Re: Zouvání návštěv
U vepřo-knedla je obloha nesmysl z principu, protože tam už je nakyslý přívarek. Smysl oblohy spočívá v tom, že nejpříjemnějších chuťových vjemů dosahujeme, pokud jsou alespoň lhce stimulovány všechny typy chuťových pohárků. Z podobného důvodu se např. lehce solí sladká jídla, pár zrnek soli činí sladký vjem plnějším, silnějším a příjemnějším. Oblohy dodávají kyselou stimulaci tam, kde je jinak jídlo bez yselé složky. Hezky se to dá ukázat třeba na burgerech, které jsou perfektní komplexní chuťovou stimulací - umami a slaná v mase, tuková v masovém tuku a v tuku v majonéze, sladká v housce, karamelizované cibuli a částečně v rajčeti, hořká v hořčici a kyselá právě v syrové či pickles zelenině.
Proto má obloha místo právě u pokrmů, které kyselou (a někdy i hořkou, tam se pak hodí třeba obloha s obsahem čekankového puku či zelenina s hořčicovou zálivkou) složku postrádají. Typicky je to čisté maso s přílohou typu rýže, brambory.
Obecně se omlouvám za mizerné psaní, ale mám pravačku v sádře, snad to je čitelné.
Odpovědět