| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Snažíme se dál 10 - Nemilujeme se

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 31 [Dalších 11 >>]
segra
  • 
16.12.2002 7:40:19
Jako Aja i Sally, souhlasim se Sosanem az na tu "zkousku". Jednak mi to prijde nefer, a druhak myslim, ze kdyz spolu lide nejakou dobu jsou, tak situace, kdy je potreba neco resit, dohodnout se na necem kde ma kazdy jine priority atd. neni nutne vytvaret umele ;-) Obzvlast, kdyz uz spolu nejakou dobu i bydli.

Ad Sally:
>to že někomu klape vztah, v kterém se skládají
>na podnájem a žijí si více méně svobodně neznamená,
>že bude klapat manželství.
To sice ne, ale kdyz par zjisti, ze jim neklape ani to spolecne, dost svobodne bydleni, muzou si usetrit svatbu i rozvod. Popripade se mohou zkusit zamyslet nad tim, proc jim to neklape, a snazit se to vyresit, s vedomim, ze to oba delaji jeste stale "uplne dobrovolne" a ne jen proto, ze "kdyz uz se vzali, tak to nejak doklepou".

Navic, pokud Sosan argumentuje tim, ze podle toho "testu" pozna, jak bude druhy reagovat a resit/neresit problemy pozdeji - nelze vyloucit, ze ten druhy dle stejne logiky predpoklada "kdyz me ted schvalne nastval, jen aby videl, co to se mnou udela, tak me asi bude takhle schvalne provokovat i pozdeji".

Jeste me napada, pamatujete si na "Rychle sipy varuji: nevolejte zbytecne o pomoc"? Pokud na nekoho neco hraju, a on to zjisti, neni divu, kdyz me priste v podobne situaci nebere vazne.
sally
15.12.2002 21:44:10
Sosane, souhlasím téměř se vším, až na tu "hru"... přijde mi to vztahu nedůstojné.... a hlavně - je to první "lež" a první "podvod"... a ty do vztahu nepatří. Nedokážu si představit, že bych na milovaného člověka (= člověka, kterého si nesmírně vážím) šila nějaké "boudičky".
Jak tu někdo psal, zjistit, jak partner reaguje ve stresových situacích lze i jinak.

Mimochodem - nesouhlasím ani s tím žitím před svatbou spolu. I v něm se spoustě párů stane to, že on očekává, že po svatbě bude vše jako doposud (přečtěte si pár příspěvků o hádkách o peníze na mateřské - kdy on předpokládá, že nadále bude dávat jen půlku na nájem a půlku na jídlo, s tím, že žena a dítě mají vyjít za dva a půl tisíce mateřské - i s tou půlkou nájmu a tak dále), mezitím co ona, předpokládá, že svatbou se to změní (je neuvěřitelné, čemu všemu ženy dokáží věřit - od toho, že "přestane pít", až po to, že se vzdá svých koníčků a zájmů a bude 100% svého času trávit doma "hodnotným rodinným životem").... takže soužití před svatbou může být také zavádějící... to že někomu klape vztah, v kterém se skládají na podnájem a žijí si více méně svobodně neznamená, že bude klapat manželství.
Ája. 21. týden
  • 
15.12.2002 14:39:04
Ahoj Sosane,

to jsi napsal moc hezky, souhlasím a chápu to taky tak.

Akorát s tím záměrným naštváním bych asi byla trochu opatrná - moc se mi nelíbí, když se lidi takhle navzájem "zkoušejí".

Spíš bych byla pro to dostat se s partnerem do nějaké opravdické situace, kdy to není až zas taková brnkačka a člověk si musí trochu hrábnout (třeba na pár dní pod širák do hor, jako vedoucí na dětský tábor), prostě kdy už člověk nemá dostatečnou kapacitu na to, aby se "dělal hezký" a ukáže se, jak se chová doopravdy.

Ale myslím, že ta společná domácnost je taky docela dobrý katalyzátor - to by bylo, aby dřív nebo později nepraskla voda nebo se neukázalo, že jsme zapomněli zaplatit inkaso :o)))
Sosan
  • 
15.12.2002 12:59:33
Pro udržení dlouhodobého vztahu je rozhodující, zda ve vztahu existuje oboustranná snaha ten vztah zachovat. To znamená, že do jisté míry musí být vztah chápan jako hodnota sama o sobě, něco jako ta křesťanská "svátost manželství". To je rozdíl mezi žitím "vedle sebe" a "spolu". Manželství a rodina je do značné míry vaše dílo. Vkládáte mu svůj obsah. Podobně jako třeba Vánocům. Pokud Vánoce degradujete na velký úklid, shánění dárků v narvaných hypermarketech provázené stresem "co komu koupit" a následným finančním zruinováním, které finišuje snahou napéct co nejvíce cukroví (nejlépe někdy v noci, kdy už padáte na ústa) není divu, že se vám Vánoce zprotiví. Přitom je to vaše plná svoboda, jak Vánoce oslavíte, ale řada lidí si je takhle zkazí. Mnoho lidí pak Vánoce nesnáší, ba přímo nenávidí. Moderní názory na zbytečnost manželství vycházejí z podobného myšlenkového základu. Účelem manželství je vybudovat svojí rodinu jako prostředí, ve kterém se bude všem zůčastněným (partnerům + jejich dětem) příjemně žít (a např. i příjemně slavit ty Vánoce) a smyslem svatby pak vyjádření oboustranné snahy na tom domovu spolupracovat a neházet flintu do žita při prvním problému. Společná domácnost je jen velká příležitost a jak s ní naložíte je jen na vás. Pokud se vztahem začínáte, je možné si existenci tohoto "samoopravovacího mechanismu" ve vztahu ověřit. I když v období nejvyšší zamilovanosti to pro vás bude znamenat trochu přemáhání, zahrajte si takovou hru. Prostě svojí vyvolenou něčím záměrně naštvěte. Jestli se s vámi hned bude chtít rozejít, tedy ihned "vzdá partii vašeho vztahu", tak pozor. Bude tak patrně řešit i všechny budoucí problémy, pokud nebude hned po jejím. S takovou patrně skončíte jako hadr na smetáku a vztah stejně časem uvadne. Pokud srozumitelně vyjádří, co jí vadilo a bude to chtít nějak vyřešit (nebude hned vydírat rozchodem), tak je to OK.
Mikulášova babička
14.12.2002 12:52:38
Ne. Proc, prosimte?

13.12.2002 16:51:15
To se nesmíš divit, my ženy rádi řešíme problémy tak, že o nich hodně a dlouho mluvíme, muži většinou dělají, že poslouchají, nebo zdrhnou. Ale když jsou partnery dvě ženy, to si nedovedu vůbec představit. Myslím když začnou obě o něčem diskutovat, to pak asi nemá konce:)
Jája
  • 
13.12.2002 15:10:05
Kateřino,
já si myslím,že těch hóóódně ukecaných párů bude hóóódně málo.A určitě to neznamená,že by nějaké procento z této skupiny nemohlo žít v pohodě a vyhovovat jim to ;o)
Jen mám tu zkušenost,že přílišná přehršel komunikace je obecně únavnější - komunikace ,aby byla úspěšná (a ne patologická), vyžaduje velkou pozornost,respektování a často i obratnost (ve vyjadřování,pochopení,empatie atd.)...
A pokud jde o komunikaci permanentní,tak toho musí mít většina lidí až nad hlavu...
Anelie
  • 
13.12.2002 15:01:44
Četla jsem pozorně tvůj příspěvek, protože jsem prožila velkou krizi manželství právě kvůli komunikaci, vlastně nekomunikování. Je to dané podle mě povahami, ale je tam jeden rozdíl mezi tebou a tvým mužem - on má z minulého svazku děti, ty ne. Je asi snazší vyrovnat se s rozpadem svazku bez dětí,ať už je to manželství nebo ne. Můžeš mít vyrovnajší vztah s někým s kým se sice vídáš, ale kdybys nechtěla, nemusí už pro tebe do smrti existovat, než s tím, s kým jsi svázaná dětmi ať chceš nebo nechceš a rozpad takové rodiny asi i partner považuje za větší selhání než se prostě s někým rozejít. Ale je to jen můj názor, může to být úplně jinak.
13.12.2002 12:39:08
K těmto pravdivým výčtům co píše Sally jen mohu dodat tento vlastní (v praxi odzkoušený :) názor.
Já si myslím, že je také důležité, aby partneři měly spolu určité společné zájmy a ty vykonávaly pravidelně. Těmi zájmy myslím třeba společné (pravidelné) návštěvy přátel (třeba s dětmi), posilovny, sportovních akcí, společné dovolené a podobně. Tím že se spolu partneři baví mezi jinými lidmi ( s jinými lidmi a zároveň spolu:), získávají nové společné zážitky a mají si o čem povídat, na co vzpomínat, čemu se společně smát.
U nás je to třeba společná návštěva posilovny (někdy tam chodíme spíše drbat:), máme tam hodně přátel a oba se tam spolu odreagujeme od starostí všedního dne. Je plno jiných možností, ale měli by se vykonávat pravidelně. Takové drobné rituály, zvyky, společní přátelé, lidi sbližují a v dobách krize nám mohou pomoci obnovit komunikaci.

Kateřina, 32, 3 dcery
  • 
13.12.2002 7:29:15
Jájo a Petro,

na rozdíl od Vás si myslím, že nadměrná komunikativnost je spíše obrovskou výhodou - já, můj manžel i holky (vždy už v roce celkem plynně mluvily) celý den prakticky pusu nezavřeme a to spolu mluvíme ještě navíc podstatně vyšší rychlostí než je obvyklé.

S manželem jsme spolu skoro 13 let a žádné problémy nám naše "ukecanost" nepřináší spíše opravdu naopak. Takže v tom to asi nebude.

Spíše bych viděla problém v tom, když se jeden (nebo oba) z partnerů vyžívá v pitvání případných vztahových problémů. Pak se snadno udělá problém i z toho, kde vlastně žádný není.

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 31 [Dalších 11 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.