| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Projekt Zdravá strava do škol je pro rodiče, děti i školy

 Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]
Hana + 3
  • 
15.5.2014 17:00:26
souhlasím, ovoce do škol ocení jen ti, kteří ovoce stejně jedí, ostatní ho v lepším případě dají spolužákům, v horším vyhodí. Není to tak dávno, co moje dcera přinesla domů ze školy 7 banánů... Některé dostala, jiné posbírala odložené v jídelně. Patřičně jsem ji pochválila, protože my máme ovoce rádi :-)
Ajlina
  • 
13.5.2014 12:02:25
http://zpravy.idnes.cz/vyhlaska-zakaze-prodej-sladkosti-na-skolach-fzs-/domaci.aspx?c=A140513_105040_domaci_jj#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
Proč mají být ve školách automaty nebo bufety? Když jsme chodili do škol my, nebylo tam nic, svačina byla náš problém (nebo problém rodičů), kdo zapoměl, neměl. A taky jsme vyrostli, někteří z nás i zdravě, a dokonce učíme jíst zdravě svoje děti. Nebo je to spíš závod, kdo vytahá víc peněz z dětí a jejich rodičů? Protože kupovat si sváču ve škole je tak děsně kchůůůl a kdo neskáče, není Čech.
Ajlina
  • 
13.5.2014 10:59:19
- Všimla sis, že poradci by měli být na školách k zdarma dispozici rodičům?
Kdo je ale bude platit? K verzi "zadarmo" mám jistou averzi, kdy pojišťováci taky "radili zadarmo", aby posléze inkasovali tučné provize za podepsanou smlouvu, neb neznali nic jiného, než svou mateřskou pojišťovnu. Ti "poradci zadarmo" budou nejspíš ze stejného ranku. Jednou bude mléko zdravé a nenahraditelné, příště zase fuj a plné jedů, podle toho, kdo jim víc zaplatí. Jaké vzdělání budou mít ti poradci? Kdo zaručí, že tomu budou rozumět?
13.5.2014 9:41:19
"Ajlino,
tobě je jedno, jak se stravují tvé děti? Mě ne. My se doma snažíme jíst opravdu zdravě a vadí mi, že moje dítě je ve škole nucené jíst jakési náhražky stravy, glutamáty, jídla plná nezdravých "éček", smažená jídla, sladkosti z prášku .... prostě jídla, která doma dítěti nedám a nechci dávat. Podle tebe máme držet hubu a krok a nechat děti ládovat svinstvem a modlit se, aby zdravotní potíže, které z toho plynou se jim vyhnuly? A nebo máme podat ruku někomu, kdo s tím chce a může něco udělat? Jak to vidíš ty?"

Promiň, ale tohle je demagogie, a myslím, že s takovými reakcemi tvůrci projektu počítají (jako "komu se projekt nelíbí, je nezodpovědný rodič a tráví své dítě chemickými hnusy).

Když se rodičům nelíbí, jak se jejich děti ve škole stravují, tak mohou a) zatlačit na vedení školy b) dítě z jídelny odhlásit a dávat mu vlastní zdravou stravu. Nějak tam nevidím nutnost obrovských investic ze strany státu.


"Copak dítě umře hlady, když přijde do školy na 8.00 a ve 12.00 dostane oběd?"

- Jistě neumře, ale zadělává si na obezitu, pokud nejí pravidelně. Ke konci vyučování se objeví únava, nesoustředěnost. Vem si, že dítě snídá v 7 ráno a na oběd se dostane po 5-6ti hodinách, co mezi tím? MUSÍ mít svačinu a svačinu zdravou."

No a co proboha brání rodiči, aby mu takovou svačinu vytvořil a dal s sebou??? Potřebuješ na to stát, aby Ti řekl, jak to máš dělat??

Jediné, v čem vidím trošku smysl, je instruktáž ohledně přípravy zdravých svačin, ale v momentě, kdy školství neustále bojuje s penězma, mi to teda připadá jako hodně zbytný luxus. Jako školení o tom, jak má vypadat správná svačina (placený státem v momentě, kdy nejsou prachy na učitele a školní pomůcky), ať se na mě nikdo nezlobí, ale to mi připadá jako jasnej tunel na peníze.
12.5.2014 19:07:17
Ovoce do škol, to je taky takový nesmysl, černá díra a oblíbený nástroj zviditelňování se, teď to zas zneužívá pan ministr.
Úplná hovadina, k ničemu, jen strašlivě drahá. Cca jednou za 10 - 20 dní v průměru dostanou děti krabičku ovoce (na některých školách častěji, na některých méně často). Věc stojí kolem 150 milionů ročně. Tj, na jednu školu přes 3,5 milionu za rok. To je ve školství sakra velká částka, kdyby se za ni nakoupily třeba, co já vím, nerezové příbory, vkusné tácy, zlepšilo se učudlané prostředí jídelen, aby vypadaly víc jako restaurace a míň jako menza... to jsou totiž věci, které dětem v jídelnách vadí mnohem víc, ta nízká kulturnost stolování (zkuste se poptat, co si kdo vybaví z jídelny - skoro každý jmenuje první nevoňavé otlučené plastové tácy)... nebo ještě lépe z toho zaplatit na rok jednu kuchařku do jídelny navíc (v "naší" jídelně je jedna kuchařka s jednou kuchyňskou pomocnicí na 150 strávníků, chápete, proč jídelny používají polotovary? Kuchařky by zešílely, kdyby v tomhle počtu měly dělat všechny ruční práce samy).

Děti ve školách nedostávají málo ovoce, naopak docela dost, ale zásadní je, kde to ovoce končí. Stačí se rozhlédnout, čím se plní odpadkové koše kolem škol, když je k obědu jablko či pomeranč. Efekt za ty roky, co ovoce do škol běží, je naprosto nulový, žádné zlepšení stravovacích návyků dětí se nekonalo.
Problém je úplně někde jinde, ale tohle zní tak krásně a líbivě, "dáme ubohým dětičkám ovoce, ony by ho jinak znaly leda z vyprávění, dočista jak Malý Bobeš".
marimanta
12.5.2014 17:48:19
Uff, tak jsem to dohledala :) Já jsem to jen postřehla v nějakým článku, kterej se objevil v době, kdy jsem poprvé v médiích postřehla tuhle Zdravou stravu do škol, takže jsem to trochu znechuceně zavřela. A popletla jsem to - nešlo o MŠMT, ale ministerstvo zemědělství, a ani to není jejich projekt, jen se v něm angažují. Tady je článek: http://www.novinky.cz/domaci/334378-ceske-deti-lenosi-cpou-se-a-tloustnou-skoly-jim-zajisti-vic-ovoce.html a tady přímo stránky: http://www.ovocedoskol.eu/
Luc.
12.5.2014 16:33:53
:-) díky
12.5.2014 16:18:38
A jinak moc držím palce, ať uspěješ ve vaší jídelně:-), to je totiž strašná vzácnost, rodiče, kteří stojí o změnu stravování k lepšímu. Drtivá většina bohužel stojí o změnu k levnějšímu, na kvalitu ohledu neberouc.
12.5.2014 16:01:42
No a to je to celé divné, protože CEFF, jak se zdá, opravdu neexistuje, Santimona ano, zároveň je Santimona nějak propojená s firmou, která staví domy na Klínovci a s další firmou, která, jeslti jsem pochopila, vytváří marketingové strategie ...no, pokud Tě to zajímá, zkus se pohrabošit obchodním rejstříkem.
Luc.
12.5.2014 15:42:14
Dohledala jsem Santimona, s.r.o, pod tím obě figurují a na to navazuje nějakým způsobem ceff.

Když projíždím stránky http://www.ceff.info/, tak mi to přijde jako dobrý projekt a to že se chtějí zapojit a působit na školách je pro mne jako matku vítaná iniciativa.
Ale jsem ráda Angrešte i za tvůj pohled na věc.

 Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.