| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O novém mateřství, které zas tak nové není.

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1116 z 16 
13.11.2003 8:17:45
Možná Míša2 měla na mysli zhynutí odborné - pokud "vědec" nepublikuje, je odborně mrtev...Nebo ne? Tak jsem to pochopila já...Bohužel se jev "publikace za každou cenu" vyskytuje...
B A
13.11.2003 0:34:10
Re : Autorka je patrne hodne mlada nebo zoufale potrebuje publikovat( aby nezhynula ...

Tim jsi jako Miso myslela co presne ? Ze pokud nenapise clanek tak se dalsi rano neprobudi, protoze ji udusi myslenky co nutne musi ven ? Ze se s nekym vsadila o pocet clanku do Vanoc a snazi se neprohrat sazku ? Budu rada, kdyz mi to vysvetlis, i kdyz nejsem autorka vyse uvedeneho (clovek vzdy rad uslysi jak se vyhnout zhynuti :-)))
12.11.2003 21:32:35
Dobrý den, moc bych prosila autorku, pokud bude komentáře ke svému článku číst, zda mi mi mohla poradit, kde knížku, jejíž tři listy jsou vloženy v článku, bych mohla koupit. Sbírám staré knížky, které se týkají péče o ženu, dítě a rodinu. Děkuji moc za případnou odpověď.
  • 
12.11.2003 17:26:47
...Snaha o sterilitu porodnic a preference matčina zotavování nebyla tenkrát žádná zlomyslnost odborníků, ale jejich snaha zachránit životy matek a dětí. Podívejte se na čísla kolik matek a dětí umíralo při porodu ještě počátkem 50. let.....


Jenže cesta do pekel je většinou dlážděná dobrými úmysly. Vztah mezi matkou a dítětem(i otcem) byl narušen zbytečně přísnými hygienickými omezeními v porodnici(holení, desinfekce rodidel, klystýr,používání roušek,otcové nebyli vpuštěny k matce, matce bylo dítě ihned po porodu odebráno bez možnosti osobního "nesterilního" kontaktu..., přikládání dítěte podle přesného harmonogramu jakoby všechny děti byly stejné. Matka i otec se tak stali pro své dítě z pohledu lékařů (vědců)hygienicky závadní a hlavně nesvéprávní. Dnes již víme, že to je spíše naopak.Mnohé, co jsem zde náhodně vyjmenovala jsou formy péče jejíchž neúčinnost nebo škodlivost byla jasně prokázána(vědecky). Tato zbytečná omezení v komunistickém Československu vydržela a v některých porodnicích se jich sveřepě drží ještě dnes, když už se dávno ví, že pro bezpečí matky a dítěte to nemá smysl.České rodičky jsou z generace na generaci tak utvrzovány, že je vše pořádku. Je zvláštní, že se to přijalo bez solidních vědeckých výzkumů......jen na základě pojmů a dojmů představitelů odborné veřejnosti.Mateřské (i otcovské)instinkty a instinkty miminek (jako u zvířat) se pod tak rigidním vedením nemohly projevit. Matek se nikdo neptal a porodní asistentky, které měly zkušenosti předávané z generace na generaci byly zdecimovány a jejich řemeslo upadlo v zapomnění. Příčiny velké mateřské úmrtnosti v padesátých letech byly zjevně někde jinde než v nesterilitě (sociální podmínky žen a jejich rodin, výživa, absence penicilínu, transfuze.....).
12.11.2003 16:43:25
Zavrzeni vseho minuleho je patrne to nejsnazsi. A prilis originalni to rovnez neni, bylo by dobe, umet vybrat veci, ve kterych jsme dal a ktere kopirovat neni uz dobre a veci kde mely pravdu i nase maminky a babicky. Protoze jmenovani autori, i pres to k cemu byli tlaceni totalitou, psali ze ty a ty veci nejsou zdrave a detem prospesne( davani deti predcasne do jestli atd). Je potom mile, kdyz jsou shrnuti jako autori totalitni a vybidnuti aby odesli na sladsiste dejin. Autorka je patrne hodne mlada nebo zoufale potrebuje publikovat( aby nezhynula) toz publikuje....
Radana,2 kluci
  • 
12.11.2003 9:34:40
Mám doma kuchařskou knih paní Sandtnerové,tedy hit vydávaný před polovinou minulého století.Rozsáhlý závěr knihy rozebírá výživu člověka v různých fázích života,ve zdraví i nemoci.Dosti obsáhlá kapitola je věnována výživě novorozenců a kojenců.Paní S.se rozepisuje o výhodách kojení tak nadšeně,jako kdyby ho vynalezla...To jen jako perlička na úvod.
Když jsem v 80.letech studovala dětské lékařství,do zblbnutí nás cepovali o významu matek a celé rodiny pro vývoj dětí,o důležitosti kojení,dokonce byli tak osvícení,že naznačovali,že imunitnímu systému nedělá dobře přesycení informacemi(tj.četné infekce v nejranějším věku v kolektivu,množství neznámých hmot,příměsí v potravinách a šílených plevelů na neudržovaných pozemcích v okolí lidských sídel).Ačkoli byl pan profesor emigrant,na neurologii nám spiklenecky sdělovali ,že Vojtova metoda je přímo úžasná a taky nám předváděli její provádění.Několik mých starších kamarádek rozcvičovalo právě takto svá spasticky postižená dítka.
Je pravda,že podpora kojení v praxi nebyla příliš masivní,ale prazákladem onoho nešťastného nápadu předepisovat Feminar a Sunar byla právě myšlenka ještě prodiskutovat s maminkou její rozhodnutí přestat kojit.Vím ,že praxe byla odlišná,nejsem naivní,promítal se do toho i nedostatkový systém (aby si kvalitním sušeným mlékem někdo proboha nevylepšoval jídelníček).Chci říci tolik,že schematické hodnocení minulosti -té nedávné i té vzdálenější-vede k vylévání dětí s vodou z vaničky.A protože nám jde o děti především,neměli bychom se této chyby dopouštět.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1116 z 16 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.