27.2.2011 13:35:16 foxyna
Re: Zdravotnictví po plánované reformě
Asi to je trochu nešťastně formulováno, nicméně podstata sdělení je jasná, srozumitelná a logická: žádný stát nemá na to, aby dokázal zdarma poskytovat výdobytky špičkové medicíny všem. Prostě to nejde. Tudíž, kdo na to má, ať si zaplatí cokoliv, co je dostupné. Kdo na to nemá, nechť má zajištěný standart, který bude výsledkem jakéhosi společenského konsensu, ale holt se musí smířit s tím, že mu nebude poskytnuta veškerá možná dostupná péče. V obecném pohlednu na tom nevidím naprosto nic strašného, nevhodného. Podstatné je, jak by takové standardy byly nastaveny - a nejde jen o v podstatě banality typu obyč sádra versus lehká plastová, to jsou samozřejmě marginality.
V individuálním měřítku je jasné, že pokud budu já a mí blízcí patřit mezi sociálně slabé (z jakéhokoliv důvodu), bude to pro mne samozřejmě velmi těžké a bolavé, nepopírám. Ale takový je holt život. Není spravedlivý (ve smyslu, že všem má být dáno stejně). Není takový ze své podstaty, nikdy nebyl a nebude. Vyspělá sociální společnost může některá znevýhodnění zmírnit, otázka je, kde jsou hranice možností takovéto společnosti - a je zjevné, že právě tyto hranice jsou v dnešní době v západní civilizaci velmi silně testované.
Omlouvám se, pokud píšu zmateně, jsem po třech nočních.
Odpovědět