| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Červená, zelená

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]
23.5.2004 13:19:06
Psycholog to napsal pomerne rozumne, jen omylem smichal dve veci dohromady - svedomi a rozum. Pravidla jsou tu proto, abychom byli schopni pokud mozno nekonfliktniho souziti...proste jsou potrebna. Nicmene svedomi je jeste vyssi princip, narozdil od rozumu, ktery s moralkou (a poslouchani pravidel je otazka moralky) nema prilis spolecneho. Pravidla jsou tu proto, ze procento lidi, kteri maji dostatecne rozvinute svedomi, aby se jim byli schopni ridit, je prekvapive nizke. Bohuzel, pravidla obvykle nedodrzuji prave ti, pro ktere jsou jsou urcena. To je ale uz problem neceho jineho.
Ja bych asi velmi rozlisovala, jestli stojim na prechodu sama a nemohu nikoho ohrozit, tedy ani ridice pripadnou bourackou, ani okolostojici deti "zkazenim". Coby ridic nemam zadne zasadni potize s tim, pokud lide prechazeji s rozmyslem (treba na cervenou), ale mam velke potize s tim, ze nekteri ridici asi maji pocit, ze jsou chodci a neridi se svetly ani za volantem.:((

Pro Psychologa: prima prezdivka, ale nebylo by od veci rozlisovat, jestli pises z pozice psychologa nebo prezentujes sve soukrome nazory. Nektere tve prispevky me tahaji za me psychologicke usi.:-)
Sissi
  • 
23.5.2004 9:44:42
To, že zelená je signál k započetí přecházení a už nezáleží na tom, co svítí, když dojdete, nás učili už v mateřské školce :-))
22.5.2004 20:04:13
Spíš bych řekla, že právě rozumem se ohánějí ti, co ty předpisy rádi porušují. Dodržování předpisů nikterak neomezuje rozum.... je to spíš věcí disciplíny.

Samozřejmě nastanou situace, kdy je nutné se držet zdravého rozumu víc než předpisů, ale to jsou výjimky ne pravidlo. Bavíme se o stání na červenou - nezdá se mi, že by všichni měli něco tak neodkladného, že by nemohli pět minut počkat u semaforu.... Už jen proto, aby dali dětem dobrý příklad.
22.5.2004 19:40:55
Ha, ha - ten kdo sedí většinou čumí dopředu a vůbec ho nenapadne se rozhlídnout kolem, aby se přesvědčil, jestli někdo náhodou potřebuje sednout!

Mě to připadá jako projev kultivovanosti. Naopak zasednout místo pro postižené mi připadá jako křupanství. Pokud to někdo skutečně potřebuje - prosím! Ale kdo tam většinou sedá? Že by omladině upadly nohy?! A není nic nepříjemnějšího než se dožadovat za jízdy uvolnění místa - s malým dítětem za ruku a s velikým nepřehlédnutelným pupkem....
Psycholog
  • 
22.5.2004 11:15:29
Ano a presne takovi "superpoctivi" lide jsou ti, co dodrzovali komunisticke predpisy za komunismu, nacisticke predpisy za nacismu a az bude predpis, ze se ma soused po ranu zariznout, superpoctivi dodrzovatele predpisu to budou delat. Dodrzovani predpisu je pro cloveka alibi: "ja nic, to PREDPIS!".

Predpisy maji slouzit lidem a ne naopak. Vlastni rozum a vlastni svedomi musi byt nade vsemi predpisy. A zodpovednost za chovani a konani je vzdy konkretni clovek a zaden predpis.
21.5.2004 21:32:27
Já mám takový dojem, že ne na všech semaforech se musí mačkat tlačítko. A když, tak ne jednou, ale alespon 10x, aby tam ten zelený panáček naskočil. Ale já osobně si stejně myslím, že nějaké mačkání tlačítka, nemá na běh semaforu žádný vliv. Ze své zkušenosti. :-)
21.5.2004 21:17:37
:o) Samozřejmě, semafory zapínaly zelenou, když viděly auto :o) (Jo, a taky úseky se opravovalY... jenom tak letmý pohled...)

S.
21.5.2004 21:11:13
:o) Je to od věci, i když... Kdysi jsme byli s manželem v Alpách, jezdili jsme hadrákem, teda Velorexem. No a některé úseky cesty se opravovali. Kdo v Alpách někdy byl ví, že občas silnice nejsou pro slabší nátury, protože vecpat tam dvě auta vedle sebe se prostě nemožné, z jedné strany skála, z druhé hloubka, před váma zatáčka, za váma zatáčka a do toho rozkopaná silnice... No a tak se tam občas vyskytnul semafor, který pouštěl auta buď shora nebo zdola. Jaké bylo naše překvapení, když jsme tak k jednomu dojeli a... červená. Po pěti minutách stále červená... po sedmi stále červená... nervy pracují, ale strach brání do neznámého nebezpečného úseku vjet... deset minut... stále nic... Áááá... a v tom nám to docvaklo. Semafory zapínaly červenou, když "viděly" přijíždět auto. Ovšem to auto muselo jet určitou rychlostí. Jakou, to opravdu netuším, rozhodně však krokem jedoucího hadráka (doslova - když jsem byla rozlámaná, tak v kopečkách nebýval problém vylézt z auta a jít vedle něj pěšky... případně na něj na vrcholu počkat :o) ) jejich čidla sejmout nedokázala. V podstatě jsme měli dvě možnosti - vytáhnout kotlík, celtu, spacáky a nějak se srovnat na kraji silnice a počkat si, až kolem projede dostatečně rychle nějaké auto. Nebo vjet na červenou a doufat, že se na nás náhodou nepořítí někdo zezhora. Hádejte, jakou variantu jsme zvolili? :o) Podotýkám, že na stejném principu pracujícíh semaforů jsme později cestou potkali víc, a občas se situace opakovala...

A to jsem se původně chystala napsat, že já bych teda do silnice na červenou NIKDY nevlezla :o)))

S.
Psycholog
  • 
21.5.2004 20:47:25
Agresivni vseznalkovske prispevky ja vyhledavam. :-)

Vzpomínám si třeba na jednu paní, která nebyla s to pochopit, že dokud
nezmáčkne chodecké tlačítko na semaforu, zelený panáček se jí nerozsvítí


A co kdyz ta pani vubec neznala princip rucniho ovladani semaforu? Myslite, ze
mela dost indicii, aby mela z ceho pochopit, ze ma zmacknout tlacitko?

Preji vam, at nestravite zivot na prechodu s pokazenou svetelnou signalizaci. :-)
21.5.2004 15:23:54
Ajajaj - vloudila se chybka...předpisy

Mimochodem, své děti vychovávám taky tak. Rozhlédnout a vyhodnotit situaci, než něco udělám. Platí pro vstup do vozovky i pro jiné situace. Předpis není nejdůležitější.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.