| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Počet zájemců o pěstounství roste. I díky státním pobídkám.

 Příspěvky 110 z 29 [Dalších 19 >>]
Mirka
  • 
27.8.2014 9:40:57
Snažím se dívat realisticky. Pokusila jsem se najít ten rozhovor, no, nenašla. Zato jsem našla 2 diplomové práce, které se SOS-vesničkami a pěstounskou péčí zabývají. V nich je, že třeba SOS-vesnička poskytuje "rodině" dům a jeho vybavení, takže třeba nemají bytový problém a ani problém s tím, když nějaký spotřebič doslouží, prostě dostanou nový. Ale že je třeba děti vést k tomu, že ve skutečnosti se na to musí šetřit. Ale taky tam zaznělo, že věci jsou někdy složité a SOS-maminky některé činnosti dotují ze svého a že se rodiny vpodstatě pohybují na okraji bídy. Což vcelku chápu, na nějaké vyskakování to není.
Byly tam popsané příběhy asi 15 SOS-maminek. Vpodstatě všechny byly bez partnerů, jen málo z nich mělo vlastní děti, snad jen asi 2-3. Myslím, že SOS-rodina je sice lepší než DD, ale přece jen je to umělý útvar, který má k realitě dost daleko, normální pěstounská rodina, obklopená obyčejnými rodinami bez zázemí vedení SOS-vesničky a "tetínu", by se realitě blížila víc. Jenže ta zas takovou podporu státu nemá.
25.8.2014 13:39:16
V tom máš jistě pravdu, ale ta problematika je mnohem komplexnější než aby se dala rozebrat ze všech úhlů v jedné diskuzi.
25.8.2014 9:45:21
To, co píšeš o paní z SOS vesničky, je samozřejmě úplně špatně nastavený systém. Ale jinak si myslím, že vše vidíš moc černě. Podle mě jsou i "katastrofické scénáře", které popisuješ, pro dítě lepší, než ústav. I kdyby šlo jen o to, že dítě zažije "normální fungování rodiny". A kolik rodičů může svým biologickým potomkům nějak významně materiálně pomoci do začátku?
Mirka
  • 
25.8.2014 7:58:58
Maceško, ono je dobře, že se mluví i o negativech té práce. Že do pěstounské péče jdou hlavně děti nějak zdravotně postižené nebo s velkou psychickou zátěží. Je dobře, když to někteří lidé vzdají hned na začátku (jako třeba já), než aby to zkusili, zjistili, že to nezvládnou a co pak s dětmi? To nejsou pokusní králící, aby putovali z rodiny do rodiny, z ústavu do ústavu. Já se o podmínky PP zajímám už docela dlouho. Je úsměvné, jak na jednu stranu razíme názor, že DD jsou na nic a PP je levnější a kvalitnější, ale DD dostanou na jedno dítě téměř jednou tolik co PP a ještě nemají starosti o nemovitost, ve které sídlí, protože opravy jdou ze zcela jiného zdroje. Pečovatelským rodinám dáme s velkými kecy ani ne polovic a ještě po nich chceme, aby měly velký byt a auto a to hradily ze svých zdrojů? Proč jim nehradíme aspon zvýšené náklady na větší byt (nebo domek)? Tak kde to jsme? Které jiné povolání si nevydělá ani na své provozní náklady a má je dotovat z jiných zdrojů? Vždyt je to fraška!! Pak se divíme, že těch pěstounů tolik není? Proto o tom píšu, že podmínky takto nastavené jsou sice lepší, než byly v minulosti, ale stále jsou nesmyslné, protože nepokryjí ani náklady. Tohle může dělat jen ryzí idealista nebo masochista.
24.8.2014 15:04:06
Já vím, že se dějí různé věci, ale je to v lidech a v jejich přístupu. Mrzí mě, když se potom kvůli takovým chybným výkladům odradí od NRP lidé, kteří by do toho jinak šli. Protože málo naplat, dlouhodobých pěstounů je stále málo, a děti je potřebují. Naše pěstounské děti (už dospělé dnes) by o tom mohly povykládat.
Naďa + 3
  • 
24.8.2014 14:42:05
Ano Maceško, máš pravdu. Pěstounství na přechodnou dobu mělo vlastně zrušit kojenecké ústavy. To se nějak nestalo. My šli kdysi do adopce, prošli celým procesem. Pěstouny jsme se stali proto, že dítě nebylo právně volné do adopce. A tu zkušenost s požadavky na byt jsme zažili taky. Sice jsme se ohradili, že nebudeme pořizovat větší byt dokud žádné dítě nemáme, ale připomínky byly a vyptávání jak to budeme řešit apod., První dítě jsme měli 2 roky v menším bytě, druhé jsme přijali krátce před stěhováním. V ruce jsme už měli předkupní smlouvu. Auto nemáme, ale už se objevil anonym, že jezdíme taxíkem. A dotaz zda to, že dcera jezdí do speciální soukromé školy není zneužívání dávek. I toto už jsme se sociálkou řešili.
Mirka
  • 
24.8.2014 14:17:58
Maceško, já už přesně nevím. Zavolala jsem tam, že bych měla zájem o pěstounství. Dostala jsem pdf-kovou publikaci, kde byly přesně popsané podmínky, co bych měla splňovat. Na základě těch podmínek jsem to vzdala, to bych nedala. Bylo to před cca 4 roky.
Mně šlo hlavně o to, jestli bych na to musela doplácet ze svého, jako to bývalo dřív. Byla jsem ochotná dát hlavně srdce, čas a znalosti. Nebrala jsem to jako zlatokopectví, ale chtěla jsem dát někomu příležitost. Dneska už bych do toho nešla, už bych se na to necítila.
24.8.2014 14:16:28
Tak občas se stává, že takovouto informaci podávájí sociální pracovnice, které nechtějí mít nárůst pěstounů v regiónu, čili nechtějí si přidávat práci. My jsme kdysi měli ve třípokojovém bytě 4 děti - 4 v jednom pokoji, později v čtyřpokojáku 5. Byl to pro nás sice docela záhul, ale ze strany úřadu s tím problém nebyl. A auto jsme taky neměli.
24.8.2014 14:04:53
Která to byla neziskovka?
Přijímali jsme do PP děti, když jsme měli nedokončený dům (dětské pokoje jsme vytvářeli v podkroví v průběhu PP), auto jsme v té době neměli a do práce jsme chodili, i když jsme měli děti v PP. Problém v tom žádný nebyl.
Mirka Černá
  • 
24.8.2014 10:14:16
Nado, díky za zkušenosti. To o platbě socálního a zdravotního jsem už věděla, o dani z příjmu ne. Máte můj obdiv, já bych toto neutáhla. Pracovat a zůstat chudá není můj cíl, mám co dělat abych jako samoživitelka uživila svoje děti (když už prakticky nevidím alimenty). Další děti jsem chtěla, protože jsem dřív pracovala ve školství a i v DD a práce mne bavila. Finančně bych to ale neutáhla.
Já se o to před časem zajímala, informovala jsem se u jedné neziskovky. Řekli mi, že misím mít aspon 3-pokojový byt, že díte/děti by měly mít vlastní pokoj (v DD ale spaly po 8 i 10 na ložnici, byl to starý zámek), měla bych mít auto, abych mohla děti vozit k lékaři nebo k psychologovi (za co bych ho tak asi provozovala? V DD se taky k psychologům nejezdilo. I když tam bylo 70 dětí, DD auto ani nemělo), neměla bych chodtít do práce, abych se dětem mohla věnovat (ale neřekli mi, z čeho bychom žili) a ještě další podmínky, pro mne fakticky nesplnitelné. Takže do tho nepůjdu, to by byla sebevražda. Kdybych nedejbože skončila na týden nebo dva v nemocnici, měla bych možná na krku exekutora. Ne holky, možná to vidím černě, ale na některé věci je třeba se dívat realisticky. Ideály mi ještě složenky nezaplatily, spíš jsem na ně dojela.
 Příspěvky 110 z 29 [Dalších 19 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.