| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Přivydělání na mateřské

  (?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 4457  [Dalších 4407 >>]
Půlka psa 24064
24.4.2016 8:51:16
Těch šest týdnů neschopenky si klidně dám, to mi nevadí. Pokudto nejde zkrátit, tak bych to nezkracovala , ale 14 týdnů volna už nechci. Zkusím to tou neschopenkou vyřešit. Kdysi jśem ji měla a bylo to bez problému. Je to ale jedenáct let zpět, tak se to možná změnilo. Vyřeším to u nás na právním a na personálním a až to celé proběhne, tak o tom založím téma pro info.
Horama 97202
24.4.2016 0:40:11
Jednoznačnou odpověď ti bohužel dát neumím, ale možná můžu aspoň přidat pár postřehů, které ti k něčemu pomohou.
1/ Mateřská dovolená je sice zákonně garantovaným nárokem, ale nikde není explicitně napsáno, že jde o povinnost.
2/ Zaměstnavatel nemůže mateřskou dovolenou odmítnout ženě, která o ni požádá, ale také nemá žádné zákonné zmocnění nařídit mateřskou dovolenou ženě, která o ni nepožádá.
3/ Nástup na mateřskou dovolenou vždy vyžaduje předchozí oznámení zaměstnavateli (jde konečně o překážku v práci, navíc zaměstnavatel nemá právo zjišťovat, zda žena stále je nebo není těhotná). Jak by měl odlišit (bez oznámení) situaci, kdy žena nastoupí na mateřskou dovolenou a když prostě jen nepřijde do práce?
4/ Nenastoupí-li žena mateřskou dovolenou (předpokládejme, že to je možné), přesto jí zřejmě vznikne nárok na PPM, ačkoli nikdy nezačne běžet podpůrčí doba. Pobírání rodičovského příspěvku je zákonem zamezeno pro kalendářní měsíce, ve kterých má někdo z rodičů nárok na PPM (a ten bys zřejmě měla bez ohledu na nezapočetí podpůrčí doby). Maximálně by ti mohli vyplácet rozdíl, pokud by rodičovský příspěvek byl vyšší než PPM.
5/ Osoby, které jsou OSVČ, nemůže nikdo nutit k nástupu na PPM, vždyť celé rozhodnutí o účasti na nemocenském je pro ně dobrovolné. Lze vůbec rozumně předpokládat, že by zákon dopouštěl takovou formu nerovného přístupu?

Obávám se ale, že jsou to spíše náměty pro případ soudního sporu, než nezpochybnitelná argumentace, na základě které zaměstnavatel i úřady sklapnou podpatky a vyhoví ti. ~d~
Mariana +2 135342
23.4.2016 23:08:14
Ještě bych doplnilo to s tou neschopenkou, Samarlu to píše dobře, přemýšlela jsem nad tím, ale v podstatě nemají jinou možnost když je postavíš před hotovou věc.
Předem tě nikdo nemůže donutit si ji nechat vystavit, a když pro ni napochoduješ klidně až v v den porodu, či den předem, tak zpětně ji vystavit nelze a odmítnout ji v porodnici vystavit prostě nemůžou, co taky nadělají. Je to vlastně stejná situace jako u předčasného porodu, prostě vystaví porodnice až si řekneš.

I když jsem v zákoně viděla že je tam napsáno, ..
... §57 f) pojištěnky, která doložila potvrzením orgánu nemocenského pojištění, že nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

píšou po doložení že nemá nárok na PPM, ale to nevím jak by zjišťovali, já v praxi tento typ neschopenky měla a nikdo po mně nic dokládat nechtěl, ale na sociálce se asi budou dost divit, tipuju že se to zatím nikdo v republice nepokoušel vyměnit (PPM za kratší neschopenku)

Akorát myslím že ji doktor neukončí dřív než po těch 6 týdnech po porodu, je to zas přímo v zákoně, ale kdo ví, třeba se pod to někdo podepíše ..

A podotýkám že neschopenka by asi řešila formálně i ten "problém" s mateřskou dovolenou, protože neschopenka omlouvá z práce, tudíž není třeba nastupovat na mateřskou.

Upřímně by mne zajímalo jak tento oříšek nakonec vyřešíš. ~;((
Půlka psa 24064
23.4.2016 21:43:35
Díky~;((
Půlka psa 24064
23.4.2016 21:42:12
Díky moc za info. Jsi zlatá.
Samarlu 82737
23.4.2016 17:51:02
Půlko, hledala jsem předpisy pro jinou variantu, takže si to ještě ověř na právním nebo ossz (tam věděli, na pracáku ne, ale to může být v jiném okrese jinak).

1. Nech si neschopenku vystavit na sebe gyn.-por. oddělením nemocnice v den příjmu k porodu (asi se budou děsně divit, ale to je ukecáš). Obvodní gyn. ukončí po šesti týdnech nebo drobet dřív.

2. Pak buď nastoupí manžel coby fulltime service vše kromě kojení a podá u sebe v práci žádost o PPM a bude mít 22 týdnů 69 procent platu a pak až rodičák do vyčerpání 220 tis.

Nebo nenastoupí nikdo a on až po pár měsících, na servis si najmeš lidi. Pokud to bude před 1. narozenama dítěte, má nárok na PPM a rodičák dočerpá potom, řeba i když zas začne pracovat.

A fakt nevim, co qweerty blbne. Bejt dobrá máma neznamená chtít bejt hausfrau. Hospodyni může dělat kdekdo a je to normální práce nebo nutnost nebo záliba udělat si hezkej čistej domov sama svejma rukama. Zvol dle své nátury. Stejně tak dobrej táta přece nemusí bejt kutil. Howgh.
Marta. 149668
23.4.2016 12:56:21
Práce v šestinedělí je řešena zde:

Výkon práce v šestinedělí

"Pracovat v šestinedělí zakázáno není, má to ale svá úskalí.
Podle některých právních výkladů je nezbytné v zájmu ochrany zdraví ženy považovat za minimální dobu mateřské dovolené dobu 6 týdnů po porodu. Po tuto dobu nesmí zaměstnavatel umožnit zaměstnankyni výkon jakékoliv práce (práci v souladu s pracovní smlouvou ani jinou práci, než byla sjednána v pracovní smlouvě, či práci pro jiného zaměstnavatele). Podle názoru odborníků z inspektorátu práce to však za určitých podmínek možné je. Odkazují na ustanovení § 195 odst. 5 zákoníku práce, kdy nesmí být mateřská dovolená v souvislosti s porodem nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. To se však týká jen pracovního poměru, z něhož je odvozena mateřská dovolená. Zákoník práce totiž neobsahuje výslovný zákaz vykonávat práci u daného zaměstnavatele na základě jiného pracovněprávního vztahu, vysvětluje Petr Bata ze Státního úřadu inspekce práce v Opavě. Dodává, že se však nesmí jednat o stejný druh práce, který by jinak (nebýt mateřské dovolené) dotyčná vykonávala v pracovním poměru, neboť dle ustanovení § 34b odst. 2 zákoníku práce nesmí zaměstnanec v dalším základním pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny. Zákoník práce pak ani výslovně nezakazuje ženám v šestinedělí vykonávat práci u jiného zaměstnavatele."

http://www.podnikatel.cz/clanky/zamestnani-na-materske-rodicovske-a-prace-v-sestinedeli/
Nisa 31554
23.4.2016 11:48:10
Pobírala jsem mateřskou a pracovala na dohodu o provedení práce, kde byla uvedena pozice administrativní výpomoc. Smlouvu jsem měla jako účetní a z té jsem pobírala mateřskou dovolenou. Pracovala jsem do a hned po porodu.
Mariana +2 135342
23.4.2016 10:47:53
Tak nejčistčí jsem myslela z pohledu těch neschopenek, práce v šestinedělí, vůbec možnosti pracovat a dostat za to peníze. Ono úplně průzračné řešení není v tomto případě asi žádné, resp. mně žádné jiné nenapadá.

Ano musela by to být samozřejmě nejlépe faktura za trochu jinou práci, totéž by musela v případě DPD nebo DPČ. Fakturačně by to byl možná lehce švarcsystém, ale ne zcela zřejmě - definice je hlavně pro zaměstnavatele který tak řeší v podstatě hlavní náplň své činnosti a namísto zaměstnanců (všech) má "dodavatele". Předpokládám že jinak a obvykle zaměstnance ten zaměstnavatel má, takže by šlo o jednoho člověka z mnoha a to už tedy jasný švarcsystém není.
Jako zaměstnavatel pokud mám např. 10 programátorů zaměstnanců a jednoho najmu z nějakých důvodů jako OSVČ, tak to švarcsystém už není - to by byl kdyby OSVČ byli všichni anebo naprostá většina.

A dost pochybuju že by to na nějakých 6 měsíců někdo řešil, a že by si toho vůbec někdo (z úřadů) všiml. A u jinak nazvané práce by to taky dost těžko prokazovali. Prostě nenajde jiné klienty a tak s tím pak skončí a posléze se vrátí zpět do hlavní práce.
Spousta ženských na mateřské si založí nějakou živnost jako přivýdělek a hlavní poměr jim zůstává a jsou v něm na mateřský. A řekla bych že i sousta z nich dělá něco pro své původní zaměstnavatele, ať už skutečně jinou práci nebo papírově.

Z toho pohledu a pohledu odvodů by možná čistčí byl DPČ, protože nad 10tis se odvody odvádí, takže sociálce by v tomto ohledu nemuselo nic vadit. Ale zas by jim mohlo vadit že u téhož zaměstnavatele vyplácí PPM, tak by se mohli vrtat v té náplni práce.
Kdežto faktury - čili dodavatele na to při kontrole nenarazí. A nevím kdo by to vlastně mohl zpochybnit, kor na půl roku. FU zajímají odvedené daně, ti nic jiného kontrolovat u vedlejšáku nebudou.
JaninaH 12107
23.4.2016 9:19:13
Mariano, to zní zajímavě, ten poslední odstavec. Ale nejčistší to teda není. Chvíli zaměstnankyně, která je na PPM, svoji práci fakturuje svému zaměstnavateli stejnou práci, to je čistý švarcsystém. Navíc má pracovní smlouvu na stejnou práci jako na chvíli smlouvu o dílo nebo jakou? Se stejným zaměstnavatelem, pardon, chvíli klientem.
Nelíbí se mi to nějak.
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 4457  [Dalších 4407 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.