machovka | •
|
(14.1.2003 19:20:33) ....vařit je blbost, stači kopa listů jitrocele, sklenice s uzávětem a hnědý cukr(samozřejmě, že to nemusí být ten déééésně drahý třtinový, ale řepný za 18kč kg)....no a pak se jen vrství na střídačku jitrocel - cukr -jitrocel....sklenice se zavře a dá se na okno, zhruba za 14 dní jitrocel pustí šťávu, cukr se rozpustí a můžete stáčet :-). Dělám to už pár let a je to fajn, dá se to udělat i s medem. Sirup je konzervován cukrem, takže stačí skladovat dole v lednici a vydrží dlouho. No a pokud se nemoc nedostaví, sladíme si tím občas čaj a radujeme se, že jsme si to upatlali sami. Jó, taky to jde nechat kvasit...jednou z toho byla i slušná medovina...ale na to je odbornik manžel
|
Jája | •
|
(14.1.2003 21:10:15) Machovko,co je to ten hnědý řepný cukr????Pod jakým názvem a kde se prodává?A kolik které části se dává?Kdy? My jsme totiž velkospotřebitelé jitrocelového sirupu v zimě,tak bych si ráda udělala domácí.Ty v lékárně jsou hodně aditivované :o(,často s alrgizujícím medem. A mimochodem - ten nejlevnější stojí v lékárně (200 ml)kolem 40 Kč,takže žádné 20,-! Uvítám rady babek kořenářek!
|
machovka | •
|
(15.1.2003 19:14:55) ....hnedej cukr(normalni repnej, ale nerafinovanej) kupuju normalne v Mainlu, jinde jsem si ho nevšimla, maj ho tam co normalni cukr. Je to kilovej polopruhlednej pytlik...urcite ho neprehlidnes. Jinak jitrocel se sbira od cervna do srpna, driv nez se objevi kvetni stvoly. Staci ho nekde na pekny prochazce narvat, oprat...a s tema pomerama si nejak hlavu nelamu. Zacnu jitrocelem, napechuju tak 1,5-2cm - stlacim, zasypu tak 1cm cukrem a zase dam jitrocel. Jo pokud by ti v lednici zcukernatel, dej ho do teply(ne horky) lazne stejne jako se dava med.
|
|
|
|