| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chraňte sluch svých dětí

 Celkem 33 názorů.
 Tomáš Klapka 
  • 

termín hluchoněmý X neslyšící 

(2.7.2005 13:07:31)
Pozor na terminologii. Věta "Jde-li o hluchotu oboustrannou, je postižený jedinec hluchoněmý" není zrovna nejšťastnější. Hluchoněmý je člověk, když nejenom, že má oboustranou hluchotu, ale je i němý. V tomto případě je jedinec jen neslyšící. Znám mnoho lidí, kteří mají oboustranou hluchotu a mluví.
 Ivka 
  • 

Re: termín hluchoněmý X neslyšící 

(9.9.2005 12:15:33)
Jedoduse receno, to, ze nekdo neslysi neznamena, ze je nemy. Jen nema potrebu sve hlasivky pouzivat. Termin "hluchonemy" je bohuzel zakoreneny a chce to cas, nez se bude rikat "neslysici".
Jinak je clanek docela dobre napsany, skoda tehle vety, ta tam ani byt nemusela.
A k tomu, ze i neslysici deti si pro sebe broukaji. Kdyz se slysici dite slysi, bavi ho to, hraje si dal - zvatla, vyslovi prvni slova.... Ale neslysici dite se neslysi (to je celkem jasne, ze :)) - takze pro nej tato aktivita neni nijak zajimava a po case ustane.
 Gabriela Runštuková , 1 dcera 
  • 

Problémy s oušky 

(6.2.2006 20:12:53)
Dobrý den,

velmi mě zaujel Váš článek o problematice uší u malých dětí. Mám takový malý problém o kterém jsem se ale nedočetla.,, Zápach z ucha mé dvouleté dcerky,,. Od 5 měsíců věku mé dcery chodíme plavat. Velmi mou malou baví potápětní a již výborně plave pod vodou. Před zhruba 2 měsíci, jsem zjistila nelibý zápach z ouška mé dcerky. Navštívili jsme proto paní Mudr. na ORL, která nám vypláchla obě uši a nasadila parafínové kapky a po té kapičky na tři dny pro zklidnění ucha. Ouška přestali zapáchat. Do týdne se nám vše opakovalo. Nyní jsme se zdravými oušky vydrželi téměř tři týdny. Paní doktorka nám nezakázala plavat a proto jsme chodili i nadále. Dcera si začala mnout ouško znovu a začalo jí znovu zapácha, ale na bolest si nestěžuje.
Byla jsem znovu u jiného ORL lékaře , ale postup byl stejný.
Děkuji za radu co s mou malou dcerkou mám dělat.

S pozdravem maminka Gabriela
 Veronika 
  • 

Re: Problémy s oušky 

(31.10.2006 18:48:32)
Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat, při polykání mám takový zvláštní pocit v uchu.Foukal studený vítr a nafoukalo mi tam a vždy při polykání se to opakuje .... prosim poradtě
 Tereza a dvě berušky T+K 


DOTAZ 

(1.2.2009 23:57:50)
Mám 11 mněsíční dceru a už mněla 2x zánět středního ucha. samozdřejmně jí to ouško píchaly. ještě stále kojíme i když píšou že kojené děti ten zánět mají méně. U nás to neplatí.U starší dcery to nezn¨á. Slyšela jsem, že když dítě má 3x do roka píchané ouško tak se může zadarmo očkovat proti pneumokoku a prý to pomůže. Nevíte o tom někdo více?? Děkuji
 zuzini 


Re: DOTAZ 

(2.2.2009 0:05:37)
Terezo, na stránkách www.vakciny.net je ohledně očkování proti pneumokokovým nákazám spousta informací.
Mimo jiné toto:

"Konjugovaná vakcína se někdy mylně indikuje pro prevenci akutního zánětu středouší (otitis media). Mnoho klinických studií sice prokázalo snížení incidence tohoto onemocnění o 30-60%, ale na druhou stranu se ukázal zvýšený výskyt zánětu středouší u očkovaných dětí, který byl způsoben pneumokoky, které nejsou ve vakcíně zastoupeny. Zvýšení dosahuje více než 30%. Mimo to zánět středouší je vyvoláván nejen pneumokoky, ale i dalšími bakteriemi nebo viry, a tak se stává, že účinnost tohoto očkování v prevenci otitis media jakékoli etiologie selhává, tj. výskyt tohoto onemocnění je u očkovaných dětí ve shodě jako u neočkovaných dětí."




 Tereza a dvě berušky T+K 


VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 14:39:58)
DOBRÝ DEN.
MOJI DCERCE 2X PÍCHALI STEJNÉ OUŠKO. DOMLUVILA JSEM SE S PANÍ DOKTORKOU A UDĚLALI JSME TESTY Z KRVE. TAK MÁME SNÍŽENOU IMUNITU, MÁLO ŽELEZA, ALE CO MNĚ ZARÁŽÍ MÁ CHOLESTEROL NA HRANICI. COŽ MNE PŘEKVAPILO, ALE TAKÉ MOU DOKTORKU, PROTOŽE JE NÁM SKORO ROK A STÁLE KOJÍME.TAKŽE DOSTANEME OČKOVÁNÍ PROTI PNEUMOKOKU. TAK UVIDÍME JESTLI NÁM TO POMŮŽE. NEVÍTE PROSÍM NĚCO O CHOLESTEROLU U MALÍCH DĚTÍ? A JESTLI SE TO DÁ LÉČIT?
DĚKUJI ZA ODPOVĚDI TEREZA~b~
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 18:15:33)
Jestli dobře rozumím, má prodělalo Vaše dítě dvakrát zánět středouší. To není nic neobvyklého a není to ani důvod k imunologickému vyšetření. Žel nepíšete, o jaké testy se jedná, takže nevím co míníte tou sníženou imunitou a ani co znamená málo železa a co zas cholesterol na hranici (horní - dolní ?).

Nemyslím si, že ¨by hladina cholesterolu na horní hranici normy nebo i vyšší měla překvapit, pokud je Vaše dítě kojené. Žádné léčení nepřipadá v úvahu a nanejvýš se může vyšetřit hladina cholesterolu v séru tak půl roku poté, co přestanete kojit. Pokud by se skutečně jednalo o nedostatek železa, pak je otázka, zda je provázen chudokrevností nebo dalšími důsledky. Pokud ne, pak podávejte stravu bohatou železem, předpokládám, že dítě v tomto věku již není není jen kojené.

 *Jitu* 


Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 21:25:58)
Kili,
tak např. náš skoro 2letý syn měl také "jen" 3x krátce po sobě zánět stř.ucha a sama ORL lékařka mi doporučila, abych se synem k imunologovi zašla. No a ten zjistil, že má humorální imunodeficit. Dokonce to vypadá, že nás kvůli tomu odešle na kliniku. Více jsem o tom psala tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=10615754
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 21:48:06)
Hodnoty, které v článku uvádíte, jsou nižší, ale jistě se nejedná o XLA a mám za to, že nevyžadují imunomodulační ani imunosubstituční terapii.

U IgA mi chybí hladina sekrečního IgA, aby se dalo uvažovat o selektivním IgA deficitu, který někdy bývá spojen s deficitem některé z potříd IgG (zejména IgG2). Pacienti se selektivním deficitem IgA mívají ruminantní proteiny a protilátky proti kravskému mléku. Ty mohou způsobit falečšně positivní výsledek IgA, pokud enní v vyš. IA(RIA) užito králičí sérum. Pak je tu otázka sérových protilátek proti IgA a spousty dalších věcí, včetně stabvu celulární složky imunity, které by měly být známy pro diagnosu selektivní IgA deficience.

Děti, trpící skutečně CVID, trpí poněkud jinak, než jak popisujete u Vašeho dítěte. Myslím si, že deficit humorální imunity nebude Váš problém, byl bych docela klidný.
 *Jitu* 


Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 22:35:26)
Kili,
jako já budu jen ráda, když se to věkem všechno srovná. Mi jen není jasné, když mám být v klidu a dle tebe ani není důvod k imunoterapii, proč náš imunolog zvažuje postoupení synova případu vyššímu pracovišti? Sledovat synův stav přece může docela dobře i běžný ambulantní imunolog. Jedině že by fakt chtěl, aby bylo očkování řešeno přes kliniku (syn ještě není vůbec očkovaný).

Hladina sekrečního IgA se zjišťuje také z krve nebo např. výtěry ze sliznic? Pokud to budu dobře formulovat, tak protilátky proti kravskému mléku syn neměl.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 23:20:18)
Já mám pochopitelně méně informací o zdrav. stavu Vašeho syna než imunolog, který ho vyšetřuje, takže jeho slovo je jistě rozhodující, moje je odhadem z toho, co jste uvedla. Proč Váš syn nebyl očkován, to netuším. Také nevím, jestli jde o hypoIgA1 nebo A2 a další nálezy z imunol. vyš. , takže opravdu jen odhadem a ten odhad je, že Váš syn nebude mít nakonec se snížením imunity žádné potíže.

Sekreční imunoglobulin A se vyšetřije např. ve slinách.

 *Jitu* 


Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 23:46:09)
Kili, chápu, že nemůžete vědět, proč nebyl syn očkován. To byla v podstatě jen řečnická otázka. Vakcinaci zkrátka zatím imunolog na základě imunologického vyšetření nedoporučil. Naše dětská dr. mi řekla, že nejspíš z důvodu, že by si asi syn vzhledem k výsledkům imuno vyšetření nevytvořil protilátky, tak by se očkováním zbytečně zatěžoval.
 *Jitu* 


Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 23:40:21)
Milado, začínám se v tom ztrácet, je to na mě příliš složité ~d~
Asi to nechám koňovi, ten má větší hlavu ~t~
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 23:40:06)
já mám za to, že selektivní deficienci IgA bez vyšetření sekrečního IgA, dalších Ig a celulární imunity lze jen odhadnout, nikoli exaktně diagnostikovat.
Vy uvádíte hladiny IgA, které jsou jistě velmi nízké a znamenají skutečně deficit IgA s výrazně vyšším risikem infekcí zažívacího, močového a dýchacího traktu a s možností doprovodného sprue-like syndromu, při němž bezlepková dieta nemusí být efektní. Krom toho by měly být vyšetřenY protilátky proti IgA, zejména ty ve třídě IgE, což může být životně důležité.


 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(14.2.2009 23:48:17)
ohledně podtříd IgG - nepříliš často snížení hladiny některé podtřídy doprovází selektivní deficienci IgA, stejně jako hyperIgM, které jsou ale monomerní
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 0:04:01)
Já Vám věřím, jen říkám, že nemůže být asná diagnosa selektivní deficience IgA bez řady dalších vyšetření. Tušená být jistě může.

Já jsem nepsal, že Váš syn je na tom špatně.

K anti-IgA : jde hlavně o protilátky třídy IgE, dokud nebyly vyšetřeny, šlo o to, aby syn nedostal nějaký preparát, obsahující IgA (např. krevní plasmu). Téměř polovina pacientů se selektivní deficiencí IgA má IgE/anti-IgA, tak to má syn štěstí. Alergie, o kterých píšete, to už je zase
jiná věc a sprue-like syndrom zase další.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 9:50:32)
V klidu jste být mohla, když jste znala to risiko a mohla jste na ně upozornit, o nic jiného nešlo, než aby, dokud nebude vědomost o IgE/Anti-IgA, nedostal žádný přípravek obsahující IgA, což obsahuje i IVIG.

Váš dojem, že by český zdravotník nečetl onu průkazku, nemá oporu ve skutečnosti, postup pro takový případ je celkem dobře určený.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 10:36:49)
zapomněl jsem dodat, že tu "průkazku" čte každý, pokud ji ovšem pacient má sebou.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 13:58:45)
to jsme si opět nerozuměli, v takové extrémní situaci nejde o to, že by český zdravotník takovou průkazku nečetl, jako o to, že by o ní nevěděl a proto ji nečeštl. Nic není absolutní a dokonalé.

Jiný příklad : přijdete s horečkujícím dítkem do nemocnice a sdělíte, že trpí tím a tím a odevzdáte "průkazku". Další možnosti jsou v NIS a/nebo jiných databasích.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 15:01:58)
No, kdybyste chtěla dítě pojistit pro popsanou extrémní situaci, tak lze dát přívěsek s nápisem třeba "NESMÍM DOSTAT ANI STOPU IgA". Já jsem takové opatření viděl, několikrát u alergiků a jednou
u dítka s CAH, včetně návodu na postup v krisi.
Ale jistě, to už je věc každého, jak moc se chce pojistit pro ten který případ. Takový plíšek mu může vyrobit kdokoli tady, nemusí do USA, já si nemyslím, že by to zdravotníci nějak podcenmili - a jak píšu, mám takové zkušenosti s těmito přívěsky.

Není to až taková utopie.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 15:08:46)
ještě bych řekl, že kdyby se IZIP budoval lépe, než se stalo, byli bychom v té věci informací mnohem mnohem dál. Je to docela škoda.
 *Jitu* 


Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 15:46:17)
Kili jen mě to zajímá. Opravdu by si takového např. přívěšku nebo náramku zdravotníci všimli, pokud to není nějakým způsobem sjednocené, standartizované? Je bežné při akutní živothrožující situaci věnovat pozornost takovým detailům jako přívěšek, je na to čas?
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 16:53:14)
Myslím si, že na to čas je a že by si toho skutečně všimli už i záchranáři.
 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 10:27:43)
drobné nedorozumění, já jsem nemínil nějakou oficiální průkazku. Naši ambulantní specialisté vybavují děti "průkazkami" se závažnými údaji, takže různé "průkazky" mají např. děti s vrozenými vadami srdce, které indikují profylaxi infekční endocarditidy, diabetici, děti s celkovými alergickými rečakcemi, thrombofilici a další a další. "Průkazky" vypadají tak, jak je AS vytvoří.

 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 9:43:23)
No, když bylo tak bylo, já to nijak nezpochybňuji.

IgA a sekreční IgA jsou různé věci. A nejde jen o sliny, jestli mám říci, že jde o selektivní deficit IgA, pak musím vědět, že nejsou přidruženy žádné další deficience, což ovšem bez komplexního imunol. vyš. vědět nemohu. Pokud mám k disposici akorát Vámi uváděnou hodnotu IgA, je jisté jen to, že se jedná o deficit IgA a nic víc a tedy nelze říci, že jde o selektivní IgA deficienci.

U syna Jitky, myslím si, jde o transientní dětskou hypogamaglobulinaemii s dobrou prognosou.


 kili 
  • 

Re: VÝSLEDEK. 

(15.2.2009 9:52:59)
" Myslím, že to co nazýváte o protilátky třídy IgE, se správně jmenuje: anti-IgA protilátek."

Protilátky proti IgA mohou být v různých třídách, důležitá pro anafylaktickou reakci jsou ty ve třídě IgE.
 Tereza a dvě berušky T+K 


ODPOVĚD 

(14.2.2009 20:16:18)
~RvDOBRÝ DEN KILI NEBO JAK SI VLATNĚ ŘÍKATE??
NEVÍM KDE JSTE SEBRALA TAKOVÉ VĚDOMOSTI, ALE JÁ JSEM LAIK TA TO ŘÍKÁM JAK JSEM TO SLYŠELA OD SVÉ LÉKAŘKY!! A MYSLÍM SI ŽE ZVÍŠENÝ CHOLESTEROL U ROČNÍHO DÍTĚTE, JAKO MÁM JÁ JE TROCHU
ZARÁŽEJÍCÍ NÉ?? A SNÍŽENÁ IMUNITA JE SNAD JASNÉ NÉ??
TEREZA
 kili 
  • 

Re: ODPOVĚD 

(14.2.2009 20:35:08)
Jaká je hladina cholesterolu Vašeho dítěte ? Psala jste hraniční, ¨chápu to jako hranici běžné normy.
Zodpovědně Vám píšu, že to není vůbec nic zarážejícího u kojeného dítěte a že se tím vůbec nemusíte trápit.

Snížená imunita - to jasné není a pokud dítko prodělalo jen dvakrát zánět středouší a jinak nebylo nemocné, není jediný důvod se domnívat, že má sníženou imunitu, ať již v jakýchkoli paramatrech nebo vůbec.
 Tereza a dvě berušky T+K 


ODPOVĚD 

(14.2.2009 21:07:04)
TAKŽE JESTLI TO DOBŘE CHÁPU TAK KDYŽ JE TEN CHOLESTEROL NA HRANICI TAK NENÍ SE NIČEHO OBÁVAT??JEŠTĚ SE CHCI ZEPTAT, JESTLI NEMOHU MÍT TŘEBA JÁ ZVÍŠENOU HLADINU CHOLESTEROLU, KDYŽ KOJÍM? NEMOHU TO PŘENÉST??
A SNÍŽENOU IMUNITU ZJISTILA P. DOKTORKA S KRVE DCERKY ,KTEROU JÍ VZALI. UDĚLALA KREVNÍ OBRAZ A S TOHO TO ZJISTILA, PROTOŽE MNĚLA PŘI KAŽDÉM ZÁNĚTU OUŠKA DOST ŠPATNÝ PRŮBĚH, VYSOKÉ TEPLOTY , ANTIBIOTIKA
 kili 
  • 

Re: ODPOVĚD 

(14.2.2009 21:15:45)
myslím si, že nemusíte mít žádné obavy, ani kdyby byla hladina cholesterolu nad hranicí normy.
Při odezření na dědičnou poruchu metabolismu tuků byste jistě byla vyšetřena dávno, pro to ale samotné vyšetření cholesterolu nestačí. Obavy, že by skrze zvýšenou hladinu cholesterolu ve Vašem séru došlo k nějakému nadměrnému příjmu cholesterolu Vaším mlékem, jsou zbytečné, nic takového se nestane.

Nejen hnisavý zánět je provázen horečnatou reakcí, hnisavý zánět středouší je patřičným důvodem k podání antibiotik. Jsem přesvědčen, že Vaše dítě žádnou poruchu imunitního systému nemá. Odkud jste ?
 Tereza a dvě berušky T+K 


ODPOVĚD 

(14.2.2009 23:46:15)
NO A CO SI TEDY MYSLÍTE O TOM OČKOVÁNÍ PREVENTALEM? MNĚLI BYCHOM BÝT OČKOVÁNÍ ZA DARMO ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ. JINAK JSME ASI 30KM OD PLZNĚ.
 kili 
  • 

Re: ODPOVĚD 

(14.2.2009 23:51:41)
O vhodnosti indikace očkování Prevenarem rozhodné očkující lékař, který má pro to dostatek informací. Obecně bych očkování doporučil vzdor možným bouřlivějším postvakcinačním reakcím.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.