vzpominam, bydlim v Praze - na praci dobry, ale s detma by bylo asi lip na malem meste. No nic, at se ti tam hezky pracuje, my prijedeme na Rumpalovani.
L+2
  • 
22.3.2005 11:38:55
Psychousi,

ja se tedy musim Pana Karbana zastat. Vubec mi neprisel fejeton arogantni, ci ze by vylozene napadal. Ano, konstatoval, ze jsou mezi nami "pecivalove" kteri radeji koukaji cele dny na TV ci DVD a nic pro sva ditka nedelaji.A je pravda, ze na detech se to opravdu pozna, jestli s rodici neco delaji, nebo jestli travi svuj volny cas s rodici pred TV.

Naopak, prislo mi velmi zajimave, ze diky detem poznava jine veci. Ja bych take nevidela, kdyby nebylo mych deti, spoustu detskych predstaveni a filmu, ktere jsou velmi zajimave a velmi profesionalne provedene. (Pouze pripominka, kdyby nebylo deti tak bych skoncila u punku se mi moc nezdala... jsem stejneho veku jako Pan Karban, ale u punku bych urcite neskoncila, jelikoz jsem u punku jako teenager ani nezacala)


Kultura, a samozrejme nejen kultura, otevira daleko vetsi obzory, a pro deti je jiste prospesna. Mozna prave ty deti, ktere maji rozsirenejsi prostor, potom pouzivaji lepsi jazyk, presne tak, jak o nem Pan Karban v minulosti psal.

Mluva a vyjadrovaci shcopnosti opravdu ukazuji, na jake urovni clovek je a jake schopnosti se od nej daji ocekavat.
Milada.
22.3.2005 11:16:48
EvcoK.,

schvalne prekopiruji ze stranek, co delam, na cem vsem (a to jen z kultury - vynechavam SvP, botanickou, ZOO, tematicky tyden o zviratech, ruzne sportovni akce, pozarni cviceni :-)) ap.) byl muj syn za 2 roky se ZS. Samozrejme to nejsou vsechny akce co kdy deti mely, syn je casto nemocen a na akce nemuze

Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem, 25.6.2004 byly děti na autobusovém výletě v Ostré u Lysé nad Labem. Děti zde viděly ukázky starých řemesel, např. dráteníka, výrobu svíček, kameníka, hrnčíře, kováře...celkem prý 11 řemesel. Více o Ostré je možno najít zde: www.botanicus.cz/index.php nebo zde www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=2596
Výlet se dětem moc líbil.

Devatero pohádek 24.01.2005 Porad Devatero pohádek od Karla Čapka viděly děti 24. ledna 2005 v místní tělocvičně.

Divadelní představení na Lodi Bratří Formanů 8.6.2004 byly děti na dopoledním představení divadla Buchty a loutky - "Žabák Valentýn". Představení se konalo na Lodi Bratří Formanů - u přívozu.

Divadelní představení v Minoru V úterý, 11.1. jely děti autobusem od školy do divadla Minor na pohádku O hloupém Kubovi.

Z internetových stránek divadla: www.minor.cz/main.php?page=repertoir&rep=kuba

Na motivy pohádky K.J.Erbena. Lidská hloupost je nesmrtelná a na světě má všelicos na svědomí - zvlášť přidá-li se k ní ještě závist a chamtivost. Kuba Křápalovic rozumu zrovna moc nepobral. Když šel poprvé prodat máslo do města, ještě netušil, co všechno z toho vzejde. Kdyby býval nepotkal potulného psa, kterého považoval za pána s kordem, mohl ještě dnes ležet na louce za chalupou a pást kozy. Místo toho ale přišel k penězům, což se nelíbilo ani sousedům, ani radním. A protože v Našem Městečku není od slov k činům daleko, nezbylo Kubovi, než rychle začít myslet. Jak se zdá, docela se mu to zalíbilo, že mezi slepými bývá jednooký králem. Karel Jaromír Erben byl zastáncem folkloristické teorie evropského romantismu, která považovala pohádky za důležitý pramen poznání ducha národa. Snad proto jsou nám i dnes hrdinové této "pověsti národní" tak povědomí.
Pohádka se dětem líbila.

Divadlo v Rytířské Dne 18.3 jely děti do divadla vlakem. Jednalo se o tři pohádky světla a tmy - Perníková chaloupka, O zlaté Rybce, Kam chodí spát sluníčko - Divadlo ACT, Rytířská, Praha 1. Dětem se představení moc líbilo. Po skončení se šly děti podívat na Velikonoční trhy na Staroměstské náměstí.

Hvězdárna na Petříně Dne 23.2 byly deti zde:www.observatory.cz/porady/mesicek.php
Jednalo se o Povídání o Měsíčku
To vám byl jednou krejčí Jehlička, který měl za úkol pro Měsíček ušít šaty. A jak to dopadlo, když Měsíc vypadá jednou jako rohlíček a jindy je kulatý jako míček? To všechno se děti dozvěděly v pásmu současně s tím, jakým způsobem vznikají fáze, co to jsou krátery a jak to vypadalo, když po Měsíci chodili lidé.
Dětem se pořad moc libíl.

Hvězdárna na Petříně-Povídání o Sluníčku 19.03.2004 Dne 10.3.2004 se uskutečnil výlet dětí z 1.B a dětí z 2.A na hvězdárnu na Petříně.
Děti se zde dívaly např. dalekohledem. Pro špatné počasí sluníčko sice neviděly, ale viděly např. špičku Petřínské rozhledny, kterou dalekohled prý 20x přiblížil.
Děti se i projely lanovkou.

Kokořínsko 23.9.2003 měly děti výlet na Kokořín a na Máchovo jezero.

KOČÁRKY A DÍTĚ 15. září 2004 byly děti na výstavě ve Středočeském muzeu na výstavě kočárků (jak pro děti, tak pro panenky).

Návštěva kina V poslední školní den roku 2004, dne 22.12.2004 jely děti autobusem od školy do kina na film Úžasňákovi.

Návštěva Národního Muzea Dne 5.11.2004 probíhaly v ZŠ krajské volby. Děti v tento den jely autobusem do Národního Muzeua na Václavském Náměstí. Prohlédly si expozice ve 2. patře Muzea - zoologické expozice a dále novou expozici o fotbalu. Dětem se v Muzeu moc líbilo Více informací o Národním Muzeu zde: www.nm.cz/

Planetárium Dne 14.6.2004 děti z 1.B společně s dětmi z 1.A navštívily Planetárium města Prahy a viděly Letní příběh holčičky ANIČKY A NEBEŠŤÁNKA.
Na webových stránkách www.planetarium.cz/skoly/zs1.htm o pořadu píší:
"Anička se znovu setká s malým Nebešťánkem. Opět se vydají na výlet do vesmíru. Tentokrát se seznámíme s nejzajímavějšími souhvězdími a dozvíme se, která souhvězdí můžeme vidět na letní obloze a jak je najít."
Pořad se dětem moc libil Děti jely do Planetária i z Planetária
vlakem.

Planetárium Dne 6.12.2004 jely děti vlakem do Planetária Praha, kde viděly zimní příběh Aničky a Nebešťánka.
ANIČKA A NEBEŠŤÁNEK - Vánoční příběh
Pohádkové vyprávění pro nejmenší, ve kterém se holčička Anička seznámí s malým Nebešťánkem a společně zažijí neobyčejná dobrodružství ve vesmíru
Stránky Planetaria:
www.planetarium.cz/skoly/zs1.htm

Výlet - Berounsko Dne 21.9.2004 jely děti autobusem na výlet do Koněpruských jeskyní, do sklárny v Nižboru a také se byly podívat na medvídky, které znají z Večerníčku.
Informace o Koněpruských jeskyních lze najít zde: gweb.cz/jeskyne/default.asp
nebo třeba zde: www.caves.cz/jeskyne.php?jazyk=CZ &jeskyne=KON
O medvědech a dětském hřišti, kde se všem dětem líbilo, jsou informace zde: restaurace.ecesko.cz/Czechia/Content/gulliver_item.aspx?clanekid=6776&lid=1

Výlet do Pekla v Příbrami - 27.11.2003 Spolek Prokop pořádá již tradičně v Mariánské štole v předvánočním čase akci s názvem Hornické peklo, hornické nebe.
Ve štole děti přivítal sám Velký Permon, vládce podzemí, se svými permoníky a poslal je dál do pekla, kde byli zaručeně praví čerti spolu se svým vládcem Luciferem. Tam se děti přesvědčily, že peklo má všechny jejich hříchy v evidenci - paní učitelka již předem udělala seznam všech prohřešků :-).
V hornickém nebi, kam děti dorazily, když si je čerti nenechali v Pekle, čekal sv. Mikuláš s anděly a sv. Petr.
Výlet se dětem moc líbil.

Výlet do Pekla v Příbrami 24.11.2004 navštívily děti opět příbramské Peklo. Tentokrát si čerti chtěli nechat v Pekle paní učitelku, ale děti ji nedaly!

Výlet na Český Šternberk Dne 15.4.2004 se uskutečnil celodenní autobusový výlet na Český Šternberk.
Po náštěvě Českého Štemberka byly děti na návštěvě Stanice ochrany přírody a krajiny ČR v Pavlově. Zde děti viděly Vydrýska z televizního Večerníčku, ovečky, dravce a jiná zvířata.

Výstava - vánoční ozdoby Dne 10.12.2004 navštívily děti výstavu Vývoj vánočních ozdob ve Středočeském muzeu.

Výstava ilustrací Jana Kudláčka
Dne 1.2.2005 byly deti ve Stredoceske Muzeu. Navstivily vystavu ilustraci a obrazku, ve kterych snezi
Autor obrazku Jan Kudlacek (akademicky malir a grafik) se zabyva predevsim ilustracemi detskych knih. Zde v Muzeu predstavuje svoji lyrickou tvorbu na tema zimy.
O autorovi treba zde: http://www.galeriepbh.cz/kudlacek.htm
http://www.galeriepbh.cz/kudlav.htm
http://www.muzeum.clnet.cz/kniha/6.htm

Výstava loutek Dne 15.12.2004 jely děti vlakem do MUZEA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY, na výstavu:
„KOUZLO LOUTEK SOCHAŘE VOJTĚCHA SUCHARDY“
Z internetových stránek MUZEA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY:
Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Uměleckou scénou Říše loutek připravilo výstavu s názvem Kouzlo loutek sochaře Vojtěcha Suchardy, která bude zahájena 16. 11. v 17.00 hodin. Expozice připomene 120. výročí umělcova narození.
Osobnost a rozsáhlé dílo novopackého rodáka Vojtěcha Suchardy zde budou představeny
na četných plastikách, fotografiích a dokumentech. Těžiště výstavy bude spočívat především v jeho práci loutkářské, k vidění zde budou řezbované marionety i loutky soustružené, modelované, plošné a stínové. Jeho významné sochařské práce (např. výzdoba chrámu sv.Víta) budou prezentovány na fotografiích. K divácky vděčným exponátům budou jistě patřit modely soch apoštolů ze Staroměstského orloje.
Sochař, řezbář, restaurátor a loutkář Vojtěch Sucharda (1884-1968) byl absolventem pražské Uměleckoprůmyslové školy v oddělení profesora J. Kastnera. Později pracoval se svým bratrem Stanislavem, známým sochařem, na pomníku Františka Palackého, na výzdobě Nové radnice či nádraží Františka Josefa I. (dnes Hlavní nádraží) v Praze. Spolupracoval i s mnoha vynikajícími architekty – Kamilem Hilbertem (výzdoba chrámu sv. Víta, sv. Jana Nepomuckého ve Štěchovicích), Janem Kotěrou, Josefem Gočárem aj. Podílel se na výzdobě mnoha veřejných i soukromých budov, kostelů (sv. Jiljí v Nymburku, sv. Petra a Pavla v Mělníku), vytvořil i množství pomníků a funerálních plastik. V Praze se s jeho dílem můžeme setkat např. i v primátorské síni na Staroměstské radnici, kapucínském klášteře na Hradčanech či v paláci Koruna na Václavském náměstí.
V roce 1920 se stal Vojtěch Sucharda spoluzakladatelem a prvním principálem divadla Říše loutek, které se brzy stalo díky svému kvalitnímu souboru a repertoáru jedním z nejlepších svého druhu na světě. Vyrobil pro ně loutky a podílel se na konstrukci scény, zatímco jeho manželka, malířka Anna Suchardová – Brichová, navrhovala dekorace, kostýmy a podílela se na vynikající dramaturgii divadla.
Výstava byla záměrně naplánována na období adventu a vánočních svátků jako příspěvek Muzea hl. m. Prahy ke sváteční atmosféře tohoto období.
www.muzeumprahy.cz/frameset.htm

Dětem se nejvíce líbily loutky pohádkových postav např. Dlouhý, Široký a Bystrozraký.
Dále si děti prohlédly i další výstavní sály Muzea. Výlet ve velmi chladném počasí děti zakončily v restauraci McDonalds na Florenci :-))

Jinak pokud si vzpomenu sama - tak letem svetem - cca posledni rok, dva jsme s detma byli:
Na Okori se stavou (koncert ruznych rockovych kapel na hrade Okor - to ale zatim bez dcery) , pak treba Bitva o hrad Okor, predstaveni Romea a Julia - Shakespearovske slavnosti -
opet nez dcery, v kine na HP (opet bez dcery), v divadle na Hurvinkovi, na ruznych koncertech pro deti (treba koledy)..nevim je toho moc.

Jinak treba Pana Prstenu jsem synovi zatim zakazala i v TV (dokud to nedocte), natoz, aby na to sel do kina.

Milada
22.3.2005 9:58:35
Emino, hezky jsi to napsala. Já byla v divadle naposledy se školou. S manžou jednou na muzikálu. Největší kulturní zážitek byl pro mě koncert Kabátů u nás v H.Brodě. Byla jsem v 8 měs. těhotenství a bylo to super. Teď si manža užíval na koncertu skup. Horkýže Slýže. Z té by asi panu Karbanovi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Ale jak se říká: "Proti gustu žádný dišputát." Každý si můžem vybrat podle svého. Tak je to ve všem. Když se voháknu do něčeho, co druzí považují za hrůzu, ale já se v tom cítím dobře, taky nikdo nemůže říct, že "nemám vkus". Mám, jen jiný, než většina považuje za ten správný.
22.3.2005 9:56:09
Ahoj Renato
já ve ST jen pracuji. Ny gympl jsem chodila v Brně, pracovala potom v Praze a vdala se do Horažďovic...takže takhle :-D
Ahoj
Simča
David71
  • 
22.3.2005 8:40:13

Pěknej fejeton... To já za "kulturní rozhled" vděčím strýcovi Pavlovi, který mě od mých jedenácti bral na hudební představení (folk, rock). Naši byli takoví "televizáci", jednou za rok do divadla maximálně. S mrňousem, kterýmu jsou skoro dva roky, si na muziku ještě netroufám, ale i to brzy přijde. Přes léto budou divadelní akce venku, tak uděláme první nákrok vstříc umění!!! Hezkej den všem!
Renata
  • 
22.3.2005 8:31:27
ahoj holky,

diky za popis akci ve STR pro deti, nikdy jsem na rodine.cz na nikoho ze STR nenarazila, tak tohle je super!
holky, nechodily jste nektera na gympl do STR? R.
21.3.2005 23:14:50
Jo, jo, je to neckyada, ale pokud jsem viděla, tak jezdila úžasná monstra - například městká policie St si připravila jakousi plovoucí služebnu. Sličné kolegyně padlovaly a chlapi seděli za stolem a úřadovali.... :-D . Taky tam byl vloni Trabi-team a pod.
Ahojky a těším se na vás ....
simča
21.3.2005 22:21:27
No, u nás to sice není hudba a divadlo, ale díky synovi jsem za poslední roky vylezla na víc hradních věží a rozhleden, než za celé ty roky předtím a po 15 letech jsem byla zase na hvězdárně.
No a taky mě donutil doplnila si vědomosti , takže konečně rozeznám většinu souhvězdí a můžu hrdě čelit zvídavým dotazům.
Loučím se , jdu studovat plemena koní, holčička se zaměřila na tuto oblast.
21.3.2005 22:18:13
Dík.

Předpokládám, že soutěž kuriózních plavidel je to, čemu jsme odmala říkali "neckyáda" (nebo neckiáda?).

Koukám, že Rumpálování bude v podobnej termín jako Kratochvílení, takže by se to dalo spojit v jednu delší cestu. Jenom nevim, jestli to pro děti nebude trochu moc rozruchu najednou, ale uvidíme - kdyžtak utečem na Podskalí :-)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 42 [Dalších 22 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.