| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Plaváčci a saunováčci

 Příspěvky 110 z 12 [Dalších 2 >>]
Potmesila
23.10.2011 20:13:35
Saunu máme taky doma a je to super. Ale bohužel naše děti moc odolné nejsou a když dodržujeme radu pana doktora z jiných míst, že saunování dětí nemá probíhat v nemoci a v době po nemoci stejně dlouhé jako byla nemoc, tak se od podzima do jara do sauny moc často nedostanou. Je to takový začarovaný kruh.
Taodvedle
4.10.2011 8:11:45
Zabatko~Rv,
pan Nestor to pekne napsal o pani knezne, presne se to tady na vas hodi.
ja saunuji, muj saunuje, deti saunuji, chodime s nimi taky do tzv. bio sauny, max. 60 stupnu. bohuzel je starsi uz 11 let, a zacina se stydet, tak uvidime kolikrat tuto zimu s nami pujde, my chodime 2-3 krat mesicne. deti bohuzel ne tak casto. jsem s vama za jedno. od te doby co se saunuji pravidelne, tak jsem mene nemocna, deti nemocne nemam prakticky vubec, jen mladsi je obcas nachlazena
Moruše
2.10.2011 22:25:00
Dobrý den pane doktore,
sice vás neznám osobně, ale pouze zproztředkovaně přes paní ředitelku naší MŠ, která je velkou zastánkyní saunování dětí a moje dcera měla to štěstí navštěvovat školkovou sauničku. A musím říci, že za ty dva roky co tam dcera chodila jsme nebyly ani jednou u lékaře ohledně nachlazení (s obyčejnou rýmou jsme si poradili doma), ale žádná antibiotika apod. jsme nepotřebovaly. Dcera navštěvovala MŠ Pastelka v Milevsku, možná "naší" školičku znáte. Dcera byla ze saunování strašně nadšená. Moc Vás tímto zdravím.
nestor
2.10.2011 15:08:02
Máte pravdu - za roupy považuji také brát kojence do veřejných saun a dokazovat si, co říkáte. Jiné je to se saunováním těchto dětí v domácí sauně. V saunové lázni je s matkou a ta nejlépe zná reakce svého dítěte a změní postup saunování. Nic netrvá dlouho - i u takového kojenečka je to vlastně jen dotek intenzivního tepelného prostředí (ať pozitivního či negaticního)jeho tělíčka. Výsledek se projevuje zvýšením sekrece mléka u matky a tedy dostatkem výživného nápoje, který dítěti po saunování zvláště chutná. Vyspí se a jeho celkový růst v dalšícg měsících se saunováním je příznivý.
Větší děti z mateřských sice už dovedou sdělit své pocity, přesto trvám na tom, aby byly provázeny "alternativními matkami" - učitelkami. Ukázalo se, že je to správný postup a nemocnost těchto dětí je nižší než u dětí nesaunujících. Prezidentka Mezinárodní společnosti sauny nám řekla, že obdivuje saunování dětí ve školkách u nás. Ve Finsku to nemají. Keep sauning - nestor.
nestor
2.10.2011 14:43:10
Hezký den, děkuhji Vám, že bráníte saunování na příkladu svých dětí. Přeji jim, aby se vyhnuky těm rýmám, kašlu a bolesdti v hrdle pravidelným saunováním. Má to ovšem "nevýhodu". Mé děti říkaly - "skrz to saunování v sobotu musíme furt chodit do školy a odpočinout si v postýlce jako jiné děti, to ne!". A saunovaly a za ta jejich školní léta zůstaly doma jen když přijela babička s polárkovým dortem. A ro byla za komunismu vzácnost (větší než ta babička) a proto i "důvod" k abscenci. Zdravím Vás. Nestor.
nestor
2.10.2011 14:31:01
Hezký den, paní Petro, dovolte mi, abych se omluvil Claude Bernardovi za jeho isotermii, pánům profesorům Kraussemu a Conradimu z berlínské univerzity aj. aj. pánům docentm z Německa, jakož i saunologům s finskými jmény (Venho, Jokinen, Turunen atd. atd.) ze Suomi, kolektivu Výzkumného ústavu fyziatrického z Bratislavy pod vedením profesora Kolesára aj. aj. slovenským saunologům, ale i Češkám Dr Šamánkové a Dr Ryšánkové a Čechovi Dr Poustkovi aj. aj. aj. za jejich poznatky o vlivu nespecifické imunity získané u dětí saunováním, jimiž vyvolali mé troufalé blábolení o její shodě s konečným účinkem imunity specifické u dětí. A tu shodu jde, nikoli o rozdílné děje jejího vzniku při toxické horečce (zvýšené až ke kritickým 42°C) a zevní termogenní stimulace, která vede v saunové lázni ke blahodárnému a příjemnému zvýšení vnitřní tělesné teploty pouze o l°C (avšak a přesto s plejádou termoregulačních odpovědí). Rozdíl však je: specifická chrání před prodělanou infekcí po celý život (spalničky atd. atd.), nespecifická jen krátce podle úrovně získaných hladin protilátek a aktivity lokálních imunitních dějů - a proto musí být esofylakční postupy opakovány v kratších a pravidelných intervalech, má-li aspoň u některých onemocnění působit preventivně.
Na Vaše svaté rozhořčení odpovídám obrazně: Něžně poodstrkuji paní kněžnu od okna a tím drsněji k němu připostrkuji Sokrata: „Šťastná to antiblábolkyně sice, ví, že nechce vědět více!“ Ale ne, zde je můj e-mail (spsnestor@seznam.cz), opřemež se o fakta ve svých sentencích a předejme výsledek čtenářům, ať posoudí, zda nejste některá z té půvabné pohádky "Jak kočička a pejsek prali a sušili prádlo. Keep sauning !
Alzbeta
  • 
1.10.2011 10:52:07
Ja si zdravi svych deti tedy povazuju, a prave proto je saunujeme uz od raneho veku - od cca 3 mesicu. Ja tedy na svem diteti pocity nepohodli bez problemu poznam, a nemusi jeste mluvit. Sedmiletak chodil do skolky od 3 let, ted je ve druhe tride a jeste nikdy nemel antibiotika. To stejne dvojcata, 3,5 roku. Rymicky a kaslicky v podstate nezname. nerikam, ze je to jen saunou, ale i diky ni jsou otuzile a nenavlekam je zdaleka tak jak to vidam u jinych deti, vydrzi byt cele dny venku i za horsiho pocasi atd. Plavat s nimi ale nechodime (krome leta venku), prave to prochlazovani bez ohrati mi pripada pro male deti docela zatezujici. Saunu mame doma a povazuju to za jednu z nejlepsich investic do zdravi cele rodiny. Saunujeme cela rodina pravidelne jednou tydne, vetsinou v nedeli odpoledne/podvecer, pak zalezeme a divame se spolecne na fim - je to takovy nas ritual.
x x
30.9.2011 8:31:44
... celkově nejsem moc velký zastánce saunování u dětí. Přijde mi na hlavu postavené saunování v těhotenství či u malých dětí, natož u kojenců. Spíš mi přijde, že matky takových kojenečků už neví, co by roupama dělaly a asi si nepovažují toho, že mají zdravé děti. Takže za mě, spíš až starší děti, které se k tomu můžou event. vyjádřit.
Vlaďka
  • 
29.9.2011 23:56:45
MUDr. Mikolášek se věnuje saunování dětí a dospělých skoro 60 let a je považován za nestora českého saunování. Pokud bych v jeho letech byla schopná a akční jako on (účastní se přednášek, vydává časopis) byla bych za to velmi vděčná. S dětmi do sauny chodíme a je to fajn. Právě prohřátí před plaváním je skvělé, člověku není ve vodě zima, i když se s dětmi "cachtá" u kraje a moc neplave.
Petra
  • 
29.9.2011 18:12:15
Ten pán v článku motá jakési pseudovědecké myšlenky a argumenty dohromady, jak se mu to zrovna hodí bez toho, že by je měl nějak vědecky ověřené. Viz třeba ten imunomodulační účinek zvýšené teploty - srovnávat pasívní zahřátí s komplikovanými pochody vznikajícími při horečce a navíc ještě soudit, že tato uměle vytvořená "horečka" má jakési imunomodulační účinky je podle mne nesmysl. A navíc nevím, kdo by stál o modulaci imunitní odpovědi ve smyslu horečky a tedy i potažmo o indukci celkové zánětlivé odpovědi v organismu - taková modulace by spíš poškozovala než pomáhala.
Dneska když se neví, jak nějaký postup/přípravek vychválit, začne se zběsile blábolit a nepodloženě teoretizovat o pozitivním vlivu na imunitu - málokdo tomu rozumí a vypadá to vědecky.
Argumanty v článku mi připomínají pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort.
 Příspěvky 110 z 12 [Dalších 2 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.