Slonisko |
|
(22.10.2016 19:25:59) Situace je taková: mám tu ovci no spíš jehně, zabíjelo se myslím včera (nebo předevčírem) a na středu pozvané rodiče na oběd. Dnes večer plánuju, že jí rozdělím na součásti a uložím do mrazáku, ale nechce se ni ten kus, co budu dělat ve středu (a ještě nevím co a jak, čekám na inspiraci) zbytečně na dva dny mrazit. je šance, že maso do tý středy vydrží v lednici jen tak? Nebo nějak naložený?v tom případě uvítám tipy na naložení i následné zpracování. A klidně přidejte i nějaký oblíbený recept na skopové.
|
Arni |
|
(22.10.2016 20:00:10) Jehněčí se stejně má nechávat odležet, nikdy se hned nemrazí. Do středy ti klidně vydrží, doporučuju nasolit a naložit ho do oleje, česneku a rozmarýnu (pokud nemáš v plánu jiný recept, tak vynech rozmarýn). Mám to v uzavíratelné míse a několikrát za den to "protřepu". Maso je vždy vynikající.
|
Lady V. |
|
(22.10.2016 20:12:52) Určitě bych nesolila ani nemarinovala.
|
|
|
Lady V. |
|
(22.10.2016 20:16:06) Jehněčí by se melo nechávat odležet, to ovšem dneska nikdo nedělá a raději to zataví do vakuové fólie, kde maso prý taky zraje, ale spíš se teda maceruje ve vlastní krvi. Zabalila bych to do utěrky (aby měl přístup vzduch) a dala do ledničky. Takto můžeš jehněčí a hovězí skladovat docela dlouho - pozor, teče z toho, tak to dej ještě na talíř.
|
Slonisko |
|
(22.10.2016 20:51:44) Lady díky, asi to tak udělám, mně se ho právě nakládat moc nechce, miluju tu chuť a přijde mi škoda jí něčím kazit. Ale ten zbytek asi bude muset dneska do mrazáku, nemám to kde skladovat.
|
|
achje |
|
(22.10.2016 21:56:26) jakou krvi?? maso je uz davno odkrvene, ty noumo
|
wer |
|
(23.10.2016 7:34:40) Jak odkrvené? Nějaká krev tam zůstane, ta právě konzervuje, před skladováním a mrazením se nemá maso omývat, až před přípravou. Škoda mrazit.
Do středy vydrží, v lednici bez problémů.
|
achje |
|
(23.10.2016 23:30:15) škoda času s vámi, ale ok. všechno maso (tedy zabitý živočich) se na jatkách při porážce důkladně odkrví. červené maso má svoji barvu díky myoglobinu, který se nachází ve svalech. svaly jsou, jako ostatně lidské i zvířecí tělo obecně plné vody. to červene, ktere teče z masa, jak syroveho tak i tepelne upraveneho, není krev, ale ona červená voda.
|
|
|
|
achje |
|
(22.10.2016 21:56:27)
|
|
|
Filip Tesař |
|
(23.10.2016 8:56:44) Jasně, že vydrží, aspoň se rozleží. Ještě lepší je špajz, komora, sklep s teplotou kolem 5-10 stupňů, kde to trochu větrá, ale lednice je taky dobrá. Maso odležením povolí, bude křehčí a chutnější.
|
Slonisko |
|
(23.10.2016 11:25:48) Díky, to bych musela dát do garáže, ale tam je dost velké riziko, že by si na něm pochutnal někdo jinej. Lednice je jistější.
|
|
|
|