| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nepustím tě, dokud se nesmíříme

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 65 [Dalších 35 >>]
25.12.2004 10:37:13
Míšo3,
nečetla jsem článek tady na Rodině, ale knihu paní Prekopové Malý tyran jsem zvětšiny přelouskala. Vynechala jsem jen statě, které vysvětlovaly mechanismus pevného objetí z hlediska neuropsychologie či čeho, zkrátka to na mě jako nelékařku bylo moc odborné.
- Tento postup PEVNÉHO OBJETÍ paní Prekopová neprosazuje u NORNÁLNĚ SE VZTEKAJÍCÍHO DÍTĚTE. Na normální dítě, které se vzteká, zabírá spousta různých druhů výchovného působení. - Paní Prekopová tento způsob terapie DOPORUČUJE pouze u dětí se syndromem MALÉHO TYRANA. Přesnou definici si nepamatuji; dle mého pochopení principu tohoto syndromu jde o dítě OPRAVDU NEZVLADATELNÉ, u kterého VŽDY MUSÍ BÝT PO JEHO - a rodiče to i tak dělají. Nedokážu tu přesně definovat rozdíl mezi malým tyranem a rozmazleným dítětem, ale z knihy mi vyplynulo, že v tom rozdíl JE. Nevím jaký přesně, mám pocit, že kdyby rodiče přece jen vyzkoušeli na malého tyrana konečně po letech rozmazlování přísnost a důslednost včetně zvýšeného hlasu a trestů, že by (na rozdíl od pouze rozmazleného dítěte) pohořeli na celé čáře a stejně by se zase museli dítěti podvolit.
- Dle paní Prekopové jde o to, že tento syndrom vzniká, jestliže dítě necítí v nejútlejším věku (do půl roku věku) dostatečně jasně a pevně definovanou lásku. Což podle ní se děje tehdy, když novorozeně rodiče ukládají do vlastního pokoje. Běhají k němu sice v noci, aby ho ukonejšili, když pláče, ale pak ho zase opustí, jdouce spát do vedlejší místnosti. Mně z toho vyplynulo, že dítě by mělo alespoň první půlrok spát s rodiči ve stejné místnosti. Další zásadní chybou je, když "bezdůvodně" plačící miminko rodiče konejší hračkami, povídáním a podobně, ale NEVEZMOU SI HO (zpravidla) DO NÁRUČE, aby dítě pocítilo BEZPEČÍ rodičovského objetí.
- Po těchto úvodních nedostatcích vznik syndromu graduje, jestliže rodiče dítě začnou rozmazlovat, tedy se podvolí dětské vůli, aniž by dali najevo sílu své vůle - a dítě opět necítí ze strany rodičů BEZPEČÍ. To bezpečí si pak vynahrazuje tím, že SVĚT SE MUSÍ TOČIT KOLEM NĚJ, jinak je zle.
- Metoda pevného objetí pak jaksi za ta léta nedodávané jistoty a bezpečí vynahrazuje ten pocit JISTOTY, BEZPEČÍ A LÁSKY. V knize je uváděna i spousta příkladů z praxe, kde když rodiče začnou tuto metodu praktikovat, nejdřív se dítě samozřejmě vzpouzí, vzteká atd. Ale když rodič nepovolí, po nějakém čase se dítě - malý tyran - podvolí přívalu klidné, pevné rodičovské lásky, a dochází k uklidnění, uvolnění. Je mu dodán tímto způsobem dosud chybějící vzor rodič = pevná a láskyplná jistota, a dítě už pak nemá potřebu si jakousi jistotu dodávat vzdorem a tyranizováním okolí.
- Takže metoda "tvrdého" pevného objetí, kdy rodič láskyplně, ale pevně, obejme vztekající se dítě a drží ho až do uklidnění, ať se vzteká jakkoliv, se nehodí pro KAŽDÉ OBYČEJNÉ DÍTĚ. - Ovšem nastávajícím maminkám bych doporučila - chovat miminko, když je miminko nešťastné (taky jsem někde četla vývod, že když je miminko utěšováno lahví, inklinuje k alkoholismu, dudlíkem - inklinuje k přejídání, hračkou - inklinuje k závislosti na majetku...)
M.
24.12.2004 19:55:26
Ja bych proti teto terapii protestovala. Zda se mi ze pokud u ditete dojde k smiseni zlosti s laskou, muze dojit k spojeni asociaci a citu, ktere jsou naprosto rozporne a mam pocit, ze mohou diteti velmi zavazne uskodit. Musime si odžít svou zlost a musime doprat i diteti aby si ji odžilo. Zlost je prirozeny lidsky cit, a pokud bude transformovana do lasky a smisena s ni, muze skutecne napachat dost skody. Objeti bych volila, pokud se dite boji, pokud je zoufale, pokud place, ale rozhodne ne, kdyz je zvtekle. My totiz jeho prirozeny cit k sobe zlomime a nasilim ho primejeme k opetovani objeti. Doporucovala bych, aby tato metoda nebyla uvedena v praxi pokud nebude dostatecne prodiskutovana a to spise s odborniky z oboru jako je sexuologie a se specialisty na poruchy osobnosti a to velmi peclive a i pak bych k ni prihlizela s krajni neduverou. Proboha, pokuste se do toho nekdo vzit, ne z uhlu rodice, ale z uhlu ditete...
  • 
24.12.2004 19:11:13
Terapie pevným objetím má svou vlastní filozofii založenou na bezpodmínečné lásce. V našich podmínkách jsme zvyklí, že jsme ve svém hněvu, smutku, vzteku nepřijatelní - nejen pro okolí, ale velmi často pro naše nejbližší. Je možné, že společensky nejpřijatelnější je smutek, ale co s ostatními emocemi, které jsou autentické a především NAŠE ? Týká se to jak velkých - dospělých - tak malých. Má dítě možnost svému rodiči říct : maminko, když na mě nemáš čas, bolí mě to, je mi smutno, je mi tak hrozně z toho, že je pro tebe něco důležitějšího než já ( kde pak "uměle" pěstovat sebevědomí, sebeúctu, když "cosi" má přede mnou u mých nejbližších přednost)- to, co je mnohdy vidět nejdřív je vzdor, vztek, hněv a v těch hlubších vrstvách emocí může jít o strach, smutek. O terapii pevným objetím se říká, že se jedná o emocionální, citový "souboj", který však nevede ke zkrocení "zlé zvěře", ale především k POROZUMĚNÍ citovému stavu toho druhého. A proto tento souboj nemá vítěze, ale poskytuje prostor zpočátku pro silnou citovou bouři, ve které jsou připuštěny všechny citové projevy v náručí nejbližších lidí ( má svá pravidla !!!), které však spějí a ústí do láskyplného sdílení a klidu - jak říká dr. Prekopová - až proudí láska !!! Metoda pevného objetí má dva stupně - jako životní forma,životní styl nebo jako terapeutická metoda.Byla jsem svědkem mnoha pevných objetí (i na vlastní kůži) a s doprovodem proškoleného odborníka vřele doporučuji.MiMi




jana,kluk 4,holka 1,5
  • 
15.11.2004 13:46:18
Musím se přiznat,že jsem to zkusila zrovna včera. martin se rozčiluje kvůli všemu snad od roka. od té doby co má sestru je to ještě horší. V poslední době si na mě vylévá veškerý vztek. Když se mu něco nadaří,můžu za to já, všechno mu zakazuju,nic mu nekoupím, já jsem mu to zničila(i když s tím praštil on),prostě pořád něco, Někdy mám za celý den pocit,že jsem úplně k ničemu. Včera se kvůli čemusi vztekal a manžel ho poslal do pokoje. Mě se ale zdálo,že to nebyl nejlepší nápad,nebyla to tak úplně synova chyba . Šla jsem za ním a vzala ho do náruče. Těsně vyváděl ať jdu pryč,že chce být sám,že ho nemám ráda . tvrdila jsem mu,ře ho mám moc ráda a že když ho něco trápí,tak chci být s ním a pořád dokola mu opakovala,že ho mám ráda. Sice to trvalo asi 15minut.Dvakrát přišel manžel ať ho nechám vyvztekat,ale poslala jsem ho pryč. A pomohlo to! pak jsme se ještě asi 10minut mazlili a objímali.Ani si nepamatuju,kdy jsem něco takového se svým Martínkem zažila.Vždycky ode mě utíkal a sám nikdy nepřišel. Dneska se mi už 2xstalo,že mě obejmul a dal mi pusu. Tak nevím,co myslíte vy?
Jitka
  • 
24.9.2004 12:46:20
Kdybych v té době o této metodě něco věděla, možná bych ji zkusila a dala bych si s tím tu práci. Bylo to před asi 7 lety a tehdy mi to přišlo jako nejschůdnější řešení. Jak jsem napsala, během pár vteřin bylo po všem a nenapadlo by mě spoutat dítě do kozelce a nechat ho se zalykat a dávit. To jsme ten "ušetřený čas" strávily hraním si spolu a bylo nám při tom fajn. Mě spíš napadá, že po např. 30 min. některé píšete hodinu i dvě záchvatu vzteku, řvaní a přetahování se s rodičem je dítě natolik vyčerpané a unavené, že už mu prostě nezbyly žádné síly a je úplně na dně. Upřímně-nedovedu si za této situace představit nějaké vzájemné splynutí.
A ještě k tomu sklu- pochybuji, že většina rodin by s příchodem dítěte do domácnosti vyměnila stávající nábytek za nový, vyhodila porcelánové a skleněné nádobí a nahradila jej plasty apod. Samozřejmě jsme na bezpečnost dbali, měli jsme pojistky na oknech, chránítka na ostré rohy ...
Ale že by skleněná knihovna neměla v bytě s dětmi co dělat??? Není lepší naučit dítě, že sklo je nebezpečné, počítač není hračka a sporák prostě pálí?
Neštěstí se může stát vždycky, ale to bychom nemohli vytáhnout paty z bytu, co kdyby nás třeba venku zajelo auto?
Dana, 2 děti
  • 
22.9.2004 13:45:18
Bobe, Jitko - ve Vašem příspěvku je důležité slovo: NEJRYCHLEJŠÍ ZPŮSOB. Tato metoda je totiž o tom, že si dáte tu práci a dítě objímáte tak dlouho, až se uklidní. Samozřejmě touto metodou NELZE řešit věci typu: mlátí autíčkem do skleněné knihovny (která mimichodem nemá co dělat v domáctosti s dětmi!!)
Mám tuto metodu vyzkoušenou a také se moje děti vztekaly tak, že je ze začátku nebylo možné udržet. Je prostě potřeba vydržet a dítě objímat třeba i půl hodiny a déle (jednou to bylo 2 hodiny v noci). Výchova je přece především o trpělivosti - facka nic nevysvětlí, neřeší a hlavně má spíše opačný účinek - dítě se zasekne (především ve vztahu k Vám). A to i úplně malé dítě.
22.9.2004 10:54:56
také jsem to u své dcery jednou aplikovala, už jsme nevěděli jak ji uklidnit, když večer strašně unavená zuřila, že ona spinkat nebude, když jsme na ni pustili sprchu křičela, že je to studené a když jsme ji vytáhli křičela, že spinkat nepůjde... plazila se po zemi, do všeho bouchala a strašně křičela, až nám ji bylo líto, že si neví sama se sebou rady... nakonec zabralo pochování v náručí, ale na začátku zuření to nezabíralo... asi ze sebe potřebovala trochu toho negativního dostat...:)
20.9.2004 20:25:27
100% souhlasím, a platí to i u zdravých dětí. Asi mám tuto metodu ze stejné knížky! Ale je opravdu super!
20.9.2004 20:13:46
Měla jsem v té době cca 1,5 letého syna, který občas, musim říct, že ne moc často, ale přece dostal svůj záchvat vzteku. Nezabíralo ani domlouvíní, ani nevšímání, ani "na dupku". Hledala jsem radu u maminky je zdravotní sestra a ta zase u psychologa. Ten mi poslala knížku právě o tom jak to zvládat. Bylo to pevné obětí /u vztekajícího dítěte velmi pevné/ a klidným hlasem utišovaní. Poprvé to trvalo asi 30 min než se sklidnil popusinkoval a bylo super, po té se doba zkracovala, pak stačilo třeba jen 1min a bylo po vzteku.5eknu, že tak během cca 3 měsícu se nevztekal vůbec a mazlíme se do ted. Pak se nám narodil 2syn. Od narození uplakaný až uvztekaný, z důvodu přetažení /nebyl schopen sám usnout, musel vše kolem sebe pozorovat/ a platilo na něj opět pevné sevření. Byl tvrdohlavější a vydržel déle vzdorovat, ale úspěchy jsme měli.Uklidnil se a po té hezky usnul.Musím, ale upozornit, že je to pro silné povahy, které hned tak nevybuchnou a vydrží při tom křiku v klidu povídat jak ho máte ráda, je to namáhavé jak psychicky i fyzicky, ale opravdu to pomáhá!! Vřele doporučuji!!!
hanka
  • 
20.9.2004 11:19:20
Ahoj Lenko, presne vim, o cem pises, Simi byl narozeny v 26tt a prozili jsme si peklo, retinopatie - dnes ma po patnacti dioptriich, ale vidi dobre s cockami na sest metru, tezka DMO spasticka kvadrupareza, dnes v sesti letech ani hlavu neudrzi a co je nejhorsi, mentalne celkem dobre, vse chape. Ale nemluvi, je proste zajatcem sveho tela a je vzteky bez sebe, kdyz mu nerozumim, vlastne neustale se nudi. Vojtova metoda je dilo, cvicime od mala, podrizovali jsme tomu denni rezim, ale u nas ma spis efekt pomalejsi degenarace svalu a slach, o zlepsovani nemuze byt rec. Myslim, ze to je neskutecne narocny pusobit diteti bolest, zvlast, kdyz extra efekt nevidis, dost jsem se sebou bojovala. K tomu druhe zdrave dite, ktere nesmi byt sizeno, ma take sve naroky a potrebuje mi uplne stejne, proste mam ted v podstate dva rozmazlene jedinacky. Simi se mnou cvici, ale ja nevim, kdy place bolesti a kdy chce jen koukat na video, obcas ho necham jecet a pak zjistim, ze ho nekde neco tlaci, kouse, je mu zima...Lina ma zase co chce, prijde mi zazracny, ze chodi, mluvi, chce hrat na klavir, muze, chce hrat na fletnu, muze, chce fotit, koupim ji fotak...Je to vsechno nejake uplne jine a o dost tezsi, nez jsem si predstavovala. A tak objimam a objimam, nekdy kricim a fackuju a pak objimam o to vic....
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 65 [Dalších 35 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.