To snad nejni možný, člověk sem koukne a jediná diskuse, která je tu živá, je tahle, a pod krycím názvem "Hubnutí" se tu teda dějou věci
Yuki, heritabilita (podíl genů na projevu) obezity je (v euroamerických podmínkách, protože heritabilita je vždy vztažena ke kontextu prostředí) velmi vysoká, uvádí se, že patří k tělesným znakům s nejvyšší heritabilitou, podle různých studií 40 - 70 %. Celkem přehledné review třeba tady Willyard, C. Heritability: The family roots of obesity. Nature 508, S58–S60 (2014).
Je ale samozřejmě potřeba vždycky reflektovat i to, že interakce geny x prostředí jsou podstatně složitější a můstkem mezi nimi je hlavně epigenetika, a epigenetika (jednogenerační, nikoli transgenerační, tam už je to takové všelijaké a ještě o kus složitější) je důležitý mechanismus, který může u Tvého dítěte třeba mít taky značný podíl, protože jeho genetická výbava po rodičích je nějaká a od vaší odlišná, a zároveň komplikovaný začátek života mohl ovlivnit to, které z jeho genů byly "zapnuty" a "vypnuty", což taky může určit směr, jakým se budou ubírat jeho metabolické děje. A tohle nastavení pak zas ovlivňuje to, jak se daný člověk vztahuje k prostředí okolo, a zas se to ovlivňuje opačným směrem (a dávno to překonalo starý koncept nature x nurture). Je to prostě zajímavá oblast, mám k tomuhle tématu dokonce seminář pro učitele
Stáňo, u nás doma je oblíbená francouzská česnečka. Dá se vařit dobrý masový vývar se svazkem bylinek (bobkový list,šalvěj, tymián) a pár jen plochou nože namáčkých stroužků česneku. Po dovaření se přecedí. A vedle si připravíš česnekovou omáčku - "majonézu". Buď ze syrových žloutků a olivového oleje, nebo, což teda dělám já, jelikož syrové žloutky nedávám dětem, z kupované majonézy. Přidá se k tomu trochu nalámané starší bagety přelité trochou toho vývaru, trochu nastrouhaného gruyere, trochu olivového oleje, trochu chilli a podle chuti tolik utřeného česneku, kolik chceš. A tohle se rozmixuje do hladké omáčky. No a pak dáš do misky buď nalámanou trochu bagety, nebo opečené krutony, přidáš česnekovou omáčku a zaliješ horkým vývarem a pak si to každý strávník rozmíchá a jí.