| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úvahy o otcovství

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 39 [Dalších 19 >>]
Lida a 2holky
31.7.2002 15:59:20
Sosane,

mas pravdu. Neni to jenom tim, ze muj muz je "panem domacnosti" a pomaha s domacimi pracemi. (Mame na ty nejvice casove narocne uklizecku). Ano, je to tim, ze muj manzel se detem vzdy hodne venoval. Ale zase na druhou stranu ma "pointa" byla, ze muz nemusi byt zzensteli, pokud se na domacich pracech a "starani" o deti aktivne podili.
Sosan
  • 
31.7.2002 13:04:34
Teda, ty děti, co s nima nebyly v pubertě žádné problémy a rády jezdí se svými rodiči ve 23 letech na dovolenou - to čumim, to je div přírody. Podle mě to bude ale opět ne tím, že váš manžel je pánem domácnosti, ale tím, že je pro ně atraktivní ještě něčím jiným, co jste zatím neuvedla. A možná právě proto, že jste si dokázali chytře zorganizovat péči o domácnost vám na to něco zbyde čas.
Nejsem proti tomu, aby doma pomáhali muži, když to žena nestíhá. Nikdo přece nechce mít doma manželku sedřenou a věčně otrávenou, což by byl jistě výsledek toho, kdyby jí nikdo nepomáhal. Ale péče o domácnost je jen nutnost pro přežití, nic víc. Není smyslem rodinného života a nesmí zabírat více času, než je nezbytně nutné. Teprve to, co se stihne dělat s dětmi ještě mimo ty základní povinnosti (jako je zaměstnání, péče o domácnost, vaření, koupání atd.), to je to nejpodstatnější, co činí děti i celou rodinu šťastnými. Dobrou fintou může být například některé domácí práce uzpůsobit jako hru, které se mohou děti účastnit, tím se zase ukradne trochu toho nešedivého času navíc.
Lida a 2holky
31.7.2002 10:50:15
Sosane,

ja si vubec nemyslim, ze se chlap chova zzenstele, kdyz pomaha manzelce s domacnosti a s ditetem. Pises o tom, ze muz ma sve specificke misto v rodine a ze musi prispivat do vztahu, aby ho obohatil. Ano, presne tak. Problem je pouze v tom, ze rodina prochazi ruznymi obdobimi - jedno obdobi je prave narozeni deti. V tomto obdobi tvoje manzelka a i dite, velmi oceni, kdyz otec "pomuze" s domacnosti. Proc se vyjadrujes " o duplikaci" prace matky? Nikde neni dano, ze se o dite ma starat jenom matke, a ze vedeni domacnosti je pouze vec zeny? Pokud v tomto obdobi pomuzes zene s domacnosti, je to presne to, za co te tvoje zena bude milovat. Take si vypestujes daleko blizzi citovy vztah ke svemu diteti.


Jenom tak na okraj. Muj manzel je "velitel" domacnosti - a jde mu to lepe nez me!!!! A ja ho za to moc miluji. Vubec neni zzensteli, je to chlap jako hora - a ma muj velky respekt a i od svych deti (ma jich 5 - 3 dospele a 2 baby). Ziji v Anglii, a tady je uplne normalni, ze se otec podili na domacich pracech - vetsinou nakupuji a vari (pozor, tady mnozi muzi vari lepe nez zeny - a chlubi se tim!!) Pokud jdes v sobotu rano do supermarketu, vidis tam nakupovat prevaznou vetsinu otcu se svymi ratolestmi, zatimco mama si doma muze po tydnu alespon "trosicku" prispat!
Muj manzel zvlada prebalovani, krmeni a koupani se stejnou bravurnosti jako ja, a nikdy by ho ani nenapadlo, ze by byl zzensteli. Moje holky ho miluji a jsou moc a moc stastne v jeho pritomnosti. A jeste jedno, jeho 3 dospele deti z prvniho manzelstvi maji k nemu nepredstavitelne nadherny vztah. Jsou velmi dobre vychovane, nikdy s nimi nebyl zadny problem (ani v puberte) a sveho otce si moc a moc vazi (jezdi nas navstevovat pravidelne o vikendech a kazdy rok s nami jezdi vsichni na 14 dni na dovolenou - kolik deti ve veku 21-23 jezdi se svymi rodici "rady" na dovolenou????)
Petrus
  • 
31.7.2002 2:22:53
No, Sosane, jestli ti dobře rozumím, tak říkáš, že pro dobré manželství není ani tak důležitý, zda muž doma pomáhá, jako to, zda ještě dokáže své ženě imponovat. Kdybys zvolil jiný příměr, než toho mírného asociála (napadá mě citát z Jarka Nohavici: "tělo Ramba, hlava Havla"), tak by sis možná ušetřil některé podrážděné reakce. Ono je to tak, že každýmu imponuje něco jiného a s léty se to ještě vyvíjí. Některá obdivuje muže, který je citlivý a zastane všechny domácí práce, jiná má ráda takovou tu renesační osobnost se širokými zájmy, někomu zase imponuje úspěšný podnikatel, který v tý džungli zůstal pozorným manželem a dokáže zabezpečit rodinu. Vlastně nadhazuješ dva okruhy problémů. První je o uspořádání chodu rodiny. Souhlasím s Ájou, že mluvit o "správné mužské a ženské roli" (a "plnohodnotném otcovství"=Klára) je nesmysl, protože nějaký univerzální vzorec dobře vybalancovaných vztahů neexistuje. Ty vyznáváš jakousi zmodernizovanou variantu tradiční rodiny. Nic proti tomu, pokud vám to klape a ty svou roli neodvozuješ z listů apoštola Pavla jako Cyril Svoboda. Ale proč by to jinde třeba nemohlo fungovat tak, že kariéru by dělala žena a muž by s dítětem trávil aspoň část MD? A teď k tomu, jak předcházet rozvodovosti. Píšeš, že nejdůležitější je snažit se neztratit doma atraktivitu, aby manželka mohla svého muže milovat a po jeho boku se těšit z života, který má ty správný grády. No, mě by teda stačilo, kdyby ta moje pochopila, že muži jsou poněkud zvláštní bytosti ("chlapáci" mi snad prominou následující generalizaci): Na jednu stranu chceme řídit zeměkouli, ale současně jsme tak "křehcí", že k "životu" potřebujeme od ženy i trochu obdivu a uznání (a asi naopak, do ženské duše nevidím). Jenže po čase se některé věci jeví jako samozřejmost a hlavně, pro některý manželky je dost těžký otevřeně deklarovat svůj obdiv, protože na rozdíl od žen zvenku znají ze zatracený blízkosti nejenom mužovy klady, ale i jeho slabosti (ta moje, aby některý věci nemusela říkat moc nahlas, si vypěstovala skutečně zajímavý způsob oceňování: "To teda nevím, co na tobě X,Y,Z vidí"; načež mi oznámí, čím jsem si zasloužil to ženské uznání). Věcnou souvislost mezi pocitem nedocenění a rozvodovými statistikami snad nemusím rozvádět. Jo, ještě něco: Sosane, Maary, Robine, etc., fakt jsme asi "zajatci" stereotypních rolí. V opačném případě bychom nekrafali v "ženských" rubrikách a psali do "Mezi námi muži". Ale asi to znáte: "Muži nepláčou" (tenhle blud vtloukám synovi do hlavy taky) a na pochopení a pofoukání bolístek jsou nejlepší ženy. Pak se ale nemůžeme divit, že "mužská role" se řeší leda tak v ženských časopisech a Iva Šmídová z brněnské FSS si o nás píše doktorandskou práci. Tak aspoň dodatečně pochválím pana Bakaláře za dost dobrej článek.
Sosan
  • 
30.7.2002 14:03:10
No, tím se právě zabývá hned můj první příspěvek v diskusi. Je poměrně obsáhlý. Zdůrazňuji v něm především to, že muž a otec nesmí být jenom moula, který vydělává peníze pro rodinu a zbytek času pomáhá v domácnosti, i když v první fázi po narození dítěte (zejména v šestinedělí) mu na nic jiného asi nezbyde čas. Ale později se musí zase probrat a nalézt sám sebe jako chlapa a otce, jehož funkcí v rodině bude něco víc než jen pomoc manželce s domácími pracemi a vydělávání peněz. Musí nalézt svůj specificky mužský vztah k dětem a doplnit manželku, ovšem nikoliv tím, že se bude chovat zženštile a bude ji duplikovat (což požadují prakticky všechny příspěvky žen v diskusi), ale právě tím, že celému rodinnému životu dodá jakési koule, šťávu, náboj a svěžest nebo jak si to chcete nazvat a tím přinese do rodinného života více štěstí než tím, když veškerý čas, který mu zbyde na rodinu věnuje domácím pracem, aby odlehčil manželce, která se cítí být zneužívanou pradlenou. Jen si vzpomeňte na film "S tebou mě baví svět". Vždyť to "výchovné působení" se právě nejúčinnějí dělá osobním příkladem. Ale tomu, jak by to mělo vypadat, jak to kdo dělá, kde na to bere čas a jak si to organizuje se věnuje velmi málo pozornosti a to i ve speciálních časopisech pro rodiče. Důsledkem toho, je jakási krize otcovství a potažmo celých rodin - viz hlavní článek.
Nem
  • 
30.7.2002 12:52:31
Otcovská role je v mém případě živit rodinu a podílet se na výchově co mi čas dovolí. Jinak to záleží na okolnostech a roddiných poměrech.
30.7.2002 12:25:11
A pane učiteli, pane učiteli, ještě, než splním domácí úkol, mohla bych vědět, co je podle tebe "otcovská role"? :o)))
Sosan
  • 
30.7.2002 12:22:00
Hned v úvodu jsem psal, že to ženský nesmějí číst :-) Přitom tady není jediná reakce nějakýho chlapa. Tak až dneska přijdete domů, tak dejte diskusák přečíst vašim drahým polovičkám, ať napíšou, co si o tom myslej oni, co je podle nich otcovská role. Ale nebijte je pak moc...
30.7.2002 11:32:16
Sosane, už jsi vyšel základku? :o))) Takhle neuvažuje ani 16-ti letý chlapec mé dcery. :o)))
Lida a 2holky
30.7.2002 10:55:09
Sosane,

a premyslel jsi, ze treba tvoje manzelka by rada take delala neco, co delala za svobodna? Ona te taky "nesbalila" proto, ze mela velke bricho, rodila a sedela u gynekologa!
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 39 [Dalších 19 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.