| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úvahy o otcovství

 Příspěvky 110 z 39 [Dalších 29 >>]
jodsksg
21.8.2002 13:47:27
no jasne, ze jsme vykonnejsi, silnejsi a lepsi :))

je preci znamo, ze to silne pohlavi je v podstate pohlavim slabsim (staci jen pohled na muze, ktery dostal kasel ... vypada, jako by mel zemrit!!hihi)

nedavno jsem nekde cetla, ze muzi v domacnosti umiraji v prumeru o 10 let drive, nez ti, co si "hraji na zivitele". pry je to tim, ze ta vymena roli je stresuje.
myslim, ze generaci chlapu, kteri to budou v pohode zvladat si musime teprve vychovat. a proto muj Marcel dostal k 2. narozeninam velikou kuchynku (kdyz uz mu u nas doma nemuzeme predvest deleni praci v domacnosti), coz mi jedna kamaradka pochvalila a druha rekla, ze neni dobre kupovat holcici hracky pro chlapecky.

ale myslim, ze podstatou diskuse melo byt otcovstvi a ne domaci prace ... takze se ted jdu vrhnout na domacnost, jelikoz mi nema kdo pomoct

ale mam vlastne jeste poznamku : tim,ze neziju s Marcelovym tatou ziskal malej uz ve 13 mesicich sveho otce tak, jak si to maminky preji. tatinek pro nej vari, pere, uklizi po nem, ale hlavne si s nim hraje a ma na neho spoustu casu, coz by urcite nebylo tak intenzivni, kdybychom zili spolecne. Marcel je temer kazdy vikend u taty a k tomu jeste ca. 6 tydnu dovolene. My rodice totiz zastavame nazor, ze jelikoz je to dite spolecne, starame se o nej oba dva, protoze deti potrebuji oba rodice.

J.
20.8.2002 23:48:36
Janino, a co chcou chlapi po nás?

Perfektní kamarádky, atraktivní milenky, matky a to ještě s aspoň nějakým výdělkem, která se stará o děti i domácnost a sem tam v ní i opraví to, na co manželovi "nezbývají síly"...

Kurňa, že bychom narozdíl od chlapů byly tak výkonné a vynikající? :o))

S.
jodsksg
20.8.2002 21:44:29
chci jen rict, ze jsem byla zvedava na nazory chlapu. precetla jsem si to,co napsal Sosan a proste s nim UPLNE ve vsem souhlasim

a az najdu toho, ktery CITUJI SOSANA "bude pro mne dostatecne atraktivni,abych ho mohla milovat a nachazela ve vztahu s nim potrebne vzruseni a chut do zivota" , tak pro mne neni pomoc v domacnosti dulezita. jelikoz jsem v prvnim manzelstvi tu pomoc dostavala, ale ten vztah jinak ztratil jiskru je pro mne deleni domacich praci veci nepodstatnou.

my zeny bychom si mely uvedomit, jestli toho od tech chlapu nahodou nechceme moc:
perfektni kamarad, milenec, otec a to jeste s vysokym vydelkem, ktery se stara s nami o deti i domacnost ... tak pokud nekdo takovyho znate a je taky dobre vypadajici a volnej, tak mi dejte vedet :)))

a faktem je, ze zenske problemy se pretrasaji v kazdem casopise.je to porad dokola a tak uz to ani nekupuju, ale pro chlapi opravdu nic na cteni neni.

j.
Sosan
  • 
1.8.2002 16:58:21
Jo, zjistil, dávno před touto diskusí. Nevím ale, že bych tady psal o velkých svalech a drsných řečech...
Lida
  • 
1.8.2002 13:12:43
Sosane,

tak uz jsi zjistil, co je pro zeny na chlapech pritazlive??? A zejmena pro matky malych deti na jejich muzich..... vypada to,ze "velke svaly, ramena a "drsne" reci" to asi nebudou!
1.8.2002 12:40:25
Renee, díky za vysvětlivku... já se opravdu s termínem "feminismus" setkávala jen skrze časopis Cosmopolitan - cca rok jsem pro ně jako externistka připravovala rubriku o knížkách a to, co jsem si díky této zkušenosti všechno přečetla mně docela šokovalo. Nedávno mi kamarádka přinesla Cosmopolitan (neviděla jsem ho od doby, kdy mi přestal chodit "autorský" výtisk) a večer jsme se nad ním s mým přítelem docela dobře pobavili. Nejlepší byl článek o tom, co žena SMÍ a co NESMÍ dělat před svým partnerem. Tak například smí před mužem opilá zvracet a on jí smí držet vlasy, ale NESMÍ před ním chodit v teplákách. Úžasné. Jsem ráda, že feminismus takhle nevypadá; to, co píšeš ty, mi připadá daleko stravitelnější...:o)
  • 
1.8.2002 11:31:25
Mila Monty,
chci reagovat na jednu myslenku v tvem jinak velmi sympatickem prispevku, protoze odrazi vetsinovy pohled, ktery je zavinen nedostatecnou informovanosti a nekdejsi mirnou propagandou v mediich devadesatych let.
Predne: Cosmopolitan rozhodne nema s feminismem nic spolecneho a ani se tak netvari. Vyuzivani muzu, manipulace s nimi, pouzivani "zbrani" a "taktik", to jsou veci, s kterymi naopak feminismus (snad krome radikalnich excesu, ktere ale u nas nemaji zastoupeni) bojuje a vidi v nich stereotypy patriarchalni spolecnosti. Totiz: funguje-li komunikace mezi muzem a zenou tak, ze i zena muze jako rovnocenny partner na rovinu vznaset prani a pozadavky, pak neni nutne, aby pouzivala zenske zbrane. Po te rovnocennosti (nikoli stejnosti) a po tom partnerstvi prave feminismus vola, stejne jako po tom, ze muz nebude manipulovan a vyuzivan a zene nebude vnucovan jediny zpusob, jak zit. Odpad typu Cosmopolitanu, Elle, Harpers Bazaar a pod. radostne konzervuje prezite stereotypy (prevazne za pomoci redaktorek-zen - jejich skoda) a vnucuje svym ctenarkam dojem, ze jejich muzi jsou mirne emocionalne tupi, s jistou sikovnosti vyuzitelni, slabi a zmateni tvorove. Zena, ktera tuhle predstavu prijme, si jeji pomoci patrne kompenzuje pocit neuspokojeni a nenaplneni, ktery ji v takovem nerovnem (na obe strany) souziti pronasleduje.
Takze tak to vidi feminismus. Zacnete-li vnimat za timto myslenkovym smerem obsah, nikoli jen ten pejorativni nadech, ktereho se mu v nasi zemi stale jeste dostava (i zasluhou zen samozrejme), nemuzete s nim nesympatizovat Neob se mylim?). At jste muz, nebo zena. Role pohlavi ve spolecnosti totiz neni zenska otazka. Je to LIDSKA otazka.
1.8.2002 6:26:01
Sosane, když byly mé mladší dceři tři týdny a starší tři roky, onemocněla jsem dost těžkou chřipkou. Manžel musel zůstat doma a převzít za mě péči o děti i domácnost. Týden jsem byla opravdu neschopná se o cokoli postarat. Užil si. Uklízel, pral, žehlil prádlo a plíny /tehdy nebyly papírové/, vyvářel lahvičky a dudlíky, protože se mi vinou vysokých horeček ztratilo mléko a nemohla jsem kojit. Vařil, chodil s dětmi na procházky, nesměl zanedbávat starší dceru, bylo nutné si s ní povídat, hrát, zabavit jí. Od rána do pozdního večera se nezastavil a pak padl do postele jako podťatý, aby ve dvě vstal, ukvrdlal Feminar, mimo to vstával k plačícímu miminku ještě několikrát, ráno mezi pátou a šestou definitivní budíček a zase ten samý kolotoč. Po týdnu odcházel do práce se slovy:"kdybych ti někdy řekl, že se doma flákáš, dej mi, prosím tě, pár facek." A skutečně ho tato zkušenost jaksi "poučila" a nikdy! se neuvolil k nějaké "pomoci" až ve chvíli, kdy jsem se únavou sotva držela na nohou. Podílel se na všem zcela samozřejmě a průběžně. Nakupoval, vešel prádlo, hodně se věnoval starší holčičce, alespoň jednou v týdnu za mě převzal noční vstávání k miminku, abych se alespoň občas mohla vyspat celou noc. Přesto mu zůstalo dost energie na záliby apod.
Promiň, ale všechny ty tvé řeči o pořádném, imponujícím manželovi jsou podle mě jenom zástěrka a maskování vlastní lenosti a neochoty dělat i práce, které nejsou zrovna záživné. Jenže i o tom je život. A pokud se dospělý muž rozhodne založit rodinu, neměl by si manželku plést se svojí pečovatelkou.
sally
31.7.2002 19:40:48
Sosane,
já jsem taky jezdila s našima dlouho na víkendy a dovolené - a nebylo to proto, že bych neměla dostatek kamarádů, naopak. S našima to bylo prostě prima. ALe jak tak sleduju tvé příspěvky, ono ti uniká víc věcí.... :-))
31.7.2002 18:59:43
Sosane,

víš, co se mi vás, mužích (naštěstí pouze některých, a je vás čím dál míň) velice "líbí"? Že pokud doma hejbnete zadkem, mluvíte o "pomoci manželce". Oprav mě, pokud se pletu, ale v domácnosti žije nejenom žena, ale i muž a často i děti. Proč by se tedy i oni neměli zcela samozřejmě podílet na údržbě domácnosti? U nás péče o domácnost funguje tak, že kdo má čas, udělá potřebnou práci. Teď jsem s dcerou na mateřské, takže většinu během dne udělám já, dokud jsme děti neměli, uklízel ten, kdo byl zrovna doma. Takže když jsem přes víkend byla v práci a manžel měl volno, zcela samozřejmě uklidil. Kolikrát když vidí, že nemám chuť do vaření, tak mě prostě vyhodí od plotny a "něco" (pokaždé špagety) uklohní on. A nepředhazuje mi, že mi "pomáhá", prostě to bere jako samozřejmost, možná proto, že nějaký ten rok žil sám a předtím se staral o babičku, která sice byla až do konce života v základních věcech soběstačná, nicméně ke konci trošku "mimo", čemuž odpovídal i stav domácnosti. Jasně, jsou věci, které nevidí - špinavá vana, záchod, děravé ponožky..., takže ty zbydou vždycky na mne. Samozřejmě, pokud je tvoje žena v domácnosti a nepracuje ani neskáče kolem dětí na mateřský, tak se omlouvám, jestli domácnost je "jejím povoláním", tak šel můj příspěvek mimo.

S.
 Příspěvky 110 z 39 [Dalších 29 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.