Martina | •
|
(7.10.2003 23:39:37) Článek i reakce na něj mě docela zaujaly, tak si také dovolím přispět do diskuse. Předem podotýkám, že jsem si vegetariánství také vyzkoušela (včetně místy až nesnesitelných poznámek svých kolegů v práci, neb se to odehrávalo v 80. letech minulého století, tedy v době kultu masa), ale přes jeho bezpochyby příznivé rysy si myslím, že všelékem rozhodně není.
1. Jsou informace v článku jednostranné?
Jsou. Nijak mě to ale nepobuřuje, protože článek je podepsaný a většině lidí musí být jasné, že od firmy, která si na vegetariánství založila svůj byznys, nějaký komplexnější pohled na věc čekat nelze. To ostatně od málokoho. Názorů na zdravou výživu je hodně a velmi rychle se mění, takže většinou se v tom člověk musí nějak zorientovat sám.
2. Jsou zkušenosti s výživou Indů přenositelné?
Ne zcela. Vždy je třeba vzít v úvahu geografické, klimatické a koneckonců i kulturní podmínky, v jakých ten který národ žije. V zemi, kde jsou díky příznivému klimatu po celý rok rostlinné produkty v bohaté šíři běžně dostupné a kde naopak je obtížné hygienicky uchovávat maso a jiné živočišné produkty, není problém být vegetariánem. Jinde možná ano.
3. Je maso opravdu vinno?
Článek označuje maso jako hlavního viníka vzniku rakoviny a jiných chorob. Zajímalo by mě, zda národy, které jsou zcela či převážně odkázány na živočišnou stravu (např. grónští Eskymáci či mongolští pastevci), trpí těmito chorobami v nápadně zvýšené míře. Týká se to i jiných výživových doporučení. Vezměte si například mořské ryby, jejichž konzumace se poslední dobou velmi doporučuje. Měly v minulosti vnitrozemské národy (mj. i Češi) nápadně větší výskyt kardiovaskulárních chorob, onemocnění štítné žlázy nebo sníženého intelektu v důsledku nedostatku jódu, protože k mořským produktům jednoduše neměli přístup? Někde v článku se dále uvádí, že maso nemá žádnou výživovou hodnotu, protože neobsahuje vlákninu atd. Trochu mi to připomíná někdejší názor na banány, které se pro výživu v podstatě nedoporučovaly kvůli nízkému obsahu vitamínu C (mimochodem v době, kdy byly zbožím velmi podpultovým).
4. Jiné názory na konzumaci masa
Nedávno jsem četla knihu Jak předcházet rakovině od Zdeňka Dienstbiera, předsedy Ligy proti rakovině. Stejně jako autoři článku doporučuje zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny, dále radí omezit na minimum uzeniny, ale nikde v knize nenabádá k vegetariánství. Důraz v prevenci této choroby klade spíše na pozitivní přístup k životu a celkové radostné prožívání každodenní reality. V jiném článku jsem četla, že čerstvé maso podporuje imunitu. Tento názor nepřímo potvrzuje ve své knize Imunitní trénink německý autor Hermann Geesing. Navrhuje zde dietu, která by měla podpořit činnost imunitního systému. Ta obsahuje kromě značného množství rostlinných potravin například i masový vývar, hovězí, jehněčí a krůtí maso. A tak dále a tak dále.
Tím vším a dalšími informacemi jsem se musela osobně probrat, než jsem dospěla k současnému kompromisnímu stavu. Co obnáší? Řídím se podle ročních období. Střídmou konzumaci většiny potravin. Maso 1-2x týdně v závislosti na ročním období – v létě méně a spíše bílé, v zimě o něco více a občas i červené. Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny si z velké části vybírám podle toho, zda v daném období u nás rostou ( nebo je možné je do této doby skladovat) či nikoliv: nejím třeba rajčata, okurky, jahody apod. v zimě. V mrazivém období se nenutím do zeleninových salátů. Nekupuji velmi exotické ovoce; kdo je někdy ochutnal přímo v místě, kde roste, ví, o čem mluvím.
Myslím si, že naši předkové věděli, co činí. Do českých podmínek patří i ta martinská husa, štědrovečerní kapr a masopustní pochoutky. Na druhé straně však i půsty předepisované křesťanskými církvemi. Vegetariánství jako takové nelze vzít a i s chlupy je aplikovat kdekoliv. (Pokud však někomu ze zdravotních, filozofických či jiných důvodů vyhovuje, nic proti.) Souhlasíte? Nesouhlasíte?
|
Meta |
|
(8.10.2003 8:19:21) S tím se nedá, než souhlasit. Sama zastávám názor, že každý extrém je škodlivý a jíst se má od všeho trochu. Důležité ale je, aby ty potraviny byly co možná nejčerstvější a nejkvalitnější a už jen toto zajistit rodině v dnešní době je závažný problém. Myslím, že taková polévka z venkovské slepice může být lékem - ale kuře vychované na krmné směsi zabité 6 týdnů po narození je pro organismus jedem. Bohužel drtivá většina masa je produkována ve velkochovech a tak vlastně mají vegetariáni pravdu, když říkají, že maso škodí. Jenže na druhé straně za jimi propagovanou sóju bych ruku do ohně taky nedala, prosycena plísněmi, žluklá dlouhým skladováním, těžce stravitelná sama o sobě... Je čím dál těžší sehnat "obyčejné" potraviny. Výrobci pašují chemikálie i tam, kde by být rozhodně neměly - příkladem je chléb. Takže si myslím že vliv na zdraví závisí především na kvalitě potravin. Nejblíže k pravdě jsou asi ti, kteří vzali produkci potravin do vlastních rukou...Jenže co máme dělat my ostatní?
|
Věra | •
|
(8.10.2003 8:35:24) No, Meto to máš pravdu s tou chemií v potravinách, myslím že jako spotřebitelé máme jedinou možnost obrany. Důsledně požadovat informace o složení potravin, ty kde je taktně zamlčeno zkrátka nekupovat, nepodléhat slepě reklamě, která nám vnucuje pro děti Jupíky plné vitaminů / přitom plné barviv/, zajímat se o obsah toho co koupíme. Vím že je to těžké, luštit v obchodě to miniminipísmo, často bez výsledku, se vstupem do EU snad k nám připlují i tamější přísnější zákony a budeme lépe informovaní. Tedy doufám. V.
|
Azalka, lupínci 3,5 a 2 | •
|
(8.10.2003 11:29:18) Ahoj holky, znáte knížku "Tajemství výrobců potravin"? Napsal ji potravinářský chemik (Vít Syrový se jmenuje) a píše se v níc o všech chemikáliích, který se dneska do potravin přidávají. No moc optimistické čtení to tedy fakt není. Ale proč to píšu: Součástí knížky je takový "tahák". Proužek papíru, na kterém jsou všechna "éčka" rozdělená přehledně do 5 skupin, od těch zdraví prospěšných až po ty nejškaredější. Tahák se poskládá do peněženky a žádný výrobce už vás neoblafne. Vřele doporučuju. Knížka se myslím vůbec neprodává v knihkupectví. Kdyby to někoho zajímalo, můžu zjistit, kde se dá sehnat. Az.
|
Sosan | •
|
(8.10.2003 12:27:43) Není to zrovna tahák do peněženky, ale něco podbného zadarmo je tady:
http://www.vegetarian.cz/potraviny/zahadneE.html
|
|
Sylvie :o) |
|
(8.10.2003 19:36:49) Hmmm, Éčka... Nedávno jsem měla v ruce nějaký výrobek (fakt si nevzpomenu co) a studovala jsem složení. Zvláštní :o) Nevím jsetli my nebo Slováci, ale jedni z nás měli o dvě éčka víc,než druhý národ :o) Ten druhý národ měl místo oněch dvou éček kyselinu nějakou...
S.
|
|
Žanika | •
|
(12.10.2003 16:17:26) Azalko,doporučuji Ti i knihu,Co byste měli vědět o potavinách a Nebezpečné plísně.V Praze jsou k dostání.Po přečtení těchto knih jsem udělala značnou změnu v našem jídelníčku.A co se týče éček,tak je jasné,že se bez nich průmyslově vyrobené potraviny neobejdou.Nevydržely by tak dlouho.Proto je lepší věnovat trochu více času přípravě jídla a používat co nejvíce přirozených potravin.Jídlo má aspoň větší radiovitalitu a člověk nemusí běhat se seznamem éček po obchodě.:-)))
|
|
|
|
|
Věrka | •
|
(8.10.2003 8:38:57) Martino dávám Ti jedničku s hvězdičkou, kdyby se nám povedlo takhle stravovat, děláme pro své zdraví opravdu maximum, super, beru si ponaučení, přesně si to trefila. V.
|
|
Sosan | •
|
(8.10.2003 9:32:47) Chtěl bych dát vegetariánům (mužům) k úvaze, že prý sója obsahuje nějakou látku (nevím teď přesně co, musel bych se podívat do literatury - na vyžádání můžu dohledat), která způsobuje rakovinu prostaty. Chce-li se tedy člověk chránit a nejíst sóju, je zhruba ve stejné situaci jako vegetarián, který se snaží vyhledat potraviny bez příměsi živočišných produktů. Sója se totiž dnes také míchá skoro do všeho (a to má pravděpodobně souvislost se zvýšeným výskytem rakoviny prostaty v dnešní době). A kdyby se chtěl chránit vegetarián a sóju nejedl, to by mohlo být teprve zajímavé :-)))
|
Katka | •
|
(8.10.2003 14:42:14) Hm a co třeba úplně prachobyčejný brambory, rajčata, lilek... Co ten určitý obsah solaninu v lilkovitých plodinách? Ten tě netrápí? Hm, je tam,i když brambor není nazelenalý. Solanin je jed... Třeba makrobiotici (osobně to považuju za nejpromakanější životní styl)lilkovité rostliny vůbec nejí, dle čínské medicíny přispívá konzumace rajčat, kečupu apod. k neplodnosti u mužů.
Mám ohromně ráda ty tzv. "výzkumy" na nějaké téma. Jezte jablka nepodlehnete tak lehce rakovině říká jedna studie, nejezte jablka, máte šanci dostat parkinsona říká druhá studie... hm a pak si vyber co je ti ve stráří milejší :o)) Absolutně takový "výzkumy" a "studie" nečtu, jen když vidím ty titulky, tak se musím smát. Přijde mi to, jako by někdo neměl co dělat a tak si řekl, že za každou cenu najde nějakou souvislost mezi něčím a pak dá dohromady jablka s hruškama a říká se tomu výzkum nebo vědecká studie. Je to asi tak, jak napsal jeden lékař: Aby žena nedostala rakovinu prsu je třeba mít aspoň dvě děti a co nejdéle kojit, ale aby nedostala rakovinu děložního čípku je nejlépe se vůbec nemilovat.
Nebo další ukázka "výzkumu" ..třeba studie na téma "Vliv mléka na lidský organizmus". Na tom by nebylo nic podivného, že? Kdyby to nesponzorovalo Danone...
Řídím se tím co mi říká svědomí, intuice a rozum...proto maso nejím a nepotřebuju k tomu žádný studie proti ani pro. I kdyby mi 100x nějaká studie řekla, že mi maso neublíží, nebo že ho nutně potřebuju, tak ho jíst nebudu, protože moje svědomí a intuice mi velí úplně jinak.
|
Sosan | •
|
(8.10.2003 15:11:33) "Řídím se tím co mi říká svědomí, intuice a rozum..." No, já dělám totéž :-)
|
Katka | •
|
(9.10.2003 6:56:02) Hm.. a mě prostě svědomí nedovolí jíst něco co kdysi bylo živé zvíře, které se akorát blbě narodilo a mělo tu smůlu, že není pes nebo kočka. Mrtvoly svých kamarádů prostě nejím.
|
|
|
Sosan | •
|
(8.10.2003 15:37:57) Tady nejde ale ani tak o ty výzkumy (jejich závěry jsou opravdu protichůdné), jako spíš o konflikt světovývh názorů. Problém je ale v tom, že typický vegetarián nikdy neuzná, že kdyby ke svému životnímu stylu a vegetariánskému jídlu občas jedl i kvalitní maso (v přiměřeném množství), že by si tím zdravotně neublížil (a ušetřil si tak spoustu času a práce se sháněním složitých bezmasých kompenzací toho, co v našich podmínkách českého hypermarketu velmi snadno a relativně levně sežene - protože to tady prostě je tradiční strava). Vegetarián jednoznačně považuje maso za jed a touto lží se snaží legitimizovat svoje stravovací specifika, které ve skutečnosti plynou z potřeby nezabíjet zvířata, nezpůsobovat utrpení, vylepšit svou existencí nějak tu z jejich pohledu strašnou realitu, ve které žijeme. O tomhle diskutovat můžeme, můžeme se bavit na téma, jaká míra utrpení je vlastně normální (každý nějak trpí), jak snížit utrpení (zvířat) a jestli vegetariánství je ten správný konec od kterého začít. Moje zkušenost mě vede k závěru, že z hlediska stravování vegetariánství opravdu neškodí (pokud se praktikuje správně), zrovnatak ani neškodí maso (pokud se užívá správně).
|
mama s lamama | •
|
(8.10.2003 16:09:36) mily sosane, CO je to KVALITNI MASO? kde ho sezenes? ja si svou mrkev vypestuji z nemorenych seminek v pude, ktera neobsahuje nic zavadneho/podle rozboru/, pohnojim koprivovou zalivkou a nebudu ji osetrovat proti ,skudcum,. zdravovyzivnici ve velkych mestech si svou cervenou repu koupi v specialnich obchodech, kde maji 100% jistotu, ze je vse OK. ty jako masozrout nemas jedinou sanci koupit si kvalitni BIO mrtvy zvire. vis proc? nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji, neexistuje jediny obchod s ,bio masem,. verim, ze pokud by to vas masozrouty trapilo, ze jite veci ne az tak moc v poradku, jiste by se nasel nekdo, kdo by to zacal produkovat. trvate na tom, ze maso se musi jist. ne nemusi. jak to sakra muze kdokoliv z vas vedet. nemate duvod to vyzkouset, nidko vam to nebere. tak alespon netvrdte veci, o kterych nic nevite, a ani nikdy vedet nebudete, protoze nechcete. dalsi blud jist od vseho neco. typicky postoj masozroutu. od vegetariana to nikdy neuslysis. protoze si muzu zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre. hezke odpoledne m. s l.
|
Sosan | •
|
(8.10.2003 16:47:42) Milá mamo s lamama, nechci se tady hádat zda vegetariánství ano nebo ne. Na to je zde specializovaná diskuse. Děkuji ti však za tento příspěvek, protože to je nádherná autentická ukázka lživého demagogického přístupu typického vegetariána. Jen si to po sobě ještě jednou přečti. Obvzlášť doporučuji: "...nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji...", > snad nejsem jediný? "...neexistuje jediny obchod s ,bio masem,..." > v každé slušném hypermatrketu najdeš bio-maso, zejména hovězí (kvůli aféře BSE), Bio drůbež značená např. Selské kuře ja taktéž běžná. "...trvate na tom, ze maso se musi jist. ne nemusi..." > Na tom přece netrvám, jen je to pro mě v místních podmínkách jednodušší a je to i chutnější. Já mám dost jinejch starostí než jestli mi už dost naklíčila pšenice ze včerejška a kdy dát namočit cizrnu, aby se druhý den dala jíst. ".... nemate duvod to vyzkouset,..." > Vyzkoušel jsem, a děkuju, už to stačilo. "...dalsi blud jist od vseho neco..." > To je snad jedna z nejrozumnějších zásad, co znám. Máš něco pestré stravě? Nějakou škodlivinu totiž najdeš úplně ve všem (i přírodního původu, nemusí to být nějaké aditivum). "...otoze si muzu zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre..." > Jen si zvol co chceš, ale pamatuj, že to není jaksi obecně dobré, ale TOBĚ to připadá dobré.
-----------------------
Na závěr, co si představuji pod pojmem kvalitní maso: Tak třeba losos, tuňák, krůtí panenka, vepřová panenka stačí? Především proto, že neobsahují moc tuku. Nejhorší jsou podle mě naopak uzeniny vyrobené de-facto z odpadu a plné chemikálií.
|
Věra | •
|
(8.10.2003 17:43:01) ahojky Sosane, nevzrušuj se, napsals to hezky, máš pravdu, nicméně fanatickému nadšenci ji nesdělíš, ani kdybys se snažil sebevíc. Napsal si to rozumně, obecně v naší populaci by neškodilo pojídat o něco méně masa, problém také je že to kvalitní je dražší, zase, když se ho jí méně, můžeme si dopřát kvalitní, že??? Sama bych jako vegetarián bídně zhynula, i tak mám neustále náběh na anemii, já vím, ted´ nějaký nadšený maník napíše že sojové boby vyřeší veškeré mé problémy, no jo no....
Toho masa nejím nijak moc, k životu ho ale potřebuji, veget. strava může být prospěšná, pokud se hlídá zdraví a kontroluje občas krevní obraz, proč ne, není to samozřejmě lék na neduhy dnešního světa :-DDD
Náhodou dobrá diskuze, alespon´se zamyslíme nad svou stravou, že ano ?? zdraví Věrka
|
Boadicea |
|
(8.10.2003 18:39:33) Nejedla som maso nekompromisne od cca 14 rokov az do 25, potom som trochu "polavila" a teraz si obcas (cca/max. 1x za 2 mesiace) dam kura, rybu, dokonca aj klobasu - je to pohodlnejsie kvoli navstevam, nemusim nic vysvetlovat a okrem toho rada ochutnavam a jem jedlo u cudzich, nech je to cokolvek :). Maso ale neviem kupovat ani spracovavat, takze mame doma rastlinky, nemam s tym ziadny problem a chutia mi viac. Zdrav.problemy som nikdy nemala - pravidelne chodim darovavat krv a "napriek" vegetarianstve mam vzdy vyborne vysledky. Zato moja o tri roky mladsia sestra, chcela sa tiez vzdat masa a do pol roka si vypestovala anemiu. A to jedla presne to iste co ja, kedze sme byvali u rodicov!! K masu sa teda zas vratila, krvne vysledky v poriadku, tak to zas skusila bez masa a zas anemia! Parkrat to takto zopakovala a potom usudila, ze vegetarianstvo asi pre nu nie je, aj ked maso jej nechuti. Kazdy je iny a zatial mam dojem, ze aj na vegetariastvo/veganstvo asi treba mat vrodene vlastnosti :). I ked uvitala by so setrnejsie zaobchadzanie so zvieratkami, lepsie podmienky na zivot aj smrt...ked uz niekto bez toho masa nemoze existovat.
|
|
|
Žanika | •
|
(8.10.2003 18:34:41) No vidím,že to mama s lamama vzala pěkně tvrdě. To nám ten country life rozproudil ale některým krev v žilách,co?Proč je jen tak málo normálních nefanatických vegánů?Já sama jako vegánka mám problém,že se na mne hodně lidi zpočátku koukaj přes prsty,protože už mají zkušenost zdřívějška s někým jiným.Ale to tak je vždy.
|
Boadicea |
|
(8.10.2003 18:49:10) Zanika, ja mam tiez strasne skusenosti s okolim kvoli mojmu stravovaniu a to ani nie som veganka :(((. Ved ja inym tiez nevycitam, ze sa pchaju bravcovym! Najhorsie bolo, ked som svoje dovody musela vysvetlovat ludom, ktorym som to predtym uz vysvetlovala 10x a potom tie poznamky k mojej osobe pri kazdom jedle...Domace panie /hlavne rodina/ sa mi zas stazovali, ze nevedia, co mi maju dat jest....citila som sa blbo. Otravovalo ma neustale dookola vysvetlovat okoliu ze nie som v nejakej sekte, urobila som nizsie uvedeny kompromis pri navstevach apod. Je to zbabele, ale velmi mi to ulahcilo zivot a hovorim si, ze trenujem organizmus obcasnym maskom pre pripad, zeby som skoncila na opustenom ostrove, kde by nebolo ani stebielko, tak aby som neumrela na zjedenie ryby :). Druim Ti palce a obdivujem Tvoju vydrz aj maminku. Ta moja stale nechape, ze "kusok kurata" je stale maso :)
|
Žanika | •
|
(12.10.2003 16:08:33) Beatrice, děkuji moc za zprávu.Já obdivuji Tebe.Proč jsi se vlastně rozhodla jíst jinak než všichni ostatní kolem Tebe?Mě je taky blbé,když jsem u někoho,nejíst,to co nachystal.Jenže mám k tomu všemz takový odpor,že to prostě dělám v zájmu toho,abych jim to vš nevyzvracela zpět.:-)))A věř mi,někteří lidi si zvykli.A ten zbytek má smůlu.Nebudu se kvůli nim psychicky ničit.Těším se,že napíšeš zas.
|
Boadicea |
|
(12.10.2003 18:52:55) ja vlastne ani neviem presne, kde sa vo mne nabralo to rozhodnutie nejest maso. Vyrastala som v meste, ale takmer kazdy vikend sme chodili k babicke "na venkov". Chovala prasiatka, sliepky, zajace. Normalne tam fungovali zabijacky a ked som mala cca 4-5 rokov, podrobne som studovala anatomiu slepacieho oka, srdca, prasacich vnutornosti :). Ale, len com som zacal byt skolopovinna, zacalo mi vrtat v hlave, ze tie sliepky a prasiatka vzdy tak "placu", pytala som sa rodicov a ti mi vysvetlili, ze to je len chvilku a ze nic "necitia" a ze maso sa jest musi. Tak som to maso dalej jedla, ale prestavalo mi stale viac chutit. kedze ale mamina doma varila klasicke jedla (maso so zemiakmi, maso s ryzou...) a jedla som len prilohy, dokonca ma zacali brat k lekarovi na injekcie "proti nechutenstvu". vrchol bol, ked som travila prazdniny u babky, starala som sa tam o male kuriatka, zajaciky a tie potom skoncili na pekaci. No, chut na maso mi to nevratilo, i ked nemyslim, ze to bolo vylucne kvoli tomu, ze som pocula tie zvierata kvilit. Asi preto, ze som nasla chutnejsiu a zaujimavejsiu alternativu k mrtvym telam zvierat. Len co bolo po revolucii a zacali vo vacsom vychadzat konecne aj knihy o vegetarianstve, zacala som si ich kupovat. Varilo sa ale u nas rovnako, tak som si cez vikendy varila sama, samozrejme rodicia boli nastvani, urazeni, mama parkrat aj plakala :). Uz sa s tym ako-tak zmierili a nevycitaju, skor ostatna rodina, mamina dokonca zacala pouzivat moje recepty z tofu, zeleniny, pouziva za studena lisovane oleje, robi viac salatov. Co uz jej ine zostava, ked otcovi zistili vysoky cholesterol v krvi (haha to je info pre vsetkych pojedacov bravcoveho). Ale ked prideme na navstevu a na stole uvidim "sojove placky", vzdy sa mama nakoniec prizna - "dala som tam trosku kurata" :D:D:D. Nie je to dojemne? Dufam, ze casom bude vegetarianov/veganov viac. Poznam vela mladych ludi, co nejedia maso a mam dojem, ze ich pocet narasta. Pre mna je to lahsie, odkedy som ovplyvnila aj manzela. Predtym ako sme sa zoznamili, jedol denne klobasy, parky, polotovary, tatranky (!!!!). Velmi rychlo si zvykol na moje zeleninove, obilne, strukovinove specialitky, teraz si nevie vynachvalit moju kuchynu :D:D. A od masa si takmer uplne odvykol! Je to najma o zavislosti na urcitej chuti, myslim. Ale mne nastastie nikdy nechybala chut preskvareneho tuku alebo peceneho masa (blee).
|
Sosan | •
|
(12.10.2003 19:13:10) S tím cholesterolem bych chtěl říct, že 70% si ho tělo vytváří samo a jen 30% pochází ze stravy. Za to, že si ho tělo vytváří prý může mimo jiné stres v zaměstnání + samozřejmě dědičné metabolické poruchy. Dieta na snížení cholesterolu není založená na vynechání masa (i když tučné druhy masa samozřejmě zakazuje), ale především na snížení příjmu živočišných tuků (určité druhy masa mají velmi nízký odsah tuku). Chlesterol sám o sobě není nebezpečný, podstatný je tzv. aterogenní index, kterým se vyhodnocuje riziko. Mořské ryby (to je prosím taky maso) se naopak doporučují, protože díky obashu rybího tuku aterogenní index snižují. Moje teta je např. mnoho let vegetariánka a má také vysoký cholesterol. Takže zdravá výživa ano, ale to rozhodně není totéž co bezmasá výživa.
|
Boadicea |
|
(12.10.2003 19:18:52) to ano, mas pravdu, ale moj otec by ani tu rybu v zivote nezjedol. Ryby a hydinu moc za maso nepovazuje, ktovie cim to je. Miluje bravcove, cim mastnejsie, tym lepsie. Ma stastie, ze je stale stihly, ale vypomstilo sa to s tym vysokym cholesterolom :(. Ked sme kedysi davno boli na navsteve u znamych v Ořechu u Prahy a ja som odmietla nejake vyprazane maso s tym, ze maso nejem, pani domaca so zdesenim prehlasila: " To neni maso, to je kruta!" No co som jej mala na to povedat :)?
|
Sosan | •
|
(12.10.2003 19:42:19) > " To neni maso, to je kruta!" Aha, tak to jsem taky vegetarián :-)))
|
|
|
Žanika | •
|
(15.10.2003 19:45:25) Jsou dva typy cholesterolu:HDL aLDL.Ten LDL siopravdu vyrábí tělo samo,ale není škodlivý.A ten HDL pochází od ostatních živočichu,kteří mají slinivku.LDL je potřebný a nachází se třeba i v avokádu a kokosu.Takže si to nepleťme,ale bez cholesterolu LDL se fakt nedá žít
|
|
|
Žanika | •
|
(15.10.2003 19:49:10) tak to klobouk dolů.Mělas to těžké,ale daří se,že?A jak vaše děti?
|
Boadicea |
|
(15.10.2003 20:49:18) Dari sa, dik. Deti nemame. Ale mam kamaratku slobodnu mamicku so 7 rocnym synom, obaja su vegetariani, chlapcek je zdravy a vyzera byt ako vegetarian stastny :)! S detmi to musi byt dost narocne, ked si predstavim: odolavat rodine, ktora maso uprednostnuje a cuduje sa - obava o zdravie deti, dalej ak chcu byt obidvaja rodicia zamestnani - nejako treba pre tie deti sikovne zabezpecit kvalitne obedy (!!!), a ak dieta zacne po navsteve u kamarata a ochutnani klobasky maso "zboznovat" a vyzadovat doma, to musi byt zabava...takze kompliment Ti vratim, "klobuk dolu" :D.
|
|
Boadicea |
|
(15.10.2003 20:52:27) Inak, neviem odkial si, ale pocula som chvalospevy na veget.restauraciu v Prahe, vlastnia ju Krisnovci, vraj tam je aj asram. Nie je to makrobiotika, skor vraj indicko/europska vynikajuca a napadita kuchyna. Planujeme sa pri ceste do Prahy zastavit, tak som zvedava!
|
Žanika | •
|
(17.10.2003 10:27:37) Hm,tu restauraci neznám.Znám tam jen countrylife a ta je skvělá,až na ty ceny.A v podstatě pokud je člověk šikovný,tak si udělá doma a mnohem levněji.U nás v Zlíně máme taký restauraci,jenže tam se pod vegánskou starvou bere i kuře,ryba apod.No však jsi se o něčem podobném zmiňovala i ty.Takže když jsem tam jednou byla,tak jsem jim to musela vrátit,protože zeleninové rizoto obsahovala i maso atd.No a co setýká těch dětí,tak to nevidím zas jako velký problém.Já jsem za svůj život maso neochutnala (aspoň ne vědomě),a protože to všechny mé kamarádky a hlavně jejich maminky věděly, že jsem vegánka,tak se vždy pokusily připravit něco zdravého.A když jsem byla starší,tak jsem si díky svému odporu vždy o to jiné jídlo nějak řekla sama.Ž
|
|
|
|
|
|
Žanika | •
|
(12.10.2003 16:10:33) Promiň,napsala jsem Ti odpověď na Beatrice.To jsem ale popleta.
|
Boadicea |
|
(12.10.2003 19:13:41) :)
|
|
|
|
|
mama s lamama | •
|
(8.10.2003 23:20:50) Inu, zamyslela jsem se nad sebou, svuj prispevek si na tvou radu po sobe precetla, dokonce i ten tvuj puvodni, ktery mne tolik prekvapil a tu je vysledek:
...nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji... snad nejsem jediny
Jak muze tedy nekdo, kdo se zajima o zdravou vyzivu, tvrdit, ze sehnat v cechach jakekoliv maso v bio kvalite je JEDNODUSSI nez zit bez nej??? /mimochodem jsem si dala tu praci, a vyhledala jsem si TVOU ,Bio drubez, vysledek jak jsem predpokladala- v cechach NEEXISTUJE!!! takze te zadam, zda by jsi mohl v diskuzich pouzivat pouze skutecne informace/ pokud se ostatni zajimaji o zdravou stravu jako ty, no potes...
...neexistuje jediny obchod s ,bio masem,... v kazdem slusnem hypermarketu najdes bio-maso, zejmena hovezi /kvuli afere BSE/, bio drubez znacena napr. Selske kure je taktez bezna.
Prvni cast tve odpovedi- Tesco, Delvita, Billa- nabizeji i biopotraviny, tedy je mozne najit zde i maso z takzvanych setrnych chovu - to jest hovezi, skopove. jestli je nabizeji ve skutecnosti, to netusim, zatim jsem je tam nikdy bio zeleninu ani bio maso nevidela, ale mozna v praze to takto funguje. druha cast tve odpovedi neni pravdiva.
...trvate na tom, ze se maso musi jist. ne nemusi... netrvam, jen je to pro me v mistnich podminkach jednodussi a je to i chutnejsi. ja mam dost jinejch starosti nez jestli mi uz dost naklicila psenice ze vcerejska a kdy dat namocit cizrnu, aby se druhy den dala jist ...nemate duvod to vyzkouset... vyzkousel jsem, a dekuju uz to stacilo.
O tom jak moc je to v mistnich podminkach jednodussi se da celkem s uspechem pochybovat, stejne tak i o tom co jsi vlastne vyzkousel, z tvych predchozich prispevku jsem pochopila ze jsi zkousel stravovat se vegetakama po stolici levou rukou, a to asi neni veganstvi, makrobiotika ani nic jineho co zname, ale proti gustu...
...dalsi blud jist od vseho neco... to je snad jedna z nejrozumnejsich zasad co znam. mas neco pestre strave? nejakou skodlivinu totiz najdes uplne ve vsem / i prirodniho puvodu, nemusi to byt nejake aditivum/
Hmmm, takze takhle se hezky pojistime, budeme jist vsechno, a snad se trefime do toho co nase tela potrebuji. ale co to vlastne je??? no, to je ale uplne jedno, ja proste budu jist pestre a ono to snad vystaci. a vubec, nemam cas a ni chut se tim zabyvat. NENI TO TAK?
...muzu si zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre... jen si zvol co chces, ale pamatuj, ze to neni jaksi obecne dobre, ale Tobe to pripada dobre
Co je to obecne dobre, mam pocit, ze kazdy bude souhlasit s mym nazorem, rikam totiz, ze at si kazdy dela co mysli, ze je pro nej nejlepsi, ale at tim neublizuje ostatnim, treba jen tim, ze jim bude nutit svuj zpusob. a to ja nedelam. do tebe jsem se s chuti pustila protoze tu stavis za fakta veci, ktere nejsou pravdive.
ps to ze v necem neni moc tuku, opravdu neznamena ze je to zdravejsi. lososum se do krmiva pridava barva, ktera potom vylepsuje barvu jejich masa- ale melo by se to zlepsit, jedna se o zakazu tohoto zpusobu pestovani. bohuzel ani s divoce zijicima slanovodnima rybama to neni pri soucasne cistote mori nejlepsi...
ps2 pokud opravdu stojis o biomaso, jeden z mych kamaradu vegetarianu chova pestuje zvirata prave v teto kvalite pro sve kamarady nevegetariany, takze by se to snad dalo zaridit. ale levne to nebude.
dobrou noc mama s lamama
|
Sosan | •
|
(9.10.2003 2:09:03) Ahoj mamo s lamama. Víš, já nepovažuji za prioritní, aby všechny suroviny byly BIO, protože u nás je to teprve v začátcích a kdybych měl shánět všechno BIO, tak se asi ulítám a nestojí mi to za to. V první fázi je totiž třeba dosáhnout vyvážené stravy pro dospělého - tedy přebytek tuků, cukrů škrobů a masa (v běžné české stravě) nahradit obilovinami, luštěninami a zeleninou. Vynechání masa není tím prvním krokem, když jeho mezeru zaplní ovocné knedlíky, žemlovka, smažený sýr, bramborové placky a obdobné lahůdky české kuchyně. Jídla obsahující mnoho tuku a cukru jsou právě ty, které jsou u nás tradičně bezmasé a ty je třeba vyřadit z jídelníčku také, možná ještě naléhavěji než maso. Jsi-li odkázána občas na stravování v restauracích (a já kvůli zaměstnání jsem) a snažíš-li se vybrat to nejkvalitnější, obvykle je to to s masem (je-li jedinou konkurencí smažený sýr s tatarjkou nebo omeleta). Doma to pak lze kompenzovat vlastním vařením s přebytkem zeleniny, rýže a pod. A já jsem ve fázi, že ani toto vybalancování se mi zatím dostatečně nedaří, ale zajímám se o věc a snažím se. Porovnání zdravotních následků masité a vegetariánské stravy, jako je třeba tady v úvodním článku, pak nesouměřitelně srovnává skupinu lidí, kteří neudělali ani tento první krok, a jedí tedy hrubě nevyváženou stravu (buřty, tláča, gulášek a k tomu sladký nákyp a ovocné knedlíky plovoucí v másle) s těmi, kteří se o vyváženost své (i když bezmasé) stravy starají a proto vycházejí výsledky v jejich prospěch. Aby byl průzkum vypovídající, muselo by se srovnávat se skupinou, která jí vyváženou racionální stravu s občasným obsahem masa, ale to se dozajista nedělo. Předpokládám, že pak by byl výsledek nerozhodný či možná umírnění všežravci by měli i navrch. A i ty nezdravé věci jsou jen nezdravé a ne jedovaté. Občas si je dopřát jako povyražení nemůže nijak zvlášť škodit, stejně jako si občas dáte třeba sklenku alkoholu nebo flámujete do rána nebo jánevímco nezdravého ještě. Zdravé tělo se s tím srovná a zvýšení kvality života tím, že z takových akcí nejste automaticky diskvalifikována cejchem svého vegetariánství, bohatě vykompenzuje zdravotní důsledky. On vliv psychiky na zdraví je mnohem větší než se obecně soudí. Ten, kdo v každé potravině jen hledá jedy a nakupuje se seznamem éček v peněžence může být nakonec nemocnější než ten, kdo prostě věří tomu, že předpisy v potravinářství jsou dostatečně přísné a potraviny jedovaté nejsou.
|
|
|
|
|
Lala, 2 děti | •
|
(11.10.2003 21:44:06) Sosane, já to přiznávám. Jsem vegetariánkou, ovšem ne proto, že si myslím, že mi maso může ublížit (vyjma uzenin). Dělám to proto, že jsem empatická. Mám 2 děti, a když jsem byla těhotná, říkala jsem si, že maso jen tak jednou zkusím. Koupila jsem si slaninu, a pak jsem 2 dny zvracela a měla průjem:-)
|
Sylvie :o) |
|
(11.10.2003 23:20:57) No, upřímně, já maso jím, i když se s ním zrovna nepřecpu. Ale koupit si slaninu... tak taky dva dny nevylezu ze záchodu :o) Co to má co společného s empatií?
S.
|
Lala, 2 děti | •
|
(12.10.2003 0:16:49) ...to byla ta těhotěnská chuť na hořčici:-) Už jsem poučená, teď když hořčice, tak jen s chlebem...
|
|
|
|
|
|
|
Jean | •
|
(12.10.2003 16:20:27) Tak to jsme asi Sosane zajímaví my.:-))Jíme s manželem sóju jen velmi omezeně,protože je velmi těžce stravitelná a tudíž Vám dávám za pravdu,že může způsobit rakovinu a to nejen prostaty.Všeho s mírou.Vegetariánství není sojanismus nebo něco podobného.
|
Sosan | •
|
(12.10.2003 19:05:21) To se mi líbí, dejte k lepšímu pár receptů. Dá se na vaše vaření nakoupit v normálním hypermarketu nebo se musí do speciální prodejny?
|
|
|
|
|