18.6.2025 12:20:16 Vítr z hor
Re: SS - rok na stredni v USA
Máš mail.
Jak píšou holky, v USA bych se i já obávala dlouhodobé (ne)spolehlivosti destinace. Nemusí dostat vízum (to by bylo asi to nejmenší), nebo to můžou v průběhu výměny jen tak zrušit.
Vyšší moc ale může nastat různá, nejen politická - v minulých letech třeba covid (to dopadlo zejména na americké děti, které se musely z rozhodnutí pořadatele výměny z celé Evropy okamžitě vrátit domů), nebo zemětřesení v Asii (hostující rodiny řešily rozpadlé domy - najednou nebylo, kde hostovat, tak dítě jelo domů o 3 měsíce dřív). No a mně vyšší moc teď zkomplikovala "jen" let (válka po cestě), takže jsem musela v pár hodinách sehnat jiný let (náklady +18.000 k zaplacení z hodiny na hodinu), přebalit zavazadla podle regulí jiného dopravce, znovu na letiště (naštěstí bydlím půl hodiny od letiště, ale takovou kliku jsem mít nemusela).
Kamarádka měla štěstí, přiletěla 3 hodiny před uzavřením vzdušného prostoru a teď přemítá, jestli a kdy se vrátí domů, neboť ho ještě neotevřeli.
Dítě se po roce na střední škole u nás vracelo domů do zámoří s přestupem ještě v Evropě, ale zrušili mu let a než mu rodiče ze zámoří sehnali náhradní, trčelo na letišti v jiné zemi, kde mu naši nemohli pomoci a vypršelo mu vízum...
Rok na střední škole je skvělý nápad. Ale dnes je víc než kdy jindy třeba volit destinaci a organizovat věci s opatrností. A mít v záloze dost peněz "kdyby něco".
Odpovědět