| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V naději 3 - Jsem nezodpovědná matka?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1116 z 16 
sally
9.4.2003 20:34:08
Henri,
napadlo mě to už několikrát, ale tentokrát to zkusím napsat. Přijde mi, že v Čechách se pořád všichni něčeho bojí a já pořád nemohla přijít na to proč.
Můj názor - neustálou paniku a pocit strachu šíří media. Zkus si v klidu přečíst některé články - bulvární rétorice, velkohubým nadpisům (mezitím co skromná a zdaleka ne tolik děsivá pravda se krčí někde uprostřed článku) a nafukování skandálů se nevyhýbají ani realtivně "slušná" media.
Samozřejmě - samotné by mi nebylo příjemné jít na Václavák, kde se den před tím střílelo, ale přesto mi přijde, že polovina těch tvých strachů je uměle vyvolávaná a udržovaná zvenku. Musím souhlasit se Sosanem, že současná doba je k přivádění dětí na svět jedna z nejklidnějších a nejbezpečnějších. Už jenom když vezmeš, že moje prababička porodila šestnáct dětí a dospělého věku se dožilo šest (většinou zemřely ještě jako nedonošená miminka, nebo v prvních letech na záškrty, chřipky atd.) - že se jich většina narodila v době první světové války a žila v druhé světové válce, v padesátých letech atd.

Jsou nebezpečí, před kterými se můžeme ochránit a pak je dobré to udělat (schválně, máte doma třeba pár konzerv, pytlík rýže, alespoň malý nezávislý vařič, zásobu pitné vody, hotovost? Máte domluvené místo, kde se sejdete v případě, že se z nějakého důvodu nebudete moct sejít doma? Máte domluveného kamaráda mimo vaší oblast, u kterého si můžete nechat zprávy? Doufám že ano, stačí další povodeň nebo nějaká ekologická katastrofa, sousedka neopatrně zacházející s plynovým sporákem, nebo několikadenní výpadek elektřiny a můžou se vám některé z těchto věcí zatraceně hodit). No a pak jsou věci s kterými nic nenaděláš (povodně, katastrofy atd.), na které se připravit nelze (ledaže bys strávila zbytek života v protiatomovém bunkru, napojená na přístroje s týmem operaterů připravených kdykoliv zasáhnout) - a tudíž se jimi nemá cenu nervovat...

Prostě - chtělo by to trochu víc radosti ze života a optimismu...
9.4.2003 19:48:54
Ahoj Sosane (můžeme si snad tykat? :-), rozlišujme prosím dva druhy nebezpečí.
1. Když dítě zakopne a natluče si je opravdu věc, na kterou jsem už dávno zvyknutá, otrlejší, statečnější. Navíc je to věc, kterou můžu částečně ovlivnit. Kdybych to přeháněla, chodím Aničce za zadečkem a nehnu se od ní, aby se jí nic nestalo.

2. Pocit ohrožení o kterém byla řeč, ovlivnit nemůžu vůbec. Jak jsem psala, pokud jsem neměla děti, vlastní i nevlastní, moc jsem si nějaké rizika nepřipouštěla, jakmile je mám, už si tak jistá nejsem. Bojím se o ně, dokonce už i o sebe, jsou přece i na mně závislé, ale pokud máš ty tolik jistoty, že ti tento strach připadá blbost, nebudu ti ji brát.
Poprvé jsem ten pocit zažila, když byli Aničce tři týdny a dívala jsem se jak padá WTC a pak po zprávách na ČT1 sledovala instrukce o používání plynových masek a zoufale přemýšlela, jakou masku bych dala jí na tu malou tvářičku.
Střílení na Václaváku ... bydlíš v Praze, že jo? Když jsem tam pracovala (svobodná, bezdětná), taky jsem si nepřipadala nijak ohrožená, navíc pravděpodobnost, že mě jedna z těch kulek trefí do hlavy je přece tak malá ... ale teď, nebuď malej! Druhý den jsem tam holt musela, bohužel s Aničkou a už mi nebylo dvakrát hej. Jak by si se tam cítil ty se svojí dcerkou?

Jednou mi máma říkala (k tvé poznámce o našem bezpečnějším dětství), že má větší strach o svoje vnoučata, než měla za dětství o svoje děti. Padali jsme a pálili si prstíky o kamna stejně jako naše děti, dokonce i to, že děvčata můžou v patnácti otěhotnět je bohužel problém trvalý, ale v pubertě jsme my mohli akorát propadnout cigaretám a alkoholu, kdežto dnes ... to už si jmenoval sám, ale to jsou věci, které se můžu pokusit ovlivnit, doufám, že se mi to povede.

Nechci zvyklávat tvoji sebejistotu, je to opravdu otázka vnímání a ne bezprostředné blízkosti nějakého nebezpečenstva. Nic s tím nenadělám, co mám rodinu, bojím se :-).
Chci aby byly moje děti šťastné, aby se nemusely bát teroristů a podobných šílenců (tím nemluvím o uchylácích ve tmě parku, to je problém z bodu ad 1 - řešení, nechodit po tmě do nebezpečných míst, snad je to naučím :-).
Sosan
  • 
9.4.2003 18:47:41
Stručně tolik, že zamýšlet se nad tím, zda "přivést dítě do této doby" není snad nezodpovědnost, je blbost. V porovnání s dvacátým stoletím je teď naopak doba dlouhodobého míru a prosperity, alespoň ve střední Evropě určitě. Tobě snad otázka "Nejsem nezodpovědná matka?" (s odůvodněním viz článek) připadá relevantní?
9.4.2003 17:38:49
Sosane, teď nechápu, cos tím chtěl Henri říct. Jedno dítě už má a nemyslím si, že by tudíž nevěděla, co ji čeká za nástrahy rodičovství.
Sosan
  • 
9.4.2003 12:10:46
Myslím, že to, proč se děti rodí u nás míň, není dáno pocity ohrožení. My jsme sami prožili celé dětství v reálné hrozbě jaderného konfliktu východu a západu (znamenajícího pravděpodobně zánik civilizace) a také jsme se narodili a naši rodiče z toho nebláznili. Teď riziko - alespoň v ČR - není větší, jen je víc vidět.
Až budete mít děti, rázem zjistíte, že to největší riziko ohrožení jejich zdraví a života si způsobují děti samy. Každou chvíli z něčeho spadnou, někam se přiskřípnou, o něco se spálí... Některá zranění jsou i dost vážná a přicházejí zcela neočekávaně. Časem vám to nebude tolik vadit, protože si na to zvyknete - budete prostě otrlejší, statečnější. Toto riziko můžete zmírnit, ale odstranit ho nemůžete, prostě to musíte risknout. Ve finále, v pubertě, pak budou možná brát drogy či riskovat AIDS, vracet se domů po půlnoci buhvíodkud... To jsou vyhlídky, že?
Existenční starosti (finanční) jsou závažnou zkouškou, ale především pro vás. Budete se muset kvůli dětem značně uskromnit a je otázka, zda v této zkoušce obstojíte. Děti nakonec tolik peněz nestojí - ovšem hodně vám uberou tím, že odčerpají vaši energii a čas a připraví vás tak o možnost si peníze vydělat. A pak budete pozorovat, jak si vaši přátelé kupují kamery, digitální fotoaparáty, auta, myčky, jezdí na zahraniční dovolené, zatímco vy budete počítat koruny do příští výplaty.
Rodičovství stojí za to, ale není to holt pro každého.
Renca
  • 
9.4.2003 11:58:10
Henri taky jsem tehotna, teprve 17 tydnu, mas naskok. A taky jsem premyslela, zda do tohoto sveta dite privest. Ale manzel to vyresil, ze lepsi to nebude, spis horsi. Tak cekame v zari nase druhe. Jako ty, nikomu jsem to zatim nerekla. Az po vysledku z tripltestu(prvni syn ho mel spatny), ale nakonec to bylo OK. Myslim si, ze nezodpovedna urcite nejsi, to by jsme tehotne byly nezodpovedne vsechy, ne?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1116 z 16 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.