| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mé předporodní peripetie - doplněno o porodní a poporodní část!

 Celkem 338 názorů.
 Renda a spol 


Vse dobre dopadne 

(26.2.2003 13:01:24)
Mila Johanko,

ja jsem rodila,take doma v Nemecku a jsem velice rada,ze tady ta moznost je automaticka,ze ti nikdo kvuli tomu zadne problemy nedela...to sama,ale vis ze sve zkusenosti(rodila jsi take v nemecku)...myslim si,ze jsi udelala proto hodne,aby jsi dosahla toho ceho chces...preji ti opravdu krasny porod,podle tvych predstav a preji ti,aby jsi to vzladla i v cr...ja jsem rada,ze jsem tady tu moznost mela a druhy porod bych si prala,take jako ten prvni(pokud to bude mozne)...a z te druhe stranky jsem rada,ze jsem se nemusela takto rozhodovat v cr...tenkrat mi take pomohl v mem rozhodnuti telefonat s p.M.Vnouckouvou...

Jeste jednou hodne stesticka a drzim ti palce RENDA
 Jana 


Neuvěřitelné :o) 

(26.2.2003 13:57:39)
Johanko,
držím palce, ať vše dopadne tak, jak sis vybojovala.

Nechceš o tvem pribehu informovat nejaka media? Idealni by byla Nova a jeji Na vlastni oci - sice jako TV nestoji za moc, ale tenhle porad umi rozhybat smrdute vody kolem uredniku.
Pouvazuj o tom - treba by to pomohlo dalsim maminkam, co chteji rodit doma.
J.
 Lubylu 


Takové trápení! 

(26.2.2003 14:13:02)
Milá Johanko,

četla jsem tvůj článek, kroutila u toho hlavou a přitom mě to vůbec nepřekvapuje...
Opravdu nezbývá než popřát hodně zdaru s rakouskou PA, přeju ať k tvému porodu nakonec přijde a porod dopadne podle tvých představ.

Nevím, zda bych měla na tvém místě tolik trpělivosti co se obvolávání a domáhání péče týče...
Myslím, že kdybych měla rodit doma v ČR, že si to dlouho budu díky "nepřátelství" vůči porodům doma, rozmýšlet a snad bych cestovala do Vrchlabí, aby byl porod co možná nejpřirozenější.

Nicméně já žiji v UK, také chceme rodit doma a rozhodli jsme se pro PA soukromou.
Situace je zde taková, že doma se v UK sice rodí, ale jakože "riziková" po jednom císaři bych musela podstupovat právě takovéto kázání o riskování života jak mého tak dítěte apod.
A pro mě byl nejdůležitější klid a pohoda. Tohle těhotenství i porod si chci vychutnat a na dohadování se nemám opravdu sílu ani náladu.

Opravdu tě obdivuji, tvou touhu i vytrvalost na cestě k porodu, na jaký má každá žena právo.
Hodně štěstí !!

Ed
 S. 
  • 

Re: Takové trápení! 

(26.2.2003 14:27:38)
Po precteni tohoto clanku nevim, co si myslet.
Pisatelka je zjevne velkou bojovnici, kterou by nezastrasil ani Jan Zizka. Nechapu ale, proc bojuje zrovna na poli "kde rodit". Myslim si, ze matka i dite ma byt pred porodem v naprostem klidu a vyrovananem psychickem stavu. Pisatelka si ale
dela nervy do posledniho dne porodu. Chce si tak dokazat sve vitezstvi nad ceskymi urady, chce byt slavna? Mela by spis svou prebytecnou energii setrit na jiny druh sportu.
 Lionka 


Re: Re: Takové trápení! 

(26.2.2003 14:47:43)
S.,já si myslím,že ten předporodní klid a vyrovnaný psychický stav jí naše porodnice mohou dost těžko poskytnout,ano,jsou zcela vyjímečné výjimky,ale do Vrchlabí nemůže jet každá,že?

Johanko,jen tak dál,bojuj!Bojuješ i za jiné a za to moc díky!!!!!!
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Takové trápení! 

(26.2.2003 14:47:47)
Mily/a S.,
podle mne by byla jina situace, kdyby Johanka cekala sve prvni dite, pak bych asi souhlasila s Tebou. Jenze! Pani Johanka porodila doma uz 2 deti (cetla-li jsem dobre). Proc by tedy nemohla porodit doma i dite treti? Jen proto, ze bydli o 100km dal nez pred par lety? Krome toho nechtela nic mimoradneho, jen to, na co ma ze zakona pravo (poporodni vysetreni ap.).
Priznavam ale, ze ja bych na energii na vsechny ty dohady nemela...

Johanko, tak me napada... Jak by se vyvijela situace, kdybys jela na navstevu napr. do Rakouska, tam na Tebe prisly porodni bolesti a musela odrodit tam? Byla by to "nestastna" nahoda nebo nezakonny cin? :)
 Martina+22.t. brusko 
  • 

Preco to chce? 

(26.2.2003 17:02:40)
Ja si myslim, ze chce skratka pre seba a dietatko len to najlepsie (co je dobre pre jedneho, nemusi byt aj pre druheho)- a vtedy dokaze zena fakt aj hory preniest, ak ma aspon ake-take chapave zazemie... Ale toto asi nepochopi niekto, kto sa casto bezmyslienkovite podvoluje nazorom a praktikam inych...
 Jarka, dvě dcery 


Johanka z Arku 

(27.2.2003 14:34:44)
Johanka je velká bojovnice. Na jednu stranu ji chápu, na druhou moc ne. Ztrávit těhotenství bojem s větrnými mlýny, psát, obvolávat, zjišťovat, doprošovat se ....já osobně bych se radši smířila s představou, že holt doma neporodím. A zaměřila bych se na výběr porodnice, kde by mi co nejvíc vyhověli a kde by se mi líbilo. Miminko velmi citlivě vnímá maminčino rozpoložení už v bříšku. Nemyslím, že by mu ten stres kolem místa jeho zrození nějak prospěl. A zrovna tak si nemyslím, že se to napraví tím, že se narodí doma ve vaně, nebo na manželské posteli rodičů. Radši bych si v klidu vychutnala 9 měsíců a smířila se s tím, že pár dní budu v nemocnici. Dneska už je možnost využití nadstandardních pokojů, kde je možnost pobytu partnera, i starší děti tam mohou být. Ano, porod a období po něm je velmi důležité pro dítě i pro maminku. Ale kde je napsáno, že když se celý akt uděje v domácím prostředí, bude všechno v klidu a bez stresu? Bude, když všechno poklape dobře, ale může se nedej bože stát něco nepředvídaného a klid a pohoda z domácího porodu se může rychle převést do závodu a o vteřiny. A naopak, ne každý porod v nemocnici = utrpení, šok, ponížení atd. Jak říkám, osobně bych energii napřela na výběr porodnice, lékaře atd. Ale to je každého věc, každý máme priority jinde. Každopádně Johance přeju z celého srdce, aby vše dopadlo tak, jak si představuje a aby brzy chovala v náručí malého drobečka.
 Lenka, 25 


No teda... 

(26.2.2003 14:32:23)
Mila Johanko, obdivuji Te!

Sama deti jeste nemam, takze jsem o porodech doma moc nepremyslela, ale Tvoje vule a vytrvalost, to je neco! Jak to vsechno zvladas? 3 deti, zamestnana... Kazda zena v CR pri predstave toho, co vsechno by musela podstoupit, aby mohla porodit doma, jde radeji do porodnice, a proto je to tak, jak to je.

Preji Ti (vam obema tedy) hodne stesti a zdravi a vsechno to zvladnete ke svoji plne spokojenosti!

Lenka
 Lionka 


Moc držím pěsti!!! 

(26.2.2003 14:43:08)
Úžasné,smekám klobouk před Tvou odvahou,Johanko!A přeju odvahu i té rakouské asistentce - ona přece neporuší žádný zákon,jenom nesmyslný a nehorázný, "téměř balkánský" požadavek našich porodníků.Kdyby to šlo k soudu,jsem naprosto přesvědčená,že to vyhraje a ještě si ČR strhne velkou mezinárodní ostudu a možná i nějaké sankce stran EU!
Stejně jako Jana doporučuji to zveřejnit v TV,ať to dodá odvahu i jiným maminkám,ať se konečně prolomí ledy v tom příšerném paternalismu v našem zdravotnictví.
Držím pěsti pro štěstí a já vím,že to dopadne dobře!
 Sosan 
  • 

A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 16:30:42)
A proč si tedy nezařídíte na období kolem porodu pobyt v zahraničí a neporodíte dítě tam, když to dle české legislativy doma není možné a vám na tom tolik záleží? Je docela dobře možné založit nějaké sdružení nebo využít nějaké již existující a po získání potřebného počtu hlasů prosadit v ČR změnu legislativy. Je-li porod doma obvyklý v zemích EU (což nevím), mohlo by to být docela dobře v souladu s všeobecným trendem sjednocování legislativy a tudíž průchozí. Ovšem tato změna nebude hned. Ale mermo-mocí tuhle akci spojovat s porodem vlastního dítěte, zejména po takovéto zkušenosti s českým zdravotnictvím (které na to evidentně není zavedené), považuji za zbytečné. Samozřejmě pokud ten patřičný počet hlasů pro vůbec získáte, protože nelze zapomínat na to, že naprosté většině žen porod v porodnici vyhovuje a doma by nerodily ani za nic. Pro někoho jste možná hrdina, ale pro mě spíš cvok. V těch zemích, kde je možné rodit doma by mě také zajímala navazující legislativa. Případy, kdy dojde při porodu doma k poškození zdraví či úmrtí dítěte či matky jistě budou existovat a zajímalo by mě, jak je to pak s případnou odpovědností, zda někdo může např. soudně žalovat přítomnou porodní asistentku, když by porod špatně vedla nebo jak se takové situace pak řeší.
 Jana z MT 
  • 

Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 17:04:57)
Sosan,
v nasich zemepisnych sirkach (CR&SR), je uz znamym zvykom a folklorom pokladat porod za zivotu nebezpecnu cinnost. Naraba sa s nespravnym argumentom, ze porod doma = velke riziko, porod v nemocnici = ziadne riziko. To vedie k nelogickym zaverom a oznacovaniu ludi s odlisnym nazorom, nez "veduca uloha gynekologov-porodnikov na vecne casy a nikdy inak", za cvokov...
Avsak, darmo to tu ja aj pisem, Johanka, ktora dvakrat porodila doma, to vie lepsie ako ja, ze porod doma sa zvladnut da ;o) Celkom by ma ale zaujimalo, preco dva porody doma v Nemecku boli uskutocnitelne, akceptovane a nikto nezacal s hororovymi prebehmi o smrti pomaly celej familie, ktora zda sa, v Cechach (a na Slovensku) hrozi. Zeby zmena klimy??? ;o)))
K tej zodpovednosti - v Holandsku to maju zariadene tak, ze porod doma je uskutocnitelny, ak neexistuju kontraindikacie - teda rodicka je zdrava, ma bezproblemove tehotenstvo, neprekrocila urcitu vekovu hranicu, nema nadahu, dokaze sa v pripade nutnosti dopravit do nemocnice do pol hodiny, atd... Vtedy je vysoko pravdepodobne, ze porod bude prebiehat bez komplikacii a je nepravdepodobne, ze komplikacie nastanu. Nie je to vsak iste, ale to nie je nikde, ani v nemocnici. Ak ta to tak zaujima, pohladaj si tieto informacie - su dostupne, dokonca aj tu na rodina.cz ;o) Poznam pribeh zeny, ktorej porod doma neprebiehal tak ako mal, napokon porodila dcerku cisarkym rezom. Do nemocnice ju nedoviezla sanitka, ktora naozaj v NL nestoji pred kazdym domom, kde sa prave rodi, ale jej vlastne auto! To len v nasich koncinach sa maluje porod ciernymi farbami. Pokial sa zena citi bezpecne v nemocnici, v nemocnicnej bielizni, alebo napichana infuziami ako ihelnicek, alebo s heslom "len nech to uz mam za sebou" na perach, alebo... nech sa paci, vtedy je to v poriadku. Ja sice nemam takuto predstavu o mojom porode, ale ani nekoho nenutim, aby moje predstavy prijal za svoje. Nechapem ale preco sa stava nieco, co sice akceptuje vacsina ludi, jedina mozna alternativa... Vysvetli mi to niekto? Preco gynekologova predstava o porode zeny je ta jedina spravna?
A este jedna vec - PA, ktora odfusuje pomoc pri porode, ju tak dobre odfusuje doma ako aj v nemocnici, nemyslis? Alebo, ze by zase posobila nejaka zmena klimy a v nemocnici je kazdy dokonaly??? ;o)

Johanka, diky za pekny clanok! Uistuje ma to v pocite, ked sa chce, tak sa da - myslim tym zmeneny postoj zdravotnikov. A tiez dalsia vec - kolkokrat sa uz porodnici-hlavy studovane nechali pocut, ze porod doma nie, lebo nie je zabezpecena poriadna starostlivost o rodicku. A nakoniec to tu mame, su to prave porodnici, ktori tuto pomoc zene a jej dietatku odopieraju. ;o(

Pekny den!
 Jana z MT 
  • 

a este som zabudla... 

(26.2.2003 17:07:04)
Johanka, drzim palce, aby porod prebiehal v pohode, a aby aj asistentka dorazila!!!! Vela stastia celej rodinke!
 Jitka 
  • 

Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:11:29)
mám stejný názor
 Sylvie 


Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:29:51)
Sosane,

porod doma v ČR JE LEGÁLNÍ, protože jej žádný zákon nezakazuje. Konečně, v Praze jsou porodní asistentky, které k porodu domů dochází a pokud vím, zatím s nimi žádný soud pro nelegálnost jejich počínání neprobíhá :o) To, že většina porodníků (jak lékařů tak asistentek) u nás nejsou schopni takový porod zajistit a v podstatě přiznávají, že to NEUMÍ je spíš ostuda jejich, než cvokaření maminek, které tak rodit chtějí. Protože doma mohou být vedeny opravdu pouze fyziologické porody po fyziologickém těhotenství...

A proč Johanka nejede rodit do zahraničí. Těžko mohu mluvit za ni, ale jak jsem tak z článku pochopila, tak za prvé má TŘI děti a za druhé nepatří mezi nejbohatší. Já sama mám JEDNO dítě a jedu rodit "jenom" do Vrchlabí, ale i tak mám plnou hlavu toho, jak si zařídit hlídání a kde je pokud možno co nejlevnější pension... Pokud navíc už její děti třeba chodí do školy (takže jen velice těžko je může na týden, ale vzhledem ke spolehlivosti termínu :o) třeba i na dva) jen tak vzít ze školy, nebo její přítel či manžel nemá možnost se na tak dlouho uvolnit z práce nebo co já vím, je podstatně víc možností proč není možné vycestovat. Nehledě k tomu, že platí zdravotní pojištění v České republice, tak by to snad mělo být české zdravotnictví, které jí vyjde vstříc.

S.
 *Aida* 


Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:38:33)
Sosane,
nemohu odpovidat za pani Johanku, ale jen me tak napadlo, ze ona chce rodit DOMA. Kde by tam jako v tom "zahranici" podle Tebe rodila? Vzdyt doma je v Cechach ne?
Fraze typu "mrtva matka a mrtve dite" v lepsim pripade "postizene" me fakt dojimaji. Myslis ze v nemocnici k necemu takovemu nikdy nedojde? Vsechno ma sva rizika, kazda jsou trochu jina, ale 100% rict ze nemocnice je pro kazdou zenu tim nejbezpecnejsim mistem kde privest jeji dite na svet jaksi nelze...
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 8:59:47)
Také si myslím, že by byla ostuda, kdyby člověk musel jezdit do zahraničí za něčím, co by mu mělo být zcela běžně dostupné i ve státě, kde se cítí doma, kde platí daně a kde celý život žije.

Pro (některé) odpůrce porodu doma a jiných "alternativních" metod: proč se tak rozčilujete, když se vás to netýká? Vám vyhovuje možnost porodit klasicky v porodnici, a ta pro vás přece zůstane zachovaná, i když se jiným lidem umožní volit jinak, tak proč ty vášně?

Osobně se domnívám, že je to pouze otázka času (a spousty práce těch, kteří chtějí tu "alternativu"), kdy u nás něco takového bude úplně normální a nikdo se nad tím nebude pozastavovat, stejně jako třeba změna těch postojů z 60. let o "studeném odchovu" - mimochodem, mám dojem, že právě pan profesor Švejcar po letech prohlásil, že se mýlil, když ten "studený odchov" propagoval, a pro děťátko i maminku je nejlepší kojit co nejdéle - hluboce si vážím toho, že tohle dokázal veřejně říct.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 9:30:02)
Mnoho žen vnitřně tušilo, že to, co se v porodnicích děje je špatně.Totalitní systém jim ale vůbec neumožňoval vyjádřit svůj názor a mít jakýkoliv vliv na podezřelé praktiky v porodnicích.Švejcar byl muž, nikdy v životě nebyl těhotný, nekojil ani nerodil. Jak to, že udělal tak špatná rozhodnutí? Já si pana profesora nemůžu vážit, protože se vyjadřoval k něčemu, co sám neprožil a ani tomu nerozumněl. Mnoho žen prohlašovalo, že není normální studený odchov a způsob porodu, ale byly to přece "jen ženy". Jakou má váhu instinktivní názor ženy (předávaný z generace na genaraci několik tisíc let) a názor chlapa, který má před jménem MUDr. a právě vylezl ze školy(a ser.. se do čistě ženských věcí)?
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 9:48:09)
Já bych na pana profesora tak přísná nebyla, každá doba má svoje "specifika" a on prostě zaujímal stanovisko, které v jeho době měla většina lékařů, a vycházel z tehdejšího stavu poznatků. A o jeho vnitřní poctivosti svědčí to, že když zjistil, že se mýlil, tak to veřejně a nahlas přiznal, i když se třeba mohl obávat o svou pověst odborníka.

Spíš bych to brala jako podnět k zamyšlení, jestli je vždycky a za všech okolností dobré slepě věřit lékařským kapacitám i v případě, že to, co tvrdí, jde výrazně proti našemu vlastnímu přesvědčení, pocitům nebo názorům. Jasně že se člověk občas dostane do situace, kdy mu nezbývá nic jiného, než věřit, ale zkusme se vžít do kůže třeba té maminky ze 60. let, která dala na (určitě dobře míněné) rady pana profesora, (děťátko zbytečně nechovat a nekojit, aby ho nerozmazlila) ačkoli jí to samotné šlo proti srsti. Nemrzelo by nás to teď trochu? Nebo by se bývala zachovala líp, kdyby se na rady pana profesora ve vší úctě vykašlala a dělala si to podle sebe?
 Aneka_ 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí?-Ájo 

(27.2.2003 10:14:02)
Ájo - líbí se mi Tvůj nezaujatý přístup, to, že dokážeš pochopit i tu druhou stránku věci, kterou mnozí pomíjejí. Většina dokáže buď jen chválit, nebo hanit. Nedokáží se na problematiku podívat v globále. Ty ano. Díky a s Tvými názory se plně ztotožňuji.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 10:37:38)
Nejsem odbornicí na práci prof. Švejcara, ovšem přece jen jsem něco četla a můj názor je ten, že zmiňované nekojit a nemazlit, bylo z z 60 a 70. let minulého století,kdy zcela běžně matka několik měsíců po porodu šla do práce a dítě bylo svěřeno jeslím, takže kojit a mazlit ani nešlo.
V jeho pozdějších pracích je naopak zcela jasné, že se stal velkým zastáncem kojení a láskyplné mateřské péče.

A všem těm, kteří montují politiku do porodnictví - pamatujte, že socialismus nekřivil jen zdravotníky, ale nás všechny, někoho méně a někoho více. Stále v našem zdravotnictví není vše optimální a žádá si změnu, ale mám pocit, že ať už otázka vybavení, tak otázka přístupu k pacientovi, se hodně a hodně za těch 14 let změnila a to směrem k lepšímu.
 Aneka_ 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 10:41:40)
Jitko-ano ano...
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(14.3.2003 16:54:44)
to byl stav 50.a 60. let, na začátku 70. let byly zavedeny přídavky a došlo k obrovskému nárůstu počtu narozených dětí. A tehdy mamky byly na mateřské 2 roky.
 Sosan 
  • 

Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:49:54)
S tou zdravotní pojišťovnou je to problém, to mě mělo napadnout.
 Sylvie 


Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:47:49)
A Sosane, ještě mě napadlo - co kdyby se tvá manželka ocitla třeba v opačné situaci? V Čechách by porodila dvě tři děti v nemocnici s lékařem, pak byste se odstěhovali do Holandska, znova by otěhotněla... a když by znova chtěla rodit v nemocnici a dokonce i s lékařem (ti vedou zhruba jednu třeti porodů, spíš těch už předem nějakým způsobem rizikových) a ona by se od místních porodních asistentek dozvěděla, že je cvok a jestli nikdy neslyšela o tom, jak v nemocnici i zdravá maminka umřela nebo i původně zdravé dítě se narodilo postižené?

S.
 Sosan 
  • 

Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 19:21:21)
No, kdybychom se přestěhovali do Holandska a měli tam rodit, tak bychom asi taky porodili doma s porodní asistentkou a nedělali z toho takovou kovbojku, abysme za každou cenu chtěli něco dělat jinak než to v té zemi umí a než je to tam běžné.
Nechci to rozebírat do detailu, protože se mě to netýká, my rodit doma nebudeme. Ale chápu ten problém tak, že naše zdravotnictví je prostě celé postavené na tom, že se rodí v porodnici, to znamená, že když doktor posuzuje rizikovost/nerizikovost těhotenství s ohledem na budoucí porod, tak automaticky předpokládá, že ten porod bude v porodnici s veškerým vybavením, které je tam k dispozici. Navíc předpokládám, že i ty lékařské postupy jsou nějakým způsobem předepsané a nepočítají vůbec s alternativou porodu doma. Možná ani neví, co všechno by měl vyšetřit, aby s čistým svědomím mohl doporučit ten porod doma. Zase pediatr, který přebírá do péče dítě předpokládá, že ty a ty vyšetření už automaticky udělali v porodnici a nedělá je tedy už pak sám. Zdravotnictví chápu jako komplexní provázaný systém. Za těchto okolností by asi opravdu bylo rozumné přímo uzákonit, že porod doma se nesmí a basta (viz návrh paní ministryně). A pokud se smí, tak tedy upravit zdravotnictví tak, aby s eventualitou porodu doma počítalo. To znamená i např. upravit osnovy pro porodní asistentky tak, aby vůbec uměli domácí porod kvalifikovaně vést a odhadnout situaci, kdy případně odjet do porodnice. (Z korespondenmce vyplynulo, že v ČR takové dostatečně kvalifikované PA nejsou). A porodnice musejí být připraveny na to, že jim tam každou chvíli budou vozit rodičku v těžkém stavu, ke které nebudou mít k dispozici žádnou přijímací zprávu ani vstupní vyšetření a bude za 5 minut dvanáct. Jinde ve světě to možná běžné je, ale tady ne. To je pak náplň pro ty různé asociace a občanská sdružení, aby - pokud je tato potřeba - to prosadily - kvůli jedné Johance se naše zdravotnictví nezmění. A to se taky nestihne za 9 měsíců.
A tak porod doma pro ni bude v ČR rozhodně rizikovější než v zemi, kde je to běžné, protože prostě naše zdravotnictví na toto není uzpůsobené a díky tomu patrně Johanka a její mimi nedostane v ČR odpovídající předporodní ani poporodní péči. Na jejím místě bych porodil v porodnici, třeba zrovna ve Vrchlabí nebo jiné podporující přirozený porod a pak bych svoje představy realizoval prací v občanském sdružení za prosazení domácího porodu v ČR. Dál se o tom nechci bavit, protože znovu říkám - netýká se mě to a nechci tady planně mudrovat.
 Sylvie 


Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 19:49:24)
Jó, jó, Sosane, všechny ty diskuze mezi námi dvěma na tobě nezanechaly ani ty nejmenší představy, jak to v zahraničí u porodu doma probíhá...

Ve stručnosti - není nic zvláštního, co by musel gynekolog předem vyšetřit. Naopak, v zahraničí bývá možnost se třeba svěřit do rukou porodní asistentky, která těhulku během těhotenství doporučí na ultrazvuk či preventivní vyšetření gynekologem a jinak sama rozhoduje, jestli je dost zdravá na to, aby mohla být v její péči nebo jestli je vhodné ji převést do péče lékaře. Že by tohle naši lékaři nezvládli? :o) Konečně, i já se od svého gynekologa nedozvěděla nic převratného, co bych už předem nevěděla od jeho sestry :o) a k němu do ordinace jsem chodila spíš na přátelské poklábosení :o) Samozřejmě, s výjimkou UZ, ty mi sestra nedělala.

Že je u nás málo PA schopných zvládat porod doma je pravda. Těch pár, co tu existuje, jezdí za zkušeností do zahraničí či se učí jedna od druhé. Je smutné, že takovéto aktivity stát nepodporuje, přeci jenom i v Čechách chtějí ženy rodit doma, Johanka není jediná. A argument, že se stejně jedná o nějaká maximálně dvě-tři procenta, neobstojí. Pokud vím, i v RAkousku či Německu ten počet bude obdobný, přesto jejich zdravotnictví záleží na tom, aby se jim dostalo kvalitní péče.

A za problém nepovažuji ani péči pediatrů po porodu - jak už jsem psala, ráda bych rodila ambulantně, to znamená, že moje pediatrička mimčo uvidí naprosto nevyšetřené a neoočkované, a stejně jí nedělá problémy si ho vzít do své péče. Dokonce se mě ani nesnažila přesvědčit, že si její péči musím zaplatit, protože pojišťovna ji proplácí jenom v nemocnici... Takže tohle bude spíš o ochotě než o zákonech.

O tom, že by bylo běžné, aby rodičky jezdily do porodnice bez dokumentace a za pět minut dvanáct... No nic, škoda se opakovat. PA vede řádnou dokumentaci a představ si, často je ten stav tak "akutní" že i v Čechách se nejdřív hodinu kecá kolem faktu, že žena nezodpovědně rodila doma, než se konečně začne něco dít. Viz i článek na Rodině, ale vím i o jiných podobných případech cestou ústního podání. Takže samozřejmě, i k akutnímu příjmu může dojít, ale to samozřejmě může i když doma rodit nebudu - už z pouhého faktu, že prakticky všechny ženy v ČR začínají rodit doma a samy se rozhodují, kdy a jak do porodnice odjedou.

S.
 Líba, Ládík 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 19:52:36)
A tebe já Sylvie, obdivuju. Ježišmarjá, ty jsi vážně chytrá jak rádio. V kolika ty si rodila zemích, že tu Sosonovi zasvěceně líčíš, jak to kde chodí? Máš to vyčtené, viď?
 Sylvie 


Haló, tady rádio :o) 

(26.2.2003 20:06:29)
Ále to víš, tak porůznu. Jednak si z času na čas mailnu s holčinami, které v zahraničí rodily či se k porodu chystají a taková Ed mi zjišťovala nějaké odpovědi třeba přímo od její porodní asistentky :o), pak to mám opravdu vyčtené, neb když chci relaxovat, tak bloumám zahraničními stránkami (laickými i odbornými), svého času jsme skoro v rodině měli i holandskou porodní asistentku s dlouholetou praxí (a shodou okolností jsem tou dobou byla prvně těhotná, takže bylo zajímavé i porovnávat...), v Praze z času na čas probíhají i semináře a to i s přístupem pro laickou veřejnost... Jak říkám, tak porůznu. Nemusím přeci všude rodit, abych měla základní přehled, jak to kde probíhá :o)))

S.
 Sylvie 


Re: Haló, tady rádio :o) 

(27.2.2003 23:31:44)
Chytrý rádio se znova ozývá :o)

Po delší době jsem si odskočila na stránky www.aperio.cz a našla jsem na nich hezky přehledný článek, tak je to v některých zemích s porody doma. Překopírovávám ho sem a doufám, že se na mne nikdo nebude zlobit pro porušení autorských práv... :o( Ale fakt mi to nedá a znáte to: když musíš, tak musíš...


Jak se rodí v zahraničí

V poválečné porodnické historii lze ve všech evropských zemích vysledovat obdobný vývoj. S výjimkou Holandska došlo všude k nadšené medikalizaci porodu a k standardizaci postupů, jež vycházely výhradně ze stanovisek a názorů lékařů.

V demokratických zemích se však v 80. letech minulého století projevil kritický posun v pohledu na porod, takže část odborné a rodičovské veřejnosti začala vyjadřovat nespokojenost s jednostranným lékařským pojetím. V úsilí o zlepšování porodnických služeb se obvykle spojili aktivní porodní asistentky a zástupci rodičů. Ti druzí odmítali být nazýváni pouhými laiky a zdůrazňovali svoji roli příjemců služeb, a tedy i požadavek, aby služby, za které si platí formou zdravotního pojištění, mohli také sami hodnotit, vybírat a ovlivňovat.

Snaha o prosazení přirozeného porodu byla vždy obtížná, neboť proti stála silná lékařská lobby. V demokratické Evropě však došlo - zejména pod tlakem občanských iniciativ - k výrazným legislativním změnám.

V současné době platí ve většině států západní Evropy jednoznačné zákony a předpisy, které dávají ženám a jejich rodinám absolutní právo rozhodovat o okolnostech porodu vlastního dítěte.

Možnosti v jiných evropských státech: (Níže uvedené údaje byly získány přímo z jednotlivých zemí a jsou podložené nezávislými výzkumy a seriózními statistikami.)

Německo
V zákoně je stanoveno, že u každého porodu musí být přítomna porodní asistentka. Jinými slovy - porod nemůže vést lékař bez porodní asistentky. Porodní asistentky pracují v nemocnicích, v porodních domech nebo asistují u domácích porodů. 2 % porodů se odehrávají mimo nemocnici, z toho přes 1 % probíhá doma. V Německu existuje 74 porodních domů, kde pracují pouze porodní asistentky. Výzkum z roku 1999 prokázal velmi nízkou perinatální úmrtnost a celkově uspokojivé výsledky z praxe porodních domů i porodů doma. Důsledkem toho se v Německu přestalo hovořit o riziku porodu mimo nemocnici, a začalo se hovořit o jeho vysoké kvalitě. Služby porodních asistentek jsou z velké části hrazeny pojišťovnami.

Velká Británie
Obrat ve vývoji porodnictví nastal na počátku 90. let, kdy nová vláda začala podporovat pouze ty změny, které byly založeny na vědeckých důkazech (tzv. "evidence based care"). V té době jedna členka britského parlamentu, která porodila doma, sestavila výbor dvanácti poslanců a čtyř poradců (gynekolog, porodník, pediatr a porodní asistentka), který provedl rozsáhlý výzkum. Na jeho základě byl Parlamentu předložen návrh změn v porodnictví. Úspěch této nezávislé studie byl umocněn nekvalitou a neúspěchem zprávy, kterou na stejné téma předložili v téže době lékaři (kromě požadavků na více peněz a více techniky nebyli schopni předložit žádné vědecké důkazy podporující tvrzení, že porod v nemocnici je bezpečnější než mimo ni). Vláda schválila nezávislou studii a uvolnila finance na žádoucí změny v porodnictví. Současný britský zákon nařizuje asistentkám pomáhat ženě při porodu kdekoli.

Britský ministr zdravotnictví před dvěma lety prohlásil, že "všechny ženy ve Velké Británii by měly mít umožněnu volbu bezpečného porodu doma", tzn. že stát jim pro takovou volbu zajistí podmínky. Kterákoli žena může nyní odmítnout péči porodnice a chtít rodit jinak. The British Medical Journal (Britský lékařský časopis) publikoval čtyři studie dokazující, že porod doma je bezpečnou volbou.

V Británii probíhá 2 % porodů doma (zhruba 15 000 dětí ročně), v některých místech však i 20 % (Torbay) či 43 % (Albany practice). Existuje zde také 55 nezávislých porodních center (fungují při porodnicích, jsou však spravovány pouze porodními asistentkami).

Holandsko
34% prvorodiček rodí doma. Z žen, které rodí své další dítě, volí domácí porod dokonce 65 %. Existuje zde 6 porodních center. Nizozemské statistiky: 10,3 % císařských řezů (nižší než ČR), 30 % epiziotomie (v ČR stále 60-70%), pouze 8,6% porodů v epidurální anestezii.

V Holandsku o většinu žen pečuje během celého těhotenství pouze porodní asistentka. Těhotná žena k ní přichází zhruba v 12. týdnu a celou dobu je v její péči. Pokud se vyskytne problém, porodní asistentka pošle ženu ke gynekologovi. Vyřeší-li se problém, přechází žena po zbytek těhotenství zpět do péče porodní asistentky. Pojišťovna proplácí nejen péči porodní asistentky při porodu a jejích zhruba šest návštěv po porodu, ale i 60 hodin péče tzv. mateřské sestry, která na 7, 5 hod. denně dochází k ženě domů po dobu sedmi dní po porodu (zajišťuje péči o matku i dítě, ale i vaření, úklid, apod.)

Rakousko
Existují zde 4 porodní domy. 1,2 % porodů probíhá doma, z jejich nákladů hradí zdravotní pojišťovny polovinu. Po roční práci v porodnici si mohou porodní asistentky založit vlastní praxi a pomáhat u porodů, které probíhají mimo nemocnici. V zákoně je stanoveno, že porodní asistentky mohou pečovat o těhotnou ženu od početí až do narození dítěte. Asistence u domácích porodů je tedy rovněž považována za legální.

Švýcarsko
Ve Švýcarsku funguje 12 nezávislých porodních center, v nichž probíhá zhruba 1,2% porodů (tj. cca 1000 dětí ročně). Další 1% porodů se odehrává plánovaně doma, za přítomnosti porodní asistentky. Postnatální péče probíhá doma (porodní asistentka navštěvuje rodinu každý den v prvním týdnu dítěte a poté každý druhý den do 14. dne po porodu). Práce nezávislé porodní asistentky je hrazena ze zdravotního pojištění žen, které je zákonem povinné. Pro získání registrace jako nezávislá porodní asistentka je ve Švýcarsku mj. třeba absolvovat dva roky praxe v nemocnici.

Polsko
Zákon z roku 1996 umožňuje porodním asistentkám pracovat svobodně a nezávisle, a poskytovat komplexní prenatální i postnatální péči, včetně porodů doma. Zatímco v roce 2000 rodilo doma 0,3 % polských žen, v roce 2001 jejich počet stoupl na 1,2%. V současné době v Polsku funguje jeden porodní dům. Jeho statistiky vykazují lepší výsledky než běžné nemocnice - např. vyvolávaný porod 7 % (průměr polských nemocnic 60 %), nástřih hráze 40 % (nemocnice 78 %), převozy do nemocnice 5 % (údaje z roku 2000). Porody v tomto centru jsou financovány státem. V nemocnicích v poslední době zaznamenali dramatický nárůst císařských řezů: celostátní průměr 22%, v některých regionech 50%. Jedním z důvodů je fakt, že nemocnice nyní dostávají dvakrát více peněz za císařský řez než za fyziologický porod.

Maďarsko
Neexistuje zákon zabraňující ženám rodit doma. Tuto možnost ročně volí 1-2 % žen. Odborná pomoc u těchto porodů však není státem podporována, naopak je perzekuována. Agnes Gereb (lékařka gynekologie a porodnictví, psycholožka, se zkušeností 1500 porodů) byla vyloučena z Gynekologicko-porodnické společnosti v Maďarsku za asistenci u porodů doma a Etický výbor maďarské Lékařské komory jí zakázal vykonávat lékařskou praxi. Její vyloučení bylo veřejností odsouzeno zvláštní peticí a byla založena Nadace pro nerušený porod (ta mj. financuje plat A. Gereb, porody doma pro rodiče, kteří si je nemohou dovolit zaplatit, apod). Současně bylo založeno Sdružení nezávislých porodníků. Po dobu čtyř let fungoval v Maďarsku nelegálně jeden porodní dům, který byl v nedávné době zavřen.

V březnu tohoto roku prohlásil maďarský ministr zdravotnictví, že neexistuje žádný zákon zabraňující porodům doma. Společnost Aperio má k dispozici kritické stanovisko maďarské gynekologicko-porodnické společnosti k porodům doma (z 18. 1. 2002), stejně jako reakci prof. M. Wagnera (bývalého předsedy Výboru pro matku a dítě WHO), který dokazuje, že mnohá tvrzení v dokumentu lékařů jsou zavádějící a nepravdivá.

Estonsko
Kompetence porodních asistentek byly do estonských zákonů zakotveny v dubnu 2000 podle mezinárodního dokumentu. Na jeho základě byl změněn i systém vzdělávání porodních asistentek. Jedním z problémů současného porodnictví je centralizace péče. Stát plánuje uzavřít většinu menších porodnických zařízení a ponechat pouze "šest pořádných továren na děti". Zřetelný je tlak velkých peněz investovaných do porodnictví: heslem je bezbolestný porod a užívání epidurální analgezie. Porodní asistentky a matky v současné době usilují o legalizaci porodů doma.


S uvedených informací jasně vyplývá, že snaha o rozšířenou nabídku porodnických služeb o možnost lékařsky nerušeného porodu je mnohem obtížnější ve státech s přerušenou nebo chybějící tradicí demokracie, tedy ve státech střední a východní Evropy. Lékaři v těchto zemích se opírají o silnou tradici lékařského paternalismu a v mnoha případech nevyhledávají dostatek objektivních informací. Ať již z nevědomosti či záměrně pak mnohdy na veřejnosti a v médiích prezentují pouze ty informace, které odpovídají jejich osobnímu přesvědčení či profesním zájmům. Jejich jednostranné nebo nepravdivé informace a komunikace s veřejností tak zjevně hraničí s manipulací.

Lucie Ryntová,
Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství

 Líba, Ládík 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 20:14:00)
Přečetla jsem příspěvek Jak se rodí na intru... tak tohle není moje představa - 6 diváků, video, fotografování - trochu mi to připomělo pohádku O řepě :o).
 Líba, Ládík 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 19:49:58)
No, tak jestli to chápu dobře, tak porody doma jsou v ČR legální a problém je najít porodní asitentku, event.lékaře a také pediatra, kteří se celé akce zúčastní - a nutit je, pochopitelně, nelze, zvlášť když přebírají větší část zodpovědnosti za zdárný průběh porodu.
Já obdivuju Johančinu bojovnost, ikdyž osobně bych se smířila s myšlénkou, že tentokrát porodím v porodnici, neb je to tak v zemi, kde nyní žiju,obvyklé. Asi bych si taky řekla, že když nemám peníze na rakouskou porodní asistentku, nechám to plavat.

Ale napadá mě jiná věc: je tu taková spousta nadšených příznivkyň domácích porodů, tak co kdyby jednou nepřispěly pouze nadšeným a obdivným halasem, ale i nějakou tou korunkou? Johanka by zřejmě byla ráda.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 20:00:08)
Věřím, že by byla JOhanka ráda, ale já radši přispěju nějakou tu korunku na organizace, které propagují přirozený porod jako takový, protože mi to připadá poněkud systematičtějí - je tu větší šance, že jejich práce přispěje ke zlepšení situace kolem porodů V ČR. Tedy ne že pomůžu jedné mamině porodit doma, ale že podpořím hnutí či sdružení, které se pokouší vylepšit situaci i pro daleko větší množství mamin, například formou školení či seminářů pro maminky i zdravotníky. To pomůže jak maminám, které chtějí rodit doma, tak těm, co chtějí rodit v porodním domě a dokonce i těm, co by rády rodily v nemocnici, ale nevyhovuje jim současný stav.

S.
 Lubylu 


Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 18:57:04)

Sosane,
a proč je podle tebe Johanka cvok??????????
Protože si přeje zabezpečení péče pro sebe a dítě před, při a po porodu?
České zákony porod doma nezakazují, ale nedělají se ani žádná opatření, aby se vyškolil dostatečný počet PA, které by se specializovaly právě na porody doma, tudíž když už se žena rodit doma rozhodne, tak narazí na takovouto spoustu překážek jako Johanka a opravdu je to spíše obdivuhodné, že i přes všechny tyto vhozené klacky vytrvala a nenechala se odradit.

V UK je to s odpovědností při porodu doma takto:
Státní PA je za porod zodpovědná. Pokud dojde k úmrtí matky nebo dítěte při porodu a bude jasně prokazatelná její vina, tak je možné žalovat nemocnici, pod kterou PA patří. Nevím jak je to u úmrtí, které by bylo nevyhnutelné, jako třeba těžká srdeční vada dítěte, nebo mozkové poranění apod. Pokud PA nic nezanedbala, tak těžko se asi bude u soudu prokazovat opak.
U soukromých PA je to bohužel jinak. Ta moje žádné pojištění nemá. Mohla bych ji zažalovat a domáhat se peněžní úhrady pouze v případě, že by péči opravdu zanedbala, jako např. kdyby se dostavila k mému porodu v podnapilém stavu apod.
Pokud při porodu ovšem dojde ke komplikaci a převozu do nemocnice, tak momentem kdy překročíme její práh za mě bere zodpovědnost porodnice.

Dále si myslím, že spousta žen (definitivně většina) je spokojena s porodem v porodnici, ale dokud existuje určitý počet žen, které by za jiných podmínek, než které v současné době pro porod doma v ČR existují, rády doma rodily, tak péče by jim měla být dostupná a není důvod proč za ni tak bojovat jako Johanka.
Možná právě proto se ženy spokojí s porodnicí, protože alternativa vlastně neexistuje a kdo nebydlí v Praze (porodní dům) nebo blízko Vrchlabí má prostě smůlu, tak se spokojí s tím co je. Co jiného zbývá? Ne každý má tolik trpělivosti a síly jako Johanka a jak jsem psala, já bych ráda rodila doma, ale kdybych žila v ČR tak se poddám a "spokojila" bych se s Vrchlabím.
Navíc ženy které rodily v porodnici a byly spokojeny a jinak a jinde by rodit nechtěly také mohou souhlasit s tím, aby se pro "ostatní" co chtějí porod mimo zdravotní zařízení zabezpečila péče.

Myslím, že o tohle Johance jde. Proč by měla ona jezdit do zahraničí proto, aby mohla rodit tak, jak na to má konec konců nárok?
Nemělo by to být opačně? Neměl by stát dělat vše proto, aby už nikdy nikdo nemusel pro porod podle svých představ a přesvědčení jezdit za hranice???




 Klára, 2 raubíři 


Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(26.2.2003 21:38:31)
Já myslím, že Johanka chce rodit doma a vzít si své doma do zahraničí je trochu problém, ne?
Klára
 Johanka 
  • 

Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(27.2.2003 0:36:24)
Mily SoSane,
je to tak,jak uz za me tady odpovidali nekteri jini - ziju v CR, jsem jeden z obcanu a ziju tady se vsim vsudy. Tady jsem doma, tady rodim sve dite, platim zdravotni pojisteni, mam sve potreby, nazory. Nevidim duvod k tomu, abych proto, jaka jsem, ci o chci, mela odchazet do zahranici. Je to mozna podobny princip, jako ten, proc nekteri lide za socialismu proste neemigrovali, ac mohli a meli by tim snazsi zivot.
Zdravi Johanka
 Jana N (1 a 2 dcery) 
  • 

Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(16.3.2003 2:01:31)
Protože chce rodit DOMA. Ve svém prostředí. Se svými lidmi: s manželem, dětmi, ..... ve své atmosféře a po svém.... ne v prostředí, kde se ten porod odehrává více méně tak, jak "je zvykem", jak chce asistentka či doktor. Chce porodit doma.... tam, kde žije a žijí.... z čehož plyne, že nemůže odjed do zahraničí. Kdyby byla v zahraničí, tak by holt porodila doma v zahraničí.

Nerodila jsem doma. Nerodila bych doma (nejsem na to dost zdravá....),kdybych rodila své první dítě doma, asi by nepřežilo, ale to není rozhodující. Plně chápu ty, které chtějí rodit doma.... A podle mých názorů je porod doma něco normálního stejně jako smrt doma. Je to součást života.... a je na rodinných příslušnících, zda jsou připraveni na to, že se rodí i umírá doma.

Pro společnost jako celek není dobré, když tyto dva přirozené okamžiky života jsou vytěsněny někam jinam.... do nemocnice.

Jistěže je potřeba přistupovat k porodům doma uvážlivě....při veškerém tom zvažování bych vzala v úvahu i ten fakt, že daná matka chce porodit zdravé dítě a ne ho na životě ohrozit.

Za naprosto neuvěřitelné považuji potíže, se kterými se v Česku potýkají takové matky. Porodit, kde se mi zlíbí, považuji za to nejzákladnější právo, které žena má.

A jinak: gratuluji k miminku i skvělému porodu!

 Denisa, 31 let, 1 dcera 
  • 

Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(16.3.2003 8:15:57)
Holky, já vím, že mě asi utlučete, protože můj názor tady nebude moc populární, ale cítim potřebu oponovat...např.Janě. Píšeš, že by žena měla mít právo rodit, kde se jí zlíbí a zároveň píšeš, že by tvé první dítě takový porod nepřežilo. Nejde sakra při tom porodu především o to zdravé miminko? Vím, že naše porodnice mají co dohánět, ale to fakt nejde kvůli tomu miminku na 4 dny trochu zatnout zuby?
Ať mi nikdo neříká, že kdyby Johančina holčička potřebovala resuscitaci po porodu, že to tam s tchýní zvládnou!
 Jana, 2 děti 
  • 

Číslo účtu 

(16.3.2003 17:42:20)
Podívej se, Johanko, do příslušných diskuzí, kolik peněz platí holky, které se snaží o miminko a jdou na x-té IVF.... Nikdy tu žádná z nich, pokud vím, nezveřejnila číslo účtu a nažebrala o peníze.
 Marie 
  • 

Re: Číslo účtu 

(17.3.2003 0:52:37)
Umělé oplodnění je placeno třikrát pojišťovnou. Další si musí pár platit sám.Zdá se mi to dostatečné. Ostatně některé páry chodí na umělé oplodnění mnohdy zbytečně, jak jsem se několikrát dočetla zde na Rodině. Docela mě šokovala jedna pisatelka, která udávala, že šla na IVF kvůli rodičům muže, protože se jim zdálo, že jim to nějak dlouho trvá.Některým párům se podaří otěhotnět i po neúspěšným IVF, to jsou docela slušně vyhozené peníze nás přispěvovatelů, tedy i Johanky. Johance byla odepřena péče, na kterou měla podle pojišťovny nárok. A to je velká ostuda. Nemělo by snad platit jsi zdravá a máš vlastní názor, tak plať jako mourovatá!!!
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Číslo účtu 

(17.3.2003 6:36:55)
Marie, není to náhodou tak, že pojišťovna hradí jednotlivé úkony, které má pečlivě vyhrazené? Jak může tedy hradit něco, co ve svých tabulkách nemá?
 Zuzana27 


Re: Re: Číslo účtu 

(17.3.2003 17:28:49)
Milá šokovaná Marie,
jistě je možné, že některé z nás, mají IVF "zbytečné", protože by třeba po delší době otěhotněly samy. Co je to ale ta delší doba? Deset let, patnáct let.
A znovu k představě těch, co to neabsolvovaly: Plně hrazené tři IVF znamenají, že doplatíte ke každému cyklu cca 7 - 15 tisíc. Za léky, zmražení embryí, nebo vpíchnutí spermie do vajíčka (ICSI) to v případě, že má manžel málo spermií.
Víš, nemám nic proti článku Johanky, jen nemám ráda, když někdo kdo to nezažil má pocit, že IVF je pro snažící se pár kratochvíle, kterou podstupuje z nudy za peníze nás všech daňových poplatníků. Věř mi, že je skutečně jednodušší si naplánovat sex, zkusit všechny přírodní metody než se trápit za nemalé peníze v centru asistované reprodukce. Mluvím z vlastní zkušenosti, takže vím o čem.
Nechci tady zbytečně vyvolávat další nekončící debatu, ale prosím, zkus se otírat o jinou skupinu lidí.
Děkuji
Claudie
 Ája, 35. týden 
  • 

Re: Číslo účtu 

(17.3.2003 3:01:25)
Komu se nelíbí, že tu Johanka zveřejnila číslo účtu, tak ať jí tam žádné peníze neposílá, a je to.... nemyslím, že by bylo nutné jí to tolik vyčítat.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Číslo účtu 

(17.3.2003 6:35:16)
Ájo, pokud někoho pobuřuje číslo účtu, je to jeho názor a je fajn, když svůj názor napíše, ne? Na to to tady taky je, žejo....
 alka, 3 děti 


Re: Re: A proč teda nejedete rodit do zahraničí? 

(17.3.2003 8:35:22)
Ahoj Jano,
souhlasím s tebou, naše společnost si odvykla, že jak narození, tak smrt, jsou součástí života. Já své tři děti sice porodila v porodnici, ale kdyby nebylo nutné bojovat jako Johanka, kdo ví....
Mám u zkušenost z jiné stránky lidského života. Zemřela mi maminka (tři měsíce před posledním těhotenstvím) a zemřela mi doma v náručí (měla rakovinu, ale příčina smrti byla reakce těla na chemoterapii) Když jsem si byla pro úmrtní list, tvářila se úřednice, jako bychom jí snad pomohli! Normální je totiž, podle náhledu dnešní většinové společnosti, narodit se i zemřít v nemocnici. Co jsem tím chtěla říci? Naše společnost není na taková fakta připravená, po padesáti letech, kdy jsme z běžného života vytěsnili narození a smrt mimo běžný život - do nemocnic, těžko můžeme čekat jiný přístup. Pochopila jsem z této diskuse jedno. Nejde o pacienta, jde o to ,aby lékař byl z obliga a nikdo mu nemohl dávat vinu! Hezký den všem přeje Alka
 Martina+22.t. brusko 
  • 

Drzim palce!!! 

(26.2.2003 16:53:58)
Som zvedava na pokracovanie a prajem len to najlepsie a i nadalej tolko energie a konstruktivneho pristupu!
 Simona 
  • 

české zákony? 

(26.2.2003 18:34:23)
Johanko, moc držím palce!
Bohužel po přečtení článku jsem se jenom utvrdila v tom, že bych si na vlastní porod měla ještě počkat než i tady v ČR roztajou ledy.
Ale zajímala by mě jedna věc : už jsem se tady po tom pídila a nedopídila : nevíte někdo, jakou oporu v českých zákonech má i zde citované prohlášení sestřičky : matka může po porodu z nemocnice odejít kdykoliv, ale DÍTĚ JÍ NEBUDE VYDÁNO nebo pokud odejde i s ním, POŠLE SE PRO DÍTĚ POLICIE. Vím, že se podobný případ stal v Berouně, ale ani tehdy jsem nenašla žádné jasné stanovisko, kdo postupoval podle platných zákonů. Děkuji za odpověď
 Sylvie 


Re: české zákony? 

(26.2.2003 18:41:27)
Pokud je dítě zdravé, tak to oporu v zákoně nemá. Naopak v chartě práv hospitalizovaného dítěte je bod, že dítě nemá být do ústavní péče přijímáno tehdy, je-li možné jeho ošetření/vyšetření zařídit ambulantně. A vzhledem k tomu, že já uvažuji o ambulantním porodu, tak vím, že ambulantní péče o čerstvé novorozeně možná je - probírala jsem to se svou pediatričkou :o)

S.
 Johanka 
  • 

Re: české zákony? 

(27.2.2003 0:28:19)
Mila Simono,
myslim, ze nase zdravotnictvi vychazi v tomto pripade z toho, ze "chrani" dite de facto proti sve matce. Baziruje to totiz na predstave, ze matka, ktera hned po porodu "utika" z porodnice je asocialni, je nezodpovedna a nema pro sve dite zajistenou poporodni peci. (Je mozne, ze tehle postoj u nas vznikl z toho, ze z porodnic brzy po porodu odchazely Romky - ktere my gadzove povazujeme za asocialni.) Porodnice tedy chranila dite tim, ze si ho nechala v porodnici a provedla mu veskera vysetreni a ockovani, ktere by mozna jinak nedostalo - nebo si to aspon zdravotnici mysleli.
Zazila jsem ale zmenu postoju - kdyz zdravotnici zjistili, ze nejsem principialne proti vysetrenim po porodu, ze o ne naopak mam zajem, ze jsem i v jejich smyslu matka kompetentni postarat se timto zpusobem o sve dite, zacali mi dokonce ambulantni porod nabizet sami jako alternativu k porodu doma. Ale musela jsem prekonat jejich stereotypy myšleni, ze matka odchazejici brzy poporodu z porodnice je asocialni a je tedy duvod ji dite s sebou nedat. Dnes si myslim, ze se nemusim bat, ze by mi poporodu dite nekdo odebiral.
Johanka
 Ája, 32. týden 
  • 

Ahoj Johanko, 

(26.2.2003 18:36:00)
zkoušela jsi se obrátit na Českou asociaci porodních asistentek (capa@capacz.cz) ? Telefon nevím, ale to bude někde na netu.

Jinak přeju moc štěstí a ať se Ti nakonec podaří porodit tam, kde chceš a kde Ti to bude příjemné. Musí to být docela drsárna, co všechno musíš absolvovat kvůli něčemu, co jsi už před tím úspěšně zvládla. Připadá mi, jako by nás chtěli chránit před značně zveličenými riziky navzdory naší vůli.

Já se chystám do Vrchlabí, doma si na první mimčo přece jen netroufám, tak mi taky drž palce :o))
 Yvona 


Re: Áje 

(26.2.2003 20:41:33)
Milá Ájo, chci Vás jen podpořit v rozhodnutí jít rodit do Vrchlabí. 27.11.02 jsem tam porodila své první děťátko. Personál je úžasný, prostředí opravdu pěkné. Pokud se budete chtít na něco zeptat, napiště mi Skranakova@volny.cz
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Áje 

(27.2.2003 8:48:58)
Milá Yvono,

děkuji mockrát za podporu :o)))
 Yvona 


Re: Ahoj Johanko, 

(26.2.2003 20:50:27)
Zkuste ještě paní Štromerovou, její adresa je stromer@dkm.cz
Mohla by Vám poradit. Držím Vám moc palce, jste úžasná, že Vám naši úředníci nevzali elán. Hodně štěstí.
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


To je teda síla! 

(26.2.2003 22:47:04)
Ahoj Johanko,
přiznám se, že si nejsem úplně jistá, že ten stres kolem toho všeho nenapáchá víc škody než užitku, ale každopádně Tě obdivuju, že máš vůbec chuť a sílu takhle bojovat. A ačkoli bych sama o porod doma neměla zájem, děkuji Ti za všechny ženy, které zájem mají, že takhle bojuješ vlastně i za ně.
Já bych třeba chtěla v porodnici některé věci jinak, než jak nakonec byly, ale takovéhle martýrium jsem nepodstoupila, i když bych jistě aspoň něco změnit dokázala, chtěla jsem mít aspoň trošku klidu. A když si to takhle řeknou i všechny ostatní ženy, nikdy se nic nezmění - všechny změny k lepšímu se dějí jen díky takovým bojovnicím, jako jsi Ty, takže ještě jednou díky!

Žaba
 Janini 
  • 

Nejsem si vubec jistá... 

(27.2.2003 3:37:12)
.... ze ja bych chtela rodit doma.

Zkousim se vzit do Johanciny situace, ale nejsem ani tehotna, ani zadne dite jeste nemam...
A navic delam v porodnici... Coz je mezi vami, nezdravotniky, jisty handicap, protoze vetsinou se tu vsechny pisatelky na porodni asistentky nebo lekare, kteri s vami nesouhlasi, sesypou jako hejno vcel...
I kdyz pritom davate najevo, ze kazdy ma pravo mit svuj vlastni nazor....

No takze ja premyslim takto:
kdybych otehotnela, chtela bych mit jistotu, samozrejme v ramci moznosti, ze budu mit zdrave miminko. Proto bych chodila na pravidelne prohlidky, hlavne screeningova vysetreni. v 19.tydnu uz je na ne pozde.
Potom bych to mela ponekud jednodussi v tom, ze ja to tady znam, znam zdejsi zdravotniky a vim, do ceho jdu... me tady na nasi porodnici prakticky vsichni znaji... cemuz se da rikat protekce. Priznam se, ze by mi asi opravdu takovato protekce nebyla neprijemna... urcite bych chtela rodit tady.

Urcite mam pohled na tehotenstvi a porod jiny, nez vy, kdoz jste laici. Ale nechci vam upirat myslenku na porod doma ani vas odrazovat.

Je to jen muj nazor a doufam, ze ho prijmete stejne jako nadsene ohlasy na Johancinu situaci.

Ja jsem docela srab, pokud se jedna o zdravi a zivot lidi, ktere mam rada a jsou mymi nejblizsimi...
Myslim si, ze az budu jednou tehotna, nejspis se budu taky strachovat - protoze VIM.
Ale taky vim, ze se chci snazit se nestrachovat, protoze nechci zbytecne stresovat to maly...
A protoze jsem zazila porody, kdy bylo vsechno na vlasku, rada se odevzdam do pece holek ze salu, lekaru a pristroju...

Johance preju, at jim vsechno dopadne dobre a ma zdrave miminko, at je sama zdrava a ma ze sveho porodu dobry pocit.

Myslim, ze vam, ktere chcete rodit doma, zavidim vasi bezstarostnost...

Mejte se krasne!

 Lenka (2 děti) 


Re: Nejsem si vubec jistá... 

(27.2.2003 9:01:47)
Milá Janini,

nejsem lékař ani porodník. Jsem jen obyčejný laik, který se snažil prostudovat všechno možné. Mám dvě děti. Než se nám narodila mladší dcerka, jedno miminko jsme ve 12. týdnu přišli. Po této velice bolestné a nepříjmené situaci jsem pročetla, vše,c o mi do ruky přišlo. Plně tě chpu a souhlsím s tebou.
Když jsem pak znovu otěhotněla, byla jsem vděčná za každé vyšetření, za každý test, který vylučoval "problém". Ano 100% jistota zdravého dítěte není nikdy, dokud se děťátko nenarodí. Sami o sobě testy nezaručují zdravé dítě, ale dávají mi možnost volby v případě, že není vše jak má být. Nejsem si totiž vůbec jistá, zda bych měla v sobě dost sil donosit, porodit a vychovat dítě s vážným postižením. Nevím, jak bych se rozhodla, kdyby třema výsledky amniocentézy nedopadly dobře. Ale měla bych volbu. Zjistit postižení až na pordním sále, to už pro mě není volba.
Nikdey bych neměla odvahu rodit doma. Ano 3x může žena porodit jako "po másle" a po 4, může během někoika sekund nastat takový zlom, že je nutný okamžitý zásah. Nikomu neupírám právo rodit doma. Ale na druhou stranu si nejse jistá, zda matky, které se pro toto rozhodnou, jseou připravené nést následky svého rozhodnutí. Nechci a nebudu Johanku a další strašit tím, co se může, to si jsou snad všdomé. Kdo ale bude platit pskytnutou pomoc a nedej bože následné léčení matky nebo dítěte, pokud nepůjde vše tak, jak si ony naplánovaly?

Nechci tvrdit, že je Johanka neinformovaná, že si neuvědomuje co by se mohlo stát. Doufám, že ano. Ale přesto s tebou, Janini, budu souhlasit: "Nevědomost je sladká, ale také slepá."

Přeji Vám všem krásná a zdravá miminka, která Vám budou přinášet jen radost a porod, na který budete rády vzpomínat, i když třeba nebude úplně 100%. Ono to totiž zase až tak důležité není, důležité je, že se zrodí nový člvíček - Váš človíček. Ani jeden můj pord nebyl bez komplikací a přesto na ně ráda vzpomíná.
Lenka
 Martina+22.t.brusko 
  • 

Rozhodnut sa pre "nenormalne" moze svedcit prave o vacsej zodpovednosti! 

(27.2.2003 14:38:01)
Podla mojich skusenosti sa prave zeny, ktore spravia taketo vazne rozhodnutie na zaklade informacii, omnoho svedomitejsie pripravuju a zvazuju vsetky pre a proti.
Nechcem tu sirit paniku, ale ja som uprimne presvedcena o tom, ze za mnohe komplikacie pri porodoch moze prave klasicka medicinska starostlivost (rutinne oxytocinove infuzie, rutinne strasy pri priprave na porod i samotnom porode, urychlovanie a ine "znormalnovanie" porodu, indukcia porodu pri zdravo prebiehajucom tehotenstve, manipulovanie rodicky do "normalnej" polohy, pocit neistoty a strachu u rodicky, slaba komunikacia medzi pomocnikmi a rodiacou zenou atd. atd.) o com svedci i fakt, ze vazne komplikacie by sa od prirody podla mnou prestudovanych zdrojov mali vyskytnut cca v 5% pripadov a v dnesnej dobe malo namale akosi privela zien...
A netreba zabudat, ze su zeny, ktore by nesli na interupciu ani keby ich dietatko bolo s velkou pravdepodobnostou postihnute (ani to sa neda zistit na 100%) a su dost silne, aby zvladli prijat a opatrovat postihnute dietatko a rovnako su schopne prebrat na seba zodpovednost za seba i svoje dieta (co mi pride ako uplne normalne, ze najprv som zodpovedna ja a az potom sa mam/mozem spoliehat na inych - pud sebazachovy a ochrany mladat je podla mna silnejsi ako pravna zodpovednost zdravotnika, parcovna disciplina, prip. "strach" o pekne cisla statistik, ci postih v zamestnani)

Vsetkym drzim palce, aby ich predstavy a tuzby dostali zadost!
 Martina+22.t.brusko 
  • 

Kto zaplati za rieseni komlikacii pri porode doma? 

(27.2.2003 14:54:07)
Apropo,
riesenie komplikacii pri domacom porode bude zaplatene presne z toho isteho zdroja ako riesenie komplikacii pri porode v porodnici. Moze sa to predrazit jedine o poplatok za sanitku (ak by bola pouzita), ale to je stale v globalnom meritku mensia polozka, mat par vyjazdov mesacne k domacim porodom je zrejme menej nakladne ako niekolko dni "liecit" a hospitalizovat vsetky zeny a novorodencov.
Diskusia o nakladnosti toho-ktoreho sposobu porodu tu uz bola a logicky sa da prist k zaveru, ze porod doma stat rozhodne nezrujnuje - skor naopak ;-)
 Klára, 2 raubíři 


úplně jiný problém 

(27.2.2003 19:32:24)
Já myslím, že ten hlavní problém, který bychom měly po přečtení tohohle článku řešit, není zda je doma bezpečné rodit, ale to, že pokud budou naše zdravotnické zákony takhle příšerné, nebude to bezpečné nikdy! Důležité je mít možnost rodit doma, podobně, jako je tomu v ostatních civilizovaných zemích a ne se doprošovat a připadat si málem jako kriminálnice, která chce týrat své dítě, jenom proto, že nechci rodit v porodnici. Důležité je vytvořit bezpečné prostředí doma a to jde s našimi zákony obtížně.
 Bebe 
  • 

Otázka na Janini 

(27.2.2003 10:36:04)
Janini, říkáš, že v 19. týdnu je pozdě. Na co - respektive, jak to, že na pořádný skríning nás většinou posílají až v 18 - 20 týdnu?
 bohunak 


Re: Otázka na Janini 

(27.2.2003 15:12:23)
Bebe Na velky utz a testy na postizeni Te muzou poslat az minimalne od 15.tydne,kdy poradne vidi,jestli je vse v poradku,testy na spina bifida a ds se muzou podle krve zjistit taky az od 15 tydne,takze drive Ti je ani delat nemuzou(krevni testy).Ja nevim,jak v Cesku,ale tady (NY)Ti udelaji potrat kvuli zdrav.probl. nebo postizeni do 20 tydne(pokud se nepletu).
Johanko,drzim Ti pesti,at Ti vse vyjde.
Ja osobne bych si nikdy doma rodit netroufla ani se na to necitim,mam skveleho doktora,kteremu verim,je muj gynekolog uz dlouho a neudela se mnou nic proti me vuli,informuje me o vsem dopredu a tak si myslim,ze by to melo byt.Bude se mnou pri porodu,jako uz jednou a ja jsem spokojena.Porod doma ja povazuji za riskantni,ale tot pouze muj nazor.
Znam zeny,ktere rodily doma a chcou rodit doma,taky proc ne,pokud jim to vyhovuje.Cesko by se uz melo zacit probouzet z te sve "slepoty".Vsude v Evrope,Americe a jinde je normalni a lide se nepozastavuji nad tim,ze zeny kdyz chcou,tak rodi doma,tak proc Cesko???Byrokracie a neporadek vsude na uradech a v zakonech.Proto.
Takze vsem zenam,ktere se rvou za lepsi pristup u porodu a za zlepseni celkove situace,drzim strasne moc prsty.
A vsem tehulkam preji krasny porod. Bohuna
 Janini 
  • 

screeningové vyšetření VVV  

(1.3.2003 1:04:30)
Ahoj Bebe,
no hlavne jsem měla na mysli tzv. tripple test (AFP, HCG, estriol).
Hodnoty těchto testů mohou poukazovat na případné vrozené vývojové vady. A aby byl tripple test "spolehlivý, co nejpřesnější", MUSÍ se krev odebrat v 16.tý. grav!

Pro přesné určení 16.tý. slouží ultrazvukové vyšetření, které se dělá 12.-13.tý.grav.

Pokud by hodnoty vyšly neuspokojivě, provádí se amniocentéza a z jejích výsledků + z UZ, který se soustředí na vývoj jednotlivých orgánů, se event. uvažuje o ukončení gravidity.
Potom zde musí být i genetická indikace k ukončení těhotenství, neboť než se toto všechno stihne vyšetřit, bývá to již i po 20 tý. grav.

Ahoj, Janini
 Ajka Kuba 89, Maki 96, Adi 09 


Já bych rozhodně doma nikdy nerodila... 

(27.2.2003 15:02:27)
Milá Johanko,
Tvůj přístup k porodu obdivuji i respektuji.....asi víš, co chceš, když už to máš dvakrát vyzkoušené.
Já mám 14-tiletého syna a rodila jsem ho 12 hodin a porod byl velice těžký a já byla ke konci vyčerpaná, což přetrvávalo asi půl roku po porodu. Syn měl nedostatek kyslíku a naštěstí má "jen" lehkou mozkovou dysfunkci a astma (i když nevím, jestli to astma souvisí s porodem, ale LMD určitě).
Po osmi letech jsem rodila podruhé, a protože jsem se velmi bála, že naší zdravotníci mě nechají opět "trápit", zaplatila jsem si k porodu svou gynekoložku, navíc jsme se znaly, i když jsme věkově o generaci, ale přesto jsme bydlely v jednom domě. K porodu manžel jít nechtěl a tak šla moje mamka. Porod mi nepřipadal, tak těžký a navíc byl oproti prvnímu rychlejší, trval 5 hodin. Ale komplikace byly daleko větší. Malá měla pupeční šňůru okolo krku, narodila se promodralá, a nebýt moji paní gynekoložky, tak už tady nemusela být vůbec. V půl roce zjistili u mé dcery dětskou mozkovou obrnu, a mohu děkovat své gynekoložce, že můj druhý porod tak úspěchala a my jsme DMO rozcvičili, laik nepozná, že nehýbala levou ručičkou, že levou nožičku tahala za sebou a na půlce obličeje nefungovaly svaly...Jezdívala jsem s dcerou každý rok do lázní a můžu říct, že ještě dopadla dobře, 90% dětí, které tam byly s námi, mělo své postižení z porodů....
Nebýt té moji paní doktorky a dvou porodních asistentek na sále, tak bych doma druhé dítě určitě porodila mrtvé....a vzhledem k tomu, že jsem na dceru čekala a toužila po ní, nikdy bych taková riziko nepřistila, že bych rodila doma. Tu pupeční šňůru měla totiž na ultrazvuku skoro v pořádku, až při samém porodu se dostala .....
Nechci Tě, Johanko, zastrašit, ale i takové věci se mohou stát. Ajka
 Monika,3deti-2,2,4 
  • 

Re: Nejsem si vubec jistá... 

(18.5.2003 19:26:40)
Jani,souhlasím zcela s tebou.Mám podobný postoj.Zažila jsem už porody ve svém pracovišti,což bylo pozitivní.Své z praxe také VÍM a rozhodně bych neriskovala.Musím říci, že bylo fajn spoléhat se na dobré znalosti asistentek a lékařů u nás a nemuset se stresovat obavami.Hodně zdaru v práci přeje Monika.
 Monika,3deti-2,2,4 
  • 

Re: Nejsem si vubec jistá... 

(18.5.2003 19:26:41)
Jani,souhlasím zcela s tebou.Mám podobný postoj.Zažila jsem už porody ve svém pracovišti,což bylo pozitivní.Své z praxe také VÍM a rozhodně bych neriskovala.Musím říci, že bylo fajn spoléhat se na dobré znalosti asistentek a lékařů u nás a nemuset se stresovat obavami.Hodně zdaru v práci přeje Monika.
 Jan 
  • 

ještě dlouho bude trvat 

(27.2.2003 8:45:42)
než se lidi v čechách - a zejména lékaři, úředníci apod. - zbaví té malosti a zaprděnosti.
Než pochopí, že není normální když jim někdo pořád říká co smí a co ne.
Než jim dojde, že porod není nemoc a maminka není futrál na dítě.

Do extrému to došlo v 60. a 70. (ale často to trvá dodnes)letech, kdy v porodnici sebrali dítě matce hned po porodu, a někdy ho dali k ní nakrmit. Otci ho ukázali tak leda na dálku z okna a pak až za 2-3 týdny. Pediatrické "kapacity" (Švejcar) doporučovali skoro nekojit nemazlit se s dítětem, protože by bylo rozmazlené a změkčilé.

Pak se nesmíme divit že to v Čechách vypadá jak to vypadá, ta frustrace z toho že dítě není hned od narození u mámy je možná jden z důvodů proč tu vidíme tolik kyselých obličejů.


Držím Vám palce! Ukazuje se, že o změnu se tu snaží vesměs lidé kteří mají zkušenost ze zahraničím, a nebo silné osobnosti s rozhledem, ostatním zaprděnost zřejmě vyhovuje :-)

 Jana, dva synové 
  • 

Re: ještě dlouho bude trvat 

(27.2.2003 9:12:22)
Ta zaprděnost je důsledkem padesátileté komunistické devastace. Zdravotník byl masírován úředníkem(vyhlášky,směrnice) a nesměl si moc vyskakovat. Totáčový úředník zas dal doktorovi a sestrám neomezenou moc nad pacientem a většina jí uměla dokonale zneužít. Práva pacientů,v tomto případě rodiček a dětí, se ani nepředpokládala. Každý, kdo nějak vyčuhoval, byl pod hrozbou (neochota, výpras během porodu, přivázání. sociálka...) zdecimován. Jsou lidé, kteří pracují ještě dnes v porodnicích a po neomezené moci volají.
 Jan 
  • 

Re: Re: ještě dlouho bude trvat 

(27.2.2003 9:47:48)
nejen 40. letá (ne padesátiletá :-) )devastace, nekteré podobné prvky tu byly již za Rakouska Uherska, první republika s chutí přejala většinu legislativy a předpisů.
 Pett* (děti 2004, 2006, 2010) 


Držím palce 

(27.2.2003 9:12:23)
Johanko, obdivuji tvého bojovného ducha. Je ale asi také pravdou, že při čtvrtém porodu již má člověk dost zkušeností, aby mohl čelit nepochopení a nevstříctosti, protože prostě už tím jednou prošel, ví co chce, ví že to jde. Kdežto já, která děti ještě nemám, si dost dobře neumím představit, čím bych argumentovala, kdyby mě zdravotníci začali vydírat zdravím miminka.

Takže přeji ať jste všichni zdraví a všechno dobře dopadne.
 Petra Halámková 
  • 

porod doma 

(27.2.2003 11:22:19)
Taky budu na Johanku myslet. Já bych si ale při takovém průkopnickém zařizování připadala jako že lpím vlastně na nepodstatném detailu, zatímco to důležité přitom zanedbávám. Chápu, že pro Johanku je prioritní způsob porodu. Pro mne je taky důležitý způsob porodu, ovšem jako ještě důležitější vnímám svůj klid v těhotenství, a ten bych tímto zařizováním nenávratně ztratila.
 Johanka 
  • 

Re: porod doma 

(28.2.2003 0:19:53)
Kdybych mela pocit, ze me to organizovani bere prilis mnoho sil a energie, ktere mi jinde chybi, asi bych se na to taky vykaslala a myslela predevsim na miminko.
Ale mne to i neco dava. Neztratila jsem svuj klid a jsem docela v pohode.
Johanka
 Laura03 


Re: Re: porod doma 

(28.2.2003 0:48:57)
Milá Johanko z Arku!
Moc díky za boj s lidskou blbostí, který vedeš za nás za všechny. Držím ti palce!
Krásný porod ti přeje
Laura
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: porod doma 

(28.2.2003 9:54:28)
Johanko, ano, já to cítím z tvého projevu - je to prostě pro tebe přirozené obstarat děťátku co nejlepší porod a prostě by ses naopak cítila špatně, kdybys to všechno zařizování nepodstoupila. Já bych sice jako ty nejednala, ale to neznamená, že ti nerozumím. Budu na tebe moc myslet.
 Petra Halámková 
  • 

malá úvaha 

(28.2.2003 10:14:20)
Ještě taková malá úvaha - někde jsem zaslechla mluvit porodní asistentku o tom, a píše se to často i tady na Rodině, že by maminky měly jít za svým, aby změnily naše porodnictví. Dává to asi smysl. Jistě, teoreticky vzato by naše porodnictví brzy změnilo svou tvář v situaci, když by každá žena šla za svým. Ale prakticky? Ano, naše porodnictví je necitlivé. Ale myslím, že všem maminkám obecně nelze takto nenápadně podsouvat myšlenku, že by rodičky měly něco aktivně měnit - já osobně myslím, že zrovna nejhezčí ženskou vlastností vzhledem k muži a dětem je právě poddajnost a mírnost, a kdyby každá běžná žena pojala jako požadavek doby být tvrdá a neústupná na poli porodnickém, změní se podle mě stejně tak nenápadně i její přístup i na poli mateřském a ženském, i celkově mezilidském. Tady vidím souvislost. (Nechci nijak kritizovat něčí konkrétní chování, každý má právo být takový, jaký chce, jen jsem chtěla nastínit jakýsi dopad oněch zmíněných doporučení, kdyby byly pojaty v širokém měřítku)
 Lisa, syn26m + bříško 39.t. 
  • 

Re: malá úvaha 

(28.2.2003 10:23:43)
Milá Petro, nemůžu souhlasit. Stejně jako Ty bych se domácího porodu neodvážila, ale to, že se v porodnicích začalo něco měnit (ne moc, jenom polehoučku, ale když srovnám svůj porod s tím, co vykládá moje matka, tak JE to rozdíl), je následkem toho, že to někdo začal prosazovat a vyžadovat. A určitě to nebyly ty nepříjemné PA nebo nevrlí doktoři! Pokud člověk chce někoho "vykolejit" ze zaběhaných stereotypů nebo snad "připravit" o trochu pohodlí, musí se o to sám aktivně snažit, a čím víc nás bude, tím normálnější naše požadavky budou. Jemnost a ženskost funguje, podle mého názoru, velmi dobře v rámci nějaké menší společnosti - rodina nebo úzký kolektiv v práci - ale ne v institucích, které se pořád chovají, jako že člověku dělají milost, spíš než jako že jsou servisem pro občany, kteří si předem zaplatili bez možnosti kontroly a výběru. Takže žádat, požadovat, tlačit na ně, přesvědčovat, diskutovat a neustupovat moc.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 12:18:07)
Jen v rychlosti: Já si třeba myslím, že aby něco dobře fungovalo a poskytovalo služby, nemůže toho být dosaženo nátlakem, ale pouze přirozeným vyzráním toho, kdo to něco poskytuje. (Ono asi není nic příjemného pobývat u někoho, kdo není ztotožněn s naší verzí, a být přitom jen "trpěn").

Existuje svoboda přesvědčení každého z nás, i našich pánů doktorů, a prostě nelze vyvracet některému lékaři jeho pravdu. Není to hezké, lepší je změnit lékaře než mu zazlívat jeho přístup, ne? To vyvracení pravdy se ale děje na pacientech, v našem případě rodičkách - děje se tak jedině proto, že lékař je u nás nadřízen pacientovi, nikoli rovnocenným partnerem. Lze se spoléhat pouze na lékařovu lásku k lidem a empatii. Podle mne k pozitivním změnám u nás nedošlo kvůli tomu, že si někdo někde něco vymohl, ale že se díky převratu od komunismu přirozeně zmenšila podřízenost pacientů vůči lékaři a slovo pacienta začalo být více respektováno, pacientovi více nasloucháno v rámci empatických a jiných možností poskytovatele péče.

Toto zrání může být v porodnictví a lékařství podle mne na dvou úrovních: 1. přímo na "odentovsko kavanovské" - lékaři citlivého typu, kteří poskytují ženě svobodu projevu(takové porodníky je nutno podpořit, a tím vést pomalu porodnictví ke změně) 2. Nebo pro české porodnictví především na úrovni - podřízenost pacienta změnit na rovnocennost pacienta - snažit se změnit výsadní postavení lékařů u nás, jejich nadřízenost k pacientům, spíše než bojovat za konkrétní porody proti vůli poskytovatelů péče - ta rovnocennost by přinesla také přirozeně větší vstřícnost k rodičkám. tenhle boj za rovnocennost by měli vést muži, jsou na to lépe uzpůsobeni.




 Eva 
  • 

Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 12:34:47)
Petro,
nechci Tě nějak ponižovat, hanit...Ale s Tvých příspěvků je zjevné, že Ti chybí sebevědomí. Necháš s sebou vláčet. Nemáš za sebou silnou katolickou výchovu? Jak si na to přišla, že ženy nejsou uzpůsobené k boji? Chceš řici, že žena, která se bere o svá ženská práva se chová jako chlap(nežensky)? Vyjádřit svůj názor a jít si za ním je výsada mužů? Právě díky takovému názoru jako máš ty to došlo v porodnictví až tak daleko. Pamatuj si, že se nikdy nic samo od sebe nezmění. Jiná otázka je, kdo na prosazení změn má a kdo ne a jen se veze.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 12:47:30)
Počkej Petro, s Tvojí úvahou docela souhlasím (postupná změna systému, citliví lékaři „odentovsko-kavanovského typu“ – tojo) – ale přecejen:
„Podřízenost pacienta změnit na rovnocennost pacienta - snažit se změnit výsadní postavení lékařů u nás, jejich nadřízenost k pacientům, spíše než bojovat za konkrétní porody proti vůli poskytovatelů péče - ta rovnocennost by přinesla také přirozeně větší vstřícnost k rodičkám. tenhle boj za rovnocennost by měli vést muži, jsou na to lépe uzpůsobeni.“
– To považuju za dosti přehnané tvrzení!
Možná jiná formulace: „Tento boj by měli vést TAKÉ muži, protože je to I JEJICH VĚC.“
Nebo není? Kromě toho, NEEXISTUJÍ ŽÁDNÉ TYPICKY JEN ŽENSKÉ A JEN MUŽSKÉ VLASTNOSTI (to zaprvé, ačkoli máš jistě pravdu v tom, že ženy jsou spíše těmi poddajnými stvořeními a muži jsou od přírody akčnější); a za druhé:
POROD SE TÝKÁ CELÉ RODINY, OVŠEM PŘECEJEN JE TO PŘEDEVŠÍM ŽENSKÁ ZÁLEŽITOST („Otec rodí? Matka rodí?“ – toť otázka již v cimrmanské klasice!) – no takže si myslím, že zrovna porodnictví je oblast, kde nezaškodí, když se aktivní ženy zasadí o urychlení změn; všichni vidíme, že jsou nutné a že už po mnoho let probíhají – k naší všeobecné škodě bohužel dosti pomalu...
A akčním ženám jejich akčnost stejně nikdo neodpáře (stejně tak, jako jim podřizováním se autoritám - byť se zaťatými zuby – nenarostou křídla nebo roucho beránčí...) .
Tak to vidím já.
Ester
 Sosan 
  • 

Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 13:13:29)
Aspoň že Petra tady má trochu zdravej rozum. Občas tady tu diskusi skouknu a je to fakt soda. Např. to, že lékaři léčí "podle svého přesvědčení" - to je perla. A někdo k tomu diplomaticky přidává, že lékaři mají "svou pravdu", (která je nějaká jiná pravda než ta, kterou mají rodičky) a že nemá smysl jim tu pravdu vymlouvat.

Já tedy doufám, že lékaři postupují podle vědeckých a ověřených poznatků, které nemají nic společného s tím, jaký má ten dotyčný lékař "přesvědčení", jinak teda pozdrav pánbůh.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 13:46:56)
Sosane,

ale to se přece navzájem nevylučuje, ne? Jinak by to vypadalo tak, že by všichni lékaři léčili úplně stejně, tj. kdybys přišel k nějakému lékaři třeba s chřipkou, tak by ti každý předepsal úplně stejný paralen ve stejném množství a stejném dávkování. Ale v praxi to vypadá tak, že ten postup "lege artis" není jediný možný, ale je tam určité rozpětí a v jeho rámci se ten doktor pohybuje opravdu podle svého přesvědčení. Jeden doktor ti předepíše ten paralen, protože zastává názor, že "ať si tělo pomůže pokud možno samo a na co do něho cpát nějakou chemii zbytečně", jiný ti na to samé a v té samé situaci už předepíše antibiotika, protože "co kdyby se z toho vyvinuly nějaké komplikace". Mně se stalo u naší obvodní doktorky, že mi předepsala ta antibiotika, a když jsem zareagovala ve stylu "samozřejmě pokud je to opravdu nutné, tak je budu brát, ale nešlo by to řešit nějak méně radikálně, já se snažím pokud možno brát co nejmíň prášků", tak mi paní doktorka řekla "máte recht, moje dcera se tak léčí taky" a předepsala mi paralen a horký čaj :o))). Musím podotknout, že mi bylo moc sympatické, že byla ochotná změnit názor.
A z té chřipky jsem se vyléčila bez následků ;o)))


Doktorů a jejich znalostí si velice vážím, ale nepovažuji je za nadlidi, před kterými je třeba srazit kufry a bezvýhradně akceptovat to, co mi nabídnou. Když mi to z nějakého důvodu nesedne, od toho mám pusu, abych se jich zeptala, proč se mnou chtějí dělat to či ono, popřípadě zda by to nešlo nějak jinak. Je to přece moje tělo, tak do toho taky mám co mluvit, nebo ne?

Myslím, že by mělo být normální, aby s námi doktoři jednali jako s partnery v tomhle smyslu. Alespoň já si v poslední době na to nemůžu stěžovat, všichni moji doktoři takoví jsou a nedělá jim to problém. Ale taky je pravda, že k těm, kteří takoví nebyli, už nechodím.


 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 14:12:02)
Ano, takto pochopeno souhlasím. Já to psal spíš jako reakci na to, když se moje představy o lékařském postupu dostanou už za ty meze, kam je lékař ochoten ustoupit, což je asi v případě porodu obvyklý případ. Když k tomu došlo, nechali jsme odpovědnost na lékaři a nebazírovali jsme na svém a nikdy se nestalo, že by takový postup nás nějak poškodil, spíše naopak.

Ovšem tady v diskusi jde přesně o to, zda trvat hlava nehlava mermo mocí na tom, k čemu už lékař ochoten není. Pokud se situace vyhrotí takto, tak to rozhodně nelze omlouvat tím, že by měl "každý svou pravdu". Tohle je totéž, jako když tomu lékaři řeknete, že je blb, že to sama víte lépe. Za určitých okolností to tak skutečně může být, ale pak bych to nazýval pravými jmény a neschovával bych to za "dvě pravdy".

Pozoruhodné však je, že ty mantinely jsou jiné u českých lékařů a jiné u zahraničních. Pak je asi baba spíš na straně těch lékařů. Nebo to může být i tak, že ty 2% porodů doma prostě nějak vznikly historicky třeba i z ekonomických důvodů - prostě kdo na to nemá, aby rodil v porodnici, může rodit doma nebo na třeba i na koleji. A s těmito 2 procenty se svezou ty rodičky, které už z principu nevěří vědě a jsou zaměřeny stylem "homeopatie, astrologie, léčitelé...." a než se s nima hádat, tak je lepší nechat je. To, že to u nás tak ještě není je jistě pozůstatek ze socíku, kdy bylo obecné rovnostářství ve všem, všichni jezdili stejnou škodou 120, stály stejnou frontu na banány a rodili ve stejné nevlídné porodnici.
 Jana z MT 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 15:15:01)
"Nebo to může být i tak, že ty 2% porodů doma prostě nějak vznikly historicky třeba i z ekonomických důvodů - prostě kdo na to nemá, aby rodil v porodnici, může rodit doma nebo na třeba i na koleji. A s těmito 2 procenty se svezou ty rodičky, které už z principu nevěří vědě a jsou zaměřeny stylem "homeopatie, astrologie, léčitelé...." a než se s nima hádat, tak je lepší nechat je."

Toto je vtip, vsak?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 15:24:32)
Ani ne. Opravdu by mě zajímala nějaká sociologická studie, co že to za ženy tvoří ty 2%, co na západě rodí doma (s výjimkou Holandska samozřejmě).
 Jana z MT 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 15:44:00)
No vsak predsa odporkyne vedy v akejkolvek podobe, preferujuce astrologiu a homeopatiu, atd ;o))) A v Holandsku ich je samozrejme najviac na svete, pretoze tam maju krizvatky na cidla, autobusy si spinaju zelenu na semaforoch, stari ludia maju v domoch emergency buttony, aby mohli privolat rychlo lekarsku pomoc (samozrejme, ze maju aj remote variant, ktory sa zavesi na krk a mozno s nim ist na prechadzku), vsetko jedlo papaju zohriate z mikrovlnky, telku si popripajaju na vsetky mozne set-top boxy a vo Philipse mudruju nad ambient technology ;o))))))))

Mozno porod nepovazuju za zivotunebezpecnu chorobu a veria najma vo vlastne sily (lekar sa moze aj pokrajat, ale rodit nerodi, stale iba pomaha). Osobne mam zdravotne poistenie, takze nemusim pokutne rodit niekde doma preto, ze by som na porodnicu nemala, o homeopatikach neviem nic, o astrologii tiez. A predsa, chcem rodit doma, lebo viem, ze sa to da zvladnut. Mozno preto, lebo zijem v NL a poznam zeny, ktore, cuduj sa svete, po porode doma neumreli a ani ich deti nie. A to prvy porod chceli ist do porodnice! Pri druhom ich do porodnice uz nic netahalo ;o)

Kazdopadne si myslim, ze ten vyrok o zenach, ze rodia doma, lebo odmietaju vedu ako taku, je silna kava. Nemyslis?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 15:56:32)
No, ještě stále jsi mě nepřesvědčila. Já to vidím tak, že u toho porodu doma ani tak nejde o to, že to je doma, jako hlavně že to je bez doktora. V Holansku je to tak dané tradicí (dřív se rodilo doma všude, když byla porodnice nedosažitelný luxus a lékařství v plenkách) a ta se udržela možná i proto, že si tam žijou jak prasata v žitě a odvoz do nemocnice je v případě potřeby vždy dostupný a rychlý - asi tam nemaj dopravní zácpy a tak. Ale nikde jinde v civilizovaném světě to tak není - tedy tam lidi došly k závěru, že je bezpečnější rodit v porodnici a valnou většinou jim to vyhovuje. Já se ptám na to, jaká je obecně struktura těch lidí tam všude, v Německu, Francii, Rakousku, Španělsku, Itálii...ne jen extra na tebe. 1 případ statisticky nic neznamená.
 Jana z MT 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 16:04:28)
;o)))
To akoze NL nie je civilizovana krajina? Alebo je nieco zle s mojou hlavou (ved je uz skoro vikend) ;o)))
No, zapchy v case spicky mavaju aj cez 20km na dialniciach (komu sa zda toto cilso prehnane, mne sice tiez, na www.anwb.nl byva update dopravnej situacie). Mesta su v case spicky tiez neprejazdne ;o) Rozhodne je tu viacej aut na uliciach, nez v CZ ci SK. Ale pravdou je aj to, ze krajina je to rovinata, sneh tu nepoznaju, atd...
Ako je to v "inych civilizovanych krajinach" to neviem, urcite niekde na nete sa nieco na tuto temu najde - staci pohladat.
Inak, chcela by som este poukazat na to, ze casto sa tu hovori o tom, ako nemame generalizovat a vsetkych lekarov hadzat do jedneho vreca. Preco ale potom dochadza ku generalizovaniu na strane druhej - tj vsetky zeny, co chcu rodit doma su, ehm, prinajmensom podivinky????
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 16:23:00)
Ne, spíš že v NL pro to můžou být jiné důvody než v jiných zemích, takže NL bych nebral za bernou minci. V NL je to obvyklé a zdravotnictví tomu uzpůsobené.
 Jana z MT 
  • 

jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 16:39:41)
Z mojich skusenosti, jeden z dovodov su financie. PA (vyskolena zvladnut porod doma a rozpoznat, ci treba radsej ist do porodnice) je lacnejsia ako gynekolog. Pobyt doma je lacnejsi ako pobyt v nemocnici.
Ja som sa zatial dokonca s gynekologom ani nestretla - vsetko zaobstarava domaci/rodinny lekar(huisaarts) - kontroly, predpisanie HA, liecbu nejakych vytokov. Ku gynekologovi sa chodi s vaznejsimi komplikaciami - na operacie a tak. Do tehotenstva sa huisaarts nestara, myslim, ze poskytne zene zoznam PA, tehotna zena si vyberie PA, ktora ma na starosti starostlivost o tehotnu, rodiacu a sestonedelnu zenu. Na jaaa, uplne presne to neviem, ked otehotniem, budem vediet presnejsie ;o)
 Sosan 
  • 

Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 16:48:03)
S těmi penězi si myslím, že je to ale ohledně péče doma naopak. Jde o čas a peníze potřebné k tomu, objet ty maminky s dětma, které má opečovat. Tady v ČR prakticky nikdo domů za maminkou nepřijede a u doktora se čeká fronta. I tak je lékař vytížen na 100%. Kdyby měl všechny objíždět, tak jich stihne opečovat podstatně méně + ještě samotné náklady na auto a benzín k tomu. Takže náklady na dopravu a čas se přenesou na maminku (alespoň toho času má určitě víc), ale není to na úkor kvality té péče. Za vámi sice PA přijede až domů, ale zase nemá takovou kvalifikaci jako dětský lékař. V ČR nemá střední zdravotnický personál peníze ani na dostatečné výplaty, takže těžko bude ještě mít na auto a na to, aby polovinu pracovní doby trávil dojížděním někam.
 Renda a spol 


Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 16:59:41)
Sosane,

s tvou neopodstatnenou teorii o lecitelstvi,malo penez ci astra nemohu souhlasit o tom to vubec neni...!!!(pochybuji ,ze muj porod probehl za techto okolnosti o kterych se tu uvahove zminujes, i jinych zen,ktere take doma rodi)a znam jich vice...

jinak v nemecku jsou na tuto peci pa vyskoleny,tak vi co delaji...jinak pediatr o svoji praci take neprijde a vi ,kdy je na rade on...a vubec se tu lekari o porodu doma spatne nevyjadruji...


renda


 Lida a twins 


Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 17:01:31)
Sosane,

musim ti oponovat. PA sice nema kvalifikaci lekare, ale ma dostatecnou kvalifikaci na to, aby poznala, ze je neco v neporadku (to ji v te skole uci). Preci neni slepa a hlucha! Takze kdyz se ji neco nezda, tak samozrejme te posle i s ditetem okamzite k doktorovi. Kdyz mi dite zezloutne, tak to ze ma zloutenku poznam i ja a to nejsem ani lekar ani PA.

A stemi penezi vubec pravdu nemas!!! Jedna PA nestoji na jeden den ani s benzinem dohromady tolik, jako jeden den v nemocnici na matku + dalsi na dite. To by lekari/PA museli byt placeni jako milionari.Takze by bylo vlastne levnejsi, kdyby ta jedna PA byla s matkou doma klidne cely den.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 17:09:14)
A kolik že stojí matka s dítětem v porodnici na 1 den? Ví to někdo? Vždyť jde 1 oprejskanou trubkovou postel, postýlku, hnusné nemocniční jídlo a umytí linolea na podlaze. Já myslím, že v ČR to tak drahé nebude.
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 17:23:41)
Sosane,

ja nevim kolik stoji jeden den v porodnici v Cechach ale v UK vim presne - holy pobyt (tj. ubytovani strava) stoji £250-£350 na den jenom pro matku (dite nevim, to jsem nezjistovala). No a potom platis za kazdy ukon lekare, ci leky apd. zlvast. (Obvykla cena je £100 na hodinu konzultace lekare - to neprovadi zadne odborne zakroky).


Moje sestra je financni reditelka jedne velke nemocnice v cechach, tak se ji na to schvalne zeptam.

Vis, a nemocnice neni jenom ta jedna opryskana postel, to jsou platy sestricek, vsech doktoru, leky, saly uklizecky, financnici, kucharky, sanitaci, telefony, topeni, elektrina, voda, zahradnici, elektrikari, udrzbari, mam pokracovat????
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 19:28:54)
Sosane,

před cca dvěma lety jsem viděla v odborném tisku návrh porodních asistentek, za kolik by byly ochotné docházet po porodu do domácností - jednalo se o oficiální sumy jejich organizace, které byly navrhnuté zdravotní pojišťovně. Porovnané to bylo s cenami, které pojišťovna platí za pobyt maminky a novororence v nemocnici. Čísla si nepamatuju, ale opravdu domácí péče vycházela levněji. Pokusím se ten časák najít, ale mám pocit, že už jsem ho dávno dala pryč :o(

Jinak co jsem četla (tuším, že i ve stejném článku) na Moravě (konkrétně tuším Zlínsko) PA po porodu domů dochází a některé z nich mají i dohody s pediatry, že budou zároveň kontrolovat miminko, aby pediatr nebo dětská sestra nemuseli jít na návštěvu, kterou beztak PA obchází, což pojišťovně šetří další peníze...

S.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 23:58:25)
Ano Sosane, skutecne nemas pravdu.

Porod doma je pro pojistovnu levnejsi nez porod v nemocnici. Protoze porodni asistentka stoji mene nez lekar a jeji navstevy mene nez petidenni hospitalizace.
Je zbytecny luxus, aby za miminkem narozenym doma jezdil denne pediatr a za zenou gynekolog. Porodni asistentka ma sama poznat komplikace a v pripade nutnosti zaridit odbornou peci.

Konkretni informace, ktere jsem zjistovala: Spontanni nekomplikovany porod hlavickou v ceske porodnici stoji kolem 9000 korun.
Poporodni navstevy zenske sestry stoji 100 Kč a jizdne.
V Nemecku dostane PA za porod doma neco pres 300 eur, jeji mesicni vydelek by mohl byt tak kolem 1200 eur - tedy tak ctyrnasobek.
Tezko by u nas PA vykonavajici porod doma dostavala 9000 x 4 korun, z cehoz plyne, ze porod doma by stal pojistovnu jiste mene nez porod v porodnici.

A k tem zenam, co rodi na Zapade doma - kdo ze to je? Mohu mluvit jen ze sve zkusenosti - zeny, ktere jsem v Nemecku znala.
Byly to vesmes vysokoskolacky (ja taky), nebyly tuctove ve svem vztahu ke spolecnosti - tedy o leccems premyslely a nejen pasivne prijimaly, byly do jiste miry i spolecenskokriticke a jakasi prirozenost byla pro ne hodnotou.
Johanka
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(1.3.2003 9:00:40)
Jaké vzdělání má asi Sosan?
 Renda a spol 


Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 17:15:47)
Sosane,

den pobytu n nemocnici tady v nemecku stoji okolo 8euro(zase zalezi,jak je kdo pojisten)mluvim o normalo...nadstandart je urcite drazsi...co vim hebamme ma za porod doma okolo 7o euro...a lekar samozrejme vice...i toho se mozna lekari boji v cesku,oni by jim mozna pa vzali praci a tot i penizky...

renda
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(28.2.2003 19:50:24)
Rendo, pokud otevřeš u nás v Čechách inzertní noviny, zjistíš, kolik německých ordinací a nemocnic nabízí zaměstnání českým lékařům a SZP.

A Tvůj údaj o ceně dne v porodnici (8 euro) se mi zdá podivný.
 Renda a spol 


Pro Jitku 

(28.2.2003 21:43:52)
Jitko,nevim jak u tebe,ale zda-li zijes v nemecku,tak se zkus zeptat...ja jsem u Tkasse a platime pobyt 8euro,tak nevim co je natom divneho...psala jsem,ze zalezi u jake pojistovny jsi prihlasena,tak je to u me...priklad, ma kamaradka platila u soukrome pojistovny za celej porod a ubytovni 10000dm(nevim presne kolik dostala zpatky-musela bych se zeptat)...

jinak inzertni noviny jsou inzertni....

kycle mel jonda uz kontrolovane...

renda
 Renda a spol 


Pro Jitku 

(28.2.2003 21:45:25)
Jitko,nevim jak u tebe,ale zda-li zijes v nemecku,tak se zkus zeptat...ja jsem u Tkasse a platime pobyt 8euro,tak nevim co je natom divneho...psala jsem,ze zalezi u jake pojistovny jsi prihlasena,tak je to u me...priklad, ma kamaradka platila u soukrome pojistovny za celej porod a ubytovni 10000dm(nevim presne kolik dostala zpatky-musela bych se zeptat)...

jinak inzertni noviny jsou inzertni....

kycle mel jonda uz kontrolovane...

renda
 Jitka 
  • 

Re: Pro Jitku 

(28.2.2003 21:50:44)
Rendo, Sosan se ptal na náklady pro den v nemocnici, ty tedy, jak chápu, mluvíš o doplatku ze strany pacienta.

Inzertní noviny jsou jistě inzertní noviny, jsou obrazem poptávky, tak jsem to myslela.

 Renda a spol 


Re: Re: Pro Jitku 

(28.2.2003 22:02:11)
Jitko,

zitra bych se mohla na ty naklady zeptat a potom napisi...

renda
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(1.3.2003 0:02:41)
Rendo,
to jiste nejsou aktualni informace, pokud ses nepreklepla. Drive dostavaly PA v Nemecku mene, ted ale skutecne kolem 300 eur - stejne tak i moje rakouska PA - nejaktualnejsi stav.
Johanka
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: Re: jeden dovod na porod doma v NL - priklad 

(1.3.2003 0:38:04)
Johanko,

ja rodila pred rokem a neco ma pa(manzela sestrenice)rikala,ze dostava okolo 120dm...mozna ,ze se to zmenilo,ale zeptam se ji za tyden ji uvidim...

jinak ti moc drzim palecky...RENDA
 Sylvie 


Chudé nebo bohaté... však je to jedno, ne? :o) 

(28.2.2003 16:42:04)
Sosane,

sociologickou studii z Německa neznám, ale není to tak dávno, co tu tuším Ed i Aida přetiskovaly studii z Velké Británie. V jejím úvodu se píše:

"Nepodařilo se najít odpovídající počet žen z mnoha důvodů, např. ženy plánující rodit doma jsou celkově vzdělanější a bohatší než ženy plánující rodit v nemocnici, což je dělá méně rizikovými v již nízce rizikové skupině. Nebylo zjištěno, proč tyto faktory ovlivňují rizikovost."

A poslední odstavec: "Nicméně poměr kojících žen byl téměr identický ve skupině matek rodících doma a matek převezených z domova do nemocnice. Matky a děti převezené do nemocnice měly nejsložitější porod ze všech tří skupin (rodící doma, převezené do nemocnice, rodící v nemocnici). To poukazuje na vysoké odhodlání těchto matek kojit nehledě k okolnostem. Vysoké odhodlání může být dalším skyrtým ukazatelem rozdílu mezi průměrnou ženou plánující porod doma a průměrnou ženou plánující porod v nemocnici, což dělá velmi složitým porovnávání podobného s podobným."


No, aspoň s tím odhodláním je JOhanka krásným příkladem, jakou měli autoři studie pravdu :o)))

S.
 Sosan 
  • 

Re: Chudé nebo bohaté... však je to jedno, ne? :o) 

(28.2.2003 17:05:13)
Tahle studie je opravdu vypovídající. Sylvie, píšeš:
Matky a děti převezené do nemocnice měly nejsložitější porod ze všech tří skupin (rodící doma, převezené do nemocnice, rodící v nemocnici).
To je nabíledni, protože ty "převezené do nemocnice" jsou ty, u kterých došlo při porodu ke komplikacím a musely být převezeny do nemocnice a tam se spožděním lékařsky ošetřeny. Tedy tyto ženy a jejich děti na tom byly hůř, než kdyby se o domácí porod nepokusily a zahájili porod rovnou v porodnici. To je taky asi ten hlavní důvod, proč lékaři porod doma neradi vidí. A také to koresponduje s tím, že porod doma, pokud se poštěstí bez komplikací, je lepší a příjemnější než v porodnici. Ovšem, je to vždy torchu loterie.
Vysoké odhodlání může být dalším skyrtým ukazatelem rozdílu mezi průměrnou ženou plánující porod doma a průměrnou ženou plánující porod v nemocnici
Ta odhodlanost je v tom taky jasná, protože ta je příčinou toho, že jelikož běžná matka toto uzná jako argument, odhodlaná nebere žádný argument v úvahu a prosazuje svou a rodí viz porod na koleji. (Mimochodem, ten přechod z kuchyně do jiné místnosti na lůžko s dítětem visícím na pupeční šňůře, to je fakt hustý).
Mě z toho plyne závěr, že je třeba uzpůsobit porodnice tak, aby to v nich bylo "jako doma", takže hurá do Vrchlabí, Neratovic, Kadaně, Brna nebo vůbec všude tam, kde už není středověk. Ale každý si může s této diskuse odnést názor jaký chce, já ten svůj nikomu necpu.
 Sylvie 


Re: Re: Chudé nebo bohaté... však je to jedno, ne? :o) 

(28.2.2003 19:43:49)
Sosane, promiň, ze studie jsem "vytrhla" jenom to, co tě zajímalo - jaké že ženy rodí doma. Asi nejlepší budeš mít přečíst si studii celou, buď tady nebo na mých stránkách - tehulka.szm.sk

Pokud bych jí shrnula - ve skutečnosti matky rodící doma (tedy ty převezené i nepřevezené) potřebovaly zhruba poloviční množství císařských řezů a klešťových porodů, než stejně zdravé ženy rodící v nemocnici, zhuba polovině domácích dětí proti nemocničním dětem musel být podán kyslík, míň jich muselo být odsáváno a intobuváno, úmrtnost byla srovnatelná (ale jak autoři studie poznameli, vzhledem k nízkorizikovým porodům množství mrtvých dětí v obou skupinách bylo tak malé, že je těžko možné z toho dělat nějaké závěry).

Ta zpráva o obtížnosti porodu se týkala kojení - doma rodících žen kojilo 80% po porodu a 65% po šestinedělí, z těch nemocničních se jednalo o 58% a 44% procent. Matky převezené do nemocnice měly nejsložitější porod, protože

matky rodící doma byly zcela bez problémů
matky rodící v nemocnici byly ty bez problémů i ty s problémy
převezené matky byly pouze problémové

- a přesto kojily téměř stejně úspěšně, jako ženy s porodem bezproblémovým... Tedy líp, než ženy rodící v nemocnici...

S.
 Sylvie 


Re: Re: Chudé nebo bohaté... však je to jedno, ne? :o) 

(28.2.2003 19:50:49)
Mimochodem, málokteré ženě i v ČR se podaří zahájit porod rovnou v porodnici :o) Naprostá většina ZDRAVÝCH žen porod zahájí doma, bez jakékoli kontroly PA a dle vlastního uvážení odjíždí do porodnici... A že zdaleka ne každá žena má kontrakce "podle kurzu" :o)

S.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Nechat zas VŠECHNO „na chlapech?!“ To snad ne! - Re: Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 22:04:39)
No tak tenhle tolerantní příspěvek mě fakt dostal.
Ale jsem moc ráda, Sosane, že jsi tady upřesnil, co je správné (poslouchat na slovo lékaře, rodit v nemocnici...) a co je špatné (astrologie, léčitelství, homeopatie, rodit doma...) - asi jsem v tom doteď neměla moc jasno, takže jsem se rozhodla porodit doma. Byla jsem přesvědčená, že mám právo se rozhodnout, jak a kde přijde mé dítě na svět (SAMOZŘEJMĚ, že těhotenství probíhá normálně, oba jsme v pořádku a žádné komplikace se nepředpokládají - názor lékaře, nikoliv astrologa). Nikoliv proto, že by mi to doporučil léčitel, ale proto, že se doma cítím mnohem lépe než v nemocnici, proto, že chci být se svým miminkem neustále pohromadě, proto, že se na narození miminka těším a chci si to "užít" bez stresu, nervozity, rutinních zákroků (v naší krajské nemocnici stále ještě předpokládají, že žena bez oholení, klystýru, oxytocinu a nástřihu prostě neporodí).
Bohužel si sice můžu svobodně vybrat třeba zubaře, ale nikoliv porodníka, takže je pro mě mnohem příjemnější představa, jak rodím doma, v prostředí, které dobře znám a kde se cítím příjemně a bezpečně, a kde budu pod dohledem asistentky, kterou znám, než že frčím do nemocnice s přesvědčením, že při mém štěstí budu rodit pod dohledem sestřičky, kterou bolí zuby, a mému děťátku bude pomáhat na svět lékař, kterému právě do telefonu vynadala manželka a potomek přinesl pětku z češtiny.
Neodmítám lékaře ani léčitele, neodmítám ani nemocnici, ale já přeci nejsem nemocná! Pokud budu mít zánět slepého střeva, půjdu ochotně na operaci do nemocnice, ale jsem velice zdravě těhotná a chci velice zdravě porodit.

Myslím, že tahle diskuze a vůbec celá problematika je jen a jen o toleranci. O tom, že by mělo být umožněno ženám, aby si svobodně zvolily, kde chtějí rodit (pokud jim to jejich zdravotní stav umožňuje), a aby se na přirozený porod mohly V KLIDU připravit. Já jsem velice pečlivě zvažovala výhody i nevýhody porodu doma, dokonce jsem si je i sepsala, a těch výhod bylo prostě víc. A naprosto chápu maminky, které dojdou k opačnému názoru. Ovšem nikdy by mě nenapadlo je kvůli tomu pranýřovat nebo nazývat "nezodpovědné" - prostě jen mají jiný názor než já, na tom snad není nic špatného...nebo je???
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Pro Sosana:-) 

(28.2.2003 21:29:58)
"Já tedy doufám, že lékaři postupují podle vědeckých a ověřených poznatků, které nemají nic společného s tím, jaký má ten dotyčný lékař "přesvědčení", jinak teda pozdrav pánbůh."

Tak tohle je, Sosane, zas perla od Tebe! To je právě ten problém, že uvádění vědeckých i jiných praktických poznatků do praxe je v reálu hodně pozadu (několik desítek let) a že spousta rodičů vidí, že LÉKAŘI ČASTO NEPOSTUPUJÍ PODLE VĚDECKÝCH A OVĚŘENÝCH POZNATKŮ - a to je právě to, o čem se tu nejvíc dohadujeme....
es
 segra 
  • 

Re: malá úvaha 

(28.2.2003 17:19:15)
Kdyz budu mit pocit, ze dotycny (muz, zdravotnik, urad...) jedna v muj prospech, budu rada mirna, klidna, poddajna... dopln si tam co uznas za vhodne. Kdyz tenhle pocit nemam, tak se snazim ve svuj prospech jednat sama, k cemuz je obcas potreba jiste tvrdosti. Ovsem nenuti me k tomu zadna "doba" ani zadne modni hnuti, leda tak hnuti me mysli, ktere mi rika, ze neni dobre jednat v rozporu s vlastnim svedomim. Proste delam, co povazuji za spravne - a to je podle me neco uplne normalniho, a ne zadna vysada, kterou by meli mit jen muzi, porodnici, urady a jine "autority".

Pokud ma nejaky odbornik (doktor, automechanik, ...) jiny nazor o tom, co je spravne, rada se s nim dam do reci a necham se presvedcit, pokud mi dokaze vysvetlit, proc je spravny jeho nazor. Pokud to nedokaze, nevidim duvod svuj nazor menit. A uz tuplem ne, pokud dotycny chce rozhodovat o mne.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: malá úvaha 

(28.2.2003 19:26:11)
Přesně tak, ségro, naprostý souhlas.

A to, že bych měla usilování o něco přenechat mužům, protože jsou k tomu lépe uzpůsobeni... no comment, já se k tomu cítím uzpůsobená dost :o)).

Ale je to jak říkáš - nehodlám protestovat vždy, všude a za každou cenu jen pro protest sám - ale zrovna tak se nehodlám všemu podřizovat a když se podřídím, tak chci vědět proč (pokud tedy zrovna neležím v bezvědomí na silnici). A když ten dotyčný odborník se mnou jedná patřičně slušně, tak mě má na lopatě - milejšího a hodnějšího tvora aby pohledal. :o)))
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


My se hrabeme do Unie?! 

(28.2.2003 12:07:31)
Milá Johanko!
Všichni, kdo jsme nakloněni tomuto přístupu, oceňujeme Tvou snahu – děláš to pro miminko, pro sebe i pro nás ostatní. Osobně se chystám do Vrchlabí (termín 7.3.) a doufám, že to stihneme (70km), na porod doma se necítím, ale chápu všechny, kdo ano. Každý by měl přece mít nárok na přiměřenou péči v porodnici, jiném zařízení anebo i doma, pokud si to odpovídajícím způsobem naplánuje. Diskuse na toto téma mohou být nekonečné, nicméně si myslím, že ve státě chystajícím se vstoupit do EU by neměly být ženy rodící doma považovány za hazardující socky a mělo by se pamatovat na péči o ně a jejich děti!
Dík za vše,
Ester.
 Andrea 
  • 

Rozdíl 

(1.3.2003 9:47:45)
Mě by zajímalo, co Vás vede k porodu doma? Nějak nevidím rozdíl mezi porodem doma a porodem v porodnici, kterou si sama vyberu, protože preferuje alternativní přístup tzn. přijedu se svojí PA, která povede porod mnou zvoleným způsobem, bude se mnou na pokoji, koho si vyberu. Vše se odehrává v jedné místnosti, kde i přede mnou pediatr vyšetří dítě, které od porodu je stále se mnou. A pokud se rozhodnu pro ambulantní porod, odejdu, kdy uznám za vhodné.
A při případných komplikacích je pomoc rychleji k dispozici než doma.
Opravdu nevidím jiný rozdíl, než je jedna cesta autem.
V žádném případě ale nejsem odpůrcem porodů doma. Jen jsem ještě zřejmě nepochopila jejich výhodu :-)
 Renda a spol 


Re: Rozdíl 

(1.3.2003 10:02:20)
Andreo,

ja pocitila pocit naprosteho bezpeci doma a byla jsem diky tomu uvolnena...v nemocnici bych se citila spatne a take by porod probihal diky tomu jinak ...muj syn prisel na svet do prostredi ktere mu je zname a tak samozrejme...i u me prevazovalo,ze porod doma je bezpecnejsi nez v nemocnici,je mozna tezke to pochopit,ale hlavne,ze ja jsem pochopila,proc???moji blizci lide ,kterym take za jejich duveru a podporu dekuji...rozhodovala jsem se na podlozenych informaci zkusenych PA a meho ja...

renda
 Jana 
  • 

Take jedna nechapajici 

(1.3.2003 17:11:30)
Musim priznat, ze muj prvopocatecni pocit a reakce ze cteni teto "slohove prace" byla: "...ta zenska je magor (omlouvam se)..." Ale jak jsem se prokousavala dalsimi a dalsimi odstavci, najednou jsem pochopila, ze nebyt techto "magoru", nikdy se v nasem zdravotnim systemu nic nezmeni. Clovek musi byt velmi otrly, mit ostre lokty i jazyk a hl. vytrvalost, aby se dokazal postavit vsem nastrazenym prekazkam, ktere mu v jeho pocinani jsou staveny do cesty.
Sama jsem se vzdy povazovala za zenu bojovnici, ale na ceske zdravotnictvi bych si zrejme netroufla. A prave stav naseho zdravotnictvi a pripadny 9-ti mesicni stres z porodu v nektere/jakekoli z ceskych porodnic (omlouvam se, ale z meho pohledu mi proste nevyhovuje po precteni jejich charakteristik zadna)me nuti neprivest naseho dalsiho potomka (1.se narodil v USA) na svet v CR.....Mam nastesti tu moznost se rozhodnout, kde budu sve pristi dite rodit, neb pobyvame docasne/dlouhodobe v zahranici. Takove stesti, ci moznost, chcete-li, nema vsak kazdy. A proto musim rici - VICE TAKOVYCHTO BOJOVNIC! neb teprve kdyz "zdravotnici" pochopi, ze "to" co leci, neni jen lidsky material, ale jedinec s vlastnim nazorem a pranimi, s kterym nemohou jen dle svych predstav manipulovat, snad se teprve daji veci do pohybu.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Rozdíl 

(1.3.2003 10:54:38)
No v tom je právě ten problém - nevím o porodnici u nás, která by tě nechala přivést si s sebou svoji vlastní PA, ta tam může být maximálně jako dula, která do průběhu porodu nemá co mluvit, protože za něj neodpovídá.
 Ivana T. (2 děti) 


Re: Re: Rozdíl 

(1.3.2003 14:54:44)
Ahoj Ájo!
Nevím, jestli Tě (i ostatní) to povzbudí, ale ten "fígl" s "vlastní" PA se mi podařilo obejít. Domluvila jsem si porod s PA v porodnici, kde ona běžně pracuje. Pokud bude mít zrovna službu, bude tam, pokud mít službu nebude, přijede k mému porodu. Bylo to moc fajn. Nikoho jiného jsem skoro (kromě vstupního vyšetření lékařem a kontrole po porodu a šití) neviděla. Porod probíhal v pohodě a přirozeně.
Před 5 lety jsem absolvovala "klasický" nemocniční porod. Rozdíl byl opravdu VELIKÝ. Veškeré přirozené mechanismy byly potlačeny. Byla jsem "pacient" se vším všudy.
Ivana
 Andrea 
  • 

Re: Re: Rozdíl 

(2.3.2003 15:55:03)
Ajo, v tom případě máš špatné informace. Kamarádka rodila v Brně v Bohunicích. Začala chodit na těhotenské cvičení a přednášky pro nastávající maminky, kde se setkávaly i s PA. Vybrala si PA sobě názorově blízkou a chodila k ní i na předpor.přípravu. PA jí sdělila, s kterou porodnicí v Brně má "smlouvu" /nevím, zda je to přesné označení/. Měla ji "jen" se dvěma ze tří. Když kamarádce začaly bolesti, přijela k nim domů, vyšetřila, naznala, že do porodnice je ještě brzy. Zůstala u nich a pomáhala nastávající mamince do a z vany, masírovala apod.
Do porodnice odjeli společně. Porod probíhal jen za účasti PA a manžela v místnosti, kde byli od začátku do konce pobytu. Proběhlo tam i vyšetření narozeného miminka pediatrem. Manžel tam měl lůžko, takže celou dobu pobytu trávili společně. Doktor z porodnice nakoukl za dobu porodu jen 2x s tichou otázkou, zda je všechno v pořádku a vyšetřil maminku po porodu.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíl 

(2.3.2003 16:23:33)
Andreo,

v tom případě jsem ráda, že se mýlím :o))
 Petra Halámková 
  • 

Re: Rozdíl 

(1.3.2003 13:51:42)
Porod doma, pokud by byl ve společnosti běžný, mi přijde jako přirozená věc, pro toho, kdo ho zvolí. Co mi ale přijde poněkud egocentrické - je nepřijmout kompromis a bazírovat na porodu doma v podmínkách, kdy běžný není. Myslím, že říct si "já jinde než doma neporodím" je projev spíše nezralosti než moudrosti. Moudrá žena s nadhledem porodí své dítě za jakýchkoliv podmínek a udrží se klidná pro své dítě, tak to vidím já. Je špatné maminkám, které neporodily v ideálních podmínkách podsouvat pocit, že selhaly, když si něco nevymohly, a to je na stránkách Rodiny dnes a denně k vidění, i tato diskuze k tomu neustále směřuje. Já si toreufám tvrdit, že dítě hádající se matky trpí více než dítě klidné matky klasicky rodící. Dítě je například poškozeno tím, že jeho matka má depresi, že selhala či si něco nevymohla. Také si myslím, že dítě poškozuje, když jeho matka bazíruje na místě porodu místo toho, aby se mu v duchu věnovala. V této diskuzi jako by snad ani nešlo o děti, ale o ega matek....
 Sylvie 


Re: Re: Rozdíl 

(1.3.2003 14:02:47)
Petro, nesmíš všechny soudit podle sebe. Já podstatně víc trpěla ve chvíli, kdy jsem se podvolovala rozkazům lékaře, protože mi jednak byly proti mysli, jednak jsem v dané chvíli stejně nic jiného dělat nemohla a to ve mne vyvolávalo ocit bezmoci. A nemyslím si, že bych proto byla neschopná, jenom vím, že příště to chci jinak a připravuji se na to. A mne osobně ty přípravy sebeméně nestresují, protože je dělám s vědomím, že vytvářím ideální jpodmínky pro své mimčo :o) Na přípravy porodu doma bych si asi netroufla, ale těžko říct - nějak mě "neláká", brala bych ho spíš jako nouzovku, kdybych neviděla jiné řešení. A zrovna tak jako mne nestresujípřípravy porodu mimo blízkost bydliště a přípravy na eventuelní ambulantní porod, tak z toho, v diskuzi psala JOhanka, nemám pocit, že jí by stresovaly přípravy na porod doma. Každá jsme holt jiná. Mne by opravdu víc stresovalo vědomí, že mi nezbývá nic jiného než čekat na porod v podmínkách, které mi z nějakého důvodu nevyhovují... Konečně, poprvé jsem touhle dobou trpěla depresema a manželovi doma brečela na rameni, že do nemocnice nechci, ať mě radši odveze na chatu, že se schováme před doktory v lesích :o))) Teď se do Vrchlabí vyloženě těším, což se projevuje i v mém pozitivním ladění :o)))

Takže co jednomu může připadat stresující, to pro druhého může být naopak povzbuzující :o)

S.
 Jitka 
  • 

Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(1.3.2003 20:07:38)
Konečně, poprvé jsem touhle dobou trpěla depresema a manželovi doma brečela na rameni, že do nemocnice nechci, ať mě radši odveze na chatu, že se schováme před doktory v lesích :o)
 Sylvie 


Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(1.3.2003 20:20:17)
Jo, takový pocity jsem opravdu měla. A nemůžu říct, že by na mne v poradně nemocnice byly nějak zlý nebo něco - prostě na mne tak depresivně působilo to prostředí, dlouhé čekání, nemožnost si s někým z personálu pořádně promluvit o věcech, které mě zajímaly, diskuze o nástupech a průběhu interrupcí, které lékaři s ženami probírali v čekárně plné těhulek ve vysokém stadiu těhotenství...

Jinak pro tvé info - rodila jsem nikoli v lese, ale v porodnici, kam mě rozhodně nikdo nepřivezl spoutanou :o) Tentokrát jsem se téhle stresující záležitosti dokázala vyhnout a cítím se nepoměrně líp. Je to špatné?

S.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(1.3.2003 20:52:51)
Ne, jistěže to není to špatně.
Jen mi to přijde poněkud nepřiměřené a asi to mělo vliv na tvou psychickou pohodu i během porodu.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(2.3.2003 7:26:16)
Jistě. Nikdy jsem se netajila tím, že nejspokojenější jsem v péči lidí, které znám a že své doktory si důkladně vybírám - u žádného z nich jsem neměla stejné zkušenosti, jako z nemocniční poradnou :o( Neznám u nich několikahodiná čekání, neptrobírají diagnozy v narvaných čekárnách, mají na mne čas...

Což je jeden z důvodů, proč preferuji porod se svojí porodní asistentkou bez přítomnosti dalších lidí a následnou péči pokud možno ve svém bytě. Je mi líto, že takovou porodnici jsem v Praze nenašla, maximálně mi řekli, že když si přivedu svojí asistentku, budu muset doma nechat svého manžela - a péči ostatního personálu nemocnice se tím stejně nevyhnu... Komu ublíží, pokud se u nás nabídka porodních služeb přiblíží nabídce EU? Už jsem to tu kdysi psala tuším Lukášovi - jsem přesvědčená, že kdyby u nás existovalo víc možností, než ta jedna jediná "osvědčená", ubylo by "nemocničních nespokojenců" :o), třeba proto, že kupříkladu já bych se do "klasické péče" dobrovolně nesvěřila, tím pádem bych neměla možnost si na ni stěžovat, a tím by zase vzrostla její dobrá pověst... Rozumíš mi? Stejně jako na drobný operační zákrok jsem si nešla lehnout do normální nemocnice, kde bych strávila tři dny + předtím obíhání lékařů kvůli předopereačním vyšetřením, ale radši jsem si připlatila nad rámec pojištění za luxus soukromého zařízení, kde jsem jednak stávila asi jen šest hodin, jednak mi veškerá vyšetření udělali ještě v den objednání se...

Mimochodem, teď sice budu rodit v nemocnici, není v místě mého bydliště (za chvíli se přesunujeme do "strategicky výhodnější pozice" :o) ), nebudu mít u porodu vlastní asistentku... ale přesto jsem si dokázala aspoň jakž-takž v rámci českých možností zařídit těhotenství tak, že zatím jsem spokojená, ani mě zatím hrůza z porodnice nepřepadla... A je to z velké míry i zásluha oné porodnice, protože vím, že i když se ocitnu mezi cizími lidmi, tak mé představy o porodu považují za normální. V Praze se mi opravdu nepodařilo najít porodnici, která by je považovala za samozřejmost a nikoli za výplod ducha maminy poblázněné diskuzemi na Rodině... Teď samozřejmě nemluvím jenom o porodní, ale též i o poporodní péči.

Jenže i když jsem spokojená, tak ještě spokojenější bych byla, kdybych nemusela cestovat přes půl republiky. Protože v pondělí mám termín (pravda, ten moc vážně neberu, jinak bych už ve Vrchlabí dávno tvrdla :o) ) a zatím ještě stále nevím, co se starším děckem po dobu porodu. Nehledě k tomu, že v období před daněmi pro nás není nejjednoduší zaplatit si dovolenou v krkonošském horském středisku, kde většina pensionů stále ještě má sezónní ceny za ubytování...

S.
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(14.3.2003 20:49:01)
Jitko,

ty asi nemáš děti, viď? Myslím, že kdybys je měla, asi bys něco tušila o různých výkyvech nálad a psychických stavech v těhotenství a šestinedělí. Na tom, co tu opisuje Sylvie, rozhodně není nic extrémního. Ostatně podobné situace barvitě popisuje i spousta krásné literatury komediálního ražení. Myslím, že většina nás matek by mohla pár takových historek z vlastního života dát také k dobru, že?

Blanka
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(19.3.2003 11:26:19)
Blanko, děti mám. Že podobné situace jsou inscenovány v komediích? Ano, a tam taky patří.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Sylvie, to myslíš vážně ??? 

(19.3.2003 15:17:55)
No vidíš, Jitko - co jiní lidé sledují v komediích, to já prožívám v reálném životě. Řekni, nemám štěstí na veselý život? :o))) Fakt je ten, že teď už se tomu taky jenom zasměju, i když tehdy mi moc do smíchu nebylo a z představy, že bych do podobného zdravotnického zařízení musela vstoupit znova, mi dodnes vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Naštěstí nemusím :o)))

S.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Rozdíl 

(1.3.2003 17:18:36)
A jsi si jistá, že matka, která hledá pro svůj porod to nejlepší místo, se dítěti vnitřně nevěnuje? Já si myslím, že se to nevylučuje. Myslet na sebe přece není žádný prohřešek nebo sobectví.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíl 

(1.3.2003 18:25:19)
Sylvie, jasně, každá máma to pochopitelně cítí jinak, co je pro dítě nejlepší - rozumím ti. Jano, já myslím, že určitě se i "bojující" máma věnuje svému dítě podle svého nejlepšího přesvědčení. Jen vidím rozdíl mezi poddajnou mírnou matkou a matkou bojovnicí. Já myslím, že tím přímým bojem žena chtě nechtě ztrácí takovou tu ženskou jemnost, protože boj u ní nutně vede k posílení spíše jiných vlastností. Každá žena může zvolit, jaké vlastnosti chce mít, že. U svého boje za něco vždycky musí počítat s tím, že do boje vede i svoje dítě, i když to v případě porodu je vlastně boj "pro něho". Ono je pro každého jiné, co cítí pro své dítě jako podstatné. Podle svých osobních priorit se každá matka rozhodne, jakou cestu zvolí - tak by to mělo být, ne? Nemyslím, že obecně by měly být běžné podřizující se ženy nazývány "neschopnými", jak jsem někde četla a že kvůli nim porodnictví stagnuje apod. Ono to tak možná z pohledu žen, aktivistek, vypadá, že ty "druhé se jen vezou". Ano, aktivistkám jistě patří dík za budoucí postupný průlom porodnictví - ale nutno podotknout, že aktivistky se svobodně rozhodly být aktivními, protože by to jinak nechtěly a protože považují porod za důležitý. Jiné ženy zase vidí "svou parketu" jinde a to porodnictví pro ně není zkrátka tak prioritní.
 Lukáš 


re:.... 

(1.3.2003 19:00:12)
Myslím, že dělení na aktivisky a ty co se vezou předpokládá, že všechny ženy to cítí stejně.
Opomíjena je velká skupina těch, co jim porod v porodnici vyhovuje a jsou s ním spokojené. Těch je většina ( i když nepředpokládám, že by to někdo tady byl ochoten uznat). L.
 Sylvie 


Re: re:.... 

(1.3.2003 19:37:03)
Lukáši,

předpokládáš špatně, já osobně jsem v těchto diskuzích (i s tebou) několikrát psla, že si uvědumuji, nás nespokojených je menšina - ale že nevidím důvod, proč by se nám nemělo dostat toho, co je v zahraničí běžné, zvlášť když to nezáleží ani tak na penězích jako spíš na ochotě zdravotníků. Viz třeba problém ambulantního porodu - jak je možné, že mým doktorům není zatěžko mi vyhovět, ale Henri musí zcestovat pomalu celé Jižní Čechy, když chce to samé?

Nehledě k tomu že třeba já ležela na pokoji s maminou, která byla spokojená, ale když jsme se nějak dostaly k tomu, že já měla dítě po porodu hned u sebe, tak spustila: "A jak to, že mě to nikdo nenaabídnul? To já bych chtěla taky, stejně jsem spát nemohla a byla jsem zbytečně neklidná..." A s tím jsem se setkala už několikrát - jsou ženy, které jsou spokojené do té doby, než zjistí, že něco mohlo být jinak a že být to jinak, vyhovovalo by jim to víc...

Navíc - když já nastoupila do zaměstnání, tak ještě nebylo běžné, aby rodiče byli s dětmi na pokoji celý den. Kolik myslíš, že jich tehdy bylo (nahlas) nespokojených a domáhalo se jich toho? Sem tam výjimečně někdo. Přijď se k nám podívat dneska, pro samé rodiče není kolikrát kam šlápnout :o) A ti všichni k nám můžou zejména díky těm, co se tehdy nebáli ozvat...

S.
 Petra Halámková 
  • 

Re: re:.... 

(2.3.2003 7:14:21)
Ano, já psala spíš o případech, kdy maminka cítí, že je něco špatně.

Typický příklad střetu mateřského pocitu a lékařské rutiny je když lékař po porodu odnáší matce dítě, protože "tak se to dělá a přece maminko nechcete ohrožovat svoje miminko a musíte si odpočinout"(pro některou maminku je to přirozené a je tak šťastná, pro některou je to nepřirozené a začne se "bít", jiná to zas trpělivě protrpí, jiná to protrpí se zaťatými zuby). Já osobně boj Johanky chápu a respektuji, ovšem neobdivuji ho, pěstuje ženám zaťaté zuby. Myslím, že i když je žena při boji zdánlivě v pohodě, její dítě její rozpory a boje cítí, respektive její všechny děti a manžel taky.
 Sylvie 


Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 7:42:06)
Petro,

já JSEM v pohodě nikoli zdánlivě, ale fakticky, narozdíl od prvního těhotenství - viz moje diskuze s Jitkou. Rozpory bych opravdu prožívala právě tehdy, kdybych musela zatnout zuby a podřídit se tomu, čemu nechci :o)

Petro, já si pamatuji tvůj příspěvek z jedné starší diskuze, kdes psala o tom, že je důležité zachovat si vnitřní klid, i když se při porodu podřizuji lékaři a rodím na zádech, i když bych tak nechtěla. V pořádku, ale třeba ve mně tahle poloha vzbuzovala paniku, dusila jsem se, měla jsem pocit, že nedokážu zachytit dítě, chtělo se mi zvracet... Chtěla bych vidět člověka, který by si zachoval vnitřní klid i v případě, kdy nemůže dýchat, to už je "boj o přežití" a ke slovu se dostávají reflexy... Proč bych měla na sobě (a tím tedy i na dítěti) páchat takové násilí???

Každá máme jiné zkušenosti, jiné životní postoje a já se znám natoli, že kdyby můj klid byl pouze zdánlivý, tak bych teď už trpěla obstojnými depresemi. Což se neděje :o) a věř mi, že tentokrát mě podstatně víc rozhodil třeba dopois od finančáku, kde nám zase vykazují nějaké nedoplatky a přeplatky za daně, které ve skutečnosti vůbec neplatíme, takže těžko v nich můžeme být v mínusu nebo v plusu :o)

S.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 12:24:22)
Sylvie, jasně, že rozumím tomu, že nedovedeš mít v sobě klid, když rodíš na zádech, pamatuju si, jak jsi o tom psala, jak ta poloha pro tebe byla důležitá a že ti vyšlo, že hodná porodní asistentka ti umožnila vzpřímit se, a tím váš porod zachránila. Taky to tak cítím, že žena by si měla polohu volit. V případě, že je ale nutné rodit direktivně vleže, protože se rodička nedostala do správné porodnice, bych tvůj postup (to jest upnutí se na konkrétní polohu) nepovažovala za ideální. Co když bys tenkrát bývala "narazila" a nepovolili ti změnu polohy? Tos taky psala, jak by to asi dopadlo. Podle mne by v tom případě bylo lepší než si říkat "já to jinak než vzpřímená nezvládnu" a opakovat "já se chci vzpřímit" - pokusit se poslušně zvládnout i klasický porod vleže, smířit se, že je poloha jinak. To by byla hrozná škoda, kdyby došlo ke komplikaci porodu kvůli tomu, že "rodičče nebylo vyhověno". Lepší je učit se pracovat za ztížených podmínek :-) a ego strčit do pozadí, tak to vidím.


Jinak Sylvie, jaktože ještě nejsi v porodnici? Budu na tebe myslet, aby ti vyšlo to Vrchlabí a abys byla šťastná.
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Odlouceni Ditete od Matky v Porodnici 

(2.3.2003 15:16:49)
Opravdu nechapu, proc by melo byt zdrave, prave narozene dite, odlouceno od zdrave matky (pokud si to ona nepreje). Ja sama jsem rodila cisarskym rezem s epiduralem. Muj manzel byl u porodu a od momentu, kdy se dcera narodila, tak bud ja a nebo muj manzel byl vzdy s dcerou. Ani na minutu nebyla z naseho dohledu. Kdyz odvazeli dcerku na prohlidku, tak manzel si ji tam hezky odvezl sam a ja si zatim na pokoji zdrimla... Kdyz tento postup lze aplikovat v zahranici, proc ne v CR?
 Jana 


Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 16:06:18)
Teda Petro,
promin, ale tohle jsou kecy v kleci :o)
Muj porod jsem tady kdysi popisovala, krome jineho si dodneska pamatuju, jak jsem v poloze na zadech nemohla dychat a omdlela... tady se nejednalo o to, ze bych byla upnuta na jedinou polohu - popravde nebyla jsem upnuta vubec na zadnou. Ale konkretne v poloze na zadech jsem omdlevala u Sylvie to bylo podobne.
Vubec nechapu tvuj nazor, proc bych se mela poslusne smirit s tim, ze omdlevam v leze na zadech a nechat se odrodit klestemi, kdyz si muzu zvolit porodnici, kde mi skutecne dovoli rodit v poloze, ktera mi v tu chvili bude pripadat prijatelna. Nejde o neci ego (krucis, holka, rodilas vubec nekdy? ;o), jde o to, jak vsechno prezit tak, abych byla zdrava ja i dite a aby narozeni naseho ditete byl prijemny zazitek.

To je podobne, jako bych si nechala vrtat zuby v zaveseni hlavou dolu jenom proto, ze zubar pracuje nejradeji v leze na zadech.... :o)
J.
 Jana, dva synové 
  • 

Re:...Z X Hdo YV pro Petru 

(2.3.2003 17:45:40)
Já se přidávám k Sylvii a Janě, mám podobné zkušenosti.Prostě Newtonův gravitační zákon se nedá jen tak obejít, ani silně potlačovaným egem(můj názor).Těhotné léžící rodící břicho prostě tlačí na některé partie, které zapřičiní u některých žen již zmíněné potíže.U mě porod postupoval úplně pohodově,za celou první dobu porodní jsem si nelehla, neměla jsem potřebu(první doba porodní trvala jen tři hod), ale jakmile mě donutili si lehnout do litotomické polohy(s jinou se tam neumělo pracovat), začala jsem mít během chvíle potíže dechové a začala se mi motat hlava a porod se začal komplikovat.Nikdo se mě na nic neptal. Ustála jsem to, vše dopadlo dobře, ale od té doby si myslím, že to někteří porodníci a porodní asistentky nemají v hlavě v pořádku. Proto bych již NIKDY nerizkovala rodit v bezmocné(co dělá brouk otočený do bezmocné polohy na krovky?....) poloze na zádech a raději bych si vzala u dalšího porodu např. TAXI(nebo vlastní auto) a jela např. z města X do Y, kde si můžu způsob porodu vybrat. To bych udělala i kdyby jsem neměla podporu rodiny.Kdyby se v tomto státě nenašla porodnice, kde by nechtěli moje požadavky splnit, raději bych rodila doma(po tom, co o porodu doma už vím, bych já spíše preferovala domácí porod a měla bych i podporu rodiny).Tak to bych udělala já (aktivní).Myslím si také, že mít informace o jiných možnostech porodu, ztotožnit se s nimi a následně je z jakýchkoliv příčin nevyužít, by mohlo být pro psychiku velmi devastující. To ale jen tak uvažuji....
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 18:58:15)
Jano(vlastně píšu všem, co na mne reagovali), já neříkám, aby ses smířila s tím, že omdléváš vleže na zádech, naopak, abys proti tomu pocitu bojovala, i když ho cítíš. No nic, vidím, že jsem zde nebyla pochopena.


Ačkoliv jsem plně toho názoru, že je ošklivé nutit ženu při porodu do čehokoliv a odnášet jí dítě, když je zdravá a děcko taky a při chuti se o něj starat - a že třeba to oddělení ani nejde vědecky obhájit - ano, máte zde všechny naprostou pravdu, když píšete, že rodit na zádech je hrůza všech hrůz. Ale já dodávám, že je to hrůza hrůz jen tehdy, když si to jako hrůzu hrůz rodička vsugeruje. Je zajímavé, že běžná žena takzvaně "neaktivní", která se ve všem v porodnici podvolí, na zádech neomdlévá a porodí - že by měla tělo uzpůsobené na porod na zádech? Nikoliv, má stejně stlačenou dolní dutou žílu, je stejně nemotorná a znehybněná jako vy, jenom prostě nedbá na to, že se jí špatně dýchá a motá hlava a věří doktorům a rodí. Všechno je to ve víře. V situaci, kdy si žena nemůže vybrat důvěryhodného lékaře, kterému naprosto důvěřuje, vy doporučujete postup střetu rodiččiny pravdy s lékařovou, já doporučuji cestu podvolení se doktorovi. Tak mi řekněte, vy všechny fakt tvrdíte, že je lepší dělat doktorovi šprajc? Vždyť tou nespoluprácí s doktorem akorát bráníte miminku narodit se, ne?
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 19:54:51)
Petro, proti tomu pocitu se ale nedá bojovat, protože to není pocit, ale fakt. Možná jsi to nepoznala. Já při prvních dvou dětech mohla ležet na zádech do aleluja, ale při dceři ani chviličku, hned na mě šly mdloby. Dokonce mi i změnili polohu při tom, když mi dělali císaře, jinak bych jim tam omdlela - vidíš, taky mi neřekli, že mám proti tomu bojovat, ale prostě natočili lehátko, protože nejspíš věděli, o čem mluvím :-) První dítě jsem na zádech porodila při sestře skákající mi po břichu a řevu, že špatně tlačím. Nyní máme v porodnici postele, které jsou polohovací a při porodu v nich rodička polosedí. Myslela jsem, že dnes už se snad nikde na zádech v porodnicích ani neleží :-)
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 20:02:40)
Petro,
já si myslím, že nemáš pravdu, že spousta žen ty problémy na zádech taky má, ale neví o tom, že jsou způsobeny právě tou polohou, doktoři taky jakoby to nevěděli (je zajímavé, že těhotným radí neležet na zádech, ale vůbec nejsou s to pochopit, že jim to vadí např. při vyšetření nebo dokonce při porodu), takže jsou pak všichni šťastní, jak skvěle lékaři maminku i miminko zachránili, ačkoli byly takové problémy. A hned mají argument proti porodům doma, protože "Podívejte se, jaké hrozné věci se mohou při porodu dít, a co byste si pak bez nás počaly?!" A jaksi nikdo neví, že problém byl právě v té poloze.
Souhlasím s Tebou, že když už je nevyhnutelně nutné rodit na zádech (nebo podstoupit cokoli jiného, s čím člověk nesouhlasí), je lepší soustředit všechny síly na to, abych zvládla ztíženou situaci, a nevyčerpávat se bojem. Jenže dokud se do toho boje nepustíš, tak nikdy nemůžeš vědět, jestli by se to náhodou vybojovat nepodařilo. A pokud je možnost dosáhnout té kýžené možnosti, tak to za ten boj stojí! I když samozřejmě jistě existují i ženy, pro které by bylo důležité bojovat, i kdyby na 100% věděly, že nemohou vyhrát (protože třeba jinak by pak propadly depresi, nebo cítí, že jim právě ten boj DÁVÁ sílu se přes to přenést), a naopak jiné, které nebudou bojovat, i když zvítězit lze, protože by jim cena připadla příliš velká (např. protivní "poražení" doktoři). Myslím si, že je to prostě hrozně individuální a cesta "vnitřního klidu", kterou Ty popisuješ, je určitě pro někoho nejlepší - a pro někoho naprosto nepřijatelná, někdo to prostě nejlíp zvládne tak, jako Johanka.

Ahoj

Žaba
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 20:06:46)
Petro,
tys to nepochopila. Ja jsem nemela pocit, ze omdlevam, ale byla jsem celou treti dobu porodni v bezvedomi (az na male svetle chvilky). Zacalo to v okamziku, kdy jsem si musela lehnout na zada.

Nezlob se na me, skutecne ti chybi zkusenost - mam nizky tlak a mdloby me vice ci mene provazeji cely zivot. Proti omdleni nemuzes bojovat myslenkou, byt by byla sebeurputnejsi, ale cinem (nejcasteji zmenou polohy).
Vim, ze jsou lide, kteri neomdlevaji, ale me se to stava. Pravdepodobne ti, kteri nemaji sklon k mdlobam ani "normalne", budou i pri porodu mit mensi problemy. Ale ja jsem problemy mela a je mi uplne jedno, ze jini rodi na zadech a problemy nemaji. Pro me, za me, at si rodi treba v zavesu za kotniky, kdyz jim to vyhovuje.
Melo by byt svatou povinnosti lekare (asistentky, sestry) poznat, ze mam problemy, verit mi, ze je mam a podle toho zmenit pristup.
J.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 21:43:24)
Petro,
já ti ale vůbec nerozumím.S někým, kdo se mě ani nezeptá na názor bych ani nevěřila.Rozhodně bych nechtěla aby byl u mého porodu a už vůbec bych nesnesla, aby byl můj lékař.Nikdy přece nemůžu být v takové bezvýchodné situaci, jakou si zde nastínila. Ještě jsem nerodila a tato debata je velmi zajímavá.Začíná mě to zajímat.
 Jana z MT 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(3.3.2003 9:45:32)
"...a věří doktorům a rodí"
ci skor veri doktorovi, ze ju odrodi, ako sa u nas na Slovensku o porodoch hovori (aj medzi tymi, ktorym klasicky medicinsky pristup vyhovuje)
 Barča 
  • 

Proč taková obhajoba pasivitě 

(3.3.2003 10:59:41)
Petro, já nechápu, proč tak obhajuješ pasivitu a podvolení se. Můžeš si přece vybrat porodnici, kde k tobě budou tolerantní. A ukazuje se, že i v těch konzervativnějších, když žena dá předem (např. v porodním plánu) najevo své představy, tak jí často vyjdou vstříc. A taková jednoduchá přání jako nerodit na zádech či neodnášet dítě po porodu, to by ti snad splnil i konzervativní Lukáš.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(11.3.2003 23:58:31)
Petro,

když budeš při porodu bojovat proti tomu, co ty VNITŘNĚ CÍTÍŠ, tak to porodu vůbec neprospěje, naopak. Počkej si na další díl mého deníčku, už na něm začčínám pracovat... :o)

S.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:.... 

(12.3.2003 11:04:37)
Gratuluji!
PS: Poslal jsem ti něco do mailu na arconu ohledně křtin (nechtěl jsem to řešit tady veřejně), nevím, jestli se teď dostaneš k poště. Kdyžtak pošli nějaký kontakt na sebe, přepošlu ti to případně jinam.
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: re:....Petro, 

(14.3.2003 21:53:55)
promiň, ale to snad nemyslíš vážně. O jakém šprajcu to tady hovoříš? Jednalo se o naprosto legitimní požadavek. Reakce na útlak dolní duté žíly v těhotenství je neoddiskutovatelný fakt stejně jako to, že je velmi individuální a dokonce u jedné ženy v každém těhotenství může být jiná. Mně jako šprajc připadají naopak reakce těch porodníků, kteří odmítají vést porod v jiné poloze než vleže resp. vpolosedě. Připomínám, že jsem sama MUDr.
Abych přidala něco ze života. Rodila jsem dvakrát "s přikurtovanýma nohama" samozřejmě vleže na zádech (psal se rok 1989 a 90), pokaždé snadno a rychle. Můj poslední porod loni proběhl tak rychle, že jsem porodila doma, ačkoliv jsem to neměla v plánu. Rodila jsem v podřepu a bylo to skvělé. Tedy, přesto, že jsem na zádech potíže neměla, musím říct, že v podřepu to bylo mnohem příjemnější a snadnější.
Petro, nemůžu s Tebou souhlasit. To Tvoje podvolování se je nesmysl, promiň. Neprospěje to vůbec nikomu a miminku nejméně (ostatně to miminko se dusí úplně stejně jako maminka). Kdyby to bylo tak jak říkáš, tak tu mimo jiné ještě máme rudé bratrstvo, protože totáč sice není nic pěkného, nesouhlasíme s ním, ale nebudeme se šprajcovat. A taky bychom možná umíraly na horečku omladnic, protože nebudeme obtěžovat pana doktora s mytím rukou z pitevny.

 Martina+23.t. brusko 
  • 

Mat konkretnu predstavu a mat slobodu vyberu su 2 veci: 

(3.3.2003 12:03:36)
Nejde o to, ze niektore zeny sa upnu na svoju predstavu porodu a vsetko ine im skomplikuje porod - ide o to, ze porod je skratka nejaky biologicky dej a ked skratka moje telo potrebuje tomuto deju istym sposobom vyhoviet, tak sa darmo budem utesovat, ze to musim zvladnut aj inak... potreby su potreby! (stale viac sa stretavam s tym, ze porodnici pri "zabrzdenom" vypudzovani siahnu po kliestoch a mozno by stacilo uplne jednoducho odporucit/pomoct rodicke do inej polohy... som uprimne presvedcena, ze vela porodov by to opat "odbrzdilo").
Ked v diskusii so zdravotnikmi vyslovim svoju predstavu, ze by som chcela dat volny priebeh aj vypudzovaniu, ak pojde vsetko fyziologicky, tak dostavam otazku "A aku konkretnu polohu by ste si teda predtsavovali?" - ja odpoviem, ze nemam konkretnu predstavu, ale skratka by som si rada ulavila tak, ako mi bude prave vtedy najviac vyhovovat - mozno v klaku, mozno na boku a moznoze ma najviac "oslovi" klasicky lah na chrbte... ;-)
Nejde o to, ze nieco apriori odmietam, ide o to, ze chcem mat moznost slobodnej volby, aby som svojim konanim co najviac pomohla svojmu telu a babatku - tak ako to budem citit...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: re:.... 

(11.3.2003 23:49:29)
Petro, mýlíš se, já se na žádnou polohu neupnula :o) Napoprvé jsem šla k porodu jen a pouze s tou představou (co se polohy týká) že mě nikdo nebude nutit dávat nohy nahoru, protože jsem měla problémy se zády a v téhle poloze mě bezpečně chytaly křeče a měla jsm z ní bolesti. Ze zad jsem se při porodu snažila dostat ne proto, že "bych v ní neporodila", ale hlavně kvůli všem těm problémům, které se na mne nabalily - byla to taková automatická reakce, asi jako když ti pod vodou dochází kyslík, tak vyplaveš nahoru. Naopak, v jednu v chvíli jsem se i nenáviděla za to, že mi dělá takové problémy ležet - to když mi lékař naznačoval, že s mimískem to není tak docela v pořádku a že jsem sobec, když myslím jen na své vlastní pohodlí...

Že to může mít souvislost s nepostupujícím porodem mě v tu chvíli nijak ani nenapadlo, to mi došlo až zpětně, když jsem si uvědomila, jak se najednou všechno pohnulo poté, co jsem se vzpřímila a posléze ulehla nabok - byla to taková fofrovka, že mě málem ani nestačili přetočit zpátky na záda :o) A to mne ani ne dvě minuty předtím lékař přesvědčoval, že si vymýšlím, protože žádný tlak cítit nemůžu, jelikož miminko k porodu prostě připravené není...

Ale to už je fuk, na třetí porod si s klidem taky odjedu do Vrchlabí, pokud se do té doby v Praze nic nezmění :o) Protože porod na porodním lůžku a porod v náručí manžela - to se snad ani nedá srovnat :o))) Vlastně jsem teď za svůj první porod lékařům a asistentkám vděčná, nebýt jich, tak bych tak zoufale nehledala porodnici, která by mi OPRAVDU PO VŠECH STRÁNKÁCH vyhovovala a tím bych i přišla o tu nádhernou zkušenost, kterou teď mám. Tím nechci říct, že Vrchlabí je jediné, kde se dá krásně porodit - jenom to, že je jediné, které já jako vhodné objevila. A díky za něj :o)

S.

 Alice 
  • 

Re: Re: re:.... 

(2.3.2003 18:07:14)
Petro, vedet co chci, "jít si za svym a pritom zustat clovekem", to je hodné obdivu, ale predevsím to prospeje cloveku samému. Ne kazdy na to má.
Nechat se v téhle dulezité oblasti "zbavit svéprávnosti" se nemusí vyplatit, at uz más nebo nemás zataté zuby, protoze kazdému vyhovuje neco jiného a kazdy se potom s tím jinak srovnává/trápí, coz nemusí vedet predem.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(1.3.2003 19:53:43)
Petro, mne by nikdy nenapadlo nazvat neprůbojné ženy neschopnými :o) Víš co, já sama si většinou docela dlouho nechávám ... na hlavu a všechno po mně tak nějak sklouzává, ale ve chvíli, kdy míra mé trpělivosti přeteče, tak mi není zatěžko udělat solidní cirkus a jít za svým.

Jinak k tomu "bojování". Nevím, za něco jiného bych považovala, kdybych přišla za svojí děckařkou, zahlásila: "Budu rodit ambulantně, tak s tím počítejte a připravte se na to, že vám sem přinesu nevyšetřené dítě, mám na to právo." a něco jiného když za ní příjdou s otázkou, že bych ráda rodila ambulantně, jestli by se dítěte ujala a co mám udělat proto, aby nevznikly nějaké problémy. Když mi v porodnici nechtěli dát mé zdravé dítě, tak jsem taky myslela, že budu na sestru ječet, pak si dojdu pro mimčo, třísku dveřma a volám manželovi, ať nás vyzvedne před nemocnicí... místo toho jsem nasadila úsměv a skoro deset minut opakovala jak kolovrátek: "Cítím se dobře, hlava se mi netočí, nic mě nebolí, dítě je v pořádku, přála bych si ho mít u sebe." Mimochodem, nikdy nezapomenu, jak jsem si coby patnáctiletá chtěla u kamarádky pohladit mé budoucí štěnátko - a jeho přítulná maminka, se kterou jsme vždycky vycházely perfektně, mi málem prokousla ruku... :o) Proč bych tedy já jako lidská samička měla mít upřené právo bojovat za blaho svého dítěte? :o) Opravdu myslíš, že žena ztrácí svou ženskost, když hájí zájmy svého dítěte? Však co už jiného by se od ní mělo očekávat, když ne tohle? :o)

S.

 radovan 


Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 12:47:35)
Přijde mi, že stále ještě někteří nepochopili, o co jde. Pro maminky, které se nezajímají o porod, je jistě nejlepší když se plně odevzdají do péče personálu v nemocnici, který dnes snad již i s úsměvem mamince a miminku provede vše, co je podle nich správné. Pro maminky, které si seženou informace a vědí, co chtějí a co nechtějí, je v situaci kdy rodím nepřijatelné a vysilující se handrkovat s personálem, že to lze i jinak. Když jsme před rokem vybírali porodnici, tak nám Na Bulovce řekli, že v jiné než klasické poloze na stole u nich rodit nemůžeme, protože "jim to hygienik zakázal, protože by tekla plodová voda po podlaze, ale ona i tak stejně teče." Nakonec jsme rodili doma. Aby maminky nemusely jezdit do Vrchlabí nebo rodit doma, buduje se v Praze Porodní dům U Čápa. Kdo by mohl pomoci při budování darem finančním nebo věcným nebo brigádou, nalezne podrobnosti na http://www.rodina.cz/cap/ Jsou zde také snad všechny užitečné informace o přirozeném porodu a názorech pro i proti.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 13:33:45)
Tak hloupou odpověď pro zdůvodnění polohy při porodu vám dal lékař, porodní asistentka, vrátný nebo kdo?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 13:37:51)
Ještě jsem si vzpomněl, že to docela koresponduje s naší zkušeností ze soukromé agentury, která nás připravovala na porod a rozhodně nedoporučovali CAP. Právě proto, že kvalita tam poskytnutých služeb byla značně náhodná a především ta obyčejná porodnice na Bulovce, kam člověka automaticky při potížích přešoupli, prý nestála za moc. U Apolináře si umějí umej podlahu :-)
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 14:18:25)
Jak jsem se jiz vyjadrila, porod doma neodsuzuji. Stejne mne ale zajima, zda si zeny rodici doma, uvedomuji, jakemu riziku vystavuji sebe a sve miminko. Porod doma je jiste krasny, ale jenom za predpokladu, ze vse jde "hladce". A co kdyz nastanou komplikace? Vzdyt komplikace pri porodu rozhodne nejsou mimoradne... Ja osobne bych takove riziko nemohla podstoupit. Vzdyt staci jen chvilicka a dite muze byt postizene na cely zivot.
 Ája, 33. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 14:34:24)
Julie,

já myslím, že uvědomují, jen se možná spíš dívají na tu převážnou většinu případů, kdy to dopadne dobře, a ne na to malé procento, kdy nějaké komplikace nastanou. Kromě toho z těch, co chtějí rodit doma, není moc těch, které by chtěly rodit doma BEZ POMOCI - a pokud je u nich porodní asistentka, je velká šance, že si aspoň s částí komplikací dokáže poradit ona.

Aby bylo jasné - já bych si rodit doma taky netroufla, ale nemyslím si, že by ty holky, které to chtějí, podstupovaly nějaké děsivé riziko a byly nezodpovědné. Pokud to funguje venku a nezvyšuje jim to statistiky úmrtnosti rodiček, tak to při dodržení určitých podmínek asi tak hrozné nebude. Jasně, o něco vyšší riziko tu asi je, ale to nechť si rozhodne každý sám za sebe. A taky naprosto chápu, že když se někdo v minulosti setkal s nějakým problémem, že má potřebu větší jistoty a do porodu doma by v žádném případě nešel.
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 15:38:47)
Vím, jak to myslíš. Je to pravda - v převážné většině případů se nic nestane, všechno dopadne dobře. Já ale říkám, že komplikace si člověk neobjednává. Ty prostě přijdou. Já jsem svou dceru mohla v klidu a v pohodě porodit doma. Nejspíš by to tak i dopadlo, kdybych se hned nerozjela do porodnice. Byla na světě od prvních stahů za necelé tři hodiny. Porod šel jak po másle, doslova ze mě vyklouzla, ani moc tlačit jsem nemusela. Paráda! O to větší byl pro mě šok za ty dva dny, kdy se mi holčička málem udusila. Proto jsem tak opatrná. Opravdu, nikdy člověk neví, co se přihodí a kdy a v jaké chvíli bude každá vteřina drahá. Já osobně bych si to netroufla - ani porod doma, ani ambulantní porod. Víš, nerada bych se někoho dotkla, chápu, že každý jsme jiný a přemýšlíme jinak. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že při porodu doma a ambul.porodu jde především o pohodlí a pohodu maminek, které spoléhají na to, že dítě prostě bude v pořádku. Jistě, když se vyskytnou komplikace, každá se okamžitě sbalí a odfrčí do nemocnice a ve velké většině případů se stihne všechno "napravit" a vše nakonec dopadne dobře. Ale hodně mi tam vadí ten moment, že vždycky se to stihnout nemusí. Bohužel. Jak říkám, já osobně na to nemám. Nezvládla bych tu tíhu odpovědnosti, strašně bych se bála o to malé. Porod není jenom záležitostí maminky, ale i toho miminka. Ono mluvit neumí a nemá možnost se k tomu vyjádřit. Jak by asi odpovědělo miminko v bříšku na dotaz: hele, broučku, máš dvě možnosti, jak se narodit: buď se narodíš doma, maminka tě hned po narození bude chovat a hladit, konejšit a těšit se s tebou. Bude tam i odborná sestra, která všechno ohlídá a kdyby se stalo něco neočekávaného, pojede se do nemocnice. Problém je v tom, že sice málokdy, ale někdy se může stát, že na zásah už bude pozdě a ty se narodíš třeba s nějakým postižením, se kterým budeš žít celý život. Anebo je tu druhá možnost - a to, že se narodíš v nemocnici. Nebude to tam tak hezké a příjemné, nicméně maminka tě tam taky bude chovat a hladit a konejšit. Kolem bude dost doktorů a sester, kteří jsou školení na to, aby rychle zasáhli v případě jakýchkoli komplikací. Tím pádem se riziko nějakého tvého poškození značně snižuje. V nemocnici pobudeš s maminkou pár dní a pak půjdete domů.
Já, kdybych byla to miminko, tak bych asi odpověděla: no, když budu i v tý nemocnici s maminkou a ona mě bude chovat, tak proč bych měla riskovat nějaké komplikace? Za pár dní budeme stejně doma, tak o co jde? :o)))
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 19:43:23)
Mila Jarko,
kdybys rodila jinde nez v Cechach, tak bys 2 dny po porodu pravdepodobne v nemocnici uz stejne nebyla. Tady v UK se po nekomplikovanem porodu chodi domu nejpozdeji po 24 hodinach (nejdrive po 6 hodinach, alespon v nasi mistni nemocnici). Takze pro takovou komplikaci jakou prozila Tvoje dcera je v me situaci (ziju v UK) nakonec stejne jedno kde porodim.
PS: Muj syn se narodil neplanovanym cisarem po dlouhem porodu a plodovou vodou se dusil jeste nekolik dni...vim co myslis.
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 21:35:08)
...s komplikacemi, kterých bych se bál, si porodní asistentka doma neporadí...
To není útok na PA, jen reálnější pohled na věc. ˇˇCím víc toho člověk zažije, tím větší má pak před porodnictvím respekt. Staré přísloví, že tele se nebojí ani lva, může dostat bolestnou podobu..
 Lubylu 


Respekt 

(3.3.2003 22:08:09)
Lukáši,
a ty si myslíš, že taková porodní bába, jak je rád nazýváš, která zasvětila porodnictví celou svou kariéru k němu nemá respekt?
Opravdu si myslíš, že por. báby jsou mnohem lehkovážnější než porodník a nemají k lidskému životu úctu?

Ale to z tebe opět mluví tady už mnou zmiňován tvůj nedostatek respektu k porodním babám.
S tím asi nic nenadělám, ledaže by jsi se vydal na "zkušenou" do zahraničí a nějaký rok po boku takové 50ti leté PA pracoval.
Pořád se mi totiž zdá, že nevíš, co vlastně všechno taková PA v UK musí znát a umět.

Ed
 Lukáš 


Respekt jistě mám 

(4.3.2003 17:37:11)
Milá Ed,
rád bych Tě ujistil, že si porodních bab vážím.
Porodní bába není předně nijak hanlivé ani výsměšné označení porodní asistentky, ale tradiční název této profese. Žádnou z nich bych nepodezíral z neúcty k lidskému životu. O tom, že některé z nich sou poněkud lehkovážné mě přesvědčují svým mediálním vystupováním.
Tvá poznámka, která naznačuje, že mám málo zahraničních zkušeností je jednak nepravdivá, pak taky trochu podpásová.
Vím, že toho musí PA znát a umět hodně, ale doufám, že uznáš, že plně erudovaný porodník toho musí znát a umět ještě krapet víc. Stejně bych se Tě mohl ptát jestli si myslíš, že nevíme o čem mluvíme, když upozorňujeme na možné komplikace.
Většina PA jsou pro mě spolupracovnice, kterých si vážím. Stejně jako mezi lékaři jsou mezi nimi lepší i horší. L.


 Lubylu 


Re: Respekt jistě mám 

(4.3.2003 18:40:58)

Samozřejmě Lukáši uznávám, že porodník toho musí znát a umět více. Netroufla bych si tvrdit opak. Konec konců už jsem tu psala, že PA se snaží odchytit komplikace, s kterýma by si buď nevěděla rady, nebo uzná, že potřebuje odbornější pomoc a tu poskytne porodník.

Ale pokud mluvíme o komplikacích u porodu, tak vím, že exisují. Věřím, že víš o čem mluvíš, tak jako věřím, že má PA ví o čem mluví, když mě s těmito komplikacemi obeznamuje. Nemyslím si, že by mi o nějaké komplikaci neřekla, protože neví, že by mohla nastat.
Napsal jsi sám, že jde o SPULUPRÁCI, ale tu si představuju já tak, že porodník je spokojený s tím, že PA ví co dělá a na sál mu nepřiveze umírající rodičku nebo novorozeně. V UK to tak rozdhodně funguje.

Byl by jsi tedy spokojen s tím, aby PA, které praktikují v tvé porodnici asistovaly porodům samy? Nebo se musí ještě hodně změnit?
V každém případě nejde srovnávat české PA se zahraničními nebo ano?
Právě proto jsem ti napsala, ať vyjedeš na zkušenou do zahraničí, protože mi připadá, že když píšeš, že PA není dostatečně kompetentní, aby sama vedla porod a rozpoznala komplikace, že si představuješ české PA a nevíš, že v zahraničí je tomu docela jinak.

O těhotnou se zde stará PA, porodu asistuje PA, po porodu se o maminku a miminko stará PA. Jsi pro, aby tohle bylo umožněno i českým PA?


 Lukáš 


Re: Re: Respekt jistě mám 

(4.3.2003 20:57:24)
Nevzpomínám si, že bych psal něco o tom, že sou PA nekompetentní.....
Zahraniční stáže už taky nejsou ničím, co by se u nás celkem běžně nedělo a pravidelné evropské kongresy EAOG a EBCOG dávají šanci seznámit se s poměry v zahraničí.
Mé poznámky si, ale vztahuj vždy k poměrům u nás.
Když si nalistuješ mé hlavní výhrady k domácím porodům dočteš ¨se hlavně o nepřipravenosti našeho zdravotnictví. Diskutovat pak lze, jakým směrem se vydat v reformách. Stejně jako většina kolegů považuju domácí porod za slepou kolej vývojem moderního porodnictví ale nikomu bych nic nezakazoval. Trvám ale na tom, aby všichni "přirozeníci" pravdivě informovali rodičku co jí čeká v případě komplikací.

L.
 radovan 


Re: Re: Re: Rozdíl 

(3.3.2003 17:08:40)
Přijde mi, že stále ještě někteří nepochopili, o co jde. Pro maminky, které se nezajímají o porod, je jistě nejlepší když se plně odevzdají do péče personálu v nemocnici, který dnes snad již i s úsměvem mamince a miminku provede vše, co je podle nich správné. Pro maminky, které si seženou informace a vědí, co chtějí a co nechtějí, je v situaci kdy rodím nepřijatelné a vysilující se handrkovat s personálem, že to lze i jinak. Když jsme před rokem vybírali porodnici, tak nám Na Bulovce řekli, že v jiné než klasické poloze na stole u nich rodit nemůžeme, protože "jim to hygienik zakázal, protože by tekla plodová voda po podlaze, ale ona i tak stejně teče." Nakonec jsme rodili doma. Aby maminky nemusely jezdit do Vrchlabí nebo rodit doma, buduje se v Praze Porodní dům U Čápa. Kdo by mohl pomoci při budování darem finančním nebo věcným nebo brigádou, nalezne podrobnosti na stránkách Porodního domu U Čápa. Jsou zde také snad všechny užitečné informace o přirozeném porodu a názorech pro i proti.
 Petra, 2x v nemocnici, 2x doma 
  • 

Re: Rozdíl 

(21.3.2003 10:57:54)
Milá Andreo,
to se podivis! Rozdil mezi nemocnicnim porodem a porodem v duveryhodnem prostredi je propastny!!!
 mama, 3 deti 
  • 

jsem zvedava na odpovedi 

(2.3.2003 19:47:24)
Mile damy,
svoje zkusenosti a nazory
"lepsi byt zivy srab nez mrtvy hrdina"
"evo, nedej se"
jsem priclenila k clanku V nadeji 2-poord, ale vlastne by se hodily i sem.
Jsem zvedava na Vase reakce a zkusenosti.
mama

 Ája, 32. týden 
  • 

Co my na to? 

(2.3.2003 20:00:03)
Mámo se 3 dětmi,

je mi líto, že jsi při porodu měla tak otřesný zážitek, a jsem ráda, že to dopadlo dobře. Při takových zkušenostech naprosto chápu, že za všech okolností preferuješ bezpečnost.

Na mém vlastním rozhodnutí porodit ve Vrchlabí to ale nic nemění.
 Lukáš 


Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:12:02)
Proč by to taky mělo někoho odrazovat od Vrchlabí?
Jsem si jist, že i ve Vrchlabí mají kleště a v případě komplikací je používají. Stejně tak, jako mají připravený operační tým na císařský řez.
Je to porodnice a ve srovnání s porodem doma ta bezpečnější varianta. L.

 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:17:16)
Lukáši,

kvůli tý cestě :o))) - máme to trochu z ruky.
 Lukáš 


Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:20:17)
Určitě by se našlo něco i blíž :)).
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:27:29)
Jasně, že našlo... ale já chci právě do Vrchlabí...
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:36:58)
No, ja osobne netouzim rodit doma - proste mi radsi vyhovuje rodit za pritomnosti lekarskeho tymu v pekne porodnici. Zaroven ale neodsuzuji zeny, jez rodit doma chteji.

Presto by mne zajimalo, jak je to vyreseno z pravniho hlediska. Vzdyt pri porodu muze vzniknout spoustu komplikaci, jez mohou vest k umrti matky a nebo ditete... Kdo pak prebira odpovednost? Vim, ze treba v UK mohou rodit doma i maminky, jez jiz absolvovaly cisarsky rez. V USA se podporuje vaginalni porod po cisari, ale je povazovan za rizikovy... a tudiz musi byt zena primo v nemocnici a nemuze rodit v materskem centru atd...
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 20:44:07)
Ať si každý rodí jak chce a kde chce.
Vadí mi ale, že některé "přirozenice" jdou ve svém boji tak daleko, že tvrdí, že se nemůže nic stát a porod doma je stejně bezpečný jako v porodnici.
Není a stát se může ledacos.
Kdo chce podstoupit vyšší riziko ať do toho klidně jde.
L.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 21:01:10)
Lukáši,

myslím, že okolo toho se točí většina téhle diskuse: já říkám, že je to JEJICH riziko a měla by to být JEJICH věc, protinázor míní, že by se jim to mělo zatrhnout.
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 21:07:15)
Že by se jim to mělo zatrhnou to už jsem tu dlouho nečetl. Zatržené to nemají.
Jen jim není poskytovaná taková součinnost a podpora, jakou by si představovali.
L.
 mama, 3 deti 
  • 

neda mi to 

(2.3.2003 21:26:58)
Vazeni,
neda mi to, abych se jeste jednou neozvala.
Znova: kdyz jsem odjizdela do poordnice, citila jsem se a b s o l u t n e vyborne, fit a plna sil. Kdyby nebylo shody stastnych nahod, byla bych se tak u z a s n e a s k v e l e citila jeste par desitek minut ci hodinu-dve, nez by srdce me dcery bylo dotlouklo. A v tom prave vidim riziko, ktere si spousta lidi neuvedomuje .ke sve hanbe musim poznamenat, ze tehdy jsem si ani ja neuvedomovala jakekoli riziko: byla jsem prece uplne zdrava a vsechny ultrazvuky a dalsi vysetreni dopadly vyborne. Myslela jsem si, ze neni ceho se bat.
Na doplneni: Kdyz se dcera narodila, hned kricela, ale ja jsem asi omdlela - nic jsem nevnimala a byla jsem presvedcena, ze decko je mrtve. Vsecko jsem vzdala. Kdyz mi ji po 6 hodinach od porodu neprinesli (proc taky, bylo to pred pulnoci a chteli me zrejme nechat vyspat a vzpamatovat se), byla jsem si uz jista, ze je konec. Na tu noc v zivote nezapomenu, jak jsem lezela na zadech (nesmela jsem se hybat kvuli krvaceni) a jen tise slzela a slzela, az byl polstar uplne mokry. Vubec jsem nemela odvahu se zeptat, co se stalo s deckem. A rano - vratila jsem se ze sprchy a najednou - ona lezela v postylce, ruzovoucka, odrena a opuchla, ani koukat nemohla. Skoro jsem se zdrahala uverit, ze se stal zazrak.
Shrnuji: Prozila jsem jedinou noc v domneni, ze mi pri porodu zemrelo decko. Umim si predstavit, co prozivaji ti, kterym zemrelo doopravdy. Ale vubec si neumim predstavit, jak se citi mama, ktera na te smrti nese dil viny, protoze neco zanedbala nebo lehkomyslne opomenula. A nemusi to byt skutecna vina, ale jen pocit (nekdy se muze stat, ze by to dopadlo blbe i pri te nejlepsi peci). Ale ten pocit viny musi byt drtivy. Nedivim se personalu porodnic, ze radi spis opatrnost. Mozna, ze si jen vic uvedomuji rizika.
Srdecne zdravi
mama
 mama, 3 deti 
  • 

moje chyba 

(2.3.2003 22:07:14)
bylo to na sklonku totace a byla to jen moje chyba, ze jsem se nezeptala. byla jsem v soku z toho, co se stalo. Chvilemi jsem ztracela vedomi a chvilemi vnimala tak napul, v mrakotach. Teprve pozdeji jsem si zpetne uvedomila, ze mi dceru prisli ukazat uz na sale, kdyz ji odvazeli na novorozenecke oddeleni. Kdo neco podobneho neprozil, mozna nepochopi.
m.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: neda mi to 

(3.3.2003 6:37:37)
Milado, tohle bylo normální a ne výjimečné. Např. já měla před 14 lety císař a dítě mi neukázali, kdybych neměla známou sestřičku, tak bych ani nevěděla, co mám. Druhý den, když mě odvezli na šestinedělí, jsem se odhodlala odpoledne konečně zeptat, kdy mi dají dítě a sestřičky se náramně "divily", že jsem ho ještě neviděla. No a potom mi dávaly plegomazin proti bolesti a dítě odnášely, i když jsem to vůbec nechtěla a chtěla jsem ho u sebe, i když ony pořád hlásaly, že potřebuju odpočívat. Ještěže to tentokrát už bylo v porodnici úplně jinak:-) Nyní mi dítě nosily už na kojení každé dvě hodiny na JIPku a mohlo se mnou být na šestinedělí pořád.
 mama, 3 deti 
  • 

jednoznacne v porodnici! 

(3.3.2003 10:09:23)
Milado a dalsi,
svymi prispevky k clanku V nadeji 2-porod("lepsi byt zivy srab nez mrtvy hrdina"
"evo, nedej se") a "neda mi to" (k tomuto clanku) jsem chtela rict neco trochu jineho. Precti si je, snad pochopis. At doma nebo v porodnici, ja opravdu pokladam za jednoznacne nejdulezitejsi jednat v zajmu ditete, aby se na posledni chvili zbytecne neco nepokazilo, co by si clovek vycital po zbytek zivota. Z toho duvodu jsem jednoznacne pro porodnici. Pokladam tak trochu za vedlejsi, jestli s Tebou v porodnici zachazeji v rukavickach anebo jestli se Ti zda, ze Te zbytecne buzeruji. To, co je prijemnejsi, nemusi byt vzdycky prinosnejsi. Jestli je v porodnici trocha buzerace nebo neprijemnosti navic dani za vetsi bezpecnost, ja bych to brala i tak. Bez diskusi. Znova opakuji: Zadna neprijemnost a omezeni se neda vazit na jednech vahach se zivotem. na tom trvam.

To, ze jsem po komplikovanem porodu zhysterizovala, je jina kapitola. Na jednu noc jsem si vyzkousela pocit absolutni ztraty. Je to zkusenost navic a i kdyz je to dost drsne, mozna tim clovek zmoudri. Drzim se hesla: co cloveka neporazi, to ho posili. Po dalsich porodech jsem byla v pohode, deti jsem si nakojila uz na sale a kdyz mi dovolili vstat, hned po osprchovani jsem si pro ne dosla na novorozenecke.

mama
 alka, 3 děti 


Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 8:19:43)
Ahoj Milado,
nechci se Mámy zastávat, ale za totáče neměla rodička skutečně právo na nic. Já rodila svého prvního syna v roce 1987 a skutečně nešlo se ozvat, o tom, že by bylo miminko u matky nemohla být ani řeč, kojilo se přinesené dítě, povinně v roušce (kdo by odmítl, dítě nedostal), prsa se před kojením povinně desinfikovala septonexem - chodila sestra a všem je před přinesením dětí postříkala. Byla jsem svědkem toho, že jedna spolumaminka si miminko rozbalila, načapala ji sestra a hrozila policií! A otec - ten neměl do porodnice vůbec přístup.
Ze mě v den propuštění vypadl ve sprše kus placenty a protože syn už byl oblečený u manžela, sestra mu ho vzala s tím, že ještě něco zapomněli, lékař manželovi řekl: "S vaší paní je to špatný, jeďte domů." a odešel, než se muž stačil vzpamatovat, a to ho už sestra strkala na chodbu, ven z oddělení, aby nepřekážel. Ani pozdější stížnost nic nevyřešila, zahrálo se to do ztracena. Já začínající otravu krve přežila, kyretáž taky (kvůli potrhanému šití jsem neseděla víc než 12 týdnů).
V roce 1993 jsem už v nesrovnatelně lidštějších podmínkách a s tatínkem porodila druhého syna a loni v září sice v porodnici, ale s tatínkem a rozumným personálem, který se choval velmi lidsky a vstřícně k mým požadavkům, jsem porodila v pohodě ve skorosedě dcerku, kterou mi po narození položili na břicho, po ošetření s tatínkem, jsem ji přiložila k prsu a společně jsme se těšili celou hodinu, než ji odnesli na podrobné vyšetření na novorozenecké. Pak už jsem ji samo měla u sebe.
Dnes už jsem byla i schopná se ozvat a říct, co chci, ale tehdy, když mě sestra "sjela" už na hekárně, co se tak kroutím a vzdychám, když mám ležet klidně, nebyla bych se ozvala ani za nic. Dnes je to skutečně snazší, ale jistě jen díky maminkám, které sebraly odvahu a nenechaly si takové zacházení líbit, i díky tatínkům, před nimiž si personál nedovolil být na rodičku hrubý.
Zdraví a hezký den přeje Alka
 alka, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 12:00:09)
Milado,
DNES tomu tak většinou skutečně JE. Ale tenkrát nemohla matka rozhodovat ani sama o SOBĚ natož o tom, co se bude dělat jejímu DÍTĚTI. Ty jsi v té době porodnici zřejmě nezažila, tak to těžko pochopíš. I na přímou otázku se odpovídalo vyhýbavě, případně odpověď zněla přímo: To není vaše starost.Pochopitelně se argumentovalo dobrem dítěte nebo rodičky, čili uzdravíme tě i proti tvé vůli. Dokonce se hodnotilo jak rodička "spolupracuje" s lékařem, což znamenalo držet hubu a krok a neobtěžovat.
Já osobně bych doma rodit netoužila, ale myslím, že by matka měla tu možnost mít. Nejspíš už vůbec rodit nebudu (je mi 36, mám 3 děti), ale chtěla bych, aby jak moje dcera, tak snachy měli možnost vybrat si třeba porod v porodním centru (domu), ambulantní porod v porodnici, případně porod se svou PA. A to stále není tak běžně možné. A taky si myslím, že dnešní mladé maminky by měly vědět, jaký kus cesty, přes všechny problémy, v tomto směru naše zdravotnictví udělalo. Alespoň podle mých zkušeností udělalo.
 alka, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 12:01:01)
sorry, někam se mi ztratilo: Hezký den přeje Alka
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: jednoznacne v porodnici! 

(3.3.2003 21:33:35)
Mámo,
já si myslím, že to není tak jednoduché - doma je riziko větší než v porodnici. Podle mě je to tak, že doma máš o něco větší nebezpečí, že by to špatně dopadlo, pokud by se něco stalo. Ale v nemocnici máš zase větší nebezpečí, že se opravdu něco stane - i když to pak lékaři asi budou umět docela dobře zachránit. Takže bych čekala, že v porodnicích bude o hodně víc komplikací s mírnými následky (např. LMD), zatímco doma bude o mtrošku víc komplikací s vážnými následky. A je (nebo by mělo být) na každém, které to riziko podstoupí radši.
Hodně se mluví o tom, jaké problémy lékaři umějí vyřešit, a jak by to doma zvládnout nešlo, ale druhá věc je ta, že oni taky některé problémy působí. Někdy (obávám se, že většinou) je to jejich přístupem, v takovém případě by to spravilo Vrchlabí nebo podobná "lidská" porodnice, ale někdy to může být prostě tím, že maminka potřebuje ten pocit bezpečí, kterej jí dá jedině domov.
Já bych doma rodit nechtěla, ale podle mě by ta možnost rozhodně měla být běžně přístupná.

Žaba
 Lukáš 


Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(3.3.2003 21:39:09)
Docela by mě zajímalo, kde bereš tu jistotu se kterou obvinuješ lékaře z páchání komplikací. A proč si myslíš že následků ve formě LMD je v porodnicích více.
Americkou studii o porodech doma, odmítáte uznat kvůli tomu, že je neselektovaná. Stejně neselektované srovnání naopak se ovšem hodí.

To tak, když je přání otcem myšlenky...
 Martina+23.t. brusko 
  • 

Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 10:16:27)
Lukasi,
faktom je, ze "vdaka" klasickej medicinskej starostlivosti, ktora casto (bohuzial) obnasa niektore rutinne postupy sa stava, ze rodicka a novorodenec zaziju veci, ktore vacsinou vobec nie su potrebne a ich opodstatnenost je len v individualnych pripadoch so serioznou medicinskou indikaciou a ako pausalne prevadzana prevencia sa mi naozaj zdaju skor skodlive ako osozne:
nedostatocna intimita,
pausalne aplikovane medikamenty (glukozovy roztok, oxytocin atd.),
dirigovanie rodicky (poloha, tlacenie, niekedy tlacenie personalom na brucho),
odnasanie novorodenca (na zahriatie na termolozko),
skore prestrihnutie pupocnika,
atd.
Uvedene postupy su prospesne, ked je opodstatneny dovod ich aplikovat a pomozu riesit nejaku vzniknutu/vznikajucu komplikaciu na strane rodicky al. novorodenca, ale ked sa aplikuju pausalne, tak stresuju, brzdia prirodzene, menia vnutorne prostredie...
A ako som tu uz kedysi spominala, tak najzaujimavejsie je, ze v kazdej porodnici je ten "spravny standard" trosku iny, co jednoznacne svedci o tom, ze skutocnost, co sa pri porode "musi" je casto ina, ako prezentuju konkretni zdravotnici (rozumenj pri fyziologickom porode - pri rieseni komplikacii, je obvykle potrebne sa spolahnut na standardy toho-ktoreho oddelenia, pretoze nie je cas a priestor polemizovat, co by sa dalo...ale treba konat osvedcenym sposobom).
V podstate, Lukasi, tvrdievas rozumne veci, ale... ale si dost vztahovacny a citlivy na svoj "stav" ;-)- to, ze za fyziologickych okolnosti, chce byt zena tou, ktora urobi konecne rozhodnutie, co a ako (ak o to stoji) je podla mna uplne prirodzene, pretoze roznoroda porodnicka prax u nas i v zahranici svedci o tom, ze je z coho vyberat... a nema to nic spolocne s popieranim odbornej urovne zdravotnikov.
Okrem riesenia skutocnych problemov, mate vy, zdravotnici, velmi zodpovednu ulohu - pozorovat, poskytovat odbornu oporu a objektivne informacie, aby kazda rodicka (a samozrejme novorodenec) si mohla zvolit starostlivost, ktora jej najlepsie pomoze po fyzickej i dusevnej stranke - pre niekoho to moze byt porod doma, pre niekoho farmakologicky usmernovany porod s nohami v strmenoch... (naschval uvadzam "extremy").
Ja osobne sa priklanam k porodu, ktory si riadi rodicka v prijemnom prostredi, kde ma pocit intimity a bezpecia, s odbornym zazemym, ktore moze v pripade nutnosti riesit vzniknuty problem - a ak sa nad tym zamyslime, tak tejto definicii moze vyhovovat aj zabezpeceny domaci porod a aj nemocnicny porod - je to vec "vkusu" a interpretacie...
Zdravim a tesim sa na dalsie prispevky!
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 13:20:01)
Martino,
myslím si, že s odsouzením mluvíš o věcech, které zas nejsou až tak pravda.
Nejsem opravdu přesvědčená, že by porod v porodnici znamenal řetězec uměle vyvolaných komplikací, kterými zdravotníci vyvolávají stavy, které pak musí řešit.
Ikdyž se nedivím, že ze zdejších diskusí získáváš tenhle poznatek.
l/nedostatečná intimita - bohužel, musím ti dát zapravdu. Bohužel, většina našich porodnic technicky a prostorově není koncipována tak, že by poskytovala matce příliš mnoho soukromí. To je fakt, daný nedostatkem financí. A bohužel, chování především některých sestřiček skutečně není příliš na výši. Jenže je to otázka několika málo dní po porodu.
2/ paušálně aplikované medikamenty - tak nevím, tohle bych se neodvážila tvrdit. Podle mých vlastních zkušeností a zkušeností mojích kamarádek už toho "paušálně" moc nedostaneš.
3/ dirigování rodičky - pokyny o dýchání a tlačení mi skutečně dávala porodní asistentka podle toho, jak porod postupoval a nevidím na tom nic špatného. A to tlačení na břicho - někde to tu v diskusích je, že je to metoda, která má v některých případech své místo a opět nevím, proč jí uvádíš jako obecnou praxi.
4/termolůžko- mé první dítě odnesli dokonce ještě 2.den po porodu na noc do inkubátoru a to jednoduše proto, že měl nízkou rektální teplotu.
5/ k dotepání pupečníku jsem četla několik poznámek v tom smyslu, že to pro dítě zrovna není to pravé ořechové, protože mimo tělo matky má krev tendenci téci spíše směrem k placentě, od dítěte, takže dotepání pupečníku není zrovna ideální.

Jinak jsem si ani nevšimla, že Lukáš by se choval v diskusích arogantně, na invektivy, které tu schytává a které plynou pouze z jeho příslušnosti k lékařskému stavu, odpovídá vcelku elegantně a bez urážek. Těžko jako muž se může honosit vlastním zážitkem pocitu z porodu, nicméně jako jediný v této diskusi má příslušné vzdělání a jistě i nějakou praxi, takže těžko o něm tvrdit, že by o porodech cosi vyčetl a teď to mechanicky vykonává. Navíc je i jako porodník skutečně spíše liberálního smýšlení.
Souhlasím s tebou, že u nás je to špatné s možností volby, že v podstatě jediná cesta je porod v porodnici.
Já zcela otevřeně nyní píšu, že podle mě je to spíše vymoženost, protože jak už jsem psala, pokud tím dítě má byť o několik procent vyšší pravděpodobnost, že bude živé a zdravé, já nemám právo mu jí ubírat. Jistě, s velkou pravděpodobností se u fyziol. gravidity nestane nic, avšak pokud je možnost, že se něco zasekne (tak jak jsem to prožila já), rozhodují minuty - a to já nechci riskovat.
Já nejsem zastáncem teorií, že už porod, který není veden podle přání mtky, se projeví na dalším životě dítěte. Většina z diskutujících byla porozena v těch socialistických a neosobních porodnicích, kdy se miminka nosila mamkám akorát na kojení a koza byla samozřejmostí. A co? Nesete následky, myslím,že ne, a pokud má někdo problémy a omlouvá to perinatálními ději a okolnostmi, je to alibismus. Není to spíše o té touze matky zažít si svůj porod dle vlastních představ?
Nejsem proti právu volby, mělo by být uzákoněno, že matka si může rodit v klasické porodnici, porodním domě nebo i doma. Ovšem také se vší odpovědností. Líčit tu lékaře, který odmítá se s pochopením a nadšením zúčastnit se porodu doma, jako konzervativního a přemoudřelého zaostalce je hloupé. On přebírá odpovědnost a pochybuju, že v případě, že se semele něco, co doma nelze zvládnout, že mu následně maminka přijde poděkovat.


 Barča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 13:34:07)
Milá Jitko,
právě tím, že se o tom tady vede diskuse, je tím důkazem, že to nebylo a někde ještě není v porodnicích v pořádku. Lidé si samozřejmě nesou následky z toho jak se v narodili. Já jsem o tom přesvědčená.
Jak by asi vypadaly příspěvky, kdyby bylo vše v pořádku? Sposta žen si z porodnice odnesla trauma, a je dobré si to přiznat. Z chyb se člověk nejlépe učí.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 13:59:10)
Barčo, já netvrdím, že v našich porodnicích je všechno v pořádku, určitě ne, ale taky se leccos k lepšímu změnilo a určitě se i k lepšímu ještě bude měnit.
Jen mi nepřijde ta správná cesta, že když se mi v porodnici něco nelíbí nebo proti něčemu mám výhrady, tak se raději rozhodnu rodit doma. Podle mého (a podle mé praktické zkušenosti) je to riziko nejen pro maminku, ale hlavně pro dítě.
Nicméně bych možnost výběru kde rodit rozšířila a zlegalizovala i porody doma s porodní asistentkou. Rozumnou alternativou by měly být porodní domy, zřizované v rámci komplexu nemocnice a s dobrou návazností na komplexní péči.
Peo mě osobně je rodit doma sice představa pěkná, na druhou stranu s sebou nesoucí jisté (ikdyž malé) riziko pro dítě, které já si na svědomí nehodlám vzít. Ale je to můj názor´, respektuju názory jiné, ikdyž se mi osobně nelíbí, že v některých příspěvcích v diskusi jsou porody doma a porody alternativní atd vyzvedávány nikoli formou poukazování na jejich klady, ale formou dehonestace porodů vedených lékařem v porodnici.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jednoznacne v porodnici! 

(4.3.2003 13:49:35)
Milado, Lukáš svůj příspěvek prokládá příspěvkem některé maminky a to jsou, myslím, zrovna její slova. Není to příliš přehledné. Mě vcelku jeho odpovědi přesvědčují o tom, že skutečně porodníkem je.
 Martina+23.t.brusko 
  • 

Komplikacie vyvolane lekarmi a.i. 

(4.3.2003 14:06:01)
Len som odpovedala na Lukasovu otazku (aj ked nebola smerovana mne):
"Docela by mě zajímalo, kde bereš tu jistotu se kterou obvinuješ lékaře z páchání komplikací. "
To je moj nazor, preco niekedy zdravotnici sami skomplikuju niektore veci pri porode - verim, ze je to povacsine fakt v dobrej voli, ale najdu sa aj tu rozne "divne" pohnutky, ktore nechcem v tejto diskusii rozoberat.
Tym, ako rozne pristupuju zdravotnici samotni k porodom, sami vytvaraju dovody k polemike, ci to, co robia je naozaj osozne a neskodne...
O Lukasovi si nemyslim, ze je arogantny (precitaj si este raz, co mu pisem) - vztahovacny je (aspon sa tak prejavuje) a neskromny kvoli prislusnost k lekarskemu stavu tiez (aj ked na urovni a inteligentne, ale dava pocitit, ze on nie je laik) - a som naozaj rada, ze je tu z lekarov aspon on! (ale nie je tu jediny odbornik/zdravotnik)
A ja si naozaj myslim, ze prave my - "socialisticky" narodeni ludia sme tymito vcasnymi zazitkami poznaceny - to nie je o nepohodli a nespokojnosti nasich matiek - to je o klucovych zivotnych prezitkoch, ktore navzdy poznacia podvedomie cloveka... pranatalna psychologia je seriozny vedny odbor (aj ked s mnohymi neznamymi).
Zdravim!

 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 21:28:39)
Jak to, že ne - a co ten návrh zákona o porodech doma (myslím, že nakonec naštěstí neprošel)?

Já si myslím, že by se jim trochu vstříc vyjít mělo - minimálně v tom, že by se nezakazovalo těm PA, které si na to troufají, aby poskytovaly pomoc doma, a aby se našlo aspoň pár nemocnic, které by byly ochotné stát v záloze, kdyby byl náhodou nějaký průšvih (a jak správně píšete, to se může stát, i když to na to původně vůbec nevypadalo).

V zahraničí to funguje, proč by to u nás nemohlo jít taky?

 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 21:40:03)
Nemocnice stojí v záloze ať se jí to líbí nebo ne.
Lékař je připraven zvládat komplikace a je to i jeho povinnost. Je jasné, že se vždycky ujmeme rodičky, ať se k nám dostane v jakémkoli stavu.
Předpis, který by upravoval odpovědnost, kompetence a nutné vzdělání a praxi por. asistentek by jistě přispěl k řešení situace. To je ovšem v rukou ministerských úředníků a parlamentu. L.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 22:41:07)
Lukáši,

a nemohly by se tedy ty nemocnice s těmi PA (pokud jim to tedy ti zákonodárci nakonec nezatrhnou) nějak dohodnout? Tak, aby to bylo přijatelné pro všechny zúčastněné strany?

Ti, kdo porodit doma opravdu chtějí, to stejně nakonec udělají, ale pokud chtějí spolupracovat (a věřím, že by se jich našlo dost ochotných přistoupit na nějakou rozumnou dohodu), proč toho nevyužít?

 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 22:54:24)
O čem dohodnout?
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 23:11:19)
Třeba že by příslušná PA, která by s tou nemocnicí měla smlouvu nebo by v ní třeba normálně pracovala, dala nemocnici vědět, že jde právě k plánovanému domácímu porodu paní XY. Nemocnice by o paní XY věděla už z dřívějška, protože by jí dělala předporodní prohlídky a tamní lékaři by konstatovali, že paní XY nemá žádné problémy, které by byly kontraindikací pro porod doma. Nemocnice by měla samozřejmě k dispozici kopii dokumentace paní XY.

Porodní asistentka by paní XY asistovala u porodu doma a kdyby došlo k nějakým komplikacím, zajistila by převoz do dané nemocnice.

Výhody, které v tom vidím:

1) nemocnice by nebyla v nezáviděníhodné pozici někoho, kdo musí zachraňovat cizí průšvihy, aniž by o nich byl předem informován. O paní XY už by něco věděli a dostali by informaci, že právě teď rodí.

2) službukonající personál v nemocnici by pravděpodobně znal příslušnou PA a naopak, takže by tušil, co od ní může čekat, a odpadly by zmatky při případném příjmu do nemocnice

3) paní XY by byla spokojená, že může porodit podle svého přání a přitom mít "v zádech" odborníky i techniku pro případ, že by přece jen něco nešlo tak, jak má.

Ano, je tu pořád ještě to riziko, že by bylo málo času na převoz z domova do dané porodnice. Nejsem porodník, tak nevím, v kolika případech je to riziko opravdu reálné (tj. že jde o minuty až o vteřiny a že se jedná o situaci, která se nedá rozpoznat včas).

Toť má laická představa o ideálu ;o))); co Ty na to jako odborník?
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(3.3.2003 21:29:10)
1) nemocnice by nebyla v nezáviděníhodné pozici někoho, kdo musí zachraňovat cizí průšvihy, aniž by o nich byl předem informován. O paní XY už by něco věděli a dostali by informaci, že právě teď rodí.

To že bychom věděli, že rodí by nám moc nepomohlo. Mnoho komplikací se dá včas rozeznat a odvrátit preventivním zásahem, čas hraje obrovskou roli.
Když by se něco dělo, mohlo by to být dramatické stejně.
Nicméně lepší než nic.....


2) službukonající personál v nemocnici by pravděpodobně znal příslušnou PA a naopak, takže by tušil, co od ní může čekat, a odpadly by zmatky při případném příjmu do nemocnice
V případě kvalitní PA nesporná výhoda, hlavně v tom, že by zavolala co se děje a vše by se už mohlo připravovat.


3) paní XY by byla spokojená, že může porodit podle svého přání a přitom mít "v zádech" odborníky i techniku pro případ, že by přece jen něco nešlo tak, jak má.
Měla by je "v zádech" po různě dlouhé době. Neumím si představit, jak by se třeba ze 6. patra převážela krvácející rodička..sanitka by asi nestála před domem, jestli ano bylo by to dost drahé.....


Ano, je tu pořád ještě to riziko, že by bylo málo času na převoz z domova do dané porodnice. Nejsem porodník, tak nevím, v kolika případech je to riziko opravdu reálné (tj. že jde o minuty až o vteřiny a že se jedná o situaci, která se nedá rozpoznat včas).
Naštěstí to není časté, ale stává se to a pak jde často skutečně o minuty.
(říká se že porodník buˇˇd leží nebo běží)

Toť má laická představa o ideálu ;o))); co Ty na to jako odborník?
Jako odborník se kloním spíše k variantě pěkného prostředí porodnice, kde je vše skutečně " v zádech ".
Jako liberál nejsem pro zákaz domácího porodu, ale myslím si, že by každá rodička měla být informována i o nezanedbatelném riziku. (což je často bagatelizováno)

L.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(4.3.2003 8:10:59)
To máš pravdu, že každá rodička by měla být informována. Měla by být informována i o tom, že i v porodnicích dochází poškození dítěte, ale jelikož je to v porodnici, tak se to tak nezkoumá, co to způsobilo.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co my na to? 

(2.3.2003 23:09:47)
Lukáši, já si myslím, že takových "přirozenic" je opravdu hodně málo. Já chci rodit doma (za necelý měsíc), ale pokud by nastaly jakékoliv problémy, srazím paty a napochoduju do nemocnice a budu vděčná za pomoc, které se mi tam zcela jistě dostane. Jako v každé jiné situaci - do nemocnice bych šla tehdy, až bych cítila, že něco není v pořádku (např. opařím se, zlámu si nohu atd.).
 Jana z MT 
  • 

kde je teda ten rozdiel? 

(3.3.2003 10:03:47)
Smutne je, ze je porod doma nebezpecnejsi prave kvoli zdravotnikom, ktori doma zene starostlivost odopru. ;o(
Inak v NL, ak je zena zdrava, nema problemy pocas tehotenstva, dieta je tiez v poriadku, je (relativne) mlada, nema nadvahu, atd, adt... je porod doma odobreny a do nemocnice sa nejde (len v pripade, ze nastanu komplikacie, ktore PA vie samozrejme rozpoznat, ved to studovala). A mne nejde do hlavy preco porod doma v nasich zemepisnych sirkach zrazu tak priserne rizikovy - opat sa pytam: je to zmenou klimy ci cim???
 mama, 3 deti 
  • 

nejde o Vrchlabi 

(2.3.2003 20:19:56)
Lukasi, mas pravdu, vubec nejde o Vrchlabi (i kdyz, pry tam je porodnice super). Hlavni je dostat v pravy cas adekvatni peci. Komfort je prijemny, ale kladu ho az na druhe misto.
mama
 Táta 
  • 

Re: nejde o Vrchlabi 

(2.3.2003 21:53:58)
Hele mámo, to není o komfortu. Běž do jiné debaty televize, lednice, auta,DVD
 Dana, 30 let poprvé tehotná, 18 týden tehotenství 
  • 

no to tedy klobouk dolu 

(5.3.2003 14:47:50)
Zdravim a vyjadruji uprimny obdiv, kolik energie jsi dokazala vynalozit.
Ja jsem ve svych triceti letech poprve tehotna a uz jsem zaznamenala prvni potize s lekari - lekar nereagoval na me stiznosti tykajici se bolesti v podbrisku na konci 2 mesice tehotenstvi - do dvou dnu jsem byla zpatky v ordinaci s krvacenim, napsal mi nejaku injekci, ale sestra se pak podivala do karty a strasne se podivila, protoze pan doktor "zapomnel" napsat, kolik mi toho ma pichnout. Stredisko, kam chodim, mi napsalo spatne informace na triple test, takze jsem tyden existovala s vedomim, ze mam riziko downova syndromu 1:15, nez si lekarka na genetice vsimla,ze se udaje na me prukazce neshoduji s udaji v zadance o vysetreni. (Po prepoctu bylo vse v poradku). Lekarka, ktera mi sdelovala pozitivni vysledek testu me ani neinformovala, co se vlastne deje jenom mi rekla, ze "jedna hodnota je prekrocena" a ze tak to ma "hodne maminek" a ze ona neni genetik, aby mi to vysvetlovala. Zkontrolovat udaje s kartou se ovsem nenamahala.
Jelikoz tyto zkusenosti zcela zapadaji do mych predchozich zkusenosti s ceskym zdravotnictvim - nedbalost, liknavost, nezajem, zacala jsem uz nyni shanet informace, kde bych mohla porodit a zda bych mohla porodit doma a na co mam narok v ramci hrazenych sluzeb pojistovny.
Porod doma mi totiz pripada jak daleko mensi riziko, nez ohrozeni, ktere vnimam ze strany lekaru.
Zajimave je, ze na mistni pobocce VZP dokonce popreli to, ze bych mela narok na sluzby zenske sestry pred a po porodu!
Je je neuveritelne, jak intenzivni tlak je vyvijen na tehotne zeny, aby se vesly do "skatule" stanovene zdravotnictvim, nedelaly problemy, nechaly sebe i sve dite hodit do masomlynku a "opecovavat" dle patricnych predpisu.

Mam strach. Ne z porodu jako takoveho, ale z prostredi porodnice, z konfliktu z personalem, z manipulace a bezmoci.
A nevim, co udelat, abych se tomu mohla vyhnout, protoze lekari jsou schopni uplatnit svou prevahu i zpusobem, jakym popisujes - reknou ti, ze kdyz nechces "standardni" peci, zustanes bez pece.
Jeste mam porad cas, ale potrebovala bych pomoc a podporu. Muze se mi nekdo ozvat?

Dana
 Martina (28 r.)+23.t. brusko 
  • 

Re: no to tedy klobouk dolu 

(5.3.2003 15:23:14)
Ahoj Dano,
mozem Ti vyjadrit len svoju duchovnu podporu - takmer akoby si hovorila moje myslienky... ja som sa sice nedockala "odflaknutych" zapisov v dokumentacii, ale zase mi doktorka pomerne otvorene povedala, ze ak sa chcem dohodnut na konkretnych veciach z mojho porodneho planu, tak sa musim dohodnut s konkretnym lekarom (potialto to znie pomerne neskodne a logicky), ze za minimalne 5000.- sa to da.
Ostala som ako obarena (tusila som, co ide povedat, ale nechala som ju, nech si tu odpornu nemoralnu vetu "vychutna" az dokonca a nemienila som ju takte prerusit, ze chapem) - prekvapilo ma to najma preto, ze ona doktorka pracuje v sukromnom sanatoriu, kam chodim do poradne a ocakavala som, ze v sukromnom zariadeni budem mat starostlivost nielen na urovni ale aj zbavenu takychto "vydobytkov" statneho zdravotnictva (bohuzial - tieto nemoralne navyky su zrejme silnejsie ako som si myslela...).
Potom ma este dorazila, ze oxytocinovu infuziu musim mat, ze ma predsa nemozu nechat na konci tlacit samu a co ak im zacnem krvacat a co ak... a to len mam v porodnom plane napisane, ze pocas fyziologicky prebiehajuceho porodu som proti rutinnej aplikacii medikamentov... svojim tvrdenim o potrebe rutinnej aplikacii medikamentu - oxytocinovej infuzii, aj pri fyziologicky prebiehajucom porode, mi opat raz potvrdila, ze pri porode sa robia veci "lebo to robime vzdy a vsetkym a uz 40 rokov", bez ohladu na kondiciu zeny, priebeh porodu a zohladnenie prijatelnosti vedlajsich ucinkov pre tu-ktoru rodicku...
Skratka skoda reci!
Porody doma sa mi vo vseobecnosti zdaju fajn, ale v nasich podmienkach je to skor nonsens a nechcela som ako prvorodicka o tom velmi rozmyslat a uprimne obdivujem vsetkych, co su odhodlani rodit u nas doma, ale vyzera to, ze az na vyniky existuju u nas len dve moznosti - porodit doma (najskor bez pomoci), alebo v porodnici, kde vo vacsine pripadov nie su schopni/ochotni bez rutinnych zasahov zene pomoct/byt jej odbornou oporou "keby daco"...
A najviac sa bojim fakt toho, ze namiesto kludneho rodenia sa budem handrkovat s personalom... :-(((
 Jana z MT 
  • 

Re: Re: no to tedy klobouk dolu 

(5.3.2003 15:49:41)
No, Martina, poviem ti, tak to s tymi 5000 je vazne huste. Hehehe, mala by si si zobrat so sebou diktafon a nahrat to. Ved uplatkarstvo je trestne (ci nie?) To je teda ale moralne bahno. A tito ludia hovoria, ze nas odrodia. No dakujem pekne.
Nech sa na mna nikto nehneva, ale uz hoci aj v autobuse by rodit bolo bezpecnejsie, ved ako sa ma zena citit bezpecne, ked si splnenie ich povinnosti musi takto "zaplatit"??? Co ak vazne teda nastanu komplikacie (ako to porodnici stale omielaju) a ja si tu svoju komplikaciu "nezaplatim"? Nechaju mna a moje dieta tak??? Absolutne mi toto dvihlo adrenalin!
Ozaj, este stale tam chodis alebo si tym "etickym" zariadenim prastila?
 Martina+23.t. brusko 
  • 

Re: Re: Re: no to tedy klobouk dolu 

(5.3.2003 18:14:49)
Prekvapivo som u dotycnej lekarky ostala - co sa tyka tehotenskej poradne, tak je OK.

Ona osobne ku porodu nechodieva (nechapem potom, preco si spini ruky tymi recami o uplatkoch - zeby mala proviziu? ;-) )

Napriek tomu, ze som dost "drza opica", tak som sa pri tom inkriminovanom rozhovore o mojom porodnom plane zmohla len na par "diskusnych prispevkov", ale ten dalsi krat som si to s nou pekne diplomaticky a podrobne presla - pozerala sa na mna skumavo, ale pochopila, ze mam svoje zasady, nazory, vedomosti a zablisol sa v jej ociach akysi respekt - tolerujeme sa, a o porode sa uz nebavime.

Najviac si to odniesol asi moj drahy manzel, ktore som doma smrkala polodepresivne do pyzama, ze som zufala z nasich lekarov, ked ma este aj ta "nasa" takto sklamala... utesoval ma a navrhoval, aby som ju teda zmenila, ale ked sme to zvazili, co od nej v skutocnosti potrebujeme, ze to bol jej jediny poklesok a ze uz mame polovicu za sebou, tak to nechame tak a porod si "obhospodarime" inak...

Mam vsak pocit, ze to nechcem nechat len takto a nieco chcem z telej tejto kauzicky vytazit pre blaho ostatnych zien a pacientov a takisto "na zachranu duse" padlych lekarov ;-)
 Ivana T. (2 děti) 


Porodní asistentka 

(6.3.2003 14:07:17)
Ahoj Dano!
Nevím, odkud jsi (pokud z Prahy nebo okolí, věděla bych i konkrétní kontakty), ale doporučila bych Ti obrátit se na "soukromou" porodní asistentku (třeba nějakou znáš nebo třeba na tu, co vede předporodní kurzy). Tyto PA bývají sdílnější než lékaři v ordinaci, mívají víc času (či ochoty) se s člověkem bavit o jeho konkrétních problémech.
V ideálním případě si pak tuto PA můžeš zavolat k porodu (třeba i doma nebo alespoň v porodnici). Já jsem vybírala porodnici právě podle PA (tu, kde ona běžně pracuje). A můj druhý porod byl o mnoho příjemnější než ten první "klasický". Myslím, že prostředí pro porod je důležité, ale důležitější jsou lidi kolem Tebe.

Držím palce

Ivana
 Johanka 
  • 

Re: no to tedy klobouk dolu 

(7.3.2003 2:42:56)
Mila Dano,
rozumim Ti. S prvnim miminkem se cloveku hur bojuje nez se ctvrtym, kdy uz tak nejak vi, co chce.
Spatne se snasi psychicky teror lekaru - i me - ctvrtorodicce se zkusenostmi ze zahranici, natoz Tobe.
Ale neco se pohne jen tehdy, kdyz budeme o neco usilovat. Kazdy (kdo stoji o zmenu)tolik, kolik muze. Kazdy ma jine mnozstvi energie.
Uz existuje v Cechach par porodnich asistentek, co chodi k porodum doma nebo zajistuji poporodni peci. Pojistovna se uci rikat pravdu (o poporodnich navstevach) a take je poskytovat.(V posledni dobe me VZP dvakrat ujistila, ze poporodni navstevy dostanu). Primar novorozeneckeho oddeleni je ochoten vyjit mi vstric ohledne poporodnich screeningu, akceptuje i ambulantni porod - tedy neni vse "zabite".
Stav na zkusenostech jinych zen, informuj se o tom, ceho zeny v regionu, kde budes rodit, uz dosahly - to Te posili, muzes pozadovat minimalne to same nebo jit i dal. Co vybojuje jedna, vybojuje i pro ty po ni - nelze jim to pak uz jen tak odeprit. Zkontaktuj se s HAM (Hnuti za aktivni materstvi) novotnaj@volny.cz, aby Te spojili s nekym "alternativnim" z Tve blizkosti.
Pokud chces, mohu Ti poslat kopie dopisu reditelky VZP, ve kterem jasne sdeluje, ze poporodni navstevy VZP proplaci a nakonec, ze je i od meho gynekologa dostanu. Kdyz takovy dopis ukazes na sve pobocce VZP, tak prece nemohou jen tak dal tvrdit, ze nic takoveho neproplaceji ...
Muzeme prece bojovat za sva prava - potrebujeme se na to vzajemne posilovat.
Pokud chces a posles mi svuj osobni e-mail, poslu Ti zpravu o me aktualni situaci - neni to moc sranda, ale porad se o neco snazim.
Zdravi Johanka
Johanka_Kuca@yahoo.de
 xxxxxxxy 


Re: Re: no to tedy klobouk dolu 

(7.3.2003 14:35:24)
Johanko,napiš to pokračování tvého příběhu prosím sem! Já taky sleduji tvůj boj a moc a moc ti držím palce. Připadá mi to sice jako bitva s větrnými mlýny, ale bojovat se musí, když se má něco změnit. Já sice nejsem tak velký bojovník jako ty, ale taky už si nenechám jen tak něco líbit. A je pravda, že člověk může mít větší stres z jednání doktorů než z porodu samotného. Já poprvé rodila ve Vrchlabí a bylo to skvělé, ve všech hlavních bodech jsem byla moc spokojená (polohu jsem si vybrala podle sebe, otec byl u porodu od začátku do konce, měli jsme pro sebe samostatný pokoj, doktorka u porodu byla vynikající a sestry byly vcelku slušné, miminko jsem měla u sebe od porodu až do odchodu z prodnice, ukazovali mě, jak kojit, nenutili mu dudlík, holení neexistuje, klystýr a nástřih jedině s mým svolením atd.) Proto tam půjdu znovu.
I když i tam, v nejalternativnější porodnici u nás, se mi zdálo, že zbytečně používají některé klasické zákroky, které podruhé hodlám odmítnout, především se mi dvakrát pokoušeli propíchnout prodovou vodu, což bylo velice bolestivé a stejně se jim to nepovedlo a museli počkat, až praskne sama. Po porodu, když jsem odpočívala na porodním sále a miminko usnulo, tam vtrhla šílená uklízečka a celou minutu třískala plechovými víky od košů, až se mi dítě vzbudilo a začalo plakat. Asi dva dny po porodu se tam objevila hysterická sestra a nutila mě na cévkování kvůli rutinnímu vyšetření moči - prý je to sterilnější a vůbec to nebolí. Bolelo to jak čert a ve finále jí moč vytekla na zástěru, takže mi nakonec přinesla lahvičku, at se vyčůrám do ní (jako by to nešlo rovnou). Ještě mě seřvala, že prý ženy to bolet nemůže, tak jsem jí seřvala zpátky, a pak už jsem měla od ní pokoj. Takže na tohle si dám příště velký pozor. Bohužel nikde není nic dokonalé, ale je to šest let a od té doby prý se posunuli ještě víc alternativním směrem, takže to určitě bude dobré. Je poněkud stresující, že budu ve chvíli, kdy jsem bezmocná a zranitelná, a ještě víc moje děťáko, vydaná na milost a nemilost cizím lidem, které si nemohu předem vybrat (zde na internetu psali, že zvolit doktorku předem lze za úplatu 5-30 tis. Kč, podle toho, kolik si kde řeknou). No každopádně se optám, jestli mě příjemně nepřekvapí. Ve Vrchlabí mě uklidňuje to, že určitě 80% procent personálu jsou skvělí lidé, kterým lze důvěřovat. Teď jen mít štěstí a nechytit někoho z těch 20%. (Na porod doma se necítím, ale obdivuju ženy, které ho zvládají a měly by být plně podporovány.)
 Renata Kolomazníková, dvě děti 
  • 

Držím vám palce 

(9.3.2003 20:39:16)
Přeji vám, aby se porod doma v Čechách po všech stránkách vydařil. Velmi se divím, že vám zkušené rodičce doktoři porod doma rozmlouvají, když mají jasný důkaz o tom, že rodit v domácích podmínkách lze (vaše dvě děti, narozené na koleji).
Je škoda, že v Čechách maminka stále ještě není zapojena do porodu jako rovnocenný partner, pouze jako pasivní účastník, který postupuje dle protokolu zavedené nemocniční procedury, bez možností něco více ovlivňovat.
Sama jsem porodila dvě děti, starší holčičku v porodnici, a loni doma chlapečka za pomoci porodní asistentky. Svůj domácí porod vnímám jako nesmírně pozitivní zážítek a jsem ráda, že jsem se pro něj rozhodla.
Porodní asistentku jsem znala už od svého prvního porodu v porodnici a určitě pro mě bylo velkou oporou, že jsem ji měla i u druhého porodu. Rovněž i dětská paní doktorka byla velmi ochotná, přijela k nám domů na kontrolu po porodu a potom pátý den odebrat krev z patičky. Rovněž mi vyjednala očkování TBC v místní porodnici. Byla jsem její první maminkou, která se rozhodla rodit doma, přesto jsem se z její strany setkala s vlídným jednáním a pochopením.
Zaručila se za nás i v porodnici, neboť zdejší doktoří, chtěli abychom si odbyli "povinných pět dní na šestinedělí ", přestože porod proběhl bez problémů a rychle a miminku se dařilo dobře.
Díky naší paní doktorce jsem nemusela nikam nastoupit a před někým se hájit, proč jsem se rozhodla pro porod doma.
Doufám, že i Vám se podaří projít peripetiemi okolo porodu doma hladce.

Držíme palce!!!!!!!!!!
 Janina&2 


klobouk dolu Johanko!! 

(10.3.2003 15:32:03)
drzim palecky a tesim se, ze si brzo prectu, ze se narodilo krasne zdrave miminko a vsechna ta vysetrovani kolem dokola probihala jak na dratku

PS: ted mne jen napadlo, jak by vsichni reagovali, kdyby jsi si vybrala porod doma do vody ;)))
tyto porody doma totiz moje byvala porodni asistentka tady v Nemecku taky provadela
 Lída 
  • 

Re: klobouk dolu Johanko!! 

(10.3.2003 19:19:01)
Johance se na Chvalkově narodila holčička Terezie Anna.
 Kristýna+Robík 


Gratulace Johance 

(10.3.2003 19:33:19)
Posílám Johance gratulace k malé Terezii Anně a doufám, že jsou obě v pořádku.
 Kahlan+5 


Re: Re: klobouk dolu Johanko!! 

(10.3.2003 19:42:38)
Lido

skvela zprava! Podarilo se ji tedy nakonec porodit doma?
 Hannah 
  • 

Re: Re: Re: klobouk dolu Johanko!! 

(12.3.2003 9:16:25)
Johanko, moc Ti blahopřeju a ať Ti holčička prospívá. Myslím, žes pro vás obě udělala moc. Jen se pak ozvi, jak pokračuješ dál... NO a jinak hodně a hodně zdravíčka!
 Janina&2 


TEREZIE ANNA - Gratulejeme!!! 

(14.3.2003 0:01:06)
hodne zdravicka a stesticka v zivote male Terezie Anny !!

Johanko, vsichni se tu urcite tesi na to, jak to vse dopadlo, ale uzij si prvne Tvoji holcicku! O to netrpeliveji tady pak vsichni budeme hltat Tvoje radky.
 Miriam (Lars, 8,5 mesice) 
  • 

porod doma v Holandsku 

(13.3.2003 17:51:47)
Jsem rada, ze jsem mela moznost rodit doma. Zde v Holandsku je to ta nejnormalnejsi vec na svete. V pripade, ze tehotenstvi probiha bez komplikaci, muze si zena sama zvolit, zda bude rodit doma nebo poliklinicne v nemocnici (to znamena, ze v pripade, ze porod probehl v poradku, muze matka s ditetem hned ten den odjet domu). Vyskytnou-li se v tehotestvi potize, musi zena rodit pod dohledem gynekologa v nemocnici.
Mela jsem to stesti, ze moje tehotenstvi bylo bezproblemove a ze muj osobni lekar provadi i porody (jinak bych chodila k porodni asistentce).Lekar si prinesl ty nejdulezitejsi veci s sebou v doktorske brasne (material potrebny pro porod doma jsem obdrzela par tydnu pred porodem od me zdravotni pojistovny). Zadne krvave zazitky nemam, vse probehlo v pohode a klidku v prostorach nasi loznice. Prvni noc stravil Lars dokonce v nasi posteli mezi mnou a mym manzelem. Nalezite jsme si tak vychutnali nase prvni spolecne chvile (Lars se narodil v 21.25 hodin).
Prala bych si, aby i zeny v Cechach mely moznost volby. Jak jsem se ale dnes presvedcila z tohoto clanku, je to jeste dost dlouha a trnita cesta.
Vsem Tem, co se pusti do tohoto boje s vetrnymi mlyny preji mnoho stesti, nezdolne vule a trpelivosti a hlavne ... stastny konec!

Miriam

P.S. Nemam pocit, ze by tu v Holandsku diky porodum doma porodni umrtnost byla vyssi nez v Cechach.
 Renata 
  • 

gratuluji 

(14.3.2003 10:30:43)
Přečetla jsem si Váš příběh jedním dechem. Jsem ráda, že jste zdravé. Po tak velkorysé "péči" pana doktora bych už nikdy jeho služby nevyhledala. On asi bude chudák taky rád. Pana doktora je mi opravdu líto. Starého kozla novým kouskům nenaučíš.
 Ina 
  • 

Re: gratuluji 

(14.3.2003 11:13:57)
Tak toto je perfektni nehoraznost.

Nekdo riskuje svoje zdravi, zdravi ditete, vsude se vychlouba svou bojovnosti, chce sama sobe a okoli neco dokazat, a my, abychom jeste na to prispeli ? Kdo prispeje nam na nase hobby?
 Renda a spol 


Re: Re: gratuluji 

(14.3.2003 11:35:01)
Mila Ino,

myslim,ze jsi se spletla...Nejedna se preci o hobby,nebo???

Renda
 Ina 
  • 

Re: Re: Re: gratuluji 

(14.3.2003 12:11:36)
V pripade Johanky to zrejme hobby je - litat po uradech a vytelefonovavat ruzne instituce. Je s podivem, ze ma na to vsechno u - tehdy tri deti - cas.
 Ivana T. (2 děti) 


O PANU DOKTOROVI 

(14.3.2003 16:23:35)
Ino,
s přístupem Johanky k porodu můžeš jistě nesouhlasit. Může s ním nesouhlasit i její lékař. ALE domnívám se, že by ŽÁDNÝ LÉKAŘ neměl odmítnout kontrolu rodičky po porodu, je-li o ni požádán!!!
Zdraví
Ivana
 Šárka 
  • 

Legalizace porodů doma 

(14.3.2003 18:59:02)
Všem, kteří volají po legalizaci:máme tady nějaký právní systém, zlegalizovat tak významnou věc není sranda. Zásadní otázka, kterou si tady nikdo neklade by byla, kdo by nesl zodpovědnost za poškození zdraví matky nebo dítěte v případě komplikací? Lékař? Matka? PA? Nikomu se do toho nechce, že? Ale kdyby "hořelo", byli by vám lékaři dobří? Nezastávám se jich obecně, péče je na mnohých místech katastrofální, ale rodit doma je risk.
 Janina&2 


odpovednost za poskozeni zdravi? 

(14.3.2003 19:56:54)
vezmu to velice vseobecne - pokud se tyce zodpovednosti, tak te se clovek nedovola ani kdyz je v nemocnici. a co komu pomuze najit nekoho zodpovedneho za to, ze se neco stalo matce nebo diteti a je jedno zda doma ci v nemocnici?

v CR slysim v posledni dobe jenom, ze se vse musi prispusobit EU a s porodem doma to bude jednou taky tak, jen to bude trvat a odkladat se. ale CR se tomu nevyhne.
kdo doma rodit nechce, at to nedela, ale jsou zeny, ktere maji napr. fobii z nemocnicniho prostredi. aby mohli bez ohrozeni detatko porodit, meli by byt v pohode a to v te nemocnici v takovych pripadech asi tezko pujde

at se vam to odpurci porodu doma libi nebo ne, asi tezko projde zakon na zakaz porodu doma. jinou veci je to, ze to bude v letech blizkych asi tezko proveditelne, protoze zatim neexistuje dostatek porodnich asistentek, ktere by pri tomto porodu mohly byt
 Janina&2 


Re: Legalizace porodů doma 

(14.3.2003 20:15:49)
odpurci porodu doma, tak vam tady verejne pisu, ze je to kazdeho vec, zda Johance neco posle nebo ne a ze ja jsem to zrovna udelala protoze si ji vazim, ze si dokaze prosadit sve prani a nemyslim si, ze by cokoliv riskovala
jsem toho nazoru, ze cesti gynekologove obcas prehani a tak kazda treti zena je rizikove tehotna a doma. jinde v Evrope rizikove tehotenstvi znamena, ze lekar venuje zene vetsi peci (tzn. castejsi a specialni kontroly), ale i pres tuto rizikovost chodi do prace, kdyz to jde.
znam hodne ceskych maminek, ktere byly na rizikovce a vysedavaly po kavarnach a chodily po nakupech
 Claudia 
  • 

Obdiv 

(14.3.2003 11:07:34)
Johanko, mate muj naprosty obdiv. Nemusim byt priznivcem porodu doma, ale jde o obdiv, jak a co vse zvladnete a myslim, ze jmeno nekdejsi bojovnice skutecne nenesete nadarmo. Vasi male dcerusce preji "zivot pod stastnou hvezdou" a mozna bych se trochu pripojila k nazorum vyse, podporujicim sirsi medializaci vaseho pribehu. Jste skvela!!!
 Sosan 
  • 

Nechápu váš obdiv 

(14.3.2003 12:26:33)
Měla jste štěstí, že všechno dopadlo tak dobře a to je fajn a upřimně vám to přeju. Nicméně si opravdu nemyslím, že jste příklad hodný obdivu a následování. To, že to dopadne tak jak to dopadlo (t.j. porod doma bez jakékoliv odborné asistence a pomoci a následně bez standardní poporodní péče a to ještě s výdaji finančně převyšujícími zaplacení si vlastního lékaře u porodu) se po vámi provedeném průzkumu dalo předpokládat.

Nechci tady hodnotit tu stránku věci, zda jste na to měla právo či zda lékaři mají právo chovat se tak, jak se chovají. Vy jste prostě realitu neakceptovala a chovala jste se, jako kdyby ta realita kolem vás byla jiná. Akceptovat realitu neznamená, že nesmíte vyvíjet aktivitu směrem k její změně, Ale použít jako prostředek k prosazování změny ohrožení života či zdraví vlastního dítěte, to považiji za velmi špatné.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 12:34:41)
Kdyby lidstvo jednalo podle Tebe, tak bychom všichni ještě věřili, že je země placatá...Sosane,je země placatá nebo šišatě kulatá?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 12:59:03)
Netoleranci? Je to můj názor a od toho tady ta diskuse je, aby sem člověk mohl svůj názor a zkušenost připsat. Já tvrdím, že porod doma ZA TĚCHTO PODMÍNEK je nezodpovědný hazard a jako takový by neměl být předmětem obdivu. Je možné aktivně působit s cílem tyto podmínky změnit, aby porod doma za asistence kvalifikované asistentky s kvalitní návaznou péčí už hazardem nebyl, ale byl alternativou s akceptovatelným rizikem. Ale dokud změna podmínek nenastane (rodit doma hlava-nehlava ke změně podmínek nijak nepřispěje), tak to prostě hazard je a navíc nejen s vlastním zdravím té maminky, která se pro něj rozhodla.
 Lenelka 


Vse nej... 

(14.3.2003 15:17:53)
Mila Johanko,
take mooooc gratuluji k zdrave holcicce.
Bylo pro me moc zajimave, precist si, jak to chodi u nas doma. Ja ziji v UK, ale to "doma" mam porad jeste v JC, kousek od Tebe, uplne presne v Novych Hodejovicich. Sama jsem rozhodnuta, ze prvni ditko porodim v porodnici, ale s druhym uz se tam nepohrnu. Pocitam, ze tady s tim nebudou takove strasne problemy jako jsi prozila Ty. Moc Te obdivuji, ja asi nejsem takova bojovnice a tech stresu se zarizovanim takoveho porodu je spousta. Byt v Cechach, asi bych se (bohuzel) podridila vetsine. Opravdu nechapu tu touhu lekaru a uredniku, aby vsechny maminky rodily v porodnici. Myslim, ze rozhodnuti by melo byt pouze a jen na mamince. Funguje to tak jinde a melo by to tak fungovat i v Cechach. Kamaradka me tety se prave ted (konec brezna-zacatek dubna) chysta porodit doma v Ceskych Budejovicich, tak doufam, ze to nakonec probehne take tak krasne a hladce jako Tobe. Je treba vic takovych jako jsi Ty. Jeste jednou moc blahopreji a pozdravuj tam u nas.
PS: v dubnu jedu domu a slibuji, ze Ti nejake ty penizky na Tvuj ucet pridam.
Lenka
 Šárka 
  • 

Pro Sosan 

(14.3.2003 15:24:05)
Naprosto s tebou souhlasím. Je to akce za každou cenu bez ohledu na následky, nerozumná...Platit porodní asistentce tolik peněz za to, že zkontroluje placentu??? Já jsem si vybrala k porodu velmi zkušeného laskavého lékaře a zaplatila jsem mu 10 tisíc (přičemž to bylo moje rozhodnutí, on sám částku neurčil vůbec), a byl tam se mnou celou dobu. Kdybych rodila doma, nevím, jak by to dopadlo, sny měl pupeční šňůru 3 x omotanou kolem krčku.
Nejsem v zásadě proti porodům doma, když se změní podmínky tak, aby matka i dítě byly zabezpečeni, což v tomto případě nebylo ani náhodou. Jen díky náhodě a štěstí vše dopadlo dobře.
 Jarka 2 děti 
  • 

Re: Pro Sosan 

(14.3.2003 16:35:58)
Ten lékař to jistě dělal v rámci své normální doby a ty penízky má navíc. Dostal za Tvůj porod zaplaceno dvakrát!!!!!
Ale ta porodní asistentka za to jinak kvůli ignoranci naší pojišťovny zaplaceno nedostane!!!!!
Šárko, Šárko a to Ti připadá správné, že se tím ještě chlubíš.
 Šárka 
  • 

Od Šárky 

(14.3.2003 18:46:46)
Lékař přijel kvůli mně mimo svoji pracovní dobu. Stejně jako ta asistentka přijela zkontrolovat placentu...Nechlubím se tím, jen je to srovnání. Za co proboha dostala zaplaceno ta por. asistentka? Že pro ni manžel přijel, přijeli pozdě a jen se koukla, jak to všechno dopadlo? No ohromné!
Ale o to nejde. Trošku mi přijde divné, že se tady žádají lidi o peníze za to, že si někdo jiný vybral, že za podívání zaplatí 12 tisíc. Já se rozhodla pro lékaře a neprosila jsem tady na webu, abyste mi přispěli...
 Jarka 
  • 

Re: Od Šárky 

(14.3.2003 20:15:28)
Ještě jednoU: ty jsi zaplatila něco za co tomu lékaři ještě zaplatila pojišťovna.
Tatáž pojišťovna ODMÍTLA Johance zaplatit něco, co je v zemích EU, kam se tak vehementně hrneme, normální. Lékař pracuje za plat, asistentka pracuje za plat. Ta sbírka je na ten základní plat nikoli na nějaké "dýško". A to je trochu rozdíl.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Od Šárky 

(15.3.2003 10:11:26)
Ano, já rozumím tomu,že někdo nemůže "zkousnout",že platím lékaři, přestože je už zaplacený pojišťovnou, ale je to moje volba. A proč tady argumentujete tím, že někde jinde se za něco platí, tak je snad naše morální povinnost přispět??? stejně tak můžu říct, že kdyby se J. rozhodla rodit v nějaké příjemné české porodnici, bude mít taky k dispozici por. asistentku a navíc vybavený operační sál atd. a to vše "zadarmo"!Že si někdo účtuje za kontrolu placenty 12 tisíc, je jeho věc. Je to dost velká částka a mi přijde nemorální, že se tady žádá, abychom na tento těžký luxus přispívali.
 Lubylu 


Gratulace i od nás! 

(15.3.2003 10:58:57)
Milá Johanko,

dovol abychom i já, Apolenka a pupík pogratulovali k narození vaší holčičky.

Hodně štěstíčka a zdravíčka a prosím nenech se rozhodit některými negativními příspěvky zde na Rodině, v hodně případech se mi zdá, že takový lidé neví o čem mluví, zvláště když se jedná o záležitost jako porod doma!

Ještě jednou gratulace a vše nej

Ed
 Ja a zase ja 


Re: Gratulace i od nás! 

(15.3.2003 10:59:39)
Ahoj Ed,zrovna koukám na tvůj deníček!:-))))))))))))))
 Leona 
  • 

Re: Re: Gratulace i od nás! 

(15.3.2003 12:00:35)
Ráda bych si přečetla také Ed deníček. Kde ho mohu najít? Je volně přístupný? Nevíte nějaké zajímavé adresy ohledně porodů? Co je potřeba do porodnice nebo kde se konají předporodní kurzy. Čekám mimčo a moc mě to zajímá.Díky a hezkou sobotu.
 Lubylu 


Pro Leonu 

(15.3.2003 18:22:09)
Ahoj Leono,

gratuluji k bříšku.

deníček najdeš www.emimino.cz
Klidně se k nám zapoj, deníček vychází každou neděli a jsme tam takové všehochuť těhulky, každá v různém stadiu těhotenství :o)

Ed
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 17:29:28)
Víš jaký je nejčastější argument odpůrců porodu doma? V Čechách nechce žádná žena rodit doma. Je to tak trochu začarovaný kruh. Přitom v Čechách ženy rodí doma. Jak chceš, aby se změnil názor profesionálů? Třeba by si mohl aktivistkám poradit...Je to podobné, jako s polohou u porodu. To zase slyšíme: emancipovaná a vzdělaná žena, chce rodit na zádech s doktorem stojícím mezi nohama...
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 19:02:39)
Máš pravdu, Jano, že argumenty odpůrců jsou tupé, to souhlasím, ovšem těmto pánům doktorům jsme zas vděčni, že leckteré ženě a dítěti zachraňují život, což není málo - a co je potom proti otázce žití a nežití někoho z nás prostředí porodu?.....Johanka oddělila jiné ženy od svojí osoby, zřekla se sounáležitosti s ostatními matkami, péči odmítla i v případě nemoci a zodpovědnost za dítě i sebe vzala plně na sebe. Dobře, respektuji, Johance přeju štěstí. Myslíš ale, že pomohla změnit tebou kritizované názory odpůrců porodu doma? To tedy určitě ne! Budou si dál myslet své a říkat své. Myslím, že konkrétně o své osobě Johanka v očích odpůrců spíše podpořila jejich původní názory, neboť nevyvolala obdiv oněch doktorů, ale spíše prokázala extrémisticky nebezpečné lpění na způsobu porodu na úkor bezpečnosti, čímž jen přilila vodu na jejich mlýn. Takže jinými slovy spíše podpořila myšlenku, že podporovat porod doma je opravdu holý nesmysl, když je žena takto orientovaná schopna odmítnout pomoc nekriticky i v případě nemoci, pro kterou je důvod hospitalizace. Měla jsem starost, jak to dopadne, a to, že to naštestí dopadlo dobře, není zárukou toho, že Johanka kráčí dobrou a obdivuhodnou cestou.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 19:16:30)
Změnit názor profesionála podle mě nejde. Musí k tomu on dozrát sám, a to nejde kritizováním zvenčí. Ty snad posloucháš někoho, kdo ti říká, že něco děláš špatně? Leda tak toho, koho obdivuješ, ne? Takže na aktivistkách zůstává jen něco si "vykřičet", rozhodně ne ale obdiv a úctu, spíše zaškatulkování do skupiny slepých extrémistek.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(14.3.2003 19:48:22)
Petro, budu se trapně opakovat, ALE: jsem dětská sestra, když jsem nastoupila do zaměstnání, začínali se rodiče ozývat. Nejčastěji, že chtějí být s dítětem na oddělení. Kdybys slyšela ty všemožé důvody profesionálů (ať už lékařů či zkušených sester), proč to nejde, proč je to nebezpečné atd. A teď? Když už nás rodiče doslova dotlačili k jedné změně, musely jsme se naučit i jiné drobnosti a teď už samy vymýšlíme, co se dá ještě zlepšit. Třeba krátce před tím, než jsem nastoupila na první mateřskou, jedna sestra se vzdala odborné práce a začala pracovat jako herní terapeut. A kdybys slyšela ty řeči profesionálů - lékařů... A jak časem začali být rádi, že ji mají... :o))) Profesionál těžko sám od sebe může změnit názor, když ho nic nenutí k tomu, aby si vyzkoušel něco, nač není zvyklý a zjistil, že ve skutečnosti to není tak strašné, jak se obává... :o)

S.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(15.3.2003 13:31:53)
Sylvie, taky se budu trapně opakovat :-), ale když vás ti rodiče k něčemu "dotlačili", tak to prostě muselo být nějak ve vás, že jste přístup změnili, jinak by s vámi nic nehnulo, ne? A teď mi řekni: tlačili na vás aktivním stylem "já na to mám právo, jde zde o princip" nebo šlo kromě celkové humanizace zdravotnictví po převratu tak nějak o pasivní tiché žádosti - začli jste vnímat smutné oči dětí a rodičů, o prosby rodičů a neviditelné prosby dětí?

Já jsem pro soudné reálné návrhy, vysvětlení pocitů, tiché prosby řečí či očima a klidný rozhovor, laskavost, loajálnost a otevřenost a důvěra k lékaři a ochotu připustit kompromis - nikoli principiální protinátlak, kdy "člověk neodpustí nikomu nic" ve stylu Johanky, tak jsem to myslela. Ahoj Petra
 Barca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechapu Tvoji netoleranci. 

(16.3.2003 12:15:02)
Vis Petro, pripadas mi trochu jako idealista. Kdyz budes jen pasivne tise zadat, tak temer niceho nedosahnes. Zdravotnici (tak jako i ostatni) maji sve stereotypy a jsou ochotni je zmenit, za kdyz jsou k tomu dotlaceni. Proc napr. zacaly vyraznejsi zmeny v porodnicich az 10 let po sametove revoluci? Proto, ze najednou doslo k osviceni nebo protoze drive proste nebyl tlak. V Praze vznikl CAP nikoliv proto, ze maminky ocima prosily, ale az pote, co jedna rekla klidne a otevrene, ale zcela rozhodne, ze do takove porodnice uz rodit nepujde a opravdu porodila doma. Loajalni neni se svym lekarem neni jen Johanka, ktera se rozhodla proti vuli sveho gynekologa. Tady v Praze se mnozi gynekologove stavi k porodu ve Vrchlabi a podobnych vstricnejsich porodnicich podobne jako k porodu doma. Me nazval gynekolog kaskaderkou jen kvuli tomu, ze jsem chtela rodit v CAPu a moji kamaradku serval a obvinil z hazardu jen proto, ze se jela podivat do Vrchlabi:-)))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(16.3.2003 17:50:47)
Petro, to víš, že to bylo v nás - v některých. Problém je, že co tak vím z doslechu od kamarádek, jsou-li ti "někteří" na oddělení v menšině, tak prostě odchází - a často i mimo zdravotnictví, kde je život přeci jenom jednodušší :o)

A rodiče tlačili, a to dost aktivně, jinak by prostě měli smůlu. Co jsou to "smutné oči" dětí a rodičů proti hrozbě zvýšené úrazovosti batolat, těžkých infekcích v operačních ránách, a co já vím jaké další argumenty proti přítomnosti rodičů na oddělení padaly ("Jinde - samozřejmě, proč ne. Ale U NÁS, NA CHIRURGII????...") :o))) Vždyť i odpůrci porodů doma kladou zdraví dítěte na první místo, tak proč by tomu v nemocnicích mělo být jinak? :o))

Nehledě k tomu, že my máme situaci svým spůsobem usnadněnou, protože nespokojení pacienti/rodiče/těhulky mohou poukazovat na zkušenosti ze zahraničí. Jenže v tom zahraničí se změny taky nezačaly dít samy od sebe...

Samozřejmě, ne všechny změny se dějí nátlakem, taky existuje dost významná "řeč peněz". Pamatuji si na praxi na porodním sále jedné porodnice, kde jako jedni z prvních začali pouštět tatánky k porodu. Co jsme se bavily s PA, přítomnost tatínků považovaly víceméně za úchylnost, ale když to přinese klinice peníze...

Asi je zbytečné se o tom dál bavit, pokud jsi ta, co si myslím, že jsi z jiné diskuse, tak se stejně nemůžeme shodnout. Můžu maximálně tak respektovat, že se chováš jinak než já - ale přiznávám, že pochopit tě nedokážu. To neber ve zlým :o))

Jo, a díky za krásné přáníčko :o)))

S.
 Sabina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(17.3.2003 9:51:40)
To, co zde píšeš, jsou holé nesmysly. Jak se Johanka oddělila od sounáležitosti ostatních žen? To myslíš vážně? Vždyť Ty se tady odděluje od většiny názorů.Absolutní poddajností, jako máš Ty, se nevyznačuje mnoho lidí. Připadáš mi jako srágotka.
 radovan 


Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(17.3.2003 17:41:05)
Píšete že, "porod doma ZA TĚCHTO PODMÍNEK je nezodpovědný hazard a jako takový by neměl být předmětem obdivu. Je možné aktivně působit s cílem tyto podmínky změnit, aby porod doma za asistence kvalifikované asistentky s kvalitní návaznou péčí už hazardem nebyl, ale byl alternativou s akceptovatelným rizikem." Ptám se, CO JSTE VY OSOBNĚ UDĚLAL PROTO, ABY SE TYTO PODMÍNKY ZMĚNILY ???
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápu Tvojí netoleranci. 

(17.3.2003 17:59:53)
Nic, manželka se rozhodla pro porod v klasické porodnici a vyhovovalo jí to.
 Káča 
  • 

Gratuluji,ale... 

(14.3.2003 16:39:59)
Napřed bych chtěla paní Johance upřímně pogratulovat k dcerušce a z celého srdce popřát mnoho štěstí do budoucna.Já osobně si ale myslím,že rodit bez lékařského dohledu je hazardování jak s životem dítěte,tak i matky.
 Lenelka 


Re: Gratuluji,ale... 

(14.3.2003 16:53:51)
No Kaco, ja bych zase rekla (podle cca 14 vypraveni kamaradek), ze rodit v takove ceskobudejovicke porodnici, kam by jinak Johanka jela, je hazardovani s psychickym zdravim matky. Vlastni zkusenost bohudiky nemam, ale kdyby mi vyhodili manzela ze salu, kvuli tomu, ze jsem si dovolila kricet nebo moje miminko prinesli az po osmi hodinach od porodu a podobne, rodila bych radeji take doma s PA. Tady je to normalni a myslim, ze CR by mela zmenit zakony a porody doma zlegalizovat.
 Lucajda, Vojta a Petruška 


Re: Re: Gratuluji,ale... 

(14.3.2003 18:05:16)
Lenelko musím se připojit, Budějovice jsou hrůza. Bude to rok, co jsem tam neplánovaně porodila a ještě z toho nejsem psychicky venku. Příště mě tam nikdo nedostane, i kdybych měla podepsat reverz a odjet někam jinam :(.
 Klenoflejn+4 


Re: Gratuluji,ale... 

(14.3.2003 19:04:39)
Podle mého názoru jsi, Johanko, velmi nezodpovědná.
Za nehoráznost ale považuji, že ještě chceš aby se na tento čin skládala finanční sbírka.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Gratuluji,ale... 

(19.3.2003 10:36:20)
Souhlasím s Klenoflejn. A když už se tu všechny zastánkyně porodů doma ohání tím, že není důvodů mít obavy při nerizikovém průběhu těhotenství, tak zrovna asi porucha jaterní není zanedbatelnou záležitostí - nese riziko poruchy srážlivosti krve.
Je dobře, že všechno dopadlo bez komplikací. Nicméně prosba o finanční pomoc mi připadá, žes asi neměla všechno tak dokonale promyšlené a na porod doma jsi nebyla připravena více, než obsedantní myšlenkou.
 Johanka 
  • 

zabezpeceni porodu 

(15.3.2003 0:50:41)
Obracim se ted hlavne na Sosana a Sarku:

Rikate, ze muj porod nebyl zabezpeceny, a proto riskantni. Tak tedy:
Mela jsem zajistenou porodni asistentku. Ze nestihla prijit vcas, je vec jina - ekvivalentni tomu, jako bych nestihla vcas prijet ci byt dovezena do porodnice.
Porodni asistentka prohledla po porodu me i miminko - tak, jak by to udelali v porodnici.
Mela jsem pojistovnou VZP a de facto i gynekologem prislibenou poporodni peci pro sebe - jako na sestinedeli v porodnici. Ze se nerealizovala - za to nemohu a povazuji to sama za nespravne.
Mela jsem s detskou lekarkou domluveno, ze se na miminko prijde po porodu podivat, mela jsem domluvene screeningy. To vse se stalo (screeningy se teprve budou konat) - tak jako v porodnici.
Tak proc rikate, ze muj porod nebyl zabezpecen?

Dokud je tehotenstvi zcela fyziologicke, nepovazuju porod doma za ZADNY RISK. To je moje presvedceni a postoj. Tim chapu porod tedy spise vic tak, jak je viden v EU. Nase spolecnost chape porod jako daleko vetsi riziko. Jsou to proste rozdilne postoje, nelze je argumenty ani statistikami dokazat nebo poprit.
V momente, kdy jsem dostala hepatozu, jsem zacala situaci peclive zvazovat. Kdyby lekari rekli, ze hodnoty jsou uz skutecne nebezpecne, nebranila bych se hospitalizaci ani vyvolani porodu. Ale vse kriticky zkoumam...

K placeni porodni asistentky "pouze" ze skouknuti placenty:
Porod doma se proplaci pausalem, k tomu se pridaji penize za jizdne a zdravotni material.
Pausal znamena, ze neni zavisly na tom, jak konkretni porod probiha. Porodni asistentka nemuze za to, ze jsem ji zavolala pozde, nebo za to, ze muj porod byl tak rychly. Stalo by to stejne, kdyby u me stravila 10 hodin. Je to podobne jako v porodnici. Kdyz rodicka porodi doma nebo v sanitce a pak ji sanitka odveze do porodnïce, porodnice si taky mozna nauctuje sazbu za porod hlavickou v nemocnici.
Tato porodni asistentka je tak draha jako nas lekar proto, ze v Rakousku jsou jine platy ... Nevybrala jsem si ji proto, ze je Rakusanka a umi to lepe nez Cesky, ale proto, ze ceske porodni asistentky k porodu doma proste nejsou.
Johanka
 Šárka 
  • 

Pro Johanku 

(15.3.2003 10:21:31)
Milá Johanko,je to tvé rozhodnutí a i když já to nepodporuji (BTW:jak daleko je od Vás nemocnice?),jsi svobodná a tak ses rozhodla.Stejně jako já u svého porodu, že nechci, aby na můj porod připadl kdokoliv,ale lékař,kterého jsem znala a důvěřovala mu. Respektuji různost našich názorů a taky chápu, že téma "porod doma" je momentálně velmi módní záležitost a tak budeš mít jistě hodně příznivců z řad laické veřejnosti. Já měla první těhotenství naprosto fyziologické, žádné problémy až do konce, tedy indikace k porodu doma jak vyšitá. Nakonec ale syna vytahovali kleštěma a bylo to na minuty! Být v té chvíli doma, nežil by asi. Takových případů jsou spousty. Jedna paní, co tady s oblibou rodí doma, své dítě přivezla do porodnice na kontrolu v takovém stvau, že skončilo na JIP a doktoři měli co dělat, aby ho z toho dostali. Nesrovnávejte se se zahraničím, my nemáme ty zkušenosti, ani možnosti, ani peníze...Všechno nejde hned.
 Johanka 
  • 

Re: Pro Johanku 

(16.3.2003 1:35:47)
Mila Sarko,
rodila jsem trikrat v zahranici (SRN) - jenou ambulantne a dvakrat doma. Vim, jak jsou v Nemecku zabezpecene domaci porody. Pri organizaci sveho domaciho porodu jsem se opirala o tyto sve zkusenosti. Proc bych se tedy nemohla srovnavat se zahranicim? Jsem porad ta sama rodicka, jednou rodici v Nemecku, jednou v Cechach. Nesu statisticky ta sama rizika. Akorat se tady a tam jinak hodnoti...
Mate pravdu, ze nas PA temer nemaji zkusenosti s porody doma - mne jde o to, aby je mohly zacit mit. Moznosti legislativni take nejsou - jde mi o to, aby se udelaly. Penize - porod doma je pro pojistovnu levnejsi nez porod v porodnici.
V mem pripade - PA MELA zkusenost s porody doma, ja jsem MELA moznost ji zavolat a zaroven jsem MELA moznost odjet v pripade komplikaci do porodnice. S temi penezi v mem pripade mate pravdu - je to drahe.
Johanka
 Jitka 30 let, Anna 1,5 roku 
  • 

Re: nezodpovědnost 

(20.3.2003 0:21:35)
Pění se mi krev, když čtu, že porod doma není rizikový, pokud těhotenství probíhá bez problémů. Kdybych to nezažila na vlastní kůži / zcela ideální těhotenství a nekonečně protrahovaný porod zakončený konziliem lékařů a málem císařem/, asi bych uvěřila. Ale takhle dávám zapravdu Sosanovi a Lukášovi a Johanka mi připadá jako dost velká exhibicionistka.
 Sylvie 


Re: Re: nezodpovědnost 

(20.3.2003 19:16:01)
Pokud vím, tak protrahovaný porod je důvodem k přejezdu z domova do porodnice, i při "porodu doma". Tohle slovní spojení přeci neznamená, že se doma musí porodit za každou cenu. A rozhodně to není jediný důvod, kdy se z "domácího porodu" stává "porod nemocniční". :o)

S.
 Hanka a 2 holky 
  • 

Re: Re: nezodpovědnost 

(20.3.2003 23:25:34)
No, Johance to naštěstí vyšlo a dítko je v pořádku. Tak proč si z toho neudělat atrakci že?
Je mnoho způsobů jak se zviditelnit, ale vystavit kvůli tomu hazardu své dítě, no nevím!!!!
 Jarka, dvě dcery 


A jak to vidíš teď? 

(17.3.2003 15:39:54)
Milá Johanko, gratuluju ti k narození zdravé holčičky, k tomu, že nakonec vše proběhlo téměř tak, jak sis přála.
Přesto si neodpustím pár připomínek.
1. Jak celou tu svou předporodní peripetii hodnotíš dnes. V době, kdy bys už tak jako tak byla s miminkem doma i v případě, že bys rodila v porodnici.
2. Splnil tvůj porod doma tvé očekávání? Mám na mysli moment, kdy jsi neměla na blízku manžela a porodila jsi "na fofr" se svou tchýní.
3. Jak jsi se OPRAVDU cítila - ve chvíli, kdy jsi věděla, že manžel a porodní asistentka to nestihnou. Co se ti stačilo /jestli vůbec stačilo/ odehrát v hlavě - co bys dělala, kdyby se stalo něco nepředvídaného, něco, co by vyžadovalo rychlý odborný zásah?
5. Kdybys měla rodit znovu - šla bys do toho se stejnou vervou jako teď?
6. Považuješ za správné zveřejnění svého konta s žádostí o příspěvek na PA? A proč?

Neber tyto řádky jako útok na tvou osobu - to v žádném případě. Opravdu mě zajímá, jak to vidíš teď, s odstupem, ve chvíli, kdy už máš všechno šťastně za sebou.
 Andrea 
  • 

Re: A jak to vidíš teď? 

(17.3.2003 18:32:53)
Taky by mne zajímala Johančina odpověď na Jarčiny otázky.

Někdo níže uvedl, že nemáme vyčítat Johance zveřejnění konta. Já jí ho rozhodně nevyčítám. Jen jsem měla Johanku za inteligentní vyzrálou ženu, která přesně ví, co chce a zná svoje možnosti. Pokud ovšem svou vytrvalostí a názorovým přesvědčením dojde svého nelehkého cíle, což je podle mne obdivuhodné, zveřejnění konta a prosba o příspěvek svědčí o tom, že přinejmenším nezná svoje finanční možnosti. A jestliže je zná a věděla o případných fin.potížích, je to nezodpovědné, přijmout službu, za kterou vím, že nezaplatím. Prostě už nevidím tu ženu hodnou obdivu jako na začátku, ale trdohlavku, která si prosazuje své nehledě na okolnosti. Je to sice banální přirovnání, ale princip stejný, v obchodě si taky koupíte, to na co máte peníze nebo pokud nemáte, vezmete, co vám kdo dá.
 Inka 
  • 

Re: Nechápu váš obdiv 

(27.3.2004 14:12:31)
Souhlasím,já také nechápu čemu tleskat.Johana je nezodpovědná osoba,která by asi těžko vysvětlovala svému dítěti,kdyby bylo poškozené,díky tomuto porodu,že maminka měla výhrady k porodnicím a chtěla být v domácím prostředí...A mimochodem,nechá-li se nějaká prvorodička tímto inspirovat a ,,něco,, se stane,co budou vykřikovat propagátorky porodů doma ?
Jistě,že má každá žena právo volby,ale kdo se ptá děťátka ?
 Klára, 2 raubíři 


preji vsechno dobre 

(14.3.2003 20:20:20)
Milá Johanko, moc obdivuji tvoji vytrvalost a houževnatost a vlastně bych ti měla poděkovat za všechny matky, které by si přály rodit doma, ale nemohou a nemají tolik síly, až nakonec podlehnou a zvolí menší zlo a jdou do porodnice, byť mamkám i miminům přátelské. Díky tobě a tobě podobným maminkám třeba za deset patnáct let budou ženy rodit doma a nebude na tom nic divného.
Klára
 Boba 


budme tolerantni... 

(14.3.2003 22:50:08)
Mila Johanka
Gratulujem k Terezke a prajem jej aj celej rodinke to najlepsie. Mimoine jej a nam vsetkym prajem, aby to netrvalo dlho, ked budeme tolerovat priania a zelania inych aj v pripade, ked sa odlisuju od naseho presvedcenia. Pokial povazujeme matky za dostatocne zrale a zodpovedne, aby vynosili dieta a starali sa o neho pocas celeho detstva, preco upierame matke pravo na vyber sposobu porodu?
Boba a Karolinka
 Dada (2 deti) 
  • 

super 

(15.3.2003 0:11:55)
Mila Johanka, citala som prvu cast Vasho pribehu. A stastny koniec mi dnes urobil naozaj dobru naladu. Gratulujem a prajem Vam a Vasej rodine vela zdravia a uspechov.
 Andrea 
  • 

Gratulace a dotaz 

(15.3.2003 16:13:56)
Gratuluji k narození holčičky a k pevné vůli!
Jenom jsem nepochopila vybírání obnosu k zaplacení porodní asistenkty. Vy jste si Johanko nechala poskytnout její služby a nezaplatila? Mě to připadá nesmyslné, jako kdyby některá maminka byla pevně převědčena, že nejlépe porodí jen na nadstandartu, užívala ho a pak tady zveřejnila svoje číslo účtu na jeho zaplacení.
 Iva 
  • 

Tak to mě dostalo 

(15.3.2003 16:51:07)
Ani nevím, jak to vyjádřit, nechci se nikoho moc dotknout, ale jsem z Johančiné zprávy o porodu celkem rozpačitá. Ne, že bych měla něco proti porodům doma, ale tohle....
Skutečně mi to za těchto okolností připadá jako vyvzdorovaná věc, bez ohledu na dítě. Vždyť jaký je zas zásadní rozdíl mezi tím, rodit doma a rodit v dobré porodnici, kde vychází vstříc, umožní volbu polohy při porodu, umožní příbuzným po dobu porodu být u sebe (takto tam muže neměla, jel kamsi pro sestru, a ´kdyby se něco semlelo...a kdo by si pak co vyčítal...)

Nekritizuju její postoj, je zkrátka její, ale mě by to za ty nervy a dohadování po celou dobu těhotenství teda rozhodně nestálo, to je příliš vysoká cena...to já bych se spokojila s tím, že budu rodit v porodnici, kde se mi líbí a jsou milí. O jedno dítě jsem v těhotenství přišla, a taky výsledky vyšetření byly celou dobu dobré, tak bych se líp cítila tam, kde je technika na dosah a hlavně kde jim věřím, na to bych se zaměřila víc, než na lámání úředního šimla. Připadá mi to trochu podivné hrdinství (od průseru se to odlišuje jen tím, že to náhodou dobře dopadlo). A jelikož tady nejde jen o matku, ale i o dítě, které se k tomu zatím vyjádřit nemůže....no, podle mého názoru nezodpovědný hazard. Je to ovšem jen můj názor, třeba to přispěje ke zlepšení poměrů, asi je takových průkopnic třeba. Tím říkám, že je svým způsobem obdivuju, i když nechápu.

 Šárka 
  • 

Že by zdravý rozum? 

(15.3.2003 20:53:31)
Ivo,jsem ráda, že ses ozvala, už jsem se tady sama bála:-)) A totéž platí pro Andreu, které, stejně jako mně, připadá přinejmenším zvláštní žádat peníze od cizích za svoje vlastní rozhodnutí. Já také upřednostňuji porod s tatínkem v nemocnici než doma s tchyní. Je to hnusná poznámka? Vyjadřuje nejlépe nesmyslnost celé situace. Tedy, opět, nic proti, mně vyhovuje něco jiného.
 Eva 
  • 

Re: Že by zdravý rozum? 

(15.3.2003 21:22:13)
Šárko, Ivo, souhlasím s vama. Já jsem rodila v porodnici. Výběru porodnice jsem věnovala velkou péči a musím říct, že jsem si vybrala dobře. Měli jsme s manželem soukromí. Porod jsme si krásně užili. PA přicházele do porodního pokojíku jen na občasné kontroly a pak přišla na samotný porod. Lékař přišel až na závěr zkontrolovat placentu. Byli jsme v klidu, že je o nás dobře postaráno. Malá měla pupeční šňůru omotanou dvakrát kolem krčku. Přesto proběhl porod bez nejmenších problémů. Když si představím, co všechno se mohlo stát, tak mi běhá mráz po zádech.
Taky pro mě byla moc důležitá přítomnost manžela.
Docela nechápu Johanku, že si tak pochvaluje porod doma. Podle jejího popisu, to probíhalo dost hekticky. Zdravotní komplickace, bez manžela, bez PA, neškolená tchýně.....
A k vybírání příspěvků se raději nebudu vyjadřovat.
 Klenoflejn+4 


Re: Re: Že by zdravý rozum? 

(16.3.2003 1:47:03)
Šárko a Ivo, i já se k vám přidávám, vlastně už včera jsem to sem poznamenala.
Neodsuzovala bych Johančin vyvzdorovaný porod "v pohodě domova", nesouhlasím s tím, ale neměla bych potřebu sem psát. Ale taky mě strašně namíchlo to číslo účtu. Teď mám dojem, že to je hlavní účel toho Johančina článku.
 Ája, 34. týden 
  • 

Pro Johanku :o)) 

(15.3.2003 22:07:56)
Ahoj Johanko,

jsem moc ráda, že jsi se nevzdala ani přes tolik překážek a že jsi to nakonec dotáhla až do konce.

Na rozdíl od řady jiných diskutérů zde věřím, že jsi zvážila všechna rizika a že kdyby bylo opravdu nějaké vážné, že bys od svého úmyslu upustila. Nemyslím si, že by Tvoje rozhodnutí bylo nezodpovědné, spíš mě zaráží, na jakou bariéru jsi musela narážet. Jak jsi psala ve svém článku: jsi tentýž člověk, který porodil v domácím prostředí už tři děti, takže nejsi v tomhle ohledu nějaký nezkušený zajíc :o)). Sedmdesát kilometrů přes hranice to nikomu nevadilo a brali to jako samozřejmost. U nás přesně ve stejné situaci začnou rádoby laskavě přesvědčovat a hrát citovku, jak je to nezodpovědné. Asi někde bude něco špatně, ale v Tobě bych to rozhodně nehledala.

Já sama teď čekám první miminko. Doma bych si na něj rozhodně netroufla, ale jsem všemi deseti pro, aby ti, kdo tuto možnost chtějí, se pro ni mohli rozhodnout bez takových klacků pod nohy, jako jsi bohužel musela zažít Ty.

Takže ještě jednou: díky za to, že jsi to dokázala dovést až do konce. Třeba za deset let už nebude na porodech doma nikomu nic divné - a to možná i díky Tobě.

Ahoj Ája
 Marie 
  • 

Klobouk dolu. 

(16.3.2003 12:02:04)
Johanko, tvojí energii bych chtěla mít.Máš jistě tolik starostí s kupou dětí a ještě se pouštíš do boje s větrnými mlýny. Klobou dolu.Jak se má malá Anna.
 Miška, 3 děti 


Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 6:49:51)
Kdybych byla lékařem, noční můrou by pro mě bylo to, že někdo zemře zbytečně nebo i to, že mě někdo bude za léčení žalovat. Proto bych byla raději měla všechno pod kontrolou a asi by ze mě souhlas k domácímu porodu nikdo nedostal, nechala bych to na jiných. Jak tohle všechno cítí PA, které rodí porody doma? Mají v rukou dva životy a jen na nich může někdy záležet to, jak všechno zvládnou. Mají obrovskou zodpovědnost za to, jak všechno dopadne. Měla bych napsat, že je obdivuju, ale nejsem si tím tak nějak jistá.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 11:08:59)
Ano, na chudáka porodní asistentku tady nikdo nepomyslel. Co se v ní asi odehrává, když ví, že jde k porodu doma, a není přitom zaběhnutá dobrá koordinace s porodníky v nemocnici? Trochu mi to ze strany rodící ženy zavání vydíráním, protože porodní asistentka z lidského hlediska pomoct musí. Jako by se kvůli libovůli rodičky a její touhou po nadstandardu riskovala celá kariéra asistentky (v současné době u nás). Porod doma je podle mne velký nadstandard, a myslím, že v naší společnosti je třeba podpořit důležitější věci, třeba sbírat prostředky na opuštěné děti, nevidomé apod. Ale samozřejmě právem každého je podporovat si co chce, že.
 Ája, 35. týden 
  • 

Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 11:18:48)
Pokud vím, tak v současné době u nás budeš velmi těžko hledat asistentku, která by byla ochotná přijít k PLÁNOVANÉMU porodu doma. Takže v tomhle případě jsou z obliga - prostě to odmítnou a je to.

Pokud by ale šlo o nějakou "rychlovku", překotný porod a podobně, tak je asistentka taky z obliga, protože by se jednalo o poskytnutí pomoci v nouzi, a první pomoc je povinen dát kdokoli, kdo se k něčemu takovému nachomýtne a je toho schopen. Další věc je, že by asistentka obávající se o svou kariéru mohla udělat to, že by, pokud by byla k takovému porodu zavolána, souběžně zavolala i sanitu na převoz do špitálu, aby ona sama byla opravdu nucena poskytnout jen první pomoc a zbytek už přenechala lékařům.

Takže tohle jako etický problém vůbec nevidím.
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 18:22:33)
Ájo, mínila jsem situaci, kdy například Johanka, coby protagonistka žen rodících doma, veřejně pronesla větu: "Když mi nepřijde žádná asistentka, tak budu rodit doma sama jen s přáteli". Takže v takovém případě ta jí oslovená asistentka má tři možnosti - buď si vzít na svědomí, že nechá paní rodit samotnou zcela bez odborné pomoci nebo prostě jít k jejímu porodu nebo taky ještě doufat, že rodičkou bude "oslovena" další asistentka. Nervózní asistentka pod tlakem, to není pro porod dobré.

S možností, že by rodička typu Johanky po odmítnutí asistentkou navštívila raději porodnici, nelze počítat. A to je právě to vydírání asistentek, tak to cítím já a nikomu to nenutím, je to jen můj soukromý dojem. Také to vidím jako vydírání společnosti. Normální vidím přístup "když nepřijde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře" (zde míněno rodička do porodnice) a ne se domáhat "horo, pohni se a přijď za mnou".
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 12:29:00)
V tom máš pravdu. Každý at si podporuje, co chce.V tom jediném s tebou souhlasím.
Myslíš si, že u nás nejsou porodní asistentky, které pomáhají ženám u porodu doma dobrovolně?Nezodpovědní jsou doktoři, kteří brání porodním asistentkám v jejich práci a to i v některých porodnicích, že Petro. Na koho by se zde hlavně mělo myslet, je na spotřebitele péče a to jsi i ty.Ženy, které se po velmi zralé úvaze rozhodnou rodit doma, jsou zodpovědné, také ony chtějí pro své dítě to nejlepší.Mluvila jsem s jednou porodní asistentkou, která šla raději dělat prodavačku do bufetu. Proč? Protože doktoři na Moravě na ní uspořádali štvanici. Chodila k porodům doma z vlastního přesvědčení. Nepomohlo ani to, že si to matky přály a dávaly to aktivně najevo. Porodní asistentku ti skvělí doktoři udali na policii, přestože se nidy nic nestalo. Tak takhle se likviduje jedna profese, která by měla hlavně sloužit těm "křechkým ženám".Myslíš si, že to takto funguje i v nelékařských profesích?
 Lenelka 


Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 13:03:44)
Ach jo, uz mi z toho zacina byt spatne. Jano, to s tou PA je hrozny. Ona chtela jenom pomahat maminkam a takhle skoncila. To je mi lito. Nekdo tu psal, ze se nemame porad srovnavat se zapadem. V tom pripade at si daji i lekari pohov s tim, ze chteji platy na urovni EU! Take srovnavaji, ale stejne jako v pripade politiku jenom to, co se jim hodi. Postupy se jim prizpusobovat nechce a platy ano? Myslim, ze takto to nepujde!
 Petra Halámková 
  • 

Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 17:13:08)
Jano, netvrdila jsem, že problém je na straně asistentek. Ovšem jak sama píšeš, asistentky nemají na růžích ustláno, a tak mi přijde špatné po nich žádat porod doma (ať už chodí sebevíc rády), když vidím, že mají "svázané ruce", jen tolik jsem zde chtěla sdělit.
 Ivana T. (2 děti) 


K finanční stránce věci 

(17.3.2003 13:14:10)
Petro,
rozhodně si nemyslím, že porod doma je nadstandard, na který naše společnost nemá peníze.
Porod doma (tedy fyziologický) stojí několik hodin práce jedné PA. Žádnou práci lékařů, žádné náklady na 4-5 dní hospitalizace matky a dítěte.
Pokud dojde k problémům, je to dražší o převoz sanitkou, ostatní už je stejné. Mimochodem i na cestu do porodnice si můžeš zavolat sanitku.
Myslím, tedy, že peníze nechybějí. Chybí legislativa a dobrá vůle.
Pokud některá žena chce rodit doma, proč jí to neumožnit.
Zdraví
Ivana
 Petra Halámková 
  • 

Re: K finanční stránce věci 

(17.3.2003 17:22:43)
Nemluvila jsem o finanční stránce věci. Přijde mi nemístné v současné době bazírovat na porodu doma, to považuji za nadstandardní požadavek, myšleno lidsky, morálně - ne co se týče peněz.

 Lucka 
  • 

Re: Re: K finanční stránce věci 

(17.3.2003 22:16:17)
Petro, a kdy to budes povazovat za "mistne"? Az to takove jako Johanka vybojuji?
 Márinka 
  • 

Nevěřím svým očím! 

(18.3.2003 12:14:54)
Přiznávám, že jsem z celé té předporodní peripetie trochu paf.
Tak Johana absolvovala během celého těhotenství nespočet jednání, dopisování apod., čelila nepochopení, významným pohledům a narážkám na svou normálnost, přesto se nevzdala a jako buldok si šla za svým - podařilo se jí nakonec si ten porod doma zařídit, sehnala porodní asistentku až v Rakousku, aby pak porodila doma, jak se toužebně přála. A všechno nakonec dopadlo tak, že rodila sama, s vyplašenou tchýní, zatímco manžel jel pro PA a nestihli přijet včas! Navíc nemá ani peníze na zaplacení té asistentky! Měla štěstí jako hrom, že se opravdu nic nestalo a ona i malá jsou v pořádku. Nechci ani domyslet, co by si počala, kdyby se cokoli stalo. Narození dítěte je sice přirozený proces a porod by měl být veden co nejpřirozeněji, bez zbytečných zákroků. Ale taktéž je narození dítěte velkou zátěží jak pro matku, tak pro to dítě. A mělo by být myšleno na vše, zabezpečit, aby se dalo včas zasáhnout, kdyby došlo ke komplikacím. Nebo je Johana zároveń i vědma a věděla, že její dítě nebude mít obtočenou pupeční šňuru kolem krku Nebo se nenaloká plodové vody a nebude nutné ho ihned po porodu odsát? Nebo cokoli jiného? Promiňte, ale takhle mi to celé připadá jako jenom její samolibost a tvrdohlavost. Odmítnou doporučovanou hospitalizaci a riskovat porod doma, to už je opravdu síla.
Johano, nerozumím ti. Nechápu tě. To přece nebyla jenom tvoje věc, tady šlo o tvé dítě! A ty jsi s plným vědomím zvolila velmi riskantní cestu. To, že jsi ochotná den po porodu vyčekat frontu u svého gynekologa na prohlídku - to je tvoje volba a věřím, že sis to pěkně užila. Zrovna tak obvolávání doktorů a neustále vysvětlování všeho pořád dokola. Asi to pro tebe bylo příjemnější, něž si 3 - 4 dny poležet v nemocnici, kde je lékařská péče u nosu a vše, co je potřeba, je zajištěno.
Jak říkám - nelíbí se mi to a já osobně bych se životem svého dítěte takhle nehazardovala. Ani bych nepřesvědčovala žádného lékaře, aby mi u porodu doma asistoval. Protože každý lékař ví, co všechno může nastat a má strach, že by se ocitl v bezmocné situaci a nebyl schopen zachránit to, co by se v nemocnici zvládlo celkem v pohodě.
Mám kamarádku - lékařku. Vyprávěla mi, jak kdysi letěla letadlem přes oceán a někomu se v tom letadle udělalo špatně a letušky vyvolávaly, zda není na palubě lékař. Přiznala se mi otevřeně, že chvilku vyčkala, jestli se nepřihlásí někdo jiný a až když zjistila, že je jediná doktorka na palubě, šla se přihlásit. Nechápala jsem to, až mi to vysvětlila: mnohokrát se totiž stalo, že lékař, který ošetřil někoho na palubě letadla - v omezených podmínkách, bez patřičného vybavení - později čelil obvinění a tahání po soudech. Ten ošetřený pacient doktora zažaloval, když se třeba později vyskytly komplikace za to, že ten doktor v tom letadle něco pokazil.
 Jitka 
  • 

Re: Nevěřím svým očím! 

(19.3.2003 11:02:17)
naprostý souhlas
 Bebe 
  • 

Re: Nevěřím svým očím! 

(19.3.2003 11:36:09)
Já docela Johanku chápu, zatímco přístup zmíněných zdravotníků a porodníků již méně. Ve svém okolí mám bohužel docela dost případů, kdy se normální fyziologicky probíhající porod stal v porodnici krizovou situací díky předávkování medikamenty. Opravdu nesdílím předvědčení, že je nutné matku i dítě nejdříve přizabít a poté oba vítězně vzkřísit. Proto chápu matky, které si po zhodnocení rizik zvolí jako to menší porod doma.
 Zuzava* 


Re: Nevěřím svým očím! 

(28.3.2003 12:48:25)
Márinko, přesně toto jsem po přečtení článku cítila já.

Není co dodat.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(17.3.2003 13:49:46)
Petro, takhle jsem to ale samozřejmě vůbec nemyslela :-)
Já chtěla opravdu vědět, co vlastně PA cítí a jestli se nebojí, že by něco nemohlo vyjít... Doktoři říkají, že si nevezmou na sebe riziko... a co vede PA, že to riziko si na sebe berou?
 Lionka 


Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(18.3.2003 13:58:50)
Miško,já jsem přesvědčena,že ty PA(zaplať pánbu,že jsou,moc je oceňuji) k tomu odvážnému (protože jsou nyní téměř za kriminalizovány)počinu =pomoci matce při porodu doma,vede pochopení a empatie,že matka není jen masový pytel na dítě,že je to velmi dobře instinktivně uvažující bytost,která chce pro dítě to nejlepší=nehospitalizovaný porod s různými zásahy (oxytocinem počínaje a polohou "do kopce" konče) a také víra ve své schopnosti (a často i bohaté zkušenosti z praxe).
A za to před nimi smekám klobouk - rozhodně více než před lékaři,kteří jim házejí klacky pod nohy (aby jim náhodou neušel nějaký ten groš)a nedokážou s nimi na úrovni spolupracovat.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(21.3.2003 1:45:37)
Misko,
mam pocit, ze je to skutecne v rozdilne definici techto dvou profesi. U nas ten rozdil mozna neni tak velky, ale treba v Nemecku ano.
Lekari jsou ve skolach vyucovani a vychovavani tak, aby mohli zasahovat v patologickych situacich. To ovlivnuje vubec jejich chapani situace - maji tendenci vse "patologizovat".
Vzdelani PA baziruje na tom, ze porod je prirozeny proces, a priori nema nic spolecneho s patologii, ac muze v patologii prejit. PA jsou skolene k tomu, aby dokazaly urcit, KDY porod prestava byt fyziologickym a kdy ho maji predat lekari.
PA tedy nechapou porod jako neco nebezpecneho, ale jako neco prirozeneho, proto z porodu nemaji takovy strach. Tim jsou zenam, ktere chteji a mohou porodit prirozene blize nez lekari.
Priklad:
Cernou murou vsech doktoru je poporodni krvaceni. Tim mi vyhrozovali nejvice a nejcasteji. Ptala jsem se po porodu sve rak. PA, jak je pripravena na pripad, ze by se to stalo. Docela klidne mi odpovedela, ze ma nejake injekce pro pripady nouze.
Konzultovala jsem se svou byvalou nemeckou PA muj napad porodu doma tady v Cechach. Ptala se me, jak daleko bydlim od porodnice. Rekla jsem, ze pul hodiny. Rekla, ze je to dobre, ze to staci. Tady v Cechach mi vice zdravotniku vytykalo, ze tahle vzdalenost je pro pripadne komplikace neuveritelne dlouha.
Proste porodni asistentky jsou klidnejsi, nedelaji tolik povyku, nedelaji z veci problem a nevidi za kazdym rohem nejakou patologii. Aspon mne osobne prispivaji ke klidu, soustredim se na to pozitivni a ne na mozne komplikace.
Je to jejich vzdelanim, jejich pristupem a jejich praxi.
Johanka
 Apolena. 


Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 12:28:12)
Milé dámy, které tak zuřivě nesouhlasíte s Johankou a odsuzujete ji za zveřejnění konta, pokud vím, Johanka vám každý měsíc přispívá na to, abyste mohly porodit tak, jak toužíte - to jest v nemocnici. Tomu příspěvku se říká "zdravotní pojištění". Pokud chce Johanka (a nejen ona) porodit jinak, bylo by správné financovat to ze stejného zdroje. Jestliže to tak není, chyba asi nebude v Johance...
 Sabina 
  • 

Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 13:07:56)
Pokud tuna na "Rodině" sleduju Johančiné osudy tak asi není plátcem zdravotního pojištění - ale to je vedlejší. Johanka se rozhodla pro něco, co pojiš´tovna neplatí, a věděla to předem,měla s tím kalkulovat, nemyslíš?
Proč mi pojišťovna neproplatí umělá prsa? Je to taky o tom pocitu, že by pro mě bylo lepší mít pevné trojky ;o)
 Jarka 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 14:01:17)
Johanka bezpochyby je plátcem zdravotního pojištění - vždyť si dopisovala s ředitelkami VZP a ty ji podporu slíbily alespoň v některých věcech. (Poporodní návštěvy gynekologa.)
Snad by sis ten příspěvek alespoň mohla přečíst Sabino, než se k němu vyjádříš.

Jarka
 Sabina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 14:38:57)
Plátcem zdravotního pojišťění je osoba výdělečně činná, která odvádí daně, dopisovanie s VZP neznamená nic. Není to nic osobního, ale nemám pocit, že by Johanka doplácela na můj porod a já jí teď měla doplatit na ten jeji.
 Radka a Anicka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 15:28:41)
Vy tady nejak zapominate, ze kazdy podnik, firma, organizace maji sva urcita pravidla. Jestlize VZP neproplaci (bohuzel) porody doma, nemuze ho tedy proplatit ani Johance. Takze jestlize Johanka vydala v tehotenstvi tolik energie na boj s nejruznejsimi institucemi, nemela take zapomenout na financni stranku veci. Myslim, ze kdyz ji reditelka VZP napsala, ze porod doma neproplaci, bylo to snad dostatecne jasne formulovano.
Jsem priznivec porodu doma a jsem Johance vdecna za velku kus prace, ktery udelala. Diky Johance se spousta lidi dozvedela, ze je vubec mozne rodit doma, ze je to ale temer nemozne v Cechach (alespon ne s pozehnanim uradu a zdravotniku). Ale kazdy boj ma sva pravidla, a chci-li neceho dosahnout musim volik adekvatni prostredky. Pochybuju, ze jeden takovy porod, zmeni cele nase porodnictvi. Je to velka zmena, nase zdravotnictvi se potyka se spoustou problemu a reseni je treba hledat komplexni, aby to k necemu a na nejakou dobu bylo dobre. Myslem, ze by bylo lepe zacit treba se zmenami v porodnicich (kdyz to zvladli napr. ve Vrchlabi a jinde, proc by to nemeli zvladnout ostatni) nebo u porodnich domu. Budou-li porodni domy, budou i porodni asistenky, ktere budou mit atest k vykonavani porodu bez dohledu lekare. Budou-li takovehle PA, budou umozneny i porody doma. Ohanime se tady porad zahranicim (zapadnim), ale ani tam se zmeny nedejou ze dne na den. Podivejme se spis jak daleko jsou na "vychode". S nim mame spolecnou historii. Jestlize oni jsou dal, meli bychom i my sebou hodit. Ale oni dal nejsou. Tech 40 let nam nikdo neodpare.
Johanka musi sama vedet, jestli to jak probehl jeji porod, bylo podle jejich predstav a jestli se ji ty nervy kolem vyplatily. To je vec, kterou my kteri jsme ji nezazily nemuzeme nikdy posoudit.
Tesim se proto na dalsi Johancin clanek o tom, jak celou situaci vidi s odstupem casu.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(21.3.2003 0:45:26)
Dobre, beru na vedomi.
Johanka
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 18:37:33)
Tak nechte přece tu Johanku na svým přirozenictví taky trochu něco vydělat! L.
 Petra, Kryštof 01, Kubík 08 


Lukáši, jdi už do háje! 

(21.3.2003 22:04:50)
Milý Lukáši, už jednou jsem Ti tu psala, že jsi mužský šovinista. Mohl bys prosím Tě přestat nazývat ženy, které mají určitou představu o svém porodu nazývat přirozenicemi? Nebo Ty jsi snad pro mě přirozeník jenom proto, že můžu mít pocit, že myslíš... víš čím? Kam se potom dostáváme? Je tohle seriózní debata?
Jako když docent Tošner vykřikuje, že hlavním motivem "bojovnic" za přirozené porody je to, "že u porodu měly porodní asistentku, které den předtím ukradli v nemocnici kolo, která zrovna menstruovala a její nemocné dítě bylo samo doma." Když už v Čechách většinu porodů vedou lékaři, proč milý docent nenapíše, že ona bojovnice měla u sebe doktora, kterému se večer předtím nepostavil nebo mu "nedala" manželka? Omlouvám se za hrubost, ale zdá se mi, že je to naprosto stejný příklad! A to napíše lékař na stránkách odborného časopisu... Mohli bychom spolu dlouze debatovat o pojetí ženského těla muži během století (obavy z "lůna", nečistá žena, pojetí ženského těla jako nevyzpytatelného, nespolehlivého, později - s přidáním "vědecké" argumentace - jako permanentně zmítaného poryvy hormonů...)Ty Tvoje odsudky, mávání rukou, jsou totiž ze stejného soudku.
A mimochodem... docent Tošner! Na stránkách Gynekologa (Porod doma a porod do vody) píše také: "Jak reagovat na stížnost, že rodička musí vstávat v 6 hodin, je-li doma zvyklá vstávat v 9, jiná chce usínat ve 2 ráno, jiná v 11..." A co se nestalo: docent Tošner utrpěl na lyžích v Itálii úraz a musel si pobýt v nemocnice. Na základě svojí zkušenosti napsal editorial do nejnovějšího Gynekologa. O tom, že chystá "revoluci nemocničních maličkostí". Mimo jiné: postěžoval si, co je to za zvyk, budit v 6 ráno pacienta, který s bolestmi usnul až ve 2...
Doporučuji k přečtení na www.gyne.cz!!!
Zkrátka "sytý hladovému nevěří..." Jenže, kde je empatie?
Ty se Lukáši, chystáš dělat revoluci taky až tehdy, až to pocítíš na "vlastní kůži"? Jenže to půjde dost těžko...
 kiki 
  • 

Re: Lukáši, jdi už do háje! 

(21.3.2003 22:46:59)
Tak ti nějak nevím, jestli na přirozenice má copyright zrovna ten Lukáš. Myslím si, že si tak začaly říkat maminky- přívrženkyně přirozeného porodu -samy. A taky to nemá vůbec co dělat s přirozením (s pohlavními orgány).
 Soňa 
  • 

Re: Re: Lukáši, jdi už do háje! 

(24.3.2003 9:21:09)
No, myslím si, že je to opravdu "Lukášův" posměšek. To bychom mohli nazývat ženy, které chtějí rodit v epidurálu " epidurálkami" nebo "pařízkami"(žena rodící U Apolináře v epidurálu). Zajímavé, že to ještě nikoho nenapadlo, hlavně ne doktory.No, asi by to byl pro ně výsměch.
 Sylvie 


Re: Lukáši, jdi už do háje! 

(21.3.2003 22:51:08)
Teda Petro, s docentem Tošnerem jsi mě dostala :o))) Ten první článek, ve kterém je zmínka o ranním vstávání znám, ten druhý s vlastní zkušeností si budu muset dohledat :o)

S.
 Soňa 
  • 

Re: Lukáši, jdi už do háje! 

(24.3.2003 9:03:15)
Nebo Tošnerovi nedala službu konající sestra...
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(20.3.2003 10:49:59)
Johanku znám osobně, takže vím, že zdravotní pojištění platí. A srovnáváš nesrovnatelné, Johanka nechce proplatit pevné šestky, Johanka jen chce porodit jinak (levněji, žádný nadstandard), než je u nás zvykem. Porod, na rozdíl od plastické chirurgie, je u nás záležitost, kterou zdravotní pojišťovny hradí. A to, že NĚKDO chce za svéprávnou Johanku rozhodnout, jak a kde (= v porodnici) má porodit, aby jí péče okolo porodu byla uhrazena, mi připadá docela pitomé. Přečti si pořádně celý Johančin příběh - pojišťovna přislíbila pomoc, ovšem nakonec si pomoc Johanka musela sehnat sama, protože pojišťovna svůj slib nedokázala splnit. Proč by měla Johanka na cizí neschopnost doplácet?
 Radana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(20.3.2003 10:57:18)
Bubli- jen dodatek. Johanka nedoplácí na něčí neschopnost. Zkrátka VZP má úkony, které hradí , pak úkony na které přispívá a pak úkony, které nehradí. Johanka si vybrala úkon, který pojišťovna nehradí a věděla o tom.....Tak jaképak copak.....
 Sosan 
  • 

Kdo to má vlastně na starosti? 

(20.3.2003 11:14:26)
A jaká instituce rozhoduje o tom, které úkony zdravotní pojišťovna hradí a které ne? A jaké to jsou vůbec "úkony", co se při dománím porodu dělají - jsou vůbec definovány? Asi nelze hradit to, co de-jure vlastně ani neexistuje. A existují u nás vůbec lidi, jejichž vzdělání a profese je staví do pozice oprávněných příjemců tohoto plnění zdravotní pojišťovny? Asi ne. Vina asi není na zdravotní pojišťovně, ta dělá, co má. Opravdu nevím, kdo vlastně rozhoduje o těchto věcech. Je to nějaký zákon, nebo lékařská komora, ministerstvo zdravotnictví nebo co vůbec? Pro vaše požadavky na změnu systému jaksi chybí ten správný adresát.
 Sylvie 


Re: Kdo to má vlastně na starosti? 

(20.3.2003 19:09:58)
Sosane, pokud vím, i pojišťovna proplácí "porod hlavičkou", ten je však vázaný jenom na lůžkové oddělení - netuším proč. S příjemci peněz je to složitější, to je totiž přesně věc, o které se vedou debaty - jestli porodní asistentka, která je oprávněná samostatně vést porody, tak může činit i doma nebo ne... Zajisté není nutné zdůrazňovat, kdo je přesvědčen, že ano a kdo je přesvědčen, že ne :o)

Předporodní (jedna návštěva) a poporodní (tři návštěvy) péče porodní asistenkty proplácená je, pokud má PA smlouvu s pojišťovnou - a tady zas existují povzdechy PA, že s nimi pojišJťovny nechtějí uzavírat smlouvy... Ale časy se pomalu mění. Někde vzadu v diskuzi jsem četla povzdech maminy, která PA potřebovala před cca třičtvrtě rokem a s úhradou měla smůlu - já jsem u stejné pojišťovny a ve stejné oblasti a jednu se mi sehnat podařilo :o) Takže díky všem, které se zajímají i o "neobvyklé" postupy a případně si i stěžují na patřičných místech, pomáhá to :o)))

S.
 Johanka 
  • 

Re: Kdo to má vlastně na starosti? 

(21.3.2003 0:56:18)
SoSane,
ukony pri domacim porodu jsou ty same, jako pri fyziologickem porodu v porodnici. Nevim, jestli se vyjadrim medicinsky presne, ale podle bodoveho systemu ve zdravotnictvi existuje ukon "porod hlavickou". A v porodnici yb to melo byt to same jako doma, ze.
Pravdu mas, ze pro zdrav. pojistovnu porod doma "neexistuje" a proto nemuze byt proplacen. Je to tedy otazka pravni a zodpovednost za pravni veci v oblasti zdravotnictvi ma ministerstvo zdrav. To ovsem strka jako pstros hlavu do pisku ...
Johanka
 Sabina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(20.3.2003 13:26:33)

Ano právě, Johanka je svépravná osoba a rozhodla se rodit doma s vedomím že VZP jí náklady s nejvetší pravděpodobností neproplatí. Proč chtela rodit doma? Pro pocit, že je to tak nejlepší pro ni a její rodinu. Já zas mám pocit, že pro mne a mého partnera budou nejlepší pevné trojky - co je na tom nesrovnatelného, po 3 odkojených dětech si je zasloužím - ale nenapadne mne, abych žádala o příspěvek pojišťovnu nebo na internetu neznámé dárce.

Kdybych chtěla změnit zabehnutý stav rození v nemocnici, tak bych založila občanské sdružení, vyjednávala s odborníky o podpoře, žádala ministerstvo o vypracovaní novely zákona a apelovala na vhodné poslance, aby ma podpořili.Je to běh na dlouhou trať, ale jediný možný způsob.

Neuznávam partyzánskou válku, která ve své podstatě nepřinesla nic, ja si myslím že aj Johanka měla při porodu doma obavy a strach, přítomná byla jenom neškolená tchýně. Pro mě by taky bylo podstatné, že moje těhotenství je považováno ako rizikové a zřejmě ani v opevovaném Nizozemsku bych nebyla odeslána porodit doma.

Johanku nepovažuju za osobu hodnou obdivu, svého dosáhla ale za cenu nepřiměřenou. Tohle pro mě není cesta, že se niečo změní.
 Sylvie 


:o( 

(20.3.2003 18:59:51)
Teda, jak někdo může srovnávat proplácení porodu doma a plastiku prsou? Vždyť porod jako takový pojišťovna běžně hradí, narozdíl od zkrášlovacích operací. Protože bez krásných ňader se dá docela dobře žít, ale porod by měl být přeci jenom kontrolovaný odborníkem - což je fakt, který neodmítají ani "přirozenice domácí", a právě proto mají tolik problémů. Tak jaký je rozdíl mezi porodem doma a porodem v nemocnici z hlediska pojišťovny? Vždyť v obou případech rodí ta samá žena, žena která si tu péči zaplatila pojištěním, nepotřebuje žádné speciální zákroky a vyšetření, nezaměstnává víc lidí, než by tomu bylo v nemocnici (většinou je tomu právě naopak), ušetří se za pobyt na lůžku... Jenže ona domácí péče (obecně) bývá levnější než péče nemocniční a my máme natolik bohaté zdravotnictví, že nějaké šetření nelze připustit.

Byla jsem v šoku, když jsem se začala zajímat o možnosti ambulantního porodu a v jedné pražské porodici se dozvěděla, že když chci z nemocnice odejít dřív, je to nadstandard, který pojišťovna běžně nehradí a za který zaplatím cca 6.000,- Kč. Za to mi nemocnice místo běžných kontrol porodních asistentek (které jsou v některých částech ČR hrazeny pojišťovnami) zajistí kontroly porodníkem - o kterého mimochodem vůbec nestojím, protože v poporodním období je pro mne užitečnější schopná PA...

Vlastně když teď tak nad tím přemýšlím, tak pojišťovny preferováním péče dražší a odmítáním úhrady levnějších variant vlastně šetří - samy ušetří na nespokojencích, ti ale zaplatí nemalý peníz přímo lékařům... O etické stránce věci takovhého počínání je však možné si myslet všelico.

S.
 Radka a Anicka 


Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(20.3.2003 15:19:17)
Bubuli, jestlize chce Johanka porodit jinak nez je u nas zvykem (tva slova), jde pak o nadstandard, ktery pojistovna zkratka neproplaci. To, ze ji lekari neposkytli to na co ma narok a co pojistovna hradi je jiny problem.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(20.3.2003 21:23:37)
Když už jsme u toho slovíčkaření - porodit jinak, než je zvykem = nadstandard? Je zvykem dělat nástřih hráze, takže aby mi ho neudělali, musím si připlatit, protože se jedná o nadstandard?
Johanka bojovala za něco, co by mělo být naprosto samozřejmé. Chci porodit v porodnici, vyberu si ji a porodím v porodnici. Chci porodit v porodním domě, vyberu si ho a porodím tam. Chci porodit doma, vyberu si porodní asistentku a porodím s ní doma. Pokud jsem svéprávná, můj gynekolog nemá námitky (mám na mysli odborné, nikoliv že "se mu to nelíbí"), proč bych nemohla porodit podle svého výběru, samozřejmě pod odborným dohledem?
Já doufám porodím během několika málo dnů taky doma, mám k tomu své důvody (jeden z mnoha - při návštěvách v porodnici jsem trnula hrůzou, když jsem na chodbách viděla postýlky s novorozenými miminky a mezi nimi posedávaly prskající a kašlající navštěvy). Nevím, jestli je to pro nás pohodlnější, spíš ne, ale rozhodně mi to připadá ohleduplnější k miminku. Přesto neobviňuju maminky, které se rozhodnou porodit v nemocnici, nepřesvědčuju je, aby to nedělaly a nenazývám je "nezodpovědné". Svobodně se rozhodly a jistě k tomu měly své důvody - stejně jako Johanka nebo já máme své důvody, proč chceme porodit doma.
Johanka bojovala za odstranění jedné z mnoha absurdit našeho zdravotnictví. Bojovala za další maminky, které se rozhodnou porodit doma, protože bez boje (sezením v koutě) ještě nikdo ničeho nedosáhl...
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 15:54:14)
Jé, já si myslela, že každý si platí zdravotní pojištění na sebe a ne na jiné :-)
 Lionka 


Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 17:24:59)
Hahaha Miško,kdyby to bylo,jak ty sis myslela,tak já už mám na zdravotní pojišťovně pomalu milionové konto :o))))))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(19.3.2003 18:29:12)
No mohlo by se to třeba jmenovat - Zdravotní spořitelna :-))))
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Jenom malé zamyšlení 

(21.3.2003 0:39:17)
Dekuju za porozumeni a podporu.
Johanka
 Lionka 


Obdivuji tě a tleskám!!! 

(17.3.2003 17:06:10)
Johanko,
děkuji ti za tvoji odvahu a nestádnost v řešení situace,ve které tě naše zdravotnictví vidí stále jako nesvéprávné individuum!

Přeji Tobě,Tvé novorozené dcerušce a celé rodině hodně zdraví,štěstí a spokojenosti a minimum konfrontací s takovou českou zdravotnickou "péčí",s jakou mělas tu smůlu se setkat.

(Je to nehorázné už z toho důvodu,že ty si je ze svého pojištění platíš a jsi jejich klientka a oni tvojí placenou službou.Bylo by zajímavé sledovat,jak by tato kauza skončila na pultě ústavního nebo evropského soudu.)
 Aneka_ 


Johanko 

(18.3.2003 12:15:13)
K tvému postoji k porodu se nebudu vyjadřovat, bylo tady řečeno mnoho a i názory, se kterými se plně ztotožňuji.
Reaguji však na prosbu o příspěvek. Domnívám se, že pokud jsi chtěla tady toto, měla jsi na to mít peníze a nečekat milodary.Pokud na to nemáš, nemůžeš to chtít. To je fajn, najmout si někoho, však se pak někdo najde, kdo to zaplatí,že? Kdosi tady napsal, že je nechutné takto škemrat a já se připojuji....
 Hannah 
  • 

Re: Johanko 

(19.3.2003 9:29:32)
Milá Johanko, až jsem trnula při popisu závěrečných fází Tvého vyprávění. Je to hrůza, když Ti ten tvůj "takydoktor" péči neposkytl ani po porodu. Nejde o to, že s Tvým názorem nesouhlasil, na to má plné právo, jde o to, že v rámci svých možností ani nemá vůli pomoct a strká před Tebou hlavu do písku - stejně jako naše zdravotnictví, pro které porody doma prostě neexistují. Díky za to, že dokážeš takhle bojovat. Nějaké penízky Ti samozřejmě pošlu, protože mi není jedno, jak budu jednou rodit já a pokud bych se rozhodla pro porod doma, rozhodně bych takových divadýlek jak jsi prožila Ty byla ráda ušetřena. Hodně štěstí a zdraví Tobě i holčičce!
 Lionka 


Re: Johanko 

(19.3.2003 17:31:35)
A mně zase,Aneko,připadá od tebe hodně nechutné napadat Johanku,že zveřejní konto pro příspěvky.
Nikdo tě nežádal,abys byť desetníkem přispěla,tak proč tolik averze?
Myslím,že více tolerance by ti prospělo.
 Jirka, 1 miminko 
  • 

Re: Re: Johanko 

(19.3.2003 18:13:08)
Mně to číslo konta taky připadá nehoráznost.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Johanko 

(19.3.2003 18:25:55)
Tak jí nic neposílej a nečerti se :o) Konečně, dovolila bych si upozornit na jednu věc - nebyla to Johanka, kdo první přišel s nápadem jí přispět. O příspěvcích jsem prvně četla v diskuzi, tuším od někoho s porody doma příliš nesouhlasí (ale to už se mi zas tak nevybavuje) a ten kdosi radil, abychom Johance místo díků radši přispěli :o) Johanka číslo účtu přihodila až později...

S.
 Boba 


Re: Re: Re: Johanko 

(19.3.2003 21:53:27)
Ahoj Jirko
proc Te to cislo konta tak irituje? Vzdyt Johanka nikoho nenuti - pokud to nekdo uzna za vhodne, ma sanci krome slovniho komentare ji nejak pomoct, pokud nesouhlasis nemusis...Teoreticky muze cislo konta zverejnit kazdy diskutujici ;)))
 Martina +25.t.brusko 
  • 

Re: Re: Re: Johanko 

(20.3.2003 10:40:21)
Mam len 2 veci:
1. Johanka nespominala, ze nema ako zaplatit 12 tisic, ale ze kto chce, tak jej moze prispiet na tuto ciastku a to je rozdiel!
2. Kazdy si moze zverejnovat na nete co chce, pokial to nie je vulgarne, rasisticke, pedofilne... co je na cisle konta nehorazne???
Keby Johanka zazvolnila pred Tvojimi dverami s klobukom v ruke, ze mas prispiet na jej porod doma, tak to by sa dalo diskutovat o nehoraznosti, ale takto???
Vsetkym drzim palce, nech maju "horazne" porody! ;-)
 Radana 
  • 

Lionko 

(20.3.2003 8:12:56)
přečetla jsem si názor Aneky a nepřišel mi nechutný. Napsala jen to, co tady spousta jiných. Mimo jiné mám stejný názor:-))
 Johanka 
  • 

Re: Johanko 

(21.3.2003 1:20:07)
pro Sabinu, Aneku26 a dalsi, kteri me povazuji za nechutneho opovazlivce ve veci prosby o fin. prospevek na PA:

Tarify rak. PA za porod doma jsem vedela uz nekdy od listopadu 02. A taky jsem vedela, ze VZP mi ji neproplati.
Vedela jsem vsak, ze mam nekolik sympatizantu, kteri mi aspon s casti vydaju za PA pomohou. Vyhlasena sbirka baziruje na mem relativne lezernim postoji: Pokud mas chut, podpor me, pokud ne, tak ne.
Kolik eventualne dostanu, tolik dostanu, zbytek zaplatim sama. S tim jsem do toho sla.
Johanka
 Gábi 28, čtyři malé děti 
  • 

poděkování za statečnost 

(2.4.2003 22:47:31)
Milá Johanko, chci Ti poděkovat za statečnost, kterou si projevila a pomohla si tak mnoha dalším maminkám v boji s naší byrokracií. Děkuji za obrovské povzbuzení jít za tím, čemu člověk věří. Sama mám čtyři vytoužené dětičky narozené všechny císařským řezem.
 Agnes - 2 deti 
  • 

Gratulujem 

(22.4.2003 10:13:08)
k dcérke, odvahe, nezlomnosti a viere v seba samu, že všetko dobre dopadne.


 Ruzena 
  • 

Zdravice 

(4.5.2003 22:39:00)
Zdravim vas velice obdivne. A dekuju i za sebe, ze jste to dokazala. Pujde to pomalu ale jednou to bude, ze se bude rodit doma a doktori budou mili.
Jsem ve 20. tydnu, bydlim na vesnici, mam dve male adoptovane deti, takze to bude prvni porod, treti dite. Uvidime.

 Zuzana 


Blahopřeji! 

(14.1.2004 21:44:53)
Johanko, jste statečná žena. Obdivuji vás, hlavně to, s jakou trpělivostí a vytrvalostí jste po celé těhotenství obesílala a obíhala všechny možné instance a nedala se odbýt a stála si za svým. Situaci v Čechách nemá cenu nijak komentovat, ale vy jste boj s větrnými mlýny nevzdala a vyhrála:)
Já osobně jsem srabík, o porodu doma vůbec nepřemýšlím, ačkoliv jsem zdravá, ale přítomnost odborníka mi dává pocit bezpečí (i když, soudě dle spousty strašlivých zážitků z českých porodnic, které jsem si tady už přečetla, jde o pocit bezpečí dost imaginární a zmíněný odborník je někdy odborníkem spíš v uvozovkách...)
Souhlasím s vámi, vše je o lidech a rozdíly jsou jen v postojích...
 Katka 
  • 

Nezodpovědnost 

(22.3.2004 17:51:14)
Johanko,co kdyby tvoje miminko zemřelo tvojí vinou,že jsi nebyla v péči lékařů včas?Vyčítala by sis rozhodnutí,dle mého názoru nezodpovědné?
A kdyby se nechala inspirovat nějaká jiná matka a rodila doma,protože četla takové báječné články o porodu domu...I kdyby zemřelo jedno jediné dítě /matek by to byla vina,ale dítě se rozhodnout nemůže/,tak by všechny ty ,,domácí rodičky,, říkaly,co ?,??

 mamka dvou dcer 
  • 

Odvaha? 

(22.3.2004 18:29:49)
Málokdy píši do diskusí,ale tento článek mě nadzvedl,to je vážně tak odvážná nebo šílená?
To je pořád právo na svůj klid a ty strašné porodnice atd.,ale co to dítě,to se nemůže bránit,ne?
 Zuzka, 26 let 
  • 

A co asynklitismus? 

(22.3.2004 19:10:11)
Johanku obdivuju. Ačkoliv sama bych pro svůj porod spíše než domácí prostředí zvolila nějakou vlídnou a normálním porodům nakloněnou porodnici (co kdyby...) - pokud tady takovou nějakou vůbec máme - jsem dost daleka toho, abych někomu bránila v tom, aby rodil doma. Sama můžu mít jiný postoj, ale vážně bych se nikdy nesnížila na úroveň těch, kteří se tady do "domorodek" tak obouvají a ohánějí se lacinými silnými slovy a nepodloženými pseudoargumenty. Ať si každý rodí kde chce, ne? Maminám, které chtějí rodit v porodnici, v tom přece nikdo nebrání, ne?
Je ovšem pravdou, že tady v ČR jsou maminám-domorodkám házeny pod nohy, z nevímjakých důvodů, klacky, ba přímo klády. Takže rodit doma v civilizovaných zemích je normální a v pohodě, ale v ČR je to asi fakt zatím hazard. Nikdo vám nesmí pomoci, když se vám něco nezdá a dojedete do porodnice, dostanete ještě vynadáno a chovají se k vám jako k nějakému zločinci. Nepochopitelné. Je to zvůle.
Četla jsem i o výsledcích nějakých výzkumů, podle nichž dochází v domácím prostředí k mnohem nižšímu počtu komplikací. Jen by mě zajímalo - nejsem z oboru - jak je to v domácím prostředí třeba s patologickými rotacemi hlavičky plodu při průchodu porodními cestami? Pokud vím, tak asynklitismus je indikací k císařskému řezu. Dochází k němu doma také v méně případech? Čím je vůbec zapříčiněn? Maminka bez pomoci PA jej asi sama těžko pozná... a pozná jej PA?
Myslím, že pokud by k němu došlo a maminka by byla bez odborného dohledu, dítě by na to mohlo doplatit...
 Marie 
  • 

Děs 

(23.3.2004 15:16:02)
Ta paní je vážně divná!
 Inka 
  • 

Fakt síla 

(27.3.2004 13:50:27)
Johana by měla děkovat bohu ,že přežila ona i dítě bez komplikací,je to naprosto ......
 Lenka 
  • 

Re: Fakt síla 

(6.8.2008 16:51:30)
nezodpovědná pipina, která má ještě tu drzost na net hodit svoje číslo účtu na úhradu její lehkomyslnosti.... kdyby se miminu fakt něco stalo - na koho to asi svede? a ona si myslí, že je hrdinka. svoje ego povýšila nad bezpečnost dítěte...
 petra 
  • 

Re: Fakt síla 

(5.8.2012 19:59:01)
PA u porodu doma je neplacenna pojistovnou, takze kdyz chci rodit doma s jeji pritomnosti, tak snad mam na to ji zaplatit, jinak budu bud rodit doma bez ni nebo v porodnici... to s tim uctem je snad spatny vtip, ne?
 Misa 
  • 

NAVRAT DO STREDOVEKU 

(28.3.2004 16:32:51)
Mila Johanko,
souhlasim naprosto se vsema co te odsoudili, protoze to je takova nezodpovednost, ktera opravdu hranici s fanatismem. Zajimalo by me jestli by jsi svuj pribeh uverejnila kdyby se s mimcem nebo s tebou stalo. Rodice kteri se snazi o miminka leta nebo je ztratili jsou myslim dost v soku protoze vedi ze by toho maleho drobka nikdy nevystavili takovemu nebezpeci. Nekdo tady psal ze kdyby nebyly takovy lidi jako Johanka a neudelali neco pro to aby sel pokrok dal tak bychom jeste dnes verili ze zeme je placata. Ja ale takhle nepremyslim a mimojine ve stredoveku se za tyhle nazory veselo!? Neni snad pravda. Nemusime i v dnesni dobe ztracet zivoty abychom neco dokazali. Myslim, ze jestli chce Johanka a vy kteri tohle podporujete, udelat neco jineho nez rodit doma za kadou cenu. Ja proti porodum doma nic nemam. Naopak myslim ze pokud zena chce rodit v kruhu rodiny a ma k tomu asistentku ktera ji hlida a miminko osetri po narozeni melo by ji to byt umozneno. Odsuzuji vsechny tupe hlavy ktere tohleto muzou ovlivnit a neudelaji to. Je videt ze jsem jeste velmi zaostala spolecnost, ktera misto toho aby delala neco pro lidi tak se je snazi umlcet. Nekdy se stydim ze jsem Ceska, ziju sice uz 3 rokem v zahranici ale nehodlam tady zustat. Cechy jsou pro me domov a vzdy byly ale tohleto jsou veci ktere me deptaji a od zdejsich zdravotniku by se meli nasi ucit!!!! A nase vlada by jim mela poskytnout financni ohodnoceni, ktere si zaslouzi. Berte to tak ze pokud ve vlade a na mistech ktere rozhoduji nebudou opravdu "lidi" tak se toho pokroku dockaji nejspis az nasi vnuci. Johanko napis aspon jestli tahle peripetie a nervy v prubehu tehotenstvi prinesli nejake ruze. Mam na mysli jestli se neco hnulo aby zeny mohli rodit doma za asistence. Hezky den a zdrave deti. Misa

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.