| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dámy, do zbraně!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 180 [Dalších 160 >>]
17.1.2005 17:22:30
No, co se týká lidí s modrou, tak vycházím z § 18, dle kterého vojenská velitelství k odvodu budou zvát na základě výpisu z evidence obyvatel, ze kterého jsou oprávněny získat tyto informace: "jméno nebo jména a příjmení, rodné číslo, státní občanství, adresu místa trvalého pobytu a zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům." Nic víc. Tedy budou mít prostý seznam obyvatel v dané lokalitě a jediné, co o jejich zdravotním stavu budou vědět je to, jestli mají "papíry na hlavy". Jestli mají jenom jednu nohu, deset dětí nebo "modou", to vědět nebudou.

16-ti leté podle současného zákona povolat nemůžou, ale jak už tu někdo psal, válka je válka a když na to přijde, tak tam stejně ženský a děti nasaděj i bez tohohle zákona. Uklidňující je, že stejně je to situace spíš hypotetická, protože až na nás slítne atomovka, budou nám odvody fuk ;o)

No a co se vyšetření u odvodu týká, tak je přeci známo, že "Das ganze tschechische Folk ist eine Simulantenbande" :o))

S.
Ela
  • 
17.1.2005 17:06:08
Jestli tento zákon cítí většina znás jako odporný zásah do ženské přirozenosti. Možná by stálo za to zjistit, jakým způsobem se dá podpořit následující prohlášení. Možná by se znovuprojednáním tohoto zákona pak vláda zabývala. S rukama v klíně se nic změnit nedá. Syn Václava Klause také pořádá podpisovou akci za změnu školského zákona, i když ho jeho otec svým podpisem sám schválil. Svým jménem klidně přispěju.
________________________________________________________________________
14. ledna 2005

Rovnost

Redaktor: ker

Aktualita

Prohlášení Českého svazu mužů

"Branný zákon a ženy"


Na včerejší mimořádné tiskové konferenci pořádané Českým svazem mužů k tématu "Branný zákon a ženy" bylo přečteno tiskovým mluvčím JUDr. Voženílkem následující prohlášení:

Prohlášení Českého svazu mužů k zákonu č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (brannému zákonu)

Parlament České republiky vyslyšel přání organizovaných i neorganizovaných feministek a zákonem č. 585/2004 Sb. zavedl ženám s účinností od 1. ledna 2005 odvodní povinnost a povin-nost vykonávat mimořádnou službu, tedy povinnost (v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu) nastoupit do zbraně vedle mužů. Tato povinnost se netýká žen těhotných, žen pečujících o dítě ve věku do 15 let a (stejně jako u můžů) žen mladších 18 a starších 60 let.

Český svaz mužů považuje takovouto úpravu branné povinnosti žen za nepřirozenou, nero-zumnou a škodlivou.

Český svaz mužů považuje za naléhavé, aby zejména ženy obrátily svoji pozornost k tomu, že feministické organizace a skupiny definující se jako zastánkyně ženských práv ženám vybojova-ly nový kuriozní druh práva. Právo na povinnost!

Český svaz mužů vyzývá parlament i vládu České republiky k přehodnocení nové úpravy branné povinnosti žen, a to především v zájmu obranyschopnosti a mezinárodní prestiže naší vlasti.

JUDr. Oldřich Voženílek
tiskový mluvčí
Český svaz mužů
Petra II.
  • 
17.1.2005 16:56:16
Zajímalo by me, jestli zákon nejak upravuje odvodní povinnost zen (a osamelých muzu), které mají sice díte starsí 15 let, ale treba dusevne nebo fyzicky postizené, které mají ve vlastní péci? Mám známou, která má dva syny 18 a 21 let a ten starsí má poruchu osobnosti. Není to na hospitalizaci, ale musí brát léky, komunikace s neznámými lidmi pro nej je problematická, stejne tak navazování kontaktu. Pochybuji, ze on by byl odveden. Ale vsichni ostatní kolem nej zrejme ano. Pritom on by ve válecném zmatku a nedostatku prezíval sám jen velmi tezko. Pamatuje zákon i na takové prípady?
Markéta
  • 
17.1.2005 16:09:43
Právě jsem na I.dnes.cz objevila článek: Osvětluje pro jakou z x blamáží je možné rozpoutat válku:New Yorker: USA chystají válku s Íránem. Já jako civilista už nemohu říci, že vím, proč se která válka vede, když všechny informace podléhají podobným službám jako FBI. Takže když naši politici budou chtít válčit, tak ať našim puberťákům neberou alespon oba rodiče. Ti pánové v Pentagonu si tohle také nedovolí. Po zkušenostech s Větnamem by asi ostrouhali.
Markéta
  • 
17.1.2005 15:41:44
Já jsem ten zákon po přečtení pochopila tak, že se ti s modrou nepovolávají ani k odvodu před komisi, včetně lidí, kterým chybí končetina, otců a matek starajících se o dítě do 15 let, nevidomých a dal.Důkladnému prozkoumání zdravotního stavu žen nevěřím, na to nebude čas. Když budou třeba vojáci, odvedou i ty s horšíma problémama, než kvůli kterým se kdysi udělovala modrá. V jednom dokumentu bylo, že v Německu se na konci války odváděli i šestnáctiletí kluci, ještě děti. Zelenáči, tak je jejich nepřátelé nazývali. S tím zákonem nesouhlasím.
17.1.2005 15:33:49
No, tak jestli tě trápí osamělé ženy, stačí si přečíst zákon a můžeš klidně spát. Kdybych se měla zbytečně rozčilovat kvůli tomu, co kdejaký novinář napíše o našich zákonech, tak bych za chvíli měla z rozčilení akorát žaludeční vředy a zadělávala si na infarkt.

Nejsem právník (haló, Stáňo... sleduješ to tu ještě?), ale já bych ten zákon vykládala takto:

Majitelé modrých knížek sice nemají brannou povinnost, ale ohrožení státu nebo válečný stav je něco jiného. Tam platí, že každý občan je povinen vyplnit dotazník, který mu pošle vojenské veliteství a nechat po potvrdit u svého registujícího lékaře o výsledky poslední preventivní prohlídky (v případě nutnosti i o nové výsledky). Za osoby, které pro vadu nebo nemoc nejsou schopni dotazník vyplnit, tak učiní nějaká osoba blízká. (tolik moje pochopení § 19).

Občan je povinen dostavit se k odvodnímu řízení, kde jeho zdravotní stav přezkoumá lékařská komise. K odvodnímu řízení se nepovolávají "občané bez končetiny, nevidomí, neslyšící, němí, postižení vadou nebo nemocí, která je činí trvale neschopnými samostatně se pohybovat, nebo postižení těžkou formou nevyléčitelné nemoci." O jejich neschopnosti vykonávat vojenskou službu rozhodne lékařská komise pouze na základě dotazníku. (tolik moje pochopení § 21)

A dále tam je § 25, který stanouje výjimky, kdy občan není povinen dostavit se k odvodnímu řízení. (jestli to ale dobře chápu, povinnost vyplnit dotazník má). Pro tvůj klid v duši ho ocituji přesně:


(1) Poslanci a senátoři Parlamentu, členové vlády, soudci Ústavního soudu, prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu, občané ve funkcích s diplomatickými a konzulárními výsadami a imunitami a ředitelé krajských úřadů se po dobu výkonu funkce k odvodnímu řízení a k výkonu mimořádné služby nepovolávají.

(2) Občan nebo voják, který v bezpečnostním sboru vykonává službu podle zvláštního právního předpisu10), se po dobu trvání tohoto poměru k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolává.

(3) Těhotná žena, a žena nebo osamělý muž, kteří pečují o dítě ve věku do 15 let, se k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolávají.

Jinak celé znění zákona najdeš tady.

S.
Líza
17.1.2005 14:58:05
Suzan, ten pán v novinách odborník nebyl. Link na plné znění zákona je v téhle diskusi, snadno ho najdeš, přečti si ho.
  • 
17.1.2005 14:35:34
Zákon jako takový jsem opravdu nečetla, pouze článek od nějakého odborníka, kde se psalo doslova: branná povinnost se netýká těhotných žen, osamělých mužů! s dítětem, majitelů modrých knížek a těch, co za sebou mají náhradní vojenskou službu. Tito všichni prý mohou být v klidu! Takže z tohoto článku jsem vycházela, myslela jsem totiž, že dotyčný autor zákon zná, on ho zná určitě, jen ho prostě neuvedl celý. Mimochodem ve zprávách v rádiu se pravilo (zase doslova): výjimkou jsou těhotné ženy a osamělí muži! s dětmi. Ještě manžel, se kterým jsme to poslouchali, říkal: A co osamělé ženy?
Petra
  • 
17.1.2005 13:00:01
Petra Naomi, tak jsme doma. Podobnými rozhodnutími začíná vznik policejního státu. Ty, co nesouhlasí a chtějí se podílet jinak s chutí někam pošleš a nebo je zakopeš rovnou pod drn. Ty, co poklonkují si necháš a hned má pan generál-diktátor spoustu poslušných oveček, které budou dělat i to, co v zájmu nového poválečného nebude. Spousta věcí nelze totiž vyřešit rozkazem, nýbrž je třeba i kompromis. Navíc tento zákon vzbuzuje u dost velké části populace tak velký odpor, právě proto, že není vnímán jako zákon podporující přirozené vlastnosti mužů a žen. Ženy z drtivé většiny zemí podle tebe nejsou vlastenky, když se v případě vál. konfliktu budou narozdíl od nás starat nejen o stát, ale i o rodinu? Jo, sypej si do někoho náboje, když chceš, v tom Ti nikdo nebrání. Ale nenuť zbytek národa pouze k práci pro armádu a k rezignaci na obyčejné lidské hodnoty.
Sylvie
  • 
17.1.2005 11:56:33
Poznámka - už jsem to tu psala, ale v zákoně jsem nenašla nic o tom, že by "kriplové s koupenou modrou" měli právo nedostavit se k odvodu. Takže dle mého názoru modrá v minulosti je sice zbavuje povinnosti chodit na nějaký další vojenský cvičení, či jak se to jmenuje, ale nezbavuje je povinnosti dostavit se k odvodu v případě výjimečného stavu - mobilizace. A pak už záleží jenom na odvodní komisi, jestli je odvede nebo neodvede, stejně jako bude rozhodovat u žen, jestli je odvede nebo neodvede.

Mně vcelku nevadí, když se lidi rozčilujou nad českými zákony - já to dělám vcelku pravidelně :o) Ale vadí mi, když se nad nimi někdo rozčiluje, aniž si je přečetl...

S.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 180 [Dalších 160 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.