| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Slavit mohou děti i zdravě

 Celkem 73 názorů.
 Insula 


ovoce, zelenina 

(26.11.2009 9:28:29)
Naštěstí obě moje děti milují jak ovoce, tak zeleninu. Takže vykouzlit zdravé občerstvení není problém.
 Alena, kluci 16,11, holka 3,5 
  • 

Re: ovoce, zelenina 

(26.11.2009 10:59:57)
To máte opravdu štěstí, protože moje tříletá dcera například ovoce ani zeleninu vůbec nevezme do pusy. Je to od narození "masařka", maso může v jakékoliv podobě (podotýkám maso, ne uzeniny, ty odmítá), ale ovoce ani zeleninu, a to včetně brambor, vůbec ne, ani jeden druh. Sladkosti přitom také nechce, takže žije (a roste) z masa, rýže a těstovin, a to musí být vše suché, bez omáčky... Dva starší kluci jedí všechno, nikdy jsem s nimi neměla v jídle problém, co ale s ní, to nevím.
 Beruška, 7, necelé 3 a 9.tt 
  • 

Re: ovoce, zelenina 

(26.11.2009 13:18:35)
nic si z toho nedělejte, můj starší syn nejí od dvou let skoro nic,žije zase prozměnu jen z ovoce,zeleniny,jogurtů,pečiva a suchých příloh.Omáčky rovněž nic.. a dcera ta sežere s prominutím vše.. berte to pozitivně, maso je pro růst svalů velice důležitý,důležitější než ovoce a zelenina,vitamíny se dají do těla dostat i jinak.My válčíme s masem,jediné co syn pozře je kuřecí prso a to jen v řízku a to zase nechci mu dělat furt,vzhledem k tomu jak je to tučné.
Já se furt uklidňuji tím, že s manželem jako děti,jsme spoustu věcí taky nejedli a teď oba jíme takměr vše až na pár výjimek..hlavně nenutit, nenutit.. nabízet, ale nenutit..
chutě se velice mění a i z velkých jedlíků v mém okolí se staly postupem času velké nimry.. a obráceně..
takže vydržte a dávejte dcerce maso, které má ráda.
 marketkau 


Re: ovoce, zelenina 

(29.11.2009 12:01:24)
Muj nyni 4lety syn byl jako miminko pekny jedlik, jeho prvni slovo bylo "neni" na prazdnou misticku :-) Ale ted? Doma neji skoro nic~:( Ovoce a zeleninu sice ji bez problemu, sam casto prijde, jestli mu oloupu treba mrkvicku ~:-D, ale jinak je ziv jen ze sucheho peciva ~:( Ale kdyz se zeptam ucitelky ve skolce, tak rika, ze ji pekne, obcas si i pridava. Kdyz jedeme obcas na obed ke tchyni, vymete talir raz dva, a kdyz mu to same jidlo privezene od babicky dam doma, tak se v tom nimra a nesni to... takze mym varenim to asi nebude~l~~l~~l~
 Zuuuza 


Re: ovoce, zelenina 

(26.11.2009 13:04:54)
Jj, máme to stejně. Syn miluje všechno ovoce i zeleninu (ovoce i sušené). Ale celkově je to žravec :-)
 Ecim 


Díky za inspiraci 

(26.11.2009 9:31:11)
Díky za inspiraci, určitě si podle článku někdy něco zkusíme připravit. (Jinak se snažíme jíst zdravě, ale nepřeháníme to.)
 16.5Salám&Lajka14 


Zajímavé je, 

(26.11.2009 9:35:51)
jak se neustále dokola opakuje, že ovoce a zelenina nepatří mezi dětmi oblíbené potraviny.
Osobně tedy znám daleko víc dětí, které o své vlastní vůli nejedí maso než ty, co nejedí třeba mrkev. Syn už od malička zeleninu miloval, i ovoce, dokonce si občas přál k jídlu "jen samotnou zeleninku" s bramborem a maso ne. A to nejsme žádný vegetariáni.
Naopak dorty a podobné věci ho nelákají, pokud mne neklame paměť, tak kromě želatinových bonbonů, croissantů a Kinder mléčných řezů celkem nic moc neoblibuje, třeba o čokoládu si neřekne, jak je rok dlouhý - nedávno chtěl v krámě nějaký Tribit v čokoládě a samotnou mne to překvapilo. :o)
 Ekaterina 


Re: Zajímavé je, 

(26.11.2009 9:55:30)
Mám podobnou zkušenost. Nevím, jestli jsme nějaké výjimky, ale oba naši kluci zeleninu i ovoce milují. Nedávno měli kluci nějakou hnusnou virózu (nebo chřipku) a oba přežívali první dny na ovoci a zelenině, to bylo jediné, nač měli chuť.
Ale sladké teda milují (bohužel).
 Insula 


Re: Zajímavé je, 

(26.11.2009 10:13:47)
Přesně dcera. ~;) Tedy až na ty čokolády. Děti sladké někdy mají, ale ne často. Ale dcera by maso vůbec nemusela mít. Musím jí ho nutit (kromě kuřete).
 Balbína 


Re: Zajímavé je, 

(26.11.2009 12:15:01)
tak moje holka odmalička zeleninu a ovoce moc nemusí. S ovocem se to zlepšilo, zeleninu sní podušenou a smíchanou s těstovinama nebo rýží, tak to řeším tak. Je hodně na omáčky a přílohy. Polévky vůbec, hlavně ne mrkev. Nemá ráda krémové zákusky, o vánocích moc nemlsá, na cukroví moc není, spíš má ráda bábovky a podobné buchty.
Syn, ten zase omáčky vůbec. A má rád polévky, miluje mrkev, celkem i ostatní zeleninu a ovoce. Sladké miluje, o Vánocích uvidíme, podle mě bude chtít všechno, co uvidí. Buchty před ním musíme schovávat, aby je neviděl a jedl i něco jiného.
Čokoládové fondue je dobrý tip, pokud se nepřejíme, což hrozí
 KvětaS 


Re: Zajímavé je, 

(26.11.2009 19:48:12)
Tak my jsme zcela opačný případ. Nejstarší a nejmladší syn zeleninu nejedí vpodstatě vůbec (nejstarší hlavně ne mrkev v jakékoli úpravě), nejmladší (2,5 roku) zcela odmítá i veškeré ovoce (ztroskotaly všechny mé letní pokusy nalákat ho na sladké jahody, maliny, třešně..... všechno plive). Prostřední syn si jakžtakž něco dá, ale rozhodně nesmím riskovat a nabízet mu "zdravou stravu" denně. Výjimku tvoří čerstvá okurka, tu k večeři starší synové snědí, ale nesmí být moc často. Stejně tak např. tolik propagované ryby. Jakmile začaly být na talíři cca 1x za 2 týdny, kluci je odmítají, opět v jakékoli úpravě. (Podotýkám, že smažené jim nedáváme). Vždycky se úžasně bavím nad radami typu: dávejte svým dětem luštěniny...... ty žádný z kluků nejí ani maskované - rozmixované v pomazánce nebo polévce......
Z dobrot uvedených v článku bych se u nás olizovala tak akorát já, ježto jsem zeleninomil. Jdu svým dětem statečně příkladem, ale zatím to vůbec, ale vůbec nepůsobí. Stejně tak u nich nezabírá finta "jak krásně to vypadá". Je úplně jedno, jak je pokrm načinčaný. Je to zelenina............. konec!
Tvarohové pomazánky - ani omylem.
A taky se vždycky pozastavuji nad propagací rostlinných tuků, coby zdravých! Jednou jsem slyšela, jak se vyrábějí, aby měl výsledek správnou konzistenci a chuť mě teda přešla. Rostlinná šlehačka - BRRRRR!
V závěru uvádím, že klukům sladkosti taky hlídáme, smažené mívají tak akorát palačinky nebo květákvé placičky (to je jediný způsob, jak do nich květák dostat), pijeme čaj nebo šťávu s vodou, občas ředěné džusy (neředěné jsou prý pěkný záhul na ledviny).
Vždycky závistivě žasnu nad dětmi, které jsou ochotné stravovat se zdravě. Zkoušela jsem to několikrát, vždycky marně. Takže se snažím sem tam něco podstrčit a doufám, že jak porostou, začne jim chutnat i ta zelenina, přijdou na to, že i luštěniny mají své kouzlo..... Zkrátka jako my s manželem......
Tento příspěvek píšu hlavně jako útěchu pro ty, které/ří jsou na tom podobně jako my:-)
 Ili 
  • 

? 

(26.11.2009 9:37:04)
To mně jako chcete tvrdit, že rostliný olej upravený různými chemickými a fyzikálními procedurami s přidáním bůhvíjakých sajrajtů do kostičky hery nebo jiného margarínu je zdravější než máslo. Rozumné malé množství másla je daleko zdravější. Nenechte si blbnout hlavy reklamou. Kromě toho chutnají hnusně.
 Anikki 
  • 

Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 11:14:19)
to mě taky zarazilo - máslo považuju za mnohem kvalitnější než margaríny

(asi to bude tím, že já margaríny fakt osobně ráda nemám a nejím je)
 Jana+M+Š 
  • 

Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 11:19:47)
Souhlasím. Snažím se vést děti (i sebe s manželem:-)ke zdravé stravě. Zmiňovaná Hera ani Rama se u nás nevyskytla už pár let vůbec. Vždyť ztužené tuky jsou jedno z nejhorších chemických svinstev, co si můžem dopřát? V kvalitním másle v přiměřeném množství nevidím problém, pokud člověk nedrží nějakou spciální dietu ze zdrav. důvodů...
Naopak právě peču perníčky a Heru uvedenou v receptu jsem nahradila biomáslem s předpokladem, že to tak pro děti je vhodnější...
 Líza 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 11:24:38)
Jano, aniž bych chtěla jakkoli zpochybňovat tvou snahu o zdravější stravování, tak Rama ani Hera ztužené tuky nejsou ;)
 remus 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 11:45:55)
Jana má pravdu, rama i Hera jsou z rostlinných tuků a olejů, jak je známo, tak ty jsou tekuté, tudíž oboje dvoje jsou ztužené rostlinné tuky, je to opravdu hnus a dětem bych ramu na chleba nenamazala, zásadně máslo, v rozumném množství rozhodně neškodí, narozdíl od tuků. které se ztužují pomocí těžkých kovů, fujtajbl!:-©
 16.5Salám&Lajka14 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:03:00)
Obyčejně synovi nemažu na chleba nic, stačí že u extchýně si užije Flory, až mu leze ušima. ~;)
 remus 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:12:19)
Že zdravím ex-tchýni! Jo když se někdo nechá zblbnout reklamou, tak je to těžké, v televizi je masáž v podobě rostlinných tuků dost drsná, dejte si flóru na zdravé srdce, že si při tom jen tak mimochodem huntujete játra a ledviny je fuk! Můj tchán zase prohlásil, že až k nim děti přijedou na prázdniny, tak na oslavu hodí uzený do komína - tím myslí udírnu, tak tam ještě nebyly ~t~, při představě, jak jim matlá žaludek uzenou krkovicí a špekáčky je mi zle už teď, tehdá bylo dceři 2,5, teď 6,5 a nemyslím, že by jí nepřítomnost uzeniny a margarínů v jídle nějak ohrozila na životě!~z~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:14:36)
Nejhorší je, že oni extchánovci děsně šetří a vaří z levných a nekvalitních surovin. A syn u nich jí dost často. Zas ale hodně používají v kuchyni ovoce a zeleninu, protože mají vlastní zahrádku. Nechci jim nic říkat, protože zase na druhé straně pro vnuka dělají hodně a věnují se mu... ale někdy se mi z toho ježí všechny chlupy na těle.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:17:13)
Nejsem žádný fanatik zdravý výživy, ale když už kupuju něco, co zdravý není, tak aspoň kvalitní. Tzn. když čokoláda, tak Lindt. Jenže syn to stejně nejí. Aspoň ušetřím. Matka mu neustále tahá takové ty Mikuláše za 5 korun, kteří nemají s čokoládou nic společného a to pak jí jeho otec, protože tomu je jedno, co jí, hlavně když je toho hodně a dostane to zadarmo. ~;)
 adelaide k. 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:28:26)
Monty s těma čokoládama... já jsem minula asi 20 minut hledala v tescu obyčejnýho čokoládovýho mikuláše, který by byl fakt z čokolády ~q~~q~~q~~q~, nenašla jsem, koupila jsem dva "Bio" á 60,- a šla jsem domů ~j~
 Balbína 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:31:40)
tak to gratuluju, mně se nepodařilo loni najít. Zkusím. Dceři se totiž hrozně líbí, i když je pak nesní.
 remus 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:34:08)
Tak u nás na malém městě máme cukrárnu a tam prodávají od Orionu a Nestlé, takže pravá čokoláda! Ty čokoládové pochoutky jsou fakt hnus:-©
 Balbína 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:30:18)
tak ty mikuláše nám zbývají do Velikonoc, kdy se k tomu přidají zajíci :-©
Buď to vyhazuju nebo nalámu do bábovky. Babičky už snad dávat nebudou, jen prababička a té už hlavu motat nebudu (tý totiž nějak nadržuju a miluju jí) a nějak to zpracuju.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:32:21)
Zajíce máme taky, plus adventní kalendáře a velikonoční kalendáře... moje matka koupí vše, co je ve slevě, a trochu se omezila teprve poté, když jsem jí řekla, že to nakonec stejně sežere exmanžel. ~;)
 Ecim 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:51:02)
Tak to u nás nic čokoládového i čokoládu připomínajícího dlouho nevydrží - musím dodat, že hlavně mojí zásluhou. ~t~ (A vždycky si to nějak pěkně odůvodním - těhotenstvím, kojením a tak.) Ale už se lepším, někdy máme doma čokoládu i 2 dny.
Když jsem byla mladší, tak u nás čokoláda vydržela jen pár minut. ~t~ Můj dnes už manžel z toho na jedné mojí narozeninové oslavě utrpěl psychickou újmu. Rozdělávali jsme bonboniéry a nabízeli jsme a můj bratr za mnou za chvíli přišel celý zničený a povídá: "Tví kamarádi jsou divní. Skoro vůbec nejedí bonbóny. Proč?" O pár minut později za mnou přišel dnes už manžel (t.č. kamarád) a povídal: "Než jsem se rozkoukal, tak se na mě vrhli tví příbuzní a ze všech stran mi nabízeli čokoládu a já bych potřeboval čtyři ruce jen na to, abych to vůbec pobral." ~t~
 remus 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:31:58)
~~t~ jako bych to psala já! Moje tchýně tedy pochopila, že když nezmění jídelníček, který mým dětem nabízí, tak k nim prostě jezdit nebudeme a jíst tam vůbec ne, navíc jí děti v klidu řeknou, že její jídlo je ošklivé a jíst to nebudou, když to z dcerky vypadlo poprvé,tak jsem byla rudá až tam... Ale fakt to pomohlo! Jinak syn také nesnáší čokoládu, prostě jí nejí, ze sladkostí polkne maximálně lízátko~;), zato dceruška by za čokoládu prodala barák, kdyby mohla, ta má sladké striktně odměřené! Ale ovoce a zeleniny milují oba dva!
 Yuki 00,03,07 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 14:36:55)
jj, čokoláda, minulý týden dostali kluci od tchánů mikulášský balíčky, hned se do toho vrhli, a hned to taky nechali, počkala jsem, až tcháni odkjeli, zeptala sjem se kluků, jesli jim to chutnalo, pochopitelně ne, tak to hned letělo do koše
než by jim místo balíku pitomostí koupili jednu kvalitní čokoládu
nebo třeba ovoce
 Balbína 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:05:17)
přidávám se, rama a hera jsou ztužené tuky, nejsou zdravé co se týká stravitelnosti, tělo má určitý problém je strávit. Mám chronický zánět střev a byla jsem na to zvlášť upozorněna od doktora i dietní sestry. Doporučili mi oleje a máslo. Ale samozřejmě jde o to, jak se stravujeme většinou ne vyjímečně.
 remus 


Re: margarin místo másla? 

(26.11.2009 12:15:14)
Souhlas, ale stejně tím děti nezatěžuji, není to nutnost, tak proč to do nich cpát????
 alžbjeta 


složení HERA 

(26.11.2009 11:48:12)
(podotýkám, že z netu, v lednici to nemám :-)

rostlinný olej
rostlinný tuk
voda
sušená syrovátka
E322 Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
jedlá sůl (0,2%)
E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin
E330 Kyselina citronová
E160b Annato, Bixin, Norbixin
E100 Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
aroma
vitamín E

 Pavlína 
  • 

Re: složení HERA 

(26.11.2009 12:06:02)
Protože mě to zajíma, prošla jsem si zmíněmá éčka podle seznamu, který mi visí na lednici. Známkují se tam éčka od 1-5.

1-příznivě působící látky
2-ještě přijatelné
3-méně vhodné
4-nepříznivé
5-výrazně nepříznivé.

Všechna éčka v heře se umístila od 1 do 3.

Každý si to samozřejmě vyhodnotí podle svého, ale já osobně heru a kvalitní rostlinné tuky používám a střídám s máslem i pro děti. Druhá věc jsou levné margaríny, ty ani mi nechutnají.
 olga 
  • 

Re: složení HERA 

(30.11.2009 0:03:34)
Pokud je E nevýhodné nahradí se celým názvem (viz barviva na gumítcích, nemají tam jediné E a co jich tam bylo) a spotřebitel ví pr... :-)
 Insula 


Hera a rostlinná másla 

(26.11.2009 12:25:40)
Holky, moje máma vždycky pekla z másla (pamatuji tzv. "dvojku" máslo), Hera se u nás nikdy nevyskytla. Prodávala v potravinách a já si vzpomínám, že jsem jako dítě (když se nikdo nedíval) prstem "uždibovala" Heru (omlouvám se všem tehdejším zákazníkům). ~t~ Hrozně mi chutnala. Dneska jí už samotnou nejím, ale dávám jí do některého pečiva (vím, že to není nic moc, ale děti stejně sní jen pár kousků a zbytek daruji ~t~).
Stejně tak miluju ty hnusný rostlinný másla. ~n~~:-D Ale hodně to omezuju. Dětem nechutnají, ty jí máslo. ~;)
 Zuuuza 


Re: ? 

(26.11.2009 13:13:09)
Jsem téhož názoru. Taky si raději dáme poctivé máslo. Margaríny nekupujeme. Peču z másla. Z.
 Igorka 
  • 

Re: ? 

(26.11.2009 13:46:07)
No máslo nebo margarin, nejlepsi je nejist ani jedno. Nevim proc si vsichni museji neco na neco mazat!

Proste si dam tenoucky platek zitnyho chleba s nejakou cerstvou zeleninou a je to.
 DENISA 


Re: ? 

(26.11.2009 14:51:17)
Proc si vsichni museji neco na neco mazat? Mozna proto, ze jim to chutna. Ja osobne radeji nebudu jist nic, nez suchy chleba....

A co se tyce te hysterie kolem maslo versus margariny, tak nedavno o tom byla repo v Cernych ovcich. Odbornice na slozeni potravin tam vysvetlovala, ze v masle jsou pro telo potrebne ziv. tuky v margarinu zase nejake nenas. kyseliny ci co, uz si to nepamatuju. Rozhodne vyvratila, ze margariny jsou extremne nezdrave. Upozornila na to, ze bychom maslo s margarinama meli stridat a neprehanet to s konzumaci ani jednoho. Takze jedna skupina lidi se necha zblbnout reklamou a mysli, ze Rama prospiva jejich srdci, druha skupina se necha zblbnout kolujicimi maily o tom, ze Rama je umela hmota.
 Sarka + 3 + 22tt 
  • 

maslo ani margarin 

(26.11.2009 19:07:31)
doma nemame a nejime. Kdyz pecu, tak z oleje z hroznovych zrnicek a olivoveho. Ty jedine dva mivam doma neustale. Ted se chystame na zitne pernicky z medu a olej udela svou praci skvele! A na chleba mazu moje pomazanky z cocky, cizrny, fazoli, zeleniny nebo drozdi. Vzdy mam nejakou udelanou. Rychle, snadne, levne a zdrave.
 Petrajda 


Re: maslo ani margarin 

(26.11.2009 21:18:07)
Tak sem s nějakým receptem na dobrou, levnou, rychlou, zdravou pomazánku. My se snažíme jíst zdravě, ale kromě kupované lučiny :-) žádnou pomazánku neumím...
 Zuuuza 


Re: maslo ani margarin 

(26.11.2009 21:45:42)
Tato u nás měla úspěch - http://www.prima-recepty.cz/recept/34623-mrkvova-vyzivna-pomazanka-s-tvarohem/. Jen jsem nedávala cukr a dala jsem míň mrkve a ředkviček. Z.
 Sarka + 3 + 22tt 
  • 

Re: maslo ani margarin 

(27.11.2009 0:19:16)
Uvarim si velky hrnec jakekoliv lusteniny a po saccich zamrazim. Cast dam do mixeru, pridam trochu cesneku, olivoveho oleje, sul a nasledujici menim - majoranku, susene rajcata na slunci (delaji italove, rekove), piniove orisky, oregano, bazalku, tahini (rozemlete sezamove seminka). Taky mame radi namazane rozmackane avokado na topince posypane tebim (sesene drozdi ze zdrave vyzivy).
 Scooby Doo 


Opravdu zdravé, jednoduché a levné recepty 

(28.11.2009 15:17:13)
a bez nadnárodních společností

http://www.nulajedna.cz/boo/pomazanky.html
 Samarlu 


Re: maslo ani margarin 

(30.11.2009 10:42:21)
No jo, ale na ty oleje (zvlášť ten hroznovej) aby byl jeden Rotschild...

Jinak si myslím, že jez do polosyta, pij do polopita... znáte, ne?
 Majoranka 


Re: ? 

(26.11.2009 18:21:47)
Já kupuji slunečnicový nebo sojový margarín ve zdravé výživě. 1 ks-250g stojí kolem 50 Kč.
Na rozdíl od Ramy nevo Hery apod. je ztužený palmovým tukem, proto je tak drahý. Je bez konzervantů, umělých barviv a aroma.
 Kačislava 


Rama a výživa dět 

(26.11.2009 12:01:32)
Na stránce o výživě dětí, která je v článku uvedena, se hodně vyskytuje právě Rama. Vypadá to skoro, jako by ty stránky sponzorovala nebo jestli jsou přímo její, tedy Unileveru... Je to docela těžký se dnes podle takových stránek orientovat, protože to většinou podporují jako své skryté PR různé firmy, takže z toho vždycky vyjdou jako pozitivní jen určité produkty - stránky o dobré snídani zase sponzoruje značka Bebe, respektive Opavia respektive Kraft Food... Jojo a pak tomu má člověk věřit...
 Balbína 


Re: Rama a výživa dět 

(26.11.2009 12:10:24)
Bavila jsem se o tom se svým doktorem. Prý po tom, co se začaly používat tuky typ rama atd, opravdu se zlepšili problémy s cholesterolem. Ale zase přibylo nespecifických střevních zánětů. Takže asi jak kdo má jaký problém. Můj názor je, že dětem na chleba jedině máslo nebo nic.
 Leontýnka+3 


A co mazat lučinu? 

(26.11.2009 13:15:09)
Holky já jsem mazala máslo nebo Olivii, na složení jsem se nedívala, ale přiznám se, že žádný jiný margarín mi prostě nechutná.
ˇ
Letos jsem ale začala chodit na dietologii a dietoložka mi poradila nemazat ani máslem, ani margarínem, ale používat čerstvé sýry nebo tvarohy. Takže mažu lučinou nebo žervé. Dětem ale máslem. Ty ještě ty tuky potřebují k vývinu.

A mmch než dát dítěti "rostlinnou" šlehačku, radši mu dám trošičku klasické, z mléka než ten chemicky slazenej hnus!
 Nyota 
  • 

A ZNÁTE GHÍ? 

(26.11.2009 14:06:56)
Myslím, že člověk je všežravec a tak by měl jíst od každého tuku něco. Trochu živočišných, trochu rostlinných, vždycky ale kvalitních. Místo másla jsem před mnoha lety začala používat Ghí. Je to máslo přepuštěné z kvalitního živočišného másla. Prostě se pět nebo šet kostek kvalitního másla hodí do hrnce se silným dnem, pomaličku se rozpustí a zhruba tři čtvrtě hodiny se na mírném ohni povaří. Nahoře se udělá pěna ze všeho svinstva, co to máslo obsahuje. Ta se odstraní. Zbude čistý žkuťoučký tuk, velice kvalitní, drsný svojí strukturou, který se nikdy nepřepaluje ani při smažení, nádherně voní a nežlukne. Přecedí se přes plátýnko do porcelánové mísy a vydrží i spoustu měsíců, nemusí se dávat do ledničky. Ten recept používala moje prababička.Teď jsem ho nedávno četla jako obrovskou novinku pod jménem ghí. Prý v Indii tohle máslo berou jako lék. A je taky pravda že od té doby, co ho používám, nemám problémy s cholesterolem. Na chleba se dá taky namazat, ale nejlepší je lžička na ledový salát, červené fazole, zamíchat a sbaštit :-))
 Balbína 


Re: A ZNÁTE GHÍ? 

(26.11.2009 14:16:12)
neříká se tomu přepuštěné máslo? Vím, že se radí smažit na tom než na klasickém másle. Jen jsem nevěděla, že se musí vařit tak dlouho..
 Neota 
  • 

Re: A ZNÁTE GHÍ? 

(26.11.2009 14:25:29)
Jo jo, někde jsem to tam napsala. Musí se vařit hlavně pomaličku, aby se odspodu nepřichytávalo. Hotové je, když se naspodu hrnce začnou dělat krystalky a už nepřibývá žádná pěna. Ze čtyř másel se vaří půl hodiny na nejmírnějším plameni, já ho dělám většinou ze šesti a vydrží mi tak čtvrt roku.
 Kaiser 
  • 

Re: A ZNÁTE GHÍ? 

(29.11.2009 17:42:19)
Zdravím Vás, GHÍ je opravdu poklad, ale veškeré návody na internetu mi přijdou velice zjednodušené! Sám si ho doma vyrábím v hojné míře, vždy na několik měsíců dopředu, takže je to cca 10 litrů při jedné výrobě. Důležité je dělat to pomalu, velice jemně a opravdu docílit vyčištění. Nestačí tedy jen odpařit vodu a sebrat z hladiny nějakou vodu.

Viděl jsem v jogínském ášramu výrobu ve velkém a sám jsem se jí účastnil, tam se máslo vaří až do doby, kdy se veškerá bílkovina v másle obsažená srazí a klesne ke dnu, kde zhnědne a vytvoří jakoby písek. Pak se musí umět vystihnout správný okamžik, kdy proces zastavit a ghí přefiltrovat. Když se to přežene, tak se sražená bílkovina začne zpětně měnit na pěnu a opět znečistí ghí.

Doma to dělám tak, že vařím co nejpomaleji, sbírám pěnu, kterou si uchovám. Tím získám jednu dávku ghí, která je velice čistá. Pak si sebranou pěnu pročistím tak, jak jsem psal výše - obsahuje spoustu bílkoviny, takže ji co nejněžněji vařím a až se vytvoří písek, přefiltruji si další dávku ghí. Ta ale může přeci jen být trošku cítit zbytky bílkoviny, proto ji spotřebujeme dříve a nemícháme ji s tou krásnou zlatou dávkou, kterou jsem vyrobil jako první. Z této pěny se získá spousta ghí, takže je velká škoda "pěnu sbírat a vyhazovat", jak se někde na webu dočtete.

Všechny návody, které jsem na webu našel, jsou si podobné jak vejce vejci, chybí tam více podrobností, ale věřím, že když si to vyzkoušíte, tak Vás přirozeně napadne, jak si ghí ještě oproti těmto návodům vylepšit.

Je to skvělá věc, moc doporučuji.
 Vanka 


nevim nevim 

(26.11.2009 14:32:33)
Paní nebo slečna to myslí dobře, ale chtěla bych najít jediné dítě, které vezme do pusy ty nafocené jednohubky.
U nás by neprošlo ani vajíčko ani to rajče.

Zrovna chystám narozeninovou oslavu pro dceru a hrozně mě hlídá abych to se zdobením nepřehnala. Už mam vyzkoušeno že když jim ty jednohubky přepácam tak to obdivují ale nejí. Když to namažu máslem s lučinou, půlku ozdobim šunkou, druhou ozdobim sýrem a čerstvou okurkou - tak zbaští hromadu.

Jinak nevím nevím ale Heru bych za zdravou nepovažovala. Ty látky co způsobují "tuhost" olejů nejsou pro děti zrovna nejlepší - je to chemie. Klasika máslo je zdravější už jenom proto že žádnou umělinu neobsahuje. Cajthamlová ze "jste to co jíte" by mohla povyprávět - vyhazuje to vždycky jako první.

Jo a u nás platí když už dort, tak ozdobit jedině ovocem a šlehačkou (pařížskou z kvalitní čokošky) - nic jiného se u nás na dortu nejí. Tak nějak si myslím že z těch dortových náplní je tohle nejlepší a dětem stejně nejvíc chutná.

 Nyota 
  • 

Re: nevim nevim 

(26.11.2009 14:39:37)
Tchýně peče klasický mazaný dorty. Dokud mohla, dávala do nich máslo a spoustu cukru. Zdravé to nebylo, ale aspoň to bylo dobré. JEdnou za rok na narozky se to dalo sníst. Teď ovšem už třetím rokem bojuje s cukrovkou a vysokým cholesterolem. Dosrů se nevzdala, ale začala tu náplň dělat z margarínu a sladit to umělým sladidlem. Hnus fialovej. Takže už to ani nikdo nechce. Všichni se jí to ale bojí říct, tak si radši kousek vezmou a donutí se ho sníst. Když měla naše malá narozky, udělala jsem tvarohový ovocný dort. Babi přivezla samozřejmě tu její umělotinu. Dala jsem oba dorty na stůl ke kafi. Hádejte, jak to dopadlo. Z babiččina dortu ubyly tři malé kousky, tvarohový dort zmizel celý během deseti minut.
 Nyota 
  • 

Re: nevim nevim 

(26.11.2009 14:39:55)
Tchýně peče klasický mazaný dorty. Dokud mohla, dávala do nich máslo a spoustu cukru. Zdravé to nebylo, ale aspoň to bylo dobré. JEdnou za rok na narozky se to dalo sníst. Teď ovšem už třetím rokem bojuje s cukrovkou a vysokým cholesterolem. Dosrů se nevzdala, ale začala tu náplň dělat z margarínu a sladit to umělým sladidlem. Hnus fialovej. Takže už to ani nikdo nechce. Všichni se jí to ale bojí říct, tak si radši kousek vezmou a donutí se ho sníst. Když měla naše malá narozky, udělala jsem tvarohový ovocný dort. Babi přivezla samozřejmě tu její umělotinu. Dala jsem oba dorty na stůl ke kafi. Hádejte, jak to dopadlo. Z babiččina dortu ubyly tři malé kousky, tvarohový dort zmizel celý během deseti minut.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: nevim nevim 

(26.11.2009 16:23:11)
Mnojo, mě by takovýhle jednohubky děti braly přímo pod rukama (teda dcera kromě rajčat - má na ně alergii). Zato pařížskou šlehačku - ani náhodou, některým z nich přijde hnusná. Škoda na to čokolády.
 DENISA 


Chudaci deti 

(26.11.2009 15:25:24)
Taky se mi zda, ze je to pritazene za vlasy. Z clanku si rada vezmu mustr na nejake dobre a zdrave jidlo, ale pokud je oslava a to jeste jednou za rok, tak proc nedoprat detem neco nezdraveho, neco, co se jim snazim vetsinu roku zatajovat. Pak to dopadne jako na oslave narozenim male holky nasich znamych, kterou jedna navsteva obdarovala cokoladou. Za chvilku rev jak blazen, to ji mlatil jeji 14ti lety bratr jako zito, protoze ji chtel tu cokoladu snist. Pak jsme se dozvedeli od rodicu, ze jejich deti odmala cokoladu nesmi.
 Ecim 


zakázané ovoce nejvíc chutná 

(26.11.2009 17:14:40)
Deniso, nevíš, proč ty děti odmala čokoládu nesměly? Pochopila bych to třeba kvůli alergii, ale jinak mi to přijde dost přehnané. Pak je zákaz čokolády skutečně tím nejlepším způsobem, jak dovést děti k tomu, aby byly po čokoládě jako divé. Pokud jdu na návštěvu k hodně malým dětem, tak si předem zjistím, co smějí jíst a co ne, ale u větších dětí už se mi to zdá jako silné kafe. Nehledě na to, že čtrnáctiletý kluk už si čokoládu může koupit z kapesného, ne? ~a~ Nebo ten chudák neměl ani kapesné? ~n~
Tvůj příspěvek mi připomněl jednu příhodu, kterou zažila moje maminka na návštěvě u známých. Jejich synek měl narozeninovou oslavu a mezi pozvanými byl i jeden muslimský chlapeček, jehož maminka hostitelku upozornila, že mu nesmí dát žádné vepřové. Jakmile maminka odešla, tak se chlapeček extaticky vrhl k misce se salámem, popadl ji, křičel "to je moje, to je moje" a všechen salám snědl. Hostitelka pochopitelně neměla srdce mu ten salám sebrat. Ptala jsem se maminky, jak na chlapcovo jednání reagovaly ostatní děti. Maminka mi odpověděla, že ostatním dětem to bylo úplně jedno, protože salám znaly. ~z~
 00 
  • 

Re: zakázané ovoce nejvíc chutná 

(26.11.2009 17:38:57)
jojo tohle znám taky. známé syn nesměl vůbec sladké, všem to říkali, ale mělo to jediný efekt,jakmile se za matkou zavřely dveře, kluk se vrhnul k miskám a všechno sežral :-)

takže já také praktikuji, ale ocamcaď pocamcaď

moje holky si klidně dají k narozkám kofolu a dort se šlehačkou, ale pak zas pár večeří mají zeleninu


odpoledne čokotyčinku, večer dušenou mrkvičku s bramborem,

nevidím problém
 Ecim 


Re: zakázané ovoce nejvíc chutná 

(26.11.2009 17:43:48)
Dělám to se synem také tak. (Budou mu tři.) Nechci, aby se pak po sladkém vrhal moc lačně a hlavně NECHCI, aby měl potřebu mě podvádět a dělat něco za mými zády. :-)
 Gajka + 2 


Re: zakázané ovoce nejvíc chutná 

(26.11.2009 18:31:05)
Náš syn (5 let) nejí klasické sladkkosti resp. jí jen pár věcí: karlovarské oplatky, nugetu na chleba (tu objevil před měsícem), marcipán, tic tacy pomerančové a občas kousek z té kinderčokolády, když dostane vajíčko. A to už je hodně...před časem jedl jen ty karlovarské oplatky :) Bohužel to příbuzní jaksi nechtějí vzít na vědomí, takže pravidelně si "nadílky" rozdělujeme s manželem a hlavně neustále musí čelit údiveným výrazům, když si nechce vzít bonbón, oplatku, nebo nějakou čokoládku třeba od našich známých nebo na návštěvě. Nejhůře to nesla moje babička, když si u ní nikdy nic dobrého nedal a ona poté asi 2 roky říkala, že je chudák takový hubeňoučký protože nejí nic sladkého :) No mně spíše trápí, že nejí třeba okurky nebo jinou zeleninu :(
 Olga 
  • 

Re: zakázané ovoce nejvíc chutná 

(30.11.2009 0:19:26)
Jo to znám, doma sladkostí nebylo, ale jak jsem přijela na tábor a dostala se do obchodu, celé kapesné prohodila za bonbony a čokoládu, zvlášť oskarky, afro arašídy nebo pendreky v cukru :-),
pak psala babičkám a občas další dvacka přišla dopisem :-)).
 Ecim 


Re: Chudaci deti 

(26.11.2009 17:16:18)
Ale celkově vzato je mi milejší, pokud to rodiče přehánějí se zdravou výživou, než aby děti neustále krmili nějakým nezdravým sajrajtem.
 DENISA 


Re: Chudaci deti 

(26.11.2009 18:58:47)
To jiste, ale NIC se nema prehanet, jakykoliv extrem pak muze vyvolat extremni reakce.
 Ecim 


Re: Chudaci deti 

(26.11.2009 19:56:16)
Souhlasím. :-) Nejlepší je zlatá střední cesta. :-)
 Arónie 


A proč? 

(27.11.2009 8:59:49)
Nic se nemá přehánět, jako vegetariánka tuhle větu slyším často a začíná mi připadat jako jedno velké klišé. Já jsem taky spíš pro "zlatou střední cestu", pokud jde o stravu dětí (i když některé potraviny jsou pro dceru tabu), ale chápu i rodiče, kteří se rozhodnou pro nějaký "extrém", např. žádné sladkosti, žádné maso, spíš je obdivuju, že to dokážou. A že děti pak někde ulítnou, je celkem pochopitelné, ale pokud je to občas úlet (aby dítě vyzkoušelo zakázané ovoce), tak mi to přijde lepší, než když dítě jí nezdravé věci pravidelně. Mám pocit, že naopak děti, které jí nezdravě, si to udrží i v dospělosti, a pokud vím, tak obézních dětí přibývá na celém světě, i u nás, takže nemám pocit, že se zdravou výživou se to zrovna moc přehání.
 DENISA 


Re: A proč? 

(27.11.2009 16:54:32)
Ano, soulas, vubec nemyslim, ze by se to v CR se zdravou vyzivou prehanelo - Mekace plne deti, pulrocni deti tlaskajici v Ikee masove kulicky, deti jeste nesedi a uz papaji parky. Ale znam par rodin, ktere se na zdravou stravu dali, ale chovaji se jak fanatici, nic jineho nez pohanku si nedopreji a kdyby jejich dite nedejboze pozrelo kousek cokolady, tak mu snad daji vypumpovat zaludek. A takove jednani tedy fakt nemusim, zadny extrem neni dobry.
 danca55 


Hořčice a kečup 

(27.11.2009 12:40:06)
Trochu mě překvapily tyto suroviny jako dochucení pomazánek. Dcera má alergii na některá potravinová aditiva ("ečka")-píši některá, ale patří tam i syntetická kys.citronová a tak by mě zajímaly rady i pro takové případy, příp. už přemýšlím, jak budeme řešit Vánoce, resp. cukroví, vařím jí a peču z pokud možno čerstvých potravin, hlavně nijak neupravovaných a věřím, že se z toho nějak dostane,.... kdyby jste měli někdo podobný problém ozvěte se díky.
 Carlin 


Re: Hořčice a kečup 

(27.11.2009 14:14:35)
Danco,
jak jste na tu alergii přišli? Z krevních nebo kožních testů na alergologii? Nebo nějak jinak? Syn má od malička ekzém, ale z testů na alergologii žádné alergie nezjistili, ovšem myslím, že ta aditiva netestovali. Jen klasicky lepek, mlíko, vejce, ořechy,...) Tak mě napadá, jestli to nemůže mít taky na ta aditiva. Letos jsme byli na týden v Rakousku i s jídlem a ekzém poprvé úplně zmizel. Po návratu se ale časem zase vrátil. Díky.
 danca55 


Re: Hořčice a kečup 

(27.11.2009 17:26:53)
Odepíšu na e-mail.d.
 Scooby Doo 


Výživa dětí - podvodná reklama nadnárodní společnosti 

(28.11.2009 13:56:05)



Detailnější info o doméně


Doména : vyzivadeti.cz
Vlastník domény : SB:UNILEVER_ER
Název : Domain Administrator
Organizace : UNILEVER �R, spol. s r.o.,
Email : corporate-services@netnames.com
Jméno : Domain
Příjmení : Administrator
Ulice : Thámova 18
Město : Prague
PSČ : 186 00 Prague 8
Země : CZ
Registrátor : REG-ACTIVE24
Sada nameserverů : A24NSSET-2326
Primární DNS server : dns04.unilever.com
Sekundární DNS servery : dns02.unilever.com
Vytvořena : 16.09.2005
Zaplacená do : 16.09.2010
 Scooby Doo 


Re: !!!!!!! Výživa dětí - podvodná reklama nadnárodní společnosti 

(28.11.2009 14:07:03)
Ano, paní nutriční terapeutka vypadá velmi sympaticky a budí dojem, že jejím jediným zájmem je zdraví dětí. Projekt www.vyzivadeti. zase vypadá jako výborný osvětový projekt ve prospěch dětí od nezávislých odborníků.

Opak je bohužel pravdou a peníze a snaha po zisku za každou cenu vládne světem. Podívejte se na tyto webové stránky a pátrejte - nenajdete ani zmínku o tom, že jde o projekt nadnárodní potravinové společnosti Unilever, která má jediný zájem - prodat svoje výrobky a která projekt "výživa dětí" financuje. Zcela netransparentně tak dochází k podvodnému klamání rodičů, kteří se domnívají, že jim radí odborníci podle svých odborných znalostí a nejlepšího svědomí - nikoliv posluhovači multinacionální společnosti.

Konkrétní příklad! Paní nutriční terapeutka doporučuje místo másla margarín. Ale nejen to. Dokonce jmenuje dvě značky - Ramu a Heru. Jaké je pak překvapení, když zjistíte, že zrovna tyto značky zcela "náhodou" vyrábí Unilever. Opravdu nezávislé výzkumy ohledně výživy, kterými by se slušný a férový nutriční terapeut měl řídit, potvrzují výhody margarínů nad máslem? A pokud ano, tak konkrétně zrovna Ramy a Hery? Proč tyto výzkumy nejsou zmíněny?

Tento projekt je podle mého názoru minimálně nedůvěryhodný. Asi stejně jako když farmaceutická společnost propaguje jednostranně např. určité očkování nebo lék a pomocí podplacených "nezávislých" studií se snaží zmanipulovat lidi.
 Scooby Doo 


Re: Výživa dětí - podvodná reklama nadnárodní společnosti 

(28.11.2009 14:14:40)
Všimněme si, co Unilever vyrábí:

Celou řadu margarínů - Rama, Flora, Hera, Perla...
- je tedy logické, že projekt financovaný z peněz této společnosti nebude tyto výrobky kritizovat, ani kdyby bylo prokázané, že jsou škodlivé

- majonéza Hellmans - už tak lidé mají ve svém jídelníčku příliš tuků, ale společnost Unilever se manipulativně svými reklamami snaží vnutit lidem myšlenku, že žádný nedělní oběd se neobejde bez pořádné dávky dalších tuků (však taky Unilever pak za zvýšené náklady na zdravotní péči obyvatel nepřispívá, že?)

- Knorr - Unilever se snaží přesvědčit lidi, že obyčejná polévka nebo omáčka z přírodních potravin nemá ten správný šmak, proto je nutné používat polotovary Knorr s pořádnou dávkou glutamanů

- Lipton - výborný čaj za výbornou cenu, co na tom, že jej vyrábí lidé ve třetích zemích, kteří nemají ani minimální sociální a pracovněprávní záruky, žádný fair-trade - na tom by Unilever tolik nevydělal

- mezi další výrobky patří kosmetika a čisticí prostředky - všechno na chemické bázi, aby veškeré bakterie v domácnosti byly zlikvidovány a aby vám domácností prostupoval chemický smrad (nazývaný svěží vůní), který má kdovíjaké dlouhodobé účinky na lidské zdraví. Ani netřeba dodávat, že tyto všechny výrobky jsou testovány na zvířatech, i když existují jiné alternativní metody testování.
 Jíťa 
  • 

Tak tohle mě teda dostalo 

(7.12.2009 22:32:25)
Popisované dobroty mi teda nepřijdou moc zdravé. A některé z nich ani nejsou dobré.

Krém na dorty z margarínu je na pozvracení. To radši dám přednost lehkému krému ze skutečného másla nastavenému pudinkem nebo nějakou kaší.

A nějak jsem ani nepochopila ten úžasný rozdíl mezi nezdravými smaženými bramborovými chipsy a těmi zdravými "orestovanými" (= taky smaženými) mrkvovými...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.