| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme rodili doma

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 27 [Dalších 7 >>]
5.9.2002 20:15:21
Z vašeho přízpěvku je cítit, že máte pocit, že oxytocin je nebezpečná zbraň proti rodičkám.:)
To, že je lepší rodit bez něj (když to dobře jde) ví každý porodník stejně jako Vy. Jsou však situace, kdy je nutno posílit děložní kontrakce a pak je jeho užití ku zdaru.
Domnívám se, že často ventilovaný odpor k tomuto léku plyne z toho, že mnoho kolegů rodičce nevysvětlí důvod svého zásahu a dotyčná má pocit, že jí byly jen bezdůvodně zesíleny bolesti. To je jistě chybou.
Jakákoli diskuse s rodičkou, která je předem rozhodnuta nepřijmout žádné lékařovo doporučení a je zatvrzele přesvědčena, že jí chce v porodnici někdo ublížit je velmi těžká. Mám obavu, že mnoho zdejších článků, které často oprávněně, kritizují české porodnice zárověň děsí budoucí matky.
Rodička, která je pevně rozhodnuta za žádných okolností oxytocin nepřijmout, by neměla chodit do porodnice. Tam totiž, když nastane situace oxytocin vyžadující, je tento lék zpravidla podán.
Stejně je to s důvěrou k lékařům. Těžko očekávat, že někdo, kdo je přesvědčen, že lékař u porodu jen škodí, najde s porodníkem společnou řeč a bude mu věřit.
Závěrem bych rád konstatoval, že indikované podání oxytocinu není lumpárna poškozující rodičku.
A oxytocin, že není nic jiného než tělu vlastní hormon, který je v rukou odborníka důležitým lékem.

S pozdravem L.

Květinka
  • 
4.9.2002 16:31:25
Vlastně jsem nedokončila myšlenku. No zkrátka, já když vím, že nejlepší je rodit bez léků a v poloze, do jaké mne to bude nutit, tak teda nevím, jak bych se vyrovnala s tím, kdyby mne milý pan doktor tvrdil, že nejlepší je oxytocin a lehnout na záda a ať si okamžitě lehnu a nechám si dát oxytocin. No to bych tedy komplikace měla jistojistě! A nebyly by to komplikace pocházející z mého porodu, ale z omezení mého porodu. Jo jo, až zhyne rutinní plošná česká klasika.
Květinka
  • 
4.9.2002 16:23:07
Jo, to máš totiž třeba tak - když rodíš a věříš svému doktorovi a jeho víře, tak u něj teda komplikace způsobené lékařem nemáš. Ovšem, když máš jinou víru než ti doktor nutí, tak si ten doktor řekne že špatně spolupracuješ. No to je legrační - maminka spolupracuje s doktorem - nemělo by to být naopak?
KACI
4.9.2002 15:26:45
Ahoj Lukasi,

moc Te zdravim a ocenuji, ze se tady temito prispevky procitas a obcas mas i cas na neco odpovedet nebo odborne vysvetlit.
Je mi jasne, ze te jako lekare musi spousta prispevku rozcilovat, zvlast, kdyz vetsina z nich vypada jako "jedna pani povidala". Bohuzel si myslim, ze spousta maminek tu uvadi skutecnosti opravdu tak, jako se staly. Mozna u techto prispevku obcas chybi specialni nazvy, no vzdyt je to taky chat/diskuze.
Ja jsem sama rodila CS s epiduralem, porod to byl uzasne krasny, ale byl na soukrome klinice na VB (i kdyz ani zde v Anglii soukroma klinika vzdy bezchybny pristup a peci nezarucuje). To uvadim jenom proto, abys vedel, ze propagatorkou domacich porodu nejsem a navic si opravdu prace lekaru velmi vazim, protoze sama mam opravdu jen ty nejlepsi zkusenosti. Ale i presto si myslim, ze jsem VYJIMKA a ze maminek s dobrou zkusenosti pri porodu je minimum (at to vezmu od sve rodiny pres sve kamaradky az po prispevky zde na rodine).
A tak i pres sve dobre zkusenosti u mne prevlada pocit, ze lekarum/sestrickam VELMI casto chybi lidsky pristup. Hezke chovani k mamince a zachovani jeji dustojnosti pri porodu je prece nesmirne dulezite - nakonec, pokud by to hezke zachazeni bylo samozrejmosti u vsech doktoru a sestricek, tak by treba domacich porodu bylo MIN????
Nektere zkusenosti maminek zde na rodine jsou naprosto otresne. Copak se s tim opravdu neda nic delat? Opravdu je to vsechno v nedostatku penez? Vzdyt vsichni tyto lide jsou lekari nebo sestry, tudiz vzdelani lide, pokud maji zodpovednost se starat o fyzicke zdravi, tak prece nemohou zaroven ublizovat psychicky (byt jen apatii nebo nezajmem)...

No nic,kez by takovych lekaru jako jsi ty bylo vic.

Moc Te zdravim a prosim dal prispivej;-))
3.9.2002 19:55:49
Jééé, Lukáši, to je dobře, že ještě žiješ :o) Ještě mi dlužíš v různých diskuzích pár odpovědí na otázky, kvůli kterým jsi me napadl :o)))

Jinak jistě máš pravdu, zdaleka ne za vše může lékař, ale jak jsi sám napsal - na těchto stránkách se vyskytuje dost lidí, které mají se soudobým porodnictvím smutné zkušenosti, ve smyslu zbytečných zásahů do porodu, které vyvolávají komplikace... Holt taková je česká realita...

Mimochodem, pokud třeba takový porod na zádech v druhé době porodní opravdu nevadí (vzpomínám si, jak ses chlubil, že ty tak rodíš bez problémů maminy běžně), tak proč potom třeba moje dítě se v téhle poloze odmítalo narodit? Změnila jsem polohu - začalo se tlačit ven. Vrátili mě na záda - sešouplo se zpátky a podle lékařova vyšetření opravdu, ale opravdu dostatečně nenaléhá, já si s tlačením vymýšlím a teď porodit nemůžu. Šla jsem do lepší polohy - a na jeden stah bylo venku :o))) Jo, jo, realita...

S.
3.9.2002 19:37:36
Vidím, že jste se nechal doslova zblbnout několika ničím nepodloženými články o tom, že prapůvodci všeho špatného v těhotenství a při porodu jsou lékaři.
Domnívám se, že lékařské vedení porodu si představujete tak, jak je prezentováno na těchto stránkách velice často - jako sled neuvážených zásahů a jejich ničivých následků.
Zlehčování a podceňování možných komplikací, stejně jako utkvělá představa, že lékař hlavně škodí jsou neustále omílané pseudoargumenty skalních propagátorů domácích porodů.
Ať si každý rodí kde chce, přestaňte už ale lhát o naprosté bezpečnosti domácích porodů a šířit bludy o porodnících a jejich práci.
L.
U moha argumentů je přání otcem myšlenky
Jana
  • 
3.9.2002 16:59:06
co su to za komplikacie a co je ich pricinou?
3.9.2002 12:47:39
Karle, je vidět, že toho asi o porodech moc nevíš, když můžeš tohle říkat... Viděla jsem už dost případů, kdy těhotenství i třeba porod probíhal naprosto bez problémů, s minimálními zásahy, ale kdyby to bylo doma, miminko by vinou komplikací, které nastaly chvíli po porodu, nepřežilo a nebo s velkým postižením...
ludmila
  • 
3.9.2002 0:10:25
Krasny porod, mate velke stesti a moc vam to preju!!!

Predevsim pak to, ze u vas nedoslo k zadnym komplikacim.

Jo, to jmeno vasi dcerky mi pripomnelo "Pulnocni Bouri" - jste podobni "prirodni lide" jako jeji rodice?
Renata, dcera 6
  • 
2.9.2002 16:59:31
Gratuluji k porodu bez komplikací. Musím obdivovat vaši odvahu. Já jsem rodila v porodnici a musím říct, že bez toho početného zdravotnického aparátu a přístrojů by má dcera nežila. Bohužel měla omotanou pupeční šňůru okolo krčku a byla již velmi blízko u placenty - tudíž se neměla snahu porodit vlastní snahou. Pomohli lékaři, asistentky, kleště a psychicky manžel. Bez rychlých a odborných zásahů a oživovacích pokusů by to malá nezvládla. Přes to všechno je to pěkná holčička, která má trochu problémy s rovnováhou a grafomotorikou. Patřím tedy k té skupině, která by neměla tu odvahu rodit již nyní doma, ale vám dvěma tiše závidím a ještě jednou gratuluju a přeji hodně štěstí a hlavně zdraví.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 27 [Dalších 7 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.