tisk-hlavicka

Tip: Máte zkušenosti s homeopatií? Zapojte se také do naší živé diskuze!

Žaludeční vředy a správný výběr potravin

28.4.2016 Ing. Ludmila Pszczolková

Jednou z hlavních zásad u žaludečních vředů je omezení solení a soli.

Vředová choroba patří mezi onemocnění, u kterého snad každého napadne, že je problém i v jídle. A myslím si, že se v tomto shodnu i s lékaři, již ve většině případů určitá nutriční doporučení takto nemocným dávají.

Trávení je složitý proces, ve kterém by měly všechny kroky navazovat jeden za druhým tak, aby byla potrava správně zpracována a aby byly všechny potřebné látky z jídla využity. Žaludek je první z velkých trávicích orgánů, dochází v něm k trávení tuků a bílkovin, a to díky velmi koncentrované kyselině chlorovodíkové. Aby byla jemná žaludeční sliznice před kyselinou chráněná, vytváří se v žaludku hlen, který žaludeční sliznici chrání.

Vznik žaludečních vředů spojuje klasická medicína s bakterií Helicobacter pylori, kterou má v žaludku asi 20 % lidí. Některým z nich problémy nezpůsobuje, jiným ano. Proč tomu tak je, není úplně jasné, každopádně jejímu přemnožení pomáhají některé léky (nejčastěji zřejmě léky proti bolesti typu Acylpyrin a Brufen) a také sůl, která zvyšuje u helicobacterové infekce riziko vzniku rakoviny žaludku. (Můžete si to představit tak, že sůl, která se do žaludku dostane, bakterie rozdráždí a ty jsou pak velmi agresivní.)

Co omezit?

Proto je jednou z hlavních zásad u žaludečních vředů omezení solení a soli v potravinách - opět musím upozornit na skrytou sůl v uzeninách (tam bychom to tak nějak čekali), ale hlavně v pečivu (což možná mnohé překvapí).

Dalšími omezeními je vyloučení potravin, které dráždí žaludeční sliznici – alkohol, černá káva (kofein je pro onemocnění žaludku opravdu nevhodný, pozor proto i na jiné nápoje s kofeinem), pepř (i když jsou některé národy, které právě pálivými potravinami žaludeční potíže léčí, já bych to ale nedoporučovala), smažená jídla, uzeniny, ocet (a všechny v octu naložené potraviny – rybičky, sterilovaná zelenina), všechny bublinkové nápoje.

Jaké jsou vhodné potraviny?

Vhodné jsou naopak potraviny, které obsahují tzv. rozpustnou vlákninu – ta totiž v žaludku vytvoří hlen, který pomůže žaludeční sliznici chránit. Nejlepším zdrojem takové vlákniny jsou celozrnné obiloviny, ideální jsou ovesné vločky, ale i jiné celozrnné přílohy či mouky, správně uvařené luštěniny (namočit, vařit v nové vodě, zavařit a vodu znovu vylít, a až v další vodě vařit s bylinkami, které snižují nadýmání – saturejka, majoránka; solit až nakonec), zelenina (nejlépe dušená – velmi vhodná je brokolice, mrkev, růžičková kapusta) a ovoce – zejména banány.

Z obecných rad je ještě důležitý režim jídla. Nejen menší porce a častěji, důležité jsou také snídaně. Mezi 7. a 9. hodinou ranní podle orgánových hodin nastává doba zvýšené aktivity žaludku, proto je vhodné v tuto dobu žaludek zahřát. Nejvhodnější jsou teplé celozrnné obilninové kaše (na kaši si můžete dát mletou skořici – teď v zimě krásně zahřeje, navíc podporuje prokrvení žaludku a hojení žaludečních vředů), výborné jsou ale také teplé husté zeleninové polévky (zahuštěné třeba vločkami, jáhlami nebo slzovkou). A když do takové polévky dáte nakonec do talíře lžičku lněného semínka, bude to dokonalé.

V lidovém léčitelství se někdy na léčení žaludečních vředů používá med pro své antibakteriální a hojivé účinky (podle některých studií med blokuje růst H. pylori) - doporučuje se ráno a večer 1 lžíce medu, nejlépe namazaného na pečivu, aby se v žaludku déle „zdržel” (nebo opět mé oblíbené obilné kaše).

Vzhledem k tomu, že H. pylori patří k pomalu rostoucím bakteriím, je třeba uvedená doporučení dodržovat delší dobu, i po té, co odezněly akutní příznaky.

Už jsem se zmiňovala o stresu, ten se na vzniku žaludečních vředů podílí opravdu významně. Často klientům říkám, že žaludek je první bránou, kterou k nám stres vstupuje. Když vám bude někdo nebo něco tzv. „ležet v žaludku”, tak byste si měli uvědomit, že tím trpí nejen vaše nálada (a někdy i hrdost), ale i váš žaludek.

Pokud se ve své práci setkám s člověkem, který žaludeční vředy má, nebo je někdy v minulosti měl, vždy se dostaneme k nějakému stresovému období – ostatně termín žaludeční neuróza zná i klasická medicína.

Otázkou zůstává, jestli nám všechen ten shon, stres, nervozita a starosti pomohou ke štěstí.

Autorka je nutriční poradce.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Vyhledávání článků podle věku


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.