Tak my jsme zcela opačný případ. Nejstarší a nejmladší syn zeleninu nejedí vpodstatě vůbec (nejstarší hlavně ne mrkev v jakékoli úpravě), nejmladší (2,5 roku) zcela odmítá i veškeré ovoce (ztroskotaly všechny mé letní pokusy nalákat ho na sladké jahody, maliny, třešně..... všechno plive). Prostřední syn si jakžtakž něco dá, ale rozhodně nesmím riskovat a nabízet mu "zdravou stravu" denně. Výjimku tvoří čerstvá okurka, tu k večeři starší synové snědí, ale nesmí být moc často. Stejně tak např. tolik propagované ryby. Jakmile začaly být na talíři cca 1x za 2 týdny, kluci je odmítají, opět v jakékoli úpravě. (Podotýkám, že smažené jim nedáváme). Vždycky se úžasně bavím nad radami typu: dávejte svým dětem luštěniny...... ty žádný z kluků nejí ani maskované - rozmixované v pomazánce nebo polévce......
Z dobrot uvedených v článku bych se u nás olizovala tak akorát já, ježto jsem zeleninomil. Jdu svým dětem statečně příkladem, ale zatím to vůbec, ale vůbec nepůsobí. Stejně tak u nich nezabírá finta "jak krásně to vypadá". Je úplně jedno, jak je pokrm načinčaný. Je to zelenina............. konec!
Tvarohové pomazánky - ani omylem.
A taky se vždycky pozastavuji nad propagací rostlinných tuků, coby zdravých! Jednou jsem slyšela, jak se vyrábějí, aby měl výsledek správnou konzistenci a chuť mě teda přešla. Rostlinná šlehačka - BRRRRR!
V závěru uvádím, že klukům sladkosti taky hlídáme, smažené mívají tak akorát palačinky nebo květákvé placičky (to je jediný způsob, jak do nich květák dostat), pijeme čaj nebo šťávu s vodou, občas ředěné džusy (neředěné jsou prý pěkný záhul na ledviny).
Vždycky závistivě žasnu nad dětmi, které jsou ochotné stravovat se zdravě. Zkoušela jsem to několikrát, vždycky marně. Takže se snažím sem tam něco podstrčit a doufám, že jak porostou, začne jim chutnat i ta zelenina, přijdou na to, že i luštěniny mají své kouzlo..... Zkrátka jako my s manželem......
Tento příspěvek píšu hlavně jako útěchu pro ty, které/ří jsou na tom podobně jako my