| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Červená, zelená

 Celkem 46 názorů.
 Hannie 
  • 

svatá pravda... 

(20.5.2004 7:46:27)
Máte naprostou pravdu,moc pěkný článek.Wanda je moc chytrá holka a myslím,že nikdo z nás nechce bejt placatej:-)))
 Vladimir, Miška 01 
  • 

Moja skúsenosť ... 

(20.5.2004 8:00:45)
Raz som bol svedkom toho ako rodičia učili prechádzať cez štvorprúdovú cestu malé dievčatko.Potrebovali postupne prejsť cez tri semafory.
Prvý semafor:"Teraz nemôžme prejsť,lebo svieti červený panáčik,musíme počkať na zeleného"
Druhú semafor:"Počkáme.Ale mu to trva,nie?"
Tretí semafor:"Poďme rýchlo,kto tu má toľko čakať!"
A prešli na červenú.
Podotýkam,že toto sa odohralo v nedeľu po obede a celá rodinka vyzarala,že sa vybrali iba na prechádzku,takže nemali dôvod sa ponáhľať.
 Riana, 9-letý syn 
  • 

Souhlasím, ale! 

(20.5.2004 9:16:57)
Vážení,
souhlasím zcela s tím, že je správné chodit na ZELENOU. Ale:
stalo se mi nejednou, že zelený panáček sice naskočil, ale i při mé svižné chůzi jsem nestihla přejít ani do poloviny vozovky. Taková babička s hůlkou by udělala tak dva tři kroky a - už by šla na červenou.
Taky se mně osobně stalo, že mladá řidička mi zastavila se skřípěním brzd před nosem, protože: panáček přede mnou byl JEŠTĚ ZELENÝ, kdežto ten za mnou UŽ ČERVENÝ. A ona zřejmě hleděla na ten za mnou.
Nebo taky mnoho řidičů se domnívá, že to před mým nosem ještě STIHNOU projet. Proto jsem zvyklá se pečlivě rozhlížet jak na přechodu, tak i když přecházím na zelenou. Jeden totiž nikdy neví...
S přáním mnoha "šťastných metrů" po našich přechodech
Riana
 Hannie 
  • 

Re: Souhlasím, ale! 

(20.5.2004 9:32:30)
jo,to se mi taky často stává,že stihnu dojít tak maximálně do půlky a to je mi 16 a mám zdravé nohy,to takové maminky s dětmi a staří lidé to nemají šanci stihnout už vůbec...
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Souhlasím, ale! 

(20.5.2004 12:02:39)
Je fakt, ze na mnoha prechodech sviti zelena opravdu jen chvilinku. Na druhou stranu, pokud vim, tak je dulezite, jakou ma panacek barvu, kdyz VSTUPUJETE do vozovky. Cervena se sice rozsviti, ale vy mate pravo na tu druhou stranu jeste dojit. S tim, ze prechod vozovky chvili trva, se pocita: automobilum se nerozsveci zelena v okamziku, kdy chodcum naskoci cervena... Je tam urcita casova prodleva.
To, ze sviti chodcum zelena, a na prechod zacinaji najizdet auta, je to, co me neuveritelne stve, ale je to jen dusledek odbocovani, zvlaste na velkych krizovatkach. Alespon teoreticky, chodci maji prednost a autum tam poblikava oranzovy panacek :)
Tohle vsechno asi ale vite... Opakuji to jen proto, ze mi vadi, jak se stale nekdo rozciluje, ze mu zhasne zelena driv, nez prejde.
 Sissi 
  • 

Re: Re: Souhlasím, ale! 

(23.5.2004 9:44:42)
To, že zelená je signál k započetí přecházení a už nezáleží na tom, co svítí, když dojdete, nás učili už v mateřské školce :-))
 ivysek 


Souhlas + Praha 4 

(23.5.2004 22:56:51)
Zelená je na vstup, ne na celé přecházení.
Snažím se také přecházet jen na zelenou, ale přiznávám, že v Praze, když pospíchám a nikde žádné nebezpečné auto nevidím, přejdu na červenou. Zejména na křižovatce na Michelské, kde se to musí zmáčknout a nechci zdržovat auta, která jsou dostatečně daleko. U nás v Klášterci je to těžší, tady máme jen jeden semafor :-))) Je na zmáčknutí, ale je skutečně potřeba.
Hodně nepříjemná křižovatka je v Praze také na Michelské, ne však ulici Michelská, ale zastávka tram+bus Michelská. Tam přejít, to záleží na štěstí, dobré náladě řidičů a drzosti chodce, kdy na bezsemaforový přechod vleze.
Bráchu jsme učili, že by byl placatej, nějak nám přišlo divný prckovi vysvětlovat "mrtvej/zraněnej". Dokonce to bylo jeho první souvětí, co řekl - .....věta, protože bych byl placatej! :-))
 ivysek 


doplněk - Klášterec n/Ohří 

(23.5.2004 23:01:31)
Doplněk ke Klášterci:
Na té naší křižovatce nutně musí auta při odbočování vlevo čekat, až přejdou chodci. Ženská si myslela, že to ještě stihne a tříletej kluk letěl vzduchem :-( Naštěstí je už v poho on i jeho rodina, ale psychicky to byl šílenej šok (podle toho, co mi říkala jeho maminka). Na památku má jizvu přes celé čelo.
 Frederik 
  • 

Re: Souhlasím, ale! STEJNĚ SE MUSÍTE ROZHLÍŽET 

(20.5.2004 9:54:21)
Ano, na to jsem zapomněl. I když na přechodu svítí zelený panáček, nikdy se nezapomenu rozhlédnout... Taky už mě jednou málem srazil hlupák, který se HONEM RYCHLE snažil ještě projet křižovatku na žlutou.
 Dáša 
  • 

Oční kontakt 

(20.5.2004 11:09:57)
Jako je důležitý zelený paňdulák, tak neméně důležitý je i "OČNÍ KONTAKT s řidičem", takže já se nekoukám jen po semaforu, ale i do aut řidičům, abych měla jistotu, že o mě řidič ví.......až pak teprve přecházím!!!!!!!!!!
 Agata 


Re: Oční kontakt 

(20.5.2004 12:27:52)
Semafor je stroj. Stroj je vymyšlený lidmi, aby jim usnadnil život. Takže nejdůležitější je vyhodnotit, zda mohu přejít svým mozkem a né strojem. Svítí-li zelená, ale řítí-li se tam auto - nepřejdu. Svítí-li červená ale nikde žádné auto - přejdu.
 Dáša 
  • 

NESOUHLAS 

(20.5.2004 14:06:47)
svítí-li zelená, a jede auto - nepřejdu!!!
svítí-li červená a nic nejede - nepřejdu!!!!!!! Jen tak můžeme jít příkladem!!!!! Radši počkám na další zelenou!!!!! co když to pozoruje nějaké dítě a usoudí, že se může chodit na červenou, pak nezhodnotí situaci a může vlítnout pod auto.....
 Konstanta & 3 raraši 


Re: NESOUHLAS 

(20.5.2004 14:32:51)
svítí-li zelená, a jede auto - nepřejdu!!! souhlas, ale... co delas, kdyz jsi uz cca jen par kroku od protejsiho chodniku? To se vratis nebo co?
Radši počkám na další zelenou!!!!!
To bys u vetsiny prazskych prechodu cekala hooodne dlouho... a napr. magistralu u I. P. Pavlova, na kterou se z Jecne napojuji auta prave v dobe, kdy autum na magistrale sviti cervena a kdy chodcum sviti zelena, resp. jsou v za polovinou cesty (protoze tam zelena chodcum sviti opravdu kratce)...
Prechazis-li na zelenou PO PRECHODU (ne 10m od nej ;) ) a auto tam potrebuje projet z boku, protoze ma taky zelenou, tak ma prednost chodec.
Neco jineho je auto, ktere si to na svoji cervenou hasi stovkou pres prechod, kde sviti zelena, ale takovych ridicu (nastesti) zas tolik neni.

Z druhe strany, naprosto souhlasim s Danou. Chodci obleceni v cernem, za soumraku, prebihajici sirokou silnici hned u vyjezdu z velkeho kruhaku, jsou fakt dokonali. Asi si mysli, ze ridic ma radar a jeste navic vidi za roh...
A duchodci sourajici se 20m od prechodu, aniz by se namahali rozhlednout, jsou taky skveli...
Jo, jo... je to problem obou stran. Bezohlednych ridicu, i bezohlednych chodcu.
 Dáša 
  • 

Re: Re: NESOUHLAS 

(21.5.2004 12:32:06)
Myslím, že jsi mě přesně nepochopila, chtěla jsem jen říct, že když svítí červená, tak vůbec nevkročím do vozovky i když nic nejede!!!!
Ale když jdu na zelenou a ještě nejsem na druhé straně a už padne červená, tak je jasné , že se nevracím!!!!! Nikoho přece nezabije, když počká 2-3-5 minut na to až taam zase naskočí zelená, není teda důvod riskovat životy!!!!! Jiná kapitola je to jak ta zelená dlouho svítí??????,
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: NESOUHLAS 

(21.5.2004 13:22:18)
Daso, tak to jsem Ti opravdu spatne rozumnela... Promin :)
 Dana, Terka 9 let 


Přechody 

(20.5.2004 13:30:51)
Hrozně mě štve, když se vydá taková babička s hůlkou na červenou nejlépe večer za tmy v černém oděvu!! To bych vraždila. Taky obdivuji matky s kočárky, které před sebou hrnou kočár a ani se nerozhlédnou. Nebo jsou skvělý důchodci, kteří u přechodu plkají hodinu a pak aniž se podívají vběhnou přímo do cesty autu. Ne vždy mají chodci absolutní přednost. Svojí vinou udělají nešťastnými nevinné. V Brně je to hrozný u Intersparu na Vídeňské. Člověk za volantem musí předvídat nepředvídatelné, proto se nedivím, že je tam co chvíli smrťák. Navíc děti ani nedokáží zhodnotit situaci a odhadnout rychlost blížícího se auta a důchodci si myslí, že to přece stihnou.
 Jana a Jan, 2,5 roku 
  • 

Re: Přechody 

(20.5.2004 20:14:01)
Naprosto souhlasím, protože se po tomto světě pohybuji jako chodec, tak také jako řidič. Nikdy by mě nenapadlo se synem přecházet na červenou, protože ho učím, že se přechází na zelenou. Dokonce mi není zatěžko si trochu zajít a jít po přechodu, i když by to bylo kratší přejít jinde. Na druhou stranu můžu vyletět z kůže, když mi před auto skočí nějaký neukázněný chodec nebo člověk, který má pocit, že tam tu červenou má moc dlouho. Bez vzájemné ohleduplnosti, ale to se týká všech sfér života, se nikam dál nedobereme.
 Jitka,dcera skoro 10 
  • 

Re: Re: Přechody 

(24.5.2004 10:30:13)
Jak říkávala moje babička, svatá pravda.
Mluvíte mi Jano úplně z duše. Také mohu situaci hodnotit z pohledu chodce i řidiče.
Dceru jsem učila přecházet, sotva začala brát rozum. Ví, že kdyby měla čekat hodinu, na červenou se ani nehne. Přesto ví, že situaci musí mít stejně pod kontrolou - známe přece některé řidiče. Musím se přiznat, že jsem nakonec sama sebe vychovala tak dokonale, že když už všem na přechodu rupnou nervy a začnou přecházet na červenou, protože už vědí, že zelená je na spadnutí, já se zarputilostí sobě vlastní čekám (i když někdy vidím ty pohledy ostatních).
Jako řidička si někdy pěkně zanadávám, když děti přeběhnou před těsně před autem (mám často pocit,že to je jejich zábava), babča se belhá 10 m od přechodu a ještě na mě hrozí hůlkou.
Více ohleduplnosti na obou stranách by neškodilo, pak bychom se my rodiče nemuseli bát o své děti. Protože dětí, které někdo srazil na přechodu je bohužel stále dost.
 Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) 


Dodržování předpisů 

(20.5.2004 14:26:29)
Asi to máme my Češi v nátuře, podobně jako Italové - podvádíme, kde se dá!! To třeba Němci, to je jiný kafčo!

Přijela jsem jednou nad ránem do Mnichova, bylo sotva pět hodin, ale všechny semafory na bočních ulicích FUNGOVALY!! A lidé poctivě stály a čekaly, i když nebylo široko daleko v dohledu žádné auto. Stejně tak v tramvaji nebo v metru - vidím prázdné sedadlo a hrnu se k němu. Bylo mi divné, že si nikdo nesedá a pak jsem si všimla červeného křížku. Na sedadlo pro tělesně postižené si prostě nikdo zdravý nesednul - bylo prázdné až do doby, než nastoupil někdo starý nebo postižený.

S přecházením an červenou bych si nedělala hlavu, pokud vyjdu na zelenou a nestihnu to dojít. Některé semafory jsou tak nastavené a nic s tím nenaděláme.

Když většina nezachovává nějaký předpis, neznamená to, že je ten předpis špatný nebo že neplatí, ale jen to, že ho většina nezachovává...
 Sosan 
  • 

To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(20.5.2004 18:28:59)
Ten článek mě teda fakt pobavil. Přejít přechod na červenou, když široko daleko není v dohledu žádné auto (to je to podstatné) je absolutně bez rizika a nikdo kvůli tomu placatej nebude. Zajímalo by mě, jestli autor článku je schopen např. projet v dopravní špičce centrem Prahy. To je takový maso, že i když žádný předpis přitom neporušujete vystavujete se velmi vysokému riziku bouračky - někdy mám pocit, že to riziko je asi tak 50% :-) a že je přímo zázrak, že se nic nestalo.

Rozhodující je pro mne míra rizika, kterou svým konáním podstupuju, předpis je jen určité "oficiální" vodítko (a je tu mimo jiné od toho, aby v případě, že se něco opravdu stane, bylo možno rozsoudit vinu). Na zhodnocení míry rizika, kterou podstupujeme, na to holt musí mít člověk trochu rozum, to je fakt a tudíž je lépe děti rozum nemající vést k tomu, aby všechno dodržovali. Ale v pubertě si na to stejně vytvoří vlastní názor. A kdo je předposranej pořád a bude dodržovat vždycky všechno, bude ostatním akorát pro srandu. Tolik moje zkušenost.
 Denisa 
  • 

Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(20.5.2004 21:08:16)
Problém našeho národa jsou lidi jako jsi ty Sosan. Dodržování předpisů je "směšné" "posranost-nebo chceš-li PŘEDPOSRANOST" . Jsi vševědoucí nebo se pyšníš třetím okem,že dokážeš na sto procent předem zhodnotit míru rizika? Tohle mě fakt zvedá ze židle. Mého synovce jedna vševědoucí srazila na přechodu a dva moji vševědoucí přátelé umřeli.
 Frederik 
  • 

Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(20.5.2004 21:51:27)
Předpis není jen "určité oficiální vodítko", ale je tu proto, aby NEBYLO TŘEBA žádnou vinu rozsuzovat. Když totiž budeme dodržovat předpisy VŠICHNI (i ty Sosane), žádní placatí zkrátka nebudou. Rozumu mám myslím dost na to, abych věděl, že jezdit centrem Prahy ve špičce je čiré bláznovství. Naštěstí tam mají metro a ani pěšky jsem chodit nezapomněl. Vřele doporučuji - mnohdy je to i rychlejší. To je zase MOJE zkušenost.
A ještě něco - co se dětí týče, někdy mám pocit, že mají rozumu víc, než mnozí dospělí.
 Sosan 
  • 

Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(21.5.2004 14:25:52)
Podívej, já mám na mysli situaci, kdy je jasně vidět, že nikde nic nejede a je evidentní, že ani nestihne přijet z pozaobzoru do té doby než přejdu - a člověk stojí na prázdné ulici na červeného panáčka jako kokot. Přitom v té samé situaci v případě, že by na tomtéž místě žádnej přechod nebyl, by každý okamžitě přešel bez váhání. Tam je fakt jediná chyba ta, že člověk dělá možná dětem špatný příklad. Riziko = čistá 0. Proti rychlé jízdě v pruzích s minimálními odstupy a přejíždění z pruhu do pruhu (po Praze mnohdy jinak jezdit prostě nejde), kdy o svém bytí a nebytí rozhoduješ každou sekundu a bez nějakého "panáčka" je to fakt směšné. A v reálném životě je stejně směšná představa, že kdyby všichni dodržovali všechny předpisy, nebyli by žádní placatí. Je to prostě jak kde a jak kdy. Kolik z vás má kupříkladu legální všechen software na počítači, ze kterého kouká na tuto diskusi? Dodržujete tedy opravdu vždycky všechny předpisy?
 věra 
  • 

Re: Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(21.5.2004 14:29:45)
hehe Sosane, ty taky pořád chytáš za slovíčka...
Ale vážně...když synek uvidí tátu, že semafor na přechodu ani nevnímá a autem jezdí jako prase, bude se v dospělosti chovat stejně,
výchova funguje hlavně osobním příkladem.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(21.5.2004 14:47:31)
Předně se musím ohradit, že autem nejezdím jako prase - alespoň tedy ve srovnání s tím, co vidím denně okolo. Ale jinak s tím naprosto souhlasím. Nemyslím totiž, že je ideální děti vychovat tak, aby byli všude ti poslední a ušlápnutí, stydliví a šikanovaní (školkou počínaje). Je třeba je připravit pro život v reálném kapitalismu a dnes to prostě bez určité míry drzosti nejde, neboť drzý nad ušlápnutým vyhraje vždy. Tolik moje zkušenost, ke které jsem se léty pracně dobral a kterou svým dětem klidně předám :-)
 Agata 


Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(21.5.2004 15:16:30)
Frederiku, předpisi dělají lidé...a tak bylo vymyšleno už hodně nesmyslných předpisů.
Jak jsem zmínila výše, semafor je stroj....viz výš :-)
Sosane, bojuj :-) jmenuji Tě svým tiskovým mluvčím :-)na 3 dny
 Agata 


Re: Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(21.5.2004 15:23:54)
Ajajaj - vloudila se chybka...předpisy

Mimochodem, své děti vychovávám taky tak. Rozhlédnout a vyhodnotit situaci, než něco udělám. Platí pro vstup do vozovky i pro jiné situace. Předpis není nejdůležitější.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: To jsou tady opravdu všichni takový poctivci? Nechce se mi ani věřit. 

(24.5.2004 13:33:11)
Plně souhlasím. Jsem člověk a ne automat. to znamená, že na málo frekventované silnici klidně na červenou přejdu, ne tak když vidím, že tam čekají malé děti, klidně si sednu na sedadlo pro invalidy, a když nějaký přistoupí, tak ho pustím, neboť nechápu, proč bych nad prázdným sedadlem měla stát.Achjojoj.
 Ivana 
  • 

poctivost?? 

(20.5.2004 19:39:21)
To, že si někdo nesedne na sedadlo pro tělesně postižené mi nepřijde jako poctivost, ale jako blbost. Můžu si tam přece sednout a jakmile nastoupí někdo s berlí nebo nemocný, místo mu samozřejmě uvolním.
 Olina 
  • 

Re: poctivost?? 

(20.5.2004 21:44:40)
Fakt? No podle mě je lidská blbost o něčem úplně jiném. Tady se postižený či těhotná musejí o místo k sezení většinou pohádat nebo se nechat seřvat nějakým "chytrákem"...
Já osobně na červenou nepřecházím, protože předpisy neberu jen jako nějaké "vodítko" (jako Sosan), ale respektuji je jako předpisy. Ne, není to póza, nenachytali byste mě. Na červenou prostě do vozovky nevlezu. Kdybychom si všichni předpisy a jiné právní normy upravovali podle svého vědomí a svědomí a brali je jen jako pouhá vodítka, asi by tu byl brzy ještě větší bordel, než teď. Děkuji lidem, kteří NEjsou jako Sosan, že se snaží ten brajgl tady nezvětšovat. Ono to přecházením na červenou jen začíná...
 Ivana 
  • 

Re: Re: poctivost?? 

(21.5.2004 10:37:02)
Oli,
ty tvoje první dva řádky o té blbosti... Asi jsi mě špatně pochopila. To, že se u nás těhotná nebo nemocný musejí doprošovat místa k sezení, přece nesouvisí s tím, že stojím (podle mě jako blbec) nad prázdným místem pro zdravotně postižené :-) To je zase o něčem jiném.... Označené místo snad neznamená, že si tam nesmím sednout, ale že má přednost zdravotně postižený člověk, kterémužto já samozřejmě místo hned a moc ráda uvolním. Pokud by to byla samozřejmost pro všechny, nebyl by ani problém si o místo požádat - myslím třeba situaci, kdy nastoupí maminka-čekatelka ve třetím měsíci těhotenství, kdy to na ní ještě nikdo nepozná. Někdo takový nastoupit může, ale taky nemusí po celou dobu jízdy a já kvůli tomu nemusím zbytečně stát.
 krtek 
  • 

Re: Re: Re: poctivost?? 

(21.5.2004 11:04:40)
Moje posledni zkusenost z Cech, co se tyce dodrzovani dopravnich predpisu jak ridicu, tak chodcu je naprosto strasna. ZIji jiz dlouhodobe v Londyne. Po 14ti letech rizeni v Praze jsem si musela v UK jako trvale zijici cizinec udelat znova ridicak (a povim vam, myslim ze jezdim dobre a v CR jsem ridicak zvladla levou zadni, tak tady jsem ho sice take udelala napoprve, ale jen tak tak a to jsem si prosla vsechny prakticke hodiny v autoskole). Prala bych tyto hodiny vsem ceskym ridicum.

Nicmene, UK ma nejnizsi auto nehodovost v cele Evrope - duvod? Lidi proste dodrzuji pravidla a jezdi opatrne. O opatrnosti je proste cela ta autoskola. Ne o pravidlech, ty se tu lidi nauci doma sami a odbehnou si na test, ale o opatrne jizde, 100% ovladani auta, bezpecne vjizdeni do krizovatek atd. atd. A hlavne, kdyz Vam dite vlitne do silnice (nebo cyklista), tak je to temer vzdycky vina ridice = ridic ma povinnost jezdit tak, aby stihl zastavit a ma nebezpeci predpovidat!!!! A to upozornuji, ze je zde povoleno jezdit i po poziti limitovaneho mnozstvi alkoholu. Dovede si predstavit, jak by to vypadalo v Cechach, kdyby nekdo povolil nejaky limit alkoholu???
 Jitka,dcera skoro 10 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: poctivost?? 

(24.5.2004 10:50:28)
Tak to co napsal Krtek můžu jedině potvrdit. V r. 1993 jsme byli s manželem týden v Londýně a okolí a musím říct, že takovou ohleduplnost řidičů jsme nězažili nikde v Evropě. Sotva se člověk přiblížil k přechodu, auta už automaticky brzdila, ještě byla celkem daleko a vy už jste věděli, že brzdí kvůli Vám. Měli jsme z toho oprvdu "vánoce", bylo to něco tak nezvyklého a vůbec to nebyla náhodná situace. Fungovalo to tak celý pobyt a v různých městech. Pro nás prostě šok. O to hůř pak na nás působil návrat do té naší české reality.
Berte prosím tento příspěvek jako prostý fakt. V žádném případě nepatřím k lidem, kteří si myslí, že "venku" je všechno lepší. To byste mě naštvali.
Asi i toto patří k té věhlasné britské zdvořilosti.
 Psycholog 
  • 

predpis jako alibi, ovce jdou za pasakem 

(22.5.2004 11:15:29)
Ano a presne takovi "superpoctivi" lide jsou ti, co dodrzovali komunisticke predpisy za komunismu, nacisticke predpisy za nacismu a az bude predpis, ze se ma soused po ranu zariznout, superpoctivi dodrzovatele predpisu to budou delat. Dodrzovani predpisu je pro cloveka alibi: "ja nic, to PREDPIS!".

Predpisy maji slouzit lidem a ne naopak. Vlastni rozum a vlastni svedomi musi byt nade vsemi predpisy. A zodpovednost za chovani a konani je vzdy konkretni clovek a zaden predpis.
 Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) 


Re: predpis jako alibi, ovce jdou za pasakem 

(22.5.2004 20:04:13)
Spíš bych řekla, že právě rozumem se ohánějí ti, co ty předpisy rádi porušují. Dodržování předpisů nikterak neomezuje rozum.... je to spíš věcí disciplíny.

Samozřejmě nastanou situace, kdy je nutné se držet zdravého rozumu víc než předpisů, ale to jsou výjimky ne pravidlo. Bavíme se o stání na červenou - nezdá se mi, že by všichni měli něco tak neodkladného, že by nemohli pět minut počkat u semaforu.... Už jen proto, aby dali dětem dobrý příklad.
 Katka, Maki, *03 a Anicka, *08 


Re: Re: predpis jako alibi, ovce jdou za pasakem 

(23.5.2004 13:19:06)
Psycholog to napsal pomerne rozumne, jen omylem smichal dve veci dohromady - svedomi a rozum. Pravidla jsou tu proto, abychom byli schopni pokud mozno nekonfliktniho souziti...proste jsou potrebna. Nicmene svedomi je jeste vyssi princip, narozdil od rozumu, ktery s moralkou (a poslouchani pravidel je otazka moralky) nema prilis spolecneho. Pravidla jsou tu proto, ze procento lidi, kteri maji dostatecne rozvinute svedomi, aby se jim byli schopni ridit, je prekvapive nizke. Bohuzel, pravidla obvykle nedodrzuji prave ti, pro ktere jsou jsou urcena. To je ale uz problem neceho jineho.
Ja bych asi velmi rozlisovala, jestli stojim na prechodu sama a nemohu nikoho ohrozit, tedy ani ridice pripadnou bourackou, ani okolostojici deti "zkazenim". Coby ridic nemam zadne zasadni potize s tim, pokud lide prechazeji s rozmyslem (treba na cervenou), ale mam velke potize s tim, ze nekteri ridici asi maji pocit, ze jsou chodci a neridi se svetly ani za volantem.:((

Pro Psychologa: prima prezdivka, ale nebylo by od veci rozlisovat, jestli pises z pozice psychologa nebo prezentujes sve soukrome nazory. Nektere tve prispevky me tahaji za me psychologicke usi.:-)
 ex-Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: predpis jako alibi, ovce jdou za pasakem 

(24.5.2004 8:50:40)
Uz jsem nekolikrat rikal, ze bych si radej rikal Venca, ale ted uz by to mohlo lidi mast a mohli by si myslet, ze podobni blbci tady jsou dva. :-) Tak dobra, budu si rikat Psychouš. To spousta lidi uvita s nadsenim ;-D.
 Jitka 
  • 

Re: predpis jako alibi, ovce jdou za pasakem 

(24.5.2004 11:07:16)
Pardon, ale co sem motáte komunismus a nacismus? Nemyslíte tím doufám, že každý, kdo nepřecházel na červenou v uplynulém režimu, byl snad komunista????
Myslím, že i tak je to tu dost velká džungle, natož kdyby neexistovaly předpisy. Ať si každý dělá co uzná za vhodné, ale ať vystavuje riziku pouze sebe a nikoho jiného. A až se Vám něco špatného přihodí(samozřejmě Vám to nepřeju),nesuďte! Pravděpodobně někdo p o u z e porušil nějaký předpis. Např. doktor, který neposkytne pomoc, taky jenom porušil předpis .......
 Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) 


Re: poctivost?? 

(22.5.2004 19:40:55)
Ha, ha - ten kdo sedí většinou čumí dopředu a vůbec ho nenapadne se rozhlídnout kolem, aby se přesvědčil, jestli někdo náhodou potřebuje sednout!

Mě to připadá jako projev kultivovanosti. Naopak zasednout místo pro postižené mi připadá jako křupanství. Pokud to někdo skutečně potřebuje - prosím! Ale kdo tam většinou sedá? Že by omladině upadly nohy?! A není nic nepříjemnějšího než se dožadovat za jízdy uvolnění místa - s malým dítětem za ruku a s velikým nepřehlédnutelným pupkem....
 Hana 
  • 

Re: Re: poctivost?? 

(25.5.2004 9:12:28)
nevím, ale zasednout místo pro postižené mi připadá jako v pohodě. Samozřejmě že je nutné při nastoupení postiženého/těhotné apod. místo uvolnit.
Sedadlo pro postižené v autobude není totéž jako vyhrazené parkovací místo. I podle přepravního řádu si tam sednout můžete, jen ho musíte uvolnit.
 Racek 


V narodnosti to nebude... 

(25.5.2004 14:12:00)
Ve Frankfurtu nad Mohanem a okoli se Nemci chovaji jako Cesi - chodci chodi na cervenou, ridici jezdi na "tmave oranzovou", sedadla jsou plna krizek-nekrizek a navic se nikdo, fakt nikdo nenamaha zvednout a nekoho pustit, dokud si o to dotycny sam nerekne. Jedna Nemka cca. sedesatileta po navratu z Prahy neskryvala nadseni, ze ji u nas neustale nekdo poustel.
Dopravni predpisy se tu dodrzuji, pokud je v okoli viditelny policajt nebo radar.
 Racek 


Re: V narodnosti to nebude... 

(25.5.2004 14:31:33)
Abych ty Nemce jen nepomlouvala... ;-)
Pred prechodem brzdi, pokud nekdo prechazi, nebo se i jen tvari, ze bude. To je zazitek, blizit se pesky k prechodu a videt, jak auta, nakladaky i autobusy brzdi a cekaji... a cekaji... Nicmene i tady dojde k situaci, kdy na prechodu autoskola zabrzdi a pusti chodce, ktereho o metr pozdeji nabere borec ve druhem pruhu - ale jsou to vyjimky.

O neco adrenalinovejsi zazitek je, kdyz ma clovek u nas, zejmena v Praze, na starosti nejakeho Nemce, ktereho pak neustale (na prechodech) taha zpod kol svistejicich aut.
 Psycholog 
  • 

inteligence predevsim 

(21.5.2004 20:47:25)
Agresivni vseznalkovske prispevky ja vyhledavam. :-)

Vzpomínám si třeba na jednu paní, která nebyla s to pochopit, že dokud
nezmáčkne chodecké tlačítko na semaforu, zelený panáček se jí nerozsvítí


A co kdyz ta pani vubec neznala princip rucniho ovladani semaforu? Myslite, ze
mela dost indicii, aby mela z ceho pochopit, ze ma zmacknout tlacitko?

Preji vam, at nestravite zivot na prechodu s pokazenou svetelnou signalizaci. :-)
 Sylvie 


Re: inteligence predevsim 

(21.5.2004 21:11:13)
:o) Je to od věci, i když... Kdysi jsme byli s manželem v Alpách, jezdili jsme hadrákem, teda Velorexem. No a některé úseky cesty se opravovali. Kdo v Alpách někdy byl ví, že občas silnice nejsou pro slabší nátury, protože vecpat tam dvě auta vedle sebe se prostě nemožné, z jedné strany skála, z druhé hloubka, před váma zatáčka, za váma zatáčka a do toho rozkopaná silnice... No a tak se tam občas vyskytnul semafor, který pouštěl auta buď shora nebo zdola. Jaké bylo naše překvapení, když jsme tak k jednomu dojeli a... červená. Po pěti minutách stále červená... po sedmi stále červená... nervy pracují, ale strach brání do neznámého nebezpečného úseku vjet... deset minut... stále nic... Áááá... a v tom nám to docvaklo. Semafory zapínaly červenou, když "viděly" přijíždět auto. Ovšem to auto muselo jet určitou rychlostí. Jakou, to opravdu netuším, rozhodně však krokem jedoucího hadráka (doslova - když jsem byla rozlámaná, tak v kopečkách nebýval problém vylézt z auta a jít vedle něj pěšky... případně na něj na vrcholu počkat :o) ) jejich čidla sejmout nedokázala. V podstatě jsme měli dvě možnosti - vytáhnout kotlík, celtu, spacáky a nějak se srovnat na kraji silnice a počkat si, až kolem projede dostatečně rychle nějaké auto. Nebo vjet na červenou a doufat, že se na nás náhodou nepořítí někdo zezhora. Hádejte, jakou variantu jsme zvolili? :o) Podotýkám, že na stejném principu pracujícíh semaforů jsme později cestou potkali víc, a občas se situace opakovala...

A to jsem se původně chystala napsat, že já bych teda do silnice na červenou NIKDY nevlezla :o)))

S.
 Sylvie 


Re: Re: inteligence predevsim 

(21.5.2004 21:17:37)
:o) Samozřejmě, semafory zapínaly zelenou, když viděly auto :o) (Jo, a taky úseky se opravovalY... jenom tak letmý pohled...)

S.
 la dida 


Re: inteligence predevsim 

(21.5.2004 21:32:27)
Já mám takový dojem, že ne na všech semaforech se musí mačkat tlačítko. A když, tak ne jednou, ale alespon 10x, aby tam ten zelený panáček naskočil. Ale já osobně si stejně myslím, že nějaké mačkání tlačítka, nemá na běh semaforu žádný vliv. Ze své zkušenosti. :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.