Re: Zouvání návštěv
No tak ta obecná chutnost způsobená kombinací stimulace chuťových pohárků (dáno evolčně, našemu mozku to signalizuje vhodném jídlo, dodávající všechny základní živiny, proto se toho v gastronomii využívá) je samozřejmě ovlivňována i dalšími věcmi - konkrétními osobními zkušenostmi, kombinací s čichovým a zrakovým vjemem, texturou jídla (tady obecně zas nejchutnější bývá kontrast textur, proto třeba rozmáčení křupavé balenky řízku mokrým salátem vnímá většina lidí nelibě), psychickou složkou (někdo třeba nerad jídlo, do kterého nevidí), spojením daného jídla s libými či nelibými vzpomínkami, osobní neobliba nějaké konkrétní složky v daném jídle, u burgerů třeba obtížnost konzumace takové plné potvory... a řada dalších věcí. Ale obecně opravdu to nakombinování chuťových vjemů funguje, jen ne na každého v každém jídle stejně silně a může to být upozaděno jinými vjemy.
Odpovědět