| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Básničková komunikace

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 117 [Dalších 97 >>]
Evča
  • 
23.11.2002 23:44:42
Ahoj Kláro i ostatní,

nestačím se divit, jaká diskuze se tady rozpoutala kvůli Tvému článku
:-) Kláro, prosím Tě nezatrpkni kvůli některým nesouhlasným příspěvkům a piš dál.

Obdivuji Tě kvůli Tvé odvaze nést na veřejnost svou kůži a odhalovat něco ze soukromí, stejně jako Magdu Silnou. Kdo si přečte víc Vašich článků za sebou, tak získá představu, jak to asi u Vás chodí :-)

U Tvého článků jsem se docela bavila. Nepohoršuju se nad tím "prasátkem" atd., protože z Tvých příspěvků cítím, že se máte rádi a že asi oba máte podobný smysl pro humor. A to je to, co mi připadá důležité - každý pár si musí postupně najít způsob soužití i komunikace, který bude JIM OBĚMA vyhovovat. Pokud tedy Vám oběma tento způsob vtipkování vyhovuje, tak nevidím důvod, proč Vás za to kárat :-)

Horší by bylo, kdyby jeden z Vás (kdokoliv) dělal na úkor druhého takové vtípky, které by ho zraňovaly nebo ho naštvávaly. Pak by asi bylo na místě se nad tím zamyslet a změnit způsob komunikace. Ale o u Vás asi nehrozí...?
:-)

Holt každý máme ty hranice přijatelného chování jinde (což se týká i sexu, že :-))) takže co jednomu páru připadá zcela normální či příjemné, to druhý pár může považovat za zcela nepřijatelné.

A k tomu udržování pořádku - zase asi jsme každý jiný. Znám páry, které žijí /z mého hlediska/ ve značném nepořádku, ale žijí tam v lásce a pohodě a mají veselé spokojené děti, byť trošku ušmudlané :-)

Znám také páry, kde se byt jen leskne /tiše závidím a netuším, jak to zvládají s dětmi/ a i tam vypadají všichni spokojeně a děti odmalička považují za samozřejmé, že si uklidí po sobě věci a pak si můžou hrát sami nebo s rodiči.

Připisuji ještě svůj osobní názor na to, co Klára psala:

Mně osobně by tedy žvýkačka na posteli taky vadila a snažila bych se manžela nějakým vhodným způsobem přesvědčit, že toto by dělat nemusel.

Obdobně mi připadá vhodné, aby manžel po sobě uklízel špinavé nádobí a prádlo tam, kam patří. Souhlasím s těmi, které tady píší, že sbírání špinavých věcí po manželovi je ponižující. Copak jsme služky?

Jasně, když manžel živí rodinu, tak je pochopitelné, že za to může očekávat nějaké "protislužby" v domácnosti (míněno v dobrém!!!), ale myslím že je vhodné od manžela požadovat, aby aspoň nepřidělával práci a tu špínu donesl tam, kam patří.

A ženské, ruku na srdce - copak "mateřská dovolená" je nějaká dovolená? Muži si to vykládají někdy dost mylně - že jsme celé dny doma, jsme paní svého času a "jen" si hrajeme s dítětem. Ale vždyť všechny víme, jak to je.

Žena na mateřské vůbec není paní svého času, protože od okamžiku narození dítěte je její čas určován potřebami toho děťátka. A když máte dvě malé děti jako Klára, tak je to dost značný každodenní zápřah.

Tomáši a další, já si nestěžuju!!!! Mám dvě vytoužené děti a udělala bych pro ně všechno na světě, stejně jako každá normální máma. Ale faktem zůstává, že dítě dokáže mámu pěkně unavit a dvě děti obzvlášt. A pokud nemáte někde poblíž "hlídací" babičku, tak to pro tu mámu znamená, že je v pohotovosti 24 hodin denně 7 dní v týdnu a je to někdy dost náročné.

Muži mají leckdy pocit, že když přinesli domů peníze, tak si tím odpracovali svůj díl povinností a všechno ostatní je už povinností ženy. Ale muži,kteří tohle čtete, uvědomte si prosím, že Vy si v práci odpracujete své a pak máte volno. Zatímco maminka od malého dítěte si od toho mrňouska taky potřebuje odpočinout a leckdy k tomu nemá možnost, protože její pracovní doba nikdy nekončí.

Vzpomínám si, že Dr.Plzák někde psal, že když mají manželé dvě malé děti, tak má muž pomáhat s polovinou domácích prací, i když je žena v domácnosti a muž pracuje, protože péče o děti je sama o sobě dost náročná.

Všem Vám přeju, aby se Vám dařilo nalézat oboustranně přijatelné kompromisy při domlouvání, jak má u Vás doma vypadat to či ono. Přeji všem hodně tolerance, lásky a humoru!!!

---
Abych předešla negativním reakcím, tak dodávám, že já jsem svého manžela vůbec nijak "nevychovávala". Byl na pořádek navyklý z domova, řekla bych že ten pořádek u nich doma byl až přílišný a že manžel cítil značnou úlevu, když zjistil, že já leccos beru mnohem volněji a že mi nebude vadit to či ono. Prostě u nás jsme tenhle problém neměli, jen si představuju, jak by mi bylo, kdybych po manželovi sbírala po bytě špinavé ponožky ... brrrr!!!!

---
A ještě dodatek pro muže, kteří mají za to, že stačí živit rodinu a vše ostatní je povinnost manželky:

Velmi dobře vím, co je to živit rodinu - jelikož se manželovi dlouhodobě nedaří, tak naši rodinu z podstatné části financuju já už asi deset let a je to docela záběr, ale co se dá dělat. Žít se musí a manželovi to nevyčítám, nemůže za to.

Ale představte si, Tomáši a další, jak byste se jako muž tvářil, kdybych tady psala, že můj manžel je dlouhodobě doma jako nezaměstnaný, já "úspěšná" přijdu domů z práce, hodím na zem špinavé prádlo, poručím si kafe a teplou večeři a na žádnou domácí práci nesáhnu...

Asi se Vám při té představě ježí chlupy (mně ostatně taky, tohle chování fakt není můj styl :-)) ale zkuste si to jen představit, jestli byste si Vy muži nepřipadali jako méněcenní sluhové, kdybyste celý den lítali okolo dětí a domácnosti, navečer by přišla ženská domů, rozvalila by se u novin a televize, dětí by si moc nevšímala, protože je přece "unavená z práce" a má "zásluhy na financování rodiny" a jen by očekávala perfektní služby svého protějšku...?

Vidíte, když se ten pohled otočí, tak Vám to připadá nespravedlivé až absurdní, že :-))

No nic, mějte se všichni pěkně a nekamenujte mě :-))
Lubylu
22.11.2002 23:32:16
vždy si s chutí čtu vaše příspěvky, jsou velmi vtipně napsány a nenechte se prosím odradit nějakými negativními reakcemi.

I v naší domácnosti díky neporádkumilovnosti mého muže sem tam přeletí jiskra, ale jak se říká, co se škádlívá, rádo se mívá :o))

Těším se na další psaní.

Ed
sally
22.11.2002 22:42:35
Lído,
napadlo mě s těma botama--- my chodíme doma bosky... nebo v ponožkách, když je zima... vstupujeme z garáže rovnou do kuchyně (dřevěná podlaha), takže boty zůstanou v garáži...
22.11.2002 22:41:06
Aha, tak teď už mnohé chápu! Pokud máš na úklid domu uklízečku a na hlídání dětí chůvu, je jasné, že mým článkům nerozumíš. Jsme obě z jiného vesmíru.
Jana
22.11.2002 19:46:45
Víš Lidko,
kdybychom každá tady v Čechách měla k dítěti chůvu a navíc paní na úklid, byly bychom k manželům - bordelářům velice tolerantní. Kdybych věděla, že zítra někdo přijde a binec po mužovi uklidí, tak pro mě, za mě, ať si ty špinavé hrníčky skladuje třeba v posteli a ať si doma klidně chodí v holinkách. Pokud jsem ale já ten, který se stará o většinu domácnosti, tak nechci, aby mi jiní zbytečně a jenom kvůli své pohodlnosti přidělávali práci. U Kláry to je stejný problém. Partnery nebuzerujeme, jenom po nich chceme, aby se nenechali obskakovat.
NIc ve zlém, máš na tento problém jiný názor hlavně proto, že žiješ v úplně jiném prostředí :o)
J.
Debbie
22.11.2002 18:00:48
Vzala jsem si muze, ktery je "sileny bordelar". Ja si take na poradek moc nepotrpim, ale to, co dokaze on je opravdu "neuveritelne". Tak treba v lednici byl schopny skladovat jidlo i cely rok... kdo by tomu veril, ze? A bylo to jidlo, jez se kazi... Jelikoz jsem vedela, koho si beru, tak se ho v tomto smeru predelat nesnazim. Radsi mu reknu, prosim te uklid po obede atd...jeho to samotneho fakt nenapadne. Naopak zase on sam si zehli - nikdy (opravdu nikdy) jsem mu nic nevyzehlila. Jelikoz on neuklizi vubec, tak zcela souhlasim s tim, abychom meli nekoho na uklid - proste kompromis. Kompromisy se musi delat v kazdem vztahu...
Ivana
  • 
22.11.2002 17:39:21
Mila Lido,
to, cos napsala, je dost podstatne. Vetsina zen v CR nema uklizecku ani chuvu!! A taky v tom dusledku pravdepodobne mene casu vyjadrovat se v internetovych diskusich temer ke vsemu :-)
Rena
  • 
22.11.2002 12:13:28
Ahoj Klaro,
ja ti za clanek posilam dik a myslim, ze jsi to vyresila opravdu vtipne a podarene.
Mam jenom dotaz na vsechny,kterym pripada, ze sveho manzela zesmesnujes a ponizujes. - Vam nepripada ponizujici, kdyz zena musi neustale po "panu tvorstva" uklizet uplne vsechno? Ja to resim take tak, ze pokud neco potrebuji, reknu to jasne a adresne: Muzi, potrebuji,abys do ... udelal... Ale v pripade,ze neco duleziteho dela stale dokola spatne, tak nez na nej jecet nebo prudit, mi Klarin napad prijde idealni. Nereknu logr do drezu, ale aby lepil zvykacku na postel, to mi prijde, ze se ztrapnuje spis sam.Manzele mezi sebou musi mit uctu, ale ne pouze zena k muzi, ale snad i muz k manzelce. My mame pomerne vyrovnany vztah zatim bez deti, a nedovedu si predstavit, ze prijdu z prace, a misto obvykleho uvareni a nakoupeni a vyprani,atd. vsechny to zname, budu litat po byte a uklizet po milackovi hrniky, talire, ponozky atd. atd. A ze kdyz se chlap necha, tak to opravdu umi! Pokud mi manzel neda pradlo do koupelny, tak ho proste nevyperu, atd.Musim rict, ze muzi jsou pod urcitym jemnym natlakem schopni se naucit par zakladnim poradkovym navykum. U nas se to ujalo a pradlo mam v koupelne pravidelne. Ale byla to fuska :o))
Pro me je lepsi to nejakych par mesicu vydrzet a zbytek zivota mit klid,nez pro ten chvilkovy klid ted to delat vsechno sama.
22.11.2002 11:58:15
To jsem taky neřekla :-) Ale nebudu ho napomínat, jako to prostě dělám u dospívajících dětí. Budu jeho partner a ne maminka, která ho musí hlídat a napomínat.
22.11.2002 11:56:08
Sally, tohle není předělávání, tohle je ten kompromis, o který bych se taky snažila. Článek Kláry vyzněl jinak.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 117 [Dalších 97 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.