20.10.2015 16:45:12 Monty
Re: Polevka
Vybrané recepty z kuchařských knih 15. - 17. století
Jak se česká odvářka strojiti má
Vezmi dobré tlusté hovězí maso od žeber, posekej je na nepříliš velké kusy, nasol a připeč na roštu. Potom je pokrájej na menší kusy, dej do hrnce, zalej horkým octem a polovicí vody. Na drobno pokrájenou cibuli osmaž, nastrouhej kus perníku, přidej cukr, pepř a hřebíčky a to vše spolu dobře uvař. Místo cukru můžeš dát med.
Polívka rozmarýnová
Vezmi hovězí polívku a máslovou jíšku dobře osmaženou, nakrájej nadrobno rozmarýn a trochu muškátového květu a nech povařit.
Myslivecká polévka, jak se dělati má
Rozkrájej domácí chléb a nasyp ho do mísy. Potom vezmi kousek od pečínky, buď telecí, skopový aneb od zvěřiny, dobře posekej a nasyp mezi ten chléb. Dej vždy vrstvu chleba, potom masa a potom zase chleba, potom masa a potom zase chleba, a to tak dlouho, až bude plná mísa. Polej to horkým přepuštěným máslem, aby se všechno dobře namočilo, přidej pepř.
Odpovědět