| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Císařský řez

  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 14610  [Dalších 14580 >>]
Mariana +2 135342
17.10.2021 21:04:04
Tak tohle je zas dost zjednodušené a nefér vůči možnostem, které prenatální diagnostika dává. Byť nezpochybňuji že při určitém typu vad u některých lékařů ten tlak na ukončení těhotenství asi je. Ale za to jaksi nemůže samotná diagnostika. Na druhou stranu u vážných vad nijak nesoudím, že rodiče mají informace a možnost volby.

Ale ta škála možností je široká. Existují operace již v děloze, nebo naplánované krátce po narození. Tohle všechno prenatální diagnostika právě umožňuje. Naopak může zachraňovat život, nebo eliminovat potíže. u některých problémů je operace hned po narození dost zásadní pro další život.

V mém případě mi dobrá diagnostika nejspíš zachránila dítě. Zavčas byly zjištěny problémy s průtoky, takže jsem pak byla sledovaná a bylo jasné že porod bude plánovaně předčasný císař. Díky tomu že jsem měla informace, tak jsem vybírala porodnici dle neonatologie. Běžný porod by syn asi nepřežil, nejspíš by se nedožil ani běžného termínu. A při popsané péči se tedy obávám jak by to dopadlo mít podobný problém.

Takže ono se to snadno říká že ta vyšetření v ČR jsou přehnaná pokud někdo v těhu problém nemá, jenže pak jsou ti z nás co jim to zachránilo dítě, a my to asi budeme už vždy vidět jinak.
Pole levandulové 23006
17.10.2021 20:49:42
Tak neoprávněný nátlak na nepoučené pacienty je věc běžná, ale předpokládám, že pokud někdo opravdu stojí o něco, co není běžné, ale je možné, tak má legislativu v malíčku a ošéfuje si to předem. Chodila jsem kdysi na stránky kolem nošení dětí, tam bylo podobně smýšlejících maminek plno a vím, že některé se podřídily, protože jim to za to nestálo, jiné si vše pojistily a rodily podle svého přání. Já si to teda taky pojistila, ale jiným směrem, nechtěla jsem rodit doma, chtěla jsem císaře a tak jsem jím rodila.
A. Andrs 157190
17.10.2021 20:20:37
myslím, že to mělo tu podmínku, že pediatr rodiny převzal péči o miminko,pak pustili i dítě, tenhle nátlak byl dost obvyklý, maminko vy si jděte jak chcete, ale dítě je naše a musí tady tři dny zůstat
Pole levandulové 23006
17.10.2021 20:18:39
Větře, tak asi by bylo fajn moci si vybrat, jak se kdo cítí. S dvojčaty je to určitě rozdíl jak v těhotenství tak v samotném porodu. Je chyba měřit všem stejně. Když jsem byla před deseti lety na jedné břišní operaci, tak se mnou ležela o dvacet let mladší slečna, měly jsme stejný zákrok, já se cítila dobře a domů šla hned druhý den, ona se dobře necítila, tak si tam pobyla téměř týden, nikomu to nevadilo a problém by byl, kdyby nás obě cpaly do stejné škatulky a šla jsme domů třeba po 4 dnech - u mně zbytečně dlouhé u ní nedostačující.
Pole levandulové 23006
17.10.2021 20:11:00
Konzervo, já to nezkoušela, ale vím ze svého okolí, že u ambulantních porodů šlo domů i dítě, takže nějak to zařídit lze. Co se týká pediatrické péče bezprostředně po narození, asi lze zařídit cokoli, když je ochota. Vybavuji si, že když byl syn hodně malý, měl nějaký urputný průjem a doktorka nás nechtěla poslat do nemocnice, aby tam nechytl něco dalšího, tak jsme k ní chodili po dvou hodinách na kontrolu hydratace, aby mohl zůstat doma případně co nejdéle, ale aby to bylo bezpečné. Pravda je, že měla ordinaci i bydliště přes ulici, tak to bylo snadné. Naštěstí nakonec ta nemocnice nebyla nutná. Věřím, že by takto řešila i novorozeneckou žloutenku - nejdřív bychom na něj svítili sluncem a až kdyby se to zhoršovalo, jeli bychom do Motola, kde měla malý úvazek, takže by nás tam přijala.
Vítr z hor 100046
17.10.2021 20:08:07
Já jsem byla cca měsíc na novorozeneckém s dětmi a byla jsem za to dost vděčná. Cca 6tisíc za poplatky teda nepotěšilo (trefila jsem se do toho krátkého období, kdy platily matky i mimina), ale nedokážu si představit, že bych to s dětmi zvládla doma sama – po týdnu je vyndali z inkubátoru na takové dopékací lůžko, to jsem zrovna začala chodit s rozříznutým břichem a řekli mi, že nemám zvedat nic těžkého ~:-D
Pole levandulové 23006
17.10.2021 20:06:14
Marťasíno, já jsem teda rodila prvně už bezmála před 17, resp. 13 lety, takže nemám zkušenost, jak je to teď, ale tehdy se při prohlídce při rozhodování o výběru porodnice v Motole tvářili, že chci zabít minimálně sebe a nejspíš i dítě, když bych chtěla jít domů dřív než za týden. Tak jsem zvolila soukromí, kde mi šli na ruku, manžel byl celou dobu s námi a měli jsme svoje vlastní zázemí v rámci nemocnice, ale i tak bych prostě byla raději doma a tři dny mi přišly zbytečně dlouhé. Ano, mám štěstí, že se dobře hojím a nejsem úzkostná, takže jsem si nepřipadala nekompetentní při péči o dítě nebo jizvu ani jako prvorodička a manžel byl plně nápomocen. Nečekalo se ode mně nic, než že budu jak včelí královna tulit dítě a odpočívat, ale holt pod 3 dny to nešlo ani při dobré vůli, tak jsem na ně netlačila, zas tak dlouhá doba to nebyla, ale kanadský přístup by se mi líbil víc.
Vítr z hor 100046
17.10.2021 20:04:40
To od nás, do Prahy, co by kamenem dohodil, se do pražské nemocnice dostaneme jen v případě zvlášť závažného a akutního stavu (třeba infarkt). Jakmile přistaneme v místní nemocnici, tak už v podstatě nevede cesta ven – a to ani v případě těžkého a komplikovaného stavu.
Konzerva 153011
17.10.2021 19:57:34
Pole,

já ležela s paní, která porodila přirozeně, zcela bez šití, bylo jí dobře a chtěla jít domů po pár hodinách. Řekli jí, že jí by pustili, protože viděli, že je OK, ale dítě ne. Po tři dny je dítě v porodnici ve sledování neonatologa. Takže by to chtělo změnit systém v tom, aby bylo možné tutéž péči dítěti poskytnout i doma. Ale nevím, jestli to, co sleduje neonatolog, umí i běžný pediatr. Třeba si neumím představit, když začne dítě žloutnout, jak pediatr chodí každé dvě hodiny a kontroluje. A pak, když to nepřestane, jak někde zařizuje ozařování.
Konzerva 153011
17.10.2021 19:53:57
"mojí babičku např. při převozu domů z nemocnice v sanitce vyklopili na zem)"

No ale to není vada systému, ale jednoho nebo dvou lidí.

Akorát se můžeme bavit o tom, jestli by se to stalo, kdyby byli zdravotníci líp placení. Ale já se obávám, že taková smůla může potkat každýho. Stejně jako nejde zabránit tomu, že se občas někdo splete a dá jiný lék. Je to samozřejmě špatně, může to být i tragédie, ale lidským omylům se 100% zabránit nedá.
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 14610  [Dalších 14580 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.