| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chraňte sluch svých dětí

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
kili
  • 
15.2.2009 16:53:14
Myslím si, že na to čas je a že by si toho skutečně všimli už i záchranáři.
Ennywan
15.2.2009 15:46:17
Kili jen mě to zajímá. Opravdu by si takového např. přívěšku nebo náramku zdravotníci všimli, pokud to není nějakým způsobem sjednocené, standartizované? Je bežné při akutní živothrožující situaci věnovat pozornost takovým detailům jako přívěšek, je na to čas?
kili
  • 
15.2.2009 15:08:46
ještě bych řekl, že kdyby se IZIP budoval lépe, než se stalo, byli bychom v té věci informací mnohem mnohem dál. Je to docela škoda.
kili
  • 
15.2.2009 15:01:58
No, kdybyste chtěla dítě pojistit pro popsanou extrémní situaci, tak lze dát přívěsek s nápisem třeba "NESMÍM DOSTAT ANI STOPU IgA". Já jsem takové opatření viděl, několikrát u alergiků a jednou
u dítka s CAH, včetně návodu na postup v krisi.
Ale jistě, to už je věc každého, jak moc se chce pojistit pro ten který případ. Takový plíšek mu může vyrobit kdokoli tady, nemusí do USA, já si nemyslím, že by to zdravotníci nějak podcenmili - a jak píšu, mám takové zkušenosti s těmito přívěsky.

Není to až taková utopie.
Milada.
15.2.2009 14:30:21
Kili,

ale tady snad jde o extrémní situace, ne?~d~ Jiné situace neřeším, neboť když je tam dospělý, který ví, že dítě má ten a ten problém - dejme tomu dítě kolabuje po hmyzím bodnutí, tak vždycky ten dospělý řekne - dítě má tu vosu, nemohla ho štípnout?

Jenže když jde dítě samo do cukrárny, tam od odpadkovýho koše přilítně vosa a píchne ho do ruky, prodavačka za pultem vosu neuvidí, uvidí jen kolabující dítě a zavolá pomoc, tak dobrá, zavolá pomoc.. Ovšem pokud by dítě u sebe mělo něco-cokoliv, co by na problém s vosou upozornilo, tak jsou záchranáři snad o něco dále, ne? ~d~
Pokud bychom žili v USA, tak má dítě na krku plíšek, který na vosu upozorní a hned je jasněji.
A o to mi jde. I kdyby takové dítě nosilo cokoliv, tak si lékaři v ČR budou myslet, že to je přívěšek.

Trochu se to pohnulo o ty náramky, ale stejně mi není jasné, zda to všude zdravotníci znají. Info o náramku zde:
http://www.babyplanet.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=128&Level=23

Třeba v Olomouci s tím pokročili přímo v nemocnici, viz tady:
http://olomoucko.regiony24.cz/zdravotnictvi/vypis.aspx?ID_clanku=32997
Takhle bych si to třeba představovala já - náramek, který je voděodolný, má takovou a takovou barvu, nesmývatelnou fixou se na něj dá to a to napsat. A hlavně by to věděli v celé republice, popř. v Unii? ~d~ Asi hodně velká utopie, no ~d~


kili
  • 
15.2.2009 13:58:45
to jsme si opět nerozuměli, v takové extrémní situaci nejde o to, že by český zdravotník takovou průkazku nečetl, jako o to, že by o ní nevěděl a proto ji nečeštl. Nic není absolutní a dokonalé.

Jiný příklad : přijdete s horečkujícím dítkem do nemocnice a sdělíte, že trpí tím a tím a odevzdáte "průkazku". Další možnosti jsou v NIS a/nebo jiných databasích.
Milada.
15.2.2009 13:40:30
Kili,

moc tomu neveřím.

Příklad:
Dejme tomu, že Váš specialista ve Vsetíně napíše dítěti průkazku. Dítě pojede s celou třídou autobusem na výlet do Prahy na Hrad. Autobus nabourá, třídní učitel a dítě je v ohrožení života, dítě potřebuje transuzi krve (dospělý, který o problému ví tam žádný není). V tu chvíli (mi teda neříkej), že když je dítě v ohrožení života, že nějaký zdravotník prohledává batohy, určuje který batoh je čí a hledá případné průkazky.

Já tomu nevěřím.
kili
  • 
15.2.2009 10:36:49
zapomněl jsem dodat, že tu "průkazku" čte každý, pokud ji ovšem pacient má sebou.
kili
  • 
15.2.2009 10:27:43
drobné nedorozumění, já jsem nemínil nějakou oficiální průkazku. Naši ambulantní specialisté vybavují děti "průkazkami" se závažnými údaji, takže různé "průkazky" mají např. děti s vrozenými vadami srdce, které indikují profylaxi infekční endocarditidy, diabetici, děti s celkovými alergickými rečakcemi, thrombofilici a další a další. "Průkazky" vypadají tak, jak je AS vytvoří.

Milada.
15.2.2009 10:18:20
Kili,
nechtěla jsem do té debaty zabředávat, ale už jsem zabředla, ach jo.

Tak ještě link na průkazku alergika, kterou časopis Alergie, astma, bronchitida jednou dal svým předplatitelům:
http://fifinka_girl.sweb.cz/prukazka2.jpg

Na druhý straně této průkazky jde vypsat, co má dítě za problém. To tam syn samozřejmě vypsaný měl, ale nikdo by to nečetl, není to žádný oficiální dokument.
V případě děti např. alergických na potraviny je to asi lehčí, tam většinou paní učitelka bývá zasvěcena do problému a muže ji napadnout, že dítě má problém po jídle. V případě bodnutí sebou často dítě nosí třeba Epipen.
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.