| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mé předporodní peripetie - doplněno o porodní a poporodní část!

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 347 [Dalších 317 >>]
21.3.2003 22:04:50
Milý Lukáši, už jednou jsem Ti tu psala, že jsi mužský šovinista. Mohl bys prosím Tě přestat nazývat ženy, které mají určitou představu o svém porodu nazývat přirozenicemi? Nebo Ty jsi snad pro mě přirozeník jenom proto, že můžu mít pocit, že myslíš... víš čím? Kam se potom dostáváme? Je tohle seriózní debata?
Jako když docent Tošner vykřikuje, že hlavním motivem "bojovnic" za přirozené porody je to, "že u porodu měly porodní asistentku, které den předtím ukradli v nemocnici kolo, která zrovna menstruovala a její nemocné dítě bylo samo doma." Když už v Čechách většinu porodů vedou lékaři, proč milý docent nenapíše, že ona bojovnice měla u sebe doktora, kterému se večer předtím nepostavil nebo mu "nedala" manželka? Omlouvám se za hrubost, ale zdá se mi, že je to naprosto stejný příklad! A to napíše lékař na stránkách odborného časopisu... Mohli bychom spolu dlouze debatovat o pojetí ženského těla muži během století (obavy z "lůna", nečistá žena, pojetí ženského těla jako nevyzpytatelného, nespolehlivého, později - s přidáním "vědecké" argumentace - jako permanentně zmítaného poryvy hormonů...)Ty Tvoje odsudky, mávání rukou, jsou totiž ze stejného soudku.
A mimochodem... docent Tošner! Na stránkách Gynekologa (Porod doma a porod do vody) píše také: "Jak reagovat na stížnost, že rodička musí vstávat v 6 hodin, je-li doma zvyklá vstávat v 9, jiná chce usínat ve 2 ráno, jiná v 11..." A co se nestalo: docent Tošner utrpěl na lyžích v Itálii úraz a musel si pobýt v nemocnice. Na základě svojí zkušenosti napsal editorial do nejnovějšího Gynekologa. O tom, že chystá "revoluci nemocničních maličkostí". Mimo jiné: postěžoval si, co je to za zvyk, budit v 6 ráno pacienta, který s bolestmi usnul až ve 2...
Doporučuji k přečtení na www.gyne.cz!!!
Zkrátka "sytý hladovému nevěří..." Jenže, kde je empatie?
Ty se Lukáši, chystáš dělat revoluci taky až tehdy, až to pocítíš na "vlastní kůži"? Jenže to půjde dost těžko...
Petra, 2x v nemocnici, 2x doma
  • 
21.3.2003 10:57:54
Milá Andreo,
to se podivis! Rozdil mezi nemocnicnim porodem a porodem v duveryhodnem prostredi je propastny!!!
  • 
21.3.2003 1:45:37
Misko,
mam pocit, ze je to skutecne v rozdilne definici techto dvou profesi. U nas ten rozdil mozna neni tak velky, ale treba v Nemecku ano.
Lekari jsou ve skolach vyucovani a vychovavani tak, aby mohli zasahovat v patologickych situacich. To ovlivnuje vubec jejich chapani situace - maji tendenci vse "patologizovat".
Vzdelani PA baziruje na tom, ze porod je prirozeny proces, a priori nema nic spolecneho s patologii, ac muze v patologii prejit. PA jsou skolene k tomu, aby dokazaly urcit, KDY porod prestava byt fyziologickym a kdy ho maji predat lekari.
PA tedy nechapou porod jako neco nebezpecneho, ale jako neco prirozeneho, proto z porodu nemaji takovy strach. Tim jsou zenam, ktere chteji a mohou porodit prirozene blize nez lekari.
Priklad:
Cernou murou vsech doktoru je poporodni krvaceni. Tim mi vyhrozovali nejvice a nejcasteji. Ptala jsem se po porodu sve rak. PA, jak je pripravena na pripad, ze by se to stalo. Docela klidne mi odpovedela, ze ma nejake injekce pro pripady nouze.
Konzultovala jsem se svou byvalou nemeckou PA muj napad porodu doma tady v Cechach. Ptala se me, jak daleko bydlim od porodnice. Rekla jsem, ze pul hodiny. Rekla, ze je to dobre, ze to staci. Tady v Cechach mi vice zdravotniku vytykalo, ze tahle vzdalenost je pro pripadne komplikace neuveritelne dlouha.
Proste porodni asistentky jsou klidnejsi, nedelaji tolik povyku, nedelaji z veci problem a nevidi za kazdym rohem nejakou patologii. Aspon mne osobne prispivaji ke klidu, soustredim se na to pozitivni a ne na mozne komplikace.
Je to jejich vzdelanim, jejich pristupem a jejich praxi.
Johanka
  • 
21.3.2003 1:20:07
pro Sabinu, Aneku26 a dalsi, kteri me povazuji za nechutneho opovazlivce ve veci prosby o fin. prospevek na PA:

Tarify rak. PA za porod doma jsem vedela uz nekdy od listopadu 02. A taky jsem vedela, ze VZP mi ji neproplati.
Vedela jsem vsak, ze mam nekolik sympatizantu, kteri mi aspon s casti vydaju za PA pomohou. Vyhlasena sbirka baziruje na mem relativne lezernim postoji: Pokud mas chut, podpor me, pokud ne, tak ne.
Kolik eventualne dostanu, tolik dostanu, zbytek zaplatim sama. S tim jsem do toho sla.
Johanka
Johanka
  • 
21.3.2003 0:56:18
SoSane,
ukony pri domacim porodu jsou ty same, jako pri fyziologickem porodu v porodnici. Nevim, jestli se vyjadrim medicinsky presne, ale podle bodoveho systemu ve zdravotnictvi existuje ukon "porod hlavickou". A v porodnici yb to melo byt to same jako doma, ze.
Pravdu mas, ze pro zdrav. pojistovnu porod doma "neexistuje" a proto nemuze byt proplacen. Je to tedy otazka pravni a zodpovednost za pravni veci v oblasti zdravotnictvi ma ministerstvo zdrav. To ovsem strka jako pstros hlavu do pisku ...
Johanka
Johanka
  • 
21.3.2003 0:45:26
Dobre, beru na vedomi.
Johanka
Johanka
  • 
21.3.2003 0:39:17
Dekuju za porozumeni a podporu.
Johanka
Hanka a 2 holky
  • 
20.3.2003 23:25:34
No, Johance to naštěstí vyšlo a dítko je v pořádku. Tak proč si z toho neudělat atrakci že?
Je mnoho způsobů jak se zviditelnit, ale vystavit kvůli tomu hazardu své dítě, no nevím!!!!
Apolena.
20.3.2003 21:23:37
Když už jsme u toho slovíčkaření - porodit jinak, než je zvykem = nadstandard? Je zvykem dělat nástřih hráze, takže aby mi ho neudělali, musím si připlatit, protože se jedná o nadstandard?
Johanka bojovala za něco, co by mělo být naprosto samozřejmé. Chci porodit v porodnici, vyberu si ji a porodím v porodnici. Chci porodit v porodním domě, vyberu si ho a porodím tam. Chci porodit doma, vyberu si porodní asistentku a porodím s ní doma. Pokud jsem svéprávná, můj gynekolog nemá námitky (mám na mysli odborné, nikoliv že "se mu to nelíbí"), proč bych nemohla porodit podle svého výběru, samozřejmě pod odborným dohledem?
Já doufám porodím během několika málo dnů taky doma, mám k tomu své důvody (jeden z mnoha - při návštěvách v porodnici jsem trnula hrůzou, když jsem na chodbách viděla postýlky s novorozenými miminky a mezi nimi posedávaly prskající a kašlající navštěvy). Nevím, jestli je to pro nás pohodlnější, spíš ne, ale rozhodně mi to připadá ohleduplnější k miminku. Přesto neobviňuju maminky, které se rozhodnou porodit v nemocnici, nepřesvědčuju je, aby to nedělaly a nenazývám je "nezodpovědné". Svobodně se rozhodly a jistě k tomu měly své důvody - stejně jako Johanka nebo já máme své důvody, proč chceme porodit doma.
Johanka bojovala za odstranění jedné z mnoha absurdit našeho zdravotnictví. Bojovala za další maminky, které se rozhodnou porodit doma, protože bez boje (sezením v koutě) ještě nikdo ničeho nedosáhl...
20.3.2003 19:16:01
Pokud vím, tak protrahovaný porod je důvodem k přejezdu z domova do porodnice, i při "porodu doma". Tohle slovní spojení přeci neznamená, že se doma musí porodit za každou cenu. A rozhodně to není jediný důvod, kdy se z "domácího porodu" stává "porod nemocniční". :o)

S.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 347 [Dalších 317 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.