| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se (taky) rodí doma

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 273 [Dalších 233 >>]
Sylvie
  • 
29.6.2003 23:14:55
Soráč, to je to moje zjednodušování :o) Měla jsem na mysli článek, který v roce 2000 vyšel v Sestře a ve kterém dr. Čepický společně ještě s jedním právníkem (jméno netuším, ale mohu dohledat) hledali nějaký zákon, aby dokázali nezákonnost porodů doma. Takže jsem myslela, že se přímo zabýval "prolejzáním" všemožných zákonů, aby našel to, co hledá. No, v tom článku rozhodně přesvědčiví nebyli a jak je vidět, je si toho vědom. Takže i u nás POROD DOMA LEGÁLNÍ JE, POUZE HO LÉKAŘI IGNORUJÍ. Zatím nikdo nedokázal říct jediný paragraf, který by dokazoval jeho nelegálnost.

S.
Corra
  • 
29.6.2003 22:53:00
Sylvo Jinak PRO INFOPRMACI kde(nebo jak) jsi přišla na to,že MUDr.PhDr p.čepický.CSc je PRAVNIK??????????? A ten červeně vyznačený článek je přesně to,o čem jsem psala.
29.6.2003 22:33:49
.....že Sylvie je dnes zas na skok doma!
AHOJ! Já sem teď zavítám jen občas, a jak vidno, dosti málo sleduju i dění zákonodárské...
PROTO MĚ NAPROSTO ŠOKUJE, ŽE MINISTRYNĚ SOUČKOVÁ SE SNAŽÍ PRO POR. ASISTENTKY PROSADIT ZÁKAZ PRÁCE JINDE NEŽ V NEMOCNICI POD DOHLEDEM LÉKAŘE. To snad má být vtip?!?! Teď, chvíli pro jednoznačném referendu do EU se opět naše zdravotnictví má svou praxí blížit více Dálnému východu než Evropě?! Znamená to tedy opět nulovou šanci např. pro porodní domy apod. organizace? Fuj, hanba!
Neznám paní ministryni, ale jsem zhnusena.
Ještě drobnost:
Moje kamarádka minulý týden porodila zde v Liberci. Nová porodnice (dle rozhovoru se sestřičkou při prohlídce na "kursu pro rodiče") kromě nejmodernějšího vybavení poskytuje i nejmodernější výdobytky tzv."alternativního" porodnictví - různé stoličky, vanu atd.- prostě "jako ve Vrchlabí" /Tam původně chtěla kamarádka rodit, ale byla po císaři v 1. těhot. a i teď měla drobné komplikace, takže při rozhovoru jí dr. Kavan doporučil "raději zůstat doma" - když se ho přímo zeptala, zda to "má cenu" (nemohla si dovolit penzion - musela by přejíždět 70km v začátku porodu)/. Výsledek: v LB porod přirozenou cestou, personál příjemný, leč drobné háčky - ne vše, co se slibuje, je pravda. Vana - "Ale paní, copak my jsme delfíni?" - dozvěděla se od lékařky. "Progravitační poloha"- stolička apod. - nebyla ani nabídnuta, prostě šup na lehátko do pololehu, píchnout vodu...
Nechci nadávat na Liberec, patří fakt asi spíš mezi lepší porodnice... Jen si říkám: FAKT JE TO NELEGÁLNÍ RODIT NĚKDE JINDE NEŽ V NEMOCNICI? FAKT JE TO TAKOVÁ PROTIZÁKONNÁ ÚCHYLKA ???
Ester
29.6.2003 21:12:56
Corro, ale porody doma u nás opravdu legální jsou :o) Vím, že za komančů se říkalo, že "co není zákonem povoleno, je zakázáno", nicméně v demokracii to funguje přesně obráceně. A žádný zákon porody doma nebo asistenci u nich OPRAVDU nezakazuje :o) Proto se ministrině Součková snaží prosadit pro porodní asistentky zákaz asistence jinde než v nemocnici pod dohledem lékaře.

JInak pokud tě o tomto nepřesvědčím já, přetiskuji ti část zápisu ze schůze České gynekoloicko-porodnické společnosti ze dne 23.1. 2001: ...Čepický upozorňuje, že žádný zákon nezakazuje rodit doma a nezakazuje, aby porod vedla porodní asistentka, ale varuje lékaře před zaštítěním porodů v domácnosti... Stará upozorňuje, že v současné době je dle zákona za zdravotní péči zodpovědný lékař, Roztočil připomíná, že i porodní asistentka, která samostatně pracuje, je zodpovědná za svou činnost.... JInak pro informaci MUDr. PhDr. Pavel Čepický, CSc , jak je z titulů vidno, je nejenom lékař, ale i právník :o)

Jiná věc je ta, že ČGPS se usnesla, že porody doma jsou "non lege artis", a že tedy teoreticky může lékaře, který se by na nich jakkoli podílel, potrestat. Jakk může nějaká společnost se něco usnést PROTI ZÁKONU, to nechápu, kdyby můj manžel jako zaměstnavatel vydal jakékoli usnesení, které by popíralo třeba zákoník práce, tak má na krku úřad práce a při troše štestí i statisícové pokuty...

S.

PS: při posuzování místa porodu nehraje roli jenom TVůJ zdravotní stav, ale i rodinná anamnéza. Tedy nezáleží na tom, jestli tobě se nějaké onemocnění projevilo nebo ne, stačí, že ho máte v rodině. O to se konečně zajímají i lékaři u nás. Ale jak už jsem psala, netuším, jak velkou váhu to při celkovém hodnocení má, určitě to bude případ od případu.
Corra
  • 
29.6.2003 20:04:07
Sylvo,pokud myslíte ten porod doma tak to nebyla má kamarádka,ale cizí žena,jejíž případ mám pracovně.A pokud myslíte mou kamarádku,která zemřela ve středu na rakovinu,tak pokud někomu zjistí za 4 měsíce od diagnozy rakoviny lymfu. dalších 40 dalších nálezu(játra,plíce,ledviny..)tak se už bohužel nedá nic dělat
29.6.2003 19:58:43
Corro, branná povinnost neplatí pro miminka, ale pro osoby, které dovrší 18-ti let a mají české státní občanství. Nebo jsi nepsala o miminku?
Corra
  • 
29.6.2003 19:43:51
Ahoj Sylvo,moje problémy se netýkají srdce a ještě se ani neprojevily.O porodech doma jsem se dlouho bavila s primářem naší gynekologie.To,že většina doktoru neschvaluje porody doma je tím,že momentálně nejsou legální.Pokud vše proběhne dobře,tak se to toleruje,ale pokud ne tak je to prušvih.A hlavně kvuli problemum při domásím porodu ti většina lékařu nepřistoupí na to,že u porodu bude(i když nepřímo)asistovat.Největší vina by byla na nich a skoro každý má rodinu a přijít o práci nebudou riskovat.Ono z právního hlediska občan české republiky je majetkem státu.Muži mají brannou povinnost ženy "mají rodit"další plátce daní.Zní to sice blbě,ale je to tak.a stát se má starat(mimo jiné)o ochranu svých občanu a porody doma se podle dnešních zákonu s tím neslučují.Zase příklad starosti státu:porodila tady cizinka,narodil se jí chlapeček a má české občanství.Odvezla si ho do své vlasti.a ted má syna vrátit do republiky protože syn má brannou povinnost k našemu státu.Ted ta matka hledá nějakého čecha,který by si ji vzal a ona mohla dostat naše občanství
corra
  • 
29.6.2003 19:15:54
Miško,určitě každá budoucí máma zvažuje všechny možnosti porodu(do vody,na stoličce,..........doma)a sama si vybere co si myslí,že bude nejlepší.o porodech doma se v poslední době hodně mluví a určitě ten červíček v těch mámách aspon trošku vrtá.Ale každá se rozhodne sama
29.6.2003 10:42:54
Corro, ono ani dneska zákon nezakazuje přítomnost porodní asistentky (=odborného pesrsonálu) u porodu. Druhá věc je ta, že to málo porodních asistentek, které domů dochází, bývá lékaři zastrašováno (aspoň na mne ty články působí jako zastrašování), že ministryně zdravotnictví se snaží protlačit zákaz docházení PA domů (v jednom zákoně se ji to sice nepodařilo, ale jak jsem z jednoho rozhovoru s ní pochopila, tak nevzdává naději a bude to chtít frknout do jiného...). A vta paní, o které mluvíš - dostalo se jí odborné péče, nebo jí lékaři řekli své oblíbené: my si vážíme života, takže vy si poraďte, jak umíte (a třeba si při tom i zemřetě, my vám prostě odmítáme zajiastit bezpečnější podmínky)?

S.
29.6.2003 10:31:43
Corro, ale to je přece důvod, proč se tu tak snažíme o "legalizaci" porodů doma! To, že jsi byla sledována pro dědičné dispozice v rodine se v civiliizovaných státech taky hodnotí jako "mínus"! Neznám tvé rodinné problémy ani přesně neznám důvody k nedoporučení porodu doma (znám jenom ty nezjákladnější), takže těžko můžu vědět, jestli bys sítem prošla, ale zcela určitě se k tomu přihlíží. I když ty sama problémy nemáš. Ne tak u nás, kdy vlastně nemáš možnost s lékařem probrat, nakolik je porod doma pro tebe vhodný (automatická odpověď pro všechny bez rozdílu - nevhodný).

S.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 273 [Dalších 233 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.