26.11.2009 14:06:56 Nyota
A ZNÁTE GHÍ?
Myslím, že člověk je všežravec a tak by měl jíst od každého tuku něco. Trochu živočišných, trochu rostlinných, vždycky ale kvalitních. Místo másla jsem před mnoha lety začala používat Ghí. Je to máslo přepuštěné z kvalitního živočišného másla. Prostě se pět nebo šet kostek kvalitního másla hodí do hrnce se silným dnem, pomaličku se rozpustí a zhruba tři čtvrtě hodiny se na mírném ohni povaří. Nahoře se udělá pěna ze všeho svinstva, co to máslo obsahuje. Ta se odstraní. Zbude čistý žkuťoučký tuk, velice kvalitní, drsný svojí strukturou, který se nikdy nepřepaluje ani při smažení, nádherně voní a nežlukne. Přecedí se přes plátýnko do porcelánové mísy a vydrží i spoustu měsíců, nemusí se dávat do ledničky. Ten recept používala moje prababička.Teď jsem ho nedávno četla jako obrovskou novinku pod jménem ghí. Prý v Indii tohle máslo berou jako lék. A je taky pravda že od té doby, co ho používám, nemám problémy s cholesterolem. Na chleba se dá taky namazat, ale nejlepší je lžička na ledový salát, červené fazole, zamíchat a sbaštit
)
Odpovědět