| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sexuální zneužívání může trvale poškodit sebeobraz dítěte

 Celkem 46 názorů.
 Lenka 
  • 

To je sice hezký... 

(5.6.2013 11:31:05)
zato když je spousta dětí často proti svojí vůli nucena, podrobovat se vyšetření někde na gynekologii a nechat si ošahávat svoje pohlavní orgány, tak nikoho nezajímá, že to pro to dítě může být stejně traumatické a ponižující, jako když ho v parku ošahává nějakej úchylák. Tady to dospělý zkrátka odbydou tím, že když jde o zdraví, tak že přes to nějede vlak a že "před doktorem se přece nemusíš stydět" jako kdyby to byla nějaká éterická a bezpohlavní bytost...Aby si to zas někdo špatně nevyložil, opravdu netvrdím, že prohlídka u doktora je špatná, pokud není nezbytná. Tvrdit však, že tento druh sexuální zneužívání nemůže zanechat následky, nebo že zkrátka žádným sex. zneužíváním ani není, jenom proto, že to tak někdo řekl je pitomost. Pro to dítě to může bejt úplně stejně otřesný. Hrůza kolik rodičů nechá svoje děti prohlížet, i když to vůbec není třeba a dítě se tomu evidentně bráni, třeba kvůli neopodstatněným výhružkám o jeho zdraví.
 Raďulka 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 13:32:30)
Lenko souhlasím, zírám kolik malých holčiček bývá takto vyšetřováno naprosto běžně a s proslovem matky, že to je kvůli jejich dobru ~a~
 Mortadela 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 14:15:20)
No, tak tohle chvíli vykládejte nám, matkám, co léta řešíme zdravotní problémy svých dcer. U nás bohužel přišly na řadu i stěry na gynekologii. A ne, fakt nehodlám hodit zdravotní potíže svého dítěte za hlavu a odbýt to tím, že se nebude léčit, jelikož by z toho mohla mít trauma. To jsou zase extrémistické názory... ~a~
 Lenka 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 17:44:31)
Do extrému to převracíš ty. Psala jsem,že když není jiná možnost, tak se tam jít samozřejmě musí. Jen se mi nelíbí, jak lidi na jednu stranu neskutečně vyšilují nad tím, když by mohl malé dítě ošahávat nějaký "úchyl" a prohlašují, že to na něm zanechá neskutečně velké trauma až na dosmrti a vzápětí říkají, že je jim úplně jedno, pokud by mělo mít jejich dítě trauma z toho, že mu nějaký doktor bude prohlížet pohlavní orgány, pokud je v sázce jeho zdraví. Je mi jasné, že dospělý to vnímá úplně jinak, ale z pohledu toho dítěte to může být NAPROSTO stejný zážitek a také žijeme s tím, že se s tím "hold musí nějak vyrovnat".
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 14:47:45)
- " nikoho nezajímá, že to pro to dítě může být stejně traumatické a ponižující, jako když ho v parku ošahává nějakej úchylák."

no, jistojistě to nelze srovnat takto, a jistojistě to není tak, že to nikoho nezajímá


- " Hrůza kolik rodičů nechá svoje děti prohlížet, i když to vůbec není třeba a dítě se tomu evidentně bráni, třeba kvůli neopodstatněným výhružkám o jeho zdraví"

a jak mají vědět, že to není třeba ?
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 15:08:22)
No, tak to zní teda dost drsně. To by mě zajímalo, kdo by nutil dítě nechat prohlížet na gynekologii, když by věděl, že je to zbytečné. Asi vždycky se tam jde z nějakého důvodu, i když se pak třeba ukáže, že o žádný problém nejde, ne?
A pokud jde o stud, tak to je snad normální, že se dítě stydí (já zdaleka nejsem dítě a stydím se taky), ale prostě někdy je potřeba to překonat, ne? Stejně to každou holku jednou čeká a je jasné, že poprvé je tam navíc strach z neznámého. Já se bála i styděla, když jsem šla poprvé (cca v 16i?) a to jsem šla sama dobrovolně, nikdo mě nenutil (dokonce to ani nikdo nevěděl, ještě víc, než jít k doktorovi jsem se styděla o potížích mluvit doma)
 Lenka 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 17:46:09)
Já myslím, že každou holku to určitě nečeká ~;)
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 19:14:37)
Jakože některá nepůjde nikdy v životě na gynekologii? No, tak vyloučené to samozřejmě není, ale pokud bude mít moje dítě nějaké potíže, tak ji tam vezmu a nebudu soutěžit o vítězství v soutěži "schválně, do kdy to půjde bez gynekologa"
 kreditka 


Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 15:50:26)
Lenko asi mají rodiče důvod ne? Hele já taky táhla minulý týden kluka na ORL jen proto že jsem měla "dojem" že špatně slyší...taky jsem myslela že možná zbytečně, kluk tam brečel co brečel řval když mu doktor koukal do nosu a do uší... jo možná z toho bude mít trauma, ale v každým případě se mu nezastaví vývoj jen proto že bych mávla rukou nad svým dojmem, protože se špatný sluch skutečně potvrdil. Jasný je to ORL není to gynda, ale nepříemné pro kluka to bylo až dost
 A. 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(5.6.2013 16:57:26)
souhlas!
 Kala 


Re: To je sice hezký... 

(9.6.2013 11:34:14)
Lenko, děkuji, žes to napsala! Konečně to někdo někde zmínil! Jsem totiž přesně tento případ, od dětství jsem trpěla na záněty močových cest, ty hrůzy, který jsem jako malá zažívala v nemocnicích, ty bych opravdu nikomu nepřála. Neustále jsem někde musela dávat nohy od sebe, teď čůrej, teď nečůrej, ono to nejde, tak mi mačkali břicho, dělali mi různé výtěry, často to bolelo, bylo to strašně nepříjemný psychicky i fyzicky, někdy u těch ambulantních vyšetřeních byla i máma, ale nějak to neřešila, nevím, asi to brala jako nutnost a mojí psychiku nikdo neřešil, jednou v nemocnici dokonce doktor při jednom vyšetření ani nepočkal, až zabere injekce, abych usnula (pořád se mne chodil ptát, jestli už se mi chce spát, nechtělo se mi, tak rozhodl, že nevadí, že to udělá při mém vědomí a ať mě sestry připraví) a pak mi tam strkal nějakou hadičku, řvala jsem, tekla krev, on mi ještě vynadal a že doufá, že nebudu žalovat mámě (nežalovala jsem), pamatuju si ten vyděšenej výraz sestřiček... jako fakt strašný. Máma směla na návštěvy 2x týdně a když nestihla návštěvní hodiny, tak smůla. Bylo mi šest a trvalo to do puberty. Dodneška (35 let) jsem měla jen 2 pohlavní styky, neoslovily mě, prázdno, sex mne vůbec neláká atd. atd. Dlouho jsem nechápala proč, všude se mluvilo jen o sex. zneužívání doma a mne by vůbec nenapadlo, že i tohle, co se mi v dětství dělo, vlastně nebylo v pořádku a byl to pořádnej průser. Takže i taková může být realita...
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 9:02:46)
No, tak to je jasný, že takové zážitky dítěti (a asi ani dospělému) nepřidají, ale to se myslím týká pobytů v nemocnici a zdravotních potíží celkově. Ale hlavně, jak tady přitakáváš tomu názoru Lenky o "zbytečných vyšetřeních", ty jsi přesvědčená, že ta tvoje vyšetření byla zbytečná??? Při těch všech opakovaných zánětech to vaši neměli řešit a brát tě "zbytečně" k doktorovi? Já nevím, jestli ty postupy léčení, které lékaři zvolili, byly O.K. (určitě ne v té situaci s "neuspáním") a nejlepší možné, ale to vaši asi taky vědět nemohli, prostě jsi měla zdravotní problém (bohužel zrovna v takové choulostivé oblasti), tak šli s tebou k doktorovi.
 niva 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 15:58:03)
Ano, možná že to bylo třeba, možná taky ne. Ale to nic nemění na tom, že jí prostě bylo ublíženo a že si nese následky do dneška (a opravdu hodně velké následky, možná i větší, než ten zdravotní problém) to prostě neokacáš. Nebo snad budeme dělat, že se nic nestalo a že nikomu nebylo ublíženo jenom proto, že to bylo "nevyhnutené ze zdravotních důvodů"??? Té ženě prostě BYLO ublíženo, ať už to bylo nevyhnutelé v zájmu zdraví, nebo ne, takže bysme nad tím rozhodně neměli mávnout jen tak rukou.
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 16:17:29)
"prostě BYLO ublíženo, ať už to bylo nevyhnutelé v zájmu zdraví, nebo ne"

to znamená, že kdyby to takto platilo obecně, bylo by ublíženo nemcnému se zhoubnmým nádorem tím, že byl ozařován či mu byla podávána chemoterapeutia a podrbil se operaci na mozku. Chci tím naznačit, že sloveso oblížit není v daném kontexti šťastně zvoleno.
 niva 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 17:10:59)
Tento člověk se mohl aspoň svobodně rozhodnout, jestli se chce nechat léčit, nebo ne. Pokud jde o zásah do těla, tak se o "ublížení" samozřejmě mluvit dá, stejně jako v případě té ženy, která to navíc zažívala proti svojí vůli a se zbytečnou krutostí. Nebo snad budem poškozování těla jednou označovat za ublížení a jednou ne? Chceš říct, že se o žádné ublížení nejednalo, pokud to mělo určitý záměr že se jí nikdo ani nedotkl??? Když někomu vyrazím dveře abych mu vykradla byt, tak je to samozřejmě zločin, zatímco když vyrazím dveře, abych zachránila lidi z hořícího domu, tak je to chválihodný čin, to však nic nemění na tom, že došlo v obou případech k vyražení dveří. Nebo mi chceš tvrdit, že ve druhém případě ty dveře zůstaly neporušené a nerozbyté? Nazývejme prosím věci pravými jmény.
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 17:27:41)
- "Tento člověk se mohl aspoň svobodně rozhodnout---"

to je vyjádření dojmu toho, kdo takovou "svobodu" rozhodnutí nemusel užít

- " se o "ublížení" samozřejmě mluvit dá.. "

jistěže, pokud není nezbytné. Obecně chápeme význam slova ublížit jako význam spojený s úmyslem či nedbalostí


- " poškozování těla jednou označovat za ublížení a jednou ne? "

jisteže ano, nejen těla, ba i duše


- "Chceš říct, že se o žádné ublížení nejednalo..."

to říci nechci, co jsem vyjádřit chtěl, to jsem i napsal, nemohu soudit něco, co je podáno jednou stranu bez slyšení strany druhé


- " Nebo mi chceš tvrdit, že ve druhém případě ty dveře .."

ani k tomu nechci nic tvrdit, už pro nepatřičnost toho příměru
 niva 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 17:35:20)
Víte, že jsem to čekala? Můžeš mi říct v čem ti ten příměr přijde nepatřičný? To bude asi proto, že se na to díváš svým naprosto subjektivním pohledem. Podle mě je to naprosto přesný příměr. Nevím proč by jedno sexuálně zneužité dítě mělo být litováno, zatímco jiné žít jenom s tím, že to musí brát tak, jak to je a nestěžovat si, protože to bylo přece pro jeho dobro. Pokud jde o vyražené dveře, můžeme si následek představovat třeba tak,že se dveře budou muset opravit a ne tam nechat prázdnou díru a dělat že se nic nestalo jenom proto, že šlo o bohulibý účel. Stejně tak má tato žena právo být naštvaná, cítit se ublíženě a mít to těm lidem za zlé nikoliv poslušně držet ústa a neztěžovat si na to, že jí to ublížilo, když jí to evidentně ublížilo a ještě být za to vděčná, když to tak necití.
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 17:51:22)
- " v čem ti ten příměr přijde nepatřičný? "

nemá principiální analoga


- "se na to díváš svým naprosto subjektivním pohledem."

právě naopak


- "proč by jedno sexuálně zneužité dítě mělo být litováno, zatímco jiné žít jenom s tím, že to musí brát tak, jak to je a nestěžovat si, protože to bylo přece pro jeho dobro. "

principiálně špatně vytyčený problém, tu nejde o spotr o to, zda má kdo právo na lítost či stížnost


- "Pokud jde o vyražené dveře... "

dveře bych nechal stranou, jde o principiálně odlišnou věc


- " držet ústa a neztěžovat si..."

inu, "that´s the question", neztěžovat si
 niva 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 18:06:09)
Odlišná věc, je to podle tebe, já tvrdím, že je to naprosto stejný přístup. A nemusíš mi tu postupně vypisovat všechny moje věty, abys je vzápětí všechny nějak popřel. Já se ti tu jenom snažím vysvětlit, že nemůžem měřit utrpení lidí dvojím metrem.

Paní zde jenom přesně popsala své (dost nepříjemné pocity) ze zákroku.

Vy jste jí okamžitě odpověděli, něco ve stylu: To ale bylo nutné, pokud šlo o zdraví. Popírá to snad někdo? Říkám snad já, že na ten zákrok chodit neměla? Ne. Ale to přece neznamená, že by neměla právo se cítit ukřivděně a nebo naštvaně.

Proto vůbec nechápu, proč tu píšeš něco o tom, že "zákrok byl nutný v zájmu zachování zdraví" protože to s tím principiálně absolutně nesouvisí. Musí ti být jasné, že jediné, co si z toho můžu logicky vyvodit je tvůj názor že - je to nutné v zájmu zdraví = nemáš právo si na nic ztěžovat a cítit se ublížen a ani o tom psát na internetu.

Pokud budeš chtít tento odstavec popřít a tvrdit, že jsi nikdy nic takového neřekl (jako že nemá právo si stěžovat), tak mi prosím pověz, proč jste tedy na vyjádření negativních pocitů z vyšetření odpovídali tvrzením, že to bylo v zájmu zdraví nutné a ptali se něco ve stylu "takže by bylo lepší se vůbec neléčit", protože skutečně nechápu, jakou mají tyto prohlášení souvislost s tím, že se ta žena po vyšetření cítila hrozně a že má kvůli tomu zničený život.

To bysme pak klidně tomu dítěti, které zneužije nějaký úchylák mohli říct, že se s tím hold musí nějak smířit a neřešit to, protože jiné dítě se taky muselo smířit s tím strašně nepříjemným vyšetřením, které na něm zachovalo úplně stejné duševní následky.

Nevidím důvod, proč by člověk nemohl popsat své negativní pocity, které ze zákroku měl a tudíž s ním ani nesouhlasit.
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 18:45:56)
- "Odlišná věc, je to podle tebe, já tvrdím, že je to naprosto stejný přístup."

nic proti tomu co si myslíte, nicméně dvěře a city jsou natolik principiálně odlišné věci (jedna z nich je záležitost hmoty - coby filosofické kategorie - a druhá zas vědomí), že hledat v nich analoga nenapadlo by ani Ezopa


- " nemůžem měřit utrpení lidí dvojím metrem."

to je Vaše premisa charakteru dogmatu. Utrpení lidí není měřitelné, ale nahlížet na ně různě je zcela běžné a patřičné.


- "Vy jste jí okamžitě odpověděli, něco ve stylu: To ale bylo nutné, .."

nic takového jsem neodpověděl


- "proč tu píšeš něco o tom, že "zákrok byl nutný v zájmu zachování zdraví"

nemyslím si, že bych něco takového psal, obsah Vašeho příspěvku nabývá na zmatenosti


- "jediné, co si z toho můžu logicky vyvodit je tvůj názor že - je to nutné v zájmu zdraví = nemáš právo si na nic ztěžovat a cítit se ublížen a ani o tom psát na internetu."

moc lohiky v tom není, kdežto zřejmě do mne projikujete obavy vlastního svědomí, já jsem nic takového ani nenaznažil. Ohledně ztěžování bych snad vyjádřil radu ať to nečiní, aniž bych tak popíral její právo to činit. .


- "proč jste tedy na vyjádření negativních pocitů z vyšetření odpovídali tvrzením, že to bylo v zájmu zdraví nutné a ptali se něco ve stylu "takže by bylo lepší se vůbec neléčit",

nic takového jsem neodpověděl ani netvrdil, na nic takového jsem se neptal


- "nemusíš mi tu postupně vypisovat všechny moje věty"

to jistě nemusím, ale je to zjevně vhodné, neboť jste poněkud desorientovaná a v zápalu hašteřivosti mi podsouváte vyjádření, která ode mne nepochází
 niva 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 18:51:43)
Můj text není ani trochu "dezorientovaný", prostě jste ho bohužel vůbec nepochopil, ale s tím se nedá nic dělat.
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 18:56:52)
"Můj text není ani trochu "dezorientovaný", prostě jste ho bohužel vůbec nepochopil, ale s tím se nedá nic dělat."


:-)) takže chcete naznačit, že to, co jste mi podsunula jako nmé výroky, skutečně jsou mé výroky ? :-)) Pochopil jsem to tak, jak jste to napsala. Pokud jste chtěla vyjádřit něco jiného, měla jste to vyjádřit.
 Kala 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:00:11)
Nivo, také jsem nepochopila, proč má ten člověk jen potřebu vymezovat se vůči tomu, co jsi napsala a oponovat... ale to je jedno, každopádně díky za tvůj pohled a za tvoje lidské pochopení.
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:07:05)
No, vím, že se ti nelíbí to kopírování tvých výroků, ale taky jeden zkopíruju:

"Paní zde jenom přesně popsala své (dost nepříjemné pocity) ze zákroku"

- problém je v tom, v jaké souvislosti paní ty své pocity (jejichž nepříjemnost naprosto chápu a proti tomu tady nikdo nic nenamítal) popsala v této diskusi: projevila velikou radost nad tím, že jiná pisatelka tvrdila, že pohlavním zneužitím jsou i zbytečná vyšetření např. u gynekologa - ale v jejím případě prost
ě na 99% o zbytečné vyšetření nešlo, ona měla evidentní zdravotní problémy, tak co měli ti rodiče dělat???

To, že situace, kterou popsala, rozhodně nebyla příjemná a že to pro ni může mít podobné následky jako sexuální zneužívání, to tady nikdo nerozporoval, jde "jen" o souvislosti ve kterých to uvedla
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:11:18)
"to tady nikdo nerozporoval, jde "jen" o souvislosti ve kterých to uvedla "

toje problém těch, kteří nedokážou odlišit nutnost od nahodilosti, přičinu od podmínky, to jsou základní principy poznání
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:14:59)
To zní vznešeně, já tomu říkám "výroková logika" :-)
 Rh8xhb 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:16:14)
Tvůj problém je, že hledáš spojitosti tam, kde vůbec nejsou ~y~ ~;)
 .kili. 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:35:29)
"Tvůj problém je, že hledáš spojitosti tam, kde vůbec nejsou "

byl bych vděčný i za jen náznak toho, kde a jak to hledám.
 katka+synek2007 


Re: To je sice hezký... 

(11.6.2013 10:08:49)
Kili sice užívá komunikační styl, který může leckoho popudit, nicméně se mi taky zdá, že se tady směšují různé věci (a nemyslím jen dveře). Nikdo nepopírá, že občas může pobyt v nemocnici nastartovat trauma, někdy (ale skutečně jen někdy) je to necitlivým přístupem personálu. Pokud jde o výkony na pohlavním či močovém ústrojí, může to trauma bohužel mít podobný důsledek jako sexuální zneužívání. Ale není to totéž, protože výchozí podmínky nebyly stejné. Je určitě vhodné tomu věnovat pozornost, zařadit to například už do vzdělávání mediků, ale na druhé straně je zbytečné démonizovat návštěvy u gynekologa. tolik obecně.
Osobně jsem gynekology (muže i ženy) začala navštěvovat ve 23 letech a nikdy jsem tam žádné trauma ani stud nepociťovala. Možná to bude tím, že jsem z lékařské rodiny a sama mám přírodovědné vzdělání. Každopádně se mi zdá, že mnoho lidí si lékařské prostředí démonizuje předem, vnímá ho jako ohrožující, nikoli nápomocné a z toho může mít následně opravdu problémy a trauma (mzslím tím psychosomatickou vazbu)
 Kala 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 17:08:13)
Moniko, popsala jsem jen svoji zkušenost, své zážitky, nic víc, nic míň. Nemyslím, že by všechna má vyšetření byla zbytečná, naopak chápu, že některá byla určitě nutná. Špátný ovšem byl necitlivý způsob, kterým tato vyšetření byla prováděná + fakt, že se nikdo nezajímal o moji psychiku, o to, jak vše prožívám... o tom jsem psala. A o důsledcích, které takové počínání na dítě může mít. Díky Nivě a snad i ostatním, kteří pochopili...
 Monika 


Re: To je sice hezký... 

(10.6.2013 19:13:06)
Ale oni tady naprosto všichni pochopili, co se ti stalo a jaké to má následky, ale ty jsi prostě asi neměla svůj příspěvek dávat jako reakci (a to nadšeně souhlasnou) na ten výrok o zbytečných vyšetřeních, s tím, že tvůj případ spadá do této kategorie. A prostě holt někteří rejpalové (jako já), místo, aby Tě jen politovali, tak sledují taky logiku celé diskuse. Někteří ji asi nesledují, protože se jim buď nechce nebo ...:-)
 Rigmor 


Re: To je sice hezký... 

(11.6.2013 12:10:17)
Nemyslím si, že by šlo Kale o to, aby jí někdo litoval. Spíš aby lidi pochopili, že takový zákrok může mít podobné důsledky. Myslím si, že jí je jasné, že to bylo nutné, akorát to dostatečně nezdůraznila a někdo se chytnul zrovna toho, že to bylo napsané jako reakce na zbytečné vyšetření. (a určitě jsou i zbytečná vyšetření, jak lze vysvětlit, že třeba v Norsku se mi mezi nohy za celé těhotenství koukli jednou při porodu, jinak se jen zeptali, jestli potřebuju prohlídnout - naproti tomu zvyklost veřejné prohlídky před suitou kažou vizitu)
Dobře, tak je jasné, že zákrok nebyl zbytečný. Ale evidentně byl zbytečně drastický. A lékař to věděl, protože jí vyhrožoval, aby to neřekla rodičům. Kdyby Kale lékař necitlivě napravoval třeba zlomenou ruku, třeba by o tom mámě řekla a nestyděla se. Třeba se cítila zneužita. Můj kamarád taky s hrůzou vzpomíná, jak mu doktor protálh přirostlou předkožku – taky pro jeho dobro (ale za jakou cenu?). Pohlavní orgány vnímáme jinak, než jiné časti těla, zasahují víc do naší intimity. Je to přirozené, nebo je to výchovou, nastavením celé společnosti?
Taky mi kamarádka říkala jak ´´citlivě´´ řešili lékaři srostlé pysky její neteře a ještě byli naštvaní, že čtyřleté dítě nespolupracuje. Násilí je pořád násilí, a ne vždy se s tím člověk racionalizací (bylo to nutné pro moje dobro) srovná - a to právě záleží na těch jiných okolnostech a přístupu. V zahraničí jsem zaznamenala citlivější přístup, spíš snahu nejdřív navázat kontakt, získat si důvěru dítěte, vysvětlit dopředu, co se bude dít.
V článku mě zarazilo, že někteří odborníci považují za mravní ohrožení i svlečené rodiče před dětma. Ale asi záleží na situaci, vztazích v rodině a míře. Já se před svýma malýma dětma nestydím, nahota je normální. Ale až jim to nebude příjemné, tak mi do koupelny nevlezou, budou chtít soukromí a já to budu respektovat. Taky mi vadilo, když máma celé dny běhala doma bez kalhotek a otčím mi vlezl nahý do koupelny, když já jsem ještě nebyla hotova (přičemž mě předtím nikam neurgoval, že tam potřebuje taky). Ale nenechala jsem si to pro sebe, mladší segra pak taky s nečím přišla, pornočasopisy se váleli všude...kdybych se neuměla bránit hned na začátku, kam by to mohlo třeba dojít...(a takový slušný člověk, řekli by všichni, co ho znali). Taky nemáme dobrý vztah, nesnáším ho.
 Georrrge 
  • 

Re: To je sice hezký... 

(12.4.2017 0:51:48)
Položme se tedy na otázku, jak má vyšetřit gynekolog pohlavní orgán a třeba stomatolog zuby, bezdotykově.... :-)
 Petra 
  • 

procenta 

(7.6.2013 23:29:33)
Sice trochu mimo téma, ale pokud to autorka publikuje i jinde než na rodině, mohla by se naučit počítat.
 Aplad 
  • 

divné počty 

(10.6.2013 8:45:03)
Jestli je zneužíváno necelých 10 % žen a necelých 5 % mužů, potom je průměrně zneužito 7 % populace, nikoliv 15. Zneužívané dítě obvykle pachatele nemiluje, ale nenávidí. Zastává se ho jen proto, že se stydí, je mu trapně za to, jakého má rodiče a že je jeho potomkem. V dospělosti ho přestane obhajovat a obvykle dokáže popsat svůj tehdejší strach, nenávist a bezmoc.
 .kili. 


Re: divné počty 

(10.6.2013 9:16:37)
"Jestli je zneužíváno necelých 10 % žen a necelých 5 % mužů, potom je průměrně zneužito 7 % populace, nikoliv 15. "

V článku je uvedeno :

"Více než desetina populace si tedy do dospělosti přináší trauma, které může vést k řadě problémů. "

možná autor předpokládá, že trauma si přinášejí i ti zneužívající
 nekázanka 


Re: divné počty 

(10.6.2013 9:52:08)
Ani to, ani to - autorka (já) se spletla (resp. jsem si neověřila "součet", který jsem našla v literatuře). Děkuju za upozornění a poprosím admina o opravu.
 Gabriel Svoboda 


Re: divné počty 

(11.6.2013 7:33:17)
"Zneužívané dítě obvykle pachatele nemiluje, ale nenávidí."

"Obvykle" možná, ale skutečně jsou případy, kdy dítě přiměřené sexuální aktivity v daném okamžiku samo chce a pachatele má rádo. Na to už doplatilo mnoho mladých pedofilů, kteří nevěděli, že jsou pedofilové (ve škole se dozvěděli "může na vás skočit pedofil", ale nikoli už "můžete být sami pedofilní") a z reportáží TV Nova získali dojem, že sexuální zneužití = brutální znásilnění dítěte ve formě soulože. A pod to si svoje sexuální aktivity s dítětem - v dané chvíli dobrovolné a láskyplné - nepodřadili. Ani mnoho dospělých neví, že druhému člověku můžu ublížit, aniž bych kdy jednal proti jeho vůli. Nicméně trestní zákoník tuto znalost požaduje i po zmateném dvacetiletém klukovi, protože formálně je dospělý.

Tím samozřejmě absolutně nehájím sexuální zneužívání. Jen poukazuju na to, že nic není černobílé.
 Líza 


Re: divné počty 

(11.6.2013 14:38:48)
No, tak to prrr, chudáček zmatený dvacetiletý pedofil DOBŘE VÍ, pokud nenarodil před prudérními padesáti lety, že do patnácti let jsou děti pod zákonem a sex je trestný - to se dneska dozvídají už děti na prvních stupních základních škol.
Tak z nich zas takový chudáčky není třeba dělat.
Ono myslím, že to, co stačí sexuologičtí matadoři vždycky zdůrazňují, totiž že deviace sama o sobě nestačí, že musí být ještě i narušená osobnost, aby se člověk například pedofilně skutečně choval, je hodně velká pravda.
 Gabriel Svoboda 


Re: divné počty 

(11.6.2013 18:05:07)
Když si vzpomenu na své dětství, samozřejmě jsem věděl o hranci 15 let, ale myslel jsem, že sexem se rozumí pouze soulož - to, že právní definice pohlavního styku je mnohem širší a zahrnuje třeba i hlazení na prsou, se ve škole ani nikde jinde nebralo. Většina sexuálních zneužití páchaných pedofily má ovšem právě takto lehkou formu.

A i když pedofil ví o formální protiprávnosti, opravdu ho leckdy nenapadne, že jeho delikt má vyšší morální závažnost než třeba jízda 51 km/h v obci - protože prostě nevidí žádnou oběť a žádné ublížení, když se to dítěti v dané chvíli líbí. A nemá dost životních zkušeností na to, aby domyslel, že ublížit lze i přílišnou vstřícností.

Ano, drtivá většina pedofilů děti nezneužívá. Jen jsem chtěl říct, že kdyby byla vyšší informovanost, mohla by ta většina být ještě výraznější.
 Líza 


Re: divné počty 

(12.6.2013 13:43:34)
Hele, Gabčo, já chápu, že si chceš sáhnout a pak se ještě nechat politovat, že ty nic. Ale je to tak, sexuální vzrušení u sebe pozná každej. A jen člověk s anomální osobností nemá zábrany si ho navozovat na dětech. Bez ohledu na orientaci.
 Gabriel Svoboda 


Re: divné počty 

(12.6.2013 15:39:16)
Člověk anormální NEBO NEINFORMOVANÝ. Sexuální vzrušení u sebe pozná každý, jenže když vám všichni do hlavy vtloukají, že existují jen dvě orientace, nemůžete se pedofilovi divit, když je zmatený z toho, že nemá ani jednu z nich.
 Líza 


Re: divné počty 

(12.6.2013 16:30:33)
Anomální osobnost, psychopat. Normální prosociální člověk tohle respektuje, aniž by mu musel nejdřív někdo vytisknout seznam nepovolených aktivit. Jen hledáš omluvy. Ale ty neexistujou.
 Gabriel Svoboda 


Re: divné počty 

(12.6.2013 18:30:05)
Heterosexuálové mají pozitivní vzory a seznamy nepovolených aktivit na každém kroku. Chápu, že si neumějí představit život ve světě, kde by nebyly žádné informace o tom, jak se legálně stýkat s opačným pohlavím, heterosexuální vztahy by byly tabuizovány a mluvilo se výhradně o tom, jak byl zase dopaden nebezpečný heterosexuál, který znásilnil ženu. Většina heterosexuálů by jistě ani tak neznásilňovala, ale ... Ale.
 simgiran 


Re: divné počty 

(13.6.2013 0:02:47)
Ono je hrozně jednoduché, pokud člověk nechce slyšet argumenty, tak podsunout tomu druhému nějakou pozici, co není u veřejnosti přijatelná a pak na ni útočit, i když ji ten druhý nezastává.

Já s Gabrielem musím souhlasit. Ono pohlavní zneužívání není nějaký trestný čin, kde je evidentní, že ubližuje, jako třeba týrání, velká část případů pohlavního zneužívání není proti vůli dítěte. A pedofil, který si nepřipouští, že je pedofil, který neuvažoval nad následky takového typu zneužívání (o takovém se většinou příliš nemluví, mluví se spíš o znásilněních nebo jiných formách s velkou mírou manipulace nebo nátlaku) pak může poměrně snadno podlehnout. Myslím si, že když se zamyslí nad tím, v jaké situaci by mohl podlehnout, zjistí, jak na něj působí některé věci a ujasní si, jak by mohl dítěti ublížit, tak pak daleko spíše odolá pokušení.
 Filip Tesař 


Pedofil dětem rozumí 

(12.4.2017 10:05:15)
Moc nechápu, co má sexuální orientace společnýho s porozuměním objektu sexuální touhy - "pravý pedofil dětem skutečně rozumí, že chápe jejich svět a je dětmi přijímán jako starší kamarád" - je to něčím podloženo, nebo je to jen spekulace?

Rozumí snad heterosexuální muž běžně ženám, chápe jejich svět a je přijimán jako kamarád?

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.