| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čeští rodiče touží po kratších úvazcích a práci z domova, možností je stále málo

 Příspěvky 110 z 35 [Dalších 25 >>]
vratislav
24.5.2014 14:06:32
V čem je hlavní problém proč v % zkrácených úvazků zaostáváme? A nikdo z diskutujících ani ze slavných analytiků ho tu nedokázal pojmenovat: Je to rozdílná úroveň příjmů.
Je to jednoduché: Když s manželkou horko těžko vyděláváme každý okolo 14-17 tis. a jen tak tak z toho utáhneme rodinný rozpočet, tak si asi sotva můžeme dovolit ten luxus vůbec o kratším úvazku uvažovat. Protože bysme s nějakými 10 + 13 tis. už nevyšli a exekutor by nám zastavený dům vzal.
To je ono. To je hlavní důvod. Jen malá menšina lidí s nadprůměrným příjmem si může dovolit ten luxus jít na zkrácený úvazek, aby i z něho vyžili. Ostatní jsou v pasti a nezbyde jim než tahat děti po družinách. Strašné. Stát na rodiny kašle.. a ono se to jednou vrátí.
Hanka 75
18.5.2014 22:16:22
taky si myslím, že bez zvýhodnění ze strany státu pro zaměstnavatele to nepůjde (jak konečně ukazuje dlouhodobá situace, poptávka je, místa ne). chápu zaměstnavatele, že nechtějí. je s tím větší agenda, více práce, více zaučování, větší fluktuace (a jestli v praxi není a nějak se to vyplatí, pak ten systém o němž mluví, to ukáže), ale jinak do toho zaměstnavatelé nejdou a podle mne nepůjdou (to už by dávno šli)

takže stát by se měl postarat a nějak zkárcené úvazky výhodnit
Dobra1
18.5.2014 16:43:46
by podle mě bylo to nejlepší, co by naše vláda měla udělat. Pokud někdo zaměstná 2 lidi dohromady na úvazek 1,0, tak by odvody za ně měli být nižší, např. o 15-20%. O co míň by vybral na daních, o to víc by ušetřil na soc. dávkách. Časem by si zaměstnavatelé zvykli, zjistili výhody, a i když by se časem ten daňový bonus snížil, většina by jich u toho nejspíš zůstala.
Bedla
17.5.2014 19:50:40
tohle je bezva, palec nahoru pro toho podnikatele
17.5.2014 14:13:23
Kdysi jsem to koumala v poradně aperio.cz. Psali tam, že průkazní břemeno je na zaměstnavateli - on musí prokázat, že mu v tom brání provozní důvody.
Médík
17.5.2014 9:51:28
Když jsem šla na mateřskou já (2008), byla jsem ve firmě první, kdo se pídil po možnosti práce z domu. V mém oboru toto není problém, problém by byl 3 roky nic nedělat, to už bych se zpátky nechytla. Taky jsme potřebovali peníze, jak jinak :-) Vedení firmy i přímí nadřízení byli vstřícní a k oboustranné spokojenosti to fungovalo. Myslím, že tehdy se musela psát druhá prac. smlouva, jiná než na kterou jsem brala mateřskou, museli jsme doladit spoustu "detailů", vzdálené připojení do sítě a tak, ale šlo to. Holky co šly na mateřskou po mně, už měly prošlapanou cestu a už jen vylaďovaly a zlepšovaly podmínky, ale musely se ozvat, samo od sebe to nešlo :-) Samozřejmě jsou firmy a obory, kde to asi není tak lehké, případně kde šéfové stojí za prd a člověk nezmůže nic. Ale taky jsou ženské (chlapi taky), co budou pořád remcat, ale nic kloudného pro to neudělají. Není to lehké, všude je něco, ale já myslím, že když se chce, tak to jde. Jenomže když se někomu nechce, je to horší, než když nemůže....
Ajlina
  • 
17.5.2014 9:17:06
Byla to dohoda ve firmě. Stejně jako to, že výplaty budou zasílány zásadně bezhotovostně (to ještě v době, kdy to zcela běžné nebylo) nebo jako dohoda, že dluhy jsou věc každého a firma je nebude hradit (taky v době, kdy byly půjčky ještě placeny srážkou z výplaty). Komu se to nelíbilo, mohl jít o dům dál. Všichni jsme to akceptovali, tak proč bychom měli na firmu posílat kontrolu? Byla to malá firma a my byli rádi, že máme práci.
Klarisanek
17.5.2014 8:45:47
To nejspis jo, ze je to nejaky budouci danovy poplatnik, to je mu nejspis taky fuk. Jde mu hlavne o to, jestli se vrati na stejne profesni urovni nebo ji bude schopna dohnat. Coz po 6ti letech vypadku je diskutabilni. Kdyby mela moznost v prubehu cele materske semtam chodit do prace, na brigady, nastoupit nejdrive na zkraceny uvazek, proste jakymkoliv zpusobem udrzovala kontakt, tak by to jiste bylo jine. Ale jak donutit zamestnavatele k temto vstricnym krokum fakt nevim.
Klarisanek
17.5.2014 8:42:53
Jejda, to neni spatny napad. Ostatne ja az vypiplam deti do druheho stupne skoly, tak uz budu ve veku, kdy moje babicka do duchodu sla ~;)
Proste musis uznat, ze jsou nektere profese, kde nekolikalete preruseni s realitou ma na profesni uroven devastujici vliv. Doktorka si muze cist odborne knihy, pravnicka ci danova poradkyne procitat zakony, ale bez toho, aby byla v procesu ji ujede vlak.
A kdyz se jedna o profese, kde tomu tak neni, tak casto nastoupi efekt, sejde z oci, sejde z mysli. Nastoupi misto tebe nekdo novy, 6 let tam skvele pracuje, tak mu pak daji prednost at zustane dal, nez aby se tam vratila matka s dvouma malyma detma.
Moje kamoska chodi do sve prace 1x tydne od narozeni ditete, dite to nejspis citove neposkodi, ale ona se bude mit jednou kam vratit.
Klarisanek
17.5.2014 8:34:59
Bracha se ted soudil v celkem nevyznamnem sporu. Poplatky byly pres 40 tisic, nedokazu odhadnout vysi techto, ale malokdo ma zbytecnych nekolik desitek tisic. A proc pisu zbytecnych, protoze tezko verim tomu, ze by to v nasem state nekdo vyhral. Jak by prokazoval, ze jde jen o nevuli zamestnavatele? Spis bych to videla formou nejake stiznosti na UP, ktery muze ulozit pokutu, takze zamestnance to nic nestoji, jen ty dobre vztahy, ale ani tomu moc neverim.
 Příspěvky 110 z 35 [Dalších 25 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.