gatto |
|
(23.1.2007 11:04:53) Mléko (myslím kravské) u nás bylo vždycky považováno za zdravou potravinu, za komunistů se doporučovala jeho konzumace spolu s masem a vejci. I dnes většina lidí dá radši na reklamy mléčného průmyslu a rady doktorů se zastaralými názory, než na racionální a logické argumenty. Naštěstí se objevuje stále více odborníků a lékařů, kteří přestávají už tak vehementně mléko prosazovat i za cenu nepochopení svých kolegů a upozorňují na některé problémy a souvislosti.
Mléko se doporučuje kvůli obsahu vápníku, ale např. Komise Světové zdravotnické organizace "uvádí, že po prozkoumání veškerých dostupných dat se zřetelně ukazuje možnost, že negativní účinek bílkovin, a to zvláště živočišných (ale ne rostlinných), ruší pozitivní účinek vysokého příjmu vápníku."
Některé zvláštnosti konzumace kravského mléka: - člověk je jediný tvor na světě, který pije mléko jiného savce, což je podle mého názoru proti přírodě, my lidi máme přece svoje mléko - mateřské, - mléko je u všech zvířat strava pouze pro mláďata, pouze člověk ho pije i v dospělém věku, což je podle mě zase proti přírodě, - je třeba položit si otázku, proč pijeme v naprosté většině pouze kravské mléko. Je to z toho důvodu, že je nejlepší a nejvhodnější pro člověka, nebo z důvodu výtěžnosti a ziskovosti pro mlékárenský průmysl, tedy z toho důvodu, že kráva má hodně mléka, narozdíl od prasat, psů, koček, ale i koz apod. Proč tedy nepijeme třeba prasečí mléko, které možná obsahuje více vitaminů? Odpověď je pro mě taková, že lidé nad tím, co dělají, moc nepřemýšlejí, ale přejímají jen vzorce chování, kterým se od malička naučili. Myslím si, že když jde člověk dlohodobě proti přírodě, tak se to dříve nebo později projeví. Měli bychom se ptát, proč lidé tolik trpí civilizačními onemocněními a určitě najdeme souvislosti s konzumací živočišných potravin. A různé studie a výzkumy to potvrzují, už jen v článku zmíněné alergie, zahleňování organismu způsobené mlékem, rakovina...
A to vůbec nemluvím o tom, jak prožívají tuto "mléčnou výrobu" zvířata a jak je s nimi zacházeno. A potom si zajde maminka do supermarketu a automaticky vybírá pro děti z regálu jogurt s nápisem "Dobrá máma"...
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 12:00:50) Naprostý souhlas. Možná bude méně alergií, když se lidé začnou chovat šetrně ke svému životnímu prostředí, přestanou se stravovat a chovat podle reklamy a zamyslí se nad vším, co je a není přirozené. Takový křovák v africe nějakou alergií asi netrpí a těžko ho zastihneme v ordinaci lékaře, kde čeká na léky na snížení cholesterolu :)
|
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 12:19:34) ....... penicilin je skrytý v řadě potravin, aniž bychom si toho byli vědomi – používá se k preventivní antibiotické léčbě dobytka, takže je v mase, mléce, antibiotika se používají v rostlinné výrobě apod. Je pravda, že se penicilinová antibiotika používají k prevenci u skotu, ale k zaušení, navíc lokálně, takže kráva následně zhruba 2 měsíce nedojí. Mléko od nemocných krav je nepoživatelné, do mlékáren se nedává. U všech antibiotik je ochranná lhůta, po kterou ošetřená zvířata a jejich produkty nesmí být určeny pro lidskou výživu. Po této době se antibiotika vyloučí z organizmu. Nechci tvrdit, že by se nemohlo stát, že se ošetřené zvíře dostane na jatky, ale napsat, že tato antibiotika jsou (běžně) v mase...je přinejmenším matoucí.
Proč kravské mléko, to je zajímavá otázka, ale nemyslím si, že to závisí jen na produkci, ale i na chuti mléka, způsobu chovu a evropských zvyklostech, prasnice by se asi špatně dojily, velbloudů tu moc nežije a kumys je u nás poměrně neobvyklý.
Kolik jsi viděla produkčních chovů, že ti tak vadí?
|
gatto |
|
(23.1.2007 12:39:29) Kdysi jsem viděla jeden produkční chov... a další chovy a jejich zdokumentování jsou k dispozici na internetových stránkách různých organizací pro ochranu zvířat. Myslím si, že to stačí k tomu, aby si člověk udělal obrázek. Pokud tobě tyto chovy nevadí, určitě by sis to s těmi zvířaty ráda vyměnila, že? Kdybys viděla, že někdo má doma štěňata a ty odhání od matky, protože si to mléko chce vypít sám, zdálo by se ti to morální?
|
gatto |
|
(23.1.2007 12:49:35) Ne, ani výrobky z nich.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 14:03:49) Uniquo, myslela jsme ten dotaz vážně...
Sama mám alergii na "éčka", nikl a cobalt a dietu nedržím, neb bych musela zůstat skoro hladem (a MMCH jedna z mála věcí, který smim je mlíko a vejce).
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 14:04:50) nějak mi to ujelo dřív...
Takže by mě fakt zajímalo co jíš, pokud se vyhýbáš mléčným výrobkům, vejcím a éčkům.
|
gatto |
|
(23.1.2007 14:21:44) Obiloviny (celozrnné) - špalda, pšenice, žito, pohanka, ječmen, proso, rýže, kukuřice - těstoviny, vločky, chleba, kaše, obilné sirupy Luštěniny - sója, nejrůznější druhy fazolí, čočky, cizrna - polévky, pomazánky, kaše, soj. mléko, soj. výrobky (plátky, dezerty, jogurty, tofu, smetana, sojanéza) Zelenina - všechna možná, hlavně ta zelená a syrová - saláty, polévky, přílohy, omáčky Ovoce - hlavně z našeho zem. pásma Semínka - slunečnicová, lněná Olej - olivový, slunečnicový Sladkosti - občas čokoláda fair-trade, karobová pomazánka - pokud možno, všechno v z ekologického zemědělství
|
Barča, 2 kluci | •
|
(23.1.2007 14:38:26) A co jí Tvoje děti ?
|
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 14:47:34) Nepřipadá mi tak neuskutečnitelné, aby se celá rodina stravovala zdravě. Do školy i do školky přeci dítě může dostat jídlo s sebou.Jk asi myslíte, že to řeší rodiče dětí s celiakií ? Myslíte, že jsou doma zavření a pláčou ? Ne, musí žít normální život a stravovat se dle striktní diety a musí to zvládnout ! Je to otázkou priorit. Jen do toho a hlavně ať je víc odhodlaných lidí a nebudou nás "vykrmovat" nadnárodní koncerny.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 15:02:03) No, já konkrétně se ptám čistě teoreticky, neb zmiňovanej nikl a cobalt, na které mám alregii jsou i ve spoustě zeleniny, ovoci, bramborách apod.
Takže teď mě zajímá zcela obecně jak někdo řeší stravování mimo domov. Např. s donášením jídla do MŠ jsou leckde problémy (že se hotové jídlo nesmí uchovávat déle než hodinu? nebo tak něco - nevim jak to přesně je). A třeba u nás v práci nevim kde bych si jídlo ohřála.
|
gatto |
|
(23.1.2007 15:05:48) Myslím si, že dalším českým stereotypem je, že jídlo musí být teplé. Já se domnívám, že nemusí. Klidně bych si dala k obědu těstovinový salát nebo zeleninový salát, palačinky donesené z domu, pudink s ovocem, chleba s něčím...
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 15:20:27) No, já to tak dělám, že jim studený věci třeba i tejden v kuse, jen jsem se ptala jak bys to řešila :-)
Jak děláš palačinky bez vajec? Čim si mažeš chleba?
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(23.1.2007 15:36:26) Uniqua nepsala vecere, ale studene obedy - to bych teda umrela (studena svickova mi prijde jako neskutecky blaf, ona i treba studena cocka...) A studene vecere se asi ji ve spouste rodin, u nas tedy ano a opravdu temer denne, ja a manzel denne , deti maji teplou pouze pokud neco zbyde od obeda.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 15:42:34) Cairo, já taky nepsala večeře a mluvim o obědech. Jenže obědvám hlavně mléčný výrobky (protože to je jedna z mála věcí, který mi prospívaj) a ty Uniqua nejí, tak mě zajímalo co ona a děti obědvají ve škole a v práci.
A nejvíc mě teď zajímá jak se jí daří usmažit palačinky, když nepoužívá vejce.
|
KangaRoo | •
|
(23.1.2007 17:27:39) Jeno, palačinky jsou udělat i bez toho vajíčka a div se, drží to pohromadě:-)) Taky nejíme vajíčka:-) Navíc manžel nesmí žádný tuky, a to je teprv omezení:-) Ale časem člověk zjistí, že spousta věcí se do receptů dává naprosto zbytečně:-))) a jde to i bez nich:-)
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 17:43:51) No já je tam nedávám proto, že to bylo v receptu, ale proto, že bez nich je prostě neobrátim. Navíc palačinky bez tuků? Když tuky jsou i v mlíce? Jsem z toho docela blázen...
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(23.1.2007 18:03:30) Ja docela zasnu... mi tedy alergii na potraviny nemame, tak mozna proto mi prijde az neskutecne, co vsechno s eda dneska nahradit...ale, ze i vajicka. Znam rodinu, kde je ji denne. To ja nemusim, ale obcas (treba 2x do mesice si je rada dam k veceri ( u nas se veceri v pet, takze tezka na noc nejsou) Mame alergie jine - manzel na seno, ja vcely, starsi syn udajne na nejake jarni pyly, mladsi zatim nic - ja jsem po vakcinaci, ale jinak to resime proste NIJAK a k tem palacinkam - ja tam davam vejce i mleko a drzi Pokud nebudu mit vylozene po palacinkach klasickych problemy a z produktu se mi nezveda zaludek, moc bych to Jeno neresila.. At vam chutna
|
Vali222 |
|
(23.1.2007 21:16:57) Jeno, umíš si vůbec představit, co to je, když někdo nějakou potravinu nemůže? Si to zkus, měsíc nejíst něco. Třeba nic z kravského mléka ani mléka jiného zvířete. A nesmíš udělat chybu, protože sanitka nemusí přijet včas. Evidentně tě nic takového netrápí, tak tu do nikoho nerýpej, prosím. V.
|
KangaRoo | •
|
(23.1.2007 21:21:55) Jeno - odtučněný mlíko, nepoškrábaná teflonová pánev.:-)) Obrátit se daj v pohodě. Měj se hezky!
|
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(23.1.2007 21:53:57) Vali, nevim o čem tu mluvíš.
Si neuvědomuju, že bych do někoho rýpala. Fakt už jsme zkoušela dělat palačinky bez vajec a ještě se mi to nepodařilo. (KangaRoo, já mám i teflonovou pánev! A umim je obracet vyhazovánim do vzduchu, ale jak tam nejsou vajíčka, jsem ztracená - mám z toho kaši...)
Jo a pár omezení mám, takže neboj, že o něco přicházim.
|
Vali222 |
|
(25.1.2007 17:12:03) zkus přidat místo vajec trochu škrobu :-)
U nás třeba palačinky vůbec nedělám. Vajíčko je totiž jediná věc, kterou v palačinkách můžu. Když chce zbytek rodiny palačinky, dělají si je sami tak, jak se mají.
A je to :-))
|
|
|
|
|
|
|
Eva K, Lucie 10m | •
|
(27.1.2007 18:58:44) Ahoj, já dělám palačinky z pohankové mouky, cukru a vody. Musí se to nechat nabobtnat a je to moc dobré. Na slano jsem to ještě nezkoušela, ale taky by to jistě šlo. Eva
|
|
|
Dana, Kubík 21měs. | •
|
(23.1.2007 17:45:06) Bez vajec to jde, sama mám alergii na vajíčka, kupuji Vajahit (náhražka především ze sóji). Jenom se z toho nedají dost dobře péct piškotová těsta a těsta, kde je třeba sníh...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana | •
|
(24.1.2007 11:20:13) Veganka?
|
|
Danie | •
|
(30.1.2007 21:48:18) Uniqo, ten chléb si pečeš sama? Nebo je to nějaký speciální kupovaný?
|
|
Danie | •
|
(30.1.2007 21:48:28) Uniqo, ten chléb si pečeš sama? Nebo je to nějaký speciální kupovaný?
|
gatto |
|
(1.2.2007 10:42:18) Chléb mi peče maminka, dělá ho z biomouky, soli, droždí a slunečnicových semínek a peče ho normálně v troubě ve formě na biskupský chlebíček. Občas kupuju selské rohlíky v obchodě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 12:53:02) Tady je prostě jasné, že všechno, co je nepřirozené, se nám jednou vrátí. Ať to, že krmíme bíložravce masokostní moučkou, nebo to, že si do jídla dopujeme umělá barviva a příchutě, nebo to, že jsme genetičtí inženýři a snažíme se přírodu opravovat. Vůbec nechci domyslet co přinese konzumace geneticky modifikovaných potravin za pár desítek let. Jiný výsledek ani nemůžeme čekat.
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 14:00:52) Nekrmíme přežvýkavce masokostí, už skoro 10 let.
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 14:16:56) No to je hezké, ale nějak nám to moc nepomohlo, že jsme před 10 lety přestali. Dle mého názoru jsme vůbec neměli začít !!!
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 14:49:24) Proč? Psa, kočku nemáš? Granule nekupuješ? To mi teda víc vadí jatečné odpady jako krmivo pro psy. Jako hnojivo ti masokost nevadí?
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 15:47:57) Psa nemám, nejsem blázen, který bude týrat zvíře v panelákovém bytě, kočku mám u našich a ta je krmena konzervami, ale nepředpokládám, že bych naší kočku někdy v budoucnu konzumovala, takže to, jestli je ve zmíněné konzervě nějaká jistojistě "výživná" složka, mi až tak nevadí. Fakt, že jsou třeba GMO používány ke krmení hospodářských zvířat, které skončí na našem stole, tak ten mi vadí. Něco o GMO: Geneticky modifikované organismy nebo-li GMO jsou organismy (bakterie, rostliny i zvířata), jejichž genetická výbava byla záměrně změněna vnesením cizorodé genetické informace. Do obyčejných rajčat se tak vnáší například gen z baktérie, do jahod zase gen z ryby a do kapra lidský gen urychlující růst. K podobné „výměně informací" mezi rostlinami a živočichy v přírodě normálně nedochází. Pouze s velkou dávkou obrazotvornosti by bylo možno si představit jahodu v mileneckém objetí s rybou, natožpak čekat, že ti dva spolu zplodí životaschopného potomka. Zatímco v přírodě probíhá výměna genetické informace mezi jedinci téhož druhu, případně druhy úzce příbuznými, u GMO se v laboratořích do hostitelského organismu vnáší cizorodé geny „šité na míru". Děje se tak na objednávku velkých nadnárodních společností, které si takto vytvořené organismy nechávají patentovat jako průmyslové zboží. Mějme vždy též na paměti slova harvardského profesora genetiky Richarda Lewontina, který pro New York Times Magazine řekl: "Nikdo dnes nedokáže přesně říct, jaký dopad může mít GMO na životní prostředí. O tom, jak se organismy z DNA vyvíjejí, víme zatím tak strašně málo, že mě samotného by velmi překvapilo, kdybychom v budoucnosti nedostávali jeden tvrdý úder za druhým."
|
Vanda | •
|
(23.1.2007 18:57:21) Kocíku, a to o GMO jsi vyčetla z letáku Greenpeace (kteří mimochodem nemají jediného studovaného odborníka přes tuto problematiku)? 1) vložit gen z ryby do jahody není to samé jako skřížit rybu s jahodou. V rybě jsou desítky tisíc genů a vybere se z nich jeden konkrétní. Myslet si něco o mileneckém křížení může jen člověk který o problematice ví kulový, to není obrazotvornost, to je úmyslné lhaní a mystifikace s účelem propagandy. 2) V přírodě se toto děje, dochází k přenosu genetické informace mezi nepříbuznými druhy, říká se tomu horizontální přenos. Mezi bakteriemi prostřednictvím plasmidů, jinak si třeba taky můžeš něco nastudovat o latenci virů a začleňování virové DNA do genomu. 3) Modifikování organismů zdaleka neprobíhá jen na plodinách a s finančními objednávkami nadnárodních potravinářských koncernů které by na tom vydělávaly. Je to univerzitní praxe v molekulární biologii, kupodivu většina linií které se modifikují se nikdy na poli pěstovat nebudou (protože to třeba ani nejde, existují jen ve formě tkáňových kultur) a modifikace genů je dnes asi nejdůležitější metodou pro zjišťování jejich funkcí a projevů. 4) to "šití na míru" vnášených genů je na tom právě to nejdůležitější a nejužitečnější, protože se přesně ví, co za gen v GMO organismu je vneseno, co může A NEMŮŽE způsobovat a jaká jsou jeho rizika (minimální).
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(24.1.2007 12:01:23) Pro mne je podstatné toto: Mějme vždy též na paměti slova harvardského profesora genetiky Richarda Lewontina, který pro New York Times Magazine řekl: "Nikdo dnes nedokáže přesně říct, jaký dopad může mít GMO na životní prostředí. O tom, jak se organismy z DNA vyvíjejí, víme zatím tak strašně málo, že mě samotného by velmi překvapilo, kdybychom v budoucnosti nedostávali jeden tvrdý úder za druhým." Tento profesor asi nebude moc mimo mísu a nejspíše bude vědět o čem mluví. Můj názor je, že jakmile si začneme hrát na Pány Bohy, tak to prostě není správné. "Příroda" nám to vrátí a ještě nám to natře ! Ještě, že existují "neodborníci" z Greenpeace a jim podobných organizací, protože alespoň občas čeří hladiny mediálních vod a k lidem se semtam dostane nějaká podstatná informace.
|
Vanda | •
|
(27.1.2007 9:56:23) Víš, Kocíku, každý si z množství informací kolem sebe vybírá to co mu tak nějak přijde optimální. Já bych mohla zase citovat jiné významné profesory, kteří říkají opak toho co Tebou jmenovaný příklad (a je jich asi i víc). Nicméně vzhledem k tomu, že se pohybuju v oboru a dám na fakta a ne na "pocit přirozenosti", tak to prostě vidím jinak. Kupříkladu si vezmi pochody, které probíhají v lidském trávicím traktu když něco sníme. Veškeré DNA a podobné se rozloží na jednodušší části a je nám pak úplně jedno, jestli byl v sóji jeden vložený gen, protože z něj máme jenom stavební prvky stejné jako ze všech genů ostatních. Bílkoviny se rozloží na aminokyseliny. To, jestli byla potrava GMO nebo ne-GMO, lidské tělo objektivně nepozná; stavební prvky jsou všechny přirozené a stráví se to stejně. Žádná "zmutovaná rezidua" tam nezůstanou, člověku to neublíží (ostatně jak sama říkáš, nemůže se skřížit rostlina s živočichem, tím méně když ji živočich prostě sežere).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 13:55:38) Na internetu toho najdeš spoustu, já na rozdíl od tebe jsem v těchto chovech pracovala, takže vím o čem mluvím. Pseudoochránci udělají často mnohem víc škody než užitku, to se týká i "vypouštění" laboratorních zvířat z klecí a podobně. Klecové chovy drůbeže je kapitola sama pro sebe, nevím, kolik lidí by si koupilo (nebo mohlo z fin. důvodů) koupit vejce z extenzivních chovů, mmch o aviární tuberkulóze, která u těchto vajec hrozí se moc nemluví. A na tvou poněkud agresivní otázku, jestli bych si chtěla vyměnit stání s krávou tak nechtěla, protože je pro člověka ve stáji poněkud zima, kravám by se taky nelíbilo bydlet s ústředním topením. Z tohoto důvodu mají např. v Izraeli klimatizované stáje, aby netrpěly vysokou teplotou, ale to asi na "těch tvých internetových" stránkách neukazují. Jen tak na okraj, myslíš si, že by tele vypilo za den 20 litrů mléka?
|
gatto |
|
(23.1.2007 14:11:43) Bydlet v bytě s ústředním topením by se mi teda nelíbilo, ale už vůbec ne být uvázaná na řetězu, být ještě v pubertě (nebo těsně po ní) násilně uměle oplodněna, pak v bolestech porodit, aby mi hned poté bylo dítě odebráno (a zavražděno) a pak si nechat uměle odsávat kvanta mléka ze zanícených bradavek a za nějakou dobu ten stejný kolotoč... A jestli se toto děje v Izraeli nebo u nás v ČR, tak to je úplně jedno. Kolik tele vypije za den mléka, to nevím. Nevím totiž ani, kolik vypilo moje dítě mléka, natož nějaké tele. Jediné, co vím, je že množství mléka se automaticky reguluje podle potřeby mláděte (jak u člověka, tak u krávy). Klecové chovy nebo venkovní, z živočišných chovů a zneužívání zvířat nám hrozí nebezpečí tak i tak a příroda nám to dává jasně najevo: nemoc šílených krav, prasečí mor, ptačí chřipka, kulhavka, slintavka, salmonelóza, různá bakteriální onemocnění a já nevím co ještě. Jen někteří lidé to nechtějí pochopit a pořád trvají na svém. Ochráncům zvířat fandím, jsou to přemýšliví a taky hodně citliví lidi, ale to nejsou vlastnosti, které jsou dneska v módě.
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 14:43:51) Díky tvému přístupu by většina lidí umřela hlady, na krávy by se lidi chodili koukat do ZOO. Nevím, jak jsi přišla na to, že krávy se inseminují v pubertě nebo těsně po ní, to by nebylo dobré ani z chovatelského hlediska (to se stane jen občas, pokud jsou na společné pastvě s býčky a včas jalovice nerozdělí), inseminace se zas tak moc neliší od přirozeného "aktu" kromě toho, že na krávu neskočí několik metráků, oni jaksi u skotu chybí frikční pohyby či svázání, takže ani při přirozené plemenitbě z toho kráva "moc nemá" a jestli ty jsi rodila bezbolestně, tak to jsi měla štěstí. Jsou ochránci a pseudoochránci, ty se asi řadíš k těm druhým. Slintavka a kulhavka (to je jedna nemoc) tu byla i dříve, než se začalo s velkochovy a mor prasat je nejčastější u divokých prasat.
|
gatto |
|
(23.1.2007 14:55:19) Ve skutečnosti umírají lidi hlady kvůli tvému přístupu. Už jsi někdy slyšela, že pro rostlinnou výživu 1 člověka stačí mnohem méně půdy než pro člověka, který se živí spoustou živočišných produktů? Právě proto se na světě neuvěřitelně plýtvá. Většina rostlinné produkce jde na výkrm zvířat, kdežto na jiné straně zeměkoule lidi nemají co do úst. Stačí hledat souvislosti. Jestli si myslíš, že praví ochránci zvířat jsou ti co si dají k obědu stejk a krajáč mléka a potom jdou chránit zvířata, tak si určitě i myslíš, že Hitler by byl ideálním adeptem na předsedu komise pro ochranu práv židů...
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 15:08:00) Pleteš si pojem a průjem. Agresivita může být způsobená hypoglykemií, běž se najíst.
|
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(23.1.2007 15:15:44) Ty si trosku nevis, o cem pises.. vid? Muj otec pracoval rokyjako inzenyr - zootechnik ve velkochovu skotu.. odmalicka jsem se chodila diavt na mala telatak (ted se na ne chodi divat moje deti) a viim, ze mala telatka jsou kravy, dokud patricne neodrostou (no to vis, ze kravy nemaji ze zakona rodicovsky prispevek a nejsou stihany za opomenuti pece o dite.. oni zvirata jsou trochu dost jina nez lidi).. pak byli vsechny v teletniku - myslim, cca od 2 mesicu, mozna i dele.. rozhodne je krava neporodi a hned se nezabiji - tak se prober!
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(23.1.2007 15:19:41) koukam, ze mi klavesnice vynechava, zakze mala telatka jsou u kravy dokud neodrostou,,, atd. zbytek opravovat nebudu
|
|
|
metty, 3 kluci |
|
(23.1.2007 23:36:55) Viděla jsi někdy v poslední době živou krávu? A zkusila jsi se o ní někdy starat nebo si aspoň vypěstovat na zahradě mrkev? Zdá se mi, že největší odborníci na týrání zvířat jsou ti, kteří zemědělství viděli tak z rychlíku a na venkově se maximálně tak kochají pohledem na přírodní scenérie (což si dělám taky, ale mimo toho tam i žiju a pracuju). Na co asi pěstovat rostlinstvo abych nasytila svět, když o ně nikdo nestojí? Prober se. Venkov je dneska u nás z dotací na pastvení a kosení uměle udržovaný park a ne velkovýrobna potravin. Ty nikdo nekoupí, radši je doveze. Ty týrané krávy jsou víc venku na louce, než v chlívě.
|
Barča, 2 kluci | •
|
(24.1.2007 10:20:15) Souhlasím !! To je úplně přené.
|
|
|
Barča, 2 kluci | •
|
(24.1.2007 10:13:30) No nevím, ale ať si každý jí co chce. Mě je opravdu jedno, jestli je nekdo vegetarián nebo masožravec. Je mi líto lidí, kteří musí něco omezit (myslím potravinové alergie, diety kvůli zdravotnímu stavu), ale tohoto fanatizmu a hysterie se opravdu bojím. Mě takovéto chování děsí a je mnohem nebezpečnější než nějaká umělá úprava potravin.
|
|
|
|
|
Lassie | •
|
(23.1.2007 16:59:12) Petronellko, jen taková poznámka ohledně finanční stránky věci - já bych raději jedla maso 1x týdně, které je dražší, ale ze zdravého chovu, než ho mít 7x denně z velkovýroben. A to samé s vejci.
Nejsem vegetarián, snažím se jíst zdravě, ne vždy se mi to daří, ale mohu říci, že mi rostlinná strava více vyhovuje, co se mého zdraví týče. Bohužel bydlím na malém městě a zde takové vymoženosti, jako jsou biopotraviny, moc nejsou.Chtěla jsem jen říct, že dle mého názoru lidé nemusí být zrovna vegani, a problém ani tak nebude v tom, jestli jedí maso - spíše v tom, že nejedí to ostatní, především zeleninu.
|
Lenka Nova |
|
(23.1.2007 23:06:31) U vajec od slepic z klecových chovů se nejedná o to jestli jsou vejce zdravá, to jsou, ale o způsob chovu. Slepice jsou vakcinované, provádějí se vyšetření na salmonelózu...Rozhodně dávám přednost těmto vejcím před vejci od slepic chovaných venku, byť by to bylo označované jakkoli ekologicky.
|
|
|
|
Barča, 2 kluci | •
|
(23.1.2007 14:36:43) No nevím, já mám zase zkušenost takovouhle : naši sousedé (důchodci) chovají pár slepiček a vajíčka prodávají (na černo). Slepičky mají kurník obrostlý vinnou révou a tak ani vlétě si sluníčka neužijí, když prší brodí se v bahně a svých výkalech, protože se kurník i s výběhem čistí jednou za (odhadem dle zápachu a stavu kurníku a malého výběhu) 3 roky. Smrdí to tam i rybinou, protože se jim do krmení přidává rybí moučka. Minulý rok jedna uhynulá slepice se rozkládala na kompostu asi týden,pak už nadávali i ostatní sousedé na smrad, tak zmizela. Další aktvivitou našich domácích všeumělů je pěstování různé zeleniny (samozřejmě na prodej, protože jsou chudí důchodci). Zahrádka se hnojí slepičinci a je tomu tak 6let zpátky i vlastními výkaly (mají suchý záchod, tak kam s tím). V zimě se pálí co příjde pod ruku, tak opět spousta smradu a toxických látek v ovzduší. Nevím, rači půjdu do supermarketu si koupit vajíčka a kravské mléko, než takhle čistě čistá domácí produkce. Lidé (není jich opravdu moc) se vidí v tom, že je to domácí vejce, domácí ...... a to je přece kvalitní a zdravé. No nevím, ale je fakt, že těch pár zoufalců, kteří si něco u našich sousedů koupí (je jich opravdu pár z blízkých paneláků) nevidí to co my.
|
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. |
|
(23.1.2007 14:56:03) Nejsem znalec velkochovů ani nemocí skotu, ale myslím, že bez steaků by "většina" lidí neumřela hlady :) Dříve lidé jedli maso pouze v neděli a myslím, že to nebylo na škodu.
|
Barča, 2 kluci | •
|
(24.1.2007 9:35:33) No my máme doma hovězí maso, tak 1x za čtvrt roku, vepřové 1x za 1/2 roku, solím minimálně. Konzumujeme hlavně kuřecí, králičí maso, a když se zadaří sehnat tak maso z nutrie. V sobotu máme většinou luštěniny, nebo těstoviny se sojovým masem. Bohužel přes týden manžel a děti chodí na obědy (já neobědvám) tak se snažím k večeři udělat něco lehčího se zeleninou atd. Starší syn od malička byl na ovesných vločkách (od 3měsíců jsem přidávala do sunaru jako příkrm ke kojení, minimálně jsem sladila)také si oblíbil různé obilné kaše, ale třeba mléka vypije až 2l denně (kozí nepozře, protože mu smrdí - mě také), tvaroh (netučný) jí také denně, to samé sýry (nízkotučné). Nepozoruji, že by mu to nějak škodilo a nikdy mě také nenapadlo, že bych mu dávala něco špatného (samozřejmě netrpí žádnou alergií, nemá žádné omezení). Je mu 16let a má pevné kosti, nemá žádný kaz - prostě si nemyslím, že by byly mléčné výrobky tak škodlivé.
|
|
|
|
Barča, 2 kluci | •
|
(23.1.2007 14:37:06) No nevím, já mám zase zkušenost takovouhle : naši sousedé (důchodci) chovají pár slepiček a vajíčka prodávají (na černo). Slepičky mají kurník obrostlý vinnou révou a tak ani vlétě si sluníčka neužijí, když prší brodí se v bahně a svých výkalech, protože se kurník i s výběhem čistí jednou za (odhadem dle zápachu a stavu kurníku a malého výběhu) 3 roky. Smrdí to tam i rybinou, protože se jim do krmení přidává rybí moučka. Minulý rok jedna uhynulá slepice se rozkládala na kompostu asi týden,pak už nadávali i ostatní sousedé na smrad, tak zmizela. Další aktvivitou našich domácích všeumělů je pěstování různé zeleniny (samozřejmě na prodej, protože jsou chudí důchodci). Zahrádka se hnojí slepičinci a je tomu tak 6let zpátky i vlastními výkaly (mají suchý záchod, tak kam s tím). V zimě se pálí co příjde pod ruku, tak opět spousta smradu a toxických látek v ovzduší. Nevím, rači půjdu do supermarketu si koupit vajíčka a kravské mléko, než takhle čistě čistá domácí produkce. Lidé (není jich opravdu moc) se vidí v tom, že je to domácí vejce, domácí ...... a to je přece kvalitní a zdravé. No nevím, ale je fakt, že těch pár zoufalců, kteří si něco u našich sousedů koupí (je jich opravdu pár z blízkých paneláků) nevidí to co my.
|
|
|
Mortadela |
|
(23.1.2007 14:32:07) Potvrzuji slova Petronellky - kravské mléko od nemocných krav léčených antibiotiky nesmí přijít do zpracování. Pracuju v mlékárně a vím, že dokud farma nedodá potvrzení o vyšetření s negativním výsledkem, mléko od ní neodebíráme.
|
|
nicota |
|
(24.1.2007 19:13:14) Mám dceru alergickou na kravskou bílkovinu a musím říct,že spoustu lékařů neví,jak se k takovým dětem chovat a léčit.Náš příběh je moc dlouhý,ale jen pro zajímavost vám chci napsat,že to není jen o pití mléka a konzumaci jogurtů.Když máte doma alergika a nasmí polknou nejen výrobky y mléka ,ale týká se to i hovězího masa a vývarů.Bude vám to připadat divné,ale mléko v nějaké podobě nebo jeho složka se vyskytuje:pečivo,sušenky,některé brambůrky,některé hořčice,slanina,spoustu léků hlavně dětských sirupů a většina prášků je spojována laktózou,músli,apod.Takže si nemyslím,že nadměrná konzumace není v pití mléka a jedení jogurtů,když mléko obsqahuje skoro každá potravina nebo léky.
|
|
nicota |
|
(24.1.2007 19:14:16) Mám dceru alergickou na kravskou bílkovinu a musím říct,že spoustu lékařů neví,jak se k takovým dětem chovat a léčit.Náš příběh je moc dlouhý,ale jen pro zajímavost vám chci napsat,že to není jen o pití mléka a konzumaci jogurtů.Když máte doma alergika a nasmí polknou nejen výrobky y mléka ,ale týká se to i hovězího masa a vývarů.Bude vám to připadat divné,ale mléko v nějaké podobě nebo jeho složka se vyskytuje:pečivo,sušenky,některé brambůrky,některé hořčice,slanina,spoustu léků hlavně dětských sirupů a většina prášků je spojována laktózou,músli,apod.Takže si nemyslím,že nadměrná konzumace není v pití mléka a jedení jogurtů,když mléko obsqahuje skoro každá potravina nebo léky.
|
|
nicota |
|
(24.1.2007 19:14:16) Mám dceru alergickou na kravskou bílkovinu a musím říct,že spoustu lékařů neví,jak se k takovým dětem chovat a léčit.Náš příběh je moc dlouhý,ale jen pro zajímavost vám chci napsat,že to není jen o pití mléka a konzumaci jogurtů.Když máte doma alergika a nasmí polknou nejen výrobky y mléka ,ale týká se to i hovězího masa a vývarů.Bude vám to připadat divné,ale mléko v nějaké podobě nebo jeho složka se vyskytuje:pečivo,sušenky,některé brambůrky,některé hořčice,slanina,spoustu léků hlavně dětských sirupů a většina prášků je spojována laktózou,músli,apod.Takže si nemyslím,že nadměrná konzumace není v pití mléka a jedení jogurtů,když mléko obsqahuje skoro každá potravina nebo léky.
|
Líza |
|
(24.1.2007 19:22:28) Pokud má tvoje dítě jen alergii na bílkovinu KM a ne také intoleranci laktózy, která sama o sobě je jen jednoduchý cukr a nemá s mlíkem od krávy moc co společného, tak nevím, proč bys měla mít problém jí dát léky s obsahem laktózy. Ujišťuju tě, že bílkovinu kravského mléka neviděly ani z vlaku.
|
nicota |
|
(25.1.2007 10:29:39) právě ,když jde o tu pravou alergii bílkovina je obsažená v jakékoliv složce tedy i v mléčném cukru což je laktóza.Jde o to ,že když máš alergii jde vlastně o neschopnost trávení.Ve slinivce chybí enzim,který tráví tak složitou složku ,jako je kravské mléko.
|
Líza |
|
(25.1.2007 10:41:05) Nicoto, bílkovina není součástí žádného cukru, ani laktózy. To, co popisuješ, je kombinace alergie na bílkovinu KM a intolerance laktózy, tedy nepřítomnosti enzymu, který laktózu tráví. Ale protože to pojmenováváš špatně, můžeš mást další matky - ostatně pravděpodobně mateš i lékaře, kteří pokud od tebe vědí pouze o alergii na tu bílkovinu, a nezmíníš se, že k tomu máte i intoleranci laktózy, tak samozřejmě nemají důvod vám léky s obsahem laktózy nedat.
|
|
|
|
|
|