| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Prospěšné účinky vegetariánské stravy

 Celkem 114 názorů.
 Renata 
  • 

Proč se vlády, organizace a lidé tak dlouho rozmýšlejí a nedoporučují již dávno vegetariánskou stravu každému z nás? 

(1.10.2003 11:46:53)
Na tuto otazku je zcela jednoducha odpoved. Kazda mince ma totiz dve strany a vy jste predlozil(a) pouze jednu z nich. Nejsem odbornik pres vyzivu, ale myslim, ze nic neni jen cerne a bile stejne tak jako konzumace potravin obsahujicich maso nema jen temne stranky a konzumace potravin bez masa zase jenom ty svetle. Vegetarianska strava asi bude zdravejsi ALE i ona ma sva ALE. Alkohol je taky obecne povazovan za skodlivy, ale v nekterych pripadech je doporucovan.
 Věra, syn 8měs. 
  • 

Opravdu lákavé 

(1.10.2003 16:41:07)
Je velký rozdíl mezi vegetariánským stravováním a racionální stravou. Půl kila zeleniny denně ano, omezit maso ano, ale vegetariánství maximálně dočasně. Hm,hm, tenhle článek vypadá na to, že lobby pěstitelů zelí značně zesílila. Všeho s mírou. Mějte se hezky.
 Martin 
  • 

Re: Opravdu lákavé 

(2.10.2003 7:18:01)
Zřejmě společnost Country Life nabídla tomuto serveru, respektive jeho provozovateli dostatečně lákavou nabídku za uveřejnění reklamy formou článku ;-).
 Katka 
  • 

Re: Re: Opravdu lákavé 

(2.10.2003 7:31:43)
Hm, jenže to stejné říká i WHO - Světová zdravotnická organizace.
Ta doporučila PLÁNOVANÉ vegetariánství jako vhodný životní styl, chránící před mnoha nemocemi pro VŠECHNY věkové skupiny.
Důležité je to slovo "plánované", tím se rozumí asi to, že někdo si vegetariánství představuje tak, že přestane jíst maso, ale bude se živit smaženým sýrem s hranolkama nebo knedlíky s omáčkami bez masa, či buchtama, tak tvrdě narazí. Plánované, čili promyšlené.
 moribundus 
  • 

Plánované vegetariánství 

(15.8.2005 17:51:11)
Plánované skoro-vegetariánství je pouze MAKROBIOTIKA. "Skoro" proto, že toleruje ve stravě ryby a pár mořských potvor. Ty jsou skutečně pouze tolerovány, vůbec však není důvod k jejich konzumaci, pokud se nejedná o stavy výrazného oslabení organismu.

Těžko můžeme totiž něco plánovat, když neznáme souvislosti mezi energetickou kvalitou lidských orgánů a energetickou kvalitou potravin, jimiž jsou tyto orgány vyživovány.
Pak funguje pouze strefovací metoda. Když se náhodou nestrefíme skladbou vegetariánského jídelníčku do své konstituce a momentálně převažující kondice, můžeme si i dost ublížit.
Pravděpodobnost, že se strefíme, je v průměru něco málo pod 50%, proto se vegetariánství jeví jako relativně zdraví prospěšnější, než tomu je u jiných alternativních výživových směrů.
 moribundus 
  • 

Re: Opravdu lákavé 

(15.8.2005 16:54:12)
To je svatá pravda. Jedním z rozdílů je například to, že racionální strava se podílí na možnosti vzniku všech chorob, ale za delší časové období.
U vegetariánství něktzeré druhy chorob už z principu vzniknout nemohou.
 mama s lamama 
  • 

brukev versus mac country 

(1.10.2003 17:30:59)
zdravim vsechny masouzrouty. jak mnozi vi, vegetarianstvi je opravdu nebezpecne. u mne se touto dietou/zivotnim stylem, podarilo vyhubit vsechny chripky, celorocni nachlazeni, alergie, zacpy...
pozor na zeleninu!!!
 pimpo 
  • 

Re: brukev versus mac country 

(1.10.2003 21:01:05)
tím bych se moc nechlubila, znamená to jedině, že tvůj předchozí životní styl byl sebezničující
 mama s lamama 
  • 

souhlasim 

(2.10.2003 13:03:25)
mas pravdu, moje mama se sice o zdravou vyzivu vzdy trochu zajimala, ale to maso tam vzdy bylo.
 Renata 
  • 

Re: brukev versus mac country 

(2.10.2003 15:18:23)
cim to je maso jim, a chripky taky nemam, alespon poslednich 6let jsem zadnou nemela, stejne jako anginu a vsechny ostatni horecnata onemocneni. Celorocni nachlazeni? To asi mam, ale spise to bude alergie vypestovana vyfukovymi plyny a jinymi exhalacemi Ostravy a Brna, protoze v prirode me kupodivu netrapi. Jo a taky jsem dosud nemela nestovice, ze by to bylo kvuli masu ????

Ale v 1.tride ZS jsem byla nemocna porad a to jsem se tehdy v jidle jen vrtala a maso jsem si urcite nevybirala.

Nedelejte maso odpovedne za vsechny choroby sveta a vegetarianskou stravu naopak vsespasnou!!!!
 Věra 
  • 

Nejde paušalizovat. 

(2.10.2003 15:26:19)
Jasně Renato, nejde obecně říct to to a to je spásné pro všechny.
Někomu může veget. strava vyhovovat, měl by mít alespon sledován krevní obraz, kvůli možne anemii.
Naopak nedoporučuje se malým dětem, těhotným a kojícím ženám, kvůli možnému deficitu železa ale i jiných látek, třeba u těch dětí látek potřebných pro vývoj mozku.
Takže žádné extremy, asi jako u všeho, setkávám se ve své praxi dosti často s takovým tím rádoby vegetariánstvím u mladých dívek, drží si tim linii, zobou jen saláty, a jejich zdravotní stav nestojí za mnoho.
Naopak prospět může někomu, kdo se masem přejídá, nehlídá si cholesterol, žije nezdravě,
ten si může polepšit.
Nelze opravdu paušalizovat. Zdraví věrka
 mama s lamama 
  • 

zdroj 

(2.10.2003 21:38:59)
ahoj, zajimalo by mne kde jsi se dozvdedela tu uzasnou informaci, ze vegetarianska strava se nedoporucuje tehotnym, kojicim, malym detem...
jinak s tebou souhlasim, at si kazdy vybere, co uzna za vhodne, hlavne pokud jej to cini stastnym.
 Katka 
  • 

Re: Nejde paušalizovat. 

(3.10.2003 6:29:08)
Věro, ty dívky, které znáš ze své praxe a rády se nazývají vegetariánkami nimi prostě nejsou a jen poškozují pověst opravdového vegetariánství. Pravě vegetariánství je úplně o něčem jiném, než ty dívky předvádí.

Procento anémie je u vegetariánů přibližně stejný jako u masožravců.

Světová zdrav. organizace uznala plánované vegetariánství pro všechny věkové skupiny, včetně těhotných a kojících matek. Stejně tak hovoří o veganství s upozorněním, že tu je třeba mít opravdu "promakaný" jídelníček a mít znalosti.

Nejsem pro žádné extrémy, jako třeba vitariánství nebo fruktariánství, to je podle mě v našich podnebných podmínkách velice problematické až zdravý život ohrožující.

Jsem vaganko-vegetariánka již 8 let a míním v tom pokračovat včetně těhotenství či kojení. Praktická doktorka po testech krve neměla co by mi vytkla.
 Věra 
  • 

Nejde paušalizovat-pro Katku. 

(3.10.2003 9:44:41)
Právě proto jsem psala rádoby vegetariánky, čti trochu pozorněji.
Procento anemií je u vegetariánu vyšší než u "masožravců,"
proto se má krevní obraz kontrolovat.

Když ti tato strava vyhovuje a hlídáš si zdraví, proč ne? V.
 Katka 
  • 

Re: Nejde paušalizovat-pro Katku. 

(3.10.2003 10:28:01)
Já čtu pozorně a právě proto jsem na tohle ještě chtěla upozornit, že nazve-li se někdo vegetariánem a ve skutečnosti ním zdaleka není a zahrnou ho do nějakého výzkumu, jak je to s tou anemií nebo něčím podobným, tak je tento výzkum značně zkreslený a % anemiků může být a věřím, že bude vyšší, protože ta strava není prostě vyhovující.
Proto byly výzkumy i s opravdovými vegetariány a nebyly zjištěny žádné výraznější odchylky od běžné populace.
Doktorovi stačí říct nejím maso a pro něj je to hotová věc...ale neptá se, co jíte a nejíte. Proto pak někteří dojdou k závěru, že vegetariánství poškodilo jejich pacienty,ale že vegetariány v tom pravém slovy smyslu nebyly, to je už nezajímá.
Nebo posledně jsem četla, jak nějaká "odbornice" z nějakého vědeckého ústavu psala, že vegetarián, který je na buchtách může mít zvýšený cholesterol nebo může být obézní, proto vegetariánství není ochranou proti kardiovaskulárním nemocem....Pokud je někdo na buchtách, stejně tak, jako je-li někdo na smaženém sýru 4x týdně(i s tím jsem se setkala), tak to není vegetarián! Samozřejmě, že i vegetariáni jí občas nějaké buchty apod, ale rozhodně jiné než klasické a rozhodně to není specifikum jejich stravy.

Paní odbornice si plete pojmy z dojmy a akorát plete a děsí veřejnost...
 Markéta, prvně těhotná 
  • 

Re: brukev versus mac country 

(30.1.2005 19:35:42)
Souhlasím, já jsem vegetariánka už osm let a zajímavé - už osm let jsem neměla žádnou chřipku ani nachlazení, jsem pořád zdravá, zatímco okolo mne každou zimu lidi lehaj do postelí nemocní... A cítím rozdíl v energii, dřív jsem se zadýchala při běhu do schodů či na tramvaj, dnes si mohu skoro říkat sportovkyně...
 Žanika 
  • 

Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(2.10.2003 19:25:50)
Jsem moc ráda,že společnost COuntry life vydala tento článek.Ale překvapilo mne,jak jste téměř všichni zareagovali negativně.Zajímavé.Nikdy jsem maso nejedla,jsem od narození vegánka a nikdy jsem neměla žádné problémy.Díky mé skvělé matce jsem normálně vyrostla,no a teď bez jakýchkoliv komplikací mám i zdravého plně kojeného chlapce.Od malička jsem se divila tomu,že někdo může jíst mrtvoly a to ještě s chutí.Připadá mi to dodnes nelogické.
No a vy,kteří jste jen trochu pro,tak se na to rozhodně dejte.Chce to jen trochu vůle a hlavně se opravdu rozhodnout.Nebudete litovat.Nikdy.
 mama s lamama 
  • 

veganstvi - extrem? 

(2.10.2003 21:53:27)
ahoj, zajimalo by mne, ale kde jako vegan beres B12? vsechny me zdroje informaci mi tvrdi: B12= maslo, mleko, tvaroh, vejce.
 Katka 
  • 

Re: veganstvi - extrem? 

(3.10.2003 6:22:07)
Kvasnice, fermentované sojové výrobky, miso a pokud má zdravou střevní mikrofloru, jakože určitě má, tak se vitamín B12 vyrábí přímo ve střevě bakteriemi.
 Sosan 
  • 

Re: Re: veganstvi - extrem? 

(3.10.2003 9:10:33)
Co já jsem slyšel, tak jde o to, že B12 vyrobený ve střevě ale tělo nevyužije, protože ho využívá někde v předchozích fázích trávení. Vegetariánští Indové prý nemají jeho nedostatek proto, že si po záchdě nemejou ruce (jednu ruku mají na čisté práce, druhou na špinavé) a nevědomky tak konzumují část své stolice a i v tomto nepatrném množství ten vitamín postačuje. Jim to tak funguje, tak kdo má zájem, může je následovat.
Co se týká těch fermentovaných sojových výrobků, kde se tam bere, z čeho? Není to náhodou z živočišných produktů?
Tady na rodině je všeobecná představa, že WHO je nějaká superorganizace, která ví všechno nejlépe, ale nemusí tomu tak být, osobně těm jejím doporučením moc nedůvěřuju, protože nejsou šitá na specifické české podmínky.
Na závěr chci připomenout, že vegetariánské stravování v praxi rozhodně není levnější (porovnej cenu vegeťáku s normálním párkem) a daleko náročnější na přípravu jídla (má-li být strava tzv. satvická).
Navíc v dnešní společnosti je technologie tak provázaná, že rozhodně neplatí, že tím, že nebudete jíst maso "nebudete zabíjet ubohá zvířátka", protože v naprosté většině potravin, léků, bot, kosmetiky a pod. je v nějaké podobě nějaký živočišný produkt použitý. Pokud byste tedy chtěli důsledně uplatnit zásadu obejití se bez živočišných produktů, příšerně si tím komplikujete život.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: veganstvi - extrem? 

(3.10.2003 9:41:53)
U fermentovaných sojových výrobů tam B12 vyrobí bakterie, které právě to fermentování způsobují.

Napsal jsi "specifické české podmínky"....máš na mysli prventství v rakovině tlustého střeva, neklesající počet koronárních onemocnění, naše specifikace na přetučnělé věci? Ne, tak stím WHO určitě nepočítá, protože je to zdravotnická organizace, ne gastronomická. Má-li pomáhat chránit zdraví a dávat doporučení v tomhle, asi těžko může akceptovat česká specifika.

Pravdu máš v tom, že nelze být absolutní vegan, ale lze minimalizovat "setkání s živ. produktem"...a o tom to je.

Že je něco složitější? Ano, je, ale stojí to zato.
Chce to jediné, přestat si hledat pokrytecké výmluvy a omluvy.
 Žanika 
  • 

Re: Re: Re: Re: veganstvi - extrem? 

(5.10.2003 18:08:29)
Poslední věta uhodila hřebíček na hlavičku.Skvělé
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: veganstvi - extrem? 

(7.10.2003 9:53:17)
Ja mela pocit ze vitamin B12 se vstrebava v zaludku. Takze se do toho zaludku musi nejak dostat. :)
 mama s lamama 
  • 

kozene polobotky 

(3.10.2003 10:31:52)
ahoj sosane, tva indicka teorie mne vskutku pobavila :-), je fakt ze levou rukou zadneho inda jist nikdy neuvidis, a pokud to zkusis ty sam, sklidis spoustu tazavych pohledu - vlastni zkusenost. je fakt, ze vegetariani v cechach to nemaji vubec jednoduche, uz jen z proto, ze napriklad narazit na jogurt, ci syr ve kterem neni cosi z zabitejch zvirat je obcas i ukon vskutku nadlisky. /jogurty-zelatina, syry-zivocisne syridla/ myslim, ze skoro vsichni vegetariani se snazi minimalizovat pouzivani pripravku, obleceni, proste vseho, co se vyrabi ze zvirat. co se tyce ceny vegetarianske stravy. ja ziji na vesnici, a pouzivam pouze zeleninu z ekologicky kontrolovatelneho zemedelstvi, a nakup na ctyri dny pro 12 osob mne prisel na na 300 Kc. neda se to srovnavat s prahou, kde je stejny produkt dostupny za cenu nekolikanasobnou. vegetak? hmm, do ust bych to nevetkla, uz jen proto, ze to tolik pripomina svalovou hmotu zvirat. kde se bere v kvasenych sojovych bobech B12? no jeste jsem si to neoverovala, ale predpokladala bych, ze vznika prave kvasenim. snad se moc nepletu. jak pracuji vegetariani? nejsem asi typicky priklad, ale stavime kamenne cesty v krkonosich, neustale neco bourame a prestavujeme vlastnima rukama, uz jsi nekdy prehazel lopatou 5 metraku sterku za jedno odpoledne? ale takhle zije malokdo, a tak at vis, ze i s tou brukvi to jde. vegetarian po praci si na pivko skoci rad- uz jen ta B12:-) a co ji bezne? uplne normalni veci, staci kdyz zapremejslis, co by, kdyby nebylo na maso. zdravi mama
 Žanika 
  • 

pro mama s lamama Re: kozene polobotky  

(5.10.2003 20:41:50)
To jsem ráda,že se ozývají i pozitivní hlasy národa.člověka to vždycky potěší.Zajímalo by mne,zda jste vegány celá rodina a od malička.A s tou výkonností nás vegánů to mohu jen potvrdit.Vždyť ubohé tělo jedlíků masa se musí celé hodiny trápit nad tím,jak rozložit pro tělo nevhodné bílkoviny a podobně, kyselinu močovou atd.A navíc si ještě všichni myslí,že vegáni jsou huběňouři slabí,protože jí trávu a přitom nejslinější zvířata,např sloni nežerou nic jiného než trávu a nikdo jim to nemá za zlé.
 Žanika 
  • 

Re: veganstvi - extrem?Sojové výrobky 

(5.10.2003 18:06:11)
Souhlasím s tím,jak jsou sojové nahrážky velice drahé.Tak proč si pořád nahrazovat a připomínat masité chutě?Maso jsem nikdy nejedla a popravdě řečeno mi vegeťáky,klaso,soj.salámy apod. nijak nehutnají.Navíc obsahují tolik konzervantů a různých aditiv,že se bez toho mileráda obejdu.Taky je to naprosto mrtvá strava.Takže si raději v Kauflandu koupím sáček sojových bobů,udělám si sojové mléko,tofu a jiné věci sama.Vezme to sice tu chvilku navíc,ale vím,že je to mnohem zdravější.Jak jsem již dříve řekla,stravovat se zdravě znamená taky u toho myslet.A kdo to zkusil,tak nelituje.
 Žanika 
  • 

Re: veganstvi - extrem?B12 

(5.10.2003 18:00:17)
Správný dotaz.B12 většině vegánům chybí.A je to asi proto,že si myslí,že vegánství znamená pouze se vzdát živočišných produktů.Kdepak.Musí se u toho i trochu myslet a dopřát si různé jiné věci.B12 získávám se zeleniny.Každá kořenová zelenina obsahuje ve své slupce B12.Brambory,mrkev atd tudíž neloupám,ale jím přímo s tímto vitamínem.Velký obsah B12 je také v kostivalu.A ráno je přirozený B12 vytvořený v ústech.Takže si hned neletím vyčistit zuby,ale první vypiju sklenici vody.
 Martina 
  • 

Re: Re: veganstvi - extrem?B12 

(7.10.2003 23:33:24)
Nebojíte se, že z neloupané zeleniny dostanete např. toxoplazmózu? Uvádí se to jako jeden z možných zdrojů šíření této choroby, je -li zemina na záhonech znečištěna kočičími výkaly.
 Žanika 
  • 

Re: veganstvi - extrem?B12Martině 

(8.10.2003 18:27:49)
Tak my máme vlastní zahrádku a na druhé straně se toxoplazomóza může dostat nejvíce ze středu mrkve,kde se také shromažďují dusičnany apod.Jenže co maso?Tam je ta toxoplazmóza a jiné zoonózy stále a ne vždy se to podaří varem zneškodnit.Člověk si musí vybrat v dnešní době menší zlo.
 Sosan 
  • 

Re: Re: veganstvi - extrem?B12Martině 

(8.10.2003 19:10:56)
Teda, že je v mase běžně toxoplasmóza je pro mě novinka. Máte to něčím podložené nebo jen tak střílíte od boku? Takhle salmonela v drůbežím, to ano, ale toxoplasmóza?
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: veganstvi - extrem?B12Martině 

(13.10.2003 0:20:16)
Pro Sosana a Žaniku:

Jsem laik, ale: těhotným ženám se jako prevence toxoplazmózy doporučuje mj. zvýšená opatrnost a hygiena při zpracování syrového masa (jako možná cesta nákazy se uvádí např. konzumace syrových jater) a dále pečlivé omývání a čištění zeleniny. Nikoliv odstraňování středů - to souvisí spíše s množstvím dusíku. Z toho usuzuji, že se oba asi trochu mýlíte.
 Lída 
  • 

Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(3.10.2003 9:07:37)
Víš, to je ta xenofobie české společnosti. A ukázka netolerance k jiným názorům.
Když pan doktor z vyhlášené nemocnice v novinách tvrdí, že vegetariánům hrozí nedostatek kyseliny listové, většina lidí si řekne "no vidíte, jak je to maso důležité)". Ale když někdo jiný napíše článek, byť podložený vědeckými výzkumy a studiemi, který říká něco jiného, hned si vyslouží protesty, co si to dovoluje napadat zaběhnuté pořádky.
 Sosan 
  • 

Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(3.10.2003 9:33:21)
Budu rád, když nám napíšete něco víc o sobě, jak žijete, co jíte v zaměstnání k obědu, jak se stravují (či budou stravovat) vaše děti ve školce, ve škole, na škole v přírodě či na školním lyžařském kursu. Co tak běžně jíte v sobotu a v neděli k obědu a tak. Jak třeba salvíte silvestra (Bouichnete šampaňský?) nebo narozeniny. Zajdete si někdy na pivo?
Neberte to jako kritiku, nic proti vegetariánství nemám (ač vegetariánem nejsem), ale zajímá mě, jak takový vopravdický vegetarián v ČR žije.
 Katka 
  • 

Re: Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(3.10.2003 10:13:31)
Například já žiji tak, že jídlo pro sebe si vařím, takže v práci mám svůj uvařený oběd. Do restaurace s přítelem též občas chodíme a tam právě nejsem vegan, ale vegetarián, protože si dám něco bezmasého, ale může tam být sýr.
Silvestra slavím úplně běžně, mám své chlebíčky a své cukroví, ale i toho klasického pro přítele peču strašně málinko, protože na sladké nejsme ani jeden, spíš jen tak symbolicky.
Na Štědrý den jím kubu nebo brambrovoý salát se sojovou majonézou, kterou jí i přítel a k tomu smyžené uzené Tofu nebo Tempeh.
Alkohol...šampaňského hltnu, protože mi nedělá dobře na žaludek, když už alkohol, spíše kvalitní whisky.
Na pivo nechodím, protože pivo nemá rád můj žaludek...stejně jako víno nebo právě to šampaňské.
V neděli jím prostě něco dobrého (ono je všechno dobré), na co mám zrovna chuť...neodlišuju "víkendová jídla" od "všedních jídel".

Ze starvování dítěte ve školce mám hrůzu, jelikož když vím, čím je krmí a jak zastaralé máme směrnice v porovnání s okolním světem, tak je mi z toho smutno. Nedivím se, že ve školce je dítě téměř stále nemocné a zahleněné.
Nevím, spíš to nechám na tom dítěti, jak se k masu postaví...vím o dětech masožroutů, které maso jíst nechtějí a ve školce s tím problém téměř nemají, je to na domluvě a na ochotě personálu.

Sosane, jelikož jsem byla vegetarián i v době, kdy jsem ještě chodila do školy, vím, že se to dá udělat i na školních výletech, lyžácích nebo škole v přírodě. Nechám to na tom dítěti, určitě mu nebudu brát flákotu před nosem, když bude po příteli masožrout a nebude akceptovat můj styl života. Bude-li chtít být masožrout nebudu mu bránit, protože bych tím ničeho nedosáhla.

Jen vím, že mu nebudu kupovat žádné "sračky z reklamy", protože jinak se tomu nedá říct, i když bude chtít jíst maso, budu dbát na to, aby nejedl potravu plnou chemikálií, konzervantů, ochucovadel a jiných blivajzů, tak jako to činím u přítele.

Jinak můj jídelníček se skládá z obilovin, sojových výrobků, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů, semínek, mořských řas,"zdravých mlsotek" atd.

Sosane, tato strava vyjde levněji než "normální strava", i když jsi uvedl jako příklad cenu "vegeťáka" a párků z flákoty.
Já když si udělám luštěninovou pomazánku, vyjde mě za 10 Kč tři i čtyři porce...to není ani cena sardinek v konzervě a dalo by se pokračovat na příkladech s obědy apod.
On totiž klasický vegetarián se neláduje rostlinnýma párkama denodenně, spíš to má jako pochoutku. Pochybuju, že nějakej vegetarián má každý den na snídani tyto párky, jako masožravci salám nebo nějakou jinou uzeninu.
Většinou snídají nějaké celozrnné nebo vločkové kaše, kde je cena zanedbatelná....
 machovka 
  • 

Re: Re: Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(4.10.2003 14:13:07)
... nejsem vegetarián, ale maso mi moc nejede. Ale zato mi jedou různé nákypy(rýže, pohanka, jáhly apod.) se sušeným ovocem a tvarůžkem, zapečené brambůrky se žampiónama+smetanou a kopou bazalky, nebo cuketkou+česnekem+sýrem, a co teprv bramborové placky a bílá kavička, pečené brambory ve slupce namáčené v bílém jogurtu ochuceném čímkoli (česnek, bylinky), nebo řádne okořeněné rýžové nudle s křehkou zeleninkou , fazolajda s tymiánem a pálivejma papričkama, rajská polivka se sýrovejma kuličkama a čerstvou bazalkou, kulajda s houbama a kopou kopru, rozvařený jablíčka s pudinkem rozinkama+mandlema a skořicí .......atd. adt. atd. Co jsem tím chtěla říct? Pro všechny co tvrdí, že je vegetariánství "dražší" než "všežravost :-)", tak kukněte kolik stojí 1kg brambor, 1kg luštenin, 1kg jáhlů nebo pohanky, 1kg rýže, apod. což je většinou+zelenina(ovoce) základ jídla(aspň u nás) a porovnejte to s cenou 1kg masa...na pořádnej gulášek, řizoňe, pečený vepřový, vařená flákota k omajdám........
 Žanika 
  • 

Sosanovi 

(5.10.2003 18:20:27)
Ráda bych vám vyhověla,ale nevím,zda se to tak zhruba dá.Pokusím se aspoň něco.Takže jíme všechno,kromě živočišných produktů.Dále se snažíme jíst co nejvíce živé potravy:ovoce,zelenina,klíčené věci apod.Vyhýbáme se výrobkům z bílé mouky a pokud možno i dalším "umělým" potravinám,jako jsou různé náhražky masových a jiných produktů.Takže se snažíme vše dělat doma.To může možná znít,že jsme opravdu divní,ale v praxi to tak není.Naučit se péct chleba či grahamky nebo placky dokáže každý,koupit si mlýnek či šroťák na obilí není taky tak obtížné.Sojové mléko, tvaroh, tofu taky děláme doma z uvařené soji.Dítě mám zatím plně kojené,ale když jsem já byla malá,tak jsem si nikdy nepřipadala omezená.Můžu tímto jen poděkovat své matce,že nám vždy dopřávala to nejlepší,a dokázala vystát nekonečně dlouhé fronty i několikrát,abychom měli vždy to nejlepší a nejzdavější,i když to v minulém režimu nebylo vůbec jednoduché.Takže to dělání si všechno doma sama jsem převzala od ní.Jiným způsob vlastně ani neznám. Do školy jsme měli pěkné grahamky-tmavé-z různými pomazánkami z ořechů či luštěnin a nikdy mi to ani nepřišlo.Dostatek ovoce a zeleniny byl také základ.Takže opravdu to chce jen chuť a odvahu.Když tak ještě napíšu.
 Gábi, 2 děti 


Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(3.10.2003 10:18:15)
Musím předeslat, že maso konzumuji minimálně (resp. po letech se k němu zase vracím - v těhotenství to vždy přijde samo). Nic nemám proti vegetariánství s konzumací mléčných výrobků a vajec (to jsou, doufám, produkty a ne "mrtvoly" ;-) ). Striktní veganství je ale něco jiného: výzkumy, které na toto téma byly zvěřejněny, se shodly na tom, že vegani mají nedostatek železa B vitamínů (nejen B12). Jen se změny na organismu způsobené nedostatkem těchto látek neprojevují hned, ale po mnoha letech, tj. až když už jsou tyto změny nevratné. Na veganství mi trošku vadí to, se vegani stilizují do nějaké náboženské sekty a vystupují stejně militantě jako masožrouti (resp. nevidím v tom žádný rozdíl).
Samozřejmě podporuji omezenou konzumaci masa (a hlavně uzenin) a zdravou výživu obecně - vláknina našim střevům velmi prospívá. Klasická česká kuchyně není nic pro mne. Ale všechno chce míru: když mé dítě sní dvakrát za rok párek nebo jde k babičce na smažený řízek, tak to jeho organismus nějak dramaticky nepoznamená. (Upřímně: také nemohu ovlivnit jídelníček v MŠ nebo ZŠ ... :-( )
Trochu mě děsí extrémy, ale společnost tak funguje, buď je něco černé nebo bílé. Takže ať si každý jí (nejí) co chce, jen nechme dětem svobodu, aby si alespoň občas vybrali, co jim chutná (pokud jim to zdravotní stav dovoluje).
 Žanika 
  • 

Re: Re: Vegánství-co vám všem na tom vadí?? 

(5.10.2003 20:35:47)
Také mne mrzí,že většina vegánů patří do určité sekty či náboženství,právě díky své stravě a pojují tak dvě odlišné věci: Náboženství a jídlo.Já osobně jsem vegánka,protože to považuji za to nejlepší, co můžu pro své tělo v současných světových podmínkách udělat,aby bylo v pohodě.A je velká škoda,že díky extrémním fanatikům má mnoho lidí stejný názor jako vy a tudíž by na nic podobného nepřistoupilo.Ohledně těch vitamínů a jejich nedostatku v naší stravě jsem psala již dřív a jen podotknu,že nedostatky,kterými trpí jedlíci masa,se nikde nezveřejňují.škoda.Bylo by to asi zajímavé.Některé takové studie totiž k nahlédnutí jsou.
 Martina 
  • 

Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(7.10.2003 23:39:37)
Článek i reakce na něj mě docela zaujaly, tak si také dovolím přispět do diskuse. Předem podotýkám, že jsem si vegetariánství také vyzkoušela (včetně místy až nesnesitelných poznámek svých kolegů v práci, neb se to odehrávalo v 80. letech minulého století, tedy v době kultu masa), ale přes jeho bezpochyby příznivé rysy si myslím, že všelékem rozhodně není.

1. Jsou informace v článku jednostranné?

Jsou. Nijak mě to ale nepobuřuje, protože článek je podepsaný a většině lidí musí být jasné, že od firmy, která si na vegetariánství založila svůj byznys, nějaký komplexnější pohled na věc čekat nelze. To ostatně od málokoho. Názorů na zdravou výživu je hodně a velmi rychle se mění, takže většinou se v tom člověk musí nějak zorientovat sám.

2. Jsou zkušenosti s výživou Indů přenositelné?

Ne zcela. Vždy je třeba vzít v úvahu geografické, klimatické a koneckonců i kulturní podmínky, v jakých ten který národ žije. V zemi, kde jsou díky příznivému klimatu po celý rok rostlinné produkty v bohaté šíři běžně dostupné a kde naopak je obtížné hygienicky uchovávat maso a jiné živočišné produkty, není problém být vegetariánem. Jinde možná ano.

3. Je maso opravdu vinno?

Článek označuje maso jako hlavního viníka vzniku rakoviny a jiných chorob. Zajímalo by mě, zda národy, které jsou zcela či převážně odkázány na živočišnou stravu (např. grónští Eskymáci či mongolští pastevci), trpí těmito chorobami v nápadně zvýšené míře. Týká se to i jiných výživových doporučení. Vezměte si například mořské ryby, jejichž konzumace se poslední dobou velmi doporučuje. Měly v minulosti vnitrozemské národy (mj. i Češi) nápadně větší výskyt kardiovaskulárních chorob, onemocnění štítné žlázy nebo sníženého intelektu v důsledku nedostatku jódu, protože k mořským produktům jednoduše neměli přístup? Někde v článku se dále uvádí, že maso nemá žádnou výživovou hodnotu, protože neobsahuje vlákninu atd. Trochu mi to připomíná někdejší názor na banány, které se pro výživu v podstatě nedoporučovaly kvůli nízkému obsahu vitamínu C (mimochodem v době, kdy byly zbožím velmi podpultovým).

4. Jiné názory na konzumaci masa

Nedávno jsem četla knihu Jak předcházet rakovině od Zdeňka Dienstbiera, předsedy Ligy proti rakovině. Stejně jako autoři článku doporučuje zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny, dále radí omezit na minimum uzeniny, ale nikde v knize nenabádá k vegetariánství. Důraz v prevenci této choroby klade spíše na pozitivní přístup k životu a celkové radostné prožívání každodenní reality. V jiném článku jsem četla, že čerstvé maso podporuje imunitu. Tento názor nepřímo potvrzuje ve své knize Imunitní trénink německý autor Hermann Geesing. Navrhuje zde dietu, která by měla podpořit činnost imunitního systému. Ta obsahuje kromě značného množství rostlinných potravin například i masový vývar, hovězí, jehněčí a krůtí maso. A tak dále a tak dále.

Tím vším a dalšími informacemi jsem se musela osobně probrat, než jsem dospěla k současnému kompromisnímu stavu. Co obnáší? Řídím se podle ročních období. Střídmou konzumaci většiny potravin. Maso 1-2x týdně v závislosti na ročním období – v létě méně a spíše bílé, v zimě o něco více a občas i červené. Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny si z velké části vybírám podle toho, zda v daném období u nás rostou ( nebo je možné je do této doby skladovat) či nikoliv: nejím třeba rajčata, okurky, jahody apod. v zimě. V mrazivém období se nenutím do zeleninových salátů. Nekupuji velmi exotické ovoce; kdo je někdy ochutnal přímo v místě, kde roste, ví, o čem mluvím.

Myslím si, že naši předkové věděli, co činí. Do českých podmínek patří i ta martinská husa, štědrovečerní kapr a masopustní pochoutky. Na druhé straně však i půsty předepisované křesťanskými církvemi. Vegetariánství jako takové nelze vzít a i s chlupy je aplikovat kdekoliv. (Pokud však někomu ze zdravotních, filozofických či jiných důvodů vyhovuje, nic proti.) Souhlasíte? Nesouhlasíte?
 Meta 


Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(8.10.2003 8:19:21)
S tím se nedá, než souhlasit. Sama zastávám názor, že každý extrém je škodlivý a jíst se má od všeho trochu. Důležité ale je, aby ty potraviny byly co možná nejčerstvější a nejkvalitnější a už jen toto zajistit rodině v dnešní době je závažný problém. Myslím, že taková polévka z venkovské slepice může být lékem - ale kuře vychované na krmné směsi zabité 6 týdnů po narození je pro organismus jedem. Bohužel drtivá většina masa je produkována ve velkochovech a tak vlastně mají vegetariáni pravdu, když říkají, že maso škodí. Jenže na druhé straně za jimi propagovanou sóju bych ruku do ohně taky nedala, prosycena plísněmi, žluklá dlouhým skladováním, těžce stravitelná sama o sobě...
Je čím dál těžší sehnat "obyčejné" potraviny. Výrobci pašují chemikálie i tam, kde by být rozhodně neměly - příkladem je chléb. Takže si myslím že vliv na zdraví závisí především na kvalitě potravin. Nejblíže k pravdě jsou asi ti, kteří vzali produkci potravin do vlastních rukou...Jenže co máme dělat my ostatní?
 Věra 
  • 

Co můžeme dělat..s chemií v jídle.... 

(8.10.2003 8:35:24)
No, Meto to máš pravdu s tou chemií v potravinách, myslím že jako spotřebitelé máme jedinou
možnost obrany.
Důsledně požadovat informace o složení potravin, ty kde je taktně zamlčeno zkrátka nekupovat, nepodléhat slepě reklamě, která nám vnucuje pro děti Jupíky plné vitaminů / přitom plné barviv/, zajímat se o obsah toho co koupíme.
Vím že je to těžké, luštit v obchodě to miniminipísmo, často bez výsledku, se vstupem do EU snad k nám připlují i tamější přísnější zákony a budeme lépe informovaní. Tedy doufám. V.
 Azalka, lupínci 3,5 a 2 
  • 

Re: Co můžeme dělat..s chemií v jídle.... 

(8.10.2003 11:29:18)
Ahoj holky,
znáte knížku "Tajemství výrobců potravin"? Napsal ji potravinářský chemik (Vít Syrový se jmenuje) a píše se v níc o všech chemikáliích, který se dneska do potravin přidávají. No moc optimistické čtení to tedy fakt není. Ale proč to píšu: Součástí knížky je takový "tahák". Proužek papíru, na kterém jsou všechna "éčka" rozdělená přehledně do 5 skupin, od těch zdraví prospěšných až po ty nejškaredější. Tahák se poskládá do peněženky a žádný výrobce už vás neoblafne. Vřele doporučuju.
Knížka se myslím vůbec neprodává v knihkupectví. Kdyby to někoho zajímalo, můžu zjistit, kde se dá sehnat.
Az.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Co můžeme dělat..s chemií v jídle.... 

(8.10.2003 12:27:43)
Není to zrovna tahák do peněženky, ale něco podbného zadarmo je tady:

http://www.vegetarian.cz/potraviny/zahadneE.html
 Sylvie :o) 


Re: Re: Co můžeme dělat..s chemií v jídle.... 

(8.10.2003 19:36:49)
Hmmm, Éčka... Nedávno jsem měla v ruce nějaký výrobek (fakt si nevzpomenu co) a studovala jsem složení. Zvláštní :o) Nevím jsetli my nebo Slováci, ale jedni z nás měli o dvě éčka víc,než druhý národ :o) Ten druhý národ měl místo oněch dvou éček kyselinu nějakou...

S.
 Žanika 
  • 

Azalce 

(12.10.2003 16:17:26)
Azalko,doporučuji Ti i knihu,Co byste měli vědět o potavinách a Nebezpečné plísně.V Praze jsou k dostání.Po přečtení těchto knih jsem udělala značnou změnu v našem jídelníčku.A co se týče éček,tak je jasné,že se bez nich průmyslově vyrobené potraviny neobejdou.Nevydržely by tak dlouho.Proto je lepší věnovat trochu více času přípravě jídla a používat co nejvíce přirozených potravin.Jídlo má aspoň větší radiovitalitu a člověk nemusí běhat se seznamem éček po obchodě.:-)))
 Věrka 
  • 

Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(8.10.2003 8:38:57)
Martino dávám Ti jedničku s hvězdičkou, kdyby se nám povedlo takhle stravovat, děláme pro své zdraví opravdu maximum, super, beru si ponaučení, přesně si to trefila. V.
 Sosan 
  • 

Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(8.10.2003 9:32:47)
Chtěl bych dát vegetariánům (mužům) k úvaze, že prý sója obsahuje nějakou látku (nevím teď přesně co, musel bych se podívat do literatury - na vyžádání můžu dohledat), která způsobuje rakovinu prostaty. Chce-li se tedy člověk chránit a nejíst sóju, je zhruba ve stejné situaci jako vegetarián, který se snaží vyhledat potraviny bez příměsi živočišných produktů. Sója se totiž dnes také míchá skoro do všeho (a to má pravděpodobně souvislost se zvýšeným výskytem rakoviny prostaty v dnešní době). A kdyby se chtěl chránit vegetarián a sóju nejedl, to by mohlo být teprve zajímavé :-)))
 Katka 
  • 

Re: Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(8.10.2003 14:42:14)
Hm a co třeba úplně prachobyčejný brambory, rajčata, lilek...
Co ten určitý obsah solaninu v lilkovitých plodinách? Ten tě netrápí? Hm, je tam,i když brambor není nazelenalý. Solanin je jed...
Třeba makrobiotici (osobně to považuju za nejpromakanější životní styl)lilkovité rostliny vůbec nejí, dle čínské medicíny přispívá konzumace rajčat, kečupu apod. k neplodnosti u mužů.


Mám ohromně ráda ty tzv. "výzkumy" na nějaké téma. Jezte jablka nepodlehnete tak lehce rakovině říká jedna studie, nejezte jablka, máte šanci dostat parkinsona říká druhá studie... hm a pak si vyber co je ti ve stráří milejší :o))
Absolutně takový "výzkumy" a "studie" nečtu, jen když vidím ty titulky, tak se musím smát. Přijde mi to, jako by někdo neměl co dělat a tak si řekl, že za každou cenu najde nějakou souvislost mezi něčím a pak dá dohromady jablka s hruškama a říká se tomu výzkum nebo vědecká studie.
Je to asi tak, jak napsal jeden lékař: Aby žena nedostala rakovinu prsu je třeba mít aspoň dvě děti a co nejdéle kojit, ale aby nedostala rakovinu děložního čípku je nejlépe se vůbec nemilovat.

Nebo další ukázka "výzkumu" ..třeba studie na téma "Vliv mléka na lidský organizmus". Na tom by nebylo nic podivného, že? Kdyby to nesponzorovalo Danone...


Řídím se tím co mi říká svědomí, intuice a rozum...proto maso nejím a nepotřebuju k tomu žádný studie proti ani pro. I kdyby mi 100x nějaká studie řekla, že mi maso neublíží, nebo že ho nutně potřebuju, tak ho jíst nebudu, protože moje svědomí a intuice mi velí úplně jinak.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(8.10.2003 15:11:33)
"Řídím se tím co mi říká svědomí, intuice a rozum..." No, já dělám totéž :-)
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(9.10.2003 6:56:02)
Hm.. a mě prostě svědomí nedovolí jíst něco co kdysi bylo živé zvíře, které se akorát blbě narodilo a mělo tu smůlu, že není pes nebo kočka.
Mrtvoly svých kamarádů prostě nejím.
 Sosan 
  • 

Nejde o zdraví ale o světový názor 

(8.10.2003 15:37:57)
Tady nejde ale ani tak o ty výzkumy (jejich závěry jsou opravdu protichůdné), jako spíš o konflikt světovývh názorů. Problém je ale v tom, že typický vegetarián nikdy neuzná, že kdyby ke svému životnímu stylu a vegetariánskému jídlu občas jedl i kvalitní maso (v přiměřeném množství), že by si tím zdravotně neublížil (a ušetřil si tak spoustu času a práce se sháněním složitých bezmasých kompenzací toho, co v našich podmínkách českého hypermarketu velmi snadno a relativně levně sežene - protože to tady prostě je tradiční strava). Vegetarián jednoznačně považuje maso za jed a touto lží se snaží legitimizovat svoje stravovací specifika, které ve skutečnosti plynou z potřeby nezabíjet zvířata, nezpůsobovat utrpení, vylepšit svou existencí nějak tu z jejich pohledu strašnou realitu, ve které žijeme. O tomhle diskutovat můžeme, můžeme se bavit na téma, jaká míra utrpení je vlastně normální (každý nějak trpí), jak snížit utrpení (zvířat) a jestli vegetariánství je ten správný konec od kterého začít. Moje zkušenost mě vede k závěru, že z hlediska stravování vegetariánství opravdu neškodí (pokud se praktikuje správně), zrovnatak ani neškodí maso (pokud se užívá správně).
 mama s lamama 
  • 

světový názor sosanuv i ostatnich 

(8.10.2003 16:09:36)
mily sosane, CO je to KVALITNI MASO? kde ho sezenes? ja si svou mrkev vypestuji z nemorenych seminek v pude, ktera neobsahuje nic zavadneho/podle rozboru/, pohnojim koprivovou zalivkou a nebudu ji osetrovat proti ,skudcum,. zdravovyzivnici ve velkych mestech si svou cervenou repu koupi v specialnich obchodech, kde maji 100% jistotu, ze je vse OK. ty jako masozrout nemas jedinou sanci koupit si kvalitni BIO mrtvy zvire. vis proc? nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji, neexistuje jediny obchod s ,bio masem,. verim, ze pokud by to vas masozrouty trapilo, ze jite veci ne az tak moc v poradku, jiste by se nasel nekdo, kdo by to zacal produkovat. trvate na tom, ze maso se musi jist. ne nemusi. jak to sakra muze kdokoliv z vas vedet. nemate duvod to vyzkouset, nidko vam to nebere. tak alespon netvrdte veci, o kterych nic nevite, a ani nikdy vedet nebudete, protoze nechcete. dalsi blud jist od vseho neco. typicky postoj masozroutu. od vegetariana to nikdy neuslysis. protoze si muzu zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre. hezke odpoledne m. s l.
 Sosan 
  • 

Re: světový názor sosanuv i ostatnich 

(8.10.2003 16:47:42)
Milá mamo s lamama, nechci se tady hádat zda vegetariánství ano nebo ne. Na to je zde specializovaná diskuse. Děkuji ti však za tento příspěvek, protože to je nádherná autentická ukázka lživého demagogického přístupu typického vegetariána. Jen si to po sobě ještě jednou přečti. Obvzlášť doporučuji:
"...nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji...",
> snad nejsem jediný?
"...neexistuje jediny obchod s ,bio masem,..."
> v každé slušném hypermatrketu najdeš bio-maso, zejména hovězí (kvůli aféře BSE), Bio drůbež značená např. Selské kuře ja taktéž běžná.
"...trvate na tom, ze maso se musi jist. ne nemusi..."
> Na tom přece netrvám, jen je to pro mě v místních podmínkách jednodušší a je to i chutnější. Já mám dost jinejch starostí než jestli mi už dost naklíčila pšenice ze včerejška a kdy dát namočit cizrnu, aby se druhý den dala jíst.
".... nemate duvod to vyzkouset,..."
> Vyzkoušel jsem, a děkuju, už to stačilo.
"...dalsi blud jist od vseho neco..."
> To je snad jedna z nejrozumnějších zásad, co znám. Máš něco pestré stravě? Nějakou škodlivinu totiž najdeš úplně ve všem (i přírodního původu, nemusí to být nějaké aditivum).
"...otoze si muzu zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre..."
> Jen si zvol co chceš, ale pamatuj, že to není jaksi obecně dobré, ale TOBĚ to připadá dobré.

-----------------------

Na závěr, co si představuji pod pojmem kvalitní maso: Tak třeba losos, tuňák, krůtí panenka, vepřová panenka stačí? Především proto, že neobsahují moc tuku. Nejhorší jsou podle mě naopak uzeniny vyrobené de-facto z odpadu a plné chemikálií.
 Věra 
  • 

Re: Re: světový názor sosanuv i ostatnich 

(8.10.2003 17:43:01)
ahojky Sosane, nevzrušuj se, napsals to hezky, máš pravdu, nicméně fanatickému nadšenci ji nesdělíš, ani kdybys se snažil sebevíc.
Napsal si to rozumně, obecně v naší populaci by neškodilo pojídat o něco méně masa, problém také je že to kvalitní je dražší, zase, když se ho jí méně, můžeme si dopřát kvalitní, že???
Sama bych jako vegetarián bídně zhynula, i tak mám neustále náběh na anemii, já vím, ted´ nějaký nadšený maník napíše že sojové boby vyřeší veškeré mé problémy, no jo no....

Toho masa nejím nijak moc, k životu ho ale potřebuji, veget. strava může být prospěšná, pokud se hlídá zdraví a kontroluje občas krevní obraz, proč ne, není to samozřejmě lék na neduhy dnešního světa :-DDD

Náhodou dobrá diskuze, alespon´se zamyslíme nad svou stravou, že ano ?? zdraví Věrka
 Boadicea 


Re: Re: Re:vegetarianstvo 

(8.10.2003 18:39:33)
Nejedla som maso nekompromisne od cca 14 rokov az do 25, potom som trochu "polavila" a teraz si obcas (cca/max. 1x za 2 mesiace) dam kura, rybu, dokonca aj klobasu - je to pohodlnejsie kvoli navstevam, nemusim nic vysvetlovat a okrem toho rada ochutnavam a jem jedlo u cudzich, nech je to cokolvek :). Maso ale neviem kupovat ani spracovavat, takze mame doma rastlinky, nemam s tym ziadny problem a chutia mi viac. Zdrav.problemy som nikdy nemala - pravidelne chodim darovavat krv a "napriek" vegetarianstve mam vzdy vyborne vysledky. Zato moja o tri roky mladsia sestra, chcela sa tiez vzdat masa a do pol roka si vypestovala anemiu. A to jedla presne to iste co ja, kedze sme byvali u rodicov!! K masu sa teda zas vratila, krvne vysledky v poriadku, tak to zas skusila bez masa a zas anemia! Parkrat to takto zopakovala a potom usudila, ze vegetarianstvo asi pre nu nie je, aj ked maso jej nechuti. Kazdy je iny a zatial mam dojem, ze aj na vegetariastvo/veganstvo asi treba mat vrodene vlastnosti :). I ked uvitala by so setrnejsie zaobchadzanie so zvieratkami, lepsie podmienky na zivot aj smrt...ked uz niekto bez toho masa nemoze existovat.
 Žanika 
  • 

Re: světový názor sosanuv i ostatnich 

(8.10.2003 18:34:41)
No vidím,že to mama s lamama vzala pěkně tvrdě. To nám ten country life rozproudil ale některým krev v žilách,co?Proč je jen tak málo normálních nefanatických vegánů?Já sama jako vegánka mám problém,že se na mne hodně lidi zpočátku koukaj přes prsty,protože už mají zkušenost zdřívějška s někým jiným.Ale to tak je vždy.
 Boadicea 


Re: Re: světový názor sosanuv i ostatnich 

(8.10.2003 18:49:10)
Zanika, ja mam tiez strasne skusenosti s okolim kvoli mojmu stravovaniu a to ani nie som veganka :(((. Ved ja inym tiez nevycitam, ze sa pchaju bravcovym! Najhorsie bolo, ked som svoje dovody musela vysvetlovat ludom, ktorym som to predtym uz vysvetlovala 10x a potom tie poznamky k mojej osobe pri kazdom jedle...Domace panie /hlavne rodina/ sa mi zas stazovali, ze nevedia, co mi maju dat jest....citila som sa blbo. Otravovalo ma neustale dookola vysvetlovat okoliu ze nie som v nejakej sekte, urobila som nizsie uvedeny kompromis pri navstevach apod. Je to zbabele, ale velmi mi to ulahcilo zivot a hovorim si, ze trenujem organizmus obcasnym maskom pre pripad, zeby som skoncila na opustenom ostrove, kde by nebolo ani stebielko, tak aby som neumrela na zjedenie ryby :). Druim Ti palce a obdivujem Tvoju vydrz aj maminku. Ta moja stale nechape, ze "kusok kurata" je stale maso :)
 Žanika 
  • 

Beatrice 

(12.10.2003 16:08:33)
Beatrice,
děkuji moc za zprávu.Já obdivuji Tebe.Proč jsi se vlastně rozhodla jíst jinak než všichni ostatní kolem Tebe?Mě je taky blbé,když jsem u někoho,nejíst,to co nachystal.Jenže mám k tomu všemz takový odpor,že to prostě dělám v zájmu toho,abych jim to vš nevyzvracela zpět.:-)))A věř mi,někteří lidi si zvykli.A ten zbytek má smůlu.Nebudu se kvůli nim psychicky ničit.Těším se,že napíšeš zas.
 Boadicea 


Zanika 

(12.10.2003 18:52:55)
ja vlastne ani neviem presne, kde sa vo mne nabralo to rozhodnutie nejest maso. Vyrastala som v meste, ale takmer kazdy vikend sme chodili k babicke "na venkov". Chovala prasiatka, sliepky, zajace. Normalne tam fungovali zabijacky a ked som mala cca 4-5 rokov, podrobne som studovala anatomiu slepacieho oka, srdca, prasacich vnutornosti :). Ale, len com som zacal byt skolopovinna, zacalo mi vrtat v hlave, ze tie sliepky a prasiatka vzdy tak "placu", pytala som sa rodicov a ti mi vysvetlili, ze to je len chvilku a ze nic "necitia" a ze maso sa jest musi. Tak som to maso dalej jedla, ale prestavalo mi stale viac chutit. kedze ale mamina doma varila klasicke jedla (maso so zemiakmi, maso s ryzou...) a jedla som len prilohy, dokonca ma zacali brat k lekarovi na injekcie "proti nechutenstvu". vrchol bol, ked som travila prazdniny u babky, starala som sa tam o male kuriatka, zajaciky a tie potom skoncili na pekaci. No, chut na maso mi to nevratilo, i ked nemyslim, ze to bolo vylucne kvoli tomu, ze som pocula tie zvierata kvilit. Asi preto, ze som nasla chutnejsiu a zaujimavejsiu alternativu k mrtvym telam zvierat. Len co bolo po revolucii a zacali vo vacsom vychadzat konecne aj knihy o vegetarianstve, zacala som si ich kupovat. Varilo sa ale u nas rovnako, tak som si cez vikendy varila sama, samozrejme rodicia boli nastvani, urazeni, mama parkrat aj plakala :). Uz sa s tym ako-tak zmierili a nevycitaju, skor ostatna rodina, mamina dokonca zacala pouzivat moje recepty z tofu, zeleniny, pouziva za studena lisovane oleje, robi viac salatov. Co uz jej ine zostava, ked otcovi zistili vysoky cholesterol v krvi (haha to je info pre vsetkych pojedacov bravcoveho). Ale ked prideme na navstevu a na stole uvidim "sojove placky", vzdy sa mama nakoniec prizna - "dala som tam trosku kurata" :D:D:D. Nie je to dojemne?
Dufam, ze casom bude vegetarianov/veganov viac. Poznam vela mladych ludi, co nejedia maso a mam dojem, ze ich pocet narasta. Pre mna je to lahsie, odkedy som ovplyvnila aj manzela. Predtym ako sme sa zoznamili, jedol denne klobasy, parky, polotovary, tatranky (!!!!). Velmi rychlo si zvykol na moje zeleninove, obilne, strukovinove specialitky, teraz si nevie vynachvalit moju kuchynu :D:D. A od masa si takmer uplne odvykol! Je to najma o zavislosti na urcitej chuti, myslim. Ale mne nastastie nikdy nechybala chut preskvareneho tuku alebo peceneho masa (blee).
 Sosan 
  • 

Re: Zanika 

(12.10.2003 19:13:10)
S tím cholesterolem bych chtěl říct, že 70% si ho tělo vytváří samo a jen 30% pochází ze stravy. Za to, že si ho tělo vytváří prý může mimo jiné stres v zaměstnání + samozřejmě dědičné metabolické poruchy. Dieta na snížení cholesterolu není založená na vynechání masa (i když tučné druhy masa samozřejmě zakazuje), ale především na snížení příjmu živočišných tuků (určité druhy masa mají velmi nízký odsah tuku). Chlesterol sám o sobě není nebezpečný, podstatný je tzv. aterogenní index, kterým se vyhodnocuje riziko. Mořské ryby (to je prosím taky maso) se naopak doporučují, protože díky obashu rybího tuku aterogenní index snižují. Moje teta je např. mnoho let vegetariánka a má také vysoký cholesterol. Takže zdravá výživa ano, ale to rozhodně není totéž co bezmasá výživa.
 Boadicea 


Re: Re: Zanika 

(12.10.2003 19:18:52)
to ano, mas pravdu, ale moj otec by ani tu rybu v zivote nezjedol. Ryby a hydinu moc za maso nepovazuje, ktovie cim to je. Miluje bravcove, cim mastnejsie, tym lepsie. Ma stastie, ze je stale stihly, ale vypomstilo sa to s tym vysokym cholesterolom :(. Ked sme kedysi davno boli na navsteve u znamych v Ořechu u Prahy a ja som odmietla nejake vyprazane maso s tym, ze maso nejem, pani domaca so zdesenim prehlasila: " To neni maso, to je kruta!" No co som jej mala na to povedat :)?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Zanika 

(12.10.2003 19:42:19)
> " To neni maso, to je kruta!"
Aha, tak to jsem taky vegetarián :-)))
 Žanika 
  • 

Sosanovi o cholesterolu 

(15.10.2003 19:45:25)
Jsou dva typy cholesterolu:HDL aLDL.Ten LDL siopravdu vyrábí tělo samo,ale není škodlivý.A ten HDL pochází od ostatních živočichu,kteří mají slinivku.LDL je potřebný a nachází se třeba i v avokádu a kokosu.Takže si to nepleťme,ale bez cholesterolu LDL se fakt nedá žít
 Žanika 
  • 

Boadicea 

(15.10.2003 19:49:10)
tak to klobouk dolů.Mělas to těžké,ale daří se,že?A jak vaše děti?
 Boadicea 


Re: Boadicea 

(15.10.2003 20:49:18)
Dari sa, dik. Deti nemame. Ale mam kamaratku slobodnu mamicku so 7 rocnym synom, obaja su vegetariani, chlapcek je zdravy a vyzera byt ako vegetarian stastny :)! S detmi to musi byt dost narocne, ked si predstavim: odolavat rodine, ktora maso uprednostnuje a cuduje sa - obava o zdravie deti, dalej ak chcu byt obidvaja rodicia zamestnani - nejako treba pre tie deti sikovne zabezpecit kvalitne obedy (!!!), a ak dieta zacne po navsteve u kamarata a ochutnani klobasky maso "zboznovat" a vyzadovat doma, to musi byt zabava...takze kompliment Ti vratim, "klobuk dolu" :D.
 Boadicea 


Re: Boadicea 

(15.10.2003 20:52:27)
Inak, neviem odkial si, ale pocula som chvalospevy na veget.restauraciu v Prahe, vlastnia ju Krisnovci, vraj tam je aj asram. Nie je to makrobiotika, skor vraj indicko/europska vynikajuca a napadita kuchyna. Planujeme sa pri ceste do Prahy zastavit, tak som zvedava!
 Žanika 
  • 

Re: Re: Boadicea 

(17.10.2003 10:27:37)
Hm,tu restauraci neznám.Znám tam jen countrylife a ta je skvělá,až na ty ceny.A v podstatě pokud je člověk šikovný,tak si udělá doma a mnohem levněji.U nás v Zlíně máme taký restauraci,jenže tam se pod vegánskou starvou bere i kuře,ryba apod.No však jsi se o něčem podobném zmiňovala i ty.Takže když jsem tam jednou byla,tak jsem jim to musela vrátit,protože zeleninové rizoto obsahovala i maso atd.No a co setýká těch dětí,tak to nevidím zas jako velký problém.Já jsem za svůj život maso neochutnala (aspoň ne vědomě),a protože to všechny mé kamarádky a hlavně jejich maminky věděly, že jsem vegánka,tak se vždy pokusily připravit něco zdravého.A když jsem byla starší,tak jsem si díky svému odporu vždy o to jiné jídlo nějak řekla sama.Ž
 Žanika 
  • 

pro Boadiceu 

(12.10.2003 16:10:33)
Promiň,napsala jsem Ti odpověď na Beatrice.To jsem ale popleta.
 Boadicea 


Re: pro Boadiceu 

(12.10.2003 19:13:41)
:)
 mama s lamama 
  • 

bios=zivot 

(8.10.2003 23:20:50)
Inu, zamyslela jsem se nad sebou, svuj prispevek si na tvou radu po sobe precetla, dokonce i ten tvuj puvodni, ktery mne tolik prekvapil a tu je vysledek:

...nikdo z tech, kdo jedi maso se o zdravou vyzivu nezajimaji...
snad nejsem jediny

Jak muze tedy nekdo, kdo se zajima o zdravou vyzivu, tvrdit, ze sehnat v cechach jakekoliv maso v bio kvalite je JEDNODUSSI nez zit bez nej??? /mimochodem jsem si dala tu praci, a vyhledala jsem si TVOU ,Bio drubez, vysledek jak jsem predpokladala- v cechach NEEXISTUJE!!! takze te zadam, zda by jsi mohl v diskuzich pouzivat pouze skutecne informace/
pokud se ostatni zajimaji o zdravou stravu jako ty, no potes...

...neexistuje jediny obchod s ,bio masem,...
v kazdem slusnem hypermarketu najdes bio-maso, zejmena hovezi /kvuli afere BSE/, bio drubez znacena napr. Selske kure je taktez bezna.

Prvni cast tve odpovedi- Tesco, Delvita, Billa- nabizeji i biopotraviny, tedy je mozne najit zde i maso z takzvanych setrnych chovu - to jest hovezi, skopove. jestli je nabizeji ve skutecnosti, to netusim, zatim jsem je tam nikdy bio zeleninu ani bio maso nevidela, ale mozna v praze to takto funguje. druha cast tve odpovedi neni pravdiva.

...trvate na tom, ze se maso musi jist. ne nemusi...
netrvam, jen je to pro me v mistnich podminkach jednodussi a je to i chutnejsi. ja mam dost jinejch starosti nez jestli mi uz dost naklicila psenice ze vcerejska a kdy dat namocit cizrnu, aby se druhy den dala jist
...nemate duvod to vyzkouset...
vyzkousel jsem, a dekuju uz to stacilo.

O tom jak moc je to v mistnich podminkach jednodussi se da celkem s uspechem pochybovat, stejne tak i o tom co jsi vlastne vyzkousel, z tvych predchozich prispevku jsem pochopila ze jsi zkousel stravovat se vegetakama po stolici levou rukou, a to asi neni veganstvi, makrobiotika ani nic jineho co zname, ale proti gustu...

...dalsi blud jist od vseho neco...
to je snad jedna z nejrozumnejsich zasad co znam. mas neco pestre strave? nejakou skodlivinu totiz najdes uplne ve vsem / i prirodniho puvodu, nemusi to byt nejake aditivum/

Hmmm, takze takhle se hezky pojistime, budeme jist vsechno, a snad se trefime do toho co nase tela potrebuji. ale co to vlastne je??? no, to je ale uplne jedno, ja proste budu jist pestre a ono to snad vystaci. a vubec, nemam cas a ni chut se tim zabyvat.
NENI TO TAK?

...muzu si zvolit co budu jist a zvolim jen to dobre...
jen si zvol co chces, ale pamatuj, ze to neni jaksi obecne dobre, ale Tobe to pripada dobre

Co je to obecne dobre, mam pocit, ze kazdy bude souhlasit s mym nazorem, rikam totiz, ze at si kazdy dela co mysli, ze je pro nej nejlepsi, ale at tim neublizuje ostatnim, treba jen tim, ze jim bude nutit svuj zpusob. a to ja nedelam. do tebe jsem se s chuti pustila protoze tu stavis za fakta veci, ktere nejsou pravdive.


ps to ze v necem neni moc tuku, opravdu neznamena ze je to zdravejsi. lososum se do krmiva pridava barva, ktera potom vylepsuje barvu jejich masa- ale melo by se to zlepsit, jedna se o zakazu tohoto zpusobu pestovani. bohuzel ani s divoce zijicima slanovodnima rybama to neni pri soucasne cistote mori nejlepsi...

ps2 pokud opravdu stojis o biomaso, jeden z mych kamaradu vegetarianu chova pestuje zvirata prave v teto kvalite pro sve kamarady nevegetariany, takze by se to snad dalo zaridit. ale levne to nebude.

dobrou noc mama s lamama





 Sosan 
  • 

Re: bios=zivot 

(9.10.2003 2:09:03)
Ahoj mamo s lamama. Víš, já nepovažuji za prioritní, aby všechny suroviny byly BIO, protože u nás je to teprve v začátcích a kdybych měl shánět všechno BIO, tak se asi ulítám a nestojí mi to za to. V první fázi je totiž třeba dosáhnout vyvážené stravy pro dospělého - tedy přebytek tuků, cukrů škrobů a masa (v běžné české stravě) nahradit obilovinami, luštěninami a zeleninou. Vynechání masa není tím prvním krokem, když jeho mezeru zaplní ovocné knedlíky, žemlovka, smažený sýr, bramborové placky a obdobné lahůdky české kuchyně. Jídla obsahující mnoho tuku a cukru jsou právě ty, které jsou u nás tradičně bezmasé a ty je třeba vyřadit z jídelníčku také, možná ještě naléhavěji než maso. Jsi-li odkázána občas na stravování v restauracích (a já kvůli zaměstnání jsem) a snažíš-li se vybrat to nejkvalitnější, obvykle je to to s masem (je-li jedinou konkurencí smažený sýr s tatarjkou nebo omeleta). Doma to pak lze kompenzovat vlastním vařením s přebytkem zeleniny, rýže a pod. A já jsem ve fázi, že ani toto vybalancování se mi zatím dostatečně nedaří, ale zajímám se o věc a snažím se.
Porovnání zdravotních následků masité a vegetariánské stravy, jako je třeba tady v úvodním článku, pak nesouměřitelně srovnává skupinu lidí, kteří neudělali ani tento první krok, a jedí tedy hrubě nevyváženou stravu (buřty, tláča, gulášek a k tomu sladký nákyp a ovocné knedlíky plovoucí v másle) s těmi, kteří se o vyváženost své (i když bezmasé) stravy starají a proto vycházejí výsledky v jejich prospěch. Aby byl průzkum vypovídající, muselo by se srovnávat se skupinou, která jí vyváženou racionální stravu s občasným obsahem masa, ale to se dozajista nedělo. Předpokládám, že pak by byl výsledek nerozhodný či možná umírnění všežravci by měli i navrch. A i ty nezdravé věci jsou jen nezdravé a ne jedovaté. Občas si je dopřát jako povyražení nemůže nijak zvlášť škodit, stejně jako si občas dáte třeba sklenku alkoholu nebo flámujete do rána nebo jánevímco nezdravého ještě. Zdravé tělo se s tím srovná a zvýšení kvality života tím, že z takových akcí nejste automaticky diskvalifikována cejchem svého vegetariánství, bohatě vykompenzuje zdravotní důsledky. On vliv psychiky na zdraví je mnohem větší než se obecně soudí. Ten, kdo v každé potravině jen hledá jedy a nakupuje se seznamem éček v peněžence může být nakonec nemocnější než ten, kdo prostě věří tomu, že předpisy v potravinářství jsou dostatečně přísné a potraviny jedovaté nejsou.
 Lala, 2 děti 
  • 

Re: Nejde o zdraví ale o světový názor 

(11.10.2003 21:44:06)
Sosane, já to přiznávám. Jsem vegetariánkou, ovšem ne proto, že si myslím, že mi maso může ublížit (vyjma uzenin). Dělám to proto, že jsem empatická. Mám 2 děti, a když jsem byla těhotná, říkala jsem si, že maso jen tak jednou zkusím. Koupila jsem si slaninu, a pak jsem 2 dny zvracela a měla průjem:-)
 Sylvie :o) 


Re: Re: Nejde o zdraví ale o světový názor 

(11.10.2003 23:20:57)
No, upřímně, já maso jím, i když se s ním zrovna nepřecpu. Ale koupit si slaninu... tak taky dva dny nevylezu ze záchodu :o) Co to má co společného s empatií?

S.
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Re: Re: Nejde o zdraví ale o světový názor 

(11.10.2003 23:30:26)
Jo tak to jsme na tom stejně..........., slanina asi fakt není nejlepší nápad:-)
 Lala, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nejde o zdraví ale o světový názor 

(12.10.2003 0:16:49)
...to byla ta těhotěnská chuť na hořčici:-) Už jsem poučená, teď když hořčice, tak jen s chlebem...
 Jean 
  • 

Re: Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(12.10.2003 16:20:27)
Tak to jsme asi Sosane zajímaví my.:-))Jíme s manželem sóju jen velmi omezeně,protože je velmi těžce stravitelná a tudíž Vám dávám za pravdu,že může způsobit rakovinu a to nejen prostaty.Všeho s mírou.Vegetariánství není sojanismus nebo něco podobného.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Je vegetariánství spásou všeho lidstva? 

(12.10.2003 19:05:21)
To se mi líbí, dejte k lepšímu pár receptů. Dá se na vaše vaření nakoupit v normálním hypermarketu nebo se musí do speciální prodejny?
 Katka 
  • 

Rozdíly 

(9.10.2003 7:13:58)
Můžu se Vás masožroutů zeptat, proč se tak šíleně rozčilujete a pohrdavě nafukujete nad tím, že v Číně jedí psy? Nebo, že vůbec někdo jí psy a kočky? Proč tyto lidi všichni odsuzují? Proč člověk, který Vám sežral Vašeho psa je vhodný na vězení?
Toto absolutně nedokážu pochopit.
Když vidíme mrtvolu králíka nebo malého psa nenajdete zásadní rozdíly, snad leda barvu masa. Proč tedy když jíte prase, nepochutnáte si i na vlčákovi.
Proč teda nejíte všechno maso, když je tedy správné a morálně ospravedlnitelné jedny zvířata krutě vraždit a následně jíst po tisících a druhé si hýčkat na polštářcích.
Proč se lidem dělá špatně při představě, že jí psa?
Ať mi tohle někdo z masožroutů vysvětlí tak, aby to neodporovalo logice a morálce.
Nechoďte na mě, ale s pojmy hospodářská zvířata a domácí mazlíčci...chci vědět, jaký je rozdíl mezi zvířaty, proč jedna mohou trpět a druhá ani náhodou, proč jedna se smí jíst a druhá ne, proč jedna se smí zabíjet a jiná ne. Kdo nám dal právo o tom rozhodovat?

Každý masožravec by myslím měl absolovovat cestu se zvířaty na jatka od nakládky až po jejich smutný konec...věřím, že spousta lidí by přehodnotila svoje názory a nepřemýšlela jestli biomaso nebo jiný maso. Jediné co byste viděli a cítili je lepkavý všudypřítomný nasládlý pach krve, řev a jekot zvířat a oči plné paniky a strachu. Je pravda, že v supermarketu na táccích tohle nikdo nevidí...
 Pamian 


Re: Rozdíly 

(9.10.2003 8:15:07)
Rekla bych, ze tohle Ti, Katko, nikdo nevysvetli. Na druhou stranu Te asi nepotesi, ze treba v Japonsku existuje farma, kde kravy maji specialni dietu, sveho osobniho trenera (!) a masera (!), velikou pastvinu a vsechen luxus (krome svobody), ktery si mohou prat a i usmrceni pred snedenim probiha velmi jemne a bezbolestne. Me osobne to prijde jako mnohem vetsi zvrhlost nez velkochov. Nekoho hyckat s predstavou, ze az bude vyhyckany, tak ho snim. Jinak psi se jedi i v Cechach (jen ne oficialne). Znam minimalne dvacet lidi ze sveho okoli, co psa uz jedli, a jine co si pro deti na prudusky poridili psi sadlo. Myslim si, ze zadny rozumny duvod proc jedna zvirata jist a jina ne neni. Ale stejne tak neni mozna duvod proc jist rostliny a zvirata ne - vedecke vyzkumy dokazaly, ze rostliny citi take a maji i reakce na urcite lidi a prozitky. Vysilaji pak jine frekvence ci neco podobneho. Takze se muze nekdo zeptat i obracene - jaky mas duvod zabijet a jist svoje kamarady kytky (ostatne jsou to ony diky nimz mame co dychat, tedy zijeme, ne zvirata) a nejist svoje kamarady zvirata ???

Asi je to cele proste tim, ze nekteri lide jsou zalozenim lovci a jini zalozenim sberaci korinku. Jsme stvoreni tak, ze neco jist musime. Souhlasim s tim, ze ve velkochovech by se melo se zviraty zachazet jemneji, na druhou stranu si ale myslim, ze vetsinou (vyjimky jsou asi vsude) se nikdo nesnazi zvirata schvalne mucit, ale radne se o ne v mezich moznosti starat. Mozna je to v konecnem dusledku vec penez a mista (ono asi zabere vic mista chovat stado krav na pastvine nez v kravine) ...

Ve Stoparove pruvodci po Galaxii byl hezky napad jak by to mohlo vypadat - v restauraci chodi krava, nabizi lidem svoje maso a chvali jak ma pekne kyty a tak a jak zdrave jedla a hezky behala, aby jeji maso bylo stavnate a krehke. Kdyz se roznabizi jde se dobrovolne picnout (o cemz vypravi stolovnikum take, aby se nebali, ze bude hrube utracena). ...

Takze Katko - proc jis kamaradky kytky a kamarady zvirata ne ? ;-)))
 Katka 
  • 

Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 9:05:04)
Proč jím kytky a proč ne kamarády zvířata? Je to otázka na, kterou znáš sama odpověď.
Člověk, jako i jiní mu příbuzní plodožravci, něco jíst musím.
V přírodě je to tak zařízeno jedni pojídají rostlinstvo a jiní pojídají ty rostlinožrouty, aby byla zachována kvalita osazenstva planety. Je zařízeno, že lev usmrtí antilopu, většinou si vybere slabší kus, musí si ji chytit svýma vlastníma silama a v podstatě má šanci antilopa utéct 50 na 50. Tímto výběrem je zaručeno, že zvířecí populace nebude degenerovat, protože přežije jen silné a zdravé potomstvo, narozdíl od lidské populace. Lidé degenerují ohromným způsobem, protože se zachraňují jedinci, kteří by v přirozeném výběru absolutně neměli šanci. Jistě, nikdo z nás lidí nebude zabíjet miminka, která nejsou úplně zdravá a budeme se snžit udělat vše pro jejich záchranu, to je samozřejmé, jen je třeba vědět, že lidstvu to přináší zkázu.
Jenže zavřít prase do chlívku, krmit ho, zabít, sežrat není o šancích, to je prostě různě dlouhý život s jasným osudem. Nebo jste viděla lva, který by měl někde tu antilopu zavřenou a čekal až dosáhne požadované jateční váhy?
To je právě ten rozdíl...příroda(Bůh) člověka nevybavil schopností jako má lev, nemáš absolutně nic společného s dravci, jsi jako orangutan nebo šimpanz, můžeš sbírat plody stromů, trhat výhonky, ale těžko se budeš honit za zajícem....
Bůh dal člověku k dispozici přírodu a její bohatsví proto, aby ji chránil a užíval v míře takové, aby přežil. Ne aby ji vykořisťoval, ničil, devastoval, zabíjel zvířata a lidi....jsme pouhou součástí přírody, ne její páni nebo majitelé a jak zasejeme, tak sklidíme, můžeme ji využívat, ne zneužívat. Doufám, že se nám dostane trestu jaký zasloužíme...protože není možný abysme s planetou dělali to, co děláme bez následků.
 Radka 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 9:11:41)
Zajímalo by mne, proč nám tedy dal Bůh zuby??? Kdybychom měly jíst jen rostliny, nepotřebovali bychom je. Vše co je živé by mělo mít právo na život, ale to bychom tady opravdu všichni brzy vymřeli. A proto, že rostliny nekřičí, neznamená to ,že nejsou živé. Nemyslím si, že Ti co odmítají maso, jsou větší nadšenci pro život než Ti ostatní, Ti co jedí vše si na to alespň nehrají.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 10:56:26)
A odkdy šimpanz, kůň nebo cokoli jiného býložravého či plodožravého nemá zuby?
Ty máš snad pocit, že máš stejné zuby jako tygr nebo pes?
 Žanika 
  • 

Radce 

(12.10.2003 16:31:58)
Radko,rozdíl je v tom,že byložravci nemají trháky,mají slabší HCL v žaludku a jiné štěpící a natravující enzymy.My jsem uzpůsobeni být byložravci.Jenže lidská chuť je hnací silou světa.Je těžké jít proti proudu.
 dulca 
  • 

Re: Radce 

(13.10.2003 15:05:47)
Ale na býložravce zase máme moc krátké střevo a jenom jeden žaludek :)
 Katka 
  • 

Re: Re: Radce 

(14.10.2003 6:53:57)
Já furt nechápu, co máte s těma více žaludkama? To neznáte nic jinýho než krávu? Copak králík z králíkárny má čtyři žaludky nebo slepice, prase, kůň? Copak šimpanz má čepec, bachor, knihu a sléz jako kráva?
Možná by stálo za to si zopáknout přírodovědu sedmé třídy a pak něco psát.

A když je teda kráva ten býložravec, proč Vám nevadí, že z nich lidi dělají kanibaly a živí je masokostní moučkou z jejich přechůdkyň krav?

Dulco, střevo máme tak dlouhé vzhledem k velikosti těla jako je tento poměr u býložravců.Člověk maso ztráví (myšleno od úst až po konečník) průměrně za nějakých 30-70 hodin (čím starší člověk tím pomaleji se maso vylučuje z těla).
Rostlinnou stravu dokáže tělo ztrávit u zeleniny a ovoce klidně za 10 hodin, pokud jsou tam bílkoviny a polysacharidy (luštěniny, obilniny apod.) pohybuje se tato doba v průměru kolem 20 hodin, vše záleží na tom, co jsme snědli.
Maso nám ve střevech hnije o půl dne až o celý den déle než rostlinná strava, navíc rostlinná strava obsahuje vlákninu a antioxidanty, což masu úplně chybí a nějaká drobná obloha na talířku to nezachrání...mrtvolným hnitím se vylučují toxiny do okolí střeva, protože to maso už tam dávno nemá co dělat (třeba pes stravu vyloučí asi za 18 hodin, právě proto, že má tak krátké střevo) a z toho se po čase může vyvinout rakovina tlustého střeva nebo konečníku, na kterou mi Češi jsme ve světě přeborníci a jiné zažívací potíže.


 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Radce 

(14.10.2003 14:11:47)
Nechci se s tebou přít. Ale ani slepice a ani prase nejsou býložravci ale spíše všežravci :). A co se týče králíků tak ti stejně jako třeba morčata požírají i vlastní trus, aby mohli využít látky, které vznikli trávením, ale nejsou se schopny vstřebat ve střeve.
 Jean 
  • 

Re: Re: Re: Re: Radce 

(15.10.2003 19:47:30)
Tak si vem slona.Ten je 100%byložravec.
 Simona 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 9:14:04)
Katko, nepřála bych ti být v situaci, kdy by šlo Tvému dítěti o život. Myslím, že každá máma je vděčná že její dítě žije, to že dřív umíraly častěji nebylo jen tím "slabým kusem" , ale také neznalostí, hygienou apod.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 11:01:33)
Simono, já konstatuji fakt, který konstatují vědci..lidstvo degeneruje a má to příčiny, mimo jiné také, které jsem napsala.
To, že každá máma má ráda své dítě, ať je jakékoli, je normální a přirozené a že nikdo s normálním cítěním by své dítě nezabil, kdyby bylo postižené...tedy ani já... ve vyšším zájmu lidstva.
 Pamian 


Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 9:16:20)
v podstate mas pravdu a ja jsem prenesla otazku trochu do nadsazky. Jen bych doplnila, ze krome korinku jsme take dostali moznost jist i zvirata - spadla ze skaly atp. A sice neumime rychle behat, ale mame vyvinuty mozek a sikovne ruce, diky kterym si umime vyrobit zbrane, ktere nam tu antilopu ulovi jinak. Zbrane jsou zneuzivany, to je pravda. A spolecnost funguje sebedestruktivne, bohuzel tez skoro plati ... Ale nadeji, ze se zmenime a udelame si svet lepsi jeste stale mame :-))) Tak do toho :-)))
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 9:41:42)
Katko, o té degeneraci lidského genofondu píšu na Rodině zde, nechci se tady opakovat:

http://195.122.196.202/scripts/diskuse/prisp.asp?id=80554

Tam kritizuju hnutí Duha, které se snaží chránit život zákazem interrupcí stejně krátkozrakým způsobem jako vegetariáni svým nemasožravectvím.

Máš v mnohém pravdu, ale ne v tom jednom, že chov hospodářských zvířat drancuje přírodu. Málokterý "zdroj" je totiž tak snadno obnovitelný, jako právě hospodářské zíře, které - pokud nebude vysloveně trápeno, což lze zákony a veterinárními kontrolami dosáhnout - může jako zdroj potravy fungovat neomezeně dlouhou dobu a nikde tím v přírodě nic neubývá a nijak to nepřispívá k zániku lidstva.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 11:10:43)
Sosane, pleteš se...chov hospodářských zvířat neuvěřitelně drancuje přírodu.
Jednou přijde doba, kdy nás "zahluší" močůvka a výkaly zvířat, protože jsou to agresivní látky a příroda je neumí v takové dávce pojmout. přicházíme neuvěřitelným způsobem o vodní zdroje...
Zde je sic slovenský, ale přece text, který ti to osvětlí:
-každý rok zomrie na celom svete v dôsledku podvíživy viac ako 20 miliónov ľudí
- keby sa spotreba mäsa vo svete znížila iba o 10 %, uvolnilo by sa ročne viac ako 12 miliónov ton obilia, ktoré by mohli nasýtiť 20 miliónov ľudí
- na získanie jedného kilogramu hovädzieho mäsa potrebujeme ako krmivo až 16 kilogramov sóje alebo obilia
- množstvo vody potrebnej na produkciu 1 kg mäsa je 22 470,0 litrov, zatiaľ čo množstvo vody potrebnej na produkciu 1 kg pšenice je iba 224, 7 litrov
- rovnaká plocha poľnohospodárskej pôdy môže uživiť 1 človeka, ktorý je mäso, 12 vegetariánov, alebo až 50 vegánov
- produkcia sóje je energeticky 39 krát menej náročná ako produkcia mäsa a v oveľa menšej miere zaťažuje atmosféru našej planéty pri spalovaní fosílnych palív
- kvôli produkcii živočíšnych produktov, ktoré spotrebuje priemerná štvorčlenná rodina za rok, sa uvoľnia do ovzdušia 2 tony oxidu uhličitého, teda rovnaké množstvo aké uvoľní za 6 mesiacov jedno auto v priemernej prevádzke
- každý, kto sa preorientuje na vegánsku stravu ušetrí za jeden rok 4050 m2 lesa

Další věc k zamyšlení:
O mléčných produktech se má za to, že jsou hodnotnější živočišnou potravou získanou ekonomicky s jednou librou obilí, z níž se získá jedna pinta mléka (zhruba 0,5 kg ku 0,5 l, čili 1:1 - pozn. překladatele)6, ale "I ten nejefektivnější dobytek nedá ve svých produktech více než malou část nutrientů, které zkonzumuje."7 FAO odhaduje, že 1 - 1,5 miliardy lidí je buď hladových nebo podvyživených, a 500 miliónů z nich má stěží dost potravy na to, aby zůstalo naživu.8 I přesto stále pokračujeme v tom, že čtyři pětiny světové zemědělské půdy obětujeme vykrmování dobytka a jen zbývající pětinu přímo lidskému konzumu.9

Vegani vidí dvě populační exploze: lidí v rozvojových národech, a dobytka v severní Americe, západní Evropě, Austrálii a bývalém Sovětském svazu. Tato zvířata, která jsou chována člověkem a pěstována pro něj, s ním soutěží o vitální zdroje jako je voda (veganská strava vyžaduje totální průmyslovou, zemědělskou a domácnostní konzumaci 300 galonů vody denně, míchaná živočišná a rostlinná strava 2500 galonů10) a energie. Deset kalorií energie je potřeba k vytvoření kalorie vykrmeného hovězího, 3 pro kalorii vajec z velkochovů, zatímco u sojových bobů je výdavek energie 0,50 a u intenzivně pěstované rýže 0,15.11 "Nadcházející nedostatek zdrojů… by byl velkou částí odvrácen, pokud by se ke krmení hospodářských zvířat používalo méně půdy… Trendy v konzumaci masa a energie směřují ke kolizi."
 mama s lamama 
  • 

zmeny 

(9.10.2003 12:31:55)
katko, ja bych to tak cerne nevidela. domnivam se ze lidem vazne nezbyva nic jineho nez se pomalu vracet k takzvanemu prirodnimu zpusobu zivota, cesi si to jeste moc neuvedomuji, ale koukni se okolo. v jinych statech se uz zacinaji zakladat/anebo uz nejakou dobu funguji/ farmy, kde zvirata ziji v tech co mozna nejlepsich podminkach.
jak mozna vis, tak neni mozne toto delat ve velkem.
navic, je jasne a i z cele teto diskuze vyplyva, ze masojedlici se musi vyhubit za nejakou dobu svym zpusobem zivota, pokud nezacnou premejslet s trochou citu. a tak verim ze velkochovy casem zmizi zcela z teto planety.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 13:11:16)
Takové to počítání, kolik dětí kde umírá hlady doplněné něčím v tom smyslu, že kdybych jim poslal každý den zbytky od večeře (nebo zde že místo krmiv bychom pěstovali třeba rýži a tu jim posílali), že by neumřeli, to je pouze na emoce působící agitka - prakticky nerealizovatelná. Základní v celé věci je, proč byly jejich rodiče tak nezodpovědní, že se ty děti vůbec narodily? Jsou prostě na Zemi oblasti, kde hospodářství rolik lidí neuživí. Proč je jich tam teda sakra tolik? Vždyť i tady v ČR pro řadu lidí nejsou podmínky dost dobré pro to, aby měli hodně dětí - tedy nám zde hladomor nehrozí ať už budeme jíst cokoli. Proč si totéž neuvědomují tam? Přístup, že každý si může rodit dětí kolik chce s tím, že pak je někdo jiný povinen se o ně postarat je prostě falešný (i když v jádru křesťanský). Kdyby platilo, že o každé narozené dítě se bůh nějak postará (dá-li bůh beránka, dá mu i trávu), tak by ty děti prostě hladem neumíraly. Stejně vidím i problém s masožravectvím. Není nutné nejíst maso, ale bránit se přelidnění (a předobytkování) Země. Každý může mít jen tolik dětí, kolik dokáže uživit, zodpovědnost je na rodičích.
 mama s lamama 
  • 

neco v tom smyslu 

(9.10.2003 13:58:50)
jakoze- narodili jste se na spatnem miste, jak si tedy dovolujete soulozit, vid
a nezblaznil ses nahodou?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 14:05:54)
Sosane, "oni" mají úplně jiné náboženství, jiný přístup k životu... představ si, jak by ses cítil ty, kdyby po tobě někdo chtěl, abys byl muslim a měl čtyři ženy, protože žen je na světě víc než mužů a ty svobodné jsou chudinky bez šance. Třeba. Možná by se ti to líbilo - ale možná taky ne.
Ty posuzuješ všechno jen optikou euroamerického způsobu života, ale ona ta realita není tak jednoznačná a černobílá. Nebo spíš červenožlutá. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Žertůvka pro Sosana :o) 

(9.10.2003 14:13:33)
Představte si příjemné sobotní odpoledne, sedíte doma s nohama nahoře, na popelníku máte odloženou Spartičku, v ruce láhev Gambrinusu a ve všeobjímající siestě sledujete nějaký echt zábavný pořad. Na obrazovce střídá muž převlečený za řapíkatý celer muže převlečeného za kosmonauta a váš pokoj je prosycen duchem dobré vůle.
Náhle kdosi neznámý rozkopne vstupní dveře a…

Neznámý člověk: „Přesně jak jsem předpokládal. To je strašné, jak ještě dneska žijí lidé.“ (přistupuje k vám a dlaní lehce načechrá vaše vlasy, máte-li jaké)
Vy: „Co… co si to dovolujete? Co to má znamenat?“
Neznámý člověk (usedá na opěradlo vašeho křesla): „Klid, nic se neděje. Všechno bude all right, jak říkají v USA. Znáte USA?“ (plácne vás bodře do zad)
Vy (zmateně): „Jasně že jo.“
Neznámý člověk (vlídně): „Ale nikdy jste tam nebyl, viďte?“
Vy (krčíte rameny): „Ne.“
Neznámý člověk (stále vlídně): „To jsem si myslel. No, teď se všechno změní, nebojte se.“
Vy (nechápavě): „A co jako?“
Neznámý člověk (soucitně): „Víte, hodně jsem o vás přemýšlel. (Rozhlíží se po místnosti.) Váš život je hrozný. Ne, nezlobte se, nechtěl jsem se vás dotknout, ale… je to tak. (Znovu se rozhlédne po místnosti.) Vidím, že pijete pivo. Taky kouříte. A ten televizní program! U všech svatých, jak se vůbec můžete dívat na něco takového?“
Vy (vztekle): „Do toho vám nic není a kromě toho, mě se to líbí.“
Neznámý člověk (s povzdechem): „A to je právě jádro celého problému. Neznáte nic jiného, proto se vám to líbí. Jistě mi teď řeknete, že jste úplně spokojený a šťastný člověk.“
Vy (nakvašeně): „To teda jsem.“
Neznámý člověk (soucitně): „To vy si jen myslíte, že jste, protože vám nikdo nedal šanci žít jinak. Vyučil jste se řemeslu, chodíte do práce, do hospody a na fotbal, sledujete komerční televizi… vůbec nevíte, jak krásný může být život, když má člověk správné sociální a kulturní návyky!“
Vy (dotčeně): „Helejte, o co vám jako jde? Kdo vůbec jste a co tu chcete?“
Neznámý člověk (vážně): „Jsem tu proto, abych vás spasil, člověče nešťastná. (Vytahuje z kapsy nějaké složené papíry, rozkládá je.) Tady je přihláška na filozofickou fakultu University Karlovy. Dovolil jsem si ji vyplnit za vás. Přijímací zkoušky jsou za dva měsíce, máte tedy spoustu času na přípravu. A tohle je kulturní přehled na tento měsíc. Zaškrtl jsem vám akce, kterých se zúčastníte.“
Vy (přerušíte jej): „Tak to kurva ani omylem.“
Neznámý člověk (pokračuje, jako by se nic nestalo): „Zvyknete si, jen se nebojte. Zítra vám přivezu nějaké knihy. A tohle – (ukáže prstem na televizi) to poletí z okna. Nejlépe hned.“ (vstává, bere do rukou televizi a vyhazuje ji z okna)
Vy (vymrštíte se z křesla a snažíte se neznámému člověku zabránit v akci, ale je mnohem silnější než vy, takže vás lehce usazuje zpět do ušáku)
Neznámý člověk (vlídně): „Je to pro vaše dobro. Za pár týdnů už si na svůj nynější život ani nevzpomenete. Budete mi blahořečit, že jsem vás zachránil ze spárů nevědomosti a, promiňte mi ten výraz, tristní zaostalosti.“

Připadá vám to absurdní?
Máte pravdu – ale přesně tak se už po celá staletí chová tzv. „západní svět“ ke svým méně západním sousedům. A nejsmutnější na tom je, že mu to ani v nejmenším absurdní nepřipadá...
 Sosan 
  • 

Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(9.10.2003 15:13:09)
No, pakliže to je jak píšeš a oni o tu pomoc nestojí, tak proč jim ji teda cpát? Naše civilizace by měla nabízet buď zaintegrování do globálního systému vyspělých zemí (jako třeba my lezeme teď do EU - také se to kdekomu nelíbí, když vám berou ty spartu a gambáče) a s tím i určité záruky sociálních jistot v těchto strukturách obvyklých, ovšem za předpokladu, že přijmou naše pravidla hry. Toto není nějaká novodobá kolonializace. Pokud ale nemají zájem, alternativou je to, že zůstanou na své problémy sami a nám nezbývá, než svou technologickou převahou se ubránit před hrozbou zničení nájezdem nepřizpůsobivých vyhladovělců, bohužel.
Tím, že přejdeme na úspornější vegetariánskou stravu, aby pro ně víc zbylo, tím dosáhneme jen jejich ještě většího "přemnožení", takže pak už k jejich obživě nebude stačit ani ta vegetariánská strava. Tedy tentýž problém se vrátí cca za 20-30 let jen ve větším měřítku a s horšími důsledky.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(9.10.2003 15:29:00)
Pozor - já netvrdím, že máme jíst pampelišky, abychom neujídali z talíře zemím třetího světa. To byl někdo jiný.
Problém je podle mého názoru v tom, že naše civilizace se někam víceméně násilím vecpala, začala tam z pozice síly něco měnit (násilná kolonizace Ameriky, transporty afrických černochů - otroků do USA atd. atd.) a ono se to tak úplně nepovedlo; takže v "rozvojových zemích" teď mají takové divné kočkopsy, se kterými si neví rady ani domácí, ani hosté.
Myslím si, že situace je neřešitelná. Na jedné straně těm lidem dost dlužíme za příkoří, která jsme jim způsobili, na straně druhé si dnes už těžko může nějaká velmoc (včetně toho zmiňovaného McDonalda) říct "Kašlu na Indii, jdu domů". A i kdyby, nikdy se nevrátí podmínky, které v dané lokalitě byly před příchodem kolonizátorů. To je nemožné. K přirozené regulaci porodnosti se vrátit nelze, protože existuje přinejmenším penicilín a i tygrů, lovících po vesnicích malé děti rapidně ubylo.
Navíc dnes globálně "požadujeme" po státech "demokracii", přestože jasně vidíme, že je to nemožné, takový řád zde nemá tradici a lidé jej nedokáží přijmout. Viz dejme tomu Nigérie a podobné státy, kde je co víkend převrat, osoba ujmuvší se moci rozkrade co může, další víkend je zastřelena, přijde jiná a jede se dál.
Podle mne existují tato řešení:
1) Návrat k koloniálnímu způsobu vlády
2) Nechat věci plynout samospádem - tzn. nechat umírat lidi hladem, protože je to jejich věc a z problematických lokalit se zcela stáhnout
3) Podílet se na humanitárních akcích, podporovat chudé děti adopcí na dálku, kupovat si pohlednice UNICEF, jezdit na misie atd.
Jestli znáš nějaké další, sem s ním. :o)
 Věrka 
  • 

: Žertůvka - pro Monty 

(9.10.2003 16:19:08)
Ahoj Monty, hezky si to napsala.
Ono - požadujeme po nich demokracii - je pravdou že často oni samotní o to nestojí, jsou tam jiné tradice.
Jakmile však ale vezmou letadlo a ve jménu svých tradic napálí do mrakodrapu plného nevinných lidí, nebo odpalují autobusy plné dětí a jsou ještě na to pyšní a plánují jak budou zabíjet dále, je průšvih.
průšvih pro obě strany, v podstatě válka a ta není nikdy dobrá.
No terorismus je ještě horší než válka, právě pro tu nejasnou a nečekanou koncepci, zabíjet můžou klidně zítra v pražském nebo londýnském metru :-((
jo jo politologové a politici na celém světě nyní mají co řešit - stějně si myslím, že kdyby světu vládly ženy, nebylo by v něm tolik krve a násilí, ne?

nebo jo? ale určitě ne!!! V.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(9.10.2003 16:33:29)
No, to řešení je především v ekonomickém investování, vytváření poboček nadnárodních korporací. Lidé, kteří tam dostanou šanci si vydělat, zaplatit vzdělání dětem a žít naším stylem začnou mít i jiné zájmy. Proto v zásadě podporuju globalizaci, i když ta samozřejmě bude ubírat pracovní příležitosti zde a my se kvůli tomu budeme muset uskromnit. Odměnou ale bude civilizovaně spravovaný globální svět bez válek a velkých lidských tragédií. Tam, kde se této nabídce budou bránit, zbývá už jen propagace antikoncepce :-)
 mama s lamama 
  • 

Re: Re: Re: Re: ?ertůvka pro Sosana :o) 

(9.10.2003 18:07:14)
vazne si myslis, ze lide, co umiraji na hlad si budou kupovat antikoncepcni prostredky?
 Meta 


Re: Re: Re: Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(10.10.2003 7:38:39)
No to bych do tebe neřekla, že jsi takový utopista. Správně je to tak, že: "Tam, kde se této nabídce budou bránit, zbývá jim jen umřít."
Ono na světě nikdy v historii nebylo tolik opravdu chudých lidí, jako je dnes. Jen to jaksi v Evropě není vidět. Pokud ti to ušlo, jsi ideálním občanem podléhajícím mediální masáži, bééé. Díky těm úžasným mezinárodním koncernům si chudí Afričané nemohou koupit ani levný lék, protože je tam povolen jen prodej "značkových" léků! Kdo má peníze, má i moc manipulace. Kdopak asi stojí v pozadí té šílené bídy a masakrů? Hádej!!!!
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(10.10.2003 11:17:33)
Že na světě nikdy nebylo tolik chudých jako dnes je asi pravda, ale je třeba říci proč. Podle mého to není proto, že by ti lidé byli dříve bohatí a někdo je obral, ale paradoxně proto, že jim bylo pomoženo (potraviny, léky a pod.) a chudí a hladoví se díky zlepšeným podmínkám "přemnožili". Další pomocí tedy počet chudých jen opět naroste. Problém zemí 3. světa je třeba řešit komplexně jejich zaintegrováním do globální ekonomiky, jiné řešení neznám. A problém s přelidněním také není neřešitelný, vždyť za 100 let nikdo z lidí, co žije na zemi už žít nebude, takže řešení leží opravdu v oblasti plánovaného rodičovství a v antikoncepci.
 Meta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(13.10.2003 8:00:15)
Nezlob se, ale jsou to kecy namyšleného Evropana. Fakt bych tě chtěla vidět, jak bys prosadil plánované rodičovství, kdyby ses narodil jako žena v zemi, kde by tě za antikoncepční tělísko ukamenovali na fleku. Tam se totiž na názor ženy nikdo neptá.
 Dasa_ 


Re: Žertůvka pro Sosana :o) 

(10.10.2003 11:17:23)
Monty, myslím, že si to krásne vystihla.

Nedávno som niekde začula o výskume "spokojnosti ľudí so svojim životom"? A vieš aký bol výsledok? Najspokojnejšie a najlepšie sa cítili ľudia v ktorejsi z veľmi chudobných afrických krajín o ktorej si my myslíme, že každodenné umieranie od hladu musí byť strašné.
A európanie? Necitili sa o nič spokojnejšie ako v krutých povojnových rokoch.

Naozaj potrebujú v buši k životu mobily, colu, televiziu ??? Naozaj iba v tomto je skryté tajomstvo šťastného života?

Dovolím si aj ja pripísať jeden príbeh.

Slávny bankár bol na dovolenke pri mori. Dlhší čas pozoroval rybára, ktorý každé ráno vyšiel na more, ulovil zopár rýb. Niečo nechal pre svoju rodinu, niečo predal a kupil ostatné potrebne.

Tak sa mu bankár teda prihovoril:

B: "Dobrý človeče a prečo sa nesnažíte trochu viac? Prečo neulovíte viac rýb a tie potom nepredáte?"
R: "A čo by som z toho mal?"
B: "No, ked predáte viac rýb, budete si môcť kúpiť oveľa kvalitnejší čln. A nalovíte ešte viacej rýb. Tie zase predáte a časom budete mať dva člny. Po rokoch si postavíte fabričku, ktorá bude tie ryby spracúvať."
R: "A čo budem robiť potom?"
B: "No, potom budete riadiť veľku fabriku, každý deň sa budete starať o veľa vecí a zarobíte veľa peňazí. A keď budete v dôchodku, tak budete mať toľko peňazí, že si budete môcť kúpiť malú chalúpku na brehu mora a každý deň budete môcť chodiť na ryby ....."
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozdíly 

(9.10.2003 11:17:10)
Sosane, o veterinárích kontrolách podmínek k životu žiješ ve sladké obluzenosti optimizmu....koukni na www.ohz.cz, (podobné obrázky jsi mohl vidět i v Mladém světě a na TV Nova) a zjistíš, jak se "kontrolují" třeba převozy zvířat z jednoho koutu Evropy na druhý...svez se na zem, peníze, to je to jediné co udává směr tomuto světu.
 jana 
  • 

Katko :)) 

(9.10.2003 11:32:57)
A pak že jsou sojové boby zdravé pro mozek...
To jsou bláboly, neříkej mi že jim doopravdy věříš.
Že za problém hladu ve třetím světě můžou lidé - masožravci v rozvinutých zemích..
že nás jednou zahluší výkaly zvířat...atd...
já vím říkali to v TV Nova,a Mladém světě , ale snad máš také trochu vlastního úsudku a přečteš si občas i něco jiného ...určitě ano, že??

Zkus trochu zabrousit do odborné literatury, i sborníků FAO, a sama vyhledat nějaké informace, nejen veganské agitky které někdo sepsal doma u stolu ,jednostranné informace jsou opravdu vždy JEDNOSTRANNÉ. ZDRAVÍM j.

 Jean 
  • 

Katce 

(12.10.2003 16:22:42)
Tak tohle se donekonečna ptám všech masožravců i já.Žel mi nikdo nikdy pořádně neodpověděl.Možná za pár let,jako teď přijímáme východní medicínu,příjmem východní stravu a to i s jezením psů,koček apod.Takže raději budu nadále vegánkou.:-)) Jsem zvědavá,co Vám lidé odpoví.
 Sylvie :o) 


Re: Katce 

(12.10.2003 17:28:14)
Mno, nevím, ono Katka zkreslený pohled. Už třeba jenom ten termín "vy masožravci" - nevím, já se považuju spíš za všežravce... A ani se například se nepohoršuju nad tím, že lidi jedí psy. Když jim chutnaj... Jó, kdyby mi někdo vzal MÉHO psa, to bych se samozřejmě rozčilovala. A bylo by úplně putna, jestli mi ho vzal proto, aby ho snědl, nebo aby si ho prostě přivlastnil. Protože krádež je krádež. A proč jím prase a nikoli psa? Nevím, asi proto, že psi se u nás neprodávají. A ono asi takové prase zasytí víc lidí, než jeden pes, myslím :o) Tudíž nemůžu Katce vysvětlit její sugestivně kladené otázky, protože záleží na cítění a chuti každého člověka a těžko paušalizovat "vy masožravci cítíte tohle". Konečně, spoustě lidí (hlaně dětí) se zvedá kufr z představy špenátu na talíři - znamená to, že vegetariánství je špatné? ;o) Jinak psa jsem nikdy neochutnala a ani po tom nijak netoužím - zrovna tak jako netoužím po tom ochutnat různé mořské potvory, tofu, cizrnu, jáhly... prostě jídla, na která nejsem zvyklá.

A proč jedno zvíře je nutné zabít a druhé ne... Nevím, já vyrostla na Vinetouovi a tam je ho hezky popsané - není špatné zabít zvíře, kdy mám hlad a chci se najít. Je špatné ho zabíjet jenom tak z hecu, abych si dokázala, jak jsem hergot dobrá, že jsem dokázala zabít zvíře. A možná i tím vzniklo rozdělení na zvířata hospodářská a domácí. Chovat kávu na maso je jednodušší, než chovat tiolik psů, kolik by jednu krávu nahradilo. Nebo kuřata zase relativně rychle dorůstají do "jídelního" věku. MMCH napadlo vás někdy, jak se třeba dřív lidi měli živit přes zimu, když roslinky nerostly a předtím byl třeba špatný rok, takže ani zásoby nebyly kdovíjak velké? Neměly větší šanci ulovit třeba zajíce, než v hlubokých závějích vyhledávat kořínky? A holt já se naučila vařit od své mámy, ta zas od své, ta od své... a to už jsme dávno v dobých, kdy rozhodně nebyly plné supremarkety jídla a žilo se z toho, co si lidi sami vypěstovli na zahrádce, chlívku a králíkárně :o)

s.
 mama s lamama 
  • 

Homo ekologicus 

(9.10.2003 10:31:40)
michel odent - laska jako veda
...pokud se ma na nasi planete i v budoucnu zachovat lidsky zivot, potrebujeme urcity druh jeho ,negeneticke mutace, kterou vytvori nutnost, zdravy rozum a vedecke znalosti.
pokud nase planeta zustane i nadale obyvatelna - a to je hypoteza, kterou odmitam vyloucit - pak to ukaze, ze druh Homo Superpredator bude nakonec predstizen druhem Homo ecologicus.
Homo ecologicus bude charakterizovan prirozenou naklonosti ke sjednoceni lidstva a k globalnimu ekologickemu vedomi, a take tim, ze si dokaze vytvorit hlubokou uctu k Matce Zemi.
A na konec, ty nejnalehavejsi problemy, jimz bude lidstvo muset celit, se vesmes vztahuji k ruznym aspektum schopnosti mit rad...
 Meta 
  • 

Re: Homo ekologicus 

(13.10.2003 8:14:25)
No, nevím, já myslím, že každý extremismus je škodlivý a takoví fanatičtí rádoby ekologové dokáží napáchat víc škod, nežli užitku. Třeba si vzpomínám na šumavské močály, kde rostla spousta vzácných kytek a kde se prosadil zákaz sekání a spásání porostů, takže díky "ochraně" vzácné rostlinky zahynuly pod pokryvem plevelů.
Zrovna minulý týden jeden bojovník za ekologii počmáral sprejem krumlovský zámek a nejenom že mu nevadí, že poškodil tak vzácnou památku, ještě je hrdý, že trpí za dobrou věc. Jestli mají v budoucnosti přežít tací lidé, tak to doufám, že do té doby už budu na věčnosti...
Kde začíná fanatismus, tam končí legrace.
 Boadicea 


agricorp. 

(10.11.2003 17:20:50)
pre anglicky rozumejucich, pozrite si rozkosny MEATRIX :)

http://www.bancruelfarms.org/meatrix/
 vegetarianstvi 


rodice vegetariani 

(30.12.2007 19:33:06)
Dobry den,

pro svou bakalarskou praci (sociologie - UK) hledám několik vegetariánských párů, ochotných se se mnou v cca hodinových rozhovorech podělit o zkušenosti s výchovou svých dětí (k rozhovoru postačí účast jednoho z partnerů). Tyto rozhovory by sloužily pouze pro účely mé práce a na vaše přání mohou být anonymizovány. Platí po celé ČR - ráda za vámi kamkoliv přijedu :). Odměnou vám budiž dobrý pocit a balíček výrobků z ekologického zemědělství.
Pro další informace mne prosím kontaktujte na e-mailu vegetarianstvi@seznam.cz. Diky! :)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.