bono |
|
(4.2.2014 17:29:13) zdravím, pokud děláte ke kačeně červené zelí, děláte hlávkové, sterilované nebo kysané? Chtěla bych na víkend vařit dvoje zelí bílé i červené. Bílé - budu určitě dělat domácí naložené kysané zelí dle našich zvyklostí. Jak vhodně pokrm doplnit o zelí červené? Zkoušela jsem červené sterilované s jíškou /cibule, sůl, cukr, ocet/ a švestkovým kompotem,popř. s trnkama (povidla) dále pak jsem zkoušela hlávkové s tímtéž....O syrových bramborech či hroznových bobulích vím, někdo prý dává rybízovou marmeládu..., ale nemáte někdo nějaký faaakt vymazlený recept na červené zelí ke káči? A jaké děláte knedlíky? Mě už ta klasika typu houskový kynutý, či bramborový nebaví.
|
angrešt |
|
(4.2.2014 17:42:55) Dělám červené z hlávkového, s jablky a rybízovým želé.
Místo knedlíků dělám někdy lokše.
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(4.2.2014 17:53:03) červený dělám z kyselýho červenýho a dochucuju povidlama, skořicí a malilinko hřebíčku. já ale obecně moc dušený zelí nemusím a pokud, tak jednou za čas. jo a ke kachně dělám houskáč, nebo bramborový špalíčky, až bude můj zlobivý orgán venku, chystám oslavu s kachnou a to bch mohla zkusit i ty lokše ale spíš skončím u bramborových šištiček
|
angrešt |
|
(4.2.2014 17:55:33) Tak Ty bys těžko mohla používat jiný než kysaný, což? Byla by to svatokrádež
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(4.2.2014 21:01:01) tatínkovo kysaný teda oni si ho samozřejmě i pěstujou, takže běžně nám hřadujou hlávky bílýho i červenýho ve špajzu, ale syrový zelí já jím jen tak, různé saláty max lžíci a víc ne. nej je krouhaný na ,,zobačku,, a pak kysaný, klidně ,,na prasáka,, z pytlíku a přiznám se, že mi ani nechutná třeba domácí od tchánovců, maj ho takový hrubý, nebo jak to popsat, ta chuť není vůbec příjemná. to ,,naše,, je jemný, tenký nudličky, krásně kmínovaný. musím někdy ochutnat bolehošťský, to je prej taky vyhlášený
|
|
|
|
Fren |
|
(4.2.2014 17:57:41) já jsem ted přešla už jen na karlovarské a ještě mě to holky tady naučily dělat v mwt-a je to fakt paráda,za 6 min hotovo.Rodině tyto knedlíky moooc chutnají,v obchodě prodávají šišku za cca 30,-Kč,ale bývají brzo prodány,tak když na ně trefím,radši je koupím,je to rychlejší a jsou stejně dobré a cenově to vyjde skoro na stejno.Nebo úplně-když připočtu krom surovin i čas s tím strávený a eneergii na uvaření.
|
|
Monika |
|
(4.2.2014 18:36:35) Nejsem žádný odborník, ale pokud budeš to jedno zelí dělat z kysaného, tak si neumím druhé představit jako "dušené na sladko", ta úprava by měla mít podle mě stejný základ, jen případně jinak ochutit?
|
bono |
|
(4.2.2014 18:52:37) tak dejme tomu, že i to červené by mělo být nějak "naložené" (ale je to pravidlo?), ale jak ochutit? Obětovat kompot z kadlátek za 35,-kč, nebo stačí nějaká ta marmeláda, povidlo...třeba třešňových kompotů máme plnou pr...l, ale to se asi nehodí ?????
|
Monika |
|
(4.2.2014 19:12:02) Ha, ha, to už je na mě moc, vůbec jsem netušila, že se nějaké kompoty do zelí dávají, slyšela jsem max. o jablkách. Musí být zrovna to zelí "hřebem večera", ocení to někdo až tak? Já dělám jen klasické sladkokyselé dušené zelí s cibulkou (a troškou jíšky, nesnáším ten rozvařený blempc, co bývá často v hospodách), druhá varianta (používám ale spíš v létě a ke kachně asi vůbec) je koupené sterilované sladkokyselé nebo kyselé a třetí varianta je studený zelný salát, ale to samozřejmě ke kachně asi ne.
|
bono |
|
(4.2.2014 19:22:03) jj, my dáváme jablka dovnitř kačenky a pak nakrájené na talíř k porci. Zelí se v našem kraji dělá spíš alá ta blemta, jsme takhle zvyklí. Ale fakt ujíždím na různých úpravách zelí k masu v závislosti na regionech, ráda se poučím + šlo mi mimo jiné o to ozvláštnění nějakým tím ovocem a tak
|
angrešt |
|
(4.2.2014 20:07:25) To by Ti mohlo chutnat zelí podle anglického receptu, dělá se v troubě. Kdybys chtěla recept, můžu vyfotit z kuchařky. Je hrozně dobré.
|
*Aida* |
|
(4.2.2014 22:32:50) Myslis od Delie Smith? Doporucuju, fakt mnamka. A mam vyzkousene i mrazeni, protoze kdyz uz to delam.....
|
bono |
|
(5.2.2014 6:53:18) dá se někde najít odkaz? Vyhazuje mi to zapečená masa se zelím
|
|
angrešt |
|
(5.2.2014 16:24:16) Nemyslím Delie Smith, myslím MAry Berry, ale je možné, že je to něco hodně podobného. Mary Berry jsem vyfotila tu, je to něco takového?
|
angrešt |
|
(5.2.2014 16:51:34) A včera jste mě tu, ženy, tím zelím tak zblbly, že jsem dneska koupila červenou hlávku a dělám na večer to zde zmíněné anglické
|
bono |
|
(5.2.2014 18:40:29) díky za ofocení, nejhodnější ...snad je zelí to pravé zimní téma pro vás všechny
|
|
angrešt |
|
(5.2.2014 20:15:03) Zelí jsme k večeři skoro všechno snědli, tohle je fakt dobrá úprava, jak se peče a nešmrdlí na sporáku. Já si k němu sice opekla kousíček domácí slaniny, ale manžel (sic!) nechtěl vůbec nic dalšího, že tohle je tak dobrá úprava zelí, že mu stačí. A dvakrát si přidal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radka | •
|
(5.2.2014 12:18:45) bílé dělám vždy z kysaného, červené ze sterilovaného, postup stejný, zahuštuju cibulovou jíškou (slaninu a špek nerada, takže jen sádlo, cibule, mouka) dochucení u bílého jen cukr, u červeného ocet a cukr
|
|
|
Dobra1 |
|
(4.2.2014 19:11:10) Já dělám základ ze smažené cibulky a cukru, lehce zkaramelizovat, nalít trochu vody, pak pridat kysané a sterilované zelí v poměru 1:1, dusit, pak zaprášit hrubou moukou, dochutit cukrem, solí či octem, provařit ještě 15 min. tu mouku a hotovo. Kompot ani zavařeninu žádnou,zvláštní chuť dodává ten karamel.
Knedlíky dělám někdy hrnkové, t.j. houskové s práškem do pečiva.
|
bono |
|
(4.2.2014 19:15:32) dík, 1:1 a zkaramelizovat základ, to je hodně zajímavý
|
|
angrešt |
|
(4.2.2014 20:06:26) Karamelizovaný základ zní dobře.
|
Dobra1 |
|
(4.2.2014 22:31:50) Je to dobré i na čerstvé zelí, jen pozor, aby se karamel nepřipálil. Jakmile cukr zežloutne, hned zalívám vodou, cca 1 dcl a přidám to zelí. Kysané se sterilovaným míchám proto, že jen kysané sice chutná mně, ale dětem moc ne,jen sterilované je zase jiné. Na zahuštění se dá dát i jemně nastrouhaná brambora, raději hodně škrobovitá.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(4.2.2014 19:19:36) Červený nedělám, ale u známých dělají moc dobré ze sterilovaného, maličko přichucené cukrem a červeným vínem. Knedlík karlovarský, děláme ho na páře.
|
|
Kivík |
|
(4.2.2014 19:59:30) Koupím červené zelí Efko ve sladkokyselém nálevu, sleju ho, ale neproplachuju (zkoušela jsem jednou vařit i s tím nálevem ale bylo to moc ostrý). Dám ho vařit do vody, vařím 45 minut (šlo by i míň ale takhle jsem si jistá, že bude fakt hotový). Když už je voda skoro vyvařená, zahustím klasickou jíškou (zkoušela jsem chlebem - nezahustilo, jablkem - nezahustilo, bramborou - byla z toho cítit). Ochutím trochou cukru, trochou octa, ale není třeba moc, to zelí Efko je už samo o sobě dobré. Prostě podle chuti. A osolím samozřejmě. Toť vše. Zkoušela jsem jednou vařit i hlávkové, myslím, že jsem ho dělala stejně, jen déle vařila, cca hodinu, ale jsem líná ho krájet
|
|
Suza007 |
|
(4.2.2014 20:05:26) já teda koupím červené zelí v pytlíku a jenom ho ohřeju. A je překvapivě dobré
|
Fren |
|
(4.2.2014 20:26:33) Já právě používám jenom bílé kysané zelí z pytlíku,a nikdy nevařím,ani ke kačeně,huse.Udělám na to jen zálivku z vody,trochu octa,cukru,zahřeju v mwt,at se lépe cukr rozpustí a naleju to na zelí a zapracuju.Vždy si to všichni moc pochvalují a já mám dobrý pocit z toho,že to 1) nepřišlo o žádné vitamíny 2)že je to téměř bezpracné a přitom tak dobré
|
|
|
TiNiWiNi |
|
(4.2.2014 20:19:10) Já osmažím cibulku do zlatova, přidám lžíci cukru, nechám zkaramelizovat, zaliji pul deckou červeného vína, vložím červené zelí z pytlíku, ocet, sůl, kmín, jedno nahrubo nastrouhané jablko a 1-2 lžičky koření do perníku, zaliju vodou a dusím doměkka. Nakonec docukruju, kdyžtak přisolím, přioctuju, podle chuti. Tento recept mám od tety, která používá červené zelí ze sklenice, já kupuju v Rakousku pytliky. Nemůže nevyjít.
|
|
bono |
|
(5.2.2014 6:54:03) všem moc děkuju. Co příspěvek, to inspirace
|
|
Krabatka |
|
(5.2.2014 8:28:51) Kromě zmíněných úprav jsem též pekla kuře či kachnu přímo na tom zelí. Je vynikající. Pouze dám na dno pekáče, ochutím dle zvyku, podliju vodou a na něj dám kuře, nebo kachnu.
|
|
|