| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Agrese vůči pedagogům narůstá. A to i ve školce.

 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]
10.7.2012 22:42:55
Zubko,ve chvili kdy je me dite ve skole za nej ta skola take zodpovida.Takze pokud ma skola kapacitu 20 deti musi mit dostatek ucitelu an to,aby si sjednali poradek.Pokud ma 2000 zaku,plati to same.Rodice zodpovidaji za deti mimo skolu.Netreba pripominat,ze mnoho deti se chova jinak doma a jinak ve skole.Pokud dite jakkoli obtezuje ci napada sve spoluzaky a ucitele (nejsou kouzelnici) nemohou tomuto zabranit,je treba to konzultovat s rodicema a pokud mozno aby melo dite asistenta,pokud to neni mozne,bohuzel dite musi jit do vzdelavaciho ustavu,ve kterem se o neho bude adekvatne pecovat aby bylo okolo ku prospechu a ne na obtiz.
26.6.2012 10:08:45
Díky.
Lépe bych to nenapsala. Myslím si totéž. Bez mantinelů dítě neví čí je, a pak vznikají potíže.
24.6.2012 23:10:24
S tím se nedá jinak než souhlasit. Ono to není jen o dětech, ale i o rodičích, učitelích a vůbec prostředí, ve kterém děti vyrůstají. Jak stárnu a vychovávám naše 2 dcery (samozřejmě nejen já :-) ), leccos chápu a vidím z jiného úhlu pohledu než dříve, když jsem jako bezdětná učila. Pro mě největší praxí pro učitelství je výchova vlastních dětí. Pochopila jsem, že spoustu věcí ovlivnit dokážu, ale některé prostě ne, asi je to holt dáno genetickou výbavou... Nedá se říci, že vychovávat má jen rodina, nebo jen škola. Nezapomínejme, že máme společný cíl, který dokážeme naplnit jen společnými silami. Pokud si škola a rodina budou přehazovat výchovu dítěte jako horký brambor, nikam to nedotáhneme. Spousta lidí na to ovšem zapomíná :-( A pak jsou tu také média. Dnešní doba je o dost složitější a hektičtější než před 20i, 30i, 40i lety a to je znát i na dětech. Nejsou nevychovanější, jsou prostě jiné a odráží se v nich to, co do nich my všichni SPOLEČNĚ vkládáme. A ještě jednu věc jsem pochopila: Škola by neměla být povinna jen vzdělávat, ale i připomínat slušné chování, kolektivní spolupráci a spoustu těch dalších dovedností, které se ovšem děti naučí již v mateřské škole, ale později se na to ovšem jaksi pozapomene :-( Učivo beru pouze jako prostředek k naplnění vyšších cílů... Škoda jen, že pro přehršle učiva na to dost často učitelé zapomínají...
Rigmor
21.6.2012 12:19:51
Myslim, ze se za tim skryva touha detem neublizovat anedelat to, co se nelibilo rodicum v jejich detstvi, kteri ale bohuzel nevedi jak na to. Volna vychova je ale relativni pojem. Nekdo ma ty hranice treba sirsi, nebo dal.
Zajimalo, jestli nekdo tady vubec potkal dite s extremni tzv.volnou vychovou, nebo jen o tom cetl a ma jine vychovne nazory, ve kterych se lisi rodina od rodiny, clovek od cloveka…Ja jsem se treba jeste s takovou vychovou nesetkala, je pravda, ze nepracuji s detmi.
Priklad. Mnoha lidem treba vadi, ze se dite vzteka, ze je tim padem nevychovane. Vzdyt se to dite teprv uci slusnemu chovani, neumi si rict jinak, ze se mu neco nelibi. V posledni dobe mi moje dite nadava, kdyz se mu neco nelibi. Doma to neslysi, ma to od deti ve skolce. Ja proste neustoupim, jen se vymezim, ze se to nedela a nelibi se mi to. Pripadne, kdyz se mu neco nelibi, muze to rict jinak a domluvime se a jdu od toho. Budu to tak delat, dokud to nepochopi. Ale podle nekterych lidi to nestaci…To mam jako trilete dite zmlatit?
Nektere veci mne proste nerozciluji a neresim je… kdyz dite nechce cepici…no tak mu ji nedam, vzdyt venku pozna, ze ji potrebuje a taky se o ni hlasi. Jina matka by treba vyletela z kuze…Moje babicka mi treba rikala, ze jdu na posmech sveta, kdyz jsem si nechtela neco oblect nebo zapnout…:-)
Rigmor
21.6.2012 11:57:15
Je to jednoduche. V zahranici (treba v Norsku) to delaji tak, ze je jeden dospely na max. 5deti (deti do veku 2let puze 3). Takze si s detma opravdu hraji. Ve tride je jedna vystudovana predskolni ucitelka (ktera se stara o predskolni vyuku, vede zaznamy o detech) a ostatni damy/panove jsou asistenti (casto na castecny uvazek, cizinci na jazykove praxi) - deti je potreba oblict, prebalit, pohlidat venku...skatka je to takova sirsi rodina ve vetsim byte. Je tam dost prace pro kazdeho, ale v pohode bez stresu, s individualnim pristupem pro deti.
Jája
  • 
20.6.2012 8:06:34
Já vím, že má řadu povinností, navalily jsme na ně hromadu byrokracie (a to mně tu ještě fascinují holky, co mají děti v zahraničních školkách, že tam dostanou každý den kartičku s popisem, co dítě celý den dělalo a co se nového naučilo - jak to proboha zvládají tam? Aby učitelka v MŠ ještě každý den psala 26 kartiček pro rodiče, no, doufám, že tu šílenost nezavedeme tady!). Ale činnost ve školce je jednak volná, kdy si děti hrají samy a učitelka na ně jen dohlédne, pomůže, přidá další motiv pro hru, a jednak řízená, kdy si napřed něco povědí třeba o přírodě, a pak malují, tvoří nebo modelují. Byrokracie se většinou zvládala brzy ráno, kdy bylo ve školce málo dětí, pak po O, kdy děti odpočívají, a konečně těsně před zavíračkou, kdy tam opět zbylo málo dětí. Když jsem ještě pracovala ve školní družině nebo v DD, bylo to obdobné (jen v tom DD nechodily děti domů).
Co mě teda ale štve, že dneska na to nestačí střední škola s maturitou, ale musí být VŠ. Pitomost nejvyššího kalibru, stejně jako u sestřiček. Spíš mi to připadá, že prodloužením studia obchází EU statistiku nezaměstnanosti, protože vykazuje studenty, nikoli nezaměstnané.
Ivulle
19.6.2012 23:16:49
Markéto, ~R^
Ivulle
19.6.2012 23:09:12
taky jsem byla před 20 lety v Anglii jako au-pair a jejich výchova (záměrně ji nenazývám "volná") mě naopak nesmírně oslovila. ale je pravda, že jsem byla mezi českými au-pairkami s tímhle názorem v menšině - zvláštní. ~d~
ano, je pravda, že 4-letí prckové tam působili jako děsně nevychovaní spratci, který si můžou např. ve vnitřku auta udělat mrdník k pohledání a nikdo to neřeší..
na druhou stranu ty starší děcka, věk cca 10 let a výš, se chovaly mnohem zodpovědněji, sebevědomněji a jakoby dospěleji v porovnání s jejich vrstevníkama v tehdejší ČR.
takže já na západní styl výchovy rozhodně neplivu, však i na západě zjistili už hodně let zpátky, že každý extrém je špatný, a samozřejmě i ta extrémně liberální výchova.
kreditka
19.6.2012 22:38:05
POdle toho co vím je to "kupodivu" ne právě bezproblémový kluk...
bromelia
19.6.2012 20:33:26
Učitelka si ve školce s dětmi příliš nehraje. Číhá na ni řada povinností, které vycházejí jednak z RVP PV a Školních vzdělávacích programů, dále z provozu školky, chodu třídy, potřeb dětí a situací, které je potřeba řešit tady a teď. Určitou část dne bývá ve třídě sama, překrývání odvisí od výše úvazku, v případě nemoci kolegyně bývá sama zcela. Na 25 dětí. Může si s nimi hrát? A mimo jiné, za tu zodpovědnost, kterou má učitelka směrem k dětem, k rodičům a vedení školky a má, řadu povinností, které nezasvěceného ani nenapadnou, že učitelka v MŠ má, nadměrný hluk,jsou dost bídně placené. Takže: buď jsou vyhořelé a na děti nemají energii, nebo se nechtějí nechat přetížit a nedělají svou práci tak, jak by měly, nebo se fakt snaží a hrozí jim vyhoření...
 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.