Tizi,
když byl manžel v Norsku v roce 1991, tak si Norové stěžovali, že nemůžou najít ženy - a vozili si ve velkém nevěsty z Thajska.
Ono být dneska mladým mužem není tak jednoduché - a nemusíš být obchodník s bílým masem, ale jak vidno tady na rodině, už jen proto, že jsi chlap a máš slušnou práci, tak jsi srovnávaný s Tatem....
Já třeba mám poměrně konzervativní manželství - kde manžel vydělává mnohem víc než já - a já finančně tak nějak přicmrdávám, ale zase je na mě větší podíl různých domácích prací atd. A je nám v tom dobře, už čtvrtstoletí. Kdysi jsem četla článek o tom, že nejšťastnější jsou Holanďanky, protože v Holandsku se považuje za normální, že žena pracuje jen na částečný úvazek - protože ženy potřebují víc sociální kontakty (s rodinou, s přáteli) než kariéru - takže asi jsem Holanďanka

Z určitého pohledu jsem rodině "obětovala kariéru" - ale mě to nikdy nevadilo - naopak, dělat kariéru jsem si zkusila a záhy toho nechala, protože mě "jen práce" neuspokojuje. POtřebuju mít koníčky, chtěla jsem být s dětma (a rozhodně jsem pro své děti nechtěla život v institucích od nevidím do nevidím) - a život s konzervativním mužem, který si naopak užívá to, že je workoholik, mi vyhovuje.
Když ovšem mluvíme o workoholikovi - v předškolním a mladším školním věku dětí měl vyhrazené jedno odpoledne, kdy z práce odcházel "už" v pět a převzal si děti a já měla večer pro sebe - a nejel přes to vlak, v jeho práci nakonec pochopili, že fakt nepůjde na meeting od čtyř atd. Manžel třeba rád vaří, takže o víkendech vaříval vždycky, teď, co jsou děti z domu, tak vaří i přes týden (pže vaříme tak 2x ve všední dny a pak dojídáme).
Konzervativní muž skutečně neznamená, že bude ženu třikrát týdně tlouct a po zbytek jí přivazovat k plotně - z mého okolí to obvykle vypadá tak, že muž je ten hlavní "vydělávač" a žena je hlavní "starač o domácnost" - a jsou spokojení. A tahle "konzervativní manželství" nakonec toho docela dost vydrží, protože z velké části jsou v souladu s tím, na co jsou ženy a muži od přírody vybavení. Mám ve svém okolí manželství, které funguje naopak (žena má kariéru, hodně vydělává, muž přicmrduje a věnoval se víc dětem) a přijde mi, že v tom moc spokojení nejsou. Manželství, kde jsou oba děsně liberální a pokrokoví a free... neznám žádné, které by vydrželo dlouhodobě...
Naše děti - obě velmi konzervativní, podobně jejich kamarádi - mají stálé, dlouhodobé vztahy, neúčastní se postelového přeskakování atd. Konzervativní holky nejsou žádné ušlápnuté puťky - naopak, jsou to mladé ženy, které vědí co chtějí a nepotřebují se zmítat v extrémech a hledání se. Je to zajímavé pozorovat - a hrozně jim fandím.